- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Anker Charger (140W, 4-Port, PD 3.1) laptop, mobil, tablet töltő
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- GoodSpeed: ASUS RT-BE92U WiFi 7 router a felsőházból
- gerner1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tonyk
veterán
OK, ezt én megértem, de azért a valós árakkal kéne kalkulálni általánosságban. Ha neked NER céged van és egy 256GB SSD-t 80000 ft-ért számolsz, az attól még nem fogja jelenteni, hogy egy 256GB SSD négyszer olyan drága, mint egy 1TB HDD. A NER után a következők a rablók sorában azok a boltok/cégek, akik a notebookokba SSD-ket szerelnek.
Szívesen bemennék az ilyen rablóktól megkérdezni, hogy egy 10088.-ft mai nettó értékű WD Blue 3D 250GB SSD-t mennyiért szerel a HP 8570p-be és mikor elmondja megkérdeném, miért ennyire drága? Gyakorlatilag 2 perc alatt elvégezhető a művelet.

Jaja...
A napokban szopok közbeszerzéssel. Csak most látom milyen gazdag ország vagyunk. Adófizetői pénzből milyen áron szerzünk be közintézmények számára hardvert... pl. u.a. vga közbeszer oldalon 39e, arukereso.hu 19e.
Ajánlom annak, aki szeret ledöbbenni a https://kozbeszerzes.dkuzrt.hu oldal termékek menüpontját. -
Tonyk
veterán
Sziasztok, feleségemnek linux mint van a gépén, ami pár nappal ezelőttig tökéletesen működött, majd a bejelentkező panel cseréjével már nem fogadja el a felhasználóhoz tartozó jelszót, és sehogy nem enged belépni.
Amikor jó jelszót írok be, pár másodperces dolgozás imitálással visszatér ide, helytelen jelszó esetén kiírja, hogy helytelen.
Képet is csatolok az "új" bejelentkező panelről.
Kérlek, ha valaki látott már hasonlót, vagy van ötlete, hogy mi lehet a probléma, akkor az ne habozzon segíteni nekem.
Köszönöm előre is.
-
Tonyk
veterán
Sziasztok!
Frissen telepített Mint kábelen nem csatlakozik a netre.
A router-t látja, de a netre nem tud kimenni.Először az openwrt menüjében keresgéltem, de mivel ugyanazon a gépen a win7 és a Live disztrók is elérik a netet, így a Mint felé fordultam.
A név feloldásra gyanakszom, mert ha egy weboldal IP-jét megpingelem, akkor az műxik, de ha a neve alapján, akkor nem.
Mi lehet a gond?
Nálam is rendszeresen előjön ez a friss telepítéseknél. Én az /etc/network/interfaces -ből szoktam törölni a felsleget és csak ez marad benne:
auto lo
iface lo inet loopback -
Tonyk
veterán
Jól van, most már összeállt a kép valamennyire, először akartam is kérdezni, miért a Nemoból állítgatod desktop ikonokat, mert emlékeztem rá, hogy anno én azt a desktopon állítgattam. Ezek szerint ezt még 18.1-nél csinálhattam, mert ott meg is van az opció erre:

Rémlik is valamely verzió megjelenésekori leírásból, hogy a Nemo dolgait integrálták az asztalba, ezek szerint ez is ennek esett áldozatul. Nem volt túl jó ötlet, vagyis az ötlet az jó lett volna az egységes megjelenés szempontjából....az viszont gáz, ha 18.2 óta nem csináltak vele semmit.
Abban bízzunk, hogy most már még jobban a Cinnamonra tudnak koncentrálni, ha már a KDE verzió kiesett a kalapból.
Igen , ha jól emlékszem korábban (18.1, de lehet, hogy 17 alatt) még a desktopon működött a shift+görgetés fel/le is.
"Abban bízzunk, hogy most már még jobban a Cinnamonra tudnak koncentrálni, ha már a KDE verzió kiesett a kalapból."
Hááát, nem tom'... Egy redves desktop grid-ért is ha jól emlékszem 3-4 évet könyörgött a közösség. Szóval nem sok remény fűzök hozzá, hogy ez relative gyorsan javított hiba lesz (2017.08.24 óta érintetlen a bugreportja). A user exprerience nagy rákfenéje a Cinnamonnak sajna, de ahogy mondod is, hátha több idő marad rá mostantól.
-
Tonyk
veterán
Valóban úgy marad, én csak átbootoltam kipróbálni és bezárásig változott a méret, de a kikapcsolt rootjogú Nemo után a normált indítva ugyanaz maradt.
Az lehet a gond, hogy párhuzamosan két helyen is lehet ezt a mappaméretet állítani.
Nemo / Nézet-en belül van a Nagyítás, Kicsinyítés, Normál méret - azzal próbáld meg, 18.2-n most működik a billkombója. Ctrl - , Ctrl +Értem már! Amit beállítasz a Szerkesztés / Beállításokban, azt veszi alap normál méretnek a Nézet-en belül és ahhoz képest nagyít vagy kicsinyít. Próbáld ki, hogy átállítod és utána használod a Nézeten belül a Normál gombot.
Nemo / Nézet-en belül van a Nagyítás, Kicsinyítés, Normál méret - azzal próbáld meg, 18.2-n most működik a billkombója. Ctrl - , Ctrl +
Ez tiszta sor, de ez csak a nemoban megnyitott adott könyvtárban lévő ikonok méretét változtatja. Itt az a bug, hogy a desktop ikonméretet ha egyszer beállítod az úgy is marad.
Be lesz drótozva.igen boot után a beállított érték 100%-ra áll, de az ikon mérete az asztalon a korábban akár tévesen is beállított %-os értéken marad.
De itt egy videó róla:
-
Tonyk
veterán
Mentem volna jelenteni a bug-ot, de úgy látom a 18.2 óta jelen van.
Ez a desktop történet nem nagyon kedvence a Cinnamon fejlesztőinek. Most jöttem vissza KDE-ről, hátha... de még mindig ügyetlen a desktop grid, most meg ez is.... -
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Friss telepítésű Mint 18.3 Cinnamon
Desktop ikonjainak méretét szerettem volna megváltoztatni. Ehhez ugye :
Nemo - Szerkesztés - Beállítások - Nézetek : Ikonnézet alapbeállításai
100%-ról leveszem pl. 66%-ra. Ikonméret kisebb is lesz rögtön. Na de itt jön a bibi. Vissza már nem lehet állítani semmilyen méretre. Hiába nyomok neki bármilyen méretet. Marad az előzőleg beállított méret.
3 frissen telepített gépen is előjött.
Találkozott más is ezzel a hibával? Ötlet?
-
Tonyk
veterán
Felpakoltam a 18-as cinnamont. Egy nyűgöm van vele, hogy firefox alatt a notebook touchpadje fordítva scrollozik, de pl nemo alatt jó az irány. Egérrel jó irányba teker, csak a touch scroll nem. Látott már valaki ilyet?
-
Tonyk
veterán
Sziasztok!
Van két szöveges dokumentumom. Elméletileg a tartalmuk megegyezik. Gyakorlatilag meg ugyan azon beállításokkal az egyik dokumentum 14 oldallal több. És tele szöveg, nincs rés.
Van Linux rendszerre olyan program, ami meg tudja mondani, hogy hol és mi különbözik? Vagy marad a kézel való átnyálazása két 340 (354) oldalas dokumentumnak?google:
libre office compare documentselső találat : https://help.libreoffice.org/Common/Compare_Document/hu
-
Tonyk
veterán
Olvastam a 17.3 leírásában, hogy a 14.04-es ubuntura épül. Ez megdöbbentett, mert azt gondoltam, hogy szorosabban követik az új ubuntu kiadásokat, és pl. már 15.10-es rendszerre alapozzák. A kernel is 3-as főverziónál tart, amikor 4.3-at jelentik be a napokban.
Telepítettem a 17.2-t múlt hónapban, aztán a 17.3-at is futtattam USB-ről, de egyik sem kezelte a wifi kártyát a laptopomban közvetlen telepítés után, így csak LAN kábelről tudtam az internetre csatlakoztatni, hogy frissítsem, stb. A fórumokon olvastam, hogy csak a 4.X -es kernel már tartalmazza alapból a drivereket az újabb wifiadapterekhez.
Nagy kedvencem lett a Mint amióta megismertem, korábban csak Lubuntut, Xubuntut futtattam a gépeken. Ha viszont ennyire le vannak maradva a kernel verziókban, akkor lehet, hogy 16.04-től egy darabig újra az ubuntu disztrokat használom.
Próbáltál már feltenni egy 4.x-es kernelt?
-
Tonyk
veterán
"Ez vajon eredeti szerintetek?"
Szerintem inkább ez. Egy üres lemezed csak van otthon."17.3ra hogyan tudok frissülni 17.2 ről?"
sudo cp -v /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list.mentes
sudo sed -i 's/rafaela/rosa/g' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
sudo apt update
sudo apt dist-upgrade
sudo reboot -
Tonyk
veterán
Az szerepel az fstab-ban, amit beleírsz. Én csak azt mondtam, hogy még nem láttam ntfs bejegyzést a sajátomban, a fájlkezelőben mégis megjelenik és meg tudom nyitni egy kattintással. Ha auto csatolást szeretnék, akkor beírnám az fstab-ba valószínűleg.

(#4314) growler Most már lejött nekem 4 perc alatt a múlkori 4 óra helyett. Igaz, a honlap Download szekciója még most sem akar betöltődni.

(#4336) King Unique Ahogy a többi bepróbálós disztróból látható, nem egyszerű integrálni a Plasma5-öt, lehet, hogy itt is majd érdemes lesz megvárni vele a 18.x verziót, hogy tökéletesen működjön. De ne legyen igazam.
Cinnamon 2.8 is egész jó már, ki lehet bírni vele, azt használom egy ideje, nekem nem is hiányzik a KDE."Az szerepel az fstab-ban, amit beleírsz."
Ez egyértelmű."Én csak azt mondtam, hogy még nem láttam ntfs bejegyzést a sajátomban"
Rendben de, akkor kimaradt a "sajátomban", ebből a mondatból.
:
"Lehet, hogy rosszul tudom, de eddig nem találkoztam NTFS partícióval az fstab-ban."Picit félreérthető így, főleg egy kezdő számára. Mindössze erre irányult a "kérdés"

Peace! -
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Már miért ne szerepelhetne NTFS az fstab-ban?
-
Tonyk
veterán
OMG "Adj valaki kezébe egy pici hatalmat..."
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Ez akkor készült mikor mindkettő NAS-os mappa ott van? Mármint a nasos megosztás mountolt állapotban van?Jajj várjál már!
Ez azért van mert bepipáltad a csatolt kötetek asztalon történő megjelenítését. Kapcsol ki és akkor csak egy lesz. 
Rendszerbeállítások - Asztal - Csatolt kötetek -> tedd off-ra
-
Tonyk
veterán
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo mount
[sudo] password for csaba:
/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
none on /sys/fs/pstore type pstore (rw)
/dev/sda5 on /home type ext4 (rw)
rpc_pipefs on /run/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
systemd on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,noexec,nosuid,nodev,none,name=systemd)
//192.168.1.4/Tor on /home/csaba/Asztal/NAS type cifs (rw)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=csaba)
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo umount /home/csaba/Asztal/NAS
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo mount -aAz umountra az egyik eltűnik, másik üres lesz, a mountra megjelenik amelyik eltűnt, s az üres is újra a Tor-on belüli admin és public mappához visz.
Terminalban:
cd ~/Asztal
ls -laiSzúrj már be róla egy screenshoot-ot. Hirtelen arra tudok gondolni, hogy valami linkelés lehet.
-
Tonyk
veterán
Jó akkor most: sudo mount -a . Az üresbe kéne csatolódjon a nas, a másiknak nem kéne megjelenni. Kisbetű-nagybetű -re figyelsz ugye?
Sonja:
The fifth field (fs_freq).
This field is used by dump(8) to determine which filesystems need to be dumped. Defaults to zero (don't dump) if not present.The sixth field (fs_passno).
This field is used by fsck(8) to determine the order in which filesystem checks are done at boot time. The root filesystem should be specified with a fs_passno of 1. Other filesystems should have a fs_passno of 2. filesystems within a drive will be checked sequentially, but filesystems on different drives will be checked at the same time to utilize parallelism available in the hardware. Defaults to zero (don't fsck) if not present. -
Tonyk
veterán
rendszerint a csoportnév = usernév
Ha umount -olod a nas csatolását (jájj, de szépen fogalmaztam), akkor mindkettő üres lesz?:
sudo umount /home/csaba/Asztal/NAS
mount parancs mit mond, honnét van becsatolva a második ?
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Nemrég telepítettem a 17.2-es Cinnamont (64bit). Minden szuperül megy, de a ZyXel 320S NAS-t nem tudom automatikusan felismertetni a géppel. Létrehoztam egy NAS mappát az Asztalon, ide kéne mountolni, de ennyire nem értek még a Linuxhoz. Bármilyen lépésről-lépésre megoldásra vevő vagyok (netes, ubuntus leírásokat próbáltam, mindegyiknél megakadtam valahol), mert iszonyat macerás minden gépindításkor beírni a root jelszót, majd a belépéshez a felhasználót, tartományt és a jelszót.
Az admin és a public mappa lenne a fontos. 
Az /etc/fstab -ba írd be az utolsó sorába:
Szerkesztéséhez emelt jog kell: sudo gedit /etc/fstabAmenniyben a nasod ip-je: 192.168.1.10, amin a "filmek" nevű megosztást szeretnéd csatolni, az Asztalon lévő "ide" nevű könyvtárba és a desktop linux alatt a felhasználói neved: falconc és a csoportod neve is falconc, úgy ezt írd bele:
//192.168.1.10/filmek /home/falconc/Asztal/ide cifs credentials=/home/falconc/jelszofile,uid=falconc,gid=falconc
A fenti sor végére üss egy entert, és mentsd el a fájlt.
Csinálj a home-odba egy fájlt, aminek a neve pl.: jelszofile . Ebbe írd bele a nas eléréséhez szükséges usernevet és jelszót (a nashoz kapcsolódásához szükséges, azaz a nason létezőt ! Ne a desktop linuxon érvényeseket!) az alábbi módon:
username=nasos_usernév
password=nasos_jelszóMentsd el a fájlt.
Érvényesíted az fstab módosítását. (Újraindítás után csatolódik automatikusan.):
sudo mount -a
Esetleg még egy kis biztonság:
Add ki a következő parancsot chmod 600 /home/falconc/jelszofile. Ezzel csak te tudsz majd hozzáférni a jelszofile tartalmához. (Biztos, ami tuti) -
Tonyk
veterán
azon kívül semmi tipp? mert most láttam hogy ki volt nyomva az ethernet szoftveresen... visszanyomtam de így sincs net rajta
/etc/network/interfaces -ből kommentelj ki mindent próbaképp és csak ez maradjon benne:
auto lo
iface lo inet loopback -
Tonyk
veterán
Mint 17.1 Xfce menüszerkeze az pont eléggé hajaz az Xp-ére és elég jól testre is szabható ha vmi nem teljesen ott lenne vagy úgy viselkedne akkor a whisker menu és a panel beállításait próbálgasd végig, amúgy meg ezt, meg ezt nézd meg ha még az ikonoknak, háttérnek is pont ugyanolyannak kell lennie.

Köszi! Igazából önvédelem miatt kéne, mert én csak simán lecserélném, mert hogy a "rókát" vagy "góglét" mi alatt indítja el számomra huszadrangú, csak nem akarok naponta rohangálni, a miatt, hogy "Jájj, ez eddig kék vót' ..." másra meg úgysem használják a gépet, csak netezésre.
-
Tonyk
veterán
Szülőknél kéne egy régi gépet xp-teleníteni. Menne fel rá egy Mint xfce. Tud valaki olyan theme-et ajánlani, amivel xp-s feelenget kapnak, elkerülendő a korai hátsófali infarktust és agyvérzést, amit a csere miatti rémület váltana ki.
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Köszi, úgy néz ki meglett a hiba oka. Volt egy "System monitor with graphs" nevű panelhez adható kisalkalmazás. Ezt eltávolítva elindul a Cinnamon. Egy évig jól működött, lehet lett neki mostanság valami frissítése. Mindegy, hanyagolható.
-
Tonyk
veterán
Köszi erre magamtól is rájöttem, hogy ezt kéne, de friss rendszerre 484MB frissítés van. Ezt végigkattingatni. Gondoltam hátha valaki beleszaladt.
Közben feldobtam rá egy KDE-t. Az is meghal. Szóval nem a Cinnamon (2.4.8) a ludas -
Tonyk
veterán
A minap harmadjára rakom újra a Mint-et. Minden szép és jó amíg nincs a Frissítéskezelővel frissítve.
Lemegy a frissítés, majd reboot után fekete képernyő az egérrel. És ennyi. Cinnamon kilőve, újra bejelentkezhetek, de megint csak fekete képernyő egérrel.
Valaki tapasztalt már ilyet? Tegnapelőttig ok volt minden, akkor egy frissítés után jött elő ez. Szűz rendszeren is u.e. 5let?Se romeo, se semmi idegen tároló nincs engedélyezve.
-
Tonyk
veterán
Ok. Ez meglesz... Ezután gondolom kellene valami dyndns, hogy el tudjam érni a routert?
Így van, kell valamilyen ddns szolgáltató (pl. noip)
-
Tonyk
veterán
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? A Transmission-t szeretném távolról elérni, de nem tudom, hogy kell beállítani. Megadtam a futtató PC IP-jét, de mivel egy router mögött van, ezért nem tudom elérni...
Le tudnátok írni, hogy kell beállítanom, hogy elérjem?
Ha esetleg rossz helyre írtam, akkor irányítsatok a helyes totyikba!
Köszönöm előre is!
Első körben alapból 9091-es portot kellene a routerben az adott gép ip-címére (fix vagy static dhcp-s) továbbítani (portforward vagy virtual server alatt).
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Persze, újabb kernel van fenn. 3.17.x, mivel a "gyári" 17-esben lévő kernelben van egy aprócska ATI kártyákkal kapcsolatos bug, és hogy hogy nem engem ez pont annyira érint, hogy csak radeon_dpm=0 val hajlandó elindulni (de ekkor meg ugye nem túl acélos kevés a kártya energiagazdálkodása).
Még annyit megnézek, hogy visszamegyek 3.16.8-ra, úgy rémlik ez volt az első fenti bugot nem tartalmazó kernel.
Hálózati kábel, nem hinném, hogy gondot okozna, mert dhcp-vel és fix ip-vel is ugyanennyi a bootidő, de megpróbálom teljesen kihúzva is.ubyegon2
Nézd meg a top 10- et ezzel a paranccsal:
dmesg -d | cut -d "<" -f 2 | sort -nr | headmegnézem, köszi
sda5- ről bootol a Linux?
Igen, de ennek nem sok jelentősége van (szerintem), főleg ssd-n (mármint hogy mennyire van a tányér belsejében
). -
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Dmesg-ben volt egy ha jól emlékszem 6 másodperces szünet, míg semmit nem logolt, és sem előtte sem mögötte nem volt semmi gubanc (Bár e nélkül is még mindig pont a duplája a win bootidejének). De már nem rémlik mi volt az. Megnézem, és jövök vele.
Igen, mindenféle ilyen hibrnálás szir-szar ki van kapcsolva (maga az alap hibernálása kikapcsolása nálam az első mozzanat telepítés után) pont az ssd miatt.
Nem, nem UEFI.[k jan 13 16:12:51 2015] Switched to clocksource tsc
[k jan 13 16:12:52 2015] floppy0: no floppy controllers found
[k jan 13 16:12:53 2015] random: nonblocking pool is initialized
[k jan 13 16:12:58 2015] EXT4-fs (sda5): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[k jan 13 16:12:58 2015] init: ureadahead main process (301) terminated with status 5
[k jan 13 16:12:58 2015] Adding 5242876k swap on /dev/sda6. Priority:-1 extents:1 across:5242876k SSFSMint látható logolásban itt van egy kis szünet.
A quiet splash-ot kivéve csak itt áll 3-4 másodpercet (de semmi extra nincs idepakolva):
Running /scripts/local-premount
-
Tonyk
veterán
Dmesg-ben volt egy ha jól emlékszem 6 másodperces szünet, míg semmit nem logolt, és sem előtte sem mögötte nem volt semmi gubanc (Bár e nélkül is még mindig pont a duplája a win bootidejének). De már nem rémlik mi volt az. Megnézem, és jövök vele.
Igen, mindenféle ilyen hibrnálás szir-szar ki van kapcsolva (maga az alap hibernálása kikapcsolása nálam az első mozzanat telepítés után) pont az ssd miatt.
Nem, nem UEFI. -
Tonyk
veterán
Adott egy dualbootos (win8.1 és Mint 17.1) gép + SSD. Régi hdd-ről klónozva a két rendszer ssd-re. Minden ok vele, a kérdés nem is ez. Hanem hogy mi lehet az oka annak, hogy win8.1 8 (nyolc) másodperc alatt bootol be desktopra, míg a Mint 17.1 (Cinnamon) 22 másodperc alatt. Windows 8.1 alatt mindenféle hibernáció és betöltődésgyorsítás kikapcsolva. Tehát ez egy normál bootfolyamat ideje. Dmesg alatt nem látok olyan hibát, ami ezt indokolná.
Ötlet? -
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Ilyenkor bezzeg nem olyan aktívak a moderátorok...

-
Tonyk
veterán
LINUX MINT 17 LTS egy zseni módjára:
Az ubuntu és deriváltjaiból általában csak LTS verzót szabad használni, mert azokban törekedtenek leginkább a stabilitásra és csak az támogatott öt évig. Még a google is lts megjelenések időpontjaihoz igazítja a hardver vásárlásait.
Miután feltelepítettétek nyissátok meg a terminalt majd írjátok be ezeket (copy paste):
sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo add-apt-repository ppa:cinelerra-ppa/ppa
sudo add-apt-repository ppa:klaus-vormweg/ppa
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
sudo add-apt-repository ppa:alexx2000/doublecmd
sudo add-apt-repository ppa:gstreamer-developers/ppa
sudo add-apt-repository ppa:cdemu/ppa
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo add-apt-repository ppa:transmissionbt/ppa
sudo add-apt-repository ppa:deluge-team/ppa
sudo add-apt-repository ppa:banshee-team/ppa
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo add-apt-repository ppa:yorba/ppa
sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/next
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/programs-ppa
sudo add-apt-repository ppa:stebbins/handbrake-releases
sudo add-apt-repository ppa:nathan-renniewaldock/xbmc-stable
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/themes
sudo add-apt-repository ppa:jon-severinsson/ffmpeg
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/alsa-daily
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo add-apt-repository ppa:w-rouesnel/openssh-hpn
sudo add-apt-repository ppa:whoopie79/trusty
sudo add-apt-repository ppa:malcscott/bind9.9
sudo add-apt-repository ppa:mathieu-tl/nm
sudo add-apt-repository ppa:ravefinity-project/ppa
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa <- CSAK NVIDIA kártyásoknak, de azt ajánlom mert az NVIDIA-nak vannak a legjobb linuxos driverei)
sudo add-apt-repository ppa:videolan/stable-daily
sudo add-apt-repository ppa:tehnick/tehnick
sudo add-apt-repository ppa:mc3man/trusty-media
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo add-apt-repository ppa:stebbins/handbrake-snapshots
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-security/ppa
sudo add-apt-repository ppa:strukturag/libde265
sudo add-apt-repository ppa:mc3man/mplayer-test
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-sdk-team/ppa
sudo add-apt-repository ppa:apparmor-upload/apparmor-2.8
sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo add-apt-repository ppa:audacity-team/daily
sudo add-apt-repository ppa:pidgin-developers/ppa
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/gnome3
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/ppa
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-unity/daily-build
Terminal:
sudo apt-get update
sudo aptitude upgrade
Majd: sudo apt-get install adobe-flash-properties-gtk adobe-flash-properties-kde libattica0.4 libdlrestrictions1 libkcmutils4 libkdecore5 libkdeui5 libkemoticons4 libkidletime4 libkio5 libkparts4 libkprintutils4 libkutils4 libsolid4 libstreamanalyzer0 libstreams0
Majd:
sudo apt-get purge openjdk*
sudo apt-get purge icedtea-* openjdk-*
sudo dpkg --list | grep -i jdk
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer
Újraindítás
Ha van a linux mintes frissítőben frissítés azt telepítsétek.
Az alsó panelen jobb klikk tulajdonságok tájolás és fenn
majd jobb megint jobb klikk de mostmár a felső panelen és új panel és lesz két paneletek alul és felül.
A felső panelen bal oldalon amit ott láttok, azt szintén jobb klikkel oldjátok fel a zárolást és ugyanezzel a módszerrel távolítások el.
Majd jobb klikkel a felső panelen ammennyire lehet a legszélén hozzáadás a panelhez Menü egy egyéni menüsort kiválasztjátok és hozzáadjátok. Majd jobb klikk és zárás a panelhez.
Az alsó menüsoron bal oldalon a legszélén a felsorolt módszerrel a Munkaterület váltót. Szintén az alsó müsoron jobb aldalon a legszélén adjátok hozzá az ablaklita menüt.
Most jön a legfontosab, a linux kernel, mivel az az egész rendszer lelke mivel monolitikus kernel szinte minden meghajtóprogram benne van és ha valamit nem jól csináltok akkor a következő újraindításkor el sem fog indulni.
A felső panelen adminisztráció/synaptic csomagkezelő (jelszóbeírás). Keresés.
beírjátok linux 3.13.0-37 és amit ott talátok azt kijelöitek teljes eltávolításra és törlitek úgy hogy rákattintotok és alkalmaz.
Majd beírjátok a keresésbe hogy linux 3.13.0-42-lowlatency és amit kiad azt mind telepítitek (jobb klikk telepítés/alkalmaz) Azért KELL 32 bites kernelt alkalmazni mert a 32 bites linux kernel tartalmazza a pae technológiát ami megszünteti a 4 GB-os memória limitet és és a low latency (alacsony válaszidőt) ami pont a a pae kernel hibája és azt szünteti meg. Így jobb is, kompatibilasabb is (mondjuk a wine-vel is többek között).
Újraindítás.
Rendszer/Adminisztráció/Szoftverforrások/
Bepipáljátok a Getdebet és az új csomagtároló hozzáadása menüpontban beíjátok:
deb http://archive.getdeb.net/ubuntu trusty-getdeb games
és ok.
Majd Rendszer/Adminisztráció/Synaptic.
beírjátok nvidia 346 és amit kiad azt mind telepítitek. Opcionálisan telepíthető még az abode-flash-properties-gtk
Hogy úgy nézzen ki mint a legendás 10.04-es ubuntu: synaptic
ambiance-color hunanity-icon-theme ubuntu-mono
majd rendszer/beállítások/megjelenés: ambiance-orange
Újraindítás
Synaptic:
ubuntu-restricted-extras libavcodec-extra-54 libavcodec-extra ffmpeg mencoder gstreamer0.10-libde265 opus-tools lame vpx-tools alsa-source alsa-oss faac
telepítsétek
majd töltsétek le innen:
http://www.free-codecs.com/download/Nero_AAC_Codec.htm
az nero aac codecet és amit a linuxos mappában talátok azt másoljátok be a következő módszerrel:
terminal:
gksu caja (jelszó)
fájlrendszer /usr/bin/
és bemásoljátok.
Majd újra terminal és:
git clone git://source.ffmpeg.org/ffmpeg.git ffmpeg
letölti a napi frissítésű ffpeget azt a saját mappából kiteszitek az asztalra.
majd beírjátok hogy cd, és behúzzátok a mappát terminalba.
/home/felhasználóneved/Asztal/ffmpeg/configure --disable-yasm
enter
majd: make
enter
majd: sudo make install
Mivel a linuxos rendszerek nagyon kevésbé támadhatók kártevők által, a védekezés más formájára kell törekedni. Ennek az egyik módja a vpn. Ez az egész internetes forgalmat egy magánhálózaton keresztül titkosítja. Mivel a linux alapértelmezett a pptp protokollt már a kifejlesztése után a harmadik napon feltörték így ezt nem célszerű használni. Ezért nyissátok meg a terminalt és írjátok be hogy pptp és mind töröljétek.
Az openvpn tökéletes magánhálózatot hoz létre, de egy nagy hibája van mivel különálló alkalmazás, sokkal jobban terheli a rendszert mint az sstp. Az sstp microsoftos fejlesztés amely állítólag az sstp kifejlesztésénél összejátszott az amerikai nemzetbiztonsággal (NSA), de mivel a linuxos közösség nem olyan hülye hogy ezt megtegye, az sstp célszerűbb használni. Tehát ugyanebben a synapticba írjátok be sstp és amit kiír azt telepítsétek.
Illetőleg ezt írjátok be a terminalba, ami megerősíti az alapértelmezett iptables linuxos tűzfal védelmét:
Syn flood elleni védelem:
sudo iptables -A FORWARD -p tcp --syn -m limit --limit 10/s -j ACCEPT
###Portscan elleni védelem:
sudo iptables -A FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,ACK,FIN,RST RST -m limit --limit 10/s -j ACCEPT
### Ping-flood elleni védelem:
sudo iptables -A FORWARD -p icmp --icmp-type echo-request -m limit --limit 10/s -j ACCEPT
Töltsétek le innen az asztalra:
https://www.openssl.org/source/
openssl-1.0.1j.tar.gz
bontások ki és terminal:
megint
cd és beemeled a terminalba
/home/felhasználóneved/Asztal/openssl-1.0.1j/config
majd:
make
majd sudo make install
újraindítasz
A wine telepítése a következő módon zajlik:
terminal:
sudo apt-get install wine1.7
sudo apt-get install winetricks
Majd a winetricksben válaszd a default wineprefixet és az install fontból a corefontot és telepítsd. Majd bármit az install a Windows Dll or componentből. Mondjuk az xvidet. Ezért azért van szükség mert csak így lehet a MATE felületen teljesen Gnome 2 kinézetre állítani a wine-t és ehhez a következő parancsra van szükség az xvid telepítése után:
ln -s ~/.config/menus/applications-merged ~/.config/menus/mate-applications-merged
Újrainídás és kész és lesz egy olyan linuxotok, mint senki másnak.
bakker fredoooo, amit a neten találtál azt mind beszúrtad ide?
-
Tonyk
veterán
Nem mindegy, hogy a modemből jön a kábele, router-ből, vagy switch-ből (esetleg valamely kombináció). Ha van router, akkor azon elvileg már beállította korábban az internetet, így Linuxon nincs dolga vele. Csak modem esetén viszont hagyományos DSL kapcsolatnak megfelelő beállítás szükséges.
Én ezekkel tisztában vagyok, de nem hinném, hogy ha nem ismerné az eszközét, akkor útválasztónak hívná
Persze lehetnek érdekes esetek. -
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
1980x1080 a felbontásom. Tudom, hogy mi a különbség a HD és a rip-ek között. Windows alatt nem volt gond a HD élmény előidézése.
A HD hatás alatt azt értem, amikor annyira tiszta minden és olyan simán mozognak az emberek/jelenetek mintha ott lennénk köztük...
Na ez hiányzik...Nem a kadencia helyességet várod el te véletlen?
-
Tonyk
veterán
Üdv emberek!
Már lassan egy ideje barátkozom a mint-el és nagyon bejön. Azonban lenne egy nagyon érdekes kérdésem, ami lehet már másokban is megfogalmazódott...Hogy lehet a HD-feelinget előcsalni a linux mintből?
Pl filmeknél amiket játszanak média márkt-okban olyan stílusra gondolok...
Vagy mondom még érdekesebben. A gépem hdmi kábellel van összekötve egy 42" FullHD tv-vel. Ha játszom linuxon a Hearthstone-al ott érezhető a HD feeling, a sima mozgás stb. Filmet nézek, olyan átlag film érzés...Ezt hogy lehet megváltoztatni?őőőő, Bodri kutya legyek ha ezt értem!
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Srácok, segítsetek megoldani egy x-aktát.
Adott egy nas és egy megosztása. Ha a kliens gépről, kitallózom a hálózatokon keresztül a megosztás írható.
Azonban ha az fstab-ba rakom be, akkor csak olvasni tudom, írni nem:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile 0 0"jelszo" file tartalma:
username=nev
password=jelszoNyilván mount-tal is u.e a helyzet:
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszoTermészetesen a jelszó file tartalma u.a, mint a mountkor megadott, ami ugyanaz, mint a hálózatkor kitallózásakor megadott név és jelszópáros.
5let?
Senki?
Akkor segítek:
(Nem magamtól jöttem rá, hanem a Szegedi PM Hiv. rendszergazdijától
)mountba és az fstab-ba is kell uid és gid:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile,gid=localuser,uid=localgroup 0 0
vagy
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszo,gid=localuser,uid=localgroup
-
Tonyk
veterán
Srácok, segítsetek megoldani egy x-aktát.
Adott egy nas és egy megosztása. Ha a kliens gépről, kitallózom a hálózatokon keresztül a megosztás írható.
Azonban ha az fstab-ba rakom be, akkor csak olvasni tudom, írni nem:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile 0 0"jelszo" file tartalma:
username=nev
password=jelszoNyilván mount-tal is u.e a helyzet:
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszoTermészetesen a jelszó file tartalma u.a, mint a mountkor megadott, ami ugyanaz, mint a hálózatkor kitallózásakor megadott név és jelszópáros.
5let?
-
Tonyk
veterán
(Cinnamon, Mate, KDE, Xfce) (mert ahogy nézem a gépigényük kb. azonos)
Gépigény : KDE > Cinnamon > Mate > Xface
-
Tonyk
veterán
Live cd rögtön fagy a desktopra érkezés után, a teleptőt sem tudom elindítani.
Kipróbáltam ma 32, 64 bites Cinnamonnal, 32,64 bites Mate-tel, majd kipróbáltam az alapot az Ubuntu 14.04-et. Az is megdöglik ugyanúgy. Szóval nem Mint-es a hiba, már az ubuntu 14.04-ben is ott van.
Azért dühtő mert az asztali gépem, az amivel bugzik. Laptopon Ati 3470-el tökéletesen megy a 17. A 16 meg megy vissza az asztali gépre...
Nem tudom valakinek rémlik-e még, hogy Ati Radeon HD 4770-el szívtam Mint 17 alatt. Már a telepítes sem ment, állandó restartok, fagyások. Csak sw. rendering módban ment. Később kiderült, hogy az alapul szolgáló Ubuntu 14.04 alatt is ez a helyzet...
Ma találtam rá megoldást, leírom hátva valakinek egyszer jó lesz:
(Kederült, hogy kernelszinten van a gubanc és AMD APU-sok is szívnak vele rendesen... Elméletileg az újabb 3.14 és 3.15-ös kernelekben talán javítva van ez a bug?!)
Grub-ban az alábbi paraméterrel kell indítani a kernelt: radeon.dpm=0 . Ez ugye 1 alkalomra szóló, átmeneti megoldás.
Ha ok, és véglegesíteni szeretnénk az /etc/default/grub -ban lehet az alábbi sorral:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" ... ... radeon.dpm=0"
Mentés, majd: sudo update-grub
-
Tonyk
veterán
Szerintem úgy jártál mint én majdnem ma. Gondoltam felrakom a Mint17-re a 331-es nVIDIA driver-t ami szépen fel is ment. De a kis kócosfogú letörölte a WINE-t. Na gondoltam, felrakom újra. De akkor közölte, ha visszatelepítem a WINE-t, ő törli az nVIDIA driver-t, aminek az lett volna a végeredménye, hogy hibásan rakja vissza az alap nouveau driver-t mint ahogy azt az általad készített videón is láthatjuk. Vagyis valamit feltelepíthettél, ami leszedte a zárt ATI driver-t. Újra futtasd le az illesztőprogram kezelőt és telepítsd a zárt ATI driver-t, az megoldja.
Live cd rögtön fagy a desktopra érkezés után, a teleptőt sem tudom elindítani.
Kipróbáltam ma 32, 64 bites Cinnamonnal, 32,64 bites Mate-tel, majd kipróbáltam az alapot az Ubuntu 14.04-et. Az is megdöglik ugyanúgy. Szóval nem Mint-es a hiba, már az ubuntu 14.04-ben is ott van.
Azért dühtő mert az asztali gépem, az amivel bugzik. Laptopon Ati 3470-el tökéletesen megy a 17. A 16 meg megy vissza az asztali gépre...
-
Tonyk
veterán
Szaladt-e bele valaki olyanba Mint 17-tel (Cinnamon), hogy már a live verzió is halódik Ati 4770-el. Csak kompatibilis módban tudtam telepíteni, de Asztalon kb 5 másodpercig bírja lemerevedik és reboot. Mint 16 frankón megy ezen a gépen. Esetleg ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Star Wars The Old Republic Collectors Edition
- PC Game Pass előfizetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 16GB LIAN LI LANCOOL 207 ADATA 850W
- Nintendo Switch Okosítás és Szerviz - V1 // V2 // Lite // OLED - Konzolok és tartozékok javítása
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5307
- Apple iPhone 17 Pro 256GB & 512GB & 1TB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az admin és a public mappa lenne a fontos. 

Rowon