- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: MS Office365 Linuxon
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bilal
újonc
Megcsináltam, de minden indítás után vissza áll kiegyensúlyozottra, hogy tudnám megcsinálni, hogy teljesítmény módban fusson mindig? Illetve ha teljesítményre állítottam utána a terminálban néztem "cpufreq-info" paranccsal és akkor se változott a dolog, némelyik mag csak 1,5GHz-en futott némelyik 3Ghz közeli volt stb.. aztán kipróbáltam úgy hogy nem teljesítményt, hanem 4Ghz módot választottam és úgy sem annyin ketyegtek. Szeretném úgy megcsinálni, hogy ne kelljen állandóan ha bekapcsolom a gépet beállítani, hanem fixálódjon teljesítmény módra. Erre milyen lehetőségem van?
-
Bilal
újonc
üdv, néhány hete raktam linuxot a gépemre és azt szeretném kérdezni, hogy a processzor órajelét hogyan tudnám fixálni, hogy ne energiatakarékosba menjen, hanem folyamatosan maximum órajelen?
rendszer: linux mint 19.1 mate
cpu: amd fx 8350 -
Frawly
veterán
válasz
Phobion #10795 üzenetére
Igen, így is meg lehet oldani. De ahogy írod másodjára, az ugyanaz, amit én írtam, hogy kézzel adod meg neki a földrajzi koordinátáidat, ahhoz nem kell Gnome locations.
Egyébként mikor én használtam Redshiftet, én nem földrajzi behatárolás alapján állítottam be, hanem hogy ha elindítottam, akkor mindig vegye le teljesen a színhőmérsékletet, ne variáljon nappal-éjszaka-fokozatosság között. Ha meg nem kellett, kikapcsoltam.
A Mintet könnyen át tudod állítani angolra a nyelvi beállításoknál. Nem kell újratelepíteni.
-
Phobion
őstag
válasz
Frawly #10794 üzenetére
sokadik nap guglizás után megtaláltam a megoldást:
gsettings set org.gnome.system.location enable true
levolt tiltva a helymeghatározás
majd indítópult, redshift hozzáadása, és a parancs sorhoz a következőt:redshift-gtk -l xx:yy -t 3500:3500
hogy minden indításnál 3500K színhőmérsékletre állítsa a képernyőt, és ahol XX : YY a koordináták értékét tartalmazza
utálom a magyarnyelvű OS-eket, semmit nem lehet megtalálni elsőre
-
Frawly
veterán
válasz
Phobion #10792 üzenetére
Úgy, hogy a terminálban futtatod, úgy próbáld meg állítgatni a Redshiftben a színhőmérsékletet, közben nézd a terminálablakban, hogy írogat-e újabb hibasorokat. Azt értem, hogy nem fog állítani semmit, hatástalan lesz, nem is az a lényeg, hogy ír-e ki új hibasort a terminálba.
Ezek, amiket most ír, nem kritikus hibák, a GUI felületet érintik csak, nem a Redshift tényleges működését.
(#10791) lev258: igazad van, az is lehet a baja, hogy nincs neki megadva a pontos földrajzi hely. A Google Maps-en kéne ellenőriznie a kollégának, hogy ahol lakik, az pontosan milyen szélesség, hosszúság, és azokat a koordinátákat kell beadagolni Redshiftbe.
-
NeoPampalini
senior tag
-
válasz
Phobion #10789 üzenetére
redshift-gtk
Ezt írd be a terminal ablakába és Enter határozottan lenyom.
Nem is tudtam, hogy nekem ez fenn van alapból, beírtam és halvány tepertőszínű lett a képernyő.
De a lényeg, hogy ha terminalból indítasz programokat és valami gubanc van vele, a terminal kimenet tartalmazhat hasznos információkat a hibával kapcsolatban.
-
válasz
kislaci #10781 üzenetére
De az az igazság, hogy csak használni akarom, nem szarakodni, nincs rá időm/kedvem.
Sajna a kettő között van némi összefüggés.
Nem szarakodsz vele, nem használod.
Rohadtul szeretnék Hawaion pocolni nyáron, de qrvára utálok utazni, repülni főleg. Konklúzió - nem leszek Hawaion.Ha olyan ősöreg gép, hogy nem lehet rajta netezni, bootnál válaszd az előző még működő kernelt, ha netezni is képes, akkor akkor hozd helyre a javasolt módon. Vagy dobd ki.
-
- Lynx -
csendes tag
Feltelepítettem Wine-al az iTunes-t, de nem találom sehol. Mi a teendő? Valami Pro segítsen kérem!
-
kislaci
senior tag
válasz
ubyegon2 #10706 üzenetére
Ez a gép olyan helyen van ahol egy héten csak két napot vagyok, szóval időm sem volt rá nagyon meg kedvem sem. A másik gépemet frissítettem 18-rol 19-re, lehet kénytelen leszek ezt is. De az az igazság, hogy csak használni akarom, nem szarakodni, nincs rá időm/kedvem.
