- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
-
111141 - 111001
111141 - 111001 111000 - 110901 110900 - 110801 110800 - 110701 110700 - 110601 110600 - 110501 110500 - 110401 110400 - 110301 110300 - 110201 110200 - 110101 110100 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-10 21:21 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fpeter84
senior tag
van ahol látszik hogy a sensors lekérdezés mit ad vissza:
fsc@LIFEBOOK-P702:~$ sensors
ina219-i2c-1-40
...az lm_sensors leírásában a 4.1.1 Adjusting temperature offsets rovatban közvetlenül ezt emeli át mint chipname, a 4.1.2 Renaming labels-nél rövidítve csillagozva - ezért próbálkoztam mindkettővel...
-
cigam
titán
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
Talán itt általános linux témában érdemes kérdeznem konkrét disztro helyett, mert nem gondolom hogy oda kötődne... Szóval adott egy 3gen i5 laptopocska Ubuntu 22.04.5 LTS-el (ez még kellően dinamikusan jól fut rajta), amit egy hobbi projektre fix vasként szeretnék befogni, és figyelemmel követni az eszköz fogyasztását, ezért egyelőre még kívülről - hosszútávú terveim szerint belülre építve - sorbakötöttem a tápján egy INA219 modult, amit I2C buszra kell kötni... Először a VGA kimenet DDC vonalaira kötöttem - úgy is látja - de a próbálgatások során átálltam egy USB I2C (CH341A) adapterre is hátha valami máshogy viselkedik, de ugyanaz...
látja a 0x40 címen az i2cdetect:
fsc@LIFEBOOK-P702:~$ sudo i2cdetect -y 1
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
40: 40 -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --Ha regisztrálom új eszközként, akkor befogadja és lefoglalja az eszközt:
sudo sh -c 'echo ina219 0x40 > /sys/bus/i2c/devices/i2c-1/new_device'
[ 138.938691] i2c i2c-1: new_device: Instantiated device ina219 at 0x40
[ 138.946318] ina2xx 1-0040: supply vs not found, using dummy regulator
[ 138.947152] ina2xx 1-0040: power monitor ina219 (Rshunt = 10000 uOhm)fsc@LIFEBOOK-P702:~$ sudo i2cdetect -y 1
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
40: UU -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --Utána még átírom a default 0.01 Ohm sönt értéket 0.1 Ohm-ra - így a sensors helyesnek tűnő értékeket ír már:
sudo sh -c 'echo 100000 > /sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-1/3-1:1.0/ch341-i2c.3.auto/i2c-1/1-0040/hwmon/hwmon2/shunt_resistor'
ina219-i2c-1-40
Adapter: CH341 I2C USB bus 003 device 002
in0: -80.00 mV
in1: 18.91 V
power1: 13.07 W
curr1: -706.00 mAcoretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +52.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0: +52.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1: +45.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)Eddig oké, minden jónak tűnik... Viszont a sensors-detect nem lát belőle semmit, a legtöbb GUI program (pl CoolerControl, PSensor) sem látja - egyedül az XSensors-ban van nyoma, de ott is csak az in0 in1 (feszültségek) látszanak, a power1 curr1 sehol...
Ha jól értem, akkor az új eszközök elvileg az /etc/sensors.d-be íródnának be - gugliztam sokat, az alapán megpróbáltam én odatenni - ha a teljes chip nevet másolva hivatkozok rá akkor az egész sensors lekérdezést leöli:
fsc@LIFEBOOK-P702:~$ cat /etc/sensors.d/ina219-i2c-1-40
chip "ina219-i2c-1-40"
label in1 "DC input"
Error: File /etc/sensors.d/ina219-i2c-1-40, line 1: Undeclared bus id referenced
sensors_init: Can't parse bus nameHa csillagozom, akkor legalább lefut kicsit panaszkodva:
fsc@LIFEBOOK-P702:~$ cat /etc/sensors.d/ina219-i2c-1-40
chip "ina*"
label in1 "DC input"fsc@LIFEBOOK-P702:~$ sensors
Error: File /etc/sensors.d/ina219-i2c-1-40, line 1: Parse error in chip name
ina219-i2c-1-40
Adapter: CH341 I2C USB bus 003 device 002
in0: -82.00 mV
in1: 18.90 V
power1: 13.97 W
curr1: -731.00 mA
.....Van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne teljesértékű "belső" lm-sensors eszközzé varázsolni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Warton
őstag
-
ubyegon2
félisten
-
growler
őstag
-
ubyegon2
félisten
Felraktam a Manjaro-t, egyelőre csak úgy hagytam, ahogy van, stable állapotban. Minden működik, ugyanaz minden, mint Garuda-nál, viszont kifejezetten hiányolom a Garudában megszokott Garuda Toolbox-ot, ez nagyon hasznos, ha valaki nem perfect ás mondjuk GUI-ból operatívkodik általában, nem konzolból. Telepítés után is és azóta is minden bootkor felugrik, nagyon hasznos, nem neked rakom be a screenshotot, hanem akinek még új lenne...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
Érdekes, mert mégis akarok és megy is...

Bár most, hogy zárnám be az octopit, ez az ablak ugrott elő, ott meg már benne van a listában a base-devel.
Kezdem magam nagyon kezdőnek érezni!
Ez a folyamat nem futott le, nem tudtam megállapítani mi volt a hiba és mág mindig nincs base-devel...
-
ubyegon2
félisten
-
Warton
őstag
-
Petya XT
senior tag
-
growler
őstag
-
ubyegon2
félisten
A PSID (Physical Security ID) revert/reset on an SSD is a last-resort method to unlock a drive using the 32-character code printed on its label, which irreversibly erases all data. This process removes forgotten passwords and restores factory settings. It requires specialized software or bios-level entry to initiate the "PSID Revert" command
Így reggel már jobban ketyeg az agyvelőm, szóval ezt a PSID kódot nem lehetett megtalálni az SSD-n, így aztán bakfitty! Ezért is kockázatos külső házból operatívkodni, minap majdnem gyalultam én is egy NVMe-t Axagon házban, de valami riasztott a fejemben, hogy ne tegyem. Ezek szerint a multkor beszélt eseted lehetett, ami óvatosságra intett.
A Tibikomám által linkelt írásban is szerepel egyik hsz-ben a PSID revert, mint megoldás, de lehet, hogy a Samsung 840 esetében ez nem opció.
Pedig általában nem Samsung SSD-re szoktuk mondani, hogy széklábalátét, de ez egy kivétel!

-
ubyegon2
félisten
-
tordaitibi
veterán
Szia ha esetleg bios jelszavas volt a SSD akkor [Doky kolléga leírása]
-
Petya XT
senior tag
Az nem biztos, hogy fent van a Garudán, tényleg
Uby: Használt HP brand volt, valami régi szutyok, amikor kivettem belőle az SSD-t, akkor zárolta. De nem is gondoltam rá, nem néztem meg a Bios-ban, hogy be van e állítva valami. Sajnálom, mert az volt a legértékesebb része a gépnek : D
-
Warton
őstag
-
ubyegon2
félisten
Nekem is kínai a dolog, ha már az SSD-t piszkálná, talán még valamit értenék is, de itt most még csak a két app telepítési kísérleténél járok!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy ja, mi is simán tudjuk zárolni ezeket az SSD-ket, akár ilyen programok nélkül is! Amúgy nem is ereszteném rá a firmware frissítést, csak kíváncsi vagyok az általános fwupd appra, ez a másik meg csak úgy ott volt.
Ha frissíteni akarnám a fw-t, nyilván nem egy AUR appal ugranék neki, hanem a Samsung hivatalos oldalán lévő frissítővel, de OEM SSD-nél az is csak ritkán opció.Amúgy tényleg az van, hogy ha egy SSD működik rendesen, azt nem szabad piszkálni, persze a Te SSD-d se szándékosan lett zárolva, de valami megtette helyetted.
-
Petya XT
senior tag
Ezt én nem tudom megmondani. Nem lehet, hogy egyszerűen nincsen joga a rendszernek hozzáférése az SSD-hez, ill nem engedi felülírni a firmwarét? Az első időtúllépésnek tűnik, a második meg az oka. Ha ez van a háttérben valóban.
Te olyan progikat használsz, amiket én soha, emlékezz a zárolt Samsung SSD-mre. Mit bohockódtam vele. A mai napig nem tudom, hogy mi történt vele. -
ubyegon2
félisten
Az hát! Most a notiban még az eredeti 250GB SSD van, amin a Win11 is pihen. Mire berakom az 1terásat, addigra minimálisan képbe kéne kerülnöm, de már látom, nem lesz egyszerű!
Épp találtam Samsung SSD fwupdatert AUR-ban, de nem nagyon akarja ez, hogy felrakjam. Hol kéne elindulnom ezzel a javasolt kézi megoldással? Csak a legvégét rakom be a kimenetnek....
(6/6) Syncing all file systems...-> Nem sikerült telepíteni a következő csomagokat. Kézi beavatkozás szükséges:firmware-manager - exit status 15samsung-ssd-fwupdate - exit status 1PAKtC╭─ubyegon@garuda-kde-elitebook-865 in ~ as 🧙 took 1m17s╰─λMár látom, hogy ennek holnap frissen kell nekiugranom!
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Igen, ez így volt, de mostanában nincs vele probléma. Azt tudom, hogy régen problémás volt, emlékszem én is. Az AUR. Nekem voltak vele problémáim, de inkább a hozzá nem értésem okán, nem tudtam értelmezni hogy miért hiúsult meg a bulid. De mivel remekül működik a Flatpak benne, így nem is releváns mostanában. Azoknál viszont van olyan, hogy inkább terminálból frissítek flatpakot, mert a pamac nem boldogul vele, már régen lefrissültek a csomagok, de még mindig jelzi, hogy nem oké. Ez legyen a legkevesebb.
-
ubyegon2
félisten
Nincs külön ISO unstable, testingre. Miért is lenne, ha ennyivel elintézhető?
Végülis jogos, de én úgy emlékeztem, régebben volt több ISO Manjaronál is. Köszi a parancssorokat, tényleg nem gondoltam arra, hogy így megy. Ami Debian esetében rutin ujjgyakorlatm az itt kezdők balfackodása, de mondjuk így érdekes ez!
Mondjuk épp a Debian 13-tól változtatták meg a sources.list dolgait, szóval ott is fennakadtam a rutinommal, az volt a szerencse, hogy a beta 13 esetén semmilyen sources.list nem volt a telepítés után. Utána olvastam a weboldalon, hogy ez direkt ilyen, mindenki rakja be, amit akar. Bár a személyes véleményem a KDE esetében: Én nem b@szogatnám, ha egyébként megy.

Hát pedig épp az lenne a cél, hogy kiugorjanak a bibik! Ez most jobban leköt, mint desktopon gémerkedni. Úgy nem lehet megismerni egy csomagkezelő alapot, ha nem kezdem feszegetni a határait, nagyon régen Debiannal is ezt csináltam, mondjuk ott az volt a baj, hogy szinte csak a következő kiadás megjelenése előtt tudtam totál kinyírni, viszont addig tanultam annyit ezzel, hogy simán konzolból életre tudtam kelteni. No ez pacman alapokon nagyon nem menne.
Bár gyanítom, hogy hamarabb meg tudok ölni egy Arch alapot, Mint anno a Debiant. De már lehet egy mostani Debiant is könnyebben kifektetnék, nem olyan már az sem, mint a Jessie idején volt. (sajna én sem) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Petya XT
senior tag
Amennyire én tudom, a Manjaro esetében csak ez a metódus van. Nincs külön ISO unstable, testingre. Miért is lenne, ha ennyivel elintézhető? A fasttrack-nál az 5 a leggyorsabb első 5 tükör, de ez lehet bármi, ízlés kérdése. Ez kimaradt az előbb.
Bár a személyes véleményem a KDE esetében: Én nem b@szogatnám, ha egyébként megy.

jó azt látni Octopiban minimálisan, hogy kiírja alul, mire szolgál éppen ez adott csomag, aztán ha jobban érdekelt, átugrottam az archwikire.
Igen, az valóban hasznos az Octopiban.
-
ubyegon2
félisten
Ja, hogy a kulcsokkal...
Nem ignorálnám az AUR-t sem, a Garuda-nál tallózgattam mindenféle neveken, mikor a megjelenítés dolgait probálgattam, jó azt látni Octopiban minimálisan, hogy kiírja alul, mire szolgál éppen ez adott csomag, aztán ha jobban érdekelt, átugrottam az archwikire. Anno is így csináltam kezdőként az apt rendszer csomagjaival.
stable-unstable között:
pacman-mirrors -GEz megmutatja az aktuálisat.(Stable)sudo pacman-mirrors --api --set-branch unstablevagy testingsudo pacman-mirrors --fasttrack 5 && sudo pacman -SyyuNo akkor most nem értem, egyetlen KDE ISO van a download szekcióban, azt felrakom és a középső paranccsal váltom át, mint mondjuk Debian esetén a sources.list cseréje esetén? De ugye Debiannal is voltak külön ISO-k minden változatra külön, stable-től egészen experimental-ig.
-
Petya XT
senior tag
Nálam: Minél régebbi a hardvered, annál nagyobb gubanc lehet az új rendszerekkel. Nálam is léptek fel hardveres problémák, amikor kikerült a pulseaudio és bejött a pipewire. Sajnos ez a hang hiba a mai napig jelen van DP-kimeneten, pedig mindent kipróbáltam. Én rá szoktam nézni az aktuális Ubuntu LTS-re, ha ott nagyjából rendben van minden hardver, akkor érdemes a forkokkal foglalkoznom. Ha nincs, és macerás a megoldása, meghaladja a képességeim, akkor a forkokat meg sem nézem, mert abban is ott lesz a hiba.
Betege voltam, de emiatt engedtem el a Mint-et. Frusztrált és csalódott voltam.
Az Ubuntu esetében egy probléma viszont nálam állandó: Sehogy sem áll kézre sajnos a felület és rendszer sem. -
Petya XT
senior tag
A kulcsokkal volt a baj, nem a tükrökkel. Miért az unstable? Ha nem kell AUR, nyugodtan mehet a stable. Bár nálam nem okozott problémát az AUR sem.
stable-unstable között:
pacman-mirrors -GEz megmutatja az aktuálisat.(Stable)sudo pacman-mirrors --api --set-branch unstablevagy testingsudo pacman-mirrors --fasttrack 5 && sudo pacman -Syyu -
ubyegon2
félisten
Szerintem nem a tükrökkel volt gond, mert azokkal ilyenkor alapból variáltam, gondolom... Sajna totál visszacsúsztam kezdő szintre már az utóbbi években, főleg archklón vonalon, de nekem még olyan rémlok, hogy automata mirrorhasználat van, mindig a legoptimálisabbat nézi a rendszer.
Viszont most a Download szekcióban nézem és nem látok csak 3 hivatalos meg alatta commun verziókat, de épp akartam kérdezni, mi a különbség a stable, testing meg unstable verziók között? Meg hol vannak ezek, tényleg nem találom őket...
Most van még egy particióm szabadon a HP Elitebook 865 AMD-s notin, ezen kipróbálnám mondjuk a nemstable valamelyiket.
-
Ablakos
addikt
Az ubuntunak számos változata van. Amikor kipróbál valaki egy distrót, mi alapján mondja, hogy jó vagy nem? (tetszik vagy sem) Mit hasonlít össze?
-
growler
őstag
-
ubyegon2
félisten
Tényleg jól ki van találva, előbb visszanéztem itt a topikban, már bő 10 éve is próbálgattam, nem egy új próbálkozás! Hónap elején mondjuk igen érdekes dolgot művelt nálam...ezt találtam 6-án egy hsz-emben:
...Manjaro felment, de frissíteni semmilyen módon nem lehetett, hiába értettem mi volt a nyűgje és szerintem ki is küszöböltem, mégse. Sem terminalon sem GUI-val nem ment az upgrade-je
De most megnézem újra, de mivel a vaapi-t említed, a nVidia-s desktopon lenne érdemes megnézni. -
growler
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
growler
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
szotadi
tag
Manjaro KDE-t használok egy Asus Expertbook laptopon (i3-1315U), intel-media-driver-t telepítenem kellett. Proci használat ezután jelentősen csökkent.
libva-intel-driver és a linux-firmware-intel csomag alapból telepítve volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
Ebből a szempontból viszont, ha valaki most ismerkedne az arch világával, a Manjaro az egyik amivel érdemes kezdeni, az olyan, mint a Mint a Debian vonalon. Felteszed és a világból kimegy.
Ez tényleg így van/volt...elég sokat próbálkoztam anno vele, a KDE verzióval. Azt sose értettem, miért nem kezeltek két problémát gyakorlatilag hosszú évekig, de főleg az iwlwifi gond volt idegesítő, mert azzal sehol nem volt probléma, mégis valami beta csomagot erőltettek a disztróba, ami viszont alkalmatlan volt wifikezelésre.Pár hsz-t írtam is anno erről az iwlwifi problémáról.
Másik örök probléma a manjaro kernel panic.
Nem tudom, hogy megvannak-e még ezek a problémák, mert a Thinkpadon nem jött elő egyik sem, gyanítom nem is Inteles a wifikártyája, plusz nem jutottunk el odáig, hogy másik disztró GRUB update-je kernel panicot okozzon... Mindig sajnáltam, hogy ezek miatt inkább levettem az egyenletből, mert amúgy nagyon csíptem. Nem véletlen írtam ilyen sokat a vele kapcsolatos gondokról.
Úgy látom ezen a HP Elitebookon se iwlwifi driver van, lehet kipróbálom majd, ha lecserélem a SSD-t nagyobbra.
-
Petya XT
senior tag
Éppen a Cinnamon kiadás a legproblémásabb mind közül. Értekeztünk is róla nem olyan régen a Manjaro topikban. A hardvertámogatása a Manjaronak(nem csak annak, mindennek) a 6.12-es kerneltől sokkal jobb lett, tényleg, régen én is vadásztam hozzá a drivereket, mert még videogyorsítás sem volt rendesen, nem hogy wifi. Nem vettem zokon, mert Linux Mint alatt sem volt, ott is gites cuccot kellett beforgatni, hogy működjön.
Ebből a szempontból viszont, ha valaki most ismerkedne az arch világával, a Manjaro az egyik amivel érdemes kezdeni, az olyan, mint a Mint a Debian vonalon. Felteszed és a világból kimegy. Voltak régebben problémái, de szerintem teljesen jó rendszer.
Ez a vihar most komolyabbnak tűnik, de remélem igazad lesz.Ha én elboldogulok ezekkel, akkor más is, nem nagyon értek hozzá, meg úgy az egészhez sem, csak amennyit nagyon kell.
-
ubyegon2
félisten
Értem, ha a hivatalos kiadásokkal nincs gond, akkor elmúlik ez a vihar. Elég régóta fut már egyhuzamban a Manjaro, kár lenne érte! Néhány hete amúgy épp a Cinnamonos verziót telepítettem a törpe Lenovo ThinkPadra...elvolt vele szépen.
Nagyon régen meg is barátkoztam vele, sajnos nem volt kölcsönös a szimpátia, rohadtul nem szerette az iwlwifi az Inteles kártyákat a notikban.
-
Petya XT
senior tag
-
ubyegon2
félisten
-
Petya XT
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Nem rosszból mondom, de érdemes utánaolvasni picit ezeknek a dolgoknak.
Tudom, igazad is van és időnként utána is olvasok! Aztán eltelik x idő és a kezembe kerül egy AMD alapú noti...de addigra el is felejtek sok dolgot!
De ami miatt elég vakon vagyok, az az, hogy eddig szinte csak Intel IGP-s gépeim volt, amiket hosszabb távon is nyúztam. Ha 10+ éve tiszta nVidiás lennék, valami csak ragadt volna már rám. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ja és tegyük hozzá, hogy a Liniux Mint Cinnamonnál egész más utón-módon tudtam megoldani a FF hardveres gyorsítását, persze nyilván ugyanoda vezetett az az út is, de most hiába emlékeztem volna pontosan, ott hogyan oldottam volna meg. Szóval nem is olyan egyszerű ez, ha különböző csomagkezelést használó rendszereket és különböző hardvereket is használ a user.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem rosszból mondom, de érdemes utánaolvasni picit ezeknek a dolgoknak. Az nVidia szeret saját / zárt megoldásokat használni, így nála a vdpau-n keresztül van hardveres gyorsítás, amihez egy "alagút" csomag biztosítja az átjárást a vaapi számára, amit a libva-nvidia-driver csomag valósít meg. De ez kb. mindig is így volt, amióta van hw gyorsítás a videokártyákban.
-
ubyegon2
félisten
Eszi bizony, de azért van a RAM igazából! De legalább van értelme annak, hogy használja a rendszer. Ezért sincs sok értelme már lightos disztrókról beszélni, szerintem ha felraknám a Garuda Sway-t, a nap végére ugyanott lennék, mint most, de lehet nem 9GB, hanem 8,6GB lenne a RAM használat.
Egyébként reggel óta beállt olyan 4,2GB maxra, ami majd felnyomja 9-10GB-ra, az FB használata. Igaz meg van nyitva 5-6 FB csoport ablak is, elég sok videó is van, amit megnézek meg rengeteg kép, de ezek mind kellenek ahhoz, hogy egy edukációs csoportban tudjak írni egy valid posztot vagy választ. Itt is igen jó a több szálon működő böngirnyó!

Mondjuk a notiban lehet nem ártana még egy 16GB RAM, de egy ugyanolyan, mint ami benne van, nem igazán olcsó, de legalább DDR5
A 4K YT videó most már nem 20%-os CPU használattal fut le, bár különösebben az se okozott semmi gondot...ezt hiányolta nagyon a Firefox: VA-API NVDEC driver
Fogalmam sincs, miért pont az nvdec, de nem is kell nekem ezt tudni, ha egyszer működik.
-
ubyegon2
félisten
Sajna ami a HP Elitebook 865 G9 AMD Radeon 660M esetén sima liba volt, desktop nVidia VGA-nál nem annyira, a Firefox about:support Media táblázata a Hardveres dekódolás oszlopnál tiszta piros volt.
Mivel vainfo msot sem volt, furamód itt a mesa-utils felrakása után sem, így felraktam még két csomagot utána:
mesa-utils
ffnvcoder-header
libva-utils (2.22.0-1)Itt már megjelent a vainfo kimenet is, de nem volt szép még mindig:
╭─ubyegon@garuda-kdelight in ~ as 🧙 took 0s[🔴] × vainfoTrying display: waylandvaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
Viszont ilyenkor már segít a error bennünket, Octopiban rákerestem a libva-ra és felraktam ezt:libva-nvidia-driver (0.0.16-1)
╭─ubyegon@garuda-kdelight in ~ as 🧙 took 0s
[🔴] × vainfo
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.23 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: VA-API NVDEC driver [direct backend]
vainfo: Supported profile and entrypoints
.... (nem másolom be végig)
Most már a Firefox about:support Media táblázata a Hardveres dekódolás oszlopnál is megvolt a változás, ja és előtte nyilván megvolt az ElFarto is.
Szóval nagyon nem mindegy itt sem, milyen hardverösszetevőkel operatívkodunk.A legnagyobb tanulság meg az, hogy mindig nézzük meg a hibakimenetet, ha valami nem úgy működik, ahogy annak kéne, 90%-ban ebből kiindulva megtaláljuk a megolást!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
Én is örülök, mert bosszantott a dolog, de nálam mindkét gépen ugyanúgy jelenik meg, szóval ott van az, csak nem láttam. Már kevesebb meghajtó/partició aktív a desktopon, de ránézve még így sem gondolná az user, hogy a képen az egyik lenne a File system mappa...

Tehát. KDE Lite. Nem is annyira lite ez.Ez már nem a régi értelemben light disztró, nekem a garuda Download oldalán elsőre az jött le, hogy van két rettenet KDE verzió, a Dr460nized meg a Dr460nized Gaming és ott van a Mokka is, aztán a lap alján ott pihen mintegy vizuális felüdülésként a Lite, mind a négy KDE verzió. Nem is gondoltam arra, hogy itt majd az erőforrás használatnál lesz light, hanem pont erre számítottam, hogy alapból nincs fenn semmi, de az alaprendszer egy normál plasma lesz és majd felrakom azt a pér csomagot, amire szükségem van. Lightnak a Sway meg az i3 verziót szánják, már amennyire létezik ma light disztró, mert ha felkúszik a user a netre és egész nap nyomja a szokásos dolgait, kb ugyanott van nagyságrendileg az erőforrás felhasználás.
Egyébként boot után 1,3GB-ot mutatott RAM használatnál a htop Garuda desktop és a notebook esetén is, és a desktopon lévő Linux Mint Cinnamon is. Szóval tényleg nem úgy light ez a Lite.

Szerintem azoknak jó ez a Lite megoldás, akik kb már tudják, milyen programokat használnak és azokat pikkpakk felrakják és kész. Jóval hasznosabb ez így, mint felrakni egy fullos disztrót és elkezdeni mindent leszedegetni, ami ráadásul gondokat is tud okozni. A CachyOS KDE verzióját nem ismerem, de a Cinnamon alapján tényleg úgy van, ahogy írod, azt is kell kicsit építeni. KDE vonalon egyébként a Cachy, EndeVahúr meg a Garuda hármas, ami elég stabilan ott van most, ahol lennie kell, csak sajnos a Garuda ezzel a rettenet visual megoldásaival sokakat elriaszt. Nekem anno a BTRFS meg a ZRAM együttes használata volt érdekes, Cachy-nál meg a BORE schedulerre voltam kíváncsi, ami viszont nem igazán fog észrevehető a user számára, max ha nagyon össze tudja hasonlítani a schedulereket, így ezt el is engedtem.
Amúgy ha hiányzik a Nemo, miért nem rakod fel? Az extra tárolóban van, nem az AUR-ban...mondjuk nekem az AUR is aktív, épp amiatt, mert próbálgattam mindenfélét a megjelenítés miatt.
Ja és a light-ságról...desktopot reggel kapcsoltam be, nem alvásban volt, pár lapot nyitottam meg FF-ban, megírtam ezt a hsz-t, futtattam egy YT 4K videót és 3,6GB a RAM használat!
-
Pöttön
őstag
-
Petya XT
senior tag
Örülök, hogy végre meglett, bár csodálkozok, mert nálam megjelent, pont úgy mint, bármelyik másik rendszeren. Mivel a belakás után általában nem szoktam benne turkálni, el is szoktam rejteni, ahogy a Windows partíciót is, az a képen a basic data.
Tehát. KDE Lite. Nem is annyira lite ez. Miután teljesen beállítottam, ill felpakolásztam a dolgaimat, érdekes hasonlóság mutatkozott erőforrás tekintetében egyik-másik archklónhoz. Én azt szűrtem le, hogy oké, kapsz egy csupasz KDE-t, de mire belakod, kb ugyanolyan, mint a többi. Ez tudod kinek jó? Az jó ha tudod, mert nekem fogalmam sincs.
Talán célhardver, szerver. stb.Szerintem, és ez a szubjektív véleményem, nekem olyan érzésem volt, mintha felépítenék egy Cachyt, a Manjaro szintjére. A Garuda Toolbox(és egyéb dolgai) meg egyesek számára riasztó lehet, ahogy az Octopi is(mondjuk a pamacot tettem fel elsőnek, azt meg kukáztam).
Érdekes koncepció, és szuper rendszer, de nem biztos, hogy mindenkinek megéri a belefektetett energiát. Azt nem néztem meg, mert nem volt rá időm, hogy az eredeti Garuda Dragonized KDE, az mennyivel nehezebb, mint belakottan ez. Persze, nyilván ez sok sallangtól mentes, de számottevőleg szerintem nem könnyebb a többinél. Én szinte teljesen elfordultam a Debian vonaltól mára, és lassan a Cinnamontól is, bár a Nemo szokott hiányozni. De most már marad, ha megküzdöttünk egymással.
-
ubyegon2
félisten
Megnéztem, ööö igen érdekes ez a Dolphin a Nemo után. De köszi, mert rávezettél a dologra. Néztem már eddig is jobbgombossal, de mivel nem volt semmi... Na most viszont volt egy olyan, hogy jobbgomb és Bejegyzés hozzáadása, megadtam neki a /root utvonalat, csinált is a felső szakasz aljára egy mappát, csak ugye ez valóban a /root volt, ami nem azonos a sima / -rel! Aztán csináltam egy / elérési utast is és elneveztem
rooooot-nak, no ez már jó volt, bár nem ott van alul, ahol mutattad!
No de mire ide eljutottam, akkor figyeltem fel rá, hogy ott van alul az Eszközök között 3 partició! Eddig ugye Nemo-nál megszoktam, hogy az összes más particiót ott sorolja fel, ami a gépen elérhető, de a rendszer saját particiója nem itt jelenik meg. No megnéztem Gparterd-ben, milyen számon fut ennek a Garudának a particiója és az van. hogy a legalsó sor lesz az, amit én eddig hiányoltam.

Aki nem értené, mit csodálkozom, annak itt van a Nemo balpanele, no ez egyértelmű. Belegondolunk, hogy a desktopon van 8 partició a rendszer SSD-n meg 3 HDD is van a gépben, szóval ott be van rakva egy hosszú listába a saját rendszer / -je is.
No mindegy, megvan most már, de ez így jó nagy idiótaság a KDE fájlkezelőtől. De nem érdekel, mert a rendszer tök super és már úgyis fel kellett raknom a Nemo-t!

Belegondolva, hogy 12 éve csak Linux Mint Cinnamont használok, minden más, amiket felraktam, csak nézegetve volt és menekültem vissza a Mint-re, ez a Garuda KDE Lite meg a desktopon van lassan egy hete, a notin is ezt használom csak, mióta felraktam a Mint-et meg a Garudát! És kibirom a Mint nélkül...
Szerintem ha valaki még kipróbálja rajtad kívül is, tuti meg fog lepődni, ahogyan mi is! Eddig nulla gondom volt a két gépen és gyors a Mint-hez képest, mondjuk a Cinnamon mindig is egy kényelmes sebességű DE volt, de ez a KDE Lite plasma nagyon tetszik! -
DarthSun
félisten
Exodus 515
Nem mechanikus, nem is tolerálom a mechanikust, még a jól szigetelő FT1 fejesben is behallatszik a csattogás.
DOS-->Win11/Linux MINT- ig perfekt, a set gombok és az RGB variálás hardveres, nem kell a szoftver.
A gombok mintha úsznának az RGB háttér felett, lenyűgöző, bár nem mindenki RGB mániás, mint én - a fényerő állítható görgővel.
A fotón kicsit matt, mert rajta van a porvédő.
Annyira bejött hogy rendeltem egyet tartalékba is. -
Synaptic
senior tag
-
kenguru99
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Steamet terminálból indítva nézd meg, hogy mit ír ki, mikor nem indul el. Ha ott nincs hasznos infó, akkor még be lehet indítani a proton logolást is, arra a googleben találsz leírást.
Megpróbálhatsz proton verziót váltani a Steamben. Én mindent a proton experimentallal tolok, a demokrácia terjesztését is.
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Linux Mint-et használok, és ezen játszok, eddig teljes megelégedéssel.
A Helldivers 2-vel játszok leginkább, eddig semmi problémám nem volt a játékkal.
Tegnapig tökéletesen ment a játék, tegnap annyit csináltam hogy a GOverlay-t kikapcsoltam, hogy ne lássam játékok alatt, illetve megvettem a Battlefield 4-et, és telepítettem. Azóta a helldivers 2 nem indul el.
A steam-en belül rá kattintok a play-re, tölt, közben a play átváltozik mégse-re, majd nem történik semmi, és vissza vált zöld play-re.A játékkal kapcsolatban azt írják, hogy törölni kell az usersetting.config-file-t az appdata-ban, na most nekem ilyenem nincs sajnos.
[link]A játékot ujra raktam már, a steam-et letöröltem, újra felraktam, a gépet linux-ot meg minden egyebet frissítettem de a hiba nem akar megoldódni..
Tud esetleg valaki valami tippet, hogy mit csináljak?
-
Petya XT
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Nem tudom, működik-e, de a Firefox szerint megvan hozzá a tehetsége!
Amúgy nem nyúltam semmihez a notebook FF about:config-ban. Viszont a desktopon az ElFarto javaslatán végigmenve zöldült be 3 mező, amúgy végig piros volt. De ott nem is volt AV1 képesség, régebbi Geforce 1060 VGA benne.
A Radeon 660M viszont nem túl régi.
-
growler
őstag
-
ubyegon2
félisten
-
ubyegon2
félisten
Köszi az infókat! Sejtettem, amikor ránéztem erre a firefox-vaapira, hogy kb bekapcsolna ez is dolgokat, de gondoltam rákérdezek inkább.

A vainfo meglett, tényleg valami mesa-s csomag felrakása volt a megoldás, most már emlékszem.Google nem fog segíteni, mert most újrakezdő nokedli archerként, gondolkodva akarok végigmenni, amin végig kell mennem, mivel érdekel... Az elejétől kezdve nincs gugli meg AI help. Egyszer rákerestem a vainfo arch package kifejezésre, elvitt az archwiki VGA-s gyüjtőoldalára. Inkább olvasgattam a csomagok leírását az octopiban, elvoltam vele egész jól!
Amúgy egész jót tesz az ember agyának, ha minél inkább próbálja kiiktatni az AI/Google helpeket!
-
ubyegon2
félisten
-
Petya XT
senior tag
-
growler
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ott minden rendben van, nem kell ezzel tovább foglalkozni. A firefox-vaapi csomag ha jól értem egy maradvány csomag régebbről, amiben alapból bekapcsolták / erőltették a vaapi-t, de az már engedélyezve van a normál firefoxban is egy ideje.
A vainfo esetén meg hát a google segít. Asszem a mesa egyik csomagja szolgáltatja.
-
ubyegon2
félisten
Előzmények az Ubuntu topikból...ideje már onnan áthozni
Jó dolog ez az Archklónozás. mármint user szemszögből, mert ha apt vonalról jön át az ember, úgy érzi, megint kezdő lett kicsit!
Ma elkezdtem kicsit bogarászni a HP Elitebook 865 G9re telepített Garuda KDE Lite-on a megjelenítése dolgait.
Abban segítsetek, hogy merre találok a Dolphinban olyan beállítási opciót, amivel megjeleníthető a fájlkezelő balpanelében a File system, mint a Nemo-ban is például. Ilyenkor csak azokat a file-okat nézegetné a user, amik ott vannak, de sehol nem lelem.
Szóval megjelenítés, főleg Firefox alatt...
Első lépés lenne ugye a vaapi használatot lecsekkolni a vainfo parancs kimenetéből. Felrakjuk az octopit meg a yay-t is, beírjuk, nincs ilyen...leszedtem radeontop, amdgpu_top meg ami létezik ilyen csomag, ezek megvoltak, de félóra alatt csak találtam egy csomagot, aminek a neve nem utal vainfo-ra, de mégis ebben lehetett, mert lefutott a parancs!
╭─
ubyegon@garuda-kde-elitebook-865 in ~ took 0s[🔍] × vainfoTrying display: waylandvainfo: VA-API version: 1.23 (libva 2.22.0)vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 26.0.5-arch1.1 for AMD Radeon Graphics (radeonsi, rembrandt, ACO, DRM 3.64, 6.19.14-zen1-1-zen)vainfo: Supported profile and entrypointsVAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLDVAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSliceVAProfileH264Main : VAEntrypointVLDVAProfileH264Main : VAEntrypointEncSliceVAProfileH264High : VAEntrypointVLDVAProfileH264High : VAEntrypointEncSliceVAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLDVAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSliceVAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLDVAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSliceVAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLDVAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLDVAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLDVAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLDVAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Ezelőtt kerestem a vaapi csomagot is, abból viszont volt több is, az a kérdésem archerekhez, hogy az obs-vaapi vagy a firefox-vaapi csomagok közül melyiket lenne érdemes feltenni? Nyilván Firefox alatt érdekelne mondjuk a YT videók lejátszása...ja és egyébként a vainfo kimenet azt mutatja, hogy a va-api 1.23 van használatban...(lehet nem is kell egyik sem az előbb említettekből)De mire előbbi kiderül, megnéztem egy YT 4K videót, gond egy szál se, meg se moccannak btop-ban a CPU szálak.
about:support oldalt megnyitottam, ott meg ezt látni...
Ez alapján szerintetek érdemes-e tovább piszkálnom ezt a Firefox megjelenítés témát?
Több kérdésem is lenne, de most nem jut eszembe az egész délelőtt meg sok kérdést nem is célszerű itt feltenni egy hsz-ben, mert a nagy része elvész...
Eddig viszont továbbra is úgy látom, nagyon jó ez a Garuda KDE Lite! Ammennyire taszítóak a Garuda ciffra DE-i, ez annyira kellemes meglepetés, hogy nagyon.
-
Ablakos
addikt
-
ubyegon2
félisten
Notiban a 13" ideális szerintem.
Jajjj, még a 14" is pici, igaz a fő gond nekem a jobboldali számbillentyűzet hiánya, ami sok 15"-nál is előfordul. Ez a Elitebook 865 éppen 16"-os, de mégse 17"-es. Kicsit nagy a tapipadja meg nincsenek gombok alul-felül, de már a Zbookok újabb verziói is ilyenek. De örökké nem használhatunk 2020 előttieket sajna. -
Vasti74
senior tag
Ha a 3-4-5 éves IGP nem támogatott (már, vagy még ;-) , akkor megette a fene az egészet.
Valami olyasmire emlékszem régről, hogy a linux, meg a kiváló hardvertámogatása ;-)
Egyébként Intel vonalon nagy dolgot nem kellett volna tolni a driver fejlesztésbe, mert 2017-2021 volt az UHD630, azóta meg az UHD730, nagyjából ;-) Meg persze pár variánsa. -
Vasti74
senior tag
Jaaa, 20 évig informatikus voltam, azért ennyire még emlékszem ;-) De nekem elég egy integrált grafikus cucc, mint ahogy mindenkinek, aki nem játszik, vagy csak "béna" játékokkal játszik.
Ezt a "csak papíron" teljesítményt nem értem, mert ez az UHD630 bőven sok nekem teljesítményben, amit Windows - macOS alatt be is bizonyított. Az Intel erre találta ki: iroda, multimédia, 4k videózás.
A hangkártyás hasonlat nem túl jó ;-) Mert a diszkrét grafikus kártyák teljesítményben adnak sokkal többet, az ilyen szuper hangkártyák meg hangminőségben, azért van rájuk az a sok minden felforrasztva ;-) Pusztán a hardveres tudást nézve (támogatott formátumok) egy filléres kínai kütyü is tudja, amit ezek, vagy többet is, ha újabb és emiatt tud olyat, amit azok még nem tudhattak. -
Vasti74
senior tag
Mániákus frissítgető vagyok (telefonok, tévék, táblagépek, meg persze számítógép BIOS-ok ;-) , szóval igen, mindig minden gépemen friss van. És mivel brand gépek még ennyi idős korukban is maximum pár hónapos rajtuk.
Nem tudom, szerinted ki kell, hogy essen a rendesen támogatott hardverek közül egy olyan IGP, ami úgy 5-6 éve még az új gépekbe került? Szerintem nem... Mert az Inteles gépeim UHD630 IGP-je volt a 10. generációig a procikban, a Ryzen 5 procim Vega7 cucca meg szintén kb. 5-6 éves. De amikor a problémák kezdődtek, még csak úgy 3 éves technikák voltak - tudom, akkor MÉG nem voltak megfelelően támogatva, most meg MÁR nincsenek megfelelően támogatva ;-) Abban a két hétben meg valószínűleg nyaraltunk, amikor támogatva voltak ;-)
Meg az AI szerint ;-) nem a hardver gyengesége, hanem a linux felépítése - működése miatt ilyen erőforrás zabáló a megjelenítés. Ezt kb. megerősíti azt, hogy ugyanilyen vason a másik két elterjedt rendszer ;-) totál jó.
De ha azt mondod, hogy pl. egy UHD730-ra váltás után a a CPU és a GPU Render használat valami normális szintre esne, akkor basszus veszek egy olyan gépet próbára! ;-)
-
Vasti74
senior tag
Mit értesz a támogatás alatt? Legyen hozzá szoftver beállítgatni? Bocs, ha hülye kérdés, de nem ástam magam bele ezekbe a dolgokba soha, mert nem játszottam, meg amíg ezzel foglalkoztam, az ügyfeleink sem ;-)
De én egy ilyet vettem úgy 2,5 éve, és totál elégedett vagyok vele. Először furcsa volt, hogy magas, ezért vettem is hozzá rögtön egy ilyet , de még nem volt kedvem rátenni, mert közben megszokta a kezem ;-)
-
kenguru99
senior tag
-
Dißnäëß
nagyúr
Notiban a 13" ideális szerintem. A 17-esek disznó jószágok, sok 13-as vállalatinál még nincs összenyomva úgy a billentyűzet, hogy használhatatlan legyen. Alatta már jönnek a hülyeségek (na meg a hűtés, elég nagy difi van ugyanazon procin belül is, hogy melyik gép tudja tartani a púpon hajtást 5 percig akár és melyik throttlingol masszívan).
-
ubyegon2
félisten
Ja, kevés olyan használat van, ami indokolja notiban a dVGA-t. Nekem két Precision is csorgott le tesómtól, a régi M4700 még valakinél most is super a családban, de a Precision 5530 épp az egyik elektrohibás, azt azért sajnálom, mert épp a 3D renderelés miatt 4K-s volt a kijelzője.
Van egy pici ThinkPad is, de képtelen vagyok megszokni az Elitebookok után, főleg a klaviatúráját...meg a színét meg az házat. Amúgy jó lenne az is. A475 viszont törpe. Nyusziban a törpe a kedvenc, notiban nem annyira.
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem is tök felesleges a dVGA + visít is, ha CPU+GPU terhelve egyszerre erősen, kb. fejhallgatóval nem gond, minden egyéb esetben borzasztó. A játékot érdemes külön szedni.
Én most szemezek egy olcsóbb használt üzletivel, csajos Lenovo-ja tönkrement (Ideapad, fogta magát és meghótt), mondjuk ez a gagyi széria. Lett egy Thinkpad T14 (1145G7 16G forrasztott RAM-al és van +1 slot szabadon egy másik 16G-s modulnak), nagyon pöpec és AV1 dekód oké. Neki ez most nagyon időtálló YT-ozni meg mindenre is.
Erősen agyalok is, "irodai" dolgokra kellene, méricskélni hifiben, ilyesmik. Nagyritkán film, mert a tv viszi azokat szépen amúgy.
Most Thinkpad-ekre vagyok én is fejben beállva. De még nézelődök.
Dell tetszett régen, HP soha, aztán előző cégben HP-t nyúztam és amit az kibírt, uhhh, most meg Dell-t és szintén oké. -
Warton
őstag
Zbookot nem ismerem, de az Elitebookokat mindenki bátran tudom ajánlani. 3 van a családban, abból kettő intenzív használatban és eddig még csak az egyiken kellett billentyűzetet cserélni, ami bakfitty.
Amúgy meg ha valaki mondjuk vigyáz egy kicsit a dolgaira, tehát mondjuk nem dobálja a laptopot, nem azon trappol meg ilyenek akkor még a Probookok is elég faszányosak. A jelenlegi nvme árak mellett kifejezett kedvező, hogy sataIII-as hdd-t lehet beléjük pakolgatni ezzel növelve a táolókapacitást kb. gombokért.
-
ubyegon2
félisten
Elvileg business line jobban érintett, mint a többi. Majd jelents, mizu.

Ne is mondd, a Zbook novellányi hibalistája mind olyasmik miatt volt, amiket írsz meg nyilván a consumer gépekhez képest ezernyi biztonsági megoldások... Próbáltam magam átkűzdeni ezeken, de aztán feladtam, maga a BIOS simulator is 80+ oldalas volt, ahol a beállítások nagy részét nem is értettem, mi célt szolgál. Végülis stabilan működik rajta a rendszer majd egy éve, ez a lényeg. De a Dell 2020 után kritikán aluli, most is van itt két üzleti és egy harmadikat meg eladtam a szervizem komámnak vasáron. Mindegyik valami elektronikai hibával ült le és csak szakszerviz javítaná, annyiért, amennyiért pont veszek egy másikat, a Zbook 15 G5 pont annyi volt, amennyi lett volna a Latitude 5520 javítása.HP üzletivel még nem faragtam rá eddig. Elitebook 8xxx sorozatból három is működik még, a 8560w napi használatos és még most sem számít gyenge notinak.
Erre az Elitebook 865 G9-re nagyon kíváncsi vagyok, mit tud, a CPU az tényleg bivalyerős benne, szerintem a 660M se lesz nokedli. Neki kéne már állni a telepítésnek, csak itt nem lesz elég 10 perc, mert nyugodtan meg kell néztegetnem a BIOS beállításait, tanulva a Zbook-nál tapasztaltakból. Rohadt idegesítő, ha valaminek a működéséről nem tudom, miért olyan.
Amúgy jót vigyorogam, mikor tök véletlenül találtam az Inteles Elitebookok között keresve ezt a 865-öt, bár előtte azt nézegettem, de csak 860-asok voltak jó áron....az eladó is ott volt fejben, hogy minden Intel, mert a VGA-hoz be volt írva az Iris XE!
Mondjuk a Zbook jobban tetszik most is külsőre, de tök felesleges a dVGA egy homeuser notiba. -
Dißnäëß
nagyúr
A Dell és a HP bizonyos modelleken kikapcsolta a hardveres h.265/HEVC gyorsítást, licenszköltségek miatt, hiába tudja hardverből dekódolni azt az iGPU. Elvileg business line jobban érintett, mint a többi. Majd jelents, mizu.
A jövő lassan de biztosan elterjedő üdvöskéje, az AV1 gyorsítva van a 660M-el, így simaliba a 4K hardverből egy jól szoftverezett Linux mellett.
-
ubyegon2
félisten
Azt mondod egy Kamaz több rakományt elbír, mint az 1tonnás furgon?
Aham... A lényeg amúgy az, hogy nem mindenre kell dVGA, én se Zbookot kerestem már a multkor elajándékozott pótlására, hanem integrált GPU-sat.Majd referálok, ha végre felrakok valami emberi OS-t a Win11 mellé az új használtüzletire, HP Elitebook 865 G9 az áldozat, mert most kifejezetten AMD-set szerettem volna. Ryzen 5 6600u az AMD Radeon 660M-mel szerintem elbír a 4K YT videókkal is talán.
-
Zó
senior tag
A nem kurrens IGP-knek simán lehet rossz a driveres támogatottsága. Nálam például az Intel HD Graphics 4600-é nem az igazi, de mivel nem 4K-ban használom azt a gépet, asztali i5 mellett sem nagyon tűnt fel (meg se néztem, használta-e a böngésző, de játékoknál látszott, hogy bajos), azóta pedig tettem bele dedikált VGA-t, mert lett fölösleges (meghalt egy másik régi gépem alaplapja, így felszabadult).
És igen, a BIOS-ra szerintem sem árt ránézni, de inkább a dedikált VGA-ban bíznék.
-
DarthSun
félisten
Az IGP/APU minden időben, és ma is gyengébb mint egy dedikált GPU. Papíron jól hangzanak, de ha teljesítmény kell, akkor szomorúan néznek a felhasználók.
Hasonlóan mint pld a modern integrált hang esetén is, a legmodernebbeket is állva hagyja már a régi PCI Audigy PPro is, az XFi ElitePro- t már nem is említve, ezek földbe döngölik a legmodernebb integrált megoldásokat is...de hát nem véletlen, meg kell nézni a nyákterveket, kapcsolásokat, kondikat, szűrőket, alkatrészek mennyiségét...nincs és nem is lehet verseny. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem tudom kérdeztem-e, de ezeken a gépeiden friss biosz van? Mivel a találatok alapján szoftveres oldalon vannak nehézségei annak az Intel hardvernek, így ez is számíthat.
Egyébként egy jelenleg 5% asztali elterjedtségű platformról beszélünk, ez régebben 2% alatt volt, és a disztrók jó része alapból nem is telepítette fel a hardveres gyorsításhoz kellő csomagokat, valamint a böngészők sem igazán szupportálták. Ma ez már máshogy van, de közben a régebbi hardver szoftveres támogatása az úgy néz ki, hogy olyan amilyen.
-
Vasti74
senior tag
Mi a baj pl. az Intel UHD630-al? Két darab 4k-s 60Hz-es videót le tud játszani egyidőben, ez nekem bőven elég is lenne ;-)
A probléma főleg az, hogy linux alatt maga a megjelenítés (a fene tudja milyen rétegei stb.) erőforrás igényes: hiszen amikor egy támogatott (VP09) videót nézek, a GPU Video része FullHD-nél alig dolgozik (talán 10% körül) , az maga a videó dekódolása, és meg is van hardveresen. Közben meg a proci és a GPU Render része dolgozik a többin, mint az őrült. -
Vasti74
senior tag
Az előbb írtad (és szerintem más is) hogy Chrome-ban nincs hardveres videó. Na ez az egyik problémám nekem is, tehát mégsem csak nálam ment félre ez a dolog ;-)
Illetve nézd meg, hogy pl. FF alatt mennyi erőforrást zabál az, hogy ezen az egy lapon ezen az egy fórumon pötyögsz? Nálam 10-20% között pörög a CPU már ettől, a GPU Render/3D része metg 30-40% körül, de ha megfogom az ablakot és húzom, 90-100%-ra ugrik, és amíg lenyomva tartom az egérgombot és lassan mozgatom az ablakot, marad is.
A MI szerint ;-) ez az erőforrás zabálás a linux mindenféle megoldásai miatt van, más rendszereken ez nem ilyen. És ez nekem nem tetszik, zavar ;-) -
DarthSun
félisten
Saccra kisebb vason is jónak kéne lenni. Ahogy fentebb jeleztem, megnézem a jóval kisebb CPU erőn is, és szintén kisebb, de dedikált VGA- n. Az IGP/APU videók tippre legyenek is modernek, nem valók már a YT FHD lejátszásra sem, ezek amolyan mű gyorsítók, szépen hangzik némelyik specifikációja, de hát még a régi GPU- khoz képest is harmatosak.
-
erhas01
tag
megnezne valaki:
- nekem ez van - cathy os xfce ablakkezelo alatt. ora beallitasa analogra. + a datum buboreksugo formatuma ev honap nap. - eddig minden ok -
+ az alatta levo orabeallitasnal a 24 h hasznalat bepipalasa utan: elugrik e az ido; igy plusz ketto orat mutat?
bepipaljam igen nem? hiba vagy sem?sudo timedatectl set-ntp truetimedatectl list-timezones | grep Budapest
sudo timedatectl set-timezone Europe/Budapestsudo timedatectl set-time '2026-04-26 19:55:00'timedatectlxfce4-panel -rsudo timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clockrm -rf ~/.config/xfce4/panel/datetime*xfce4-panel -rsudo timedatectl set-local-rtc 0
ezeket probaltam ki. -
DarthSun
félisten
-
Vasti74
senior tag
Ezt már megbeszéltük ;-)
A FullHD videót ledarálja erőből egy "bármilyen" még használatban lévő proci, pl. ez a 4 magos, 35W-os (GPU-val együtt) i3-8100T is gond nélkül, nem kell hozzá 10 magos i9 140W-os TDP-vel + még egy ugyanennyit fűtő grafikus kártya ;-)
De nem ez a cél, és engem pl. zavar a dolog. Meg a gép hangja is, miközben 70-80%-on teker a proci és ennek megfelelően a ventilátor is... -
Vasti74
senior tag
Az én vasaim olyan 8-10 évesek. Akkor már csak az a kérdés, hogy még nem, vagy már nem támogatottak megfelelően? ;-)
A hardver hibát azért zárom ki, mert egyrészt pl. a mostani mini gépem Win11-el itt futott a szomszéd szobában a kisebbik lányomnál már egy ideje, meg a többi gépem sem "dzsunka" volt, és nem is egy gyártótól származtak, stb. stb.
Másrészt meg a hibáim - nem sorolom őket újra - egyértelműen szoftveresek.Én elhiszem, hogy él olyan ember a Földön, aki bármit be tud állítani egy bármilyen linuxon egy bármilyen vason, de az nem én vagyok ;-)
-
DarthSun
félisten
MINT- et nemsokára kipróbálom a lesajnált AM3+ - on is. Kissé gyengébb CPU, gyengébb GPU (GTX560Ti/1GB RAM), meglátjuk hogy ott mit is alakít. Bár a RAM méret azért befigyel a most elvárható minimumra, 24GB DDR3. Viszont az excavátor CPU utasításkészletei ma is relatíve reneszánszukat élik.
-
sh4d0w
félisten
-
DarthSun
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
DarthSun
félisten
Az X299/i9 7900X is már relatíve régi, a neve ellenére csak 6.gen. A Debian nem hozzáértés után a MINT- be estem, és kb semmi olyan gondot nem tudok felmutatni, mint Vasti74 kolléga.
Egy kivétel : Chrome alatt nem aktív a HW gyorsítás nálam sem(Win11 alatt ok), de FF alatt jó, bár mindegy melyiken nézem a VP9- et, mert Chrome alatt is lazán ledarálja a kis 10magos CPU- ból is.
Az is igaz hogy ez a gép kicsit túlerős, a felsorolt brand gépekhez képest, valamint a videók dedikáltak, félretró csúcs + modern belépő. -
sh4d0w
félisten
-
Vasti74
senior tag
Ezt meg hogy és miért?! ;-) Pl. az itt ajánlott disztrókat próbáltam a vas megjelölésével. Nem kevés különbözőt ;-) A hardvereim sok évesek, tehát semmi különlegesség, de teljesítményben meg a szerény céljaimnak bőven sok bármelyik.
Ja, ettől amúgy már szájszélremegést és tikkelést kapok, hogy a tizenegyedik disztribúció kipróbálása után jön valaki és megkérdezi, hogy ...és valami rendes disztribúciót nem próbáltál? ;-) Rocky, Alma... Ha egy SuSE, Ubuntu - Kubuntu, Mint stb. nem működik úgy, ahogy szerintem kellene, akkor ezekről nem is akarok már tudni ;-) Főleg hogy az eddig próbáltak alapján nem a disztribúciókkal, hanem a linuxal van bajom ;-)
Egyébként a félreértések elkerülése végett: a linux tulajdonképpen nálam is működik, hiszen használom! De az utóbbi időben egyre többször van az az érzésem, hogy - egy régi barátomat idézve: "Nem rossz, csak a jótól ki**szott messze áll!" ;-)
De úgy érzem így 50 felett, minden ilyen irányú kalandvágyamat többször is maximálisan kiélve eljutottam oda, hogy akarok egy vasat, amin elő van telepítve egy op.rendszer, kicsomagolom, összedugom, bekapcsolom, és használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
sh4d0w
félisten
-
Vasti74
senior tag
Rossz oldalról nézed a problémámat ;-) Nem elállítok valamit, és onnantól nem működik jól a rendszer, hanem telepítés után csak úgy kapásból,ahogy elvárná az ember nem működik a rendszer, ezért elkezdem ilyen-olyan útmutatók alapján állítgatni inkább kevesebb, mint több sikerrel.
Hardverhiba - nem hiszem. Mióta szívat a linux, volt egy Fujitsu gépem, van egy HP és egy Lenovo, és volt egy másik HP próbálgatni más rendszereket, most meg éppen egy Dell van az asztalomon, mindegyik 8.gen intel (i3-i5) UHD630 grafikával, a problémák kb. ugyanazok. Közben vettem egy Lenovo gépet is Ryzen 5 procival és Vega7 grafikával, nagy áttörést az sem hozott...
Próbáltam mindenféle kernel - böngésző paramétereket, azokat is, amiket itt javasoltatok és azokat is, amiket a ChatGPT - Google talált nekem, de az alap probléma ugyanaz.
A Mint Cinnamon-tól eljutottam most éppen a Kubuntu 26 LTS-ig, próbáltam Ubuntu 24 és 26 LTS, Thumbleweed, Manjaro, KDe Neon stb. rendszereket (nem tudom pontosan, mert ugye véletlenül lenyestem minden adatot mindkét SSD-ről, fejből meg már nem megy ;-)
Sőt! Egyszer vettem egy pár éves legizmosabb Chromebox-ot is (i7 proci, 16GB memória) aztán rájöttem hogy jaaa, hát a szíve mélyén az is csak egy linux, hozta is ugyanazokat a számomra zavaró dolgokat ;-)
Annyi összehasonlításom van, hogy amikor még a Fujitsu 8.gen i5 procis gépem volt 16GB memóriával, éppen volt itthon egy utolsó Intel procis mac mini kb. pont ugyanolyan8.gen i5 procival és 16GB memóriával, az egyik lányomnak meg 8.gen i7 de T procis kis Lenovo gépe van 16GB memóriával. Akkor konkrétan eljátszottam itt a dolgokkal, hogy mi hogy fut macOS, Win11 és linux alatt (akkor is Mint Cinnamon volt a gépemen és éppen próbálgattam mindenfélét) , mi mennyire hajtjha a procit és mennyire gördülékeny, fractional scaling mennyire viseli meg, stb. Hát, sajnos mindkét rendszer határozottam jobban működött... Akkoriban pl. a fractional scaling linux alatt gáz volt, pedig még a "legmodernebb" Plasma-s disztribúciókat is kipróbáltam, de valami gáz mindenhol volt.
Szóval innen tudom, hogy nem kérek lehetetlent egy ilyen CPU-GPU párostól ;-) Igazából grafikus kártyát tudnék venni, ha nagyon akarnék, de mivel brand gépeim vannak, vagy nem lenne egyszerű (alacsony fér csak bele, nincs tápcsati, a táp is gyenge) vagy nem is lehet (mert mini gép, mint pl. a mostani Dell-em) , de ha macOS és Win alatt elég, itt meg nem, akkor hardvert már csak OS-el együtt váltok, mert már nincs kedvem ilyenekkel szórakozni, kiszórakoztam magamat az elmúlt kb. 1,5-2 évben egy életre ;-)
És igen, próbáltam már Vivaldit meg FreeTube-ot meg Operát meg Brave-ot meg Chrome-ot, de még mindig a FF a legjobb szerintem: a Vivaldi sem rossz, de nem tetszik, erőforrás használatban kb. ott van mint a FF, szóval nem igazán szól semmi mellette ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Intel és AMD hardver esetén a VA-API csinálja a hardveres dekódolást, amit mind a Chorme(ium), mind a Firefox tud használni a mesa-n keresztül. Nála valami egyedi hardveres (pontosabban szoftveres) gond van ami pl. eldobált képkockákban jelentkezik, a leírások alapján kell pár kernel boot opcióval játszani annál a procinál, engedni egy, az újabb Intel cuccokhoz készült drivert működni.
Az eltávolított lib amire gondolsz az az, mikor kb. 2 éve hirtelen rájött valaki, hogy a h264 dekóder használata licence problémába ütközhet a disztrókban és akkor jellemzően az üzleti alapon működő disztrók mint Manajaro megijedtek, és gyorsan csomag szintjén letiltották az egész VA-API -t a mesa-ban.
A h264 -nem tudom ki áll mögötte- oldaláról viszont senkit nem érdekelt azóta sem ez a történet. -
sh4d0w
félisten
Nem viccelek. Debian stable-t hasznalok tobb, mint egy evtizede es az egyetlen, amivel komoly bajom volt, az a binaris nV driver - na azzal finoman szolva sem talaltunk egymasra...
Debian stable volt Thinkpad T400-on, egy HP Pavilion-15-on, Lenovo Z50-en, most meg egy sajatkezuleg osszerakott asztali gepen (MSI lap, Ryzen 7, RX 6600, sok memoria, sok hattertar). Nincs tuning, nincs hackeles, nincs semmi kutyafule, de megis megy, pedig aztan lathatod, volt/van itt kulonbozo hardver boven.
Az egyetlen, ami eszembe jut az, hogy vmit elallitasz, amit nem kellene (esetleg hardverhiba, bar akkor az mindig ugyanaz lenne), vagy olyan feltetelek ele allitod az osszes Linux disztribuciot, amit egyik sem tud teljesiteni.
Ha jol emlekszem, legutobb talan vmi YT decode hw-gyorsitasos bajod volt - ertem, hogy esetleg nem tudsz venni egy megfelelo VGA-t, vagy egyszeruen nem lenne kifizetodo, de akkor ugye a feltetelek jatszanak. Egyebkent meg vmi olyasmi remlik, hogy a Google tan eltavolitott vmi libet, ami kell bongeszok alatt a YT hw-decode-hoz, de ezt a Kapitany jobban vagja nalam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szembejött a tej finom csatorna, OS próbálgatós videókkal:
-
Zó
senior tag
A "valamennyire meg is javult" nekem csak valamennyire elég, de nem egészen ;-)
Ez alatt azt értem, hogy 4K@60 fps alatt alig érezni meg a procihasználatot Vivaldival YouTube-on, ott már jobban, de nem dobál el kockákat, nem süvít a gép, működik, tehát nem panaszkodom. Korábban jobban terhelte a CPU-t, mintha most már használná részben a VGA-t is. Elvileg a hardveres dekódolás engedélyezett, az enkódolást nem támogatja a böngésző, de nem étem, hogy az nekem miért kéne. FF-alapon vagy Freetube-bal 4K-val is teljesen.
Fogalmam sincs, hogy Windowszal vagy Macen tökéletesebb lehetne-e, mivel nem élek velük.
De a maces topiot megkeresem majd, hátha ott is rövidesen kiderül, hogy el lehet törni azt a rendszert is

Egyébként immutable disztrót nem próbáltál?
-
Petya XT
senior tag
Na de ilyen nincs, kipróbáltam néhány disztribúciót, reménytelen. Néhol azért is keresőznöm meg parancssorban telepítgetnem kellett, hogy le tudjak játszani egy egyszerű mkv fájlt, azért ez messze van a normálistól.
Nem feltétlenül. Szerintem inkább ez az optimális, hogy kapsz egy minimalista rendszert és modulárisan felépíted. Így ki tudod kerülni a sok felesleges sallangot. A Mintbe( csak a példa kedvéért) egy csomó dolgot nem használok, így tök felesleges számomra. Amennyiben arra vetemednék, hogy kigyomlálom őket, akkor meg a rendszer válik instabillá.
FF: Ez is szubjektív. FF helyett LibreWolf, egyéb esetekben a Brave, vagy az ungoogled-chromium is jó opció lehet.
Szóval dehogy akarok én bármit turkálni, de sajnos kell, aztán sokszor kiderül, hogy hiába szórakoztattam magamat ilyen hülyeségekkel órákon át, eredmény nem lett. Pont ezért váltok olyan rendszerre, ami tényleg olyan hogy bekapcsolom, és működik.
Ezt megértem. Én van, hogy hetekig nem nyúlok linuxhoz. Néha belelkesedek, aztán van, hogy én is szenvedek vele egy fél délutánt és 0.0 az eredmény. Én a dupla monitor setup miatt szívok, nem veszi vissza az órajelet a driver.(HDMI-HDMI, Hz ugyanaz) Mindent kipróbáltam, amit lehetett. Wayland fogja megoldani, de egyenlőre ott is csak Plasma alatt van rendben a történet. Előtte szívtam az Nvidiával, most az AMD-vel. Valaki említette itt az Intel Arc kártyákat. Már bánom, hogy nem azt választottam. Most tele lett a tököm nekem is, Windows 10-et használtam a héten, de kezd ez is már kiidegelni. Nekem sem jó soha semmi.
Csak megöregedek én is lassan.Ja, meg még egy csomó más ;-) Pl. a régen még (X verzióval ezelőtt) nagyjából jól működő Mint Cinnamon újabb verzióival érkezett béna hibák.
Nem is kevés. -
Vasti74
senior tag
Viccelsz? Semmi sem áll távolabb tőlem, mint a rendszer hackelése!
Érdekes, hogy nem jött át az eddig összeszenvedett ;-) dolgaimból, hogy én "csak" annyit szeretnék: feltelepítek egy rendszert, és minden jól működik úgy, hogy nem kell nyúlnom semmihez (parancssor, extra beállítások, stb.)
Na de ilyen nincs, kipróbáltam néhány disztribúciót, reménytelen. Néhol azért is keresőznöm meg parancssorban telepítgetnem kellett, hogy le tudjak játszani egy egyszerű mkv fájlt, azért ez messze van a normálistól.
Aztán ami felhúz, az az, hogy gyakorlatilag a FF az egyetlen használható böngésző, a többi tényleg csak böngészésre jó.
Ja, meg még egy csomó más ;-) Pl. a régen még (X verzióval ezelőtt) nagyjából jól működő Mint Cinnamon újabb verzióival érkezett béna hibák.
Szóval dehogy akarok én bármit turkálni, de sajnos kell, aztán sokszor kiderül, hogy hiába szórakoztattam magamat ilyen hülyeségekkel órákon át, eredmény nem lett. Pont ezért váltok olyan rendszerre, ami tényleg olyan hogy bekapcsolom, és működik. -
tordaitibi
veterán
Nem teljesen.
Énnekem szintén ad-hoc magától jöttek a problémák, kb. 100x annyi mint a fórumtársnak.
80%-át megoldotta az Ubuntu 18.04 (sokan fikáznak ezért de én ezt a rendszert el nem engedem épp emiatt). 15% megoldódott, zömmel a ti segítségetekkel. A fennmaradó 5% meg megoldhatatlan, a rendszerből következik.
Tettem próbákat szorgalmasan a háttérbe kb. 10 disztróval az elmúlt 1-2 évben.
Halál mindegyik.
Látom az Ubuntu topikba megy a lelkesedés hogy kijött a legújabb LTS. Erre még rápróbálok szabadidőmben.
Amúgy látod itt a topikokban hogy a szokásos kötözködésemen kívül
érdemi problémám kb. 2-3 éve nincs, beállt a rendszer én meg csak használom napi szinten.
A melóhelyen a kollégák is nyúznak egyet de becsülettel, gyilkolva van rendesen.
5-6 napos uptime a megszokott, szava nincs, teszi a dolgát. Hozzá nem nyúltam 3 éve, unattended upgrade+snap+UbuntuPro oszt működik ahogy kell.
Jó ez a Linux, nekem már jó.
Kolléga is szerintem egyszer csak valahogy helyrebillenti és akkor csont nélkül menni fog neki is.
Hogy ehhez nekem kb. 5 év kellett, nos az meg már utólag tökmindegy.
-
Warton
őstag
Belefutottam egy játékba, ami nem indul sehogyse: Burnout Paradise Remastered. Protonon is silvernek van írva, csak én először azt hittem, hogy az Ultimate Boxot veszem, ami viszont Platinum. Csak szólok, mert épp le van árazva, nehogy valaki hasonlóba fusson bele.
-
Vasti74
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Vasti74
senior tag
'97 óta csak linuxot használok, eddig valahogy megvoltam vele... Nem is tudom mikor kezdődtek a problémák, talán úgy 2 éve lehetett. Elkezdtek érdekes dolgok történni, amik addig nem ;-)
A "valamennyire meg is javult" nekem csak valamennyire elég, de nem egészen ;-) Igaz, nekem egyáltalán nem javult meg. Egyszer unalmas órámban valamelyik AI ajánlására a Chromium-ot is megpróbáltam, az sem hozta meg az áttörést. Szóval a FF működik kb. jól (kivéve a nagyon magas mindenféle használatot és az eldobált képkockákat) , Chrome-ot és Opera-t próbáltam, a hardveres gyorsítás szerintem felejthető: nem mindenki linux guru, aki linuxot akar használni, hogy ki tudja mennyi ideig túrja a netet egy valamennyire működő böngészőért. Én órákat túrtam már, de tényleg csak valamennyire működik ;-)
Nekem van most két linuxos gépem, amit használok (anyunál és itthon) , mindkettő brand gép, 8.gen Intel, és mindkettő vacak. A múltkor írtam, hogy anyunál a WSXGA+ (1680x1050) monitoron sem bír rendesen működni szerintem, itthon meg a 4k monitorom egy halál. De a Ryzen 5 4650G + Vega7 + 32GB memória felállással sem volt jó, ezért inkább eladom azt a gépet, mert az i3 procin 8GB memóriában is kb. ugyanolyan vacakul tud működni, nem kell hozzá izmos gép ;-)
Mindegy, ez mát tényleg az utolsó utáni utáni utáni ;-) próbálkozásom volt, és hála a FF-os manőveremnek kevesebb cuccot kell majd másolnom a mac-re - gyakorlatilag semmit ;-)
-
sh4d0w
félisten
Én megéppen javasolni akartam neki, hogy fogjon kezet Veled, mivel erős kihívód a "hogyan hackeljük használhatatlanra a rendszert" versenyben.
-
tordaitibi
veterán
szerintem, ezt úgy hogy antiFirefoxos vagyok csak logikázok,
ha egy bármilyen szoftvernek megadsz egy adott könyvtárat munkakönyvtárnak akkor azt fogja használni.
Én az életbe egyszer adtam meg közvetlenül az Asztalt egy zip kicsomagolásakor és lett az Asztalon 122 darab fájl és ikon.
én voltama lüke, 7zip nem volt hunyó, ő csak megcsinálta szó nélkül amit kértem tőle.
Szerk, közbe látom Te is kb. ugyanerre jutottál. -
Vasti74
senior tag
about:profiles, és ott hoztam létre egyet. Valamiért itt szoktam babrálni a profilokat...
OK, hülye voltam, mert azt HITTEM (tudom, hinni a templomban kell, de állítólag ott is csak az első két sornak ;-) hogy majd csinál egy valamilyen könyvtárat, és abba önti a fájljait - könyvtárait, de nem, igaza volt, a kiválasztott könyvtárba tette ;-)
Mondjuk az már nagyobb gáz szerintem szoftverileg, hogy a /home/vasti könyvtárat törölte le (már amit tudott belőle) amikor töröltem a profilt: valahol még érthető is, mert hiszen az volt a profil könyvtára ;-)
Mindegy, igazából az én baromságom volt, valószínűleg én vagyok a Földön az egyetlen linux felhasználó, aki ilyenekkel szívatja magát ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem igazán értem, új profil létrehozásánál nincs is kérdés rá, hogy hol hozza létre. Minden szépen a .config/mozzila/firefox mappa alatt történik, ahogy kell is. A snapes verziónál meg a snap mappa alatt ugyanott.
Nem az van, hogy te kézzel átállítottál valamit az about:configban vagy a beállítások egyik zugában ami miatt a /home lett a config mappád? Nekem ez user errornak tűnik.

-
Zó
senior tag
Nekem a Windowszal több problémám volt, így én nem panaszkodom, de tény, hogy amíg azt (is) hadználtam, addig is szerencsésnek/ügyesnek érezhettem magam, masok nyomorát olvasva. Nyilvan létezőek a problémáid, de jelenleg 5 linuxos saját gépem van, meg még pár a családban, és nem sikerül hasonlókat produkálni, így kevésbé érzem általános jellegűnek a vészt, mint ahogy szenvedő féljént értékeled. A Chrome/chromiumok alatti probléma valós, ha nálam már valamennyire meg is javult. Továbbra is uavaslom a Freetube kipróbálását, hátha az új kalandok megélését hozza el

-
Vasti74
senior tag
Pedig sajnos ez a véres valóság ;-)
Talán az a baj velem, hogy olyan képtelenségeket várok, mint pl.: egy évtizedek óta fejlesztett szoftverakármi (linux, kde, böngészők, stb.) úgy működik, ahogy _szerintem_ működnie kellene, vagy egyáltalán: legalább kb. rendesen működik.
De tegnap még próbálkoztam puszta önsanyargatásból azzal, hogy Chrome alatt is legyen hardveres videólejátszás, ha már a hardverek rohadt régóta támogatják, a kde-t >20 éve fejlesztik, a Chrome is lassan annyi idős, szóval találkozhattak már párszor egymással ;-) , de nem. ChatGPT és Google minden ötletét bevetettem, mindent leellenőriztem, minden rendben lévőnek tűnik, és mégsem működik... Azt sikerült elérnem az elvileg jó beállításokkal, hogy játssza a videót, de nincs kép, és persze azt is hardveres támogatás nélkül tolja ;-)
Szerintem odáig már eljuthatott volna a dolog így 2026-ban, hogy feltelepítek valamit, és működik. Ha a másik két rendszer alatt ezt sikerült megoldani, akkor talán nem lehetetlen ;-)Na megyek, beveszem magam a konyhába: ott könnyebb sikereket elérni, mint linux alatt Youtube-ot nézni ;-)
-
Zó
senior tag
-
Vasti74
senior tag
A snap-es FF-ot lekaptam, és tettem fel "igazit".
Új profilt hoztam létre, és egyszerűen csak kiválasztottam a home könyvtáramat - nem gondoltam hogy annyira sötét állat, hogy oda behány mindent, legalábbis szerintem az lenne a logikus, ha az új profilnak létrehoz egy könyvtárat. Azt meg pláne nem gondoltam, hogy annyira sötét állat, hogy eltávolításkor nem csak a saját cuccait törli... ;-)
Mindegy, ez is megvolt - holnap keresek egy mentést, tuti van valami külső vinyón a gépemen lévő cuccokról is. De ha nincs az sem baj, 90%-ban szemét volt, a maradék 10%-ot meg letöltöm újra ;-)
De most egy kicsit jobb a szememnek, hogy 1080p videó lejátszása közben a proci 30% körül teker, a render 50% körül, és sokkal kevesebb úgy általában az eldobott képkocka :-)
-
Vasti74
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
.mozzilla könyvtárat már nem hoz létre új telepítésnél a Firefox, nem túl rég implementálták, hogy használja a megfelelő xdg mappákat a profil meg egyebek tárolására. .mozzilla könyvtárral már csak régebbi telepítésnél találkozhatsz.
Ha neked a /home alá behányt mindent, akkor azt hiszem találtál valami bugot magában a Firefoxban. Vagy a Firefox snap-es verziójában, ami a *ubuntuban van. Nem egy jó dolog szerintem, de bele van szerelmesedve az Ubuntu.
-
Synaptic
senior tag
-
Vasti74
senior tag
Na csak nem tudok nyugton maradni, amíg lesz mac-em ;-)
Gondoltam kipróbálom a Kubuntu (a Gnome valahogy még annyira sem jön be nekem, mint a KDE) új LTS változatát. Nem volt rossz live rendszerként, kevesebb erőforrást zabál, mint a múltkor próbált rendszerek, úgyhogy feltelepítettem a Mint Cinnamon helyett. Egyelőre tetszik :-)
(Mondjuk vannak érdekességek, pl. az asztalikonok elrendezésénél ha azt választom, hogy sorokban, akkor egymás alá pakolja őket, ha oszlopokban akkor meg egymás mellé, és mindkét esetben csak azt lehet választani, hogy balról jobbra vagy jobbról balra, fentről le vagy lentről fel nincs egyik lehetőségnél sem, de a Plasma is még nagyon új, nem működhet minden jól ;-)Apró kellemetlenség, hogy a FF-ban létrehoztam egy profilt a home könyvtáramban, gondoltam lesz annyi esze, hogy csinál egy . mozilla könyvtárat, de nem csinált, beömlesztett mindent a home-ba. Na mondom akkor törlöm a profilt a fájlokkal együtt: lenyesett MINDENT a home könyvtáramban, a gépben lévő és felcsatolt 500GB-os SATA SSD-ről is! Szóval most lett sok helyem ;-) Kb. minden a NAS-on van, de azért helyben is voltak zenék, letöltött ISO fájlok, stb. Szerintem ez normális működésnek nem igazán nevezhető, de még csak >20 éve fejlesztik a cuccot, mindenre nem gondolhattak ;-) Bár ha tudja, milyen könyvtárakat hoz létre elvileg azt is tudhatná, hogy miket töröljön le, de gondolom ezt implementálni még több órányi munka lenne a fejlesztőknek, mindenre nincs idő ;-)
-
Albert.Tamas
tag
Kijott a Ubuntu 26.04 LTS
-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a választ mindenkinek.
Igen, a debian-t azt biztosan elfogadják.
Annak kevesebb vagy ugyanannyi a gép igénye, de több helyet foglal.
Mivel nemsokára újra kell pakolni így majd fel dobom azt, hogy megnézzem.
IT nem ért linuxhoz. Windows és Alma. Ha oda állítok egy puppy linuxal el zavarnak
Lubuntu ba benne van ubuntu, arról hallottak, az jó, jöhet. Debian is ezért lesz jó, azt hallhatták. -
csixy
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Értem. Akkor még amit megpróbálhatsz:
-Debian-t használni LXQT-vel vagyx XFCE-vel. Nincs benne Snap, se más ami nem oda illő, alapból is kisebb a telepítés. Nincs az az IT, ami egy Debian-t ne fogadna el, főleg ha az abból készülő Ubuntut elfogadják.
-Át lehet irányítani bizonyos mappákat mint pl. a /var/log a ramba, amik leállításkor törlődnek. Ennek régebben, a lassú HDD-k korában volt divatja, mielőtt az SSD-k megjelentek. De ez igényel némi hozzáértést, de legalább is guglizást.
-Mégis bővítesz háttértárat. Ebben az esetben a kisebb lemez tartalmát (partícióit és partíciós táblát) 1:1-ben át lehet klónozni a nagyobbra, ahol csak ki kell terjeszteni a mostani Linux partíciót és a gép észre sem fogja venni a változást.
-
sh4d0w
félisten
-
shadow1901
senior tag
-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a választ.
Journal tl -t nem tudom hogy kell, nem értek a linuxhoz semmit
Hiába vakarnám le a progikat, a tárhely folyamatosan csökken. A belassuláson veszem észre. Még egy hónap és be fog telni a meghajtó.
Még heti szinten se használom a gépet. Van hogy csak 2 havonta egyszer kapcsolom be.A friss telepítés és a teljesen megtelt meghajtó között kb 20 indítás lehet.
Tehát kb 20 indítás után újra kell rakni. Igaz, hogy minden alkalommal update, upgrade, clean van.CPT.Pirk:
A laptop az enyém. Hp Chromebook volt. Azért nem lehet tárhelyet cserélni, mert annyit nem ér a laptop hogy barmit is költsek rá , illetve van valami particio a meghajtón ami nélkül nem indul el a laptop.
IT nem kényszerít semmire, csak vannak biztonsági szabályok. Nem minden linux felel meg neki.
Nem munka eszközöm a laptop. Csak néha kell itthon a céges email nekem. Ezért is használom olyan keveset. -
shadow1901
senior tag
Nekem archon van ilyen problémám. Most ez megoldotta. Install után, a 6GB-os lemezen 1.5GB szabad hely van. Ez nekem megfelel, de elkopott. 0,6-0,8GB-ra. Volt, hogy az update nyavajgott, hogy nincs hely

Az említettjournalctl --disk-usageparancsra rákerestem és van olyan opció, a journald.conf-ban, hogy max méret, és max eltárolási idő. (Méret 100MB-ra, idő 1 hétre átállítva) Nekem itt volt a hiányzó 600MB. 600 nem 5000.Én ezen még a ksnip vagy mi volt fent alapból, prntscrn programot is levakartam. Esetleg listázd ki mik vannak fent, válogasd ki melyek mehetnek...
Van olyan opció hogy fedél nyitásra bekapcsoljon?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
lanszelot
addikt
Se disztrót nem cserélhetek (ez van leadva az it -nek)
A laptopban nem lehet tárhelyet cserélni.
Akkor marad az újra telepítgetés.
Úgyis csak 1 file-t kell vissza másolni, a rendszer frissítés és tisztítás egy txt-ben van azt kell vissza rakni.De ha belaksz egy rendszert ott letöltesz programot, azokat használva keletkezik ez az, stb.
Itt semmit se használok, semmit se installálok, nem töltök le, nem készítek dokumentumot, se semmit.
Firefox -ot használom csak.Illetve IT úgy ad hozzáférést ha napra kész a rendszer, azaz mindig frissítem terminal-bol.
Van programja, de terminal-t jobban szeretem.Két dolgot nem szeretek benne, hogy
Ha kinyitom a laptopot elindul a rendszer
És hogy tele van felesleges programmal. Nem sok helyet foglal, és nem zavar vizet, de lehet az egyik szemeteli tele a gépet mert fut a háttérben tudtomon kívül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt mutatja, hogy a 100MB feletti csomagok jellemzően a snap csomagjai, annak meg van egy adag Gnome függősége, hiába LXQT az asztal. Ezzel Lubuntun nem tudsz mit kezdeni, a snap az része a disztrónak, sajons beleerőltették. Nálam az 1-2 programmal belakott és már régen telepített Lubuntu az 20GB helyet foglal.
Azt tudom mondani, hogy vagy nézz egy még kisebb igényű disztrót, vagy cserélj háttértárat nagyobbra abban a gépben, és akkor nem lesz ilyen gondod.
-
lanszelot
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
sh4d0w
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
-
111141 - 111001
111141 - 111001 111000 - 110901 110900 - 110801 110800 - 110701 110700 - 110601 110600 - 110501 110500 - 110401 110400 - 110301 110300 - 110201 110200 - 110101 110100 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox tulajok OFF topicja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magisk
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Star Citizen
- 3D nyomtatás
- Windows 11
- További aktív témák...
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Okosóra felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E4310 - i5-520M I 4GB I 160GB I 13,3" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 2TB + 3 ÉV APPLE Care PLUS + ÁFÁ-s
- Honor 200 pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Könnyebb áttekinteni az adott csomag paramétereit, mint Octopiban, igaz azt már megszoktam.

Kezdem magam nagyon kezdőnek érezni!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Talán célhardver, szerver. stb.