Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:24:31

LOGOUT.hu

Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t! :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13201) A Zéé válasza B175 (#13200) üzenetére


A Zéé
addikt

Nem sok mindent mondtál, hogy mire kéne. Ha olcsón akarod, akkor a 35/1.8 vagy 50/1.8 jöhet szóba, mindkettőből az AF-S verzió. 40-45k körül vannak.
Hogy melyik...? Ez afféle vallásháború szokott lenni, szóval ha rám hallgatsz, akkor használod kicsit még a kitet egy picit, hogy tudjad, hogy melyik kellene inkább.
De ha a portré fontosabb, akkor az 50-es, ha általános obi kell, akkor a 35-ös jobb. Előbbi beltérben, több embert fotózni kicsit szűk lehet, utóbbival meg elég sok mindent meg lehet oldani akkor is, ha csak esetleg az az egy obi lenne nálad.

Just a simple Lineman...

(#13202) B175 válasza A Zéé (#13201) üzenetére


B175
csendes tag

Ilyenekre gondoltam én is,tul sok pénzt nem akarok így elsőre belerakni,majd ha már jobban értem a fotozást.
Nikon,vagy más gyártók is szóba jöhetnek?

[ Szerkesztve ]

(#13203) A Zéé válasza B175 (#13202) üzenetére


A Zéé
addikt

ebből a 2 gyutávból nem nagyon van fix obikra alternatíva külső gyártóktól. Talán csak a Sigma 30/1.4 és 50/1.4 obijai, de én a Nikonokat részesíteném előnybe, mert picik könnyűek, a rajzuk is nagyon jó, pláne ennyiért amennyiért mennek.

Just a simple Lineman...

(#13204) B175 válasza A Zéé (#13203) üzenetére


B175
csendes tag

Köszönöm szépen a választ,a 35mm-t fogom választani!

(#13205) flash- válasza B175 (#13204) üzenetére


flash-
veterán

tényleg jó obi,nekem is az van d3100al, és amennyire én el tudtam végezni egy fókusztesztet kezdetleges módszerekkel, az alapján jónak tűnik az autofocus, de sokaknak van az obival autofocus problémája,próbáld olyan helyen megvenni(fotósbolt) ahol van lehetőség kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#13206) csacsi77 válasza flash- (#13205) üzenetére


csacsi77
senior tag

Nem szokott gond lenni a D3100/35mm kombóval.

Öreg fater megoldja!!!!

(#13207) flash- válasza csacsi77 (#13206) üzenetére


flash-
veterán

nálam nincs gond,de ő d3200őt vett,annál meg ki tudja..

meghát akkor is lehet szórás..
és amúgy nem sokból tart kipróbálni,meg az alap hogy mielőtt veszünk valamit kipróbáljuk.

Más:
friss részletes Nikon cikk itt a ph-n:
[link]

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#13208) Real_Necro válasza B175 (#13200) üzenetére


Real_Necro
veterán

.

[ Szerkesztve ]

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#13209) Mercutio_ válasza flash- (#13207) üzenetére


Mercutio_
félisten

"Mérföldkövek, fontosabb kamerák" :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13210) #40935168 válasza dabgergo (#13172) üzenetére


#40935168
törölt tag

Rohadt nagyokat bakizik mellé, vagy csak fine tune értéknyit ?

Egyébként - nem csak a D600 hanem az összes modernebb váz és annak kevésbé jó fókusza kapcsán - az ugrott hirtelen eszembe, hogy ezek azért már többnyire nagyobb felbontású vázak, mint az über AF-el rendelkező elődeik. És nagyobb felbontáson jobban kiadja magát egy fókusz pontatlanság, mint kisebben.

Hála a jó istennek nekem ilyen nyűgöm nincs Nikkorokkal.

(#13211) dabgergo válasza #40935168 (#13210) üzenetére


dabgergo
őstag

Jó kérdés, sztem volt példa nagyobbra is meg kisebbre is, de sajnos pontosan nem emlékszem már, majd legközelebb meg fogom figyelni.

Az viszont egészen biztos h az okok között van amit írsz, a nagyobb felbontás miatt tényleg jobban kijön full ránagyítva.

[ Szerkesztve ]

(#13212) dabgergo


dabgergo
őstag

Eperkutyus: egyébként mennyire "nehéz" megszokni a 36MP-t? Hány mega egy RAW file? És mennyire durva vas kell hozzá? (i5, 8GB ram elég vajon?)

Igazából nagyon gondolkodom h mi legyen hosszabb távon. Az tuti h majd vmikor szeretnék FX-re váltani az esküvőfotózás miatt.
Két opció biztosan van:
- Most itt az USA-ban tudok 300-330e körül baromi jó állapotú D700-at venni. Pl. [link]
- De Mo-on akár már nettó 500e körül van vadi új D800. Mivel van lehetőségem nettó áron venni gépet, így kb csak 200e a különbség ami annyira nem is sok, és a D800 mindenképpen hosszabb távú befektetés mert az 4 év múlva is nagyon jó gépnek fog számítani, a D700 addigra pedig talán teljesen kikopik.

De ugyanakkor egyelőre nem tudok megbarátkozni a 36MP-el meg a rohadt nagy fájlmérettel. Egy esküvőn nagyon sok képet ellősz, nem teljesen mindegy azért a fájlméret.

Nem first world problem, de azért ezeken gondolkodom.

(#13213) #40935168 válasza dabgergo (#13212) üzenetére


#40935168
törölt tag

12MP-ről váltottam. Veszteségmentesen tömörített 14 bitben fotózok (csak raw), így olyan 38-44 Mb körül alakul 1 fájl, témától függően, átlagban 42. Amúgy 90 Mb körül van a tömörítetlen NEF, de szerintem a tömörítést "kötelező" használni, legalábbis nem logikus, ha vki 90-es fájlokat lő. Sem sorozatban, sem máshol nem tapasztaltam a tömörítés hátrányát, realtime seamless átmegy az Expeed-en és kész. Be van kapcsolva és cserébe konszolidáltabb a fájlméret. A veszteségmentesről beszélek, bár a veszteségesen tömörített is klasszisokkal jobb mint a jpeg, de én nem használom.

A gépemet cseréltem. i5, 8G elég, de ha K-s a proci és megküldöd, meghálálja. Csavard oda neki. Ha nem tuningolod, vagy nem K-s, akkor is elég. A 8G RAM is, sokan nagyon félnek ennyi MP-től, szerintem nem vész.

Itt most 13 darab NEF van megnyitva, Bridge a háttérben, Opera 17 ablakkal, Firefox 4 ablakkal (ebből 1 Facebook, 2 Youtube), Intéző illetve Media Player Classic. + a teljes oprendszer alatta. Hát.. látod a számokat.

Meg lehet fingatni a memóriát is amúgy komolyabb műveletekkel, de én nem durvulok, eddig amire használtam, simán elég lenne a 8 is (16 van a gépben, de sztem soha nem megy 8 fölé a foglaltságom). Na jó, egyszer megfingattam a 8-at (eredetileg annyi volt): csináltam egy Dél Tiroli panorámát 50 1.8D-vel f/8-on, ő most egy 29554 x 4590-es 958Mb-s tiffecske :U és 16mp alatt nyitja a PS (NAS-ról, ami úgy 100-120 megával adja az adatot, tehát matek alapján nem ő a szűk keresztmetszet, de a proci sincs 100-on.

A felbontás amúgy vegyes: 24MP-s "kölcsön raw" :D már olajozottabban nyílt nálam (Haswell i7 4.3G-n). A saját NEF-jeim kezelése lomhább. Lassabban szedi ki az összes program a beépített képet thumbnail generáláskor, lassabban pörgeted, ha NAS-ról átnézel egy korábbi szetted mondjuk IrfanView-val (de nem gáz amúgy, lapozza azért szépen így is), .. ilyenek vannak. 16MP-s NEF-eket hipphopp darálja és a munka egy ilyennel "jpeg feeling". Úgy vettem észre, hogy a több CPU erő nem lineárisan gyorsítja a teljes rendszert ilyen fájlok esetén: a procit jól kihasználó műveletek, mint Panoráma összerakás vagy zajszűrés (ha jó a plugin), hosszabb batch folyamatok stb. felnyomják a CPU-t a művelet pillanatában púpra, azaz totál tekerik, de utána fájl mentés, bezárás, új beolvasása, nyitása, stb.. - ezek a műveletek mind ilyen 10-30% CPU körül mennek, SSD esetén is.. tehát még van hova fejlődnie a szoftvernek.

2db 32 Gb-s kártyát használok, 400 képet ír max-nak a váz (backup módban, nem overflow), de ennél több megy rájuk egyenként, veszteségmentesen tömörített 42 megásból. Nem hinném, hogy esküvőn gond lenne az, ha az ember saccra 500-anként cserél kártyát. Lehetne kisebbet is használni és sűrűbben cserélni, hiba esetén akkor nem bukik az ember annyi képet, de két kártyás gépnél vehető a nagy kari szerintem, legalábbis én tenném és kész. UDMA7-et tudja a váz, tehát a CF interfésze bitang gyors, a kártya a limit. Az SD része is tudja az UHS-I szabványt, oda is érdemes valami vihar kártyát beletenni és akkor jól érzi magát "sztereó" lövéskor is, amikor mindkettőre írja tükörben ugyanazt.

Én inkább úgy mondanám, hogy nem nagyon tudnék visszaállni kisebb méretre már. Nagyon klassz dolog egy borotva üveggel elcseszett képeket megmenteni egy merész crop-pal. Persze tanulj meg fotózni, mondanák sokan, igaz is, de az ember ígyis bemákol simán spontán képek esetén olyat, hogy később az a kép ezerszer ütősebb ügyesen crop-olva mint ahogy amúgy meglőtted. Szeretnék idén Indiába menni egy fotóstúrára, az is ilyen tipikusan: piac, tömeg, kapkodod a fejed (és a géped) hogy úristen, mit kéne lőni, mert kb. minden téma, olyan sűrű, pezsgő, élettel teli világ. :)

A másik a zaj, ahogy csökken, miközben leméretezel. A harmadik a monumentális méret ellenére a monumentális belenagyítási képesség, ha nagyon éles üveget használsz és rekeszeled.

Ezt a képet például ebből a teljes képből csináltam. Oké, hogy 1920-as kép a végeredmény, de ez mutatja talán, milyen az eredeti: [link], csak én fullhd-re méretezek webre általában. Tehát még ezt a crop-ot is vihetném bőven nyomtatásba, akkora tartalék van benne. Ha a csajszi a bnőm lenne, vinném is :)) És ez egy Tami 24-70 f/4-en, semmi 85 1.4G ami kb. a D800E-t is kimaxolná rekeszelve.

Szóval én rohadtul nem bántam meg ezt a barátkozást a fájlmérettel. Ennél fentebb (megapixelben) amúgy én sem mennék. Az beteg lehet. Persze komoly média/reklámfotós a középformátumú digitális hátfalakkal kb. körberöhögi a 36MP-t is, ha fájlméretről és felbontásról van szó. 40 körül még elcsábulnék. Az a 8k mérete úgy, hogy a 3:2-es szenzorba belefér a 16:9-es 8k. De afölé egy centit sem, ott tényleg tetűlassú lehet minden utómunka. Mármint szó szerint tetűlassú.

Én meglépném a helyedben. Imádnád és a kicsit lassabb megnyitás-mentés és előnézetikép-generálást kibírja az ember, amikor már megnyílt és benne vagy, pikkpakk minden.

Ha veszel, két dolgot nézz: kijelző zöldes-sárgásba hajlik-e, illetve bal szélső AF pont fázisalapon pontos legyen. Más bajuk nincs, nem olajoznak, gyári üveggel nem tévesztenek, rohadt jó fókusz és úgy az egész. A lábadra ne essen, bekékül tőle. :))

[ Szerkesztve ]

(#13214) dabgergo válasza #40935168 (#13213) üzenetére


dabgergo
őstag

Wow! Ez igen, köszi a részletes választ! (Nem rossz a géped btw...)
Ezt még egy jó ideig emésztgetem, de egyébként előbb-utóbb azt hiszem muszáj lesz majd megbarátkozni a nagyobb felbontású képekkel.
Igazából az lenne a fontos h miután a LR lerenderelte az 1:1 preview-t, utána ne legyen nagyon lassú. Egyébként most ugrott be h egyszer az Artworkben szórakoztam egy D800-al saját kártyára és utána megnyitottam LR-ban és nem tűnt nagyon gáznak a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#13215) #40935168 válasza dabgergo (#13214) üzenetére


#40935168
törölt tag

Adnék pár NEF-et szívesen amivel játszhatsz, próbálhatod, csak a szerveremet már nem bérlem.. Majd egyszer egy talin ha mindketten ott leszünk, előtte juttasd eszembe (ha még aktuál a topic) és egy pendrive-on viszek párat. Vagy JohnyBlue ad a cicafiúnak egy ftp accot kölcsönbe 1-2 napocskára holnap reggel, ahogy ezt olvassa :DDD

(#13216) dabgergo válasza #40935168 (#13215) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi, még egy ideig akutális lesz, mert egyelőre pénzem sincs rá, meg még nem is akarok venni csak tervezgetem.
Egyébként dropbox?

[ Szerkesztve ]

(#13217) #40935168 válasza dabgergo (#13216) üzenetére


#40935168
törölt tag

Nem használom de majd holnap megbesz. Lefordulok a székről. Jócak.
Amúgy Ropi tudna még mesélni memóriazabálásról, ő azt hiszem 32-vel hepázik. De ő tol valami extrém cuccot is, kokszol, nem tudom.. :DDD :)) szóval neki elvileg kell ez. :)

[ Szerkesztve ]

(#13218) dabgergo válasza #40935168 (#13217) üzenetére


dabgergo
őstag

Ok, bőven ráér, egyáltalán nem sürgős. Jó8.

Lol. :D

[ Szerkesztve ]

(#13219) *Ropi* válasza dabgergo (#13212) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha már így esküvőzés szemszögéből kérdezted, akkor a Nikonos esküvőfotós kollégák szemszögéből:

- nagyon könnyű berázni a 36 MP-t (low light helyzetekben ami eskin előferdül különösen),
- memóriakártyával és háttértárral is bírni kell (ha csak fotózol akkor napi 1-2 64 GB-os kártya + a backup az SD slotba a tükörmentéshez, ha videózol is akkor ennek a többszöröse),
- bitangul penge üvegek kellenek kiszolgálni a szenzort, az pedig nem olcsó.

Ha tudsz fotózni akkor a D700 is tökéletes a feladatra: nézd meg pl. Sitkei Adrienn képeit: 2 db D700-zal dolgozik. ;) A maradék pénzből pedig vehetsz üvegeket. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#13220) Mercutio_ válasza #40935168 (#13213) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ezt a háttérképet átdobhatnád ;)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13221) negyedes válasza Mercutio_ (#13220) üzenetére


negyedes
addikt

:DDD :C

Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor

(#13222) aleister válasza #40935168 (#13213) üzenetére


aleister
veterán

Csak csendben jelzem meg, hogy jelenleg a legantituningosabb cpu az i7 Haswell. Teljesen felesleges a tuningot szempontként kezelni ezen platform esetében. A K-s cpu, Z-s lap, nagyobb hűtő felárából (kb 30-40k) csak okosabban lehet vásárolni (ram, vga).

Arról nem is beszélve, hogy az LR nem használja ki a HT-t, tehát még az i7 is felesleges. ;)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13223) *Ropi* válasza aleister (#13222) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Arról nem is beszélve, hogy az LR nem használja ki a HT-t, tehát még az i7 is felesleges. ;)"

Akkor ezt az én LR-emnek ne áruld el, nehogy belustuljon nekem! ;) :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#13224) Kleroo válasza dabgergo (#13212) üzenetére


Kleroo
veterán

Szvsz esküvőn pont a D700 előnyei dominálnak.
Az szerintem senkit sem érdekel melyik váz mikori fejlesztés. A lényeg, hogy mi jön ki belőle. A D700 még most is jónak számít, a legújabb FX lapkák sem vernek rá sokat,azt is inkább IS6400 fölött; és úgy összességében semmi nem fejlődött akkorát, hogy elavultnak számítson.
Esküvőn készült képeket pedig nem hiszem, hogy A0-B1 körüli méretben kapják meg a rendelők, ahol elkezdene érdemileg előjönni a 36MP előnye. :)
Viszont egy nagy feketepont jár neki, mégpedig az 1 kártyfoglalalat.

Én vennék D700-at, nyúznám amíg szét nem hullik, és utána vennék D900-at az akkori 5x erősebb PC-d "mellé".

Egyébként én a 12MP-es Nefekkel is sűrűn megfektettem a rendszert(8GB). Chromeban egy mix megy,LR-ben munkálkodok, és amikor átrakom PS-be retusálni, pár perc után esélyes, hogy elfogy a ram. (lapozófájl,ect nincs SSD miatt)

[ Szerkesztve ]

Hodor. Hodor? Hodooor!

(#13225) #40935168 válasza aleister (#13222) üzenetére


#40935168
törölt tag

Irtam a benyomasaimrol mert kerte es odabiggyesztettem, milyen vason dolgozom, a miheztartas vegett, amikor lassabb kezelesrol beszelek a filemeret miatt. Tehat en ezt nem explicit Photoshopra ajanlottam, de elfut rajta :D Egyebkent amit irsz, kicsit sarkitott, igaz, csak sarkitott. A Haswellt kevesbe lehet huzni (hacsak le nem kupakolod) tehat 4.8-5G kore csak nagyon extrem esetben megy. Viszont ugyanazon a gyari orajelen az osszes Sandy/Ivy procinal gyorsabb vmivel, energiagazdalkodasa fejlettebb, jopar uj feature-t tud, a chipsetben pedig nativ a 6db SATA3, USB3, nem kulso gyartotol vett vezerlokkel mokol az ember, mint Marvell, NEC es tsai, az Intel pedig nem tul gyakran bugos az alaplapi vezerlokkel. ;) Volt ezelott a ket elozo szerias i7-bol is (2600K, 3770K), egyiknel bugos usb3 vezerlo mig fel ev mulva biosban ki nem javitottak, masiknal meg a fejvakaras, ha elfogynak a SATA3 portok es ssd raid-eznel. Ez a mostani konfig kihasznalja szepen jo ideig meg a jovo ssd-it es sshd-it is, nem ez lesz a szuk keresztmetszet.