-
growler
őstag
válasz
kislaci #10774 üzenetére
Mint 17.3 Cinnamon kernel: 3.13.0-xxx ... Az utolsó 4 kernelfrissítés,
nálam használhatatlan. A boot folyamat során megjelenő Mint logo
kb. dupla méretű. a bejelentkező ablak pedig sem a bill.-re, sem az
egérre nem reagál.
Próbáld meg az előző kernel visszaállítását.
Egyébként a 17.3-nak a múlt hónapban megszűnt a hivatalos támogatása. -
Phobion
őstag
Sziasztok!
Tud valaki abban segíteni, hogy a redshift miért nem működik? Akáhogy próbálom állítani semmi, és persze semmi más app nincs, ami működne, mint pl f.lux.
-
kislaci
senior tag
Hali, 17.3 mint van a gépemen cinnamon környezetben. Valamilyen frissítés után 640*480 felbontásban jön be az asztal, majd kiirja hogy a cinnamon összeomlott, tartalék üzemmódban fut tovább. Menü sincs, csak a terminált tudom szinte behozni. Mit csináljak, hogy visszaálljon normális felbontásra, illetve cinnamon működjön?
-
Frawly
veterán
válasz
#79715584 #10764 üzenetére
A 66.0.2-es Firefox még nem elavult. Jelenleg a 66.0.3 a legfrissebb. Persze én frissebbet használok, 67.0b12 bétát, de ettől még a stabil ágban a 66 nem elavult.
PPA nélkül is használhatsz frissebbet, a Mozilla oldalán vannak elérhető .deb-es Firefox csomagok, abból felteheted bármelyik ágat, stable, beta (developer edition), nightly (ez amolyan alfa verzió). Kibontod egy mappába és használhatod portable módban, és frissíti is magát rendszeresen. Csak ilyenkor neked kell figyelni, hogy ha nyelvi csomagot akarsz feltenni, akkor a FF-ból kell feltenni, nem a csomagkezelőből.
Ha meg a frissesség általában fontos neked, akkor Mint helyett tegyél fel Manjaro-t, vagy Antergost vagy ArcoB-t, vagy valami más Arch alapú rolling disztrót. Azokból szintén szokott Xfce-s kiadás lenni.
-
legendary
tag
Hi mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Samsung SyncMaster 943N típusú monitorom és linux alatt csak 1024x768-as felbontást tudok beállítani a natív 1280x1024-helyett.
Ha valakinek lenne valami megoldása hogy hogyan tudnám a natív (1280x1024) felbontást beállítani azt megköszönném. -
válasz
Cucuska2 #10768 üzenetére
Értelek, ezek szerint terminalból telepítesz, de nem apt-get, csak apt használatával, remélem.
Nekem bejön a Synaptic, ha valamit keresek vagy függőségeket, hasonló csomagokat akarok kiválasztani, persze a mostani formája kicsit herélt, külön be kell kapcsolni a kereséshez a xapian-t.Bizonyos műveletek könnyen elvégezhetőek innen is, például verzió zárolás.
Ezeket a Szoftverbutik és hasonló nevű förmedvényeket én sem használtam soha. A Mint Frissítéskezelője viszont tényleg jó.
-
válasz
ubyegon2 #10767 üzenetére
Hú, de félre írtam, illetve megzavart a mintinstall/szoftverközpont.
Tehát: van amintupdate
, ami szép, szeretjük, mert működik.
Van amintinstall
, ahonnan semmit sem szoktam telepíteni. (Az Ubuntus változatát ennek utáltam, folyamatosan crashelt, így hanyagoltam.)
Az autofrissítést nem tudom miért írtam, nem arra gondoltam.
A Synaptic Package Manager pedig csak egy frontend, olyan mint az octopi Manjaro alatt. Valahogy sosem éreztem szükségét ilyen használatának Ubuntu*-n, mert az apt-get nagyon beszédes és segítőkész, valahogy pacman alatt már ezt nem éreztem. (pacman -Syyu
vsapt update && apt upgrade
) -
válasz
Cucuska2 #10766 üzenetére
A terminalos telepítésnél update/upgrade-nél is az apt-ot, Advanced Packaging Tool-t használja az éppen telepített konzol/terminal emulátor, a Synaptic pedig egy grafikus frontend az APT-hoz.
A
mintinstall
(Szoftverközpont) a fejlesztők által készített programcsomag, amiben leírásokat találsz az adott programhoz, telepítheted, etc. Gondolom célszerűen ez is az APT-ot használja.Egyébként frissítéseket célszerűbb a
Frissítéskezelőből
végezni, ha nem terminalból teszed.A Szoftverközpont nagy hátránya, hogy rengeteg felesleges vackot is felraknak a felhasználók, mert látják magát a csomagot és ezhűdejó, felrakom gyorsan.
(legkárosabb innen a Flatpak felrakása)
autofrissítéseketis tudsz aktiválni a Frissítéskezelőben, írtad ugyan, hogy ezeket is te végzed, de biztosan nem arra gondoltál.
-
válasz
#79715584 #10764 üzenetére
- telepítés során nem kérdezte, hogy normál vagy minimál rendszert szeretnék-e
Ez Ubuntunál van, Mint-nél nincs
- a frissítéskezelő nem kérdezett rá, hogy milyen szintű frissítéseket keressen (régebben vagy a cinnamonban rákérdez az elején)
Mint 19 verziótól már ez sincs nem is kell vele foglalkoznod, az előző megoldást sok kritika érte.
- a frissítés után is vannak elavult szoftverek (pl. firefox 66.0.2, a libreoffice is régi, stb.)
Ubuntu alapúaknál, ha a tárolóban lévőnél frissebb kell, célszerű PPA-t használni, Firefoxnál nem tudom van-e, de LO-hoz van
- ha már szoftverközpont.. most akkor mi a helyzet ezzel? onnan telepítsen az ember, vagy keressen más forrást?
Felejtsd el, használj Synaptic-ot csomagkezelésre, telepítésre ill. terminalból végezd ezeket!
Maradjak xfce-n vagy menjek mate/cinnamon kettős valamelyikére inkább?
Az alapvető tárolók az összes DE-nél ugyanazok.
-
törölt tag
Kíváncsiságból feltettem az Xfce változatot. Észrevételek, kérdések:
- telepítés során nem kérdezte, hogy normál vagy minimál rendszert szeretnék-e
- a frissítéskezelő nem kérdezett rá, hogy milyen szintű frissítéseket keressen (régebben vagy a cinnamonban rákérdez az elején)
- a frissítés után is vannak elavult szoftverek (pl. firefox 66.0.2, a libreoffice is régi, stb.)
- hogyan tudnám telepíteni a legfrissebb programokat? Pl. a vlc playert, mert a szoftverközpontban lévő szintén régi...
- ha már szoftverközpont.. most akkor mi a helyzet ezzel? onnan telepítsen az ember, vagy keressen más forrást?Maradjak xfce-n vagy menjek mate/cinnamon kettős valamelyikére inkább?
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #10760 üzenetére
Alaplapfüggő, hogy ki tudod-e választani, hogy mivel bootoljon egy telepítő UEFI vagy Legacy. De amelyik lapon nem is lehet választani, ha a telepítőt UEFI módban írtad ki (pl. FAT32-es partícióra, MBR nélkül), és a BIOS-ban bekapcsolod az UEFI only bootot (a biztonság kedvéért), akkor nincs az az isten, hogy ne UEFI-n bootoljon már a telepítő, és ilyenkor az OS is UEFI boottal települ. Így tehát ki tudod kényszeríteni.
Csak elvi síkon írom, mert ahogy nézem, megoldottad. Most, ha így működik, valóban nem kell belebarmolni.
-
Frawly
veterán
Igen, azért írtam, mert láttam előre, hogy problémás lesz a boot. Persze, elvileg megy Secure Bootal is, csak kisebb eséllyel, meg driverek felrakni szívás lehet, shim-mel kell szívni. Raádásul a Secure Boot tökéletesen 0 biztonságot nyújt. Ha még tényleg normálisan védene akármi ellen is, akkor azt mondom, hogy jó, szívjunk vele.
Secure Boot viszont kötelező, ha a Windows Secure Bootot használó Bitlocker-kötetre lett telepítve. Ilyenkor a Secure Boot kikapcsolása bootképtelenséget eredményez, mivel nem lehet nélküle feloldani a titkosítást.
-
-
törölt tag
válasz
Frawly #10756 üzenetére
A Win10 telepítőmet W7-en csináltam MCT-vel. Installkor beadtam a W7 kulcsát neki, be is aktiválódott. A Win10 telepítő bebootolt úgy ahogy gondolta, mert mint mondtam elöre nem tudom kiválasztani, hogy legacy vagy uefi. Secure boot-ra nincs opció a biosomban.
A linux telepítőm is uefi módban bootolt automatikusan. Annak megfelelően csináltam a partíció kiosztást. Tehát neki is gpt, /boot/efi partíció, boot-esp flag. Annyit kellet igazítani installkor a rendszerindító helyén, hogy a wines lemez boot partíciójába akarta magát betenni. Ezt nem hagytam, mert nem akartam kutyulni öket, átirányítottam a saját lemezének a boot partíciójára. (Semmi extra, csak a listából ki kellett választani)
Virtualizáció tökéletesen működik, használom sokat linux alatt. Secure boot-ról nem tudom van-e vagy be van-e kapcsolva. A Win10 nem panaszkodik a hiánya miatt.
Itt van három kép a primitív biosból. Ennyi lehetőségem van.
Configuration:
Security:
Boot menu:Mint látható vannak uefi bejegyzések és lemezek is. A linux bármelyikkel bootol, uefis módban grubbal benne a Win10 bejegyzés is, míg a lemezről grub nélkül. A Win10 ha a lemezét választom kék halállal elszáll betöltéskor. Csak a saját uefi bejegyzéséból vagy a grubban választva indul.
Azért mondtam eddig, hogy ez egy külön állatfaj. Mert normál esetben választható a legacy/uefi. Ennek megfelelően a boot menüben vagy uefi indítók vagy lemezek vannak.
Ettől függetlenül tökéletesen működik. -
sonar
addikt
válasz
Frawly #10756 üzenetére
Csak a korrektség miatt:
Win10+Linux dualbootnál lehetőleg arra figyelj, hogy a Secure Boot ki legyen kapcsolva
Tökéletesen működik Secure Boot-tal a dualboot. Még varázsolni se kell.
Viszont Secureboot + Linuxnál a következő dolgoknál okozhat némi fejtörést: nvida driver, virtualizáció -
King Unique
titán
válasz
Doky586 #10755 üzenetére
Az újabb Windowsoknál lehet, de a Linux ISO-k rendszerint ISOHybrid képfájlok és azokhoz eleve inkább a dd-zés való. Működhet UEFI bootnál akár azoknál is a fájlkezelős másolás, de az előbbi a biztos és a javasolt, egyes disztróknál (pl. Arch, Chakra, Manjaro) meg pláne...
Egyébként ha már szóba került a W10 + Mint dual-boot, akkor nem feltétlen kell kikapcsolni a Secure Boot funkciót minden esetben, nálam is laptopon bekapcsolt állapotban van telepítve, illetve általában szokott lenni az Ubuntu, Mint, Fedora és társainak megfelelő, aláírt kulcsa. A gyorsindítást (Fast Startup) viszont inkább, de még azt sem feltétlen kötelező, mivel bekapcsolt állapotban is lehet a "shiftes leállítással" teljes leállítás csinálni. Ha eleve ki volt kapcsolva, akkor pedig már a legutóbbi (1809) upgrade során sem kapcsolódott vissza csak úgy magától.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #10752 üzenetére
Az ingyenes frissítési akció lejárt, de nem hivatalosan a mai napig lehet Win7-et ingyen Win10-re frissíteni. Az OEM-et is lehet, a 32 biteset is 64 bitesre frissíteni. A MS oldaláról a legutolsó Win10 telepítő kiír, egy a tartalmát egy FAT32-re formázott pendrive-ra kibontod. Bebootolod UEFI boottal, feltelepíted a Windowst. Mikor kéri a termékkulcsot, beadod neki a Win7 termékkulcsát, simán el fogja fogadni, be fogja aktiválni. Utólag meg senki nem tudja bizonyítani a MS-on kívül, hogy még az ingyenes időszakban vagy már utána frissítettél. Arra kell csak figyelni, hogy mindenképp 64 bites Win10-et telepíts, és olyan Win10 változatot, ami megfelel a Win7-ednek. Tehát ha Win7 Home-ról van szó, akkor azt csak Win10 Home-ra tudod frissíteni. Ha Win7 Prof, akkor azt csak Win10 Prof-ra. A MS nyitva hagyta ezt a lehetőséget, mert nekik így is megéri, több ember vált Win7-ről, Win8/8.1-ről, kevesebben ragadnak be régi verzión.
A Linuxot meg felteszed a másik meghajtóra, szintén UEFI boottal. Nálam is így van megcsinálva, a két rendszer két külön SSD-n van, két külön EFI partíciójuk van, mindkettő 64 bites és EUFI-vel bootol, nincs GRUB, nincs bullshit. Nem is tud egymás létezéséről a két rendszer. Alapból automatán az Arch Linux indul, de ha úgy gondolom, hogy Win10 kell (mert mondjuk Win only game-mel játszok vagy 1080p-s Netflixet akarok nézni), bootkor rátaposok az F12-re, előjön rá az UEFI boot menü, abban még le sem kell mennem a listaelemeket kiválasztani, mert a kurzor azonnal a Windows Boot Manageren van, az a lista eleje. Tehát F12+Enter és máris a Win10 indul. Nem zavar be semmilyen GRUB, Windows frissítés sem cseszi szét a bootot.
