Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#32351) Mirman válasza domedee (#32350) üzenetére


Mirman
őstag

Viszont nem szabad elfelejteni hogy ha valaki meg engedheti maganak akkor most kell E-M10et venni a nyári visszaterites miatt. Én 3 hét alatt játszottam le ezt , vettem E-PL6 ot . Sose volt elotte fényképezőm , csak telefonokkal kepeltem de ugyis rettentően hiányzott a kereső ugyhogy eladtam a vazat es vettem E-M10et amivel 110%ban elégedett vagyok :) .

(#32352) MrChris válasza domedee (#32350) üzenetére


MrChris
nagyúr

2 pontban szerintem nagyobb a különbség mint gondolod. A stabi nem csak jobb az em10-ben, hanem használhatóan jó, a régi (újabban 2 tengelyesnek mondott) nyomába sem ér valós körülmények között. Jóval nagyobb a különbség mint a 3 és 5 tengelyes között. Én nem is bírtam a 2 tengelyessel, többször csak zavaróan picit lágyította a képet nem igazán nyertem záridőt.
EVF nélkül elég küszködős a MF, kézből végül mindig odaemelem, a szememhez szorítom a keresőt ha manuálozok, máris hatékonyabb.

(#32353) MrChris válasza domedee (#32350) üzenetére


MrChris
nagyúr

2 pontban szerintem nagyobb a különbség mint gondolod. A stabi nem csak jobb az em10-ben, hanem használhatóan jó, a régi (újabban 2 tengelyesnek mondott) nyomába sem ér valós körülmények között. Jóval nagyobb a különbség mint a 3 és 5 tengelyes között. Én nem is bírtam a 2 tengelyessel, többször csak zavaróan picit lágyította a képet nem igazán nyertem záridőt.
EVF nélkül elég küszködős a MF, kézből végül mindig odaemelem, a szememhez szorítom a keresőt ha manuálozok, máris hatékonyabb.

(#32354) pandur99 válasza domedee (#32350) üzenetére


pandur99
aktív tag

Meggondolandó esetleg használtan az E-M5 is. Mostanában 100e közelében adják. Az M10-hez képest van, amiben kevesebb, van, amiben több, a PL6-hoz képest viszont jóval több.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#32355) Golota válasza jjeahh (#32234) üzenetére


Golota
aktív tag

Megnéztem, utánaolvastam. Ez a két versenyző maradt: Olymp E-pl6 és a Pana GM1. Inkább a Panasonic felé hajlok, de van pár dolog, ami elbizonytalanít ezzel kapcsolatban:

- Nincs optikai stabilizátor. Furcsa, mert ez már eléggé elterjedt. Mennyirelehet zavaró a hiánya?
- A mérete már-már túlságosan is kicsi. Főleg a feleségemnek lesz, de néha én is fotóznék vele. Nincs lapáttenyerem, de kicsit tartok tőle, hogy még így is túl apró.
- Képesek ekkora méretben elérni az Olympus képminőségét?

Bocs, ha nagyon laikus kérdések. Teljesen kezdő vagyok a cserélhető objektíves gépekkel kapcsolatban.

(#32356) jjeahh válasza Golota (#32355) üzenetére


jjeahh
nagyúr

- Optikai van, szenzorstabi nincs... e-pl6-ban van szenzorstab, de csak a régi 2 tengelyes, ami nem annyira hatékony mint az optikai stabik.
- Esetleg egy bőrtok vagy grip lehet, hogy segítene ezen
- Igen

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#32357) weiss válasza Golota (#32355) üzenetére


weiss
addikt

Hát az e-pl5/6 fajta stabi inkább nyűg, sajnos, legalábbis a tapasztalataim szerint.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#32358) MrChris válasza Golota (#32355) üzenetére


MrChris
nagyúr

A pl6-ban sincs optika stabi, hanem szenzorstabi van benne. Pana jobban szereti az objektívbe tenni a stabit, az összes pana zoomban van optikai stabi. Mivel nem fogtok rawozni inkább az Olympust ajánlanám, de videóban jobb a Pana. Képminőségre egy csapat az azonos szenzorméretnek, szenzorminőségnek és m4/3 rendszernek köszönhetően.

(#32359) Golota válasza MrChris (#32358) üzenetére


Golota
aktív tag

Köszönöm mindnekinek a tanácsokat.

Egy kérdés: "Mivel nem fogtok rawozni inkább az Olympust ajánlanám, de videóban jobb a Pana. "

A mondat első felében nem értem az összefüggést. Tudom, mi az a raw, csak azt nem értem, hogy ez miben döntene inkább az Olympus javára...

Köszi

(#32360) jjeahh válasza Golota (#32359) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Az olympusnak jobb a jpeg motra. Van akinél ez döntő tényező, viszont van aki észre sem veszi a különbséget

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#32361) domedee válasza pandur99 (#32354) üzenetére


domedee
senior tag

Mirman:
Persze, ha a pénz nem akadály, akkor más a leányzó fekvése. Bár most nem akartam kifizetni annyival többet.

MrChris:
Csak a legutóbbi Fuji vázamban volt stabi. Eddig is elvoltam nélküle. Szóval ez csak előrelépés. :)
Amikor manual obikat használtam az E330-on, akkor is sokkal többre mentem az LCD-vel, mint a keresővel. Mondjuk az igaz, hogy az még optikai kereső volt. De azt alapul véve, hogy az akkor simán és kényelmesen ment, így egyelőre itt is megteszi az LCD.

Pandur99:
Igen, ez is még egy opció lehet. Bár duplakitben (használtan, darabonként véve), árban még mindig nyer a pl6. Mint írtam, én a 45/1.8-at számítasba véve néztem a dolgokat, és ha azt is akarok venni, akkor marad a pl6. Visszanézve az elmúlt 10-15 évem képeit, amibő volt 2 év, amikor az egyetemi újságnak is dolgoztam, mint fotós, a pl6 tudása elég lesz számomra. A drágább vázak pont annyival kerülnek többe, mint amennyivel többet nem szánok a vázra jelen pillanatban.

''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán

(#32362) MrChris válasza domedee (#32361) üzenetére


MrChris
nagyúr

Pont a 45-ös kistelénél jön jól azaz igazi 3tengelyes stabi, én örülnék neki ha a g6-omban lenne, fizetnék is érte :D Persze kinek mi fontos... Pl a telezoom max egyszer kerülne csak a vázamra :D

(#32363) domedee válasza MrChris (#32362) üzenetére


domedee
senior tag

Nem tudom, szerintem a 45/azaz 90-nél még nem szükséges, ha 1.8-tól indul az obi. Legalábbis a múltbeli fotóim alapján. Meg a stabi helyett, akkor már jobban szeretem a derített vakuzást. Ha meg az sem megy, akkor ISO vagy állvány. Anno, amikor még rendszeresen fotóztam, ekv35-t akár 1/4-es időkön még "berázás nélkül" megtartottam kézből, kesztyű nélkül, 5°C-on fotózva, 1,5-2 órán át (a képek java része 1/3-1/30 között készült. Kastély belseje, szobavilágítás mutatóban volt a téma. Mondjuk utána úgy remegett a kezem, hogy napsütésben nem bírtam egyenesen tartani a gépet. :))

''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán

(#32364) Domonkos8


Domonkos8
tag

Sziasztok!

Én már kinéztem magamnak egy fényképezőgépet, mégpedig a canon eos 70d-t, csak ha akarok hozzá még objektívet, táskát, állványt is akkor a nagyon sokba fog kerülni, ezért kezdtem el használtan nézni őket, akár kiegészítőstül is. Nektek mi a tapasztalatotok / véleményetek, hogy érdemes használtan venni, vagy inkább újonnan. (nekem ismerőseim a német ebayről rendeltek, és elvileg náluk nem volt probléma) Ti mit gondoltok ha működik használt vásárlás, akkor hol érdemes?

(#32365) #40935168 válasza domedee (#32363) üzenetére


#40935168
törölt tag

Szeretem az 1.8-at 2.8-ra rekeszelni, hogy karcoljon, mint állat. A stabi nagyon jól jön naplementés, napcsillantós portréknál pl, nincs derítővel tökölés, nincs vakuzás, nincs állvánnyal macerálás és pláne nincs extra zaj a képen a nagyobb iso miatt, főleg ha elutazok mondjuk a Maldívra. Szerintem istenkirály cucc az Oly szenzorstabija, DSLR-ről átváltva sokkal kényelmesebb a szenzorstabi számomra pl, mint anélkül, még fényerős fixeknél is. (Sőt, ott pláne unikum a klasszikus tükrösökhöz képest, lásd 85-ösök pl).

(#32366) MrChris válasza Domonkos8 (#32364) üzenetére


MrChris
nagyúr

Használt cikkekre valszeg senki nem tud neked garanciát vállalni. m4/3 rendszerre 3 vázat és 4 obit vettem másodkézből, mind tökéletes. Régi manuál obikból meg 15... vagy még több :D rossz nem volt egyik se.
Kezdő vázad lesz? Mert akkor szerintem kicsit túl lősz a dolgon, pláne ha obira nem marad még legalább még egyszer ennyi. Ha csak egy alap 18-55-ös kitzoomot fogsz rátenni tök felesleges alá a 260e ft-os batár nagy váz.

(#32367) m3ss válasza #40935168 (#32365) üzenetére


m3ss
veterán

stabi miert segit naplementes portreknal? hol fotozol te h sotet van naplementekor? :DDD nem ertem miert valtja ki a vakuzast, deritest...amugy sem erdemes 1/160-nal nagyobb zaridovel embereket kattintgatni sztem...en meg beallitott, statikus kepeknel se eroltetnem. tul sok bemozdult kepet kell majd kiszelektalni...ugy is lesz vmi spontan pillanat, arckifejezes, mozdulat amikor kattintani akarsz es bebuknad bemozdulas miatt.
ez az em10II jol hangzik, meg jo h nem vettunk par hete em10-et...mintha kicsit jobb lenne raw noiseban is.
meg lcdn tapicskolos fokuszalas keresobe nezes kozben :C remelem olyan jol mukodik mint ahogy hangzik.
gyors fokuszpont valasztassal eleg jok lennenek ezek a milcek. probalgattam multkor xt1-et, hat ott is alapjaraton meg kell nyomni balra nyilat af pont valasztashoz, aztan lehet nyilakkal menni jobbra-balra...nem kicsit gyorsabb egy 5d joystick.
viszont xt1 tud teljes koru auto isot...nem csak 1/250ig mint pl 6d :N

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#32368) #40935168 válasza m3ss (#32367) üzenetére


#40935168
törölt tag

Mondjuk Tihany és Bfüred között a réten, ahogy a Nap eltűnik szép lassan a hegyek (és a modell) mögött és beáll egy jó iso800-as "szürkeség", amit nem akarok, pláne nem a bőrén. Ehelyett stabi és iso100, ami klasszisokkal tisztább képet ad a kis tücsökpöcs nyomorékon. :DD :)) ;)

Fókuszpont váltással nem szoktam tökölni, mondjuk nem is igen fotózok olyat, mint Te. Arcfelismerő és kész, középre nézek, modell aranymetszésben kb. (hacsak nem közeli szűkebb portré) és az arcfelismerő majd odahúzza a fókuszt a szemére, nagyon nem fáradozok itt fókuszpont-machinálással és hasonló kényelmetlenségekkel ;) :P

Egyébként a Fujival én is szemezek, de sajnos szeretem a maxot kihozni a gépből, ahhoz meg az Adobe és az Xtrans .. oké, sokat fejlődtek, de na, nyögvenyelős, meg ha már 2x crop-ról váltok megint, akkor vissza FF. Sony A7R II a cél, de mindaddig nem veszem meg, míg ki nem hozza Sony a lossless raw firmware-t hozzá. Ha nem jön ki veszteségmentes raw hozzá firmware formájában, skippelem úgy ahogy van és bajban leszek. :) Canon nem, szenzor. Nikon nem, bokeh, AF. Milc nem, crop (+ van egy). Úgyhogy húzom az Oly-val, míg meg nem jön az a fullframe milc, amire azt merem mondani, hogy na ez igen.

[ Szerkesztve ]

(#32369) m3ss válasza #40935168 (#32368) üzenetére


m3ss
veterán

lehet teljesen kivaltja az arcfelismero a manual fokuszpont valasztast...annyit nem hasznaltam olyt h ez kideruljon. teljes alakos kepnel, amikor fej nagyon kicsi a kepen akkor is megtalalja a modelleket? mondjuk ekkora targytav/dof combonal mind1 lesz h fejre vagy torzsre mer. azert nem art ha van gyors af pont valasztas, biztos jol jon az vmikor.

en is azt varom h legyen vmi ff milc, ami azert kevesbe problemas mint a sony. par ev es tuti befutnak az uber gepek.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#32370) Lassú Víz válasza m3ss (#32369) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Nem váltja ki. Kutyus modell portréinál tényleg jó, a modell nem szalad el, beáll ahogy mondja. Viszont kell neki idő mire rátalál az arcra, és sok esetben ez nincs meg. Olyan is van, hogy arcnak néz valamit, ami nem az. Jóval gyorsabb, ha el tudom dönteni, hogy a kép melyik részén lesz amit élesnek akarok tudni, rábökök az LCD-re, és utána már aszerint komponálom a képet. Ha menet közben lehet majd finomhangolni a tapi képernyővel az EVF-be sasolva, az csak plusz.
Szerintem jó dolog az arcfelismerés, de nagyobb számítási kapacitás kellene hozzá, hogy általánosabban használható eredményt adjon. Pár youtube videó alapján a Sony messze előrébb jár az AF fejlesztések terén.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#32371) 80hun válasza m3ss (#32369) üzenetére


80hun
addikt

Én kevés esélyt látok hogy a Sony-n kívül más is fog csinálni megfizethető FF milc gépet.
A fuji biztos nem, az oly és a pana sem hajlik a FF felé.
Talán 10év múlva. :)

(#32372) sideburns válasza 80hun (#32371) üzenetére


sideburns
aktív tag

(#32373) 80hun válasza sideburns (#32372) üzenetére


80hun
addikt

Nem lenne rossz egy kis árverseny. :)

(#32374) jeni válasza 80hun (#32373) üzenetére


jeni
félisten

Kamu
Addig míg az S,J sorozatú kicsi MILC közt nincs topon addig nem is érdemes komolyan venni a kcsa híreket.

(#32375) zeeland66


zeeland66
tag

Sziasztok, Na megérkezett ma az EM-10+kit obik az oly mintaboltból,múlt héten még azt írták 1-2 hét a beszerzés. Majd írtam nekik,hogy addig nem tudok várni,akkor lemondom a megrendelést. Hétfőn már jött az email,hogy kedden már a futárszolgálatnál van a csomag...az is eszembe jutott,hogy egy kipróbálásra kiadott gép visszaérkezett..érdemes lenne megnézni az exposzámot (ha tudnám, hogy kell)...mindegy ;) első benyomás: irtózatosan kicsi az E-520-hoz képest...jelenleg még az ismerkedés első fázisában vagyok.
Mindenkinek köszönöm a segítségét..

(#32376) Motar


Motar
tag

Üdv

Jelenleg egy nikon l820 -at használok, ezt szeretném lecserélni.
A fő szemszög :DDD a nagy látószög lenne, ezért a kis kompaktok kiesnek (legalábbis 25ösnél jobbat eddig nem láttam). Ami a problémán ezzel is, hogy nagy. Mindennap cipelem és örülnék, ha sokkal kisebb lenne.
És persze jó lenne minél olcsóbban. A nikon milceket néztem, de azoknak mintha kicsi lett volna a látószöge 27+
Szóval szempontok:
-ár
-méret (maga a gép mérete)
-látószög

Tudtok valamit ajánlani? A 100.000es kerettől nem nagyon rugaszkodnék el.
Előre is köszi :R

Attól hogy mindig a szexre gondolok, már szexmániás vagyok?

(#32377) Fandango


Fandango
veterán

Eperkutyus a medium format Fujit várja, csak még ő sem tud róla. :DDD

(#32378) jeni válasza zeeland66 (#32375) üzenetére


jeni
félisten

Szia

Igen, legalább megkaptad,én inkább kivárom a Mark II kiadást.
Feltehetőleg a készletből az utsókat adták oda neked. Azt sem zárom ki,hogy akár egy külön árult obit is adták hozzá,és majd elkönyvelik,mert legalább ezzel bevételük van,mint hogy lemond a rendelést.

Motar

A kispesti MM áruházban még van kirakva E-PL5 dupla KIT cucc,hacsak el nem vitték azóta.

[ Szerkesztve ]

(#32379) Tin_Shield válasza Motar (#32376) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Sony a5000, (ekv) 24-75 a kitobi. Még kisebb a Samsung NX mini, az is (ekv) 24-ről indul. Panasonic GM1-et is szívesen javasolnám a 12-32-vel, de az 140e körül van. Ekkorák az az L820 mellett [link]

(#32380) 80hun válasza jeni (#32374) üzenetére


80hun
addikt

Előbb utóbb muszáj lesz lépnie a nikon-nak is.
És mivel a nikon gépek javarészt sony szenzorral vannak szerelve nem kizárható hogy épít FF milc-et a nikon. :-)
Csak ki kell várni. Biztos nem holnap fog megjelenni. :)

(#32381) jjeahh válasza m3ss (#32367) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Csak panáról tudok nyilatkozni, de ott valami b*romi jól műkszik a kikapcsolt kijelzős tapipad af, ha olyn is ilyen, akkor faxa... az arcokat meg akkor is felismeri, ha viszonylag messze vannak, sőt, elvileg ha mondjuk elmented Rózsi arcát, akkor következő alkalommal akkor is Rózsi arcára áll rá az af, ha tömegbe van és mellette még van 100 arc :D Ettől függetlenül én is manuálisan rakom oda a fókuszt ahová akarom, mert így biztos lehetek benne, hogy mindíg a szemre áll rá és nem mondjuk az orra.

Eperkutyus: Tudom, hogy neked nem számít, de állítólag sajnos az a7r II nagyon melegszik videónál :(

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#32382) Motar válasza Tin_Shield (#32379) üzenetére


Motar
tag

Köszönöm, ilyenekre gondoltam igen.

Attól hogy mindig a szexre gondolok, már szexmániás vagyok?

(#32383) g_g_g válasza zeeland66 (#32375) üzenetére


g_g_g
őstag

Ha még érdekel:
[link_1]
[link_2]

(#32384) Falconer válasza #40935168 (#32368) üzenetére


Falconer
aktív tag

Photo Ninjat tudod integrálni a lightroom workflowba, hogy az végezze el a raw konverziót. Utána mindent tudsz lightroomban állítani. X Trans probléma megoldva.

(#32385) jaktib


jaktib
tag

Ma fényképezgettem és a GF-6 olyat csinált, hogy a tárgy vagy személy amit a fókuszba helyeztem az lett elmosódott. A körülötte lévő dolgok pedig tű élesek az miért van? Valamit elállítottam elromlott? Ezt a 45-150- es obival csinálta. Átcseréltem a kisebbikre majd vissza a nagyobbra most itthon jónak tűnik megint nem értem mi lehetett. A beállítás menüben nem állítottam fényképezés közben. Járt már így valaki? :F :F

[ Szerkesztve ]

(#32386) #40935168 válasza m3ss (#32369) üzenetére


#40935168
törölt tag

Néha többet is, de jó fénynél csak. A napfényes becsillantós ellenfényt nem szereti, se a sötétebb szitukat. Mégiscsak kontraszt alapú, a szembe-Nap pedig pont ezt csökkenti, amikor bevilágít amolyan "kívánt" módon. Változó. Ideális körülmények között még teljesalakosnál is kiszúrja, de fél-háromnegyed-alakostól jó. Portrénál már nem csak az arcot fogja be, hanem a közelebbi szemet is. Nagyritkán téved, és a távolabbi szemre mér, de általában a közelebbit sikerül. Ilyenkor újrapöckölök neki egyet az expógombbal (félig nyomva fókuszálok hagyományos módon) és kész. Szóval.. nagyon nagyon jó. Nem csak kényelmi funkció, hanem pl. ha DSLR-en töknagy bokeh-val, ultrakicsi DOF-al lősz témát, mire újrakomponálsz bármelyik, az arcot NEM lefedő fókuszponttal, kicsúszik az élesnek kívánt dolog (pl. szem) a fókuszsíkból. Szóval.. a felismerő klassz cucc.

De nézd meg ezt pl. Ez nekem is ilyen szemöldökfelvonós, hogy "wow". [link] Ez a technológia már most sem rossz. 5-10 év múlva pedig kb. beszabehu szinten lesz.

@ Lassú Víz: na ja, de nálam nem sok egyebet néz arcnak, ezt fura Tőled olvasni. (Oly-d van?) Szóval én amúgy középső pont párti vagyok mindig, amikor arc van, odamér, amúgy meg nem. Hugom macskáját viszont nem ismeri fel, ez lehet pirospont vagy feketepont akár, de nekem az is arc, úgyhogy nálam fekete. :D (mint a cica) :D

[ Szerkesztve ]

(#32387) #40935168 válasza sideburns (#32372) üzenetére


#40935168
törölt tag

Igaz, ott van ellenpéldának a Sony A7 családja, ahol szintén 36 x 24 mm-es szenzorokat alkalmaznak, de igen kicsi a bázistávolság. Cserébe nagyok az objektívek, hiszen a lencserendszerek hátsó felében van a kvázi közgyűrű, ami a bázistávot megnyújtani hivatott.

Én úgy tudom, hogy nem így van: kicsi bázistáv és nincs belső közgyűrű a lencserendszerben, különben nem kényszerült volna Sony arra, hogy eltolja a szenzor mikrolencséit a szélek környékén ("Offset microlenses") a már túl "lapos" szögben érkező fény miatt. Mondjuk lényegtelen kb. A Sony obik azért nagyok, mert fullframe a szenzor. Ezért nem kicsi a fullframe milc: egy pancake jellegű kompromisszumos obival még oké, de amint értelmes átfogás, zoom, stb jön képbe, ki kell rajzolni az a szenzort, ilyen egyszerű. Ehhez pedig méret kell. Nagy lencsetagok, nagy üvegek. Legalábbis jelen technológia/ár színvonalon, amivel dolgoznak. (Gondolom, drágábban lehetne sokkal kisebb design is).

A Nikon meg hülye. D900 kell, D810 vázban egy A7R II jellegű milc csúcstechnika, F mount megtartásával. Minden egyéb zsákutca.

[ Szerkesztve ]

(#32388) #40935168 válasza jjeahh (#32381) üzenetére


#40935168
törölt tag

Igen, ezt én is láttam, youtube-on méricskélték ilyen infrás hőmérővel a hátoldalt, a kihajtott LCD alatt is, elég húzós. De tényleg nem vagyok nagy video-s, szóval.. ja. Ignore.

Mondjuk ilyet lehet, a sok EVF is produkál, nem ? Az is "video" lényegében, nonstop kiolvasása a szenzornak, hogy lásson az ember egyáltalán valamit és ideális esetben nem csak a közepét használja EVF-re (az csalás lenne), hanem a teljes szenzort. Csak gondolom az EVF pár másodperce illetve az X mp utáni automata kikapcs kíméli.

Mindegy, én fotóra használom, video-ban nagyon béna vagyok.

(#32389) jjeahh válasza jaktib (#32385) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Rakd egy pontos af-re, azt méretezd át a lehető legkisebbre és helyezd át a témára... vagy pinpoint-af. Ha így is téved, akkor megeszem a papucsomat.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#32390) MrChris válasza #40935168 (#32387) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ezt a FF szenzor csak méretes obival megy dolgot nem értem, Leica, Bessa... és társai 50+ éve kis méretben megoldotta. A bratyómnak van Hasselblade Xpan rendszere 24x65mm-es képet rajzolnak ki az obijai, amik egyáltalán nem nagyobbak mint fele akkora képkört kirajzoló 35mm-es társaik.
65mm-es képkör! Majd lefotózom egy m4/3 obi társaságában.

(#32391) #31733248 válasza Motar (#32376) üzenetére


#31733248
törölt tag

Vedd az A5000-et. Mellette szól a remek APS-C szenzor, a jó videó, a beépített vaku is. Belefér egy kicsi Lowepro Dashpoint 20 tokba is, így simán magaddal viszed övre fűzve.

(#32385) jaktib

Ezek szerint nem tudott valamiért fókuszálni. Az Olympus 45mm-es fixe is csinál ilyeneket időnként a távolabbi céloknál, annál sajnos gyári hiba.

[ Szerkesztve ]

(#32392) #31733248 válasza MrChris (#32390) üzenetére


#31733248
törölt tag

De hiszen leírta már értelmesen, amikor a szenzorra beeső fény lapos szögéről értekezett. A film nem volt érzékeny erre, a ma szenzorai igen.

(#32393) schawo válasza MrChris (#32390) üzenetére


schawo
titán

Csak azokról valaki lelopta az stm af motort :P

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#32394) jjeahh válasza #31733248 (#32392) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Tudtommal erre is van ellenpélda: leica m.

Eperkutyus: Valszeg videósoknak amúgy is az a7s II-őt szánják majd... ha továbbviszik az a7s tulajdonságait + abban is lesz 5 tengelyes stabi, végre ff módban is 60fps és külső kütyük nélkül is működő 4k videó, akkor az lesz az új álomvázam :DDD A videó gomb úgy látom a második gen. a7 vázakon is ugyanúgy sz*r helyen van, de ennyit el tudnék nézni simán :D

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#32395) Motar válasza #31733248 (#32391) üzenetére


Motar
tag

Igen Én is azt néztem ki, de az aprón van a samsung vakuval, garival 65ért. Szerintem az lesz a nyerő.
Azért köszönöm.

Attól hogy mindig a szexre gondolok, már szexmániás vagyok?

(#32396) MrChris válasza #31733248 (#32392) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nem olvasod el a teljes hsz-ét? Ezt írta:
"Mondjuk lényegtelen kb. A Sony obik azért nagyok, mert fullframe a szenzor. Ezért nem kicsi a fullframe milc: egy pancake jellegű kompromisszumos obival még oké, de amint értelmes átfogás, zoom, stb jön képbe, ki kell rajzolni az a szenzort, ilyen egyszerű. Ehhez pedig méret kell. Nagy lencsetagok, nagy üvegek"

A beeső fényszög maximum a bázistáv hosszára van hatással, de ezt kiküszöbölték a mikrolencsék eltolásával. Vagy akkor most mégsem?

(#32397) MrChris válasza schawo (#32393) üzenetére


MrChris
nagyúr

Optikáról beszéltünk, optika méreteiről.
A tubus és körítés mérete más kérdés, de számomra sokszor talány miért is akkora, mikor szétkaptam a Pana 20/1.7 obim meglepődtem, hogy a nagy része üres, funkció nélküli, míg a 14/2.5-t már jóval integráltabbra készítették, zsúfoltabb mégis gyorsabb. Jó is lenne ha megkapná annak a vezérlését a 20-as.
Kiváncsi vagyok hogy az autofókuszos FF Leica rendszer obiparkja milyen lesz méretben! Mi lesz ha kicsik maradnak? :D

(#32398) Lassú Víz válasza #40935168 (#32386) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Persze, hogy Olym van. :K Lehet kevés a kontraszt a fekete macsekon. Igen, szerintem van még mit reszelni ezen a tudományon. Pl. ha előre kiválasztom az AF mezőcsoportot, akkor benne maradhatna a keresés a területen belül. És tényleg előfordul, hogy valamit arcnak néz, ami nem az. Főleg olyankor, amikor nincs is arc a képen, csak valami témának olyasmi a kontrasztviszonya. Ami máskor hasznos, itt káros, mert elrántja a fókuszmezőt. Tudom, ki lehet kell olyankor kapcsolni az arcfelismerőt.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#32399) Golota válasza domedee (#32361) üzenetére


Golota
aktív tag

Utolsó kérdés, bár a tesztképek megtekintése után lehet, hogy mégis az Olympus lesz. A jpeg minősége és a gép mérete elég nyomós érv, bár eddig a Panasonic gépek voltak a kedvenceim (2 TZ is volt, imádtam őket). Ez a Pana viszont zavarbaejtően kicsi, elég sok megszokást igényelhet.

Jelenleg kit-ben az Olypmpus e-pl6-hoz ezeket az objektíveket adják:

Olympus E-PL6 kit (14-42mm II R, 40-150mm ED R)

A Panasoic GM1 meg ezzel jön: 12-32mm.

Azt olvastam, hogy a Panasonic GM1 ezzel az optikával eléggé univerzális. Nem tudom, hogy az Olympus ebben a konfigurációban megfelel-e gyerekfotózásra (kézből) és utazás közbeni kattogtatáshoz (város és tájfotók). A gyors fókusz az előbbi miatt eléggé fontos...Tudom, hogy kicsit naív a kérdés, hiszen ezeket profi szinten is lehet művelni, tehát kinek mi felel meg... Jobban átgondolva a kérdés inkább így hangzik: a fenti célokra ebben a csomagban van-e olyan jó az Olympus, mint a Pana? Árban közel 40 ezerrel olcsóbb az Olypmus kit, de ha még vennem kell optikát, akkor ez el is úszott.

(#32400) Lassú Víz válasza Golota (#32399) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A Pana portréra rosszabb, tele tartomány nincs, szűk utcákhoz az induló 24 mm miatt jobb. Döntsd el melyik a fontosabb számodra.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.