Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- weiss: Autó költségek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Legalább ekkora alaposságot kéne vinni a saját rendszeredbe. Gdm off. Vddg indokolatlanul magas, ráadásul a vsoc alatt illik lennie 0.04val. De ahogy a gdmet kilövöd, ennyi vsoccal úgy fog elszállni mint a győzedelmi zászló.
Amúgy pedig 1 lapot sem láttam ami procodt 40 ohmnál nagyobbat adott akár 4 modulnál. Általában pont ezért szoktunk vele szívni, mert keveset ad.
-
carl18
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Én azért nem megyek el máshoz hogy kipróbáljam nála hogy megy a ramom.
Időpazarlás, most meg van a 48gb 3000mhz.
Van a gépbe normális táp-alaplap, így baj nem lehet.Tapion burner is azt írja Samsung mind kettő, akkor mi kell még?
És ennek az ellenállás kiégés dolognak mennyi a esélye? 20%? 1? 0,1%?
Nagyon nem mindegy?
Olyan ez mint kerékpárnál előre fele forog a hátsó kerék.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Én nem tudok a jövőre nézve biztosat mondani, csak valószínűsíteni.
De eszembe jutott egy ötlet: ha kipróbálod a kétféle kitet külön-külön a PC-ben és megnézed, hogy milyen ellenállásokat állít be az alaplap (ZenTimmings-szel) és nincs nagy különbség a két kit között, akkor valószínű nem kell aggódj olyan esettől, amit #63870 nexwo említett.
-
carl18
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
-
Aprósólyom
addikt
Ezért tud brutális energiahatékonyság-javulást + élettartam javulást adni egy kis undervolt -> DESZERETEM!!!
Viszont RAM-t húzni muszáj, mert a JEDEC spec az nagyon sovány, miközben minden is memória sávszélesség bottlenecktől szenved... (Azóta tudom, mióta néha meghallgatok 1-1 @AnastasiInTech videjót a YT-on) -
nexwo
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Ja mindenhol megemlítik hogy ha led-et kötsz 1.3-3.3 volt feszre mert azon üzemel, akkor ellenállást is rakj mert a led nem szabályozza a maximális áramot és egyszerűen kiég.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Ez az 1,35W nem fejez ki semmit sem. Pl.: Egy LED-t pár mW-tal túllőve hamar kiégethetsz. Az is félvezető.
Nézz meg egy DRAM spec sheetet.... 10mA nagyságrend a legtöbb feladat, emlékeim szerint. (Ha rosszul emlékszem, sry.)
Rossz feszültség + rossz ellenállás, amiket említettem fentebb -> jelentős áramkülönbség -> Hosszú távon már simán lehet annyira káros, hogy évek múltán ezért hullik el 1-2 lapka.... Gondolom. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
De, és nem tudtam tönkrevágni 60as procodtvel sem egy 1.52von járatott micront sem...
-
carl18
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Én se de alap számításokat tudok például 1,35V×1A=1,35W.
Azért olyan sokat nem esznek a DDr4 ramok, a házamba jól jár a levegő.
A túlmelegedés okozhatna szerintem nagyobb gondokat.
Kis google alapján (DDR4–2666 uses about 3W per 8GB DIMM. DDR4–2133 may use only 2.7W per 8GB) 3 watt a fogyasztás ramonként.
Akkor 2,2 A kapna 1 ram 1,35 volton? -
nexwo
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Ugye a power management DDR4-nél még nem a ram stick-eken van, így alaplap minőség kérdése, hogy van kezelve a 4 db ram. (A mérnökök lusták és az egyszerű megoldást keresik, lehet hogy egy channelben beolvassa az egyik stick-et és a másikra is ugyan annyi ampert enged.)
-
-
carl18
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Az lehet reális hogy mondjuk 1,35 volt helyet nem kapja fixen a feszültséget fixen.
Magyarán lesz ez néha 1,349 volt vagy legrosszabb esetbe 1,36.
De ilyen ingadozás kétlem hogy tönkre vágja a ramot.
Egy gagyi táp mint nekem 2011 na az pusztítja!
Alaplap /ram csere.
MSI G41M-P26 DDR3 +Patriot 2gb 1330mhz. 2012-be májusába vásároltam 13E forint volt a kettő így nagy előrelépés volt aztán 630 penya cserélve lett egy Wolfdale magos E5200-ra. -
nexwo
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Így gondoltam, visszanéztem de áramot és mili ampert említettem, nem értem miért a fesszel jöttek állandóan...
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem feszültség, hanem az áram. Ha különbözik áramkörben az eredő ellenállás (különböző NYÁK, lapka) más lesz az áram nagysága ugyan azon feszültség mellett is.
De ez valószínű inkább csak tuningolásnál probléma, ahol különböző feszültséget igényelne két különböző RAM típus, az egyiknek megfelelő lesz a fesz./áram, míg a másiknak nem.
1,35V nagyságrendnél nem gondolnám, hogy ez probléma lenne, talán inkább 1,4V felett...Szerk.: #63874 nexwo Nagyjából jól mondtam, mérnök úr? Vagy milyen körülmény volt, aminél a különböző RAM típus miatt mehetett tönkre?
-
carl18
addikt
AIDA Szerint mind 4 ramom Samsung 1,35 voltot kap mindenki. Gondolom nem nyírja ki, vagy is nem kéne neki.

Rendelés elött direkt úgy vásároltam sebbeség/késleltetés de még a feszültség is egyezen. Megnéztem mind 2 ram dobozát azt írja 1,35 volt 3000mhz.MWE GOLD 550WW táp van, mellé van még egy túlfeszültségős elosztó.
Ram pusztulás inkább akkor jön elő szerintem ha gyárilag ireális feszültséget kap, esetleg gagyi a tápegység. 2011-be volt gépem DDr1 Pentium 4 630 és 300 wattos codegenyó táp. Na ez volt olyan 2-3 hónap után tönkre mentek benne a ramok.
De hála azok az idők elteltek és most nem bíztam a véletlenre.
-
nexwo
őstag
válasz
carl18
üzenetére
Mellesleg egyébként hiába vannak egyforma időzítések, ha eltérő chip-ek vannak rajta (mondjuk Micron e-die vagy Micron F-die) akkor más más mA áram kell a működéshez és már döglött meg nálam random utólag vásárolt extra ram (mind a 4 slottot teleraktam)
Ezért szeretem a szerver ram adatlapokat ott részletezve van minden (a chip is)) -
carl18
addikt
Ez miatt azért nem kell egymásnak esni!
Nyugalom én se ma kezdtem.
Megnéztem 2 programot se AIDA64 se CPU-z nem jól írja a sorrendet.
Végül bementem Biosba is tádám ott már írta a valós dimm tartalmat.
Ez meg a RAM sebbeség hogy igazoljam ennyibe is fut. 
-
nexwo
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
hát ha megnézed az időket kb akkor küldted amikor én küldtem és ez nem egy chat felület
Ne bántásból akartam írni, de én nem vettem észreh ogy már kérdeztél tőle és csak reagáltam hogy channel aszimmetrikus, aztán kérdeztél vissza mire gondolok. és mikor értetlenkedtél még mindig nem jelzett vissza hogy a ram kiosztás méretben aszimmetrikus-e vagy sem. -
carl18
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Dual Channelbe futni, de rosszul írja. A-A Slotba a 2X8GB B_B Slotba a 2X16gb.
Csak ha a R5 3600 bírja gondoltam a 5800X3D is képes erre.
B450F alaplap 4 slotos sorrend hogy Dual channelbe menjen mind kettő.
1 Slot 8gb 2 Slot 16gb 3 Slot 8gb 4 slot 16gb.
Csak a program írja rosszul.Néha-néha videót vágok, így ez miatt is léptem meg a több ramot.

#63855nexwo
Ha úgy baj lenne eladom a 2X8 Gigát!
32gb biztos elég mindenre.
Csak azért tartottam meg a 16 gigát mert most 10E-be menne el használtan.
Így nekem többet ér hogy itt van a gépembe.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
carl18
üzenetére
Sztem fölös több pénzt belerakni, 48gb egy darabig elég lesz. Mire nem, addigra már minimum 1x platformot cserélsz.
Más, a képen ugye csak a program írja rosszul és az egyforma modulok ugye nem egymás melletti slotban vannak? Tehát 2x16ból egyik pl az 1. slotban, a másik pedig a 3.ban.
-
carl18
addikt
Üdv!
Mit gondoltok mennyire jó stratégia több ramot venni?
Szóval láttam lehet ram áremelkedés és néhol már kevés a 16gb.
Most vettem még 32gb-ot így lett 48gb 3000mhz CL16.
Így ha jön a GTA 6 oda is biztos elég lesz a gép, vagy is ram biztosan.
Még később egy 5800X3D vagy 5950X is kimaxoltam a AM4 platformot.
A Véletlen jön egy földrengés vagy valami katasztrófa ami feltolja az árakat, rambó nem lesz hiány nálam .D

-
Aprósólyom
addikt
válasz
®abstract®
üzenetére
Ha a tartósság a kérdés, akkor kb. minden DDR4-re igaz, hogy használható 1.4-1.45V-ig mindennapi használatra. Van, amik fentebb is bírják.
A szellőzés/melegedés kérdés lehet, de arra van az összefoglalóban leírt TM5. Azt futtatsd 1,5 órát legalább. Ha lelkes vagy tovább is futtathatod.
Ha nem dob egyetlen 1db hibát sem, akkor jó vagy.
Egyébként pedig ha beillesztesz egy SPD infó képet a Thaiphoon Burner programmal, akkor lehet konkrétabb segítséget is tudunk adni. -
®abstract®
őstag
Sziasztok!
mini pcm be nekem van 2db 8gb ram kingston ami 2666 Mhz alap cl15 megy=1,2 volton.
4 eve van meg. a ryzen procim 2933 Mhz tamogat,de semmi gond a 3000 Mhz ram speed l ami megy 1,2 volton.
biosban support az xmp profil- a 2666 Mhz cl15 alaphangon 1,2v.
jelenleg xmp be 3333 Mhz szalad cl16 on= 1,35 volton.
ez igy 25 % tuning
667 Mhz l magasabban fut.
maradhat ezen? -
nexwo
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
ezt a linket küldtem feljebb
-
nexwo
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
természetesen farnell és mouser oldalakon próbáltam előszőr

-
nexwo
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
az a baj hogy samsung esetén nem találok datasheet-et csak Micron és Kingston esetén.
csak ennyit árulnak el: [link] -
zozo6767
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Mint írtam, 8 év után fejlesztem a PC-met. Már megvettem a memóriát 2 hónapja. Most nem fogok kompromissziumokat kötni. Tudom, hogy jelenleg soknak tűnik a 64 GB ram, de, 8 évvel ezelőtt a 16 GB 3200MHz DDR4 ram is soknak tünt akkor, főleg, hogy akkor még DDR3-as memóriák voltak a PC-kben 4 GB rammal.
-
zozo6767
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. 8 év után fejlesztem a PC-met. Olvasgatva az alaplap leírását, amit majd talán márc. 01. kapok meg (MSI MPG Z790 CARBON WIFI) szembesültem azzal a ténnyel, hogy 4 DIMM memóriamodul használatakor a maximális sebesség 5600 MHz lehet. Egy DIMM használatakor pedig max 7600 MHz. A memória amit vettem és már itt figyel a polcomon elég régóta egy G.SKILL Trident Z5 7200 DDR5. 4x16 GB nyi azaz 64 GB-ról van szó. A memória támogatja az Inteles XMP. A memóriakésleltese CL34. A kérdésem az lenne hozzátok, hogy a memóriám hiába tudja a 7200 MHz CL34 opciókkal, az alaplapom ehhez kevés? Utána néztem a többi felső kategóriás és más márkás alaplapoknak is, azok sem tudják 4 DIMM foglalat használatakor a 7200 MHz biztosítani. Vagy ez csak az XMP-re vonatkozik és kézileg a BIOS-ban az alaplapnak be tudom állítani majd, hogy 7200 MHz-n menjenek a 16 GB-os RAM modulok? Vagy ezzel annyira leterhelem az alaplapot, hogy érdemesebb lesz az 5600 MHz-n használni a memóriákat? Úgy látom , hogy itt nem a memória a szűk keresztmetszet, hanem az alaplap. Ha ezt tudom előre, csak 6000 MHz memóramodulokat vettem volna. Segítsetek ki, ha nincs igazam kérlek! Építő jellegű hozzászólásotokat előre is köszönöm nektek!
-
nexwo
őstag
Valaki ismeri a Samsung ram-ok dekódolását?
M391A4G43BB1-CWE
A kiemelt rész érdekelne. -
yanna
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Most már felvilágosodtam neked köszönhetőleg. Összefoglaló alapján mertem gondolni azt amit.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Igen.
-
nexwo
őstag
Lehalt a PH, biztos nem volt elég az ECC ram
-
Aprósólyom
addikt
De azt látod, hogy 3 ciklus... 1 teszt 1 ciklus.
1,5-2 óra azért kell, mert kb. 45-50 perc alatt érik el a DRAM lapkák az egyensúlyi hőmérsékletet (*Micron dokumentumok alapján, ha emlékeim nem csalnak), onnantól számítva kell még kb. 30p-60p, hogy 1 teljes ciklus végigmenjen ezen a max hőmérsékleten, de persze függ a gép gyorsaságától is, hogy milyen gyorsan megy végig 1-1 ciklus. -
arabus
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Alacsony időzitésre nem jó a d-die.
Nem tudod levinni,arra csak samsung b-die. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
3800cl15öt mentem 1.45val az edieal. 1.55vból kolléga tolta a 3800cl14et.
-
nexwo
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Crucial visszajelzett, hogy kifogytak az adott ramból (amiről közben kiderítettem hogy Micron R-die)
ezért kingston-t rendeltem, mert ott szintén választhattam hogy Hynix D vagy Micron R legyen (dual rank esetén), de mivel asus lapom van ezért inkább Micron R-nél maradtam.Egy ilyen form jól jött volna anno Crucial Ballistic vagy egyéb DDR4 rendelésnél: [link]
-
Aprósólyom
addikt
Nincsen szenzor.
Ma lett időm lefuttatni egy 1,5 órás TM5@extreme1 tesztet. Hiba nélkül lefutott, úgyhogy hasonlóan összefoglalom, ahogy fentebb egy másik modullal, hátha segítő viszonyítási pont valakinek:4db Samsung OEM 4GB 2133-as E-Die overclock eredmény
Samsung M378A5143EB1-CPB (4GB 1Rx8 PC4-2133P-UA1-11)
Asus TUF B550M-Plus
Ryzen 5 5600X @ 4700MHz
16GB (4x4GB) Samsung OEM E-Die @ 3733MT/s CL16-19-19-22-1T(GDM)
AIDA v6.92.6600: 54764 / 29865 / 52382MB/s, 62,2ns
MaxxMEM v3.0.24.109: 44082 / 29544 / 60320MB/s, 66,8ns, 44,65GB/sModul:

Eredmények:

#63618 fudi2002: Korábban kérdeztem, hogy mit javasolnál, ami legalább bírja a 3733MT-t 5600X mellett. Egy E-die, mennyivel tudhatna jobb időzítéseket. Magasabb IMC frekire nem mennék, mert így még tök jó alacsony feszkón elmegy a SOC, úgyhogy maradnék 3733MT-t, csak legfeljebb jobb időzítéseket keresnék. Vagy esetleg Hynix DJR-ral kellene próbálkozzak, amit Arabus dícsért? (Abból találni 13K-ért 1db 16GB 2Rx8 stickeket ebayen.)
-
nexwo
őstag
Micron B-die ami gyárilag 2400 MHz, 17-17-17-es az tuningolható 3600-3800 közé vagy max 3000?
-
nexwo
őstag
Nem tudom közzé lett téve de volt garanciális visszahívás a crucialnal (nem mindig tökéletes a Micron
) :
https://eu.crucial.com/store/shipping
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Micron Edieok is, 60 fok felett hibáznak. Kb mint a samó bdie.
-
Aprósólyom
addikt
Ui.:
Mintha buildzoid (YT csati) egyik videóban azt mondta volna, hogy talán néha még rossz is a borda, mert direktben érheti legalább a légáram. Feltéve, ha kialakítasz egy kis légáramot. (Ugyanis hatalmas hő nem keletkezik a RAM chipeken)
De azért lehetnek kivételek, mert ha jól emlékszem, pl. a Samsung B-Die hőmérséklet érzékeny, míg más DRAM lapkák alig-alig (Talán Hynix DJR?
) -
v.tom
őstag
Sziasztok, egy kis tanácsot szeretnék kérni:
Hozzájutottam egy - állítólag - elég jó ramkithez újonnan, nagyon jó áron. Egyetlen hátrány, hogy 2x8 Gb a kit, ezt majd szeretném bővíteni, viszont a borsos ár miatt preferálnám a használpiacot, ahol azonban pontosan ilyen kitet nem nagyon találok. Ebből fakadóan az alábbi a kérdésem:
Adott egy Patriot Viper Steel 2x8 Gb 4000mt/s CL16 kit (PVS416G400C6K), Samsung B die.
Szerintetek mennyi az esélye annak, hogy összeakad egy szintén Patriot Viper Steel 2x8 Gb 4000mt/s CL19 (PVS416G400C9K) kittel, ami egyébként szintén b die?
Az alaplap támogatási listáján mindkét kit szerepel. Elég ritka ramoknak tűnnek ezek, nincs is sok eladó belőlük, ezért nem garantált hogy pont a cl16-oshoz hozzá fogok tudni jutni emberi áron.
Edit: valószűleg 4000-ig nem mennék fel velük, de jó lenne ha 3600-3800-at tudna hozni mindkettő CL16-on, vagy esetleg CL15-ön
Köszi!
v.tom
Új hozzászólás Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Arc Raiders
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- CRUCIAL 32GB (2x16GB) Pro OC DDR5 6400MHz CL32 WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- Kingstone Fury DDR5 16GB 6000Mhz 2x8GB
- ADATA XPG Lancer Blade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL34 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 3530 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5320 - 13,3" touch, i5-1145G7, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Quansheng UV-K6 adóvevő eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ahova fér ventilátor oda raktam!
Ez alapján én nem látok hol a probléma! 

Ez meg a RAM sebbeség hogy igazoljam ennyibe is fut.

667 Mhz l magasabban fut.

)