Win10+Linux dualbootnál lehetőleg arra figyelj, hogy a Secure Boot ki legyen kapcsolva és a Windowsban a Gyors rendszerindítást az Energiagazdákodásnál kapcsold ki. A Win10 alapból Gyors indítást használ, leálláskor félhibernációs állapotba teszi le a gépet, bootkor innen éleszti fel. Ez jól hangzik, mert a bootot meggyorsítja, de az NTFS partíciókat nem csatolja le rendesen, így ha a Linux bootol, akkor hiba miatt nem fogja tudni felcsatolni az NTFS partíciókat!!! Erre figyelni kell, ahogy arra is, hogy néhány alattomosabb évszakos nagy Win10 frissítés sunyi módon visszakapcsolja a Gyors indítást, te úgy fogsz emlékezni, hogy kikapcsoltad, igazából meg bekapcsolódik, időnként nem árt ellenőrizni.
-
-
válasz
#63718632 #10752 üzenetére
OK, nem akarlak semmire rábeszélni, hiszen a gépeidet te jobban ismered..
De szerintem az UEFI telepítés minden szempontból jobb, és egyformán megy a pendrive elkészítése akár linux akár windows. Ennél egyszerűbbet elképzelni sem tudok. Nincs szükség már a régi idők trükkjeire, programjaira.
-
törölt tag
válasz
Doky586 #10749 üzenetére
Nincs ez elrontva, ez ilyen.
Amíg az OEM Win7 volt az 500GB-os HDD-n, arra a lemezre nem tudtam dual boot-ban 64bites linuxokat telepíteni úgy, hogy felvegyék a grubba a Win7-et. Ez Ubuntu 14.04-16.04 környékén volt, amikor már a 64 bitesek tudtak uefi kompatibilis módban bootolni. Be is bootoltak és fel is települtek, de a legacy-s Win7-ről nem tudtak. Ezért 32 bites linuxokat használtam, legacy-ban, mert azok csak azt tudták.Tudom, hogy furán hangzik amit eddig felvázoltam, de ez a noti nem egy szabványos implementáció. Tudom, mert már 2011 óta meg van és futottam vele egy pár kört minden témában.
Majd bővítettem memóriát, hogy ne csak 32 bites linuxokat használjak, vettem bele egy bővítő keretet az ODD helyére. Onnantól kezdve nem piszkáltam a wines lemezt.
Majd jött a multkoriban, hogy a Win7 kifutása miatt, megpróbáltam az OEM liszencet átvinni Win10-re. Ekkor jött az SSD-re install, bios frissítés, majd a másik SSD-re a linuxom. Win7 alatt MCT-vel csináltam USB telepítőt. Annak meg odaadtam a szűz lemezt, az meg uefis-re csinálta a telepítést. A linuxommal csak alkalmazkodtam a környzethez.
Jól van ez így. A noti 8 éves létére beton stabil és nagyon szeretem.
Csak megjegyzésként említeném, hogy a mai uefis világban nagyon nehéz megmondani távolról, hogy egy kérdező mit állítgasson az alaplapján, ha valami bootolás, telepítés problémája van.
A régi biosok sem voltak egyformák, de azért az alap dolgokban kb.75%-ban megegyeztek.
A mai uefi-s lapok meg, mint égen a csillag annyi féle implementáció és menü szerkezet. Nem beszélve a Win10 only laptopokról meg pláne. -
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #10750 üzenetére
Szerencsém volt, egyik sem UEFI-s, viszont az alaplap változott mind a két rendszernél, de nem lett belőle probléma, csak a Windowst újra kellett driverezni( H81-->Z97)
A Mint cirkuszolt egy kicsit, mert mind a két archív vinyónak ugyanaz volt a neve, összeakadtak, az egyiket át kellett neveznem. Ezt mondjuk nem értettem, mert a csatolása, neve is más, két külön lemez, csak a partíciók nevei egyeztek.
De mükszik, az a lényeg. Nehezebb történetre számítottam. Az F8 történet reggel még az eszembe volt, de ezt csak akkor használtam volna, ha nem működik a Grub. Azért így jobb -
Frawly
veterán
válasz
Petya XT #10738 üzenetére
Ez így, ahogy leírtad működik. Beteszed a gépbe mindkét meghajtót, a linuxosat és windowsosat is, működniük kéne. Esetleg a Windowst lehet újra kell aktiválni, ha nagyon megváltozott alatt a konfig.
Még GRUB-bal sem kell őket összekötni, megcsinálod, hogy alapból az általad kívánt OS induljon, ezt a BIOS-ban állítod. Ha meg nem arról akarsz bootolni, akkor F12-re vagy F8-ra, vagy ami nálad kell, arra rányomva előhozod bootkor a BIOS bootmenüt, és a másik rendszert választod ki.
-
válasz
#63718632 #10745 üzenetére
"Nem választhatok, hogy legacy vagy uefi."
Ez csak azt jelenti hogy mindkettőt tudja.
Ha MBR lemezt kap akkor Legacy-ba bootol, ha gpt-t kap akkor uefi-be bootol.. (telepítés módja pedig a külső gyors bootválasztó menü szerint történik, legalábbis win esetén így megy)Gondolom azért rontotta(d) el mert nem particionálatlan lemezt adtál meg telepítési célnak.
-
törölt tag
válasz
Doky586 #10744 üzenetére
Nekem jól van ez így, ha már így lett. Nem is akartam kutyulni őket.
Meg az én notim egy különleges állatfaj, kezdeti uefi implementációval. Nem választhatok, hogy legacy vagy uefi. A Windows dönti el, hogy mit használ. Tudom hülyén hangzik, de így van. A Win10 miatt biost is kellett frissítenem, mert nem kapcsolt ki és nem rebootolt.
A 10-es volt az első rendszer, azt telepítettem ssd-re, majd utána a linuxomat másik ssd-re, úgy hogy benn volt végig a 10-es is. Tudatosan partícionáltam a linuxos ssd-t, rendes gpt tábla, /efi/boot partícióval.
Igaz először a 10-es boot partíciójára akarta a rendszerindítót tenni, de manuálisan a saját ssd-jére tettem.
A grubban később vettem észre, az nem volt tudatos.A wines ssd-t nem fogom máshol használni, csak ebben a notiban. Míg a linuxos lehet máshol is ha éppen arra van szükségem és uefis a környezet. Így gondban lennék, ha a 10 efi partícióját használná ő is.
Hibrid bootolásról én még nem hallottam. Vagy uefi, vagy legacy, vagy csak uefi újabb lapokban. Egy legacy-s telepítés nem fog bebootolni uefi környezetben, hacsak nem átállítjuk neki.
-
-
válasz
#63718632 #10742 üzenetére
ha az egyik legacy-s a másik meg uefi-s környezetből jön.
Na ez lehet az, amire nem nagyon lehet megmondani, miként fog működni, nagyon gépfüggő maga az UEFI kezelés. Az sincs kizárva, hogy Legacy-s Linux betallózza a GPT-s UEFI-vel telepített oprendszert, mivel Windows-zal ellentétben MBR rendszer alól is kezeli a GPT sémát.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #10741 üzenetére
Ezt így gondolom én is és amikor több linux van egy lemezen nálam. Akkor ezt a megoldást használom, egy grub a lemezen, a többi linuxé meg a gyökér partícióján. Ámbár uefi-s környezetben ezt még nem csináltam, hogy több linux egy lemezen.
Viszont itt a kérdezőnek két külön lemezen van a két rendszere, a saját homogén könyvtár és partíció szerkezetével. Ezért mondom azt, hogy elég lenne egy grub update a linuxos rendszeren. Igazából nem változik külön-külön semmi, csak most egy hardver környzetebe kerülnek.
Arról mondjuk nem tudunk semmit, hogy a két rendszer megegyezik-e abban, hogy mindkettő legacy bootos vagy uefi bootos. Ebben az esetben nem sok tenni való van, az új konfigon is ezt kell beállítani.
Akkor kell valamelyiket újra húzni vagy ha lehet konvertálni, ha az egyik legacy-s a másik meg uefi-s környezetből jön. -
válasz
#63718632 #10740 üzenetére
Igaz, a
sudo update-grub
is elég lenne elméletileg ilyenkor, de előtte nem árthat, ha új GRUB-ot generálunk, az a biztos, legalábbis én régebben gyakran használtam, mivel több disztró volt a meghajtókon és ha nem a fő disztró frissített kernelt, át is vette a GRUB-ja a hatalmat és az indult elsőnek, ami frissült. -
törölt tag
válasz
Elvileg semmit nem kell csinálnod. Összepakolod az új konfigba a lemezeket. A linuxos legyen az elsődlegesen bootoló lemez. Egy grub update felveszi a grubba a Wines rendszerindítót.
Nekem is így van a notimban 2 külön ssd, ráadásul uefi módban. Mindkét rendszernek van a saját meghajtóján efi/boot partíció. Bár nem direkt akartam így csinálni, hogy a grubból válasszam a Win10-et ha kell, hanem a noti boot választó menüjéből. Automatikusan bekerült a grubba a Win10 indító, amikor rendszerfrissítés után lefutott a grub update. -
válasz
Szia!
Szerintem ha a Linux alól kiadod a sudo grub-install /dev/sda parancsot a terminalban, akkor be fogja tenni a másik meghajtón lévő oprendszert és utána már boot-kor az is ott lesz a GRUB választó menüjében.
Az sda-t nézd meg, hogy nálad is az-e a Linuxos SSD betűjele. Ha nem vagy biztos a dolgodban, a
sudo fdisk -l
parancs kimenetét nézd meg. Vagy azinxi -d
kimenet még egyszerűbb. -
Petya XT
senior tag
Sziasztok,
Az Élet úgy hozta, hogy két számítógépemből szeretnék egy gépet építeni. Egy Haswell alapokon nyugvó I3, R9 280, két SSD, és két archív HDD. Az egyik SSD-n Mint van, a másikon Win7 64 bit. A két HDD közül az egyik NTFS, a tesó Ext4.Mind a két rendszerem jól beállított rendszer, különösen a Linux olyan, amibe sok munkám benne van újratelepítése szóba se jöhet
Létezik olyan megoldás amivel a két SSD-t, egy GRUB-al mondjuk össze tudnám hozni, és be lehet e állítani, hogy kiválasztom mi induljon, oly formán, mintha egy dualboot-ot csinálnák, de utólag? Az alap indítást a linuxos SSD-ről szeretném.
