Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
viralmind
aktív tag
A live es wmware,virtualbox-os futtatasbol nem erdemes leszurni semmit,sajnos telepiteni kell ahhoz , hogy meglasd valoban mit produkal a rendszer.Tobbszor futottam bele abba a hibaba , hogy live illetve vboxos rendszeren hiba hegyekbe futottam ,rendesen telepitve viszont semmi hiba.
-
Tonyk
veterán
Nem tudom valakinek rémlik-e még, hogy Ati Radeon HD 4770-el szívtam Mint 17 alatt. Már a telepítes sem ment, állandó restartok, fagyások. Csak sw. rendering módban ment. Később kiderült, hogy az alapul szolgáló Ubuntu 14.04 alatt is ez a helyzet...
Ma találtam rá megoldást, leírom hátva valakinek egyszer jó lesz:
(Kederült, hogy kernelszinten van a gubanc és AMD APU-sok is szívnak vele rendesen... Elméletileg az újabb 3.14 és 3.15-ös kernelekben talán javítva van ez a bug?!)
Grub-ban az alábbi paraméterrel kell indítani a kernelt: radeon.dpm=0 . Ez ugye 1 alkalomra szóló, átmeneti megoldás.
Ha ok, és véglegesíteni szeretnénk az /etc/default/grub -ban lehet az alábbi sorral:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" ... ... radeon.dpm=0"
Mentés, majd: sudo update-grub
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
Senki?
Akkor segítek: (Nem magamtól jöttem rá, hanem a Szegedi PM Hiv. rendszergazdijától )
mountba és az fstab-ba is kell uid és gid:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile,gid=localuser,uid=localgroup 0 0
vagy
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszo,gid=localuser,uid=localgroup
-
lev258
veterán
Nem mindegy, hogy a modemből jön a kábele, router-ből, vagy switch-ből (esetleg valamely kombináció). Ha van router, akkor azon elvileg már beállította korábban az internetet, így Linuxon nincs dolga vele. Csak modem esetén viszont hagyományos DSL kapcsolatnak megfelelő beállítás szükséges.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Tonyk
veterán
[k jan 13 16:12:51 2015] Switched to clocksource tsc
[k jan 13 16:12:52 2015] floppy0: no floppy controllers found
[k jan 13 16:12:53 2015] random: nonblocking pool is initialized
[k jan 13 16:12:58 2015] EXT4-fs (sda5): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[k jan 13 16:12:58 2015] init: ureadahead main process (301) terminated with status 5
[k jan 13 16:12:58 2015] Adding 5242876k swap on /dev/sda6. Priority:-1 extents:1 across:5242876k SSFSMint látható logolásban itt van egy kis szünet.
A quiet splash-ot kivéve csak itt áll 3-4 másodpercet (de semmi extra nincs idepakolva):
Running /scripts/local-premount
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
6,587796>] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
13 s a bootidő
Nekem is elidőzik ezzel a filesystem ellenőrzéssel, ahogy nézem, erről lehet itt szó. Ezt lehetne talán gyorsítani, kérdés, hogy érdemes- e!?Nézd meg a top 10- et ezzel a paranccsal:
dmesg -d | cut -d "<" -f 2 | sort -nr | headsda5- ről bootol a Linux?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Fenyő
őstag
Mint 17.1 Xfce menüszerkeze az pont eléggé hajaz az Xp-ére és elég jól testre is szabható ha vmi nem teljesen ott lenne vagy úgy viselkedne akkor a whisker menu és a panel beállításait próbálgasd végig, amúgy meg ezt, meg ezt nézd meg ha még az ikonoknak, háttérnek is pont ugyanolyannak kell lennie.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
SATA_boy
csendes tag
Bennem is voltak félelmek, amikor anyósnál XP-ről váltottam Linux Mint MATE-re (az új laptop simán bírna erőforrás igényesebb disztrót is, de a MATE stabilitásában eddig még nem csalódtam; ugyanez nem mondható el pl. a Cinnamon-ról).
Rááldoztam fél órát a rendszer bemutatására, a böngésző ikonja a gyorsindítóban és az asztalon is megtalálható, felvettük a könyvjelzők közé a kedvenc oldalakat, beállítottuk a kezdőoldalt, gyakoroltuk a szabályos ki- és bekapcsolást, zenehallgatást, videózást, és belőttem egy szép háttérképet. A frissítéskezelőben kikapcsoltam a hármas szintű frissítések telepítését (bár nem jellemző hogy anyós frissítéseket telepítene, de jobb biztosra menni).
Ha valami gubanc támad (jellemzően a nyomi flash lejátszás miatt), akkor átszaladok és frissítem a rendszert (a hármas szintű frissítésekkel egyetemben).Minden frankón működik XP-s kinézet nélkül is, tehát idősebb ember számára is megszokható (főleg ha tényleg csak netezésre van használva a gép), de remek dolognak tartom, hogy a linux erre is képes, ezáltal még barátságosabb és kellemesebb lehet az áttérés XP-ről.
-
beloadjoker
őstag
Más nincs is benne
ThinkPad-X200 ~ $ cat /etc/network/interfaces
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopbackOneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
Falcon C.
aktív tag
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo mount
[sudo] password for csaba:
/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
none on /sys/fs/pstore type pstore (rw)
/dev/sda5 on /home type ext4 (rw)
rpc_pipefs on /run/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
systemd on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,noexec,nosuid,nodev,none,name=systemd)
//192.168.1.4/Tor on /home/csaba/Asztal/NAS type cifs (rw)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=csaba)
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo umount /home/csaba/Asztal/NAS
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo mount -aAz umountra az egyik eltűnik, másik üres lesz, a mountra megjelenik amelyik eltűnt, s az üres is újra a Tor-on belüli admin és public mappához visz.
[ Szerkesztve ]
[Redmi Note 11] [Acer V3-574G-54T5]
-
-
nagyúr
Ez egy szakmai fórum, ilyenek a szabályok. Aki trágárságra vágyik, menjen focimeccsre vagy korcsmába. Itt semmilyen hatalomról nincs szó, nem is töröltem eddig a hsz-t.
Minap két mém-et tettem fel a kedélyek nyugtatására, szakmai fórumon azt sem lehet, törölte a moderátor.
Ha én figyelmeztetem, akkor jobban jár fórumtársunk, viszont, ha ez többeket is zavar, akkor nem figyelmeztetek senkit, marad a régi módszer. Nekem úgy is jó! moderátorok mondjuk idegesebbek lesznek azáltal[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Az szerepel az fstab-ban, amit beleírsz. Én csak azt mondtam, hogy még nem láttam ntfs bejegyzést a sajátomban, a fájlkezelőben mégis megjelenik és meg tudom nyitni egy kattintással. Ha auto csatolást szeretnék, akkor beírnám az fstab-ba valószínűleg.
(#4314) growler Most már lejött nekem 4 perc alatt a múlkori 4 óra helyett. Igaz, a honlap Download szekciója még most sem akar betöltődni.
(#4336) King Unique Ahogy a többi bepróbálós disztróból látható, nem egyszerű integrálni a Plasma5-öt, lehet, hogy itt is majd érdemes lesz megvárni vele a 18.x verziót, hogy tökéletesen működjön. De ne legyen igazam.
Cinnamon 2.8 is egész jó már, ki lehet bírni vele, azt használom egy ideje, nekem nem is hiányzik a KDE.[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Kipróbáltam, valóban ezt csinálja, de ki lehet vele tolni. Megnyitod a Nemo-t rendszergazdaként és, ha ott állítgatod, akkor már felhasználó módban is helyreáll.
Egyébként csak javaslat, de ha kifejezetten Nemo vagy Cinnamon beállítással kapcsolatos kérdés van, nem árt odaírni a verziószámot, mert már frissült egyszer a 18.3-ban a Cinnamon és a Nemo is.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Mentem volna jelenteni a bug-ot, de úgy látom a 18.2 óta jelen van.
Ez a desktop történet nem nagyon kedvence a Cinnamon fejlesztőinek. Most jöttem vissza KDE-ről, hátha... de még mindig ügyetlen a desktop grid, most meg ez is....Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
nagyúr
Valóban úgy marad, én csak átbootoltam kipróbálni és bezárásig változott a méret, de a kikapcsolt rootjogú Nemo után a normált indítva ugyanaz maradt.
Az lehet a gond, hogy párhuzamosan két helyen is lehet ezt a mappaméretet állítani.
Nemo / Nézet-en belül van a Nagyítás, Kicsinyítés, Normál méret - azzal próbáld meg, 18.2-n most működik a billkombója. Ctrl - , Ctrl +Értem már! Amit beállítasz a Szerkesztés / Beállításokban, azt veszi alap normál méretnek a Nézet-en belül és ahhoz képest nagyít vagy kicsinyít. Próbáld ki, hogy átállítod és utána használod a Nézeten belül a Normál gombot.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Jól van, most már összeállt a kép valamennyire, először akartam is kérdezni, miért a Nemoból állítgatod desktop ikonokat, mert emlékeztem rá, hogy anno én azt a desktopon állítgattam. Ezek szerint ezt még 18.1-nél csinálhattam, mert ott meg is van az opció erre:
Rémlik is valamely verzió megjelenésekori leírásból, hogy a Nemo dolgait integrálták az asztalba, ezek szerint ez is ennek esett áldozatul. Nem volt túl jó ötlet, vagyis az ötlet az jó lett volna az egységes megjelenés szempontjából....az viszont gáz, ha 18.2 óta nem csináltak vele semmit.
Abban bízzunk, hogy most már még jobban a Cinnamonra tudnak koncentrálni, ha már a KDE verzió kiesett a kalapból.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Ez a közbeszerzés régóta ilyen nálunk, gyakorlatilag intézményesített közpénz ellopása, a híveknek engedett intézmény. Felháborító egyébként valóban!
Ma már elenyésző hatása van ennek a közpénzek egészére nézve, szintet léptek annak átirányításában. is.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning