- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
rum-cajsz
őstag
-
aag
őstag
Kipróbáltam a ma kiadott Linux Mint 12 “Lisa” releasedet. Nagyon tetszik, de ugyanakkor kérdéseim is lennének. Elvileg a MATE választása GNOME2-es tudást jelentene. Kiválasztom, de sajnos hiába kattintok a jobb egérgombbal a tálcán, nem jön elő a "Hozzáadás a penelhez" menüpont. Vagy én csinálok valamit rosszul, vagy mégsem GNOME2 ez mégsem. Valaki elmagyarázná akkor most mi van itt? Mert nekem például kellene a felső tálcára ez ugyanígy:
-
>-48-<
aktív tag
válasz
rum-cajsz #194 üzenetére
Igen az az én legjobb tudomásom szerint is a boot splash screen. Egyébként a tudatos döntésük volt, hogy ezúttal tök fekete. Viszont érdekes, nekem bootnál tényleg tök fekete és egy sort sem ad be a logból.
"In Linux Mint 11 the boot splash screen is now completely black. It doesn't show a logo with green dots as it used to. This is by design. Once the system is installed the boot sequence is relatively fast. The black loading sequence doesn't look out of place and it looks consistent across all computers, whatever driver you're using."
Nem próbáltam, nekem jó a fekete, de ez esetleg működhet.
-
rum-cajsz
őstag
Szerintem még csak most van felmenőben a Mint itthon, eddig sokan bíztak az Ubiban, hogy megjavulnak a dolgok. Nagy váltásra akkor számítok, amikor kijön az áprilisi LTS, akkor fogják azok is feladni az Ubit, akik eddig nem frissítettek.
Mindjárt lenne egy újabb kérdésem:
Nekem úgy bootol be a gépem, hogy a grub után eleinte sötét képernyő van, majd karakteres képernyőn néhány szöveg (de nem a teljes bootlolási log), és végül megjelenik a belépő képernyő.
Régebben Az Ubuntunál egy képpel el lehetett "takarni" a bootolási folyamatot. Hogy lehetne ezt beállítani, vagy legalább mire keressek a neten, ha ilyet szeretnék? Nem tudom mi a "szakszó" arra, amit keresek. -
>-48-<
aktív tag
Jó kihalt ez a topic, pedig az új 12-es verzióban debütáló MGSE a legkényelmesebb/legpraktikusabb felhasználása a gnome shell-nek.
A kérdés februári, de azért hátha erre jár valaki hasonló problémával.
Szóval ha ez jelenik meg a pendriveos bootolásnál:vesamenu .c32: not a
COM32R image
boot:akkor a megoldás annyi, hogy a boot: után bepötyögjük, hogy live és voila feláll a live rendszer. Ha pedig ezt automatizálni szeretnénk, akkor a syslinux.cfg megfelelő sorát kell átírnunk.
default vesamenu.c32 -> default live
-
fradi81
veterán
válasz
jackbacsi87 #180 üzenetére
Pedig a Minté a jövő, lesz ez a topik még aktívabb is
-
fradi81
veterán
youtube flash kikerülésre van 2 mód:
1.: minitube
2.: http://www.youtube.com/html5 -
rum-cajsz
őstag
válasz
jackbacsi87 #182 üzenetére
a tegnapi nap eredménye: frissítettem Kátyára, így már gyakorlottan tettem fel a chrome pluginjeim.
Eddig nem vettem észre összeomlást, érdekes módon viszont az unitbootin Mint alatt valóban nem működik, se a 10-es alatt, se a 11-es alatt.Melyik Chrome-ot használtad? A chromiumot, vagy a google chrome-ot? Az utóbbi nekem stabilabbnak tűnik.
-
jackbacsi87
senior tag
válasz
rum-cajsz #181 üzenetére
Szia!
Ubuntu alatt a flash hogy muzsikált??
