- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
5leteseN #65199 üzenetére
Na akkor kis Haswell/Broadwell x99 mélyvíz.
A lockos xeonok sajnos csak úgy kezelik ami a maximum azaz 1866 a low end prociknál 2133 haswellnél és 2400 a broadwellnél. Az unlocked egyutas xeonokon lehet csak állítani ezeken felül. 2666 és 3200 vagy más csak unlocked xeonnal/i7-el fog menni.Az IMC ezekben ha jól emlékszem 12 rank-ot kezel csatornánként azaz quad rank modulokból 3db mehet egy csatornára az 12 ramslotnyi quad rank modul.
Totál max ahogy tudom az 128gb-os modulokból a 12 és az az 1.5Tb egy procira vetítve. (bár lehet 256gb-os is van, nem néztem utána)
Egy nagyobb szerverlapon procinként van 12 slot. Értelem szerűen ez lehet akár 4 proci is, a nagyobb 8 utas szerver más platform annak ellenére hogy ugyan az a socket kissé más a bekötése.
Ez nem egy asztali platform, tényleg ennyit kezel. Kína lapba én még a ddr3-as jingsha x99-esbe raktam 8x16Gb 1866-os modult azt szépen vitte 2686v3-assal.Az utód 2066 már kissé limitált azaz ott az unlocked prociknál az ECC REG ramok csak a korai i7-i9-eseknél működtek azaz a 7xxx széránál, a skylake refreshnél és továbbiaknál tiltva volt. Nálam még a régi 7980xe megy 18 mag 4.5ghz all core húzva, 8x16gb ECC REG 3200@4000mhz-en 100Gb+/s írás olvasást tud. De sajnos az IMC nem képes ha bele döglik se 4000-4200 felett működni, persze így sem rossz de sokkal jobb lenne mondjuk 5000mhz 4 csatornával.
-
5leteseN
őstag
válasz
MasterDeeJay #65198 üzenetére
Igen, közben találgattam a neten ilyesmi infókat, de így egy-kupacban jobb. Kösz-kösz!
Ez a T-s RAM egy kicsit harmatosabb a 2400-eseken belül, de mivel szerver-RAM, egy DDR4-est is ismerő kínaiban a CPU-(mem-)vezérlő határáig húzható szerintem. ami a 2680v4-es VPU-nál egyébként is 2400MHz.
Azt így nem tudom, hogy van-e olyan kínai, ahol az alaplapra raktak ennél tovább emelhető RAM-vezérlőt(ha ez lehetséges).
A RAM-frekvenciák terén "kicsit" kaotikus a eladói (és gyártói) infó is. Van kínai oldal ahol 3200-es érték is van (X99-es alaplapnál)
,
...de a Marketing, az új Úr...
Ebbe szánom, (úton van):
Thaiphoon-nal kiolvastatom. Az rejtélyes még számomra, hogy a CPU adatlapján olvasható
...76,8GBps-os sebesség hogyan-mivel érhető el, mikor a az elméletileg a CPU maximális frekijén, négy-csatornásan, tud 53...MBps-t(53GBps: winsat mem-el mérve) a RAM.
Igaz ugyan, hogy a legjobb 15-ös időzítés helyett 17-en megy, de hasonló frekvencián, más RAM-nál az az 1 érték 1-2-ezer MBps-t hozott, tehát ha emelt feszültségen esetleg menne a 2400MHz-en 17 helyett 15-ön, akkor sem várható 55000MBps körüli értéknél sokkal jobb. Ez még mindig 50%-kal elmarad az INTEL adatlapos értékétől.
Az is érv szokott lenni(jogosan) ezt labor-körülmények között mért érték, de ez az elég jelentős 50% különbség nem indokolható a laborral!Azt mg Ők(
) sugdossák a fülembe, hogyha 1,5TB lehet a legnagyobb kezelt RAM érték és emlékeim szerint 12 a legtöbb RAM-modul amit láttam(tévedhetek), akkor ugyan 32GB-ot adnak meg a kínai alalapgyártók, de a CPU-ba integrált memóriavezérlőnek "titkossassan", de tudnia tudnia kéne kezelni a 64, de akár a 128GB-os DDR4-ECC-s RAM-okat is.
...!
-
válasz
5leteseN #65197 üzenetére
A T az a jedec standard jelölése 17-17-17 időzítésre.
https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM#JEDEC_standard_DDR4_module
Ha jól látom 2Rx4 az ritkább, legtöbb 32gb-os modul az inkább 4Rx4-es. Ennek ellenére ez is load reduced mint a nagyobb ramok, ennek hátránya a gyengébb tuning. (bár ez T5810-ben amúgy sem érdekes, x299 platformon ez antituning lenne azaz jó ha 3000-et el tudna érni szerintem)
8db-ot nyugodtan belepakolhatsz, nem terheli le a memória vezérlőt.
2017-es gyártású az egész jó. Többit nem látom rendesen, azaz kellene még élesen a többi rész, ki lehetne olvasni a Die típusát.Az ívelt csati ahogy tudom azért ilyen hogy könnyebben bele lehessen rakni, talán olyan lapok miatt ahol kispórólták a ram lefogató egyik felét.
-
5leteseN
őstag
Harmadik IT-hardver(közeli)-s évtizedemben még nem láttam ilyen "Új-Hullámos" RAM-modulokat(étintkezősor!):
.
Egyébként az a T mit jelöl a típusnévben?
(PC4-2400T-LA0-11-MC0) Gyanús! -
Busterftw
nagyúr
válasz
fudi2002 #65192 üzenetére
A Crucialnal ez mar rendelheto, jelenleg meg csak 16GB es 32GB.
187,53€ a 2x16GB
Crucial 32GB Kit (16GBx2) DDR5-6400 CUDIMM CT2K16G64C52CU5
52-52-52-103Sajnos tesztek meg nincsenek. Egyaltalan jo lehet az CL 52?
Nem vagyok kepben DDR5-nel most mi a jo ar-erteku timing. -
Sziasztok!
Szemezek az új Intel processzorokkal viszont még DDR4-en vagyok. Megvárom a teszteket róluk, de eléggé a csere felé hajlok egyelőre viszont ahhoz már alaplap és memória csere is kell. Alaplap 99%, hogy Asus lesz, Prime vagy a Strix viszont a memóriában egyáltalán nem vagyok biztos, hogy mit és milyet is kellene. Nem vagyok tuningos főleg memória terén nem. Jelenleg 32GB-om van, az elég is lehet az új platformon is szerintem, max duplázom idővel a kitet.
Mennyi lehet az a MHz amihez még nem kell piszkálni és XMP-vel simán állítható és melyik márkák az ajánlottak? Egy ideje már velünk a DDR5 gondolom kiforrt már.
7200-7600 körül és cl34-38?
A 6000-et kicsit kevésnek gondolom a számokat látva és mivel nem akarok majd megint 3-4 évig cserélni azért kellene "jobb". -
5leteseN
őstag
Ha IGP van a CPU-ban és azt használja a vas, akkor annak a rendszermemóriából kell lecsípnie(mert nincs külön elkülönített "sajátja"), ezt pedig igen: a BIOS-ban lehet beállítani.
-
Trohak91
csendes tag
Sziasztok!
A laptopomban ramot cseréltem, eddig nem foglalkoztam vele, de ezelőtt és most is fenntart kB 130 megat a rendszer a rambol, így csak 7,87 gb használható.
Kérdésem az, hogy ki lehet e kapcsolni azt, hogy ne fogjon le semmit sem belőle?Asus a gép és Intel pentium proci van benne 8 gb rammal.
Igazából semmi komolyra nem használom, mindennapi dolgokra csak és ritkán.Köszi előre is.
-
Károly85
junior tag
Sziasztok, lecseréltem a memóriát, biosban bekapcsoltam msi auto memória beállítóját a xmp, megy is 3600 de a vddg mintha több lenne, mennyi a normális érték? [kép]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567 #65179 üzenetére
Pontosan így van. Nem túl szellős házban a vga jól befűt, szerencsére pont a ram alatt van, a meleg meg szépen felfelé száll a ramokhoz, aztán hibázik. Ráadásul én anno amdnél azt vettem észre, hogy a tm5 soc/vddg fesz tekintetben csak akkor hibázott, ha nagyon mellényúltam az értékével. Kisebb difit nem mutatott ki, de játék úgy vágott asztalra, hogy csak lestem. Szóval azokat játékkal vagy ycruncherrel lehet kitesztelni. Utóbbit nem javaslom, csak azoknak akik tudják hol vannak a fizikai határok.
-
zebra_hun
veterán
válasz
bobalazs #65178 üzenetére
Nem kell 6 órát szórakozni. Eleinte sokkal hamarabb jönnek a hibák
Amikor már azt hiszed, hogy jó, akkor jönnek a hosszú tesztek.
Rengeteg profilt kreáltam, de egyet nagyon kiteszteltem. Az lett a 24/7, többi meg magam "szórakoztatása".
Az Y Cruncher a mindent eldöntő teszt, minden már ~1.5 óra.CJ4567:
Huh, bocs, renkívül fontos, igen. Hajlamos vagyok erről megfelejtkezni.
Köszi.
Nálam víz a gpu, cpu, és ram is. Nem vonatkozik rám.
De igaz. -
CJ4567
nagyúr
válasz
zebra_hun #65177 üzenetére
Emellé én nagyon fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy mindenképpen legyen vagy valami RAM + GPU igényes játékkal tesztelve a gép (FH5, Cyberpunk 2077 pl.), vagy egy TM5 + 3DMark (bármelyik teszt megfelel, csak kapjon a GPU terhelést), hogy szimulálva legyen az, amikor a RAM-ra dől a meleg levegő a videókártyáról
Természetesen ha a RAM kap bármilyen aktív hűtést, akkor ez már más tészta, de ha csak a gépház ventijeire van bízva a légáramlás, akkor az simán kevés tud lenni egy jól megtekert OC-hoz.
Nekem is van nagyon jó DJR OC-ról képem, isten áldja azt az MSI alaplapot, de egy Cyberpunk vagy Forza alatt nagyon könnyen elhasaltCsak nem jött ez ki nálam, mert amikor beállítottam, akkor nem játszottam olyan játékokkal, amik tényleg mindent is megmozgatnak a gépben.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
zebra_hun #65177 üzenetére
Ebben biztos vagyok. A 3 és fél órás teszt nem volt elég, mert kidobott hibaként.
De hogy minden egyes beállításnál, finomításnál 6 órát fogom tesztelni az nonszensz.
Marad az xmp. Lehet az se stabil, ki tudja.
Isten áldja az eszem hogy x3d procit vettem, annál kb nem számít milyen ram van mellette.
Felesleges a tuning. -
zebra_hun
veterán
válasz
bobalazs #65176 üzenetére
Erre azt lehet mondani, hogy nem jól tesztelted.
Egy teszt nagyon nem elég sajnos.
RAM tesztre jelenleg "kötelező" a TM5, HCI RMTPRO, GSat, OCCT, P95 Large FFT, és a legfontosabb, az Y Cruncher erre specializált tesztjei.
90 perc a kötelező mindegyikből, de ajánlott a minimum 6 órás.
Én többször is lefuttattam, de a 90 percest rengetegszer.
Van úgy, hogy a 4. órában hasal el. (2.5 óra után fotóm van)
Milyen az a pc ami nem tud egy stab tesztet lefuttatni?
Instabil, nem megbízható. Persze, idegesítő, amikor minden lefut, de az Y nem.
Ha ezt még CPU piszkával is megspékeljük, érdemes az összes Y Cruncher tesztet többször is futtatni. -
Land
veterán
Köszi, marad így.
-
oneal1
senior tag
megérkezett reggel a g.skill 6000 -es cl 30. nagyon pöpec! köszi az ajánlást!
Ugyanitt g.skill 5600 cl 36 32gbos kit eladó
-
En tavaly egy
R5 2600 1660ti ram16 ről mentem R5 5600 6650xt és 32 ramra
Utóbbi talán talán az ms flight ba hozott valamit de ott a CPU és a videó az új felállásba is kevés amugy is
X3d proci és egy 3070 vagy 6750 xt fölé ha mennél akkor talán számítana a 16/32
Amúgy kb semmit. -
Land
veterán
Üdv! Azon agyaltam, hogy kicsit fejlesztemet a gépemet:
Ryzen 2700, Geforce 2070 Super és 16 Gb DDR4 RAM.Néztem teszteket és annyira nagy fps növekedést nem biztos, hogy hozna egy Ryzen 5800X (ez elbírná az alaplapom), mint a jelenlegi gépem. A videókártyám is még elégnek tűnik. Igazából a RAM sem fogyott el sosem. De talán 32 Gb-ra fejleszteni lenne talán a legésszerűbb lépés. Főleg Codozok és Pubg, amihez ez a gép is elégnek tűnik. Codra lefordítva annak semmi sem "elég". Szerintetek?
-
Baryka007
addikt
Létezik olyan DDR5 ös memória, ami 2x16 os kit, de Dual Rank ?
Tegnap egy ismerősöm gépét finomítgattam 6000 CL30 as expo ramok vannak bent neki a z790 @ 13700K lapban ... És a _dr _dd végű időkre mind beírtam egy '1' es karaktert... Postolt a gép nem volt gond, de a sebeesség AIDA-ban 49-65-49 lett...
Amint az '1' eseket kicseréltem normális értékre 6800 CL32 tempón lett az előbbi tempóból 105-105-102 - 57 ns el ...
Kérdés, ha nem Dual Rank a memória, akkor ezt mi okozhatta ?
Szerk.: Ez fontos a szoftver szempontjából is amit fejlesztek ide, mert én eddig abban a tudatban voltam hogy DDR5 ben minden 2x16 az Single Rank -
fudi2002
Topikgazda
-
oneal1
senior tag
[link] ő a kiszemelt amúgy
-
oneal1
senior tag
sziasztok!
Ramot szeretnék vásárolni: ddr5 6000mzh CL 30 a kiszemelt.
Eddig azt hittem képben vagyok nagyjából a dologgal, este kiderült, hogy nem
néztem egy ramot 6000 MT/s , majd egy topicban láttam hogy ez marhára nem egyezik meg a 6000mhz-es ramokkal.Itt mi az igazság? Előre is köszi annak aki röviden le tudná nekem írni. Köszönöm!
-
Lemolep
csendes tag
válasz
Lacpac #65119 üzenetére
Beállítottam a profilt ami rögtön át is állította az órajelet. Egyébként ennél a RAM-nal 2 lehetőség volt. Az egyik 3000mhz a másik pedig 3600-on menne.
A 3600 nem indult, a 3000 viszont igen.
De itt az ajánlásoknál választottam egy másik RAM-ot ami csont nélkül megy... -
Hisemi DDR3 1600-as ramokról van valami infó? Tuning érdekel elsősorban. Nem találok semmit róluk.
Gondolom hikvision a gyártó ami most már kezd olyan lenni mint a samsung hogy mindent gyárt.
Cégre vettem egyet irodai gépbe de abban nem tudom kitesztelni. -
5leteseN
őstag
válasz
Baryka007 #65139 üzenetére
Ami szerver-DDR3 beesik, azzal csinálok én is tesztet majd.
Ezeknél "kicsit" merevebb a túlhúzási korlát, mert a CPU memória meghajtó áramköröket használják, elég mereven, de amit lehet, az ki lesz próbálva!
PL: Az 1000MHz-es 8GB-os Hynix megy 1866MHz-en(ez a legtöbb a CPU miatt), de csak ventivel hűtve, mert 70 fok körül hűtés nélkül megrogynak.
-
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #65138 üzenetére
Pont van itthon, egy i5 2500K -s masinám igaz sajnos Corsair 1600 CL9 es ramokkal, de lényeg hogy tudok tesztelni.
Ha a lap befogadja a szerver ramokat, akkor kicsit beleépíthetjük a dolgokba azt is amit kértél.
Viszont mivel javarészt azon múlik a dolog, hogy hány fajta és hány db memóriát / ramokkal procikkal teszteltek ki nekem, annál több mindent lehet majd a programba belesűríteni !
Azt tudom, még régről hogy FX procikon 1333mhz ment, a jobbakon jobb lapon 1600 max 1866 ... Viszont egy Haswellel 4790K pl, simán csináltam már 2600 mhz re húzott DDR3 at, még jó régen
Szóval elég nagy a szórás ott is
BTW, van egy ismerősöm itt a városban, akinek százával vannak ramjai, meg régi ilyen-olyan gépei, Hardveraprón kereskedik egyébként. Tőle valószínűleg fogok kapni tesztre cuccokat...
Nem tudom megígérni a DDR3 at, de ha lesznek róla tesztek, akkor berakjuk a levesbe, ne aggódj !
A frontend nagyjából elkészült.
Pár menüt, almenüt még belerakok. És kezdésnek egy DDR4 Samsung B-DIE-t nagyjából összekókányolok, hogy le lehessen tesztelni.
Aztán jöhetnek a különböző platformok.
DDR4 B-die ról Coffe laketől Alder lakeig vannak saját tesztjeim is, szóval azt nagyjából kifúlytuk, DDR5 és akkor DDR3 tesztekre van csak szükségem !
-
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #65136 üzenetére
Igen tudom, de csiszolni fogjuk a szoftvert együtt !
Igazából összedobom az alapját még ma, (ez a frontend részre értendő) azt pedig hogy mi-szerint fog kalkulálni arra annyi tényezőt alakítunk ki amennyi csak szükséges.
Ez egy program lesz, szóval mindegy neki, hogy 3 vagy 500 paraméterből kell neki számolnia.
Szóval az elején opció lesz a ram hűtését is kiválasztani majd.
Ami legyen hűtés nélküli, vagy nonRGB-s hűtés, vagy RGB-s hűtés, esetleg aktív hűtés ventikkel, vagy vizes hűtés
Szerk.:
Mivel tudjuk hogy a CPU IMC-jében elég nagy a szórás, ezért nem is lehet fixet mondani. Biztosan lesz, aki beírja és nem lesz stabil...
De ezért szeretném, ha 3 opciót kalkulálna a szoftver majd, lesz Lazától az Extreme-ig... Így talán a szilíciumlottó nyertesek, és nem nyertesek is betudják lőni a számukra megfelelőt.
A Vmin lesz az, ami nagy kérdés lesz... Azt valószínűleg Range-Ben fogja megadni majd a szoftver, mert azt lehetetlen kalkulálni. -
Baryka007
addikt
Skacok, mindenki örömére elkezdtem fejleszteni egy memory guide szoftvert... Egyelőre még csak az alapokat építem, a sorrend ugyan az lesz mint a jól ismert Asrock Timing Configuratorban !
Ahogyan a nevéből is adódik, a szoftver lényege az lesz hogy:
1.-Miután megadtad milyen chipsetes alaplappal és memóriával valamint CPU val rendelkezel, kalkulál neked 3 különböző RAM beállítást, amik elméletben stabilan fognak futni a rendszereden.
Lesz egy Laza, Közepes, és egy Extreme beállítás.
Talán lesz benne funkció is, hogy te adod meg milyen feszültségi értékek között szeretnél maradni, és az alapján fog kalkulálni ! De ez a jövő kérdése, elsődlegesen a CÉL az, hogy a program valóban stabil időket ajánljon a felhasználóknak !Elsődlegesen a DDR5 öt próbálom megcélozni vele.
Minden tudást, és ötletet szívesen fogadok a szoftver fejlesztése közben, de utána is !Alapjába véve Intel platformom van csak, illetve tapasztalataim is ide mutatnak, így elsődlegesen az AMD platformmal rendelkezők szoftver nélkül fognak maradni.
De ez idő kérdése, a szoftver azon részét is össze"tákolom
"
Lesz benne DDR4 B-DIE is, mert azzal szintén tudok itthon tesztelgetni.
Viszont fontos lenne, hogy elsődlegesen A és M die DDR5 memóriákról fullra kitesztelt Asrock Timingos képeket küldjetek ide be minél többen, vagy privátba nekem.
Szeretnék a kitesztelt képen egy Anta777extremet látni, vagy egy Y-Crunch 8.2 SFT/VT váltót min 30 perc futással.Valamint intenél System Agent, Memória Feszt, és IMC feszt látni, ez alaplapgyártóknál eltér a BIOS-ban de csak a megnevezése !
Ezért egy ehhez hasonló HWINFO-s képet kérek, és ha lehet egy rövid leírást róla.
Köszönöm
Szóval ez a példa kép:Legyen rajta Asrock Timing Configurator, vagy Zen timing.
HWInfo minden fentebb felsorolt információkkal minimum !
Igazából minél többet tudunk a ramról, és annak beállításáról annál jobb !
Fontos, hogy OC-zott rambeállítás legyen, és tudjuk róla hogy milyen DIE van a memórián ! -
Lacpac
őstag
válasz
Bandit21 #65126 üzenetére
Nem a legjobb, de jó.
Nálam már járt afr, mezítlábas 2133-as ram. R5 2600 mellett 3200-at ment. 3600 mellett 3400-at.
Volt jjr, ez volt a legrosszabb, de ment azért 3200@3733-at. Mezítlábas cjr van a fiam gépében, 2133@3200. Nekem is cjr van jelenleg, 4000@3866 egy R5 5600 mellett. 4000-en van whea error, napi egy-kettő. Már a 3866 is nagy szó egy nem "g"-s cpu mellett.
Csinálnál egy thaiphonn burner riportot a ramokról? -
válasz
Lacpac #65130 üzenetére
Igen nyilván ha van ilyen sok idő köztük, nem akarók hülyeséget beszélni de úgy rémlik amikor vettem akkor serial számot meg a chipeket néztem hogy egyformak. De nyilván ha van köztük pár év nem lehetnek ugyanazok
Mint ma kiderült a 9 éves fiam ha néha ms flightal repül utána néha játék közbe a fizikai bekapcs gombbal ki lövi a gépet.
Gyanús hogy ilyenek után áll fejre a BIOS. -
válasz
5leteseN #65127 üzenetére
Köszi, az egyik szett a géppel egy idős/2019 a másik meg egy éves.
Amikor tavaly hirtelen be estek a chip árak vettem gyorsan+2*8 at meg egy második ssd-t.
Működik amúgy gond nélkül minden de a procit (mem vezérlő) ha eszi meg néha az xmp se megy akkor ha bukok is lehet le váltom 2 modulra. -
davidkiss90
tag
Sziasztok.
Ma szerváltam ezt a ramot. Életemben nem hallottam még erről a márkáról, de a színe/neve/logo-ja nagyon megtetszett, szóval lenyúltam asszony öccsétől munkadíjba.
Használni nem fogom, beteszem a vitrinbe dísznek.
-
5leteseN
őstag
válasz
Bandit21 #65126 üzenetére
Szivesen!
... az itt olvasottak alapján: Ryzen-ekhez a négy RAM nem szerencsés.
Ha lehet, váltsd át valamilyen-méret(ami kell) 2xRAM összeállításra.Sok bosszúságot fogsz megspórolni.
Ha nem rég vetted(boltban), akkor kis +összegért át szokták cserélni.
Ha a neten vetted, 14 napon belül veszteség-levonás-egyebek nélkül visszaadhatod. -
5leteseN
őstag
válasz
Bandit21 #65124 üzenetére
Egy kép többet mond ezer szónál:szerintem egy rövid Yt videó sokkal jobb segítség BIOS elem cseréje ügyében, mintha leírnám.
Én magam is sokszor a hasznos-Yt oldal használom a "Sötét oldal"helyett!
Ezt a RAM-ot nem ismerem, szerintem a 0,05-önkénti emelgetés nyugodtan mehet. Ekkora fesz-lépés nem kockázatos és nem is tart sokáig a próbálgatás.
Vannak persze 3 napos RAM-tesztek is, de az nekünk felesleges.
Szerintem lehet, hogy jön is rövidesen valai, akinek van lyen, vagy hasonló RAM-ja.
Én a más RAM-oknál bevált tapasztalatot ültettem át erre. -
Üdv,
Egy ASRock b450 pro 4 alaplaban van 4 db 8 GB-os memória (2 db szettet vettem teljesen egyformák).Valami miatt időről időre elfelejti betölteni az xmp 2.0 profit és 3000 helyett 2400-on megy. A proci egy R5 5600.
Mi lehet az oka? Időről időre ránézek van amikor hetekig megy 3000-en aztán meg visszaall.
Az összefoglalót utóbb olvasva (elnézést
) gondolom az a baj hogy 4*8 van 2*16 helyett.
Mem vezérlő nem bírja és még a procit is szivatom hogy cserébe lassabb legyen.De ez van anno 2x8 al kezdtem és amikor le ment az ára egyszerűbb volt vennie még 2*8 at mint eladni a régit és új 2*16-ot venni...
-
5leteseN
őstag
válasz
hermandani #65120 üzenetére
Ezek DDR3-as szerver RAM-ok, 2Gb-osak.
A HA-n ezek alapján már meg tudod nézni, hogy mennyiért árulják a PC3-10600U jelölésű RAM-okat.Esetleg az eBay-en is rá tudsz nézni az árakra.
-
hermandani
tag
[kép] Valaki meg tudná mindani, hogy ezek milyen ramok?
Meg szeretném hirdetni itt at oldalon, de nem tudom melyik kategóriába tegyem.
Illetve kb mennyit érhetnek?
Köszönöm!
-
Lemolep
csendes tag
Igen.
Azt már próbáltam hogy át állítottam de nem tetszett neki és nem is indult el a gép. Vissza állította magát az előző beállításra.Van valami program vagy bármi más ami segítség lenne és tudok az időzítés és hasonlókkal játszani.
Ez nekem még nagyon új... -
FunPro
őstag
válasz
Lemolep #65115 üzenetére
Mindent lehet, csak elszántság kérdése!
Mármint, ha az alaplapban körülnézel, biztos találsz olyan opciót, ahol az mhz-t tudod állítgatni. Ott elméletileg beállítod a 3200-at, és már meg is vagy. Az más kérdés, hogy ez így mennyire effektív, mert a cl-t így nem igazítod az új sebességhez. A tökéletes beállítás játszós-macerás-tesztelős.
-
FunPro
őstag
válasz
Lemolep #65113 üzenetére
A proci hivatalosan 3200-ig támogat. Ezen érték fölött már teljesen lutri, mi működik és mi nem.
Más fórumokon írják, hogy simán futtatják ezt a procit 3600-al, szóval elméletileg nem lenne lehetetlen ezen a sebességen futtatni mellete a ramot. Az más kérdés, hogy neked működhet-e és ha igen, mennyit kell játszanod hozzá. Az is lehet egyébként, hogy másnak sem működik, csak elidnult vele a gépe és utána nem tesztelte a stabilítást.
-
Lemolep
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Valószínűleg én nem voltam elég körültekintő...A lényeg hogy tegnap vásároltam egy
Kingston FURY Renegade DDR4 3600mhz 32GB Kit-et.
Az istennek nem tudom be állítani hogy működjön 3600 MHz-n. XMP profile szerint csinálok mindent.
1.beállítás 3600mhz
2.beállítás 3000mhzViszont érdekes hogy 3000mhz-n működik!!!
Az alaplap:
ASRock B550M PHANTOM GAMING 4
Processzor:
AMD Ryzen 5600GMi lehet a baj?
A proci nem támogatja a 3600mhz-t?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
kevike576
senior tag
-
-
zaskar
senior tag
Sziasztok! A múltkor kérdeztem, hogy a HMA82GS7AFR8N-UH cikkszámú ECC-s RAM modullal működhet-e egy olyan laptop, amiben i5-10310U processzor van, ami az adatlapja szerint nem támogatja ezt a funkciót. Tegnap kipróbáltam, és ennek ellenére működik vele gond nélkül. Okozhat valami problémát hosszabb távon, ha ECC-s modullal használom a gépet?
-
naja
aktív tag
válasz
fudi2002 #65103 üzenetére
Valószínűleg bonyolultan írtam le az előbb, de azt hiszem amit írtál az már megtörtént. Röviden:
1-es számú modult bárhova teszem be: nem bootol a gép,
2-es számú modult bárhova teszem: bebootol a gép. Ergo 1-es modul a hibás.
Ezért írtam, hogy nem a slotokkal lehet a baj. Amúgy két slotos ITX deszka.Kérdésem:
BIOS reset segíthet? Ezt eddig nem akartam eljátszani, hogy ne kelljen újra reszelni a BIOS-t.
RAM-ok idővel elfáradnak? Még sosem hallottam ilyenről...Amúgy milyen tesztre hivatkozol az összefoglalóból, a stabilitásra? Arra nincs szükség, mert egyáltalán nem is indul a gép a szóban forgó RAM-mal.
-
FunPro
őstag
válasz
FunPro #65090 üzenetére
Megpróbáltam a lehető legegyszerűbb megoldást, de már ez sem tetszett a gépnek.
Gigabyte z790-es lap, i7-12700k.
Beállítottam az alaplaba táplált 6000-es samsung profilt, 22 perc után 2 hibát is dobott a testmem. A ramban levő 5600-as xmp-vel hiba nélkül lefutott a teszt.
Simán elképzelhető, hogy rossz az alaplapi 6000-es profil (bár belekötni nem tudok), de az is lehet, hogy a 12700k már nem szereti a 6000-et. A neten azt olvasom, hogy valaki ugyan használja ezt a procit 6000 cl 30-al, de azt soha nem írják le, hogy a procin húztak-e valamit.
-
5leteseN
őstag
Egy AsRock B365M alaplapban a 2400MHz-es DDR4 a "winsat mem" tesztnél csak 21e körüli MBps-t hoz 18-18-18-442-es időzítéssel(CPU-Z).
.
Memóriákat nem nézegettem korábban, de ez a 442-es érték olyan magas amit (mióta néha ránézek a RAM-okra)még sosem láttam, és ha azt nézem, hogy a négycsatornás DDR3-1866 alaphelyzetben tudott 44e MBps-t(vagyis a kétcsatornás üzemmódban tudja 2400-es DDR értékét meg még egy kicsit) akkor nem tudom hová rakni ezt az értéket egy 2x4GB-os DDR4-től.
-
naja
aktív tag
Sziasztok! Furcsa dolog történt a gépemmel (B75+3470). A héten az egyik reggel nem indult többet. Bekapcsolás után ki-bekapcs loopba kerül. A hosszas hibakeresés végére az derült ki, hogy a két RAM-ból az egyik konkrét darabot ha kiveszem, akkor elindul a gép.
Próbáltam a slotokat is. Ha a másik RAM-ot teszem valamelyik slotba, akkor működik. Szóval nem a slotokkal lehet a gond. Viszont a szóban forgó példánytól (bárhol is legyen) nem indul.A RAM-ok: 2x 8GB DDR3@2133 TeamGroup Xtreem Vulcan
Lehet még tenni valamit, vagy netán benéztem valamit? Vagy marad a kuka?
Van rajta egy narancsos alu hűtő, de ezt nem akartam feszegetni. Nem tudom egyáltalán látnék-e bármit is...
Új hozzászólás Aktív témák
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Autós topik
- Ingatlanos topic!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- PlayStation 5
- Amazon
- Indulhat a hardverparti!
- További aktív témák...
- Kingston HyperX FURY 64GB (4x16GB) DDR4 3466MHz HX434C16FB3AK4/64
- RAM --- SoDIMM --- SD-DDR1-2-3
- Corsair VENGEANCE SODIMM 2x16GB DDR4 3200MHz CL22 - Új, bontatlan - Eladó!
- Micron SO-DIMM laptop memória 4GB DDR4 3200MHz MTA4ATF51264HZ-3G2J1
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- Homepod Mini /// Újszerű // Számla + Garancia
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3208
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest