Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#6354) kerekfej


kerekfej
addikt

Ezt is szakértő írta, meg más is, meg ezt. Ezt meg én írtam. Egyébként volt egy pár boltos visszajelzés is, és ott is ezeket erősítették meg.

[ Módosította: radi8tor ]

(#6358) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Az OFFtopic hozzászólásokat kérem befejezni! A szakértők pedig azért vannak a fórumban, mert értenek hozzá. Valamint a személyeskedés sem megengedett semmilyen formában!

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#6359) Valdez


Valdez
őstag

Üröm az örömben, a Vertex4 egy furcsasága:
- Teljesítmény-mód-ban a meghajtó 50%-os telítettségéig dolgozik. (gyors)
- Sajnos az ssd 50%-os telítettsége után tárhely-módban dolgozik. (lelassul)

Mondjuk ezt mondhattátok volna, mielőtt megrendelem a vertex 4-et... (ugyebár a neutron gtx és a v4 közöt filóztam, csak az előbbi egy 5-össel drágább lett volna)
1.5-el is lelassul?

(#6360) ViZion válasza Valdez (#6359) üzenetére


ViZion
félisten

A Vertex 4 Performance vs. storage mode van, h az élettartamot kitolják. Az 1,5 FW javította, nem 50%-nál vált. "Firmware 1.5 is meant to improve the switching between the two operation modes. The enhanced garbage collection algorithms are in fact a revised performance mode which is now enabled for more scenarios."
Teszt is volt, belassult az írás majd visszaállt a sebesség 50%-nál több adattal is.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#6361) Valdez válasza ViZion (#6360) üzenetére


Valdez
őstag

Köszi, remélem nem lesz ilyesmi problémám vele.

(#6362) Bodor válasza Valdez (#6359) üzenetére


Bodor
veterán

Nos.
Nem kell félned a Vertex 4-től, az , hogy lelassul, csak átmeneti és kis időre vonatkozik ( és csak akkor ha 75 % fölé megy a telítettsége) , kell a TRIM-nek egy kis idő, míg teszi a dolgát, ahogy más SSD-nek is.
Természetesen nem lenne ajánlott, ha gond lenne vele.
Az ajánlás frissítésekor nem voltam minden információnak a birtokában, és többek között ezért is kértem a hozzáértők segítségét, amit meg is kaptam, ha kell be is linkelem ami az Agiliy 4 és Vertex 4-et illeti. Lerágott téma, és tisztázott mára már a dolog.
Azt sem tudja senki, mert nincs időm mindent leírni, de kértem Vertex 4 tulajdonosokat is, hogy a gyakorlatban teszteljék már le ezt az állítólagos lassulást, és a teszt után arról számoltak be, hogy nincsen érezhető lassulás. Ezek után maradt az ajánlásban mindkét típus.

Remélem így már tiszta és világos ez a téma mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

(#6364) hadogabi1


hadogabi1
senior tag

Amúgy szidjátok itt a samsung 840-t hogy tönkre fog menni meg nem bizonyított úristen ki az az ember aki 3-4 évnél tovább tervezi ezzel a 128 v 256 gb-os ssd-vel? Ránézek a gépemre és nem látok benne 3 éves alkatrészt.... ez nem nagyképűség de ha haladni akarsz a teknikával akkor 1 vagy max 2 évente cserélsz mindent úgyis. Az meg hogy tönkremegy nagy dolog gondolom ha már ssd-t veszel van mellette egy vinyód is mert nem hiszem hogy 200 gb körül elférnél. Mit tárolsz az ssd-n gondolom windows 1-2 app meg esetleg game. Tönkremegy? Nemhiszem hogy a hiperszuper mentéseidet képeidet stb-t ott tárolod. Max elveszik 1-2 mentésed. Na meg érdekes ezt a "samsung nem bizonyított" jelzőt hallani hogy bizonyítson? Küljön neked egy tesztpéldányt vagy mi ? :D Az a meglátásom hogy teljesen mindegy hogy milyen ssd-t veszel persze vannak rossz típusok mindenből de ocz samsung intel stb stb a legújabb modelljei mindegyikkel nyugodt szívvel megvenném bármelyiket. Az meg ha tönkremegy 1 éven belül? Nagy dolog kicserélik erre van a garancia :D Persze már látom hogy ha tönkremegy 1 samsung is és ide beírják akkor jönnek a nagy ocz fanok hogy na megmondtam :D Igaz ez fordítva is :D

TUF Gaming X670E-Plus Wifi, AMD Ryzen 7 7800x3d, Inno 3D 4090 Ichill X3, Arctic Cooling Liquid Freezer II 420 RGB, Lian Li LANCOOL III Mesh RGB, Kingston Fury 6000 Cl32 2*16GB, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 1TB AORUS, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 2TB AORUS,

(#6365) hadogabi1 válasza hadogabi1 (#6364) üzenetére


hadogabi1
senior tag

Még valami jön az OCZ Vektor
ez már bizonyított? Nyugodt szívvel ajánlják az ocz fanok? Saját fejlesztésű vezérlő igazán kiemelkedő gyorsaság 5 év garancia? Várom már hogy mikor írjátok hogy bizonyított. Mert samsung 840 kinnt van 1 hónapja de még minden "hozzáértő" ocz fantól azt olvasom hogy nem bizonyított. Javaslom ne ajánljátok ezt a vektort sem kb 1-2 évig majd ha 2 év után sem lesz hibás ami elképzelhetetlen akkor írjátok hogy ajánljátok... Erről szól a fejlődés jön új tehnológia kiadnak valamit vagy jó vagy nem adnak rá x év garit vagy cserélik vagy nem. Ha biztosra akarsz menni vegyél fából készült játékokat vagy kirakóst. Garantált élmény. Végére mégvalami ami elromolhat az előbb utóbb el is romlik. :D

TUF Gaming X670E-Plus Wifi, AMD Ryzen 7 7800x3d, Inno 3D 4090 Ichill X3, Arctic Cooling Liquid Freezer II 420 RGB, Lian Li LANCOOL III Mesh RGB, Kingston Fury 6000 Cl32 2*16GB, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 1TB AORUS, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 2TB AORUS,

(#6366) KaiotEch válasza hadogabi1 (#6364) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Azért nem mindenki teheti meg, hogy 1-2 évente cseréljen alkatrészeket a gépében! És igen én ismerek olyan embert aki 80GB-s sima HDD-n elfér. Ezzel igazából csak az a baj, hogy mint ma már mindent, úgy gyártják, hogy garanciáig ne sok baja legyen, de ha az lejár, akkor vágja hanyat magát, hogy vehess másikat.

(#6367) masholnap válasza KaiotEch (#6366) üzenetére


masholnap
senior tag

pár gondolat:

- ugye volt szó róla az egyik SSD cikkben, hogy egyelőre azért más a funkciója egy SSD-nek mint egy HDD-nek. gépgyorsító, időkímélő eszköz, és hát az idő az megfizethetetlen.

- az újabb SSD-k olyan élettartamot ígérnek, mellyel nem kell szégyenkezniük. normál használat mellett egyáltalán nem kell lecserélni 2 éven belül, mivel kibírnak több tíz évet is.

- aki keményen meghajtja az SSD-jét, az valszeg tisztában van azzal, nagyjából meddig ideje van az eszköznek, elképzelhetően melózáshoz használja, hogy időt spóroljon. na aki így áll hozzá ehhez a cucchoz, szinte biztos, hogy még a gariidőt sem használja ki - nemhogy az élettartamot -, és már bedob egy újabb, gyorsabb, nagyobb, fejlettebb SSD-t

- és egészen komolyan: ki az aki bízik a HDD-kben, hányszor elmondták már, hogy legyen biztonsági mentésed? tapasztalatom alapján 5-10 év alatt a HDD-k jelentős része leromlik vagy elhalálozik. egyetlen mai modern SSD-ről sincs ilyen tapasztalat, csak gyorsteszt, de amit ígérnek az van legalább olyan jó, mint a HDD-k élettartama

szerk:
- de mindemellett és sem szeretem, hogy ekkora vehemenciával a szeméttelepnek termel a világ

- nem csak a számítástechnikai eszközöket gyártják határesetekre, már elég rég elkezdődött az ipari termelés ilyesfajta elkurvulása

[ Szerkesztve ]

(#6368) vendingo


vendingo
veterán

Már korábban érdeklődtem, hogy milyen 120 gb-os ssd-t ajánlanátok ami nagyon megbízható, de már nem találom a hsz-em.
A kérdést ismételten feltenném:
Milyen 120 gb körüli beépítőkerettel együtt ellátott ssd-t ajánlanátok (sata3), ami nagyon megbízható 25 +/- pár ezer ft környékén? (iponból rendelném)
Holnap már végre eljutok oda, hogy meg is rendeljem.
Előre is köszi.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6369) Traxx válasza hadogabi1 (#6364) üzenetére


Traxx
őstag

Elég jó munkahelyen és beosztásban dolgozom, de a gépem fő komponensei lassan 5 évesek (alaplap, processzor, HDD, a VGA pedig még régebbi). És igen, nekem 5 év múlva is elég lenne egy 128-as SSD, mint ahogy elvagyok a 320-as HDD-n is.

Egyébként ha SSD vételre kerül sor (és szeretném, hogy sor kerüljön rá), akkor azt fogom jó eséllyel venni, amire a legtöbb gari van, és emberi áron adják, figyelve a megbízhatóságot is. Tehát Samsung 830 (ha kapok), Vertex 4, Crucial m4, vagy ha kicsit olcsóbb lenne, Corsair Force3, és Intel 330 vagy 520 jönne szóba.

[ Szerkesztve ]

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#6370) KaiotEch válasza vendingo (#6368) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Csak ezen hsz-eid vannak :)

[ Szerkesztve ]

(#6371) Valdez válasza hadogabi1 (#6364) üzenetére


Valdez
őstag

Nyugodtan megveheted a tlc-s samut, mindenki azt vesz amit akar, de rajtam biztos nem fogják kipróbálni a tlc-t, amíg van mlc-s alternatíva :)

(#6372) Jok3r1985


Jok3r1985
tag

Sziasztok!

A segítségeteket kérném, tegnap vettem egy ocz vertex 4 128 gb ssd-t, nagy nehezen fel tudtam tenni a windows-t miután kiderült hogy csak a 0-ás sata porttal lehet, viszont nekem túl lassúnak tűnik.
Ahci-ra állítottam a vezérlőt, de még így is az alábbi eredményeket kapom, amik amennyire láttam harmada/negyede a mások által mértnek. Amennyire tudom ezekhez nem kell drivert feltenni, nem is adtak hozzá semmi ilyet, mit csinálok rosszul? :F

(#6373) Bodor válasza Jok3r1985 (#6372) üzenetére


Bodor
veterán

Rossz topikba írtál. Flash SSD topik foglalkozik a problémákkal.

(#6374) ViZion válasza Jok3r1985 (#6372) üzenetére


ViZion
félisten

Nincsenek kitöltve a cuccaid. Nem tudjuk milyen alaplap... AHCI drivert telepítetted?

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#6375) Jok3r1985 válasza Bodor (#6373) üzenetére


Jok3r1985
tag

akkor bocsánat :)

(#6376) KaiotEch válasza Jok3r1985 (#6372) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Húúú mi ez a szín? :C :C :C

(#6377) Jok3r1985 válasza KaiotEch (#6376) üzenetére


Jok3r1985
tag

nekem mondod? :D
1 napja futtatok win 8-at de már kezdek melegedni a színeitől

(#6378) Redplee


Redplee
senior tag

Sziasztok,

SSD-re szeretnék áttérni (rendszer, játékok stb), és pluszban szeretnék használni sima HDD-t tárolásra.
A samsung nagyon szimpatikus, ezek között mi a különbség és melyik lenne a jobb?

SAMSUNG 256GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7PC256B/WW 46e
SAMSUNG 256GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7PC256D/EU 52e
SAMSUNG 256GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7PC256N/EU 52e
SAMSUNG 250GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7TD250KW 51e

Az egyik nem 256, hanem 250gigás. Miért?

Win 8 OEM-et vennék hozzá. I5 proci megy mellette, és Asus alaplap van, P7P55D-E.

Illetve, olvastam, hogy valamit állítani kell az élettartam megóvása érdekében, ezek mik, és hogy kell megoldani? Illetve, honnan tudom, hogy ez milyen széria? Eddig a 830 ról hallottam jókat, de most pont itt a 840-et reklámozzák. De a fenntiekből semmi sem derül ki. iPon-on néztem ki, 256os ból ez a kínálat.

Tech YouTube csatornám: Ren-Tech - Technology Unboxed

(#6379) Werkly


Werkly
őstag

Vadi új Samu 830 SSD-n a HD Sentinel miért 99% ír kondícióra? De hibát semmit nem ír! Kösz a választ!

(#6380) KaiotEch válasza Werkly (#6379) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Mert a samsungnál a 99==100. Szóval azzal ne foglalkozz, az összeset így írja. :K

(#6381) Werkly válasza KaiotEch (#6380) üzenetére


Werkly
őstag

Köszönöm!

(#6382) Jok3r1985 válasza Werkly (#6379) üzenetére


Jok3r1985
tag

nem csak samsungnál van ez így, attól még hibátlan :K

(#6383) dewfah


dewfah
tag

Sziasztok!

Hétvégén tervezem beszerezni az új laptop-omat, Lenovo Y580 FULLHD kijelzővel: Intel® Core™ i7-3610QM Processzor / 8GB / 1TB / NVIDIA Geforce GTX 660M.

Gondoltam ideális lenne hozzá, egy optikai meghajtó helyére szerelt OCZ 2.5 SSD SATA III 128GB Solid State Disk AGILITY 4 SERIES - 27 ezer körül mozog + a keret 11k. A gyári 1TB 5400rpm vinyót bent hagyom adatokat tárolni.

Szerintetek jó választás? Grafikai munkára kell, PS5 és Lightroom futna rajta. Renszert meg a PS swap file-t tenném az SSD-re.

Nagyon laikus vagyok sajnos a témában, 3 éve nem is néztem semmilyen hardware-es témát! :(

Előre is köszi,
Gergő

(#6384) Qru válasza dewfah (#6383) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Hiperűrugrás lesz kb ahhoz a hdd-hez képest.

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#6385) Jok3r1985 válasza dewfah (#6383) üzenetére


Jok3r1985
tag

sokkal többet fog dobni az ssd a hdd helyett, mintha bármelyik másik alkatrésze elköltenél 50k-val többet

(#6386) xcds válasza dewfah (#6383) üzenetére


xcds
őstag

Van abban msata hely is.

(#6387) Bodor válasza Redplee (#6378) üzenetére


Bodor
veterán

Az első három a 830-as szériába tartozik, és a kiszerelésben van különbség, vagyis a hozzáadott kellékekben. Itt tudsz tájékozódni. Szerintem az elcső legolcsóbb éri meg legjobban.

Az utolsó ( már a 840 -es TLC-s szériába tartozik) azért csak 250 GB-os , mert " A sima változat azért 120, 250 és 500 GB a PRO 128,256 és 512 GB-tal szemben, mert itt már gyárilag beállított az OP, tehát neked mint egyszerű felhasználónak nem szükséges további területeket "feláldozni". A 120-ast a win telepítőnél 120GB-ra megformázod és kész, nyugodtan teljesen teleírhatod."

TLC-vel szerelt SSD-knek fele annyi papíron az élettartama, mint a 830-as sorozat MLC-seknek, de gariidő végéig biztos kibírja.

- A 840 és a 840 Pro sorozat minden változatához jár most az ajándék windows 8 Upgrade csomag, ha van eredeti XP-d, Vistád, vagy WIn7-et akkor megfontolandó a 840-esből vásárolni. LINK

Blogomban lévő cikkben rengeteg információ van vásárlással, és beüzemeléssel kapcsolatban, olvassatok.

(#6388) Werkly válasza Bodor (#6387) üzenetére


Werkly
őstag

De 64 bitre nem upgradelhető XP ha jól tudom ugye?

[ Szerkesztve ]

(#6389) Bodor válasza dewfah (#6383) üzenetére


Bodor
veterán

Optikai meghajtó helyén nem biztos, hogy megfelelően fog működni az SSD, ezért én a mostani HDD helyére tenném, és az optikai helyére meg a HDD-t.
Nem kell a keretre 11K-t költeni, van annál olcsóbb, és szép megoldás. Kapsz az optikai részére egy szál húzott alumínium USB-s tokot. LINK

Egyébként jó választás az Agility 4 is, de az ajánlottak közül bármelyik hozza ugyanazt a teljesítményt.

#6388) Werkly: De igen. Ebben a topikban keress rá, rengetegszer ki van tárgyalva.

[ Szerkesztve ]

(#6390) Redplee válasza Bodor (#6387) üzenetére


Redplee
senior tag

Köszönöm a választ.

Tehát akkor te a legolcsóbbat ajánlod ezek közül?

És a 840PRO sorozat is a rövidebb élettartam? Az nincs ezek között, ugye? Az nem ajánlott akkor semmiképp?

Tech YouTube csatornám: Ren-Tech - Technology Unboxed

(#6391) Bodor válasza Redplee (#6390) üzenetére


Bodor
veterán

Én a legolcsóbb 830-ast venném. 840 Pro tulajdonképpen egy átcímkézett 830-as, és nincs a 4 között. 840 pro szintén MLC-s, nem rövidebb az élettartama, ugyanannyi, mint a 830-asnak.
840-es akkor éri meg , ha élsz az ingyen ajándék WIN8 Pro Upgrade -el. Szerintem.

[ Módosította: CoolMan ]

(#6392) masholnap válasza Redplee (#6390) üzenetére


masholnap
senior tag

ajánlott lenne, ha nem lenne 65-70e (és ha nem most jelent meg volna)

én spec. berendeltem egy 830-as simát, de ha valakinek kell windows frissítés, akkor tök okés lehet a csak lehelettel gyengébb sima 840-es. vettem volna 840pro-t, ha nem egy huszassal több a 830-ál.
kb így lehetne felállítani a sorrendet 840 < 830 < 840pro. ez a sorrend akkor válhat látványossá, ha keményen melózol a gépeddel és sokat irkálsz az ssd-re
(256/250GB-s szériáról írtam)

[ Szerkesztve ]

(#6393) Werkly válasza Bodor (#6391) üzenetére


Werkly
őstag

Kösz választ! Van már 830 128GB-os verzióm tehát annyiért amennyi az upgrade-es 840 már külön oprendszert is vehetnék. :) Mondjuk a W7 elég nekem egy ideig szerintem. Kösz!

(#6394) Bodor válasza Werkly (#6393) üzenetére


Bodor
veterán

Neked nem is ajánlottam, hogy vegyél 840-est upgrade-del, csak a kérdésedre válaszoltam... ( (#6388) Werkly )

Én úgy értelmeztem, hogy azt kérdezed, hogy 32 bites XP upgradelhető-e 64 bites WIn8-ra.

[ Szerkesztve ]

(#6395) Balage76 válasza Redplee (#6378) üzenetére


Balage76
senior tag

Annyit még Bodor válaszához, hogy az MZ-7PC256B/WW-nek felszereltségben az MZ-7TD250BW felel meg. Ezekhez nincs semmilyen kiegészítő, csak az SSD van a dobozban.

Ennek megfelelően a TD250BW olcsóbb mint a TD250KW. A Win8 upgrade-et megkapod a TD250BW mellé is.

(#6396) Prego


Prego
senior tag

Na tegnap sikeredett beszereznem egy 256GB-os Samsung 830-asat. Próbálgattam a régi rendszeremet átklónozni rá, de aztán nem ment nem ment, úgyhogy nyomtam egy clean installt.
Valszeg az zavarhatta meg, hogy más partícióra dobtam át a Documents,Desktop meg Pictures mappákat.
Viszont eddig egyelőre babának tűnik nagyon :C

[ Szerkesztve ]

Aki másnak vermet ás az a Stack Pointer

(#6397) Redplee válasza Balage76 (#6395) üzenetére


Redplee
senior tag

de dvd az van hozzá? sata kábel?

más: az alaplapomnak ez a cucc jó? mert ezen valami marvell vezérlő van, és a driverje mindig problémás

illetve: ez a dolog hogy néz ki? beteszem hdd helyére, dobok egy win8 telepítőlemezt és már mehet is rá a cucc? utána kell állíthatni amik az első hsz ben is vannak? vagy kell előtte valami bios dolgokat matatni? :)

[ Szerkesztve ]

Tech YouTube csatornám: Ren-Tech - Technology Unboxed

(#6398) icecave


icecave
nagyúr

Sziasztok!

Meg is jött a napokban ajánlott Samsung 830, 128gb. A lapom egy MSI P55-GD55, ami csak sata 2-es,de ezeket mértem (miután a leírás alapján feltelepítettem, és minden optimalizálást megcsináltam, amikért ezúton is köszönet):

(#6399) Mezoo


Mezoo
csendes tag

Sziasztok!

érdeklődnék,hogy valakinek van használatból eredendően tapasztalata KingSpec SSD-vel?

http://www.kingspec.com/en/product_xx2.html

előre is köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#6400) Bodor válasza Mezoo (#6399) üzenetére


Bodor
veterán

Hát itt biztos nincs , mert a topik címéből adódóan ide olyanok járnak többnyire, akik SSD-t szeretnének venni, a tapasztalatokat a Flash SSD topikban szokták megosztani, de én nem láttam, hogy vett volna valaki ilyen gyenge SSD-t.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.