De en nem csak Photoshoppolok, a virtualis gepek hipphopp megeszik a ramot is es a procit is. Rohadt jo amugy minden i7 csak egy even belul 3 generacio is volt nekem es belefaradtam a folyton upgrade-elek dologba, a Haswell utan kovetkezo chipset pl. abszolut nem fog erdekelni, mert ami baxta a csorom az elozoekben, azokra a Z87 megadta a valaszt. Szoval en chipset miatt epitettem ezt meg, nem CPU miatt. De rohadt gyors pikkpakk minden, nagyon szeretem, a cpu huto meg egy bivaly allat Arctic Freezer sok hocsoves cucc, hatalmas, csendes ventivel.. siri csend van a szobamban es a gep egy raketa. Nekem bejon. A 4.3 GHz egy egeszseges huzas csak. Az i7 kikapcsolt HT-val is jobb mint az i5. Nagyobb a cache. De nem toronymagasan huz el, csak a "felesleges" megint tulzas. Ha ott van, lehet venni.

A VGA-t meg senki nem emlitette. PS/LR abbol is profital, csak nem tudom, mennyire hatekonyan hasznalja. En hiaba nyilatkoznek, enyem csak egy also kozepkategorias chipset nVidia 640-nel.

[ Szerkesztve ]

(#13226) cOxeR válasza *Ropi* (#13223) üzenetére


cOxeR
Ármester

Meg a PS-nek se... :))

(#13227) flash- válasza Kleroo (#13224) üzenetére


flash-
veterán

(nekem még SSD-vel is(i5,6gb ram,) najo a képek nem az ssd-n vannak :DD sem a katalog .lehet az a baj?

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#13228) #40935168 válasza Kleroo (#13224) üzenetére


#40935168
törölt tag

En sem eskuvoznek a mostani vazammal, de aki nem probalta meg 1-2 hetig, mind fel tole es probalja megindokolni, miert nem kell az neki. :D A 800-ban lehetosegek vannak, amit valszeg nem hasznal ki a fotos eskuvon. Egy ekkora felbontasu szenzort nem raz jobban az ember, nem remeg tole jobban a keze :D es a berazas-hajlam pixelszinten ertelmezendo peldaul, a beeso fennyalab ugyanakkorat mozog a szenzoron. Na hat ezt a stabi megfogja. Amugy meg lemeretezed es kesz, ugyanott vagy mint D700-nal, ott a razas a kisebb felbontas miatt nem jon elo, ergo a 800-as kepebe is beepul mikor leviszed web szintre pl. Inkabb a sorozat miatt felnek jomagam tole + az utomunka folyamata lenyegesen lassul, a tarhely fogy mint allat. Szoval ahogy irtam, kevesbe kozepre sulyozott gep, bizonyos temakra nem a legidealisabb.

Ha ez lenne a vagyam, en is ket 700-assal eskuvoznek valszeg.

dabgergo (es sokan meg) kicsit be vannak tojva a 36-tol. Nem kell, annyira azert nem gaz. :)

Ha romon lennek penzzel, D4, tartalek vaz DF. Parasztba. :D Vagy ket D4. Iso van, fps van, problem? :))) De amugy tenyleg igy tennek valszeg. (Bar akor nem lennek eskuvofotos, hobbibol milliomoskent meg valszeg nem szivatnam magam eskuvofotozassal) :D De texhnikailag eskuvore egy D4 siman ultimate. :)

(#13229) #40935168


#40935168
törölt tag

Photoshop és HT: [link] De ez a kérdés a HT megléte óta foglalkoztatja az embereket és a válasz még mindig a "néha semmit nem ad, néha nagyot". Totál felhasználás függő.

Sztem használja a HT-t, mivel mindegyik virtuális magon látok tevékenységet. Hogy ez hoz-e valami előnyt, lehet lemérem ma. De jobb, ha bios-ban ON, úgy általánosságban, annak, aki egyébre is használja a gépet, játék, stb..

[ Szerkesztve ]

(#13230) flash- válasza #40935168 (#13229) üzenetére


flash-
veterán

Amíg i7 et használtam mikrolagok-fps esések voltak játékok alatt HT vel,de lehet már ez is fejlődött

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#13231) #40935168 válasza flash- (#13230) üzenetére


#40935168
törölt tag

Én 300 fps felett nem nézem már. CS : Source-nak mindegy. A CS : GO meg VGA limites nálam, 30-70 között libeg. Starcraft 2 nem fps-ről szól, arról nyilatkozni nem tudok, minden egyéb passz. A cache-e nagyobb, ami rengeteget dob, ha a VGA bírja követni még a CPU-t a játékban. A 2011-es foglalatú csúcs i7-ek, vagy a kisebb órajelű Xeonok is kőkemény CPU-k, mert ökör nagy a cache-ük. De én ezzel elleszek még nagyon sokáig sztem :K

(#13232) aleister válasza #40935168 (#13225) üzenetére


aleister
veterán

Már megint mindenről beszélsz, csak arról nem, amiről szó volt. :)
Az i7-4770K antituningos. Pont.
Senki nem mondta, hogy nem gyorsabb, fejlettebb, jobb, stb az előző generációnál, csak azt, hogy antituningos. Innét már csak kis kitérő, hogy inkább megéri egy non-K, ami nincs kiherélve, és még marad a zsebedben némi pénz is. De nem kizárt, hogy számodra üdvösebb a K, szóval használd egészséggel!

Ropi:
Hirtelen ezt találtam, de a konklúzió máshol is visszaköszönt már.
Szóval az LR tudja ezt már nagyon jól. :P

Aki nem akar/tud/stb olvasgatni:
".. Lightroom was only utilizing around 30-60% of the CPU. It was only during exporting that utilization reached 100%.
...the only thing that is going to boost speeds is a faster single core overclocked processor."

De ez itt már erősen off- Ha akarjátok folytatni, akkor LR totyik.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13233) aleister válasza *Ropi* (#13219) üzenetére


aleister
veterán

"nagyon könnyű berázni a 36 MP-t"

Egyébként ezt honnét veszed? Mástól is hallottam már ezt az elméletet, de szerintem ez butaság. :)
Kutyus nézetét osztom ebben a kérdésben.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13234) Kleroo válasza aleister (#13233) üzenetére


Kleroo
veterán

Regény helyett "konyha-logika". Méretezz le egy 36MP-es képet amit nagyon kicsit beráztál, -1:1-ben látod csak- 720p méretre. Eltűnt. :)
Na ugyanez fordítva a megoldás az "elméletre".... :)

Hodor. Hodor? Hodooor!

(#13235) aleister válasza Kleroo (#13234) üzenetére


aleister
veterán

De egy D800 pixelsűrűsége kb ugyanannyi, mint egy D7k-é. Tehát x tizedmilli elmozdulás ugyanolyan mértékű képi hibát fogát eredményezni a két váznál. Akkor miért a 36MP a mumus mindenkinél?

Igen, a D700 az egyik legpixelsűrűtlenebb váz. FX lapkán kis felbontás. Nézz meg egy mai belépő vázat, ahol DX lapkára rázsúfolják a 24 MP-t.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13236) #40935168 válasza aleister (#13232) üzenetére


#40935168
törölt tag

Te értesz félre, nem a tuningon volt a hangsúly részemről, mikor beírtam, hogy húzott 4.3-ason vagyok, hanem azon, hogy egy alapban is bivalyerős Haswell i7 így 4.3-ra húzva elég izompacsirta és így is simán vannak lassú pontjai a teljes fotókidolgozási workflow-nak. Elvitted erre ilyen tuning-antituning irányba. Igazad van, csak a hangsúly nem ezen volt most részemről. De ne flame-eljünk, lehet én fejeztem ki szarul magam. Peace ;)

(#13237) Kleroo válasza aleister (#13235) üzenetére


Kleroo
veterán

A D7k sem lehet már egyszerű, pixelsűrűség miatt ugyanaz, ahogy írtad. A 36MP azért "másabb" mert ebben az esetedben 36MP-nyi azonosan berázott hulladékot tárolsz abban a hitben, hogy hej! : 3x több mint a 12MP-es váz.... :D
Bár azt is be lehet tenni a számításba, hogy az FX lapka nagyobb mérete mennyivel nagyobb(?) bemoccanást eredményez aznos kézremegés esetén a széleken a kisebb DX lapkához képest... :D De ez már a fotózás , mint művészet kiherélése, engem sem tudnak ilyenek érdekelni. :D

[ Szerkesztve ]

Hodor. Hodor? Hodooor!

(#13238) #40935168 válasza aleister (#13235) üzenetére


#40935168
törölt tag

Mert a D800 DX-en 16MP. Az meg kezelhető. Nem lassú, nem baromnagy, stb.. a 16 az 16. Nem zeng róla a fórum, hogy úristen, micsoda pixelsűrűség, milyen az iso-d, vagy hogy a gép viszi-e. A 36 meg olyan szűz terület és jön a millió kérdőjel, hozzá szabad-e érni, vagy inkább féljünk tőle. :D

(#13239) aleister válasza #40935168 (#13236) üzenetére


aleister
veterán

Lehet, hogy akkor elbeszéltünk egymás mellett. :)

A tuning jó, nagyon szereti az LR (pontosabban a magas órajelet, de ez végeredményben ugyanaz). Csak arra próbáltam kitérni, hogy egyrészt Haswell i7 esetén az OC ár/értéke nem az igazi. Másrészt, hogy nem feltétlenül kell i7, mert az LR nem profitál a HT-ből.

Ps: szerintem nagyon messzi voltunk a flémtől, eszembe sem jutott

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13240) *Ropi* válasza aleister (#13232) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nálam a i7 2600K @ 5GHz-en 90% felett terheli mind a 8 magot (a forrás és a cél fájlok meg a katalógus is RAMdisken, tehát nem az a szűk keresztmetszet: az SSD a lassú, azért nem tudták kihajtani). ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#13241) #40935168


#40935168
törölt tag

Na akkor egy kis techie, Kleroo majd elfordul. ;] :D

@aleister: A berázáshoz: a beeső "kép", fénnyaláb, akármi, ugyanakkorát mozul a szenzoron, ez igaz. De ha 1mm-es "csúszást" okoz fizikailag a szenzoron egy kézmodulat pl exponáláskor, az 50 pixel elmozdulás egy 16MP-s FX-en és 80 vagy mennyi egy 36-os FX-en (nem matekozom le).

Tehát úgy tűnik, jobban rázódik be, mikor a két képet kiteszed egymás mellé és crop-olsz egy 100x100-ast mindegyikből. Egyiken kevésbé lesz homályos az, ami a másikon igen. Csak a zoom faktor életbe lép, azaz ha pixelszinten azt mondja valaki, jobban "beráz" a D800, tegye hozzá, hogy "amúgy csak azért, mert belezoomolok a képbe" :) mert csak így értelmezhető. A csillagászati távcsövek is ugyanúgy csak tizedmillimétereket mozognak be, mégis egy komolyabb gyutávnál már a padlón ugrálás is beremegteti a képet ha 1200 milin vagy.

Ugyanakkora méretre (pl. 1280x1024) lehozva a két képet természetesen egyik sem rázódik jobban a másiknál, max minimális különbséget fedez fel a sasszemű ember a kettő között, ami a leméretező algoritmus lehet (élesítésre megy, vagy elkenésre inkább, lágy szélekre stb). Vagy nem.

Tök igaza van mindkettőtöknek szerintem.

A turpisság ott van, hogy egy esküvőfotós sem 1:1 pixelszintű képeket ad át az ügyfélnek, ökör felbontásban, a monitor előtt viszont pixelszinten kukkerkednek és benyögik, hogy úbakker, a D800 jobban beráz. :DD :W Letojja, hogy "másfélszeres nagyítás" van a képen vagy ilyesmi olyankor és más gépből ha ezt ekkorára nagyítaná, kockapixel lenne ugyanaz a motívum, amiből ezt a konklúziót levonja. :U

Na meg tudod, általában Nikkor 24-70-nel esküvőznek, már aki teheti. Mert nem pixelszintre gyúrnak, a karc nem elég ide. És jó is ez így. Aki el akarja vinni a D800-at a maximumig, annak kell a VC/VR vagy at öbb fény és ha ez jó rajzzal párosul, jön az anyámborogass effekt, ha minden egyéb passzol. Mozgásnál pixelszinten szintén nagyobb csíkot húz a végső képen egy elhaladó akármi, csakúgy, mintha nagyobb telével lőné az ember, de visszaméretezve már ez eltűnik. Akárcsak a zaj, stb. Ez egy olyan váz, aminek nem árt tudni a fizikáját szerintem, pedig semmi misztifika nincs benne és én sok profi fotóst (tényleg, le a kalappal) láttam-hallottam már érdekes dolgokat állítani róla, aminek nagy része szerintem bikakaka (bullshit).

A fotózás nem a technikáról szól, ezzel egyetértek Kleroo-val. De nézzük fordítva: aki fotós létére a technikáról nyilatkozik, legyen képben azzal, mit mond. :K Én sem papolok informatikus létemre monitorkalibrálásról, pedig nincs távol a kettő egymástól. Inkább segítséget kérek, igaz Ropi ? :D De D800-am van és tudom, mire képes és mire nem már. Meg tudom, mennyire kell mihez berázni. A gépvázat. :))

Apropó, berázás. Kleroo-val művészkedtünk, teljesen avantgarde. Erre is csak a 800 képes. :)) ;] Mással meg se próbáljátok. :D

(#13242) #40935168 válasza *Ropi* (#13240) üzenetére


#40935168
törölt tag

Ja tényleg, Te Ramdisk-elsz. :K Amúgy +1. Ez a "durva" kategória. :K SSD-n dolgozva (mint én) a zajszűrések, panorámák és az ilyen egyéb memóriában lévő nagy dolgok maxolnak CPU-t, de a teljes workflow nem. Ahhoz kell a ramdisk, ahogy Te csinálod. :K

(#13243) Kleroo válasza #40935168 (#13241) üzenetére


Kleroo
veterán

Huhh, csak kulcsmondatokat kerestem. ;]
Én szeretek a technikáról beszélni, a miértekről, és főleg mérni dolgokat, általam jónak vélt teszt szerint.
Arra írtam, hogy már nekem is sok, hogy azt kezdjem el számolni, vizsgálni, hogy a szenzor méretbeli difi milyen hatással van... na az már a wtf fukdiszsit kitérdekel kategoria, úgyis megszokja az ember hogy a vázával mit tud kitartani :D

JÉZUSOM! Nem vízjelezted le a képet. Oda a nagy bevétel, biztos el is lopták már. :D

[ Szerkesztve ]

Hodor. Hodor? Hodooor!

(#13244) *Ropi* válasza #40935168 (#13242) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tegnapról 110 képet hoztam haza: cirka 3-4 másodperc kellett neki hozzá, hogy betöltse. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#13245) aleister válasza Kleroo (#13237) üzenetére


aleister
veterán

Ezt most nem értem. :)

"A 36MP azért "másabb" mert ebben az esetedben 36MP-nyi azonosan berázott hulladékot tárolsz abban a hitben, hogy hej! : 3x több mint a 12MP-es váz...."
Ez teljesen igaz, de ettől nem könnyebb berázni a D800-at. Ugyanannyira "könnyű", mint egy D7K-t vagy egy D5100-et. Mégsem jött eddig senki sikoltozva, hogy "atyaúristen könnyebben be fog mozdulni a vázam, mint egy Dxy váz".
Szóval érted?! Valaki kitalálta ezt a dolgot, és fél évente egyszer előjön.

Egyébként most hirtelen fogalmam sincs, hogy miképp lehetne ezt kiszámolni. Régen voltam már középsulis.
Volt egy ötletem, de ahogy elkezdtem írni, elég vadnak tűnt, így töröltem. :)
No meg a fotózás tényleg nem erről szól.

(#13238) Eperkutyus:
Szerintem is. Ez csak amolyan misztikus, messziről érintett terület.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13246) #40935168 válasza *Ropi* (#13244) üzenetére


#40935168
törölt tag

Majd megnézem egyszer, régen agyaltam sokat ramdisken. Ha megengeded. Meg viszek 110 NEF-et :B :)) ;]

(#13247) aleister válasza *Ropi* (#13240) üzenetére


aleister
veterán

Ha így is lenne, akkor ez egyedül a 32GB-t használó, katalógust ramdisken tároló usereknél jönne elő. Ennek mondjuk elég kicsit az esélye. :)
Már az is jó, ha valaki az SSD előnyét felismeri, használja.

(#13241) Eperkutyus
Most el kell mennem, és ez annál kicsit bonyolultabbnak tűnik, hogy egy perc alatt átfussam. :)
Este visszatérünk rá.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13248) #40935168 válasza Kleroo (#13243) üzenetére


#40935168
törölt tag

Ja tényleg.. ezt hiányolod róla, igaz ?

Vagy ezt:

;] :))

[ Szerkesztve ]

(#13249) Mercutio_ válasza #40935168 (#13248) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ezt csúnyán beráztad, milyen vázat használsz? :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13250) #40935168 válasza Mercutio_ (#13249) üzenetére


#40935168
törölt tag

Fézván. :D Az új 80 empés. Annyira művészet, hogy már fotózni sem lehet vele. :D
Na megyek dolgomra én is.. ;)

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.