- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay segítség kezdőknek
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
King Unique #6031 üzenetére
Nekem 17-ről van most a 17. 3, de ha kernelt nem is biztos, de a xorg-ot tuti, hogy frissítette, most az van fenn, amit a 17. 3-nak tartalmaznia kell.
-
donmackó
addikt
válasz
King Unique #6028 üzenetére
Végül is csak annyi érdekel hogy kell-e pendrive/cd telepítővel vacakolni, vagy feldobja magától hogy "helló van frissítés telepíted". Nem sűrűn használok már windows-t csak a játékok miatt.
lev258: Akkor marad az újrarakás, és az eddigi dolgok összeollózása megint és telepítése megint. Csak ezt akartam elkerülni, de ha így biztosabb akkor így lesz. Már szedem is az iso-t.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #5972 üzenetére
Kicsit bonyolultabb ennel a winusb, viszont azon nem valtoztat hogy semmit nem er.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
King Unique #5965 üzenetére
Érdekes nekem semmi hibát nemdobott mikor telepítettem felvettem rep-óból vagy miből ahogy le volt írva. Ez alapján, még ezt is te linkelted egy másik hsz-ben. A többi amiket írtál nekem már túlontúl magas
-
Solten
őstag
válasz
King Unique #5895 üzenetére
En is. A 16.04-ek kozul az Ubuntu szinte osszes variansat teszteltem de nem komaljak a gepeim oket, allando hibauzenetek (a Kubuntuval nem sokaig szorakoztam, nem tetszik a felulete) jonnek, beallitom az idojaras-ertesitot - hibauzenet. A Xubuntu volt a legjobb es a legstabilabb (es qrvajol tesztreszabhato, jo ez az xfce) de a kepfrissites aszinkronban volt (remelem jol irtam le) videoknal meg bongeszesnel es csikozodott a kep. A Compton telepitese meg hazavagta az egesz rendszert. Lehet szereztem par osz hajszalat de nem adtam fel, a Mint 17.3 Cinnamon kovetkezett, allandoan ledobja a wi-fit. Halleluja volt a Mint Xfce, betonstabil, wi-fi mukodik, beepitett Compizal jon, szep es egyenletes a kep, csak a gyari temakat hajlando megjeleniteni.
Mint 18 Mate beta: hat beta letere az osszeshez kepest atomstabil, minden rendesen es ugy mukodik ahogy szeretnem, szoval errol majd frissitek a veglegesre.. -
amdni
aktív tag
válasz
King Unique #5945 üzenetére
Bios update megoldotta a hibát. Már megy a windows 7, minden rendben van
. Nem a legfrissebb verzió volt fent. Köszönöm mindenkinek a segítséget az ügyben.
-
amdni
aktív tag
válasz
King Unique #5933 üzenetére
A linux nem "profitál" az uefi-s telepítéssel?
A rufuszban a gpt uefi telepítést választottam.
Telepítő újraindítás után van csak gond. szóval írjam át a "másolgatós módszer"-rel létrehozott windows 7 uefi-s telepítő fájlokat dvd-re? Hátha úgy jól fog települni? Azért erőltetem a win7-et mert ez van meg jogtisztán erre a gépre. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #5921 üzenetére
Ha van kedved/időd, esetleg tehetsz egy próbát ezzel.
sudo nano /etc/modprobe.d/ath9k.conf
Bemásolod ezt: options ath9k nohwcrypt=1
Mentés, újraindítás. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #5919 üzenetére
Ubuntu oldalt mondtam, nem topikot. Az egy másik honlap.
Maguk a csomagok már nem fognak frissülni a bétában, hibajavítások várhatóak csak. A wifi nem az a kérdéskör. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #5917 üzenetére
Atheros-nál és Realtek-nél inkább az jellemző, hogy kell egy megfelelő opció/beállítás/kapcsoló neki (esetleg egy frissebb driver). Tegnap épp egy ilyet oldottunk meg az Ubuntu oldalon. Érdemes ilyen témákra keresni.
-
Cyrin
addikt
válasz
azzal az atheros kártyával én is küzdöttem egy sort 16.04 alatt, vannak vele gondok:
[link] -
lev258
veterán
válasz
King Unique #5912 üzenetére
Ebben az esetben valóban a Mint hibája lesz, csak azért furcsa, mert elvileg az ehhez fontos csomagok azonosak.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #5910 üzenetére
A wifi szakadozás könnyen lehet, hogy valami driver/kernelgond. Ebben az esetben kicsi az esélye, hogy javítva lesz a végleges kiadásban. 16.04-es Ubuntuval is csinálja? Milyen wifi?
-
Syl
nagyúr
válasz
>Frissítéskezelő kicsit fura, pl. az 5-ös szintű frissítéséket is megjeleníti, holott nincsenek bejelölve.
A 17.3 is megjeleníti, ha be van kapcsolva a "Mindig jelezze a biztonsági frissítéseket" opció a Frissítéskezelőben.
Nem lehet hogy nálad is ez van? -
lev258
veterán
válasz
Az utolsó megjegyzés teljesen jogos, de egyben érthető is.
A Mint egyik célkitűzése elvileg egy felhasználóknak szánt egyszerű felület. Ők ezt csiszolgatják kiadásonként. Az újdonság legfeljebb az, hogy megjelenik egy új menüpont vagy pár új beállítás.
Valakinek ez így jó, másban meg inkább hiányérzetet kelt.
Egyébként lesz majd elég dolguk, amikor végre nekikezdenek Wayland alapra fejleszteni. De ezzel még várnak. -
amdni
aktív tag
válasz
King Unique #5863 üzenetére
Ebben a laptopban még szerencsére van optikai meghajtó de soha nem is használtam.
-
amdni
aktív tag
válasz
King Unique #5860 üzenetére
Van eredeti windows 7-es cd-m, a leírtak alapján próbáltam átalakítani a szoftvert hogy uefi-s telepítő legyen belőle, és azt kimásolni pendrive-ra rufussal, működött is de mikor újraindult a telepítő nem ment tovább.
Nem értem miért kell másolgatni fájlokat a telepítőben hogy uefi-boot képes legyen, nem lehetett volna már eleve így csinálni?Kérdezhetek más ügyben?
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/160601/IMG_20160531_223744_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/160601/IMG_20160531_223744_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/url]
Grive nem működik, itt lefagy mikor fel kellene töltenie valamit a google drive-ra. Letölteni letölt. Mi a gond?
-
amdni
aktív tag
válasz
King Unique #5839 üzenetére
Múlt héten volt egy kísérletem ezzel az ssd-vel, uefi win7 telepítőt csináltam, működött is de a telepítő újraindítás után nem futott tovább.
Ez után win7-et újratelepítettem rá, igaz csak a telepítő grafikus módszerével.
Itt lehetett a hiba akkor.
De már linux működik, win7-et pedig biztos el lehet indítani valahogyan. A linux boot menüjével gondolom.Köszi mindenkinek az eddigi segítségeket!!!
-
amdni
aktív tag
válasz
King Unique #5836 üzenetére
a win7 nekem csak arra kell hogy egy visual studiot tudjak használni, illetve van amit csak arról tudok megcsinálni.
Linux az elsődleges. És minden adat sd-n tárolódik, csak a rendszer van ssd-n. 35-ből 13 foglalt 64 bites win7-tel, igaz még a visual studio nincs rajta, de minden más ami kell már rajta van. A win update nem működik, terheli egyik magot 50 %-on, teljesen kikapcsoltam a frissítés szolgáltatást, nem fog hízni. -
amdni
aktív tag
válasz
King Unique #5836 üzenetére
Nos teljes kudarc.
A windows 7-nek vége, most linux ról írok.
gparted-del csináltam a parcíciókat, ghost-al átmásoltam a windows 7 partíciót, bejött a win7 logó de utána semmi.
Csökkentett módban sem, egy ideig töltött, majd megállt "classpnp.sys" betöltésénél.
próbaként tisztára töröltem az ssd-t win7 telepítővel, telepítettem, de mikor a telepítő újraindult, megint ugyan az a hiba jött elő, win7 logó bejön és nem lép tovább. (bootrec nt60 all ; bootsect /fixboot /fixmbr) sem segített.
Úgyhogy most linux mint van fent, van ghostolva egy komplett win7-em, van szabad tárhely még 35 giga, oda ghostolom a win7 c: partíciót, de elindítani nem tudom hogyan kell.
Legacy módban van minden sz.tem, bios arra van állítva és működik minden.
Nem is láttam telepítés közben semmit ami lehetett volna állítani hogy uefi módba települjön. -
y510problema
csendes tag
válasz
King Unique #5449 üzenetére
Helló! Bal alul menü -> rendszerbeállítások -> asztal -> csatolt kötetek "ki"
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #4869 üzenetére
Ubuntu, Mint - lemegy sleep-be, majd 5 mp után magától felébred. (a wol meg ilyen marhaságok ki vannak kapcsolva a biosban).
Debian - szimplán csak belefagy a sleep-be
Win 8.1/10 - hibátlan sleep.
Szóval időnként rám jön az idegrángásés ilyenkor késztetést érzek, hogy a vindózt rakjam a grub első helyére...
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #4869 üzenetére
Pedig a Windows 10-esnél is időről időre panaszkodnak rá, hogy bekapcsol éjszaka a gép. Ott meg a félhibernálásos leállítással vannak gondok (bár az legalább inaktiválható).
De amúgy igen, én is remélem, hogy a 18-as verzióban alkotnak valamit.
A KDE5 sokak szerint még mindig nincs kész, nincs olyan állapotban. Mivel a Mint-nél csak LTS kiadások vannak, nem biztos, hogy ilyen hamar bevállalják. -
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #4865 üzenetére
Hátha addigra megtanulják a srácok a sleep funkció leprogramozását is
Vagy kérdezzék meg az Apple-t vagy az MS-t, hogy kell csinálni. Nem szégyen a kérdezés
-
válasz
King Unique #4861 üzenetére
Jogos, összekevertem az infantilissel, de a vége itt is így alakul: értelmileg fejlődésében visszamaradt [link]
Ha úgy említünk többeket, hogy egyesek, az meg tisztán pejoratív értelemmel bír.
Lassan leesik, hogy Linuxos topikban Te Wines írásokra hivatkozva Wines megoldásokra gondolsz.
-
válasz
King Unique #4856 üzenetére
2x említettem, hogy ezt itt ne folytassuk. Ebben a topikban kiszálltam az SSD szakértésből, mert elegem van a szőrszálhasogató magyarázatokból. Írhatsz ide SSD szakértő blogot kezdőknek nyugodtan, már csak a berus.berus írása van fenn.
Az, hogy egy illető téged kioktat valamiről, nem kéne, hogy elég legyen, hogy elhidd! szerintem
gyerekes, gyermeteg jelző felnőtt esetén debilis-t jelent amúgy
thread end
-
válasz
King Unique #4854 üzenetére
Lehet, hogy debilis vagyok, de eleinte ti kezdtétek azzal, hogy mekkora hülyeség ez az egész SSD kímélése, mert egy 13 terás SSD topikban milyen tesztek vannak, persze már kissé visszakoztál, hogy azért bizonyos optimalizálás azért mégis hasznos lehet!
Egy kezdő már rá is cuppant a ti fikázásotok alapján erre. Mindenki azt csinál az eszközeivel, amit akar, de az ilyen topikokban se kéne azért kategorikusan ilyeneket írnotok, amiket írtatok, ezt neked nem kéne mondanom!
Még jó, hogy Syl ft bevallotta, hogy nem is ért hozzá, nem is érdekli, de beáll a véleményed mellé.
Nyíltan leírtam, hogy ez felelőtlenség. Attól, hogy kissé sértően ledebilezel, még ez sem változtat a tényeken.Mivel már tegnap javasoltam, hogy folytassuk ezt az SSD témát máshol, újra ezt kell mondanom, mint TG, csak megérted, miért.
(#4853) Syl Neeem!
Máskor ne írj összetett mondatot, KU ft már írta is az ikát, debilis vagyok. Ez van! csak tőmondatokban -
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #4832 üzenetére
Nincs valami terminálos parancs az SSD-re írt adat mennyiségének a kijelzésére?
A smart adatok között nem látok ilyet. -
válasz
King Unique #4825 üzenetére
Megmondták a tutit a linkelt hsz-t tartalmazó topikban
Ja, hogy ott megmondták a tutit! Értem, akkor ellenvetés nincs!
(csak nyugodtabban aluszok így majd) -
válasz
King Unique #4822 üzenetére
Sorry, nem rohantam ki, kivéve mikor a teafőző már nagyon sípolt!
új infók + ésszerű érvek (amit Syl írt például, az meggyőző- mit érdekli, vesz másikat)
Rendben! A tesztekkel viszont ne gyere, mert azoktól arcidegzsábát kapok és akkor én is laborkörülmények között leszek tesztelve.
Én használok OS-t HDD-n is, van rajta egy Linux Mint Cinnamon. Bizony érezni annál is (nem csak a gyorsabb boot), amikor SSD-ről megy, tehát nem feltétlen annyira nem mindegy.
Nem említetted, milyen HDD-n futnak a dolgok, pedig nem kicsit számít! (kék, zöld, sárga, piros)
új infók + ésszerű érvek- viccen kívül, ezeket hol olvashatnám el, hadd tanuljak valamit már?
A TRIM hiánya nem okoz problémát, de idővel belassul az SSD (gondolom függ attól, mennyi foglalt hely van), lehet, hogy nem mindenki veszi észre. Nagy számú hsz említi Flash topikból és még tucatnyi helyről.
-
válasz
King Unique #4815 üzenetére
& Syl
Abszolút meggyőztetek, mondtam is, szégyellem magam az írásom miatt. Ti vagytok az ászok SSD ügyben!
2 megjegyzés:
- a régebbi SSD sokkal strapabíróbbak voltak, pár hét/hónap Flash SSD topik olvasása és az ajánlott SSD-k topikja alapján ezt szűrtem le, nem véletlen vettem a már kifutó Intel 520-at én sem.
- pár hétig át kellett egy notiba raknom az SSD-t és HDD-ről futtattam a Mint-et. Kicsit lassabban bootolt, amúgy nem vettem észre szignifikáns különbséget futás alatt, ha Win volna fenn, akkor más lenne a helyzet, de mi Linux topikban beszélgetünk.
HDD meg adattárolásra nagyon jó
Ja, már ha a WD Redekre gondolsz, csak nekem WD1003FZEX-em van, az nem éppen adattárolásra való, ne mondjunk már ilyen sületlenséget, hogy a HDD az adattárolásra való!
Kímélgetni a külső (mechanikai) behatások, túlmelegedés miatt kell inkább, főleg az utóbbit.
Inkább csak az utóbbit!
Köszönöm nektek amúgy, hogy felnyitottátok a szemem!
remélem azért mindenki nem veszi be azt, amit írtok -
válasz
King Unique #4808 üzenetére
Hmmm. Azt írja a fórumtárs a linkben, hogy sokkal érdemesebb valós adatokat nézni és bizony nagyon igaza van! Valós adatokat szintetikus teszten lehetetlen mérni, otthoni v. más napi felhasználói szokásokat kéne szimulálni ahhoz! Vagy szerinted van aki így használja az SSD/HDD-jét?
Valamikor olvastam egy hasonló tesztelést csak autóval csinálták, több százezer kilométert mentek vele folyamatosan egy ideális pályán azonos sebességgel, azonos időnként leállva, kötelező vizsgálatok stb. miatt. No most ugyanezt a megvásárolt autóval megcsinálod vagy esetleg vezeted télen-nyáron ki-be pakolsz bele, jössz-mész városban, országúton és mérnöki pontossággal figyelsz minden szükséges folyamatot, szervizelteted? Nem is írom tovább, mert arcidegzsábát kapok az ilyen marhaságoktól!
Egyébként szeretem nézegetni én is az ilyen ipari laborkörülmények között végrehajtott tesztelések eredményeit, csak nem hivatkozok rájuk ilyen összefüggésben!Nem kell agyonbabusgatni az SSD-t, de azért azt mondani, hogy minden optimalizálás értelmetlen...
idézek én is a linkelt fórumtárstól, amiben teljesen egyetértünk:
"Attól még, hogy ezeket valaki leírja egy prohardveres topikban, attól még hülyeségek maradnak és nem válnak hivatkozási alappá."
vica versa
(#4810) Syl Egyébként elhangzott valahol az SSD kímélés kislaci kérdésével kapcsolatban?
Én csak annyit említettem, hogy másodpercek alatt feláll vele a rendszer, így nincs értelme annak amit csinál/tok, de ha annyira megterhelő pár programot elindítani...
Nem kell semmit sem kímélni, mindenki azt csinál a saját eszközeivel, amit akar! Optimalizálás is hülyeség, igazatok van!
Azt viszont mondjátok már el, hogy ebben az esetben mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban. -
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #4808 üzenetére
Ez a folytonos SSD kímélés valami olyan láz lehet, mint a mobilos eladóknál a "első alkalommal töltsük a telefont 12-16 órán át" mantra...
-
válasz
King Unique #4685 üzenetére
Persze, vannak idegesítő dolgok benne, főleg mobil eszközökön! Eleinte ezért is hívták ezeket a felhasználóbarát Linuxokat desktop disztróknak!
Azért remélem egyre inkább foglalkoznak a laptotyosokkal is. Én is kaptam öcsémtől egy levetett Toshiba lapit, áttettem bele az SSD-t és a 6 rajta lévő Linux jó része simán fut rajta, csak nem bírtam mindet kipróbálni, mert tiszta idióta billentyűzete van.
Most elvagyok az asztalival WD Black-el és hibamentes Mint Cinmanóval! +még a Chakra is megkedvelte a gépemet, ami kb. 6. próbálkozásra nem kis szó! Nem halt ki a nagy frissítéskor. -
válasz
King Unique #4683 üzenetére
Hát pont nincs bajom vele!
Épp arra utaltam, hogy szegény Cinmanót piszkáltad!
Nekem speciel a kedvencem, még Jessie-re is azt tettem LMDE2 tárolóból, ahogy megjelent, no azt kellett volna kipróbálnod, miket trükközött ott.
Amúgy fórumtársunk első kérdése nem említette, hogy live-ot próbált, nekem az tünt fel, hogy mialatt keresgéltem valami használhatót neki, már ki is nyírta a Winx-et. Egyszerre kérdez és lő esete.
(#4682) gabikiraly2 Örülök, ha segítettek, rengeteg segítséget fognak még a leírások nyújtani, ha nem gond a nyelv, mert sajna legtöbb english, de szerencsére a Mint Ubuntu alapú, így az Ubis leírások is alkalmazhatók nagyrészt itt is, azokból meg tényleg rengeteg van.
A https://linuxmint.hu/ is nagyon jó, a leírások és a fórumuk is, egyszer én is próbáltam oda írni, de az más eset. Olvasni és kérdezni tényleg érdemes odamenni!
Magyar Ubuntu oldal is rengeteg jó leírást tartalmaz, de ott a fórumot inkább nem minősíteném. (tisztelet a kivételnek, de a szakmai tudást rendkívül ügyesen keverik a türhő bunkósággal)Amúgy meg örömmel üdvözlünk a Linuxosok táborában!
BUÉK mindenkinek!
-
gabikiraly2
aktív tag
válasz
King Unique #4678 üzenetére
Azt azonnal ki is vettem. Remélem már így menni fog rendesen. Szeretném megismerni ezt a rendszert és a van élet a win nélkül is életérzést.
-
gabikiraly2
aktív tag
válasz
King Unique #4676 üzenetére
Ok, köszi sikerült is kiírni vele. Azt nem tudom, hogy mit csináltam, de most bejön a Grub és ki tudom választani a wint és be is bootol.
-
gabikiraly2
aktív tag
válasz
King Unique #4674 üzenetére
Ezt a winusb-t nem találtam meg sehol sem.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #4671 üzenetére
Én amúgy pont azt javasoltam volna, hogy használja ki a két lemezt és legyen egymástól független a két rendszer, indításban is. Az lenne a legbiztosabb és akkor BIOS-ból indíthatná egyiket, másikat, valamint nem sérül a Windows boot se.
-
gabikiraly2
aktív tag
válasz
King Unique #4671 üzenetére
Köszi szépen. Már kicsit okosabb lettem. Most kreálok egy wines indítólemezt. Penre. Remélem sikerül így is Linux alól. Aztán olvasok még hozzá, mielőtt újra neki ugrok. Remélem sikerül visszhozni a régi wint.
-
nemurea
aktív tag
válasz
King Unique #4661 üzenetére
Kiterjesztettre is mehet a linux, nálam általában mindegyik oda szorul
mivel nincs vele problémája. Ellenben ha jól emlékszem (nem biztos), akkor az úgy van, hogy az egyik elsődleges partíciót kell kiterjesztettre venned (gondolom, az utolsót), és azon belül tudsz létrehozni logikai partícikat, tehát maga a kiterjesztett is beleszámít a négybe. De mondom, emlékezetből írom ezt, nem 100%.
-
Bohus
aktív tag
válasz
King Unique #4658 üzenetére
Igen, ez egy nagyobb upgrade volt. Valójában nem bántotta a grub-ot, de megváltozott a partíciós tábla ami meggátolta a grub megszokott indítását. Live Mint-et bootolva helyreállítottam a rendet.
A windowsra szükségem van, tucatnyi mérnöki szoftver van, amit nem lehet működésre bírni linuxon. Egyébként viszont egyre kevésbé komálom, főleg az ilyen akciók után. A frissítést követően kaptam pár új izgalmas (?) funkciót, valamint volt olyan szoftver, amit egyszerűen csak eltávolított (Speccy - AIDA64 helyett). Nem szeretem ha nem én vagyok az úr a saját gépemen...
Használtam régebben EasyBCD-t, jó volt. A grub-ot viszont jobban kedvelem. -
whbear
senior tag
válasz
King Unique #4604 üzenetére
Nekem úgy sikerült megoldanom hasonló problémát, hogy betettem az autostartba ezt :
xbacklight -set 0
Gondolom a Grub kernel paraméterek rendben vannak. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #4604 üzenetére
Meg kellene nézni először, hogy működik-e a parancs, tényleg változik-e a fényerő tőle. Aztán megnézni, nem írtál-e el valamit az rc.local fájlban. Ha minden rendben látszólag, akkor nem kizárt, hogy az új Cinnamon valamit felülbírál.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #4595 üzenetére
Ötlete valakinek a fenti problémára
Netán könyveljem el (ezt is) Mint Cinnamon bugnak, amivel nem lehet sok mindent kezdeni?
Na meg, várhatok a 18-as verzióra, annál talán meg lesz csinálva normálisan... -
King Unique
titán
válasz
King Unique #4444 üzenetére
Mivel válasz egyáltalán nem jött, időközben próbálgattam google találatokat, illetve a Mint fórumon lévő wifi probléma leírásokat. Egyik sem használt...nem tudom mért makacsolta meg magát és elég érdekes, hogy a többi rendszeren van net. De pont le***rom... nekem nem ér ennyit szívni a bugok miatt, inkább marad a jól bevált windowsos megoldás: újrarakom.
-
válasz
King Unique #4434 üzenetére
Az elindulással nincsen gond, csak egy csomó alkalmazást és egyéb csomagot is leszedne (amikre meg én emlékszem fejből, de pl. a Winét és társait, ill jópár kodeket biztos), amúgy 64bit esetén a mulitarch desktop-ból (ha sima desktoppal csináltad 64 bit esetén akkor biztos több száz szükséges csomaggal lett kurtább a rendszer) kell kell kiindulni és ezt megtoldani még pár csomaggal (vividre rákeresre a topikban párszor már leírtam mikkel), hogy ne szedjen le szükséges csomagokat is.
Mint eddig nem követte az LTS-es point releas-ek, csak most (ha minden igaz) friss 17.3-as telepítéstől úgy néz ki, szóval ennél korábbi verzióknál marad a 14.04.1-es alap, nem frissül 14.04.1+n-re. -
válasz
King Unique #4432 üzenetére
Nem nézted meg miket akart leszedni leokézés előtt
, ha ilyen 42-3 (Trustys X-es, Mesás) csomagokon kívül mások is voltak benne, akkor lehet készülhetsz az újratelepítésre
(bár vissza lehet állítani, de elég macera), az Ubis javaslattal bőven száz feletti csomagot távolít el, hacsak nem javították, ezt a 17.3-ban.
-
válasz
King Unique #4426 üzenetére
Akkor ennél a verziónál ez nem működik így sem, Fenyő ft sem mondta tutira, hogy jó lesz, de egy próbát megért!
Marad lev258 ft megoldása, a másik Mint 17.2 nekem is a vivid-es tárolókkal kapta 4.2.x-hez az X-et és mesa-t, teljesen jó, néha a Nemo trükközik, de az előző verzió, nem 2.8.6. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #4426 üzenetére
Ez tekinthető útmutatónak, ha erre adod a fejed.
-
válasz
King Unique #4422 üzenetére
Ja, a kernelt el is felejtettem, nyomhatod -s nélkül, de itt se látom, amire szükséged van.
Frissebb kernel meg x és mesa frissítés nélkül... egyébként ha benne van a Frissítéskezelőben, akkor nem okozhatna gondot, ha felrakod. Ha minden működik, akkor nincs jelentősége. -
válasz
King Unique #4422 üzenetére
"...Utóbbit fel lehet tenni, vagy nem ajánlott (instabilitás stb.)?..."
Felrakod, kiprobalod. Ez nem Windows: ha el sem indul a rendszer, vagy gondjaid vannak az uj kernel miatt, siman elindulsz a korabbi kernelverzioval, oszt csokolom.
-
Bohus
aktív tag
válasz
King Unique #4419 üzenetére
Kernelt talán a legegyszerűbb a Frissítéskezelővel: nézet - Linux kernelek, ott megkeresed az ajánlott kernel verziót, kijelölöd, majd Install.
Másik kettővel nem foglalkoztam, MATE verzió alatt stabilitási gondjaim vannak, a kernelt is csak annak reményében frissítettem, hogy ettől megszabaduljak. -
válasz
King Unique #4419 üzenetére
Annyit még megpróbálhatsz, hogy megnézed szimulálva mit ír ki frissítésre terminalban:
sudo apt-get update után
sudo apt-get upgrade -s
sudo apt-get dist-upgrade -shátha
-
growler
őstag
válasz
King Unique #4371 üzenetére
A frissítéskezelőben katt. a "Szerkesztés" menüpontra.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #4371 üzenetére
Megjelent a menüpont tőle.
-
válasz
King Unique #4360 üzenetére
Érdemes megvárni a frissítést, de hamarabb is megcsinálhatod a linkelt módszerrel. Én anno a 17 RC-t tettem fel és azt frissíttettem 17.2-ig.
(#4359) Sonja Értem én, de USA-ból rendelni...akinek megéri?
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #4334 üzenetére
Biztosan nem állítom, mert a KDE és xfce verziók mindig később érkeznek.
Valószínű, hogy marad a KDE4, nem jellemző ezekre az alverziókra a komoly változtatás, míg a KDE5 az lenne. -
petipetya
nagyúr
válasz
King Unique #4300 üzenetére
Köszi, loptam.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #4296 üzenetére
Most már tökéletes az alábbi parancsot bepötyögve:
sudo apt-get install libreoffice-style-tango
libreoffice-gtk libreoffice-gtk3 -
Cyrin
addikt
válasz
King Unique #4292 üzenetére
ilyen nekem is volt, libreoffice-gtk csomagot telepítsd
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #3757 üzenetére
Nekem Win 8.1 szokta felpörgetni a HDD-t miután lecsukom, ami azért elég furcsa, mert egy dolog, hogy a rendszer SSD-ről megy, és nem áll le teljesen ilyenkor, de hogy mit babarál a HDD-n...
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3763 üzenetére
A fényerő is elsősorban kernel jellegű dolog. A MESA főleg a 2D, 3D-hez kell.
-
joecontra
addikt
válasz
King Unique #3730 üzenetére
Szerintem ő egy live iso-t akar partícióra tenni. Ha jól értettem. Néhány parancsból megoldható de nem kezdőknek való, valamint ráadásul arra lemezre nem is engedi telepíteni amelyről indította a live iso-t. Szóval csak live-ként tudja használni.
Üdv,
J -
lev258
veterán
válasz
King Unique #3683 üzenetére
Én azt nem is írtam sehol.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3681 üzenetére
Nem véletlenül írtam azt, hogy ez még csak cél (ahogy te is írtad, még nem működik). Most kezdtek neki. Mondjuk az itt sem fog működni, hogy bármilyen külső programot PS-ből telepítesz (Linux-nál sem olyan egyszerű alap tárolóból nem elérhetőt Terminálból telepíteni). A rendszert közvetlenül érintő csomagok, szoftverek kezelése a cél, hogy egy rendszergazda távolról SSH-n keresztül be tudjon lépni és telepíteni a szükséges dolgokat, valamint felügyelni folyamatokat.
Linux-nál ez már a kezdetektől fogva a rendszer része, Windows-nál most akarják ezt az oldalt kissé erősíteni, még ha nem is egyszerű utólag. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #3679 üzenetére
Nem érted a lényeget. Ez nem átlagos felhasználóknak szól, hanem rendszergazdáknak. Egy GUI nagyon sok hasznos erőforrást lefoglal egy szerveren. Ezért van erre szükség komoly cégeknél. Az más kérdés, hogy vannak Windows rendszergazdák, akikre egyszer rábíztak egy Linux szervert és nem értették, miért csak egy parancssor van és nem ablakok meg kattintgatás.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3677 üzenetére
Az előzményekhez nem akarok hozzászólni, viszont az új Windows-ban most az egyik cél a PowerShell és a csomagkezelő felfejlesztése, mert ezt szerveren már jó ideje igénylik a cégek, rendszergazdák (és ehhez nem is kell GUI). Úgyhogy valószínűleg lesz belőle valami, még ha nem is teljesen körvonalazódott eddig.
-
SteveL
aktív tag
válasz
King Unique #3433 üzenetére
Felraktam a merevlemezen felszabadított 80 GB-ra a Linux Mint 17.2-t, és ezúttal (is) különösen figyeltem, hogy a Grub2 ne a teljes lemezre (sda) kerüljön, hanem a Linux partícióra (sda7). Ennek ellenére a fő rendszerindítóra került, törölve a Windows 10-ét. Ezek szerint először sem én voltam a hunyó. Mondjuk most már nem zavar, mert egyrészt vissza tudom csinálni, másrészt nem kell a pendrive-ot "hardverkulcsként" használni a rendszerindításkor. :-)
-
SteveL
aktív tag
válasz
King Unique #3435 üzenetére
Ez a bootrec-es megoldás nem jött be, pedig elvileg lefutott. Továbbra is a Grub2 indul a merevlemezről, a Windows helyreállítási lemeze tanácstalan.
-
105kacsa
őstag
válasz
Nem értem minek a Windows rendszerbetöltője.
Grub-bol kiválasztom ,hogy win7, win 10 vagy Linux Mint induljon -
SteveL
aktív tag
válasz
Komolyan meg mertem volna esküdni, hogy beállítottam, hogy az sdb-re (pendrive) menjen a Grub, emlékszem az opcióra. De megint bejött Murphy-törvénye.
-
SteveL
aktív tag
válasz
King Unique #3433 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Kicsit türelmetlen voltam, és egy pendrive-ra (sdb) feltelepítettem a Linux Mint-et, viszont minden igyekezetem ellenére a Grub mégis a merevlemezre került (sda). Most csak úgy tudom elindítani a Windows-t, hogy a pendrive-ról bootolok, és ott kiválasztom a Windows Boot menüt. Ha nincs benne a pendrive, csak egy grub promt jelenik meg. Hogy tudnám ezt visszacsinálni? Ez mondjuk inkább Windowsos probléma...
-
105kacsa
őstag
válasz
King Unique #3425 üzenetére
Grub volt a rendszerbetoltő. WBL-t nem vágom meg az EsayBCD-t sem
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3039 üzenetére
Még június vége van.
De amúgy valószínűleg hamarosan jön, szerintem maximum 1 hét. A többi változat mindig is később jött a Mint-nél, a MATE, Cinnamon élvez prioritást. -
válasz
King Unique #3027 üzenetére
Én a 17 RC- t tettem fel bő egy éve, azt frissítette a rendszer eddig, most már lehet, hogy 17.2 állapotra frissülte magát. Semmit nem kell tenned az RC- vel lényegében, frissül és ugyanoda jut, mint a stabil változat.
Olyan sokáig írtam volna, hogy közben lev258 ft megelőzött?
-
lev258
veterán
válasz
A frissítésekkel idővel véglegessé válik; a 17-et vagy 17.1-et is fel lehet frissíteni 17.2-re, ha már késznek nyilvánítják.
-
spammer
veterán
válasz
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #2970 üzenetére
Lehet GRUB-ot (újra)rakni/javítani, csak felesleges extra köröket futni, egyszerűbb a Win > Linux sorrend.
-
Llew
senior tag
válasz
King Unique #2873 üzenetére
Kösz. Csak egy Win lesz, a 7-est lecserélem 8,1-re, az mellé megy a Mint.
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #2875 üzenetére
"updrade-elte az egyik Windowst és azt meg elcseszte a GRUB-ot, meg legyalulta az Ubuntut..."
Ha Linux után raksz fel új Windowst (és akkor ezek szerint beleértve a system upgrade-et is), akkor az felülírja a GRUB-ot, igen, ezért is ajánlott Dual-Boot esetén először a Win, aztán a Linux+GRUB. De ha felülíródik a GRUB, azt viszonylag egyszerűen lehet fixálni egy live lemezről, van rá program is: Boot-Repair.
Akárhogyan is döntesz, külső mentés legyen mindig a fontos dolgokról!
-
lev258
veterán
válasz
Normál esetben a Grub frissíti, milyen rendszereket lát a lemezen. Mivel nálad a Grub esélyt sem kap ilyen dolgokra, valószínűleg úgy oldható meg, hogy minden telepített rendszered Grub-ja az adott rendszer partíciójára kerül és mindet egyenként hozzáadod az EasyBCD-vel a boot menüdhöz, mint külön bejegyzést.
Szóval több meló van vele így, mint hagyományosan.
(Win10 meg még meg sem jelent, ki tudja mi mindent fog még csinálni, meg az UEFI-t is jobban pártolják annál. Szóval azt hagyjuk ki a dologból jelenleg.) -
spammer
veterán
válasz
Szerintem egyszerűbb és problémamentesebb a GRUB-ot használni, mint vacakolni, de te tudod. Ha netán mégis menne a levesbe a linux egyszer, a Windows ISO-ról futtatható az MBR helyreállító.
-
fradi81
veterán
válasz
King Unique #794 üzenetére
a régi panelt tűntesd el ha akarod, hibaüzenet meg kéne anélkül nehéz kitalálni mi baja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Villanyszerelés
- Milyen videókártyát?
- Battlefield 2042
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Autós topik
- További aktív témák...
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest