Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#49201) Siriusb


Siriusb
veterán

A ritka kivétel, amikor egyetértek Laudával: a kislány is hibás volt. Elég közel járt a busz, nem kellett volna elindulnia amíg nem látja, hogy az készül a megállásra. A buszvezető nem tudom hova figyelt, de lehet nem az útra.

(#49202) Lauda válasza syberia (#49200) üzenetére


Lauda
félisten

Mit értesz alapszabály alatt? :) A járművezetőre is vonatkozik szabály és a gyalogosra is. Nincs köztük alá/fölérendeltségi viszony.

[ Szerkesztve ]

(#49203) maajsz válasza updog (#49197) üzenetére


maajsz
senior tag

Pontosan emiatt van a "dupla" biztosítás, hogy minél jobban próbálják elkerülni az ilyen eseteket. DE még mindig a gyalogosé az elsőbbség! Olyan nincs, hogy ezt a paragrafust hozzuk fel, minden zebrás balhénál, hiszen itt a jogalkotó akarata pont hogy nem a gyalogos átkelőhelyen történő magatartás szabályozására irányult leginkább, hanem általánosságban az úttestre bárhol, főképp ott ahol nincs zebra. Ha ezt lebegtetnénk állandóan gyk egész nap állhatnék a zebra előtt mivel az autósok 90% nem lassít eléggé és ergo azt veszélyesnek kellene megítélnem.

Ebben az esetben mondhatni 100%-ig a buszos a hibás, a kiscsaj szétnézett majd lelépett. A busznak úgy kellett volna megközelíteni az átkelőt, hogy eleget tudjon tenni az elsőbségadási kötelezettségének, amit egyértelműen nem tett meg. Ráadásul a gyalogos átkelő tábla még rikító kerettel ki is van emelve, illetve kb 50m-el előtte útburkolati jellel jelölve, kvázi tudják, hogy ez problémás hely amúgy is.

(#49204) fjudors válasza maajsz (#49203) üzenetére


fjudors
aktív tag

és azt se felejtsük el, hogy a másik irányból megkapta az elsőbbséget a biciklistől..
ez tipikus esete, amikor a zebránál megálló jármű mellett a másik sávban elhúznak...

a buszos nem akart megállni.tipikus az az eset, amikor el akarja ijeszteni a gyalogost.még ha a adott oldalán lépett volna le a gyerek..de így, hogy a túloldalt..
ezen nincs mit magyarázni.ha pedig nem észlelte a gyereket, vagy telefont nyomkodott, akkor nem alkalmas hivatásos sofőrnek.

egyébként, ki kell próbálni: ha megállsz a zebránál, hanyadik autó enged át..nem véletlen vannak olyan gyalogosok, akiknek nem elég a lassítás, megvárják, hogy megállj.vannak helyek ahol szinte életveszély átkelni, meg „sunnyogó" utak, mindenki arra akar levágni.

[ Szerkesztve ]

(#49205) tibcsiworld válasza updog (#49197) üzenetére


tibcsiworld
aktív tag

Első megtekintésre majdnem elítéltem a buszost!
3-4x néztem meg, mire láttam, amit láttam!

1. a kislány bár látszólag körül nézett, de nem tudatosította, hogy ott egy busz jön, és az nagyon, de nagyon közel van!
2. bár nem szabály, de nem állt meg! Ha megáll, tudatosítja, amit látott!
3. akinek van kamerája az autóban, az tudja, hogy a nagy többségük ezeknek "távolabbra mutatja" az eseményeket, mint az valóságban van! (Volt egy majdnem balesetem, amiben 30-40cm-re állt meg a sávom előttegy autó. Az ütő megállt bennem! Otthonról végignézve egyáltalán nem tűnt vészes helyzetnek!)

Szerk.:
fjudors

tipikusan nem az az eset! A másik irányból nem jött senki! A biciklis ugyanabból az irányból jött, mint a gyalogos!

[ Szerkesztve ]

(#49206) mephi666 válasza maajsz (#49203) üzenetére


mephi666
nagyúr

viszont a gyalogosnak azt sem ártana mérlegelni, hogy az elsőbbségének kiharcolásával milyen lassításra/fékezésre kényszeríti a járműveket ahelyett, hogy pár másodpercet várna és úgy lépne a zebrára... mert ha erősen lassítania kell a busznak és borulnak az utasok, a terhes nők pedig vetélkedőt tartanak, ez is az ő felelőssége lesz :K mindkét oldalról azt mondom, hogy autósként és gyalogosként is sokszor előzékenységgel lehet a legtöbbet tenni a forgalom zökkenőmentes haladásáért :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#49207) t72killer válasza Lauda (#49196) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

+#49197: nem úttestre lépett, hanem zebrára. :F

#49206: "elsőbbségének kiharcolásával" - de miért kell kiharcolni? Ha mindenki sunnyog és elengedi "az erősebbet, merthát kocsija van" akkor mégis, mi értelme a zebrának? Ha egy busz ("profisofőr", "hivatásos", "példamutató") nem tartja be a szabályokat, akkor hogy számítson az ember arra, hogy bárki más betartsa??

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#49208) fjudors válasza mephi666 (#49206) üzenetére


fjudors
aktív tag

már a lelépés előtt lehetett tudni, hogy át alatt kelni.semmilyen erős fékezésre nem lett volna szükség.a semmi közepén a zebra fejé tartott, körül is nézett, majd lelépett .
naponta látni ilyeneket.csak ritkán kerül videóra, és kap nyilvánosságot, pláne gyerekkel.

az elsőbbségét nem harcolta ki.a bal oldalról megkapta.ezt valahogy mindenki elfelejti.

[ Szerkesztve ]

(#49209) updog válasza syberia (#49200) üzenetére


updog
senior tag

"váratlan úttestre lépésről nem beszélhetünk" nem is írtam ilyet :)

Idézem a kiemeléseimet:
"úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről" erre írtátok, hogy gyerek, nem tudja megítélni... Mit, hogy jön egy nagy kék vasdoboz viszonylag gyorsan? (most tökmindegy hogy a sofőr a telefont nyomkodta, vagy aludt, vagy beszélgetett, vagy vak) Hát akkor bizony anyuka kéredzkedjen el minden reggel munkából és fogja kézen az iskola kapujáig, vagy kérje meg a szomszéd gyereket/szülőt hogy menjenek együtt stb. amíg meg nem tanulja, hogy a gyors nagy kék fémdobozok veszélyesek, főleg ha nem látszik hogy aki vezeti, az észrevesz-e egyáltalán.

"köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti." vagyis attól hogy megáll toporogni a gyalogos a zebra közepén (ahogy azt tette), máris nem automatikusan neki van igaza.

Ráadásul - ha már mindenki kikockázva végignézte, akkor én is újra elővettem a videót. Számoljátok már meg hány másodpercig mérlegeli a lányka, hogy leléphet-e az útra. Talán 1 másodpercig, de konkrétan egyáltalán nem állt meg....

(#49203) maajsz
"itt a jogalkotó akarata pont hogy nem a gyalogos átkelőhelyen történő magatartás szabályozására irányult leginkább" - akkor valamit én nagyon félreértettem a vonatkozó jogszabályrészletből, aminek a címe: "A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok" :P

" egész nap állhatnék a zebra előtt mivel az autósok 90% nem lassít eléggé"
Ettől függetlenül mint látod, konkrétan jogszabályba van foglalva, hogy "OK hogy az autósok bunkók és kevesen fognak átengedni, de attól még ne az legyen a sírköveden hogy <<akkor is nekem volt elsőbbségem>>, te is felelősséggel tartozol a dologért".

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#49210) Elemental válasza Lauda (#49193) üzenetére


Elemental
addikt

Sajnos ez az életszerű. Mert mit tanít az egyszeri ember a gyerekének? Gyerekem menjél, a zebrán neked van elsőbbséged. Ne foglalkozz semmivel. Szóval a véleményem, hogy egyre több zombi gyalogossal fogunk találkozni az utakon.

[ Szerkesztve ]

(#49211) Lauda válasza t72killer (#49207) üzenetére


Lauda
félisten

A "zebra" az úttesten van.

17. § (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:

a) „Kijelölt gyalogosátkelőhely” (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt gyalogosátkelőhely keresztezi;

[ Szerkesztve ]

(#49212) maajsz válasza mephi666 (#49206) üzenetére


maajsz
senior tag

Való igaz, hogy érdemes mérlegelni, hisz ha elcsapnak és kampó akkor részedről már kvázi mindegy kinek volt igaza.. de ahol elsőbbséged van, azt nem kell "kiharcolnod" az szimplán megillet és kész.

Belinkelhetem én is mégegyszer ami már egyszer feljebb szerepelt:
"Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."

Tehát ha bárhol a zebra tájékán (mondjunk reális számot ~3 méteren belül) gyalogost látsz, fogod és szépen elveszed a lábad a gázról, ha közelebb van esetleg fékkészenlétre teszed, ha mégközelebb lassítasz jó előre! Azért pontosan, hogy ne borítsd meg a terhes nőt, ez pont főleg helyijáratos buszosoknak kell érezni, hisz ott lehetnek ilyenek. Persze értem, hogy szorítja őket a menetidő, meg leb.sszák ha késik stb. de sajnos ilyen esetekben mindenképp őket büntetik, kivétel ha tényleg nagyon hirtelen ugrik elő a semmiből valaki futva vagy nem tudom. Ergo ha "kietlen" a környék és a kutya nem járkál kilométereken belül persze menjél nyugodtan 50-el, de ha már emberek cirálnak a járdán, minden zebra előtt (ami persze nincs kilámpázva) jobb ha felkészülsz/lassítasz ha biztosra akarsz menni.

(#49209) doeeg

"A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok" :P igen, a gyalogosokra, nem is azt írtam, hogy nem azokra, hanem azt, hogy nem leginkább a zebrára hanem az útesten bárhol máshol ahol tényleg nincs elsőbbségük.

[ Szerkesztve ]

(#49213) t72killer válasza updog (#49209) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ha a busz 50+(?) méterre/féktávon kívül van, jogosan feltételezem, hogy veszélytelen az átkelés ugyanis neki kutya kötelessége megállni. Mivel nem ütötte el, jogos a feltételezés, hogy féktávon kívül volt.

#49212: ha bárhol a zebra tájékán (mondjunk reális számot ~3 méteren belül) gyalogost látsz, fogod és szépen elveszed a lábad a gázról, ha közelebb van esetleg fékkészenlétre teszed, ha mégközelebb lassítasz jó előre! Így bizony. Miért? Mert az elsőbbség elsőbbség, akkor is ha gyorsvonatnak (<-ld Lauda kolléga figyelmébe...) akkor is, ha egy 3éves ovodásnak kell megadni. A sofőr szemszögéből/büntethetősége szempontjából ZÉRÓ különbség van, a zebrára lépett gyalogos azonos értékű egy piros lámpával.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#49214) Elemental válasza t72killer (#49213) üzenetére


Elemental
addikt

Még egy észrevétel a videóhoz. A kislány megtorpan, majd majd mégis elindul. Tehát megtorpan, mert úgy érzi, a busz lehet, hogy nem áll meg, de aztán valamiért úgy dönt, hogy mégis elindul, holott nem lehet biztos abban, hogy meg tud állni a busz.
Videón minden másképp hat, de úgy érzem, ha az én lányom csinálta volna ezt, hiába nem szokott pofont kapni, akkorát lekevertem volna neki, hogy biztos nem köszöni meg.

[ Szerkesztve ]

(#49215) BigBear válasza updog (#49197) üzenetére


BigBear
senior tag

Aha.
Akkor a te gyereked ~ 150000 budapesti kereszteződésben csak 23 és hajnali 4 óra között megy át a zebrán, mert egyébként mindig lesz hasonló távolságban valamilyen jármű. :U
Imádnivaló, amikor egyesek az azonos helyzetre vonatkozó szabályok közül csak az egyiket hajlandóak figyelni / tudomásul venni, mintha az autósokra nem vonatkozna semmiféle szabály.
Igen, kiment a kislány a busz elé. Körül is nézett, ahogy kell. Biztos vagyok benne, hogy úgy ítélte meg, hogy a busz elég távol van (~50 m, le lehet mérni, amikor a zebra szélén van a kislány), illetve mivel zebrán halad, elsőbbsége van. Lehet, hogy siethetett volna jobban, csakhogy a buszvezető a pöcsvakaráson kívül (mert ki tudja mivel foglalkozott éppen) semmit sem csinált. Ennyi. Ha hibás a kislány, akkor abban, hogy hezitált, nem pedig abban, hogy kiment a busz elé. Én is kimentem volna.

(#49216) mephi666 válasza maajsz (#49212) üzenetére


mephi666
nagyúr

+49207+49208: értem én, csak a másik oldalról nem egyszer inkább távolabb állok a zebrától, hogy elmenjen inkább a busz/forgalom, utána kelek át... én veszítek mondjuk 5-10 másodpercet, busznak nem kell megállnia-elindulnia, vagy nem állítok meg mindkét oldalról 5-6 autót... akkor csinálok általában ilyet, ha előre látom, hogy utána tiszta lesz a terep minden irányból... erre gondoltam előzékenység alatt... másik oldalról meg ha látom a zebrához közelítőt, már időben mérsékelem a sebességet, hogy meg se kelljen állnom, csak 2-be visszarakom és haladok tovább... mindkét esetben egyértelműen mutatom a viselkedésemmel, hogy: elengedem a gyalogost, vagy nem kívánok még átkelni a zebrán... :K gyalogosként viszont fel tud bosszantani nagyon, ha folyamatos a forgalom és nem próbálok így jófejkedni, aztán a túloldalon már megállnak elsőbbséget adni, balról viszont áthúznak még páran az orrom előtt...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#49217) fjudors válasza BigBear (#49215) üzenetére


fjudors
aktív tag

az a baj, hogy pont az ebben a topikban uralkodó szemlélettel közlekednek sokan.nem állnak meg/nem lassítanak a zebránál, mert a gyalogosnak meg kell győződnie a lelépés előtt, és úgyse mer lelépni..féljen csak, mert a sofőrt védi a vas ...
ugye, ebben az országban a másik jogait és kötelességeit mindenki kívülről fújja, csak a sajátja képlékeny..

(#49218) t72killer válasza Elemental (#49214) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

" hiába nem szokott pofont kapni, akkorát lekevertem volna neki, hogy biztos nem köszöni meg."

Bravó. Tehát elindult, mert azt tanították neki (iskolában, oviban), hogy elsőbbsége van és éljen vele - erre megbünteted.

#49215: Én sem értem a topikcímmel szembeni topikhangulatot... Ahogy fentebb is írtam, kicsit finomítva: zebrától 1méterre lévő, orrát a zebra irányába tartó gyalogos = sárga, a zebrára lépett gyalog = piros. Ennyi. Nem érdekel, hogy "amásikishibázott" (nem, az elsőbbségével élt), itt egy hivatásos sofőr művelt olyat, amit néhány "kopaszbömbis" szokott művelni. Aki a tagot a legkisebb mértékben is felmenti, indulhat kiradírozni az országban lévő összes zebrát és csatlakozhat az elsőbbségadás táblákat a MÉH-be szállító lelkes gyöngyösi úttörőörshöz.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#49219) updog válasza BigBear (#49215) üzenetére


updog
senior tag

"Imádnivaló, amikor egyesek az azonos helyzetre vonatkozó szabályok közül csak az egyiket hajlandóak figyelni / tudomásul venni, mintha az autósokra nem vonatkozna semmiféle szabály." érdekes, én ugyanezt érzem csak fordítva (konkrétan (#49213), (#49212), (#49208) stb., soroljam?) ki van emelve hogy gyalogos elsőbbsége így meg úgy. Érdekes módon hiába idéztük a KRESZ-t ugyanennyien, hogy nem csak elsőbbsége van de felelőssége is abban, hogy megállapítsa hogy meg is kapja-e majd, azt elég nagyvonalúan figyelmen kívül hagyjátok. Vagy az autósokra jobban vonatkozik a KRESZ mint a gyalogosokra?

(#49217) fjudors
Na tessék, ezt mondom... tehát az a baj, hogy mindenki bunkón és szabálytalanul közlekedik, kivéve a gyalogosokat? Nice. :U

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#49220) Lauda válasza fjudors (#49217) üzenetére


Lauda
félisten

másik jogait és kötelességeit mindenki kívülről fújja, csak a sajátja képlékeny..

Na ez az. A gyalogosnak mi a kötelessége? Egyrészt őt is kötelezik a szabályok, másrészt a saját ösztönének is működnie kellene, hogy nem lépek le egy autó vagy egy busz elé, mert ott csakis én húzhatom a rövedebbet. Inkább várok egy percet és átmegyek biztonságosan. Én még átkelés közben is pásztázom a sávokat, hogy minden oké-e. Nem kerül semmibe, de biztonságosan átérek.

-----------------------

(#49218) t72killer

Hát ha csak ezt tanították neki, akkor a tanítónak is járna egy nagy pofon. Három dolgot kell tudnia ez esetben a gyalogosnak:

1. A gyalogos átkelőhelyen elsőbbséged van

2. Csak akkor léphetsz le az úttestre, ha meggyőződtél annak veszélytelenségéről

3. A legfontosabb a saját testi épséged védelme (hisz hiába volt elsőbbséged, ha mondjuk egy kerekesszékben élsz majd életed végéig)

[ Szerkesztve ]

(#49221) Siriusb válasza BigBear (#49215) üzenetére


Siriusb
veterán

Én nem léptem volna le a zebrára ebben a helyzetben, de hogy ezen egyetlen felvétel (látószöge) alapján mennyire torzul kép a valódi helyzethez képest, azt nem tudom.
Mindenesetre szerintem az emberek 99%-a nem vitatja, hogy a buszvezető is hunyó volt.
Sajnos az is igaz, hogy időnként(?) a gyalogosnak kell "kikényszeríteni", hogy átengedjék. Tavaly például majdnem belémjöttek hátulról, mert megálltam a zebránál (mielőtt megkérdeznéd, nem vészfékezéssel), hogy a túloldalon várakozó gyalogost elengedjem, az utánam jövő meg nagyon nem akart foglalkozni ilyen úri huncutságokkal.

(#49218) t72killer
Ha azt tanítják, hogy elsőbbsége van, nyugodtan lépjen le a járdáról, az nagy baj.

[ Szerkesztve ]

(#49222) m3tr0 válasza BigBear (#49215) üzenetére


m3tr0
senior tag

Egyetértek.
Én is elindultam volna csak én átkeléskor is mindig nézem a forgalmat, ahol a kislány megtorpant ott én kb.megálltam volna vagy eggyel vissza is lépek,mert szerintem meg tudtam ítélni,hogy bizony a busz nem fog megállni/"tud megállni"/"akar megállni".
Anyáztam volna egyet és megyek a dolgomra.

Velem hasonlót játszottak el itt a 3.kerületben reggel és délután szintén a zebrán a BKV buszosok...csuklóssal simán nagy ívben rám kanyarodott a busz mikor már a gyalogátkelőhelyen mentem át és nem lassított...ő kanyarodik és kész én meg megiramodtam,futottam.
Gondolkodtam,hogy vissza fordulok és zebra után lévő megállóban megkérdezem,hogy ezt hol tanítják. :DDD

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mazda/mx-5/mazda_mx-5_coupe_1.8i_16v_revolution-20518846#sid=b13b1a91-1e0f-480c-b898-8b9bfb218ee3

(#49223) Mr.Csizmás válasza t72killer (#49218) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

zebrától 1méterre lévő, orrát a zebra irányába tartó gyalogos = sárga, a zebrára lépett gyalog = piros.

kandi kamerás bizonyítási kísérleteket szívesen látnánk - itt a közép-balkánon ez valami scifi lehet(ne).

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#49224) t72killer válasza Lauda (#49220) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"Csak akkor léphetsz le az úttestre, ha meggyőződtél annak veszélytelenségéről" -ezt kb 5ödjére írod le: amennyiben az elsőbbségadásra kötelezett jármű féktávolságán túl van, akkor az úttest "veszélytelen". Uis kutya kötelessége megállni.

#49223: Ja, balkanisztánban egy T-X modellt használnék a kísérletekhez, helyből megoldaná a gázpedálon kívül egyéb kontrollt nem ismerő sofőrök helyreigazítását, illetve mérsékelhető lenne a hullaházi számla (bár ez a T-X aktuális kedvétől is függ). Nagyon érdekes, hogy pl egy délnémet kisvárosban kificamodott bokával sántikálva is áttessékel a sofőr...

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#49225) Lauda válasza t72killer (#49224) üzenetére


Lauda
félisten

Háromszor írtam le, ebből kétszer a neked írt reakciómban. Én csak úgy kelek át az úttesten, hogy megvárom amíg lassít/megáll nekem az autó mindkét sávban. Addig nem lépek le amíg nem fékezte kb nullára az autót vagy meg nem állt. Én ezt tartom biztonságosnak. De még ekkor is pásztázok, mert ezekbe is belemehetnek hátulról/kielőzheti/kerülheti egy faszkalap robogós stb.

[ Szerkesztve ]

(#49226) syberia válasza updog (#49209) üzenetére


syberia
veterán

Lehet csűrni- csavarni, valójában nem velem vitatkozol most, hanem úgy általában a KRESZ-el.

Kreszprofesszor világosan elmagyarázta, miért van a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége.

Amikor meglátjuk a zebra táblát, akkor köteles a járművezető a járművet lelassítani. Fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell a gyalogátkelőhelyet megközelíteni. Olyan sebességgel szabad csak haladni, hogy ha érkezik gyalogos, meg tudjunk állni előtte. A gyalogos zavartalan áthaladását biztosítani kell!

[ Szerkesztve ]

https://howbad.info/

(#49227) fjudors válasza Lauda (#49220) üzenetére


fjudors
aktív tag

hiába, te azt íród, amit mindenképp bele akarsz magyarázni.

nem lépett le a busz elé. A másik oldalon lépett le.ahol megkapta az elsőbbséget.a busz pedig kellő távolságnak volt, hogy megadja szintén az elsőbbséget.

tehát értelmezésed szerint egy többsávos úton csak akkor indulhat el a gyalogos, ha minden sávban megállt a forgalom, és nincs 50-100 méteren belül mozgó jármű, ami odaérhet az átkeléd ideje alatt?

te teljessen más helyzetről beszélsz. ez az eset kb a golfos kölökéhez hasonlít pár hónapja, az idősebb nővel.

nem lépett le a gyek a busz elé.hiába mondod, akkor sem.és az indulási oldalon megkapta az elsőbbséget. Ugye, ilyen esetben ez még súlyosbító tényező a buszsofőr szempontjából...a gyerek körülnézett, balról megkapta az elsőbbséget, jobbról kellő távolságra volt a busz.csak az nem akart megállni.a te kifacsart értelmezésedben csak álló járművek mellett lehet lelépni...

hiszen szerinted minden gyalogos gázolásnál a gyalogos a hibás, mert nem győződött meg a veszélytelenségről..

a bizalmi elv azt jelenti, hogy bizunk abban, hogy megadja a busz az elsőbbséget..ami„jár",és lehetősége is van rá

(#49228) Lauda válasza fjudors (#49227) üzenetére


Lauda
félisten

Oké, elmondtuk mindketten amit gondoltunk, csak egy dologra reagálnék.

hiszen szerinted minden gyalogos gázolásnál a gyalogos a hibás, mert nem győződött meg a veszélytelenségről..

Ezt kérlek ne, alaptalan baromságokat ne írkáljunk a másikra. Én ilyet soha nem írtam és nem is céloztam rá.

[ Szerkesztve ]

(#49229) philoxenia válasza Lauda (#49196) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A gyorsvonat minden olyan vasúti átkelőben megáll, ha kell, ahol a közúti forgalomnak elsőbbsége van.....

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#49230) syberia válasza t72killer (#49213) üzenetére


syberia
veterán

Pontosan, nem elmélkedni kell azon, hogy miért nem egyenletes tempóban kell át, megijed a zebrán a gyalogos, ugyanúgy elsőbbsége van a járművekkel szemben.

(#49214) Elemental: :W :N

[ Szerkesztve ]

https://howbad.info/

(#49231) philoxenia válasza BigBear (#49215) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Az kb. harminc méter.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#49232) philoxenia válasza syberia (#49226) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Amikor meglátjuk a zebra táblát, akkor köteles a járművezető a járművet lelassítani.

Mit vezetsz Te és hol? :F

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#49233) t72killer válasza fjudors (#49227) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Egy eddig nem kifejtett momentum: a busz ugyebár a távolabbi sávban mászott rá a gyalogra: amennyiben féktávon belül lett volna, akkor már rég áthaladt volna azon a szakaszon, és a gyalogos a busz mögött megy át! Ergo a busz teljes mértékben, kényelmesem meg tudott volna állni még azelőtt, mielőtt a már zebrán haladó gyalog a zebra felőle lévő részére ér.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#49234) philoxenia válasza t72killer (#49233) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Amikor a buszsofőr már látja a gyalogost, az van a linkelt képen. A gyalogos a buszt sokkal messzebbről látja, mint a busz a gyalogost ez evidens. Az a távolság egy oszlopköz kb. meg egy kicsi. Nyilván, ha azonnal fékez még simán meg kell tudnia állnia ötvenről, csak nem tudom, hol van ez a szituáció helyileg, ötven-e a megengedett...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#49235) syberia válasza philoxenia (#49232) üzenetére


syberia
veterán

Én sem szoktam lassítani, ha féktávolságon kívül jól belátható a zebra környéke, és nincs ott átkelésre készülő gyalogos. Ha viszont a látási viszonyok megkövetelik, esetleg épület vagy más jármű takarása közrejátszik, akkor mérsékelt sebességgel hajtok át kocsival a gyalogátkelőhelyeknél.

Engem jó pár éve majdnem elütöttek zebrán, csak rajtam múlt hogy nem lett tragédia. Nem állítom, hogy minden hasonló közlekedési szituációban a gyalogosnak lesz igaza, de a szabályok szerintem elég világosan fogalmaznak. Amúgy a kifogásolt idézet nem tőlem származik, hanem egy ezzel hivatásosan foglalkozó szakembertől.

Kőbányán, az Ihász–Harmat kereszteződésben történt.

[ Szerkesztve ]

https://howbad.info/

(#49236) Elemental válasza t72killer (#49218) üzenetére


Elemental
addikt

Épp ez a butaság, hogy menjé mee eesőbséged van. Bazzeg, nézzél szét, érjél haza épségben. Én erre tanítom. Azt, hogy más hogy küldi a gyereket a halálba, azzal nem tudok mit kezdeni.

Mellesleg azt is pofon vágnám, amelyik azt tanítja neki, hogy menjél, mert elsőbbséged van...

[ Szerkesztve ]

(#49237) updog válasza syberia (#49226) üzenetére


updog
senior tag

Senki nem vitatja a buszvezető felelősségét (remélem. Én biztos nem). Konkrétan megszegte a KRESZ 43. §-t, hogy úgy kéne megközelíteni az átkelőt, hogy a gyalogos elsőbbségét ne sértse meg.

De miért tabu leírni, hogy a kislány is hibás? Felőlem elemezhet kedves öreg bácsika jogszabályokat, sőt, én, te, Lauda is elemezheti, az csak vélemény lesz, akkor is ha nekem három éve van jogsim, ő meg 30 éve ezt oktatja (amúgy szerintem a linkelt videódban nincs olyan példa amit egyértelműen rá lehetne húzni erre a helyzetre).

Elemezzek én is? (sokadjára, ha már Laudának kiemeltétek hogy hányszor írja még le? :) )

16. § p) „Gyalogosátkelés” (83. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttesten útburkolati jellel kijelölt gyalogosátkelőhely van;

21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

OK, szerencsétlen lány csak tapasztalatlan volt, berezelt, stb. Akkor legyen jogszabály szerint szabályos (lásd még: sírfelirat).

Objektíven harmadik félként nézve a szituációt, ez veszélyes helyzet volt a nagy sebességgel közeledő busz miatt (igen, a sofőr hibája - de kinek a problémája lehetett volna ha baj történik?), az hogy ő tapasztalat hiánya / berezelés stb. miatt nem tudta ezt észrevenni (ebben a megtorpanás miatt mondjuk kételkedem)... azt ráfoghatjuk.

És a kedvencetek :DDD

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van[...]

Vajon el tudná magyarázni nekem a kedves professzor úr, hogy a 6-7. pont nem egyenrangú közlekedési szabály-e a másikhoz képest?

Mindegy, én balra el. Szóljatok ha születik bírósági ítélet, az indokolást megnézném.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#49238) Elemental válasza syberia (#49226) üzenetére


Elemental
addikt

De basszus, térj már észhez!
Itt nem a szabályokról van szó, hanem az épségben/életben maradásról.

(#49239) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Megnézettem a fiammal most a videót, (Ő buszsofőr) azt mondja a buszvezető is hibázott, hasonló szituációban Ő inkább vészfékezett volna.

Viszont szerintem általában véve a bizalmi elv csak irányadó, én gyalogosként és autósként is inkább óvatos vagyok, mert sokszor adódik olyan, hogy akár nem szándékosan, de nem adják meg az elsőbbséget, akár kerékpárral, akár autóval, akár gyalog. Ad abszurdum, még a járdán is ütközhetsz gyalogosként gyalogossal....
Anno úgy mondták, hogy elsőbbséged akkor van, ha megadják.... :(

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#49240) Chris Kiki válasza philoxenia (#49231) üzenetére


Chris Kiki
senior tag

Jó a kivágott kép, szerintem nincs miről vitatkozni!

Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever

(#49241) syberia válasza updog (#49237) üzenetére


syberia
veterán

21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Balról a kerékpáros megadta neki az elsőbbséget,, miután erről meggyőződött jobbra nézett, és csak ezután indult el. A közeledő busz kicsit lassít, de továbbra is tempósan haladt a már régóta a zebrán haladó gyerek felé, aki ettől láthatóan megriadt, szerintem ezért a megtorpanása. Ha egy idős néni ment volna ugyanott át, és elbotlik mielőtt átér, az utolsó pillanatban fékező busz simán átmegy rajta.

(#49238) Elemental: Ötéves kisfiút gázolt el egy nő a zebrán Debrecenben Ezt mond a gyerek apjának, utána lehet hogy neked is a túlélésen kéne filóznod. Amúgy a jogsidat melyik aluljáróban vetted?

[ Szerkesztve ]

https://howbad.info/

(#49242) Elemental


Elemental
addikt

Mellesleg nézzétek már meg normálisan azt a videót. A kislány elnéz balra, majd lelép! a zebrára és csak akkor néz el jobbra. Ez valóban felelős viselkedés.
De én is leírom, hogy ebbe ne tudjon senki belekötni, szerintem is a buszvezető vétett szabályt. Ugyanis a gépjármű vezetőknek van egy ilyen kötelezettsége, hogy a gyalogos akarmilyen felelőtlen, akár öngyilkos jelölt, meg kell védeni.

syberia
Lol, azt mondod, szétnézett alaposan és csak utána lépett le, erre bevágsz egy olyan képet, ahol lelép a zebrára, miközben jobbra néz. Uramatyám.

"Ötéves kisfiút gázolt el egy nő a zebrán Debrecenben"
Egyelőre erről az esetről beszélek, mert itt látható a videón, hogy mi történt. Arról nem tehetek, hogy nem veszed észre a lényeget. Van gyereked?

"Amúgy a jogsidat melyik aluljáróban vetted?"
B+

[ Szerkesztve ]

(#49243) Mr.Csizmás válasza Elemental (#49242) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

bal-jobb-bal+lelép, a 90-es évek elején még így tanították nekünk. btw. a hatósági eljárás borítékolható a buszvezető ellen, de ettől még a gyereknek is volna mit tanulnia.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#49244) BigBear válasza philoxenia (#49231) üzenetére


BigBear
senior tag

Az kb. 50 m.
[kép]
De nem ez a lényeg. Ahogy látom, sokan keverik a zebra miatti elsőbbségadást az úttesten való áthaladással.
Igen, a zebra az úttest része, csakhogy azon speciális része, ami kimondottan gyalogosok áthaladására szolgál, s ahol a gyalogosnak elsőbbsége van. Az autós pedig köteles úgy közlekedni, hogy meg tudjon állni. Pont. Igen, a gyalogos a puhatestű, de könyörgöm, ezen elvek mentén haladva mindenki álljon meg a zöld lámpájánál, vagy legalábbis intenzíven lassítson, mert ugye a piros lámpa is csak egy lámpa, lehet, hogy átmegy rajta egy tank. Tegnap láttam is egyet.

(#49245) BigBear válasza Elemental (#49236) üzenetére


BigBear
senior tag

Ezzel egyetértek én is.
Alap, hogy körül kell nézni.
De nehogy már minden féktávon kívül jövő járművet meg kelljen várni, mert az meg butaság.

(#49246) t72killer válasza syberia (#49241) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A debreceni eset még egy jó kis cserbenhagyással is meg van fűszerezve, nyilván elsősegélyben is csak akkor kell a mocsok gyaloggert részesíteni, ha a telehold előtt áthalad a Plútó...

#49245: a féktávot szajkózom én is, ami a túlsó sávban közlekedő járműnél automatikusan megvan, hacsak nem a kokszért rohanó Usain Bolt a gyalogos.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#49247) Elemental válasza BigBear (#49245) üzenetére


Elemental
addikt

Én a gyerekemnek azt tanítom, hogy akkor menj át az úton, ha látod, hogy az autó (busz, stb) fékez, és biztos vagy benne, hogy meg fog állni.

(#49248) t72killer válasza Elemental (#49247) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ez egy gyereknek rendben is van, de ha minden gyalognak ezt mondjuk, kiradírozhatod a zebrákat, mert gyakorlatilag a sofőrnek adod meg a döntés jogát.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#49249) syberia válasza syberia (#49241) üzenetére


syberia
veterán

Itt egy példa, amikor mind a két fél hibásnak tekinthető. A gyalogos az átkelőre lépés előtt nem győződik meg az átkelés biztonságosságáról. A buszvezető pedig nem helyesen megválasztott sebességgel közelít, a táblákkal és felfestéssel jelzett zebra felé.

(#49246) t72killer: A cserbenhagyás talán a legdurvább eset, arra nincs mentség.

(#49242): A kislány elnéz balra, majd lelép! a zebrára és csak akkor néz el jobbra.

Ez sem jött be.

[ Szerkesztve ]

https://howbad.info/

(#49250) BigBear válasza Elemental (#49247) üzenetére


BigBear
senior tag

:R Ez így helyes.
Később, tapasztalattal már úgyis érzékelni fogja, mikor ér át, illetve elég messze van-e a jármű, hogy elinduljon. De alapnak ahogy mondod, tökéletes és helyes szerintem is.

Más. Autósok szemében tuti én vagyok a gyökér, de autóval közlekedve ahol számítok gyalogosra, ott nem azt figyelem, hogy lelép-e a gyalogos, hanem azt nézem, hogy közelít-e a zebrához. Ha igen, elveszem a gázt. Nem kell azonnal fékezni, ez sokszor éppen elég.
Sajnos nap mint nap látok barmokat, akik inkább gázt adnak, nehogy lelépjen a gyalogos. Na ezeket simán el lehetne tiltani egy kis időre.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.