Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:24:31

LOGOUT.hu

Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t! :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13301) torzo válasza aleister (#13299) üzenetére


torzo
Ármester

Hát, saját tapasztalat Tamival nincs, csak a netes képek kukkolása. Azokon nekem a niki volt a befutó. Jó lenne egyszer IRL is megtapasztalni.
Van egyébként a "rajz" mérésére valami exakt módszer?

(#13302) aleister válasza torzo (#13301) üzenetére


aleister
veterán

IRL nehéz ezt megtapasztalni, max 1:1-be belenagyított nagy felbontású rawokat nagyítózva. A nikonos -mint utólag kiderült- szervizfőnök anno azt mondta nekem, hogy ők tesztelték, és D600-ig párban volt a 2 üveg egymással, de a 36MP-hez állítólag már kicsi a felbontása a Taminak. Nem tudom mennyire volt ez marketingszöveg.

PZ szerint jobb a Nikkor, mégis az az általánosan elterjedt, hogy a Tami jobban karcol. Nekem minimális összehasonlítási alapom van csak. Egy fotóstúrán volt fent 10-20 percig egy klubtárs N 24-70-e. Az egyértelmű, hogy AF-ben a Nikkor jobb. Semmiféle mérés nem kellett. Érezhető a különbség.
Képminőségben én nem tapasztaltam említésre méltó eltérést. Ha választanom kéne tán a Nikkort hoznám ki jobbnak, de a kétszeres árért ez el is várható. Persze nem kizárt, hogy egy jobb N és egy rosszabb T obi került hozzám, de a tapasztalataim egybevágnak a PZ teszttel.

szer: Btw néha megfordulok Pesten. Ha gondolod pár tesztkép erejéig összefuthatunk.

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13303) torzo válasza aleister (#13302) üzenetére


torzo
Ármester

Ezt a tesztet bújtam többször is. Elsősorban a tájképet vizslattam, mert a tesztábrán tényleg több helyzetben a Tami látszik jobbnak, mármint karcban. De a képen szerintem egyértelműen a Niki a jobb. De hát ez is szubj.
Jaja, in person, jó ötlet.

[ Szerkesztve ]

(#13304) aleister válasza torzo (#13303) üzenetére


aleister
veterán

Ez alapján rommá veri a Nikkor a Tamit. Kb a kitobival van így egy szinten, ami szerintem nem reális.

Így érzésre azt mondanám, hogy hibás darabot teszteltek. Jellemző gond a T 24-70VC-nek, hogy f2.8-4 között nem működik rendesen a rekeszelés. Ez a lencserendszer kalibrálását is érinti, ezért életlenebb képek születnek. Kicsit zabos is voltam emiatt az elején, de azóta szervizelték.

Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de mintha túlexpos is lenne a Tamron tesztkép, ami egyértelműen a fentire utal. Persze nehezemre esik elhinni, hogy egy pro oldalnak ez elkerüli a figyelmét, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy egyszerűen optikailag gyengébb darabot fogtak ki.

szerk:
Most nézem, AF sebességben viszont elég jót hoztak ki a Taminak. Végtelenről 0.38-ra az alábbi eredmények születtek:
N 24-70: 0.4s
T 24-70VC: 0.5s
N 24-85VR: 0.8s

Én kicsit nagyobb különbséget éreztem az első kettő között. Volt nálam 24-85 is. Na ott meg nem éreztem ekkora lemaradást. :)

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13305) Kleroo válasza aleister (#13304) üzenetére


Kleroo
veterán

+1
Ezért is unalmas egy idő után mindent számadathoz kötni... nem feltétlenül tükrözi a valós látványt/tapasztalatot.
Nekem is mind3-hoz volt szerencsém. A Nikkor színei, rajza fenomenális, a nano coating jól szuperál. Az AF sebessége nem gyors, hanem instant minden körülmény között.

A Tami felbontása is remek, AF jó gyors, de közel sem éri el az instant WTFHOLYSHIT szintet

A 24-85-nek az is dicséret hogy valaki őt választja "ellenfélnek",minden téren más liga. Bár AF-ben szerintem sem rossz, egy szép átlag szintet hoz. :)

Érzésre,hosszú egybefüggő használat után: N24-70: Mérhető? :D : 0,1 T24-70: 0,5 N24-85:0,7

[ Szerkesztve ]

Hodor. Hodor? Hodooor!

(#13306) #40935168 válasza Kleroo (#13305) üzenetére


#40935168
törölt tag

A Tami hatalmas előnye a stabi, főleg, ha 2.8-ra beáll vele az ember a téma miatt (ahhoz átállított AF fine tune értékkel). A Nikkor rajza szintén borotva, CA-ja nagyobb, de nekem mégis a bokeh-ja büntet. Olyan szép selymes, amit én szeretek. De stabi nélkül :N :( Meg kissé koros darab már, minden kvalitása ellenére. Kiadok érte pl. ma fél misit és holnap egyszercsak jön a Nikon boszorkánykonyhából egy update-elt verzió.. nooo f* way. Egyébként is portrézgatni és "emberezni" szeretek.. szerintem a Tamival elleszek, míg 70-200 után nézek egy másik FX alapzoomot.

[ Szerkesztve ]

(#13307) aleister válasza Kleroo (#13305) üzenetére


aleister
veterán

Igen, de valamihez kell kötni. :)

Nekünk szerencsénk volt, mert ki tudtuk próbálni, össze tudtuk vetni mindhárom üveget. Ám sok vidékinek ez nem adatik meg. Nekik vagy elég a mi szubjektív "kicsit gyorsabb", "kb ugyanúgy rajzol", stb véleményünk, vagy szükségük van az objektív számadatra.
Ezért próbálok lehetőség szerint a különböző kiállításokra, talikra elmenni, mert ott van mód az összehasonlításra.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13308) Kleroo válasza aleister (#13307) üzenetére


Kleroo
veterán

De látod hogy félrevezető. :)
Így születnek a mellkasdöngető trollok, hogy de hisz 0,1 tizeddel lassabb, szóval kb ugyanaz. :)
Ugyanez van pl hangtechnikában is, kocsiknál. Számadat...... önmagában trollkodni jó.

EK: Persze, alap :D A stabi kegyelemdöf. Én speciel a fixekből is hiányolom.... azokat is kell rekeszelni, ha kell némi DOF@minőség. De ezt beszéltük is tán. :)

[ Szerkesztve ]

Hodor. Hodor? Hodooor!

(#13309) #40935168 válasza Kleroo (#13308) üzenetére


#40935168
törölt tag

Kegyelemdöf :)) Ahogy mondod :) :K Kíváncsi leszek nagyon az effkettes szigmára, mit virít..

(#13310) torzo válasza aleister (#13304) üzenetére


torzo
Ármester

Ebből a tesztből meg néhány másikból is számomra az egyik tanulság, hogy a tesztábrás képeket, eredményeket kemény kritikával kell fogadni. (Van ennek a csillagnak valami szakmai neve is, de nem jut eszembe). Azokban fej-fej mellett a két nagyágyú, a tájképen meg köcsög nagy a különbség a Niki javára.
Azt már nem is merem feltételezni, hogy netán volt valami koncepció a dologban. :(

Igen, az is számít, hogy mit fogunk ki. Az én 24-85-ös emlékeim horrorok, amivel itt a fórumon gyakorlatilag egyedül vagyok.

(#13311) forceberg válasza torzo (#13310) üzenetére


forceberg
veterán

Egy objektív élessége és rajza tárgytávolságtól is függ. A teszteket meg sztem ált. egy tárgytávolságon csinálják, vagy tévedek?

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#13312) torzo válasza forceberg (#13311) üzenetére


torzo
Ármester

A standardizálás lehet erre indok, de tény.

Nyilván semmilyen teszt nem pótolja az IRL tapasztalatot. Csak hát kis hazánkban erre nemigen van mód vásárlás előtt, így aztán időnként marad a kemény szívás.

A tesztábrák, fotók plüskutyáról stb. steril világa éppen csak orientálásra jó. Kérdés, hogy a tesztelők pártatlansága is mindig tuti-e? :N

[ Szerkesztve ]

(#13313) spanyoll


spanyoll
addikt

Azt honnan lehet megtudni, hogy volt-e már zárcsere a vázban? Felkerül Nikonos hivatalos garipapírra (ha ott készül), ha pedig nem ott, akkor ezt meg lehet-e tudni máshogy?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#13314) torzo válasza spanyoll (#13313) üzenetére


torzo
Ármester

A garipapírra nem került fel, adtak róla egy külön munkalap valamit, de ott is csak a felhasznált anyagok listájából lehetett rájönni, hogy mit is csináltak. Ja, meg bólogattak csendesen, amikor rákérdeztem.
Kissé szófukar a Fóti út, de gondolom, parancsra cselekszenek. :K

[ Szerkesztve ]

(#13315) spanyoll válasza torzo (#13314) üzenetére


spanyoll
addikt

Csak azért, mert ha van egy váz, amiben van viszonylag kevés expo (<20K), ehhez pedig társul egy olyan kopott gumiborítás és annyira megpuhult gombok sora, akkor két opció van. Vagy a faluban körbeadták minden egyes elkészült kép után és ezért kopott el a vázon a borítás, vagy egy zárcserén már túl van, utána került bele 20K exponál kevesebb kép, ezért jelez ki csak annyit az exif is, a gombok meg a borítás pedig nem annyira vészes, hogy indokolná a 150k+ expot.
Ha jól értem akkor ezt viszont nem lehet kideríteni felületesebb módszerekkel..

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#13316) #40935168 válasza torzo (#13312) üzenetére


#40935168
törölt tag

Jók azok a tesztábrák, csak őket konkrétan - pont a fókuszhibák kiküszöbölésére - minden mai modernebb vázon működő liveview-val kéne meglőni, nem a hagyományos módon. A kontraszt alapú AF sokkal pontosabb és mikor tesztábrázunk, ahova max fókuszpontosság kell a hiteles eredmény érdekében, illene ezt használniuk a tesztoldalaknak. Ha pedig AF-ről nyilatkoznak, vagy azt nézik (mint a Photozone), hogy van-e focus shifting, stb, oda meg fázis alapú AF-et. A Tami shiftes kicsit, tehát simán bukhat a korábban linkelt tesztben emiatt nem keveset a Nikkorral szemben, holott az üveg kartz.

(#13317) torzo válasza #40935168 (#13316) üzenetére


torzo
Ármester

A linkelt tesztben a tájkép elkészítés körülményeiről szólva említi, hogy " Focus was acquired at the largest aperture in contrast-based AF and not changed for other apertures, VC was off."
Tehát ha hihetünk nekik, a maximumot hozták ki az optikákból.

Megtaláltam, Siemens-csillagnak hívják azt a tesztábrarészletet, amiben viszont a Tami nem kevésszer jobb, mint a Niki. De hogy ott melyik módszerrel fókuszáltak, arról nem találni utalást.

[ Szerkesztve ]

(#13318) #40935168 válasza torzo (#13317) üzenetére


#40935168
törölt tag

Nem egészen értek egyet ezzel.

- VC-t be kell kapcsolni (hiszen ha kikapcsolja tájképnél, több eséllyel moccan be, na nem 2.8-on verőfényes napon, de kb. ha kikapcsolja, ugyanúgy ott marad még a fény útjában a VC-s elem, csak nem csinál semmit, akkor meg jobb, ha bekapcsolja és ha most valaki azzal jön, hogy a VC rázza be a képet, húzzon a sunyiba vagy cseréltesse a VC-s obiját :) ) Állványon mehet off-ba.

- rekeszt 8-ra, fókuszt hiperfokális távra, tájképet nem szokásunk 2.8-on lőni és most ez nem fókuszteszt, tehát lehet DOF nyugodtan

- de nyilván ha tesztábrázik és rekeszenként nézünk grafikont, úgy ok. Csak legyen meg az újrafókuszálás minden egyes rekeszérték között a focus shifting miatt. Keress olyan kulcsszóra, hogy "refocus", mert önmagában a kontraszt alapú fókuszálás még csak félkarú rabló. :K

[ Szerkesztve ]

(#13319) imyourfriend válasza spanyoll (#13313) üzenetére


imyourfriend
őstag

Utana lehet kerdezni serial szam alapjan tudtommal Foti uton a termek eloeletevel kapcsolatban. Mar ha epp nikonrol beszelunk. Azt latni egy vazon ha mar csereltek benne zarat szerintem. Egy zar elettartamnyi kopast nehez eltuntetni nyom nelkul.

[ Szerkesztve ]

(#13320) *Ropi* válasza torzo (#13310) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szerinted ROBOTER-nek miért az az aláírása, hogy "Do not believe in DXOMark!"? ;) :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#13321) forceberg válasza *Ropi* (#13320) üzenetére


forceberg
veterán

A szenzortesztjében hiszünk! ;] :C

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#13322) torzo válasza *Ropi* (#13320) üzenetére


torzo
Ármester

A linkelt teszt éppen Camera Labs, de vsz. az összes tesztoldalra kiterjeszthető a Do not beleive in... kezdetű refrén.
Bár a PZ-t dicsérni szokás, miszerint korrekt. :F
Pl. a 24-70-ről nem is ír olyan elismerően.

Áááá!!! Csak a saját tesztnek lehet hinni! :K Csak kicsit költséges! :W

(#13323) torzo válasza forceberg (#13321) üzenetére


torzo
Ármester

Pl. D600 vs MarkIII. Nem kis különbség a D600 javára!!

Na, persze!!! :))

[ Szerkesztve ]

(#13324) spanyoll válasza imyourfriend (#13319) üzenetére


spanyoll
addikt

...és CSAK a fóti úton cserélnek zárat Nikonban itthon? Mármint akkor sanszos, hogy ott csinálták?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#13325) #40935168 válasza torzo (#13323) üzenetére


#40935168
törölt tag

Mert, mi a gondod vele ? :) A D600 szenzora g* jó lett. Mit nem lehet ezen érteni ? :)

(#13326) imyourfriend válasza spanyoll (#13324) üzenetére


imyourfriend
őstag

Vannak itthon szervizesek pl Csurgó mester, de véleményem szerint kényelmesebb bevinni egy olyan helyre ahol cakli pakli megcsinálják neked a zárcserét, mint rendelni külföldről egy zárat és megjön ebayről majd elvinni egy privát szerelőhöz aki beépíti neked. Nem beszélve arról, hogy ha nem csak a zár ment tönkre hanem más dolog is, ezért gondolom hogy csak hivatalos érdemes vinni a vázat.

(#13327) Freddy76 válasza imyourfriend (#13326) üzenetére


Freddy76
addikt

Te tudod, mire válaszoltál?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#13328) imyourfriend válasza Freddy76 (#13327) üzenetére


imyourfriend
őstag

[link] Visszavonom, látom szervizen kívül is cserélnek.

(#13329) torzo válasza #40935168 (#13325) üzenetére


torzo
Ármester

Gondom nincs, csak kételkedem. Az ödéma3 ennyivel nem lehet gyengébb. De ropinak erről (is) biztos van véleménye.

(#13330) #40935168 válasza torzo (#13329) üzenetére


#40935168
törölt tag

Nem is gyengébb, ilyet én sem állítok. Sokkal jobb.
A gép mint egész. De itt most szenzorrol volt szó.

(#13331) torzo válasza #40935168 (#13330) üzenetére


torzo
Ármester

Ja, ez világos. Ezt is írják. De dinamikatartományban ekkora a különbség?

Amúgy én sem gondolkodnék, ha választani lehetne.

(#13332) #40935168 válasza torzo (#13331) üzenetére


#40935168
törölt tag

Nem tudom, én még nem mértem le. Én DxO-t láttam és egy másik oldalt egy életszerű példával, ennyi. De attól még nagyon jó gép, fotózni meg tudni kell.

(#13333) *Ropi* válasza torzo (#13329) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nézhetjük az 5D3-at gyári FW-el és nézhetjük Dual ISO-s Magic Lantern-nel, amivel ~16 Fé-et tud. Most akkor melyik az igaz? ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#13334) #40935168 válasza *Ropi* (#13333) üzenetére


#40935168
törölt tag

Hát, nem esküvőznék ML firmware-rel, az biztos. Illetve a dual iso csökkenti a sharpness-t és növeli a color noise-t (ez mondjuk érthető is) tehát pixelkukk felejtős, webre stb. jó nyilván (leméretezve), de a kép 1:1 szépségét bukod. Még moiré és aliasing is felléphet, szitutól, beállítástól függően.

Egyébként cool feature, itt például nagyon szép példák vannak rá és főleg mozgásnál jó egy ilyen dolog, hogy 1 shot-ból megoldod a trükköt kétféle iso-n.

De az életemet nem tenném rá. Olyan, mint egy szívgépet egy tuningos Core i7-ről vezérelni. Elviszi, de azért na. :DD Maradjunk az ipari elektronikánál. :K

Az igaz az, amit a polcról leemelsz újonnan, nullkilométeresen és amit a váz kiköp magából, hogy "tessék, én ezt tudom". Aztán lehet, ha váltanék ödémaháromra, kipróbálnám ezt a mókát én is, vagyok annyira kütyübuzi és merész (főleg, hogy a Canon gari nem ugrik vele, elvileg).. de mintha pont Te írtál volna egy megmakkanásról ML fw-el, ahhoz nekem meg túl drága a cucc, hogy berheljem így.

(#13335) *Ropi* válasza #40935168 (#13334) üzenetére


*Ropi*
félisten

Kiskornel 7D-je térdelt le az ML-től (persze a Camera KFt. szerint), ~120k volt a panelcsere az újraélesztéshez...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#13336) #40935168 válasza *Ropi* (#13335) üzenetére


#40935168
törölt tag

De ha gart nem bukik vele, akkor .. Vagy már nem volt az ?

(#13338) dabgergo


dabgergo
őstag

Ha a képen a bal felső sarokban van egy folt az akkor a szenzoron a jobb alsóban van igazából vagy h van ez uraim?

(#13339) anaqer válasza dabgergo (#13338) üzenetére


anaqer
veterán

Bal alsó - fejjel lefelé van a kép, de az oldalak stimmelnek.

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#13340) dabgergo válasza anaqer (#13339) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi!

(#13341) Anubis_9


Anubis_9
őstag

Sziasztok!

Tud valaki ennél olcsóbb, de nem ócskább bőrtokot a D3200-es gépemhez 18-105-ös obival?

Köszi!

"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"

(#13342) cOxeR válasza #40935168 (#13334) üzenetére


cOxeR
Ármester

Pedig rengetegen, inkább többen használnak munkára elsősorban videos fronton ml-t, mint akik nem... fotós fronton elenyésző... ez a szám.
Vannak vázak, amelyeken sosem volt stabil, ilyen a 7D-is... de pl 5d2-őn nem nagyon hallottam gondot ML tekintetében... egyelőre 5d3-on sem (én is fel fogom rá idővel vasalni). A belépő vázakat, meg szinte csak így használják... 550D és társai.

(#13343) Chance válasza Anubis_9 (#13341) üzenetére


Chance
tag

Ha nem idegenkedsz az ebaytől, és belefér a 3-4 hét kiszállítás, akkor bőven találsz olcsóbbat szerintem.

https://www.flickr.com/photos/ch4nce/

(#13344) Anubis_9 válasza Chance (#13343) üzenetére


Anubis_9
őstag

Rendben, köszi, megpróbálom ott!

"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"

(#13345) aleister válasza *Ropi* (#13335) üzenetére


aleister
veterán

Mástól is hallottam már, hogy a Magic Lantern lekapcsolta a lámpást. :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#13347) #40935168 válasza cOxeR (#13342) üzenetére


#40935168
törölt tag

Kis vázon merném én is, nagyon nem.

(#13349) flash-


flash-
veterán

Ez a hozzászólás azoknak szól akik nem rawban hanem jpeg-ben fotóznak

Elnézést azoktól akik ezt tudták eddig is én ma tudtam meg hogy a Nikon gépek tartalmaznak külön olyan hivatalosan frissithető firmware-t is ami az objektívek torzítás információját tartalmazzák,tehát ezt az adatbázist lehet frissiteni-bővíteni hogy a gépünk helyesen legyen képes korrigálni az objektívek torzítását.(rawban utómunkával ezt szoftveresen is meg lehet oldani számítógépen)
A gében a firmwarenél az L: ezt jelöli.

Ez már az L.:1.009 nél jár( 2013 júli)

alábbi fényképezőknél lehet frissiteni garivesztés nélkül:
D4 / D90 / D600 / D800 / D800E /D3100 / D3200 / D5000 / D5100 / D5200 / D7000 / D7100

[link]

felrakása

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.