Mint 10 alatt Chrome-ot használtam, youtube videók aránylag sokszor összeomlottak, váltottam rókára, azt hittem megoldja, de az is omladozott. Pár hete felpakoltam mint 11-et, de itt is ez a bajom.
(persze most nem akarom elvenni a kedved)
-
rum-cajsz
őstag
Na, meguntam az Ubuntu lassú csiga használatát, teszek egy próbát a Mint-al.
Nekem az unitbootin segítségével simán ment az USB telepítő létrehozása, és ezt már egy 64 bites Júlia alól írom.
Csak ott szívtam meg, hogy ebben nincs dist-upgrade, szóval kezdhetem elölről a telepítést. -
fradi81
veterán
Hello
Hogy lehetne rávenni a thunart hogy viszonylag nagyobbfajta előnézetben lehessen látni a képeket? Ntfs partíción ugyanis nincs előnézet. ext4-en van de ott se elég nagy, meg valahogy nehezen frissíti a képeket, van hogy még a régi kép előnézete van ott, pedig már egy teljesen más kép van helyette. -
válasz
jackbacsi87 #176 üzenetére
Mintben nem biztos hogy van ilyen program, de ubuntuban ha live-ként indítod a cd-t, akkor tudsz csinálni usb-s bootolható verziót is belőle. Valahol a menüben van erre program.
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Jár erre még valaki?
Utolsó bejegyzés(2011-04-10 21:01:49) alapján mondjuk nem, de hátha.....Usb-ről bootolható linuxot szeretnék összedobni.(természetesen linux mint
)
10 gnome-ot használtam eddig.Most ki szeretném próbálni a kde-t,lxde-t, meg a 11et is felpakolnám.
A probléma ott kezdődik, hogy letöltöttem 3 progit (winfos alól szórakoztam velük):
unetbootin, universal usb1.8.6.8,yumi 0.0.3.2
Mind a három progi a legtöbb estben hibát jelez, kis százalékban jártam csak sikerrel. Az iso-kat a hivatalos oldalról töltöttem le, md5 ellenőrizve. Próbáltam 2db sd kártyával, meg pendrive-val is.Ha jól emléxem, valahogy parancssorból is meg lehetett ezt oldani(hogy windóz vagy linux alól, azt már nem tudom, de igazából lényegtelen.
Előre is köszi!!
-
RBJ
addikt
Felrakta már valaki a Mint 201104 xfce t. mik a tapasztalatok.
ubi mellé tenném de nem igazán kinál fel olyan lehetőséget mint az ubi, hogy másik op rendszer mellé telepítés. -
Schwarz79
csendes tag
Szia!
Nem tudom, hogy mi ez a hibaüzenet. Mindenesetre amikor pendrivera akartam Linux Mintet feltenni, akkor azt úgy csináltam, hogy bedugtam a pendriveot a gépbe és egyszerűen bebootoltam a telepítőlemezről és a telepítés helyének a pendriveot adtam meg. Egyre kell csak figyelned, hogy a grub is a pendrivera kerüljön, ne pedig a gép merevlemezére. Nálam simán feltelepült és mai napig működik, csak a pendrive lassabb sebessége miatt kell lassabb működéssel számolni, mint egy normál merevlemezes telepítésnél. -
ep75w
csendes tag
üdv srácok!
pendrive-ra szeretnék mint-et telepíteni.
próbáltam unetbootint, meg ami az ubuntuban van start disc creatort is.
a hibaüzenet induláskor:vesamenu .c32: not a
COM32R image
boot:van tippetek, mi lehet ez?
-
ntomka
nagyúr
A Jézuska hozott egy új LMDE kiadást.
-
BigManus
addikt
válasz
anonymya #165 üzenetére
Szia!
Én ugyan SUSE-t használok, de hasonló problémám nekem is volt a levelekkel.
Az oldotta meg, hogy webes felületen beléptem a fiókomba, majd kijelöltem az összes levelemet, majd olvasatlanná jelöltem.
Ezek után a levelező kliens minden levelemet letöltötte.
Egy próbát megér... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sima gcc-vel lefordítok egy alkalmazást, és az elkészült a.out filet miért nem tudom futtatni ./a.out paranccsal?
Korábban ment, most két minten is azt írja, hozzáférés megtagadva. Ha sh-val futtatom, akkor valami zárójel gondja van, mindegy mit fordítottam le (a kód hibátlan), és a chmod sem segít. -
HpocoH
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémával szeretnék Hozzátok fordulni:
A gépemen Ubuntu volt, most Mint 10-es.
Ki szeretném próbálni az LMDE-t is, de az istenért nem akar feltelepülni.A gépem: Intel C2D E4500, 4GB RAM, 500GB Samsung winchester (csak ext4 van rajt és swap) Nvidia Gt220 VGA.
Letöltöttem az iso-t (többször is) az Md5 sum mindíg jó lett, a dvd-n hibát nem talált.
Betölt az LMDE Live rendszere, elindítom a telepítést, minden ok.
Leformázza a /-t és innentől bajos a dolog:
Van hogy már a file-ok összeállításánál csontrafagy, van hogy másolás közben, de végig még egyszer sem ment a telepítő.
Megpróbáltam pendrive-ról telepíteni, ugyanúgy kifagy, az egérmutatót tudom mozgatni de nem reagál semmire, még futási szinteket sem tudok véltani, csak a jó öreg reset gomb segít rajta.Az sem működött, ha ext4 helyett ext3-ra formáztam a partíciókat.
Most feltettem az Ubuntu alapú Mint 10-est probléma nélkül.
Valami ötlet, hogy mi lehet a baja?
-
anonymya
csendes tag
Véletlenül kétszer ment, sorry...
-
anonymya
csendes tag
Sziasztok!
Elég kezdő vagyok Linux alapú rendszerek terén, ezért egy kis segítségre volna szükségem levelezőklienssel kapcsolatban. Azért ide írok, mert efféle topikot nem találtam, és Linux Mint-et használok.
Claws-ot szeretnék beüzemelni kettő fiókkal, sikerült is beállítgatnom, de valamiért nem tölti le a régi/olvasott maileket. Az újakat simán leszedi, küldés is megy, szóval efféle beállítás gond nem lehet.
Próbáltam letörölni, aztán újra feltenni, többször újrakonfiguráltam a postafiókokat is, de akkor sem változott semmi.
Van esetleg valami tippetek, hogyan tudnám letölteni a régi maileket is? Nem találok semmi infot ezzel kapcsolatban.
Előre is köszönöm!
-
Boxer001
veterán
Üdv!
Raknám fel a Mint-et egy desktopra, fel is megy, a "telepítési csík" szerint kész, felette meg ott figyel felhasználónév/jelszó beállítás, be is állítgatom, de a Tovább gombocska szürke marad, és csak áll az egész téma, ilyenkor mi van? -
ntomka
nagyúr
válasz
78zolika #156 üzenetére
Igen, Mint is lehet ! mint az Ubuntut.
[link]. Egyébként Google a barátod.
A cikkemben le van írva a különbségek jelentős része.
Kezdőknek én a Mintet ajánlom jobban, végül is egy Ubuntut kapsz ezzel is, csak sok körtől megkímél, ami a kezdőknek fontos.(#157) maláj: A DVD-n nem sok plusz van. Az tartalmaz minden nyelvi csomagot, sambat, ilyesmi. De ezek mind elérhetőek tárolóból. A DVD azoknak kell inkább, akik nem rendelkeznek nettel, vagy több helyre is szoktak rendszert telepíteni.
(#159) Boxer001: Akkor belépsz az Ubuntura, gksu gedit /etc/default/grub, a GRUB_TIMEOUT sor végére 0-t írsz, és itt az ubuntun futtatsz egy update-grub-ot.
-
maláj
addikt
beírom ide is
üdv lányok
most találtam rá véletlen a mentolos linuxra
kérdésem, hogy a 10-esből a live CD-ről amit kispóroltak azt utána is fel tudom -e tenni
132 MB miatt csak nem írnék DVD-t -
78zolika
senior tag
Sziasztok ! A Mint is lehet Windows mellé telepíteni ? mint az Ubuntut
Honnan lehet letölteni ? Mi a különbség az Ubuntu és a Mint ( az asztalt leszámítva ) ??
Ubuntu vagy Mint vagy más telepítsem ?? Ezer -
ntomka
nagyúr
-
Boxer001
veterán
-
Boxer001
veterán
Na megvan az a szemétláda...
Ez lenne a bejegyzés:[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /fastdetect /NoExecute=OptIn
C:\wubildr.mbr = "Ubuntu"Pár variációt már kipróbáltam, de max. odáig jutottam, hogy megmaradt az XP-s választási lehetőség, de rákattintva már nem hozta be az Ubuntu-t, ahogy eddig.
-
ntomka
nagyúr
válasz
Boxer001 #141 üzenetére
Hm, ha ez xp volt, akkor egy olyat meg lehet csinálni, hogy a partíción, amin van az xp indítója - a jelek szerint ez még megvan -, megszerkeszted a boot.ini fájlt:
- a timeout-ot 0-ra veszed
- a default-ot átírod az ini fájlban lentebb látható wubis sorra.Ekkor az XP-t (höhö) választva a Mint grubjában egyből a wubis ubuntu fog indulni.
-
Boxer001
veterán
Akkor azzal.
Szóval akkor nem nagyon lehet olyat csinálni, hogy gépindításnál lehessen a kettő közül választani, és az xp eltűnne?Igaz most ugye úgy van, ahogy korábban leírtam, hogy elsőnek bejön a Mint indítója, utolsó lehetőségnek xp...és azon belül érkezik meg a fekete képernyős téma, és ott XP v. Ubuntu.
Vagy akkor ki kéne mindent iktatni a francba, csak a Mint, ha ilyet lehet, de valamit lehessen már. -
Boxer001
veterán
Akkor azzal.
Szóval akkor nem nagyon lehet olyat csinálni, hogy gépindításnál lehessen a kettő közül választani, és az xp eltűnne?Igaz most ugye úgy van, ahogy korábban leírtam, hogy elsőnek bejön a Mint indítója, utolsó lehetőségnek xp...és azon belül érkezik meg a fekete képernyős téma, és ott XP v. Ubuntu.
Vagy akkor ki kéne mindent iktatni a francba, csak a Mint, ha ilyet lehet, de valamit lehessen már. -
Boxer001
veterán
Igazából szerintem ez a Mint lenne a többet indított, szóval lehet akár még felesleges is az Ubuntu.
Szóval most az a helyzet, hogy ez a Mint egy külön partíción van (csak az, semmilyen más cucc), az Ubuntu meg ott figyel egy másik partíciómon, ahol vannak az egyéb cuccaim.
Azt mondjuk nem értem, hogy az XP-t miért teszi be lehetséges variációnak, ha le lett formázva a meghajtó... -
Boxer001
veterán
Na belebotlottam megint egy problémába.
Menüben a Monitorokra rákattintok, aztán már ezt írja ki, amióta telepítettem az nvidiás cuccát, nem kellett volna
Úgy tűnik, hogy a grafikus meghajtója nem támogatja az eszköz használatához szükséges kiterjesztéseket. Kívánja ehelyett a grafikus meghajtó szállítójának eszközét használni?
Ha a nemre megyek, akkor pl. frissítési frekvencia max 51 Hz, és 75 kellene.
Ha meg az igenre, akkor bejön az nvidia-s cucc, de ott se lehet rajta állítani.
Mielőtt telepítettem ezt a cuccot, azelőtt 75-re lehetett állítani. -
ntomka
nagyúr
válasz
Boxer001 #120 üzenetére
Igen. A Mintes csomagok is magyarok, már jómagam is fordítottam bele pár dolgot.
(#127) Boxer001: Próbálj egy sudo update-grub parancsot kiadni, hátha rájön, hogy már nincs xp. Lehet azért rakta be telepítésnél, mert az MBR-ben még ott volt az érvényes XP-s indító, vagy az Ubuntus GRUB volt épp ott. A lényeg, hogy próbáld ezt meg.
-
Boxer001
veterán
Nah, felraktam a cuccot, igaz kicsit érdekes lett.
Gépindításnál egyből a mint-et akarja indítani, de legalul van xp választási lehetőség is, majd ha arra rámegyek, akkor kijön a fekete képernyős téma xp és ubuntu lehetőséggel, xp-re rákattintva már kiírja, hogy cumika, mert nincs meg az a bizonyos fontos fájl...
ubuntu megy.
Hogyan tudom ezt orvosolni? Az lenne a legjobb, ha vagy egyből lehetne választani a mint és az ubuntu között (tehát a fekete képernyős résszel kezdené), vagy legyen a kezdő a Mint, de az xp helyett írhatná az ubuntut is.
Na most lehet így nem lehetett teljesen értelmezni.Ja meg frissítettem a rendszert, aztán azóta indításnál nincs az Linux Mint (alatta from freedom came elegance) logós betöltés, hanem csak egy sima Linux Mint felirat, fehérrel...szóval ez így nem járja, nekem ez így nem tetszik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Boxer001 #122 üzenetére
Azt ott úgy kell, hogy kiválasztasz egy partíciót, formázod, én javaslom az ext4-re formázást, majd pedig a csatolási pontnak a "/"-t kell betenni, ez jelenti a gyökér fájlrendszert.
Nyelvi támogatás teljes, ha a DVD-s méretűt telepíted, akkor alapból teljes lesz, meg lesz flash, java, stb, ha csak a cd-s méretűt, akkor meg ezeket letölti. Ott van a nyelvi támogatás gomb a menüben elindítva rögtön szól, hogy nem teljes a nyelvi támogatás, és letölti szépen.
-
Boxer001
veterán
válasz
CPT.Pirk #110 üzenetére
Eddig 2x telepítettem ubuntu-t, mindkétszer xp mellé, szóval én meg azt az oldalt nem ismerem.
Nah, le kéne tölteni ezt a Mint cuccot, aztán majd felrakom.Apumnak viszont anno kubuntu vagy miféle cuccot raktak fel, és nem az igazi...le akarom neki cserélni, de akkor már erre az újra.
-
ntomka
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy kicsit megszívtam.
A mintdesktop_3.2.2_all.deb csomag nem telepíthető, és az apt-get -et megakasztja, így a frissítés eredménye kérdéses lesz.
Laptopon ugyan túlélte a rendszer, de a videokártya driver megszűnt létezni, se a külön beforgatott mesa driver, se a "gyári" intel driver nem megy, utóbbit nem kínálja fel a rendszer. (Intel GMA945) (A félbemaradt frissítést befejeztem.)
Örülnék, ha nem kellene újrarakni.Az asztali gépben viszont meghalt a fél rendszer, ugyan parancssort kaptam, de ha gdm-et indítottam, akkor fekete képernyő, és vége a világnak. Próbálkoztam mindennel, most kapott egy friss installt a 9-es verzióból, a kérdéses mintdesktop frissítést hold-ba tettem az aptitude-el, és az aptitude alól indítottam a teljes frissítést.
Azért nem a 10-et raktam fel, mert látnom kell, hogy mi történik a telepített ati driverrel, mivel egy barátom laptopján is végre kell hajtani a frissítést, hasonló szériás radeon mellett, ott pedig nem opció a telepítés. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Boxer001
veterán
Sziasztok!
Nekem pár hónapja van fent ubuntu, előtte csak win, de már nem térek vissza.Most érdekelne engem ez a Mint cuccos...ezt letöltöm, feltelepítésnél meg "felülírja" a régit simán?
-
ntomka
nagyúr
Megjelent a Linux Mint 10.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest