Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #1803 üzenetére
Memóriateszt volt? Videókártyához fenn van az AMD driver? S.M.A.R.T. adatok rendben?
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #1805 üzenetére
Igen, a Lemezeken belül elérhető információ/tesztelő részt értem. Lehet még próbálni újabb kernelt is.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #1807 üzenetére
Az a merevlemez összes bekapcsolva töltött idejét jelenti. És usb-ről? Amúgy a Grub-ban is ott az opció, ha nem tévedek (nyomd a Shift-et bekapcsolás után).
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #1809 üzenetére
Önmagában a ppa-k még nem, de ami bennük van, az sok dolgot csinálhat. Esetleg később egy usb-s Mint 17.1 Live-ot is megpróbálhatnál, ott tapasztalsz-e gondot tartósabb használatnál.
-
alitak
senior tag
válasz toth_janika #1819 üzenetére
a menüikonra előtűnő dobozt szeretnéd keskenyebbre/alacsonyabbra állítani?
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
Varga Ferenc
csendes tag
válasz toth_janika #1811 üzenetére
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/AMD
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #1828 üzenetére
Itt lesz a válasz: [link]
Kellemes ünnepeket mindenkinek![ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #1860 üzenetére
Szintén i3-as procim van, én viszont nem tapasztaltam hasonlót eddig. Bár az is igaz, hogy a NoScript sok szeméttől megkímél.
-
lev258
veterán
Meg kellene nézni, Live alatt is ezt látod-e. Meg persze nem árt egy memóriateszt se.
-
Bohus
aktív tag
Ne higgy a rendszerfigyelőnek, nézd meg top paranccsal, hogy mi a helyzet. Nálam a rendszerfigyelő pl. nem mutatja a BOINC daemon-t, holott az kihasznál minden felesleges procidőt, azaz ~100%-on fut a procim. Azt, hogy ez 17.1 specifikus hiba-e, nem tudom, eddig nem igen néztem rá a rendszerfigyelőre.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
nagyúr
Szia!
tracker-miner
tracker-miner-fsEzekre pillants rá, nem futnak- e, mert okozhatnak ilyen 100%- os prociterhelést, bár régebben ez főleg az egyik Debianra volt jellemző! Simán ki lehet ezeket szedni a disztróból, mert semmi hasznuk nincs.
Másik 5let, hogy tedd fel a Firefox ESR változatot innen. Nekem is gondjaim voltak a legfrissebb Firefox használatával és az ESR- t használom azóta!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #1866 üzenetére
A munkaterületek számát csökkentsd, az biztos megoldja.
[ Szerkesztve ]
-
tomi_x
tag
válasz toth_janika #1868 üzenetére
Sziasztok !
Hirtelen ötlettől vezérelve tegnap éjjel letöltöttem és most fel is telepítettem a Mint-t.
Egy gyors kérdésem lenne, bár lehet hülyeség: kell e keresgélnem valamiféle virusirtót, tűzfalat ehhez vagy ebben van ilyesmi védelem ?köszi
tomi -
growler
őstag
válasz toth_janika #1920 üzenetére
Javaslom: töröld !
És tedd vissza az előző verziót, a Synaptic-ból !
(Én is jártam úgy, hogy bizonyos konverterek legfrissebb verziói nem működtek,
de aSynaptic-ban lévő igen. ...tudom, ez nem konverter ) -
Lathronos
őstag
válasz toth_janika #1922 üzenetére
VLC? Nálam a WMV-n kívül minden gond nélkül megy rajta.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
spammer
veterán
válasz toth_janika #1924 üzenetére
Próbáld meg törölni az konfigurációs fájlokat, lásd: FAQ
"Where is the configuration stored? Can I reset the settings?
The easiest way to find the configuration files of SMPlayer is by selecting the option "Open configuration folder" in the Help menu. If you want to delete the current configuration and start with the default settings, just delete the file smplayer.ini (important: be sure SMPlayer is not running when you delete the file)."
Ha ezek sem segítenek, akkor még mindig felrakhatod újra az SMPlayert (előtte mondjuk egy remove --purge a mostanira, ezzel elvileg töröl mindent).
De ajánlom ezt a lejátszót is: mpv, igaz, ehhez nincs GUI (csak egy OSD), de nem tart sokáig beállítani 2 db konfig fájlban a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
borix
őstag
-
nagyúr
válasz toth_janika #1955 üzenetére
Sokat segítene, ha a fájlkezelőt megneveznéd, mert van ahol Fájlkezelőnek hívják.
Ha Nemo- t használsz, akkor próbálgasd a beállítások / viselkedés / médiakezelés opciókat változtani, hátha be tudod állítani.Lehet, hogy ki kéne próbaképpen lőnöd az effektusokat is, azok okozhatják, hogy nem jön fel az ablak, csak Nemoval direktben indítva.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz toth_janika #1963 üzenetére
Kezdőbbek kedvéért lehet, hogy azt írja ki a Menüben, de az attól még Nemo, de megnézheted a sugóban nyugodtan! most tényleg leírsz ilyen marhaságot, hogy az a neve hogy "Fájlok"
Ugyanez a Mate változatnál Caja lenne, sok disztrónak van saját fájlkezelője. Márpedig, ha nem írod, hogy melyik fájlkezelőt használod, akkor azt nem tudjuk, mert nem evidens, hogy adott disztróban az alap fájlkezelőt használja éppen valaki!
[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz toth_janika #1963 üzenetére
Nem az ElementaryOS-sel kevered?
Üdv,
J -
nagyúr
válasz toth_janika #1970 üzenetére
Nem akartalak megbántani, de ha már a (#1958)- ban így nyíltan megkérdeztem:
akkor logikus lett volna, hogy minimum utánanézel, hogy mér' írta ez a marha azt, hogy Nemo- t használsz- é!? Azt sem tudom elképzelni, hogy ne olvastad volna a MINT dokumentációját!
Különben valószinű, hogy úgy születtem, ahogy mondod, a bibi ott volt, hogy akkoriban még szinte csak a KFKI meg hasonló helyeken volt számítógép, PC meg sehol!
Ha nem sikerült megoldani, azt sajnálom, de azért próbálgasd még a pipákat, hátha. Az effekteket is kapcsold ki, az is bekavarhat, mint említettem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz toth_janika #1970 üzenetére
Egyébként a logikád alapján a Firefox ikonja mellett Böngésző feliratnak kéne lennie!
Az van?
Deluge ikonja mellett Torrentező felirat van?(#1967) lolka1980 Remélem azért az megvan, hogy nem a megnevezésen volt a hangsúly, hanem azon, hogy konkrétan melyik fájlkezelőt használja fórumtársunk! Nem lehetetlen úgy sem segíteni, ha nem mondjuk el a problémát csak úgy általánosságban.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz toth_janika #2038 üzenetére
Jól sejtem, hogy Cinammonnal telepítetted a Mintet és utólag adtad hozzá a Matet, akkor simán előfordulhat ilyen bug, mivel nem csak a kezelőfelületben különböznek, hanem egyéb csomagokban is, próbáld meg natív Mate-t live mode-ban, fogadok, hogy úgy menni fog.
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
fradi81
veterán
válasz toth_janika #2040 üzenetére
Telepítsd újra, legközelebb nem kell kavarni a kettőt és nem lesz gond. Persze előtte törölheted a cinnamon csomagokat, hátha megoldja.
moto g72, Ninebot d28e
-
Fenyő
őstag
válasz toth_janika #2040 üzenetére
Az nem valószínű, hogy megoldaná a dolgot, a 2 változat volume controllja (meg még kid tudja mi) eltérhet egymástól, ha Mate-t szeretnél használni a Mate verziót telepítsd fel.
-
Fenyő
őstag
válasz toth_janika #2043 üzenetére
Pedig ha a Mate-t kisebb erőforrás igénye miatt használnád, jobban jársz egy natív Mate-val mint egy buherált Cinammonnal, értsd, úgy nem csak ez a bug szűnne meg, hanem további erőforrások szabadulnának fel az egyéb lájtosabb csomagok okán.
-
spammer
veterán
válasz toth_janika #2065 üzenetére
Mentsd ki a home-ból, ami kell, aztán reinstall MATE verzióval, ha az tetszik. Valószínűleg gyorsabban megvan, mint kinyomozni a hibá(ka)t, meg össze-vissza gányolni újra a csomagokkal. Telepítés és a programok installja után a kimentett konfigokat vissza tudod másolni újra a home-ba.
Amúgy borzasztóak ezek a program átnevezések, amikor a készítők átnevezik őket ilyen egyszerű, semmitmondó nevekre, mint "Videos", "Files" (magyarul meg "Videók", "Fájlok"). Amikor meg hivatkozni kell rá, akkor meg az egyszeri júzer azt sem tudja, melyik az a konkrét program. Mondjuk az eOS is ezt csinálja.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz toth_janika #2068 üzenetére
Hát az bizony gázos. Azért kíváncsi lennék, mégis miért jelszavazzák le más gépét, ráadásul miért nem kaptad meg a jelszót a saját gépedhez? Na de a lényeg: gyakran a BIOS-on kívül is elő lehet hívni valamelyik F gombbal a boot sorrend választót. A te gépeden nincs erre lehetőség? Mert akkor az tényleg szívás.
-
Fenyő
őstag
válasz toth_janika #2068 üzenetére
Ha nem ősrégi laposról van szó, akkor nem kell biosba lépni, hogy változtass a bootsorrenden, ált F11/F12/F8 gombokkal előhozható a bootmenu, amiből kedvedre választhatsz, hogy melyik médiáról szeretnél bootolni.
Amúgy az LMDE 2 (Betsy) leszek majd kíváncsi, átállnak Debian stable-ra, a Jessie (Debian 8) stabil megjelenése után vmivel gondolom, így rolling disztró lévén ~2 évente fájdalommentesen lehetne átállni új stabil verzióra, miközben nem kéne szívni egy pőre Debian beállítgatásával, mondjuk nagyon új gépekre lehet nem a legjobb választás, de egy régebbi masinára jó lehet, egyedül az XFCE verziót (ill mások lehet a KDE-t) hiányolom, de egyrészt a magyar Linux Mint oldalra fel szokott kerülni a remasterelt verzió, ill közösségi alapon a SolidXK projekt is foglakozik a XFCE/KDE nem hivatalos Lmde verziókkal.
Szerk; Lassan válaszoltam.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz toth_janika #2065 üzenetére
Rendszer szinten elállítódott a hangod. Az smplayer a saját feje után megy, a többi a rendszer alapértelmezettet akarja használni. Vagy fordítva.
Ez az elméletem.(#2068) toth_janika:
Akkor a szervíz jelszavazza vissza.
il sole non sorge più ad Est!
-
fradi81
veterán
válasz toth_janika #2271 üzenetére
szia
indítsd terminálból a programokat a hibaüzenetből talán el lehet indulni.
más: firefox 35 linuxon a régi, windowson az újabb sync van. Lehet-e valahogy összehozni a kettőt? Jelenleg nem kompatibilisek.
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
válasz toth_janika #2273 üzenetére
indítás előtt lődd ki killall-al, ha már fut.
moto g72, Ninebot d28e
-
spammer
veterán
válasz toth_janika #2273 üzenetére
Gugli elég sok találatot dob:
ipc könyvtárból kell törölni a fájlokat elvileg:
.config/deluge/ipc/deluge*
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #2544 üzenetére
Van Systemback-féle visszaállítási pontod? Milyen fájlok voltak azok? Mintha valami elromlott volna. HDD S.M.A.R.T. adatokat néztél?
-
tlac
nagyúr
válasz toth_janika #2582 üzenetére
lehetséges esetek:
-nem értesz hozzá, és valamit elrontasz
-hardverhiba
-belefutottál egy bugba, kompatibilitási hibába[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz toth_janika #2582 üzenetére
Nincs gond, mondtam, de a Fórum szabályzata egyértelműen tiltja a flame és a trágár beszéd használatát, felesleges indulatokat gerjeszt.
Megértem, hogy ki vagy akadva, de be kell tartanunk a szabályokat!tlac fórumtárs röviden összefoglalta, mik lehetnek a gondok. Annyit javasolnék, hogy egy jól működő állapotot ments el például a Kendek- féle Systemback programmal, hogy könnyen vissza tudj állni egy működő rendszerre. Vannak hasonló esetek, mint a tied, bár elég ritka, de senki nem tudja az okait. Én ilyesmi miatt is több disztrót is felrakok, most például az egyik rendszeremben volt egy gfvsd-metadata okozta hiba és azóta az a rendszer annyira nem indul, hogy még a kikapcsoló gombra se reagál, mióta megpróbáltam elhárítani a problémát! Csak a táp kikapcsolása segít, az alaplap biosa meg az írja, hogy táphiba miatt avatkozott be!
Átbootoltam másik Linuxra és egész nap hibamentesen fut.Egyébként pár tucat disztrót kipróbáltam ezen a gépen, jó részükkel nem működik együtt a gépem. Szerencsére mindig van másik!
[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
válasz toth_janika #2584 üzenetére
hardverhiba esetén win alatt is jelentkezhetnek a problémák, csak lehet ott nem olyan feltűnően és így nem tulajdonítasz neki jelentőséget (pl. összeomlott flash-nél még nem fogok hardverhibára gondolni)
a memtest-ből ezt ajánlom: memtest86+
érdemes egy egész estére ott hagyni futnismart hiba: ezt azért alaposabban meg kellene vizsgálni, hogy milyen jellegű hibák vannak ott
pl. adatátviteli hibáknál még a vinyó is lehet hibátlan és a kábel meg rossz
vagy egy teljes felületteszt is kihozhat még eddig fel nem derített szektorhibákat (erre egyébként jobb a win-es hdsentinel, vagy a gyártó programja)Kompatibilitási probléma: lehet... De hogy tudom ezt kizárni? Más rendszer? Más verzió?
nehéz eset, logokat érdemes turkálni
pl. dmesg vagy esetleg programok futtatása konzolbólde igen egy teljesen másfajta disztribúció segíthet (ami lehetőleg nem debian, ubuntu vagy mint és származékai)
[ Szerkesztve ]
-
toth_janika
őstag
válasz toth_janika #2594 üzenetére
Hát ez kész...
Amellett, hogy semmit nem játszott le az Ubuntu Studio, még hang sem volt. Sem MP3, sem YT.
Ez alapján megcsináltam mindent és megoldódott a probléma... Lejátsza az 1080p-től kezdve mindent, és hang is van... Csak hangerőszabályzó ikon nincs... (De hát ne akarjak mindent egyszerre )Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
Tonyk
veterán
válasz toth_janika #2867 üzenetére
Első körben alapból 9091-es portot kellene a routerben az adott gép ip-címére (fix vagy static dhcp-s) továbbítani (portforward vagy virtual server alatt).
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz toth_janika #2869 üzenetére
Így van, kell valamilyen ddns szolgáltató (pl. noip)
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #2943 üzenetére
Maradj egy rendszernél, lehetőleg LTS-nél, és ott gyűjts tapasztalatokat. Én erre a Mint-et, vagy egy Ubuntut ajánlanék (nem a Studio-t). A gépedről sem tudunk sokat (zárt driver). Aztán ha tapasztalsz valami hibát, arról adj minél részletesebb információt és nézd meg a log-okat. Ha át tudsz lépni tty1-re, lehet nézni dmesg-et is. Memtest-ből érdemes több kört engedni.
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
válasz toth_janika #2943 üzenetére
"Nem működik a zenelejátszás, a képnézegetés..."
Ezt is kifejthetnéd bővebben.
moto g72, Ninebot d28e
-
tlac
nagyúr
válasz toth_janika #2946 üzenetére
crash riport is hasznos lenne
-
nemurea
aktív tag
válasz toth_janika #2946 üzenetére
Memória esetleg tud ilyesmit csinálni, de ha az Ubuntu LTS is ugyanezt csinálja, akkor még érdemes megpróbálni egy Debian alapú distrót, én javaslom a Chrunchbang-et, nagyon jó tapasztalataim vannak vele (a régi, 10 éves gépemen az Ubuntu (Unity-val...) volt hajlamos a fagyásra, a CB zökkenő nélkül ment rajta).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Windows 11
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Sweet.tv - internetes TV
- Lexus, Toyota topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amatőr csillagászat
- További aktív témák...
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs