- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14629 üzenetére
Probléma esetén még mindig bevethető a wifi/bt modul cseréje. (Tudom, az meg pénz...)
Távfelügyelet: Persze, vannak ilyenek. TeamViewer Host/Client, ThinLinc, Xrdp, TigerVNC, Remmina, AnyDesk, stb.
TeamViewert használtam régebben, most egyiket sem. -
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14625 üzenetére
Ahogy nézem, elég sok a panasz erre a chipre, de elméletileg van rá megoldás:
https://github.com/Borwe/rt3290-linux-drivers -
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14619 üzenetére
Én élnék a gyanúval, hogy a wifi modul nem teljesen támogatott (lspci parancs mit mutat?). Régebbi verziónál jártam hasonlóan, ott segített egy újabb kernel telepítése. Ha megoldható valahogy a letöltés (vezetékkel, USB adapterrel), akkor meg kellene próbálni az 5.x kernel
helyettmellett a 6.2 szériából felrakni egy újabbat, hátha abban már normálisan működik.
Ezt a mostani laptopomat direkt úgy vettem, hogy Linux-szal is használható. Valóban, minden működött, kivéve a wifit, mert azt fel sem ismerte. Papír szerint egy Intel chipes lett volna benne, de MediaTek sikerült. Mivel képtelenség volt működésre bírni, az lett a megoldás, hogy vettem bele egy Intel chipeset, és azzal csont nélkül működik. -
-
csixy
addikt
válasz
Aureal #14545 üzenetére
Ha mégis UEFI telepítés volt és az UEFI firmware nem vette fel a bootmenübe a linuxodat, akkor egy ehhez hasonló, de a helyi viszonyokra alkalmazott csatakiáltással lehet a HP 250G6 -os géped uefi fw-jét jobb belátásra bírni. Ez csak egy minta.
sudo efibootmgr --disk /dev/nvme0n1 --part 1 --create --loader /EFI/Arch/grubx64.efi --label "Arch" --verbose
.. -
csixy
addikt
-
zizidor
őstag
válasz
Aureal #14478 üzenetére
A videón bemutatott megoldásnak az a lényege, hogy a Windows boot manager egy külön menüpontból betölti a GRUB-ot, az meg a Linuxot. Ha nincs más oprendszer, akkor a GRUB-ot kell beállítani elsődlegesnek. Legacy módnál azt kell telepíteni az MBR-be, EFI/UEFI módnál meg telepítés után csak simán fel kell venni az indítómenübe (ami persze gépfüggő hogyan kell). De normál esetben már a GRUB telepítő fel is veszi.
-
Tim82
félisten
válasz
Aureal #14476 üzenetére
Nem "sikkadt el", pont erre kérdeztem rá, ugye, csak nem tudok olyan megoldásról, hogy a Te igényednek megfelelően Windows 7 alól indítható legyen.
De úgy látom, hogy kezded sértésnek venni az alapvetően jószándékú kérdezősködésemet, úgyhogy én itt be is fejezem...
Ui.: a hálózatilag, lemezképből való tömeges installációt általában hálózati (nem helyi) meghajtóról, PXE boot segítségével szokták megoldani.
-
Tim82
félisten
válasz
Aureal #14468 üzenetére
Tehát akkor tulajdonképpen egy recovery partíció-szerűséget szeretnél, amiről be lehet boot-olni az oda tett Linux telepítőt vagy Linux-rendszerképet és onnan boot-olva újra lehet szükség esetén telepíteni a rendszert (rendszer alatt a Mint-et értve)?
Bocs, ha szőrözésnek tűnik, de szeretném pontosan érteni, hogy mit szeretnél, ahhoz, hogy tudjak a megoldás irányába segítséget nyújtani.
-
Tim82
félisten
válasz
Aureal #14466 üzenetére
Nem tudom, de a V.Boxot pár éve már próbáltam, mikor XP támogatott hardvert kellett megnéznem W7 alól vele és a virtual XP simán látta oda való driverrel a hardvert, pendriveot is stb.
Csak a beállításokra már nem emléxem mik voltak.
Az biztosan függött attól, hogy a Virtualboxban engedélyezted, hogy a virtuális gép lássa a "host" gép USB portjait stb., meg kell hozzá legalább a Virtualbox Extension Pack. Itt van róla egy so-so leírás, gyors gugli alapján: [link] -
válasz
Aureal #14461 üzenetére
Igen, pont ez a lényege a VirtualBox-nak, hogy amit azon belül telepítesz, az alapból benne marad, nincs kihatása a fizikai gépedre.
Ha mindenképpen ki akarsz látni rá, akkor "megosztott mappa"-ként kell beállítani a látandó könyvtárat, így amit kintről beraksz azt látod virtualbox alatt és viszont. [link] -
Tim82
félisten
válasz
Aureal #14461 üzenetére
Ehhez az Oracle Virtual Box szoftverét gondoltam alkalmasnak.
A gondom az, hogy így csak mint virtuális gépre volna hajlandó települni.
Javíts ki, ha nem jól értem: az a gondod, hogy egy csak és kizárólag virtuális gépek futtatására kitalált és csak erre alkalmas szoftveren belül telepítetted a Mint-et és hogyhogy ezen belül telepítve virtuális gépként települ? -
King Unique
titán
Attól, hogy nem kezeli natívan az Ext3 fájlrendszert, még nem jelenti azt, hogy nem lehet megoldani. Külső programokkal pedig már tudja olvasni és írni, valamint a törlés is működik. De ettől függetlenül egy linuxos fájlrendszernek és partíciónak bizonyos esetekben lehet célszerűbb inkább (Live) Linux alól nekiesni.
(#7798) colomb2:
A törlési opció Ext fájlrendszernél aktív, tehát megtehette volna akár a másik OS alatt is. Külső programokkal meg pláne, illetve ott van még a diskpart. -
0xmilan
addikt
Lehet én ülök fordítva a lovon a fél emberiséggel még, de ha a gui-t nem kellett volna vmiért feltalálni, akkor nem is létezne.
Nem a GUI létjogosultságát kérdőjelezem meg, de a fájltörlés, amit most szerettél volna, az pl. pont gyorsabb lett volna szerintem CLI-ből.
tgfh. minden képet szeretnél törölni egy könyvtárból.
Ezt azrm *.jpg
egy pillanat alatt megcsinálja, míg egy filekezelőben kézzel jelölgetheted ki, hogy mit is törölnél. -
OK, így már tiszta a dolog, csak azért lepett meg, mert a Slackware nem épp kezdőbarát disztró.
A mai desktop Linuxoknál igazából nem árt terminal parancsokat ismerni, de évekig elvannak sokan úgy vele, hogy a létezéséről sem tudnak. Az, hogy még itt a kezdő topikban is terminal parancsokat ajánlunk időnként, abból fakadhat, hogy akit érdekel annyira, hogy eljut idáig a topikig, már talán meg akarja tenni ezt az egyébként igen egyszerű lépést. GUI-s program egyébként már szinte mindenre van az Ubuntu variánsok, Mint és még sokáig sorolhatnám, hány desktop disztróban, mármint nem a disztróban, hanem az épp aktuálisan alkalmazott asztali kezelőfelületben.Én életemben nem tanultam egy percet sem informatikát, sőt számítógép kezelést sem, totál semmit, de tegyük hozzá, hogy Wint sem tanultam soha.
Jó pár embernek raktam már fel Linuxot és senki ezek közül még nem használt terminalt.
Amúgy nem kell megjegyezni semmilyen parancsot, néhányat csak azért alkalmazunk sokan, mert sokkal egyszerűbb használni, mint a GUI-s változatát.
Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben...
Erre inkább nem írnék semmit, mert ilyen épületes marhaságot szerencsére a Linuxban nem lehet csinálni csak úgy egyszerűen és ez pontosan így van jól! Azért nem gondolod, hogy az normális lenne, ha bárki egy live rendszerről mindenféle jogosultságok megadása nélkül csak úgy törölgetne bármit!
Attól, hogy GUI-s programokkal szinte bármit meg lehet oldani, ezt a Wines baromságot azért mégsem. Amúgy mi a fészkes fenéért rendszergazda minden egyszerű felhasználó a Windowsban? Sose gondoltál még arra, hogy ez teljesen nonsense!?
-
Ezt tanulmányozd, minden szükséges parancs benne van és az is, hogy mi mit csinál.
Ami nincs a live- ban, azt telepítheted, amíg a memóriában elfér.
(#7780) Aureal -ra szerintem egyértelmű volt a válasz, (#7769) lev258-től
Nincs mit beírni, nincs mit dokumentálni!
novómennókráj tipikus esete
Hogyan vagy abszolút kezdő, ha már régen is használtál Linuxot, épp a Slackware-t?
(#7771) lev258 - itt is elhangzik a
gksu
, azaz grafikus sudo, amin utána többen agyalognak. -
Rimuru
veterán
Kezdjuk azzal hogy win!=lin.
Nem kell egyesevel torolni lehet regexet hasznalni, de alapvetoen arra valaszoltam hogy kell emelt jogosultsagokkal parancsot futtatni.
Amugy meg torleshez, faljkezeloben jobb gomb pl egy mappara -> open as admin
(#7785) Syl: live rendszer eseten mindegy mit ront el vele, ujraiditja es kesz.
-
Könyvtárakat filmekkel zenékkel stb egyenként így törölgetni, gépírónőt játszva...
Csak az első parancot kell begépelni:sudo nautilus
(vagy caja, vagy az épp aktuális fájlkezelő)vagy
sudo su -
(vagy caja, vagy az épp aktuális fájlkezelő)
nautilusInnen már teljes rendszergarázda vagy, tiéd a pálya.
azt hittem ettől többre képes azért már a linux. Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben..
Csak másképp kell elindulni, és nem jobb gomb-> rendszergazda, hanem parancssor -> rendszergazda.
Azér' ez nem olyan magy etwas.Én W7 alatt inkább parancssorban keresek (
dir /s /b | qgrep -X -y
opcióval), mert az explorer-be beépített keresőmotor kb. vacak... alig talál meg valamit. Ja, és vállalati környezetben nincs alternatívája, vagy engedélyezett 3rd app a w7-hez, Szóval a w7 ennyit sem tud: normálisan keresni a beépített fájlkezelővel. Csak gondoltam megemlítem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged