Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4464) Kernel válasza darvinya (#4451) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az utolsó mondatod fenomenális, "potenciazavar", meg a többi... Volt már erről szó, hogy nem kellene olyasmiről írni, amiről egyszerűen nincs fogalmad, mert nem sok jó sül ki belőle.

Ráadásul el lett már magyarázva, hogy a zavart a különféle kapcsolókban keletkező szikra okozza, ami gyakorlatilag szikratávíróként működve, széles spektrumú rádiófrekvenciás zavart bocsát ki. A szobaantenna ezt a rádiójelet befogja és kiüti a tunert egy időre. Vagyis a zavar elnyomja a normál jelet.

Semmiféle földeléssel nem tudsz ezen segíteni, nem ez a módja. Külső antenna például.

Elvileg a kapcsolóknál is lehetne zavarszűrést végezni (szikraoltó RC-tagok), de nem nagyon szokás, inkább a háztartási gépek tartalmaznak ilyen alkatrészeket, mert az induktív terhelés megszakítása jobban húzza az ívet.

Az energiatakarékos fénycső kapacitív terhelést képez, így kikapcsoláskor elvileg nem húz ívet, inkább bekapcsoláskor szikrázhat, de a gyakorlatban fázisjavító tagokat is tartalmazhat (PFC néven is ismert). Sőt, ez szinte kötelező, a hálózat kímélése miatt, és itt nyilván nem a szikrákra gondolok, hanem a fázisszögre az áram és feszültség között (cosinus fi).

Az izzólámpa elvileg ohmos terhelés, vagyis semleges lenne ívhúzás szempontjából, de a spirál maga és a vezetékezés képezhet minimális induktivitást, amellett inkább a kapcsolók bizonytalan érintkezése játszik ilyenkor, a megszakítás pillanatában.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.