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Frawly
veterán
válasz
Doky586 #10736 üzenetére
Azt is lehet, hogy felraksz egy Mint Xfce-t, ha az úgyis megy, majd mikor fent van, feltelepíted rá utólag a Mate asztali környezetet, ha mindenképp Mate-t akarsz.
Az NV6200-at meghajtani a legjobb az opensource nouveau driver lenne. A zártat is fel lehet tenni, lehet pár FPS-sel többet hoz, de az nem éri meg a szopást, főleg, hogy a 6200 úgyse elég erős játékokhoz, annyi, hogy 15-20 helyett lesz 20-25 fps. Adott esetben számíthat, de nem valami gyakorlati dolog.
Disztróknál a 32 bitet sokféleképpen hívják. Általában x86-nak nevezik, de láttam már i386-nak, x32-nek, i686-nak írva is. Kezdő felhasználókat az amd64 jelölés szokta megzavarni, ha 64 biteset akarnak letölteni, azt hiszik csak AMD CPU-ra jó, közben meg Intelre is. Szerencsésebb az amd64-es jelölés helyett az x64 vagy x86_64 vagy csak egyszerűen 64-bit.
x686 nincs. Vagy x86 vagy i686 van. De pl. a Debian-alapú disztrók sokszor i386-nak nevezik, ami megtévesztő, mert min. 686-os proci kell neki, Pentium Pro vagy újabb, minden, aminél a CPUID CPU family 6-ot vagy magasabb számot ír. Régen voltak disztrók, amik tényleg i386-osak voltak, de ezek is gyorsan váltottak i486-ra. Persze az i686 is megtévesztő valahol egy kicsit, mert nem csak Intel procira jó, hanem a family 6-os vagy magasabb AMD-re is, pl. K6, Athlon, AthlonXP, stb..
-
-
válasz
growler #10733 üzenetére
Köszi Kipróbáltam a Peppermint-et is. Ez jól megy, bebootolt, minden ok, de inkább Mint-et szerettem volna..
A Mint 19.1 Mate x32 -t is ki akartam volna próbálni, Elvileg bebootol, megjelenik az -lm- logo majd utána amikor megjelemik az egér akkor összetörik a kép és minden tucatnyiszor látszik egymás mellett. Tehát nem kezeli a VGA kártyát (Nvidia Geforce 6200 NV44a1 AGP8x). Érdemes próbálkozni még hátha az xcfe jobban kezeli? Win7 (x86) fut rajta.
coreinfo adatai: [kép] : * tudja, - nem tudja
-
válasz
Doky586 #10732 üzenetére
x686 a 32bit, az amd64 a 64bit, desktop distróknál így különböztetik meg általában, de letöltésnél már egyértelmű a dolog, vagy 32bit vagy 64bit
Egyre több disztrónál megszűnik lassan a 32bites kiadás. A Mint XFCE 32bites kiadást is érdemes lenne megpróbálnod.
termial parancs akár Linux alatt is található a cpu-ra: (gondoltad volna?)
cat /proc/cpuinfo
lscpu
-
válasz
Frawly #10730 üzenetére
Ok kösz az infot. Tehát linuxon x686 nak nevezik a követelményt a simán letölthető verziókhoz. Ez még rejtélyesebb megfogalmazás.. Win esetén a parancssoros coreinfo.exe legalább felsorolja a proci tudását innen tudom hogy nem tudja.
Az én P4 em támogatja a PAE-t, de nem támogatja az NX et se az x64 et. Így win8-10 nem inditható még x86 verzió sem. Akkor marad a próbálgatás, melyik linux megy melyik nem. -
válasz
Frawly #10730 üzenetére
Sok disztro még az új kiadásaiban is támogatja a non-PAE procikat, például a Linux Mint is ilyen:
Booting with non-PAE CPUs
To boot Linux Mint on CPUs which do not officially support PAE (Pentium M processors for instance), please use the "Start Linux Mint with PAE forced" option from the boot menu.
forrásPersze, ahogy írod is, a mai DE-k futása ezeken a non- PAE gépeken már más kérdés.
-
Frawly
veterán
válasz
Doky586 #10729 üzenetére
Linuxon nincs ilyen. A népszerű disztrók, mint a Mint, 32 bitesen i686-ra vannak fordítva, és nem feltételeznek speciális utasításkészletet. Talán a kernel lehet PAE-s, de a P4 azt támogatja, de amelyik proci nem támogatja, annál is leérhető ez, csak non PAE kernel használatával. A gyakorlatban jelentősége nincs, PAE-t nem támogató procik úgyis olyan régiek, hogy túl gyengék használhatóan futtatni modern Linuxot, meg alkalmatlanok böngészésre meg mindenre.
P4-esen a Win8-10 is mehet, legalábbis a Prescottoktól kezdve voltak olyan modellek, amelyeken volt NX támogatás. PAE meg SSE2 meg az összes P4-en van. Win10-en van egy további követelmény, a CMPXCHG16 utasítás támogatása (ez még csak nem is utasításkészlet), de az NX-et támogató P4-ek ezt is támogatják. Az AMD64-es rendszereken szopó, a nagyon korai példányok nem támogatták a CMPXCHG16-ot. A Linuxnak nem kell ilyen, de azon meg inkább attól függ, hogy a kerneltbinárist, meg a csomagokat milyen optimalizációk mellett fordították. A CMPXCHG16 mindenképp MS-os fetisizmus, egyetlen olyan másik szoftvert sem láttam, amelyiknél ez követelmény lett volna.
A 32 bit pont ezen a ponton is hátrányos. Az Arch fórumon láttam anno csomagfenntartót panaszkodni, mikor még a 32 bit támogatva volt, hogy i686-ra kell fordítani, de pl. még az MMX, SSE2, stb. utasításkészletet sem lehet bekapcsolni, mert nem minden i686 generáció támogatja. Emiatt meg újabb procikon, 32 bitesként használva szupoptimális a bináris teljesítménye.
A 64 bitnek ez is előnye, 64 bites procin egy csomó kiegészítő utasításkészlet feltételezhető, nem kell PAE sem, stb.. Persze ha valaki úgyis mindent forráskódból forgat, akkor mindegy, fordításkor be lehet állítani, hogy CPU-hoz, amin a fordítás történik, hozzáigazítsa a támogatott utasításkészetek szerinti optimalizációt is. Elméletileg a modern Linux kernel fut 486-oson is, ha arra fordítod, de pl. néhány éve még a 386-ost is támogatta. Pl. NetBSD elméletileg elindul még 386-oson is, persze nem lesz rajta érdemben használható, meg a RAM mérete is kérdéses lesz gyakorlatilag.
De a kész binárisoknál ebbe nem tudsz beleszólni, pl. a Clear Linux olyan, ami 64 biten is még megkövetel egy csomó modern utasításkészletet, emiatt pl. C2D-n, P4-en nem megy. De a P4-gyel nem lesz gondod Minten, akkor sem, ha nem Prescott/Cedar Mill, hanem korábbi. Sokkal inkább az az izgalmasabb, hogy melyik DE-s kiadás fut rajta használható sebességgel, úgy, hogy a gép böngészésre, stb. is alkalmas maradjon.
-
Sziasztok!
Ennek a linuxnak mik a minimális telepítés feltételei? Mint a windows 8-10 nek a PAE + NX + SSE2. Itt van hasonló? x86-os P4 hez. Ram és hdd van bőven. -
KFeri22
tag
válasz
ubyegon2 #10726 üzenetére
A fiók részletekben sikerült megváltoztatni a jelszót.
A keresett alkalmazás a Plank volt (megtaláltam YouTube-n) de nem tudom telepíteni, se terminálból, se szoftverkezelőből, ezért telepítettem a Docky-t, ami nagyon hasonló és teljesen megfelel.
Köszönöm neked is és ZCoyote kollégának is
-
válasz
KFeri22 #10724 üzenetére
How to Reset the Root Password in Linux
Talán azon a Cinnamonon épp működik még a GUI-s jelszó változtatás is.
mi annak az alkalmazásnak a neve, ami egy olyan tálca, amire kedvenc alkalmazásokat lehet rakni és csak akkor jön elő ha a kurzort a képernyő aljára húzom
Ez gondolom valami docker, docky lehetett, keress rá így a synapticban vagy a Szoftverközpontban a
docky
,docker
szóra. (szerintem benn van mindkettő a tárolóban alapból) -
Necronom
senior tag
igazsag szerint azt sem tudom, hogy mivel lehetne kivitelezni
a teny annyi, hogy nagyon sok az adatmennyiseg, terran feluli es ez csak novoget, de ezek mindig fotok pici videok es joszerivel doksi fileok
a cel pedig az lenne, hogy ezeket fel lehessen mindig hasznalni ugy, ahogy vannak, abban a formaban
azaz ne kelljen letolteni, szerkeszteni es vissza feltolteni senkinek sem -
KFeri22
tag
válasz
ubyegon2 #10710 üzenetére
Túl hosszú volt az a kb. 1 óra, amíg tartott a frissítés, miután rájöttem, hogy nem mentettem le mindent, amit akartam
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet a sudo jelszót megváltoztatni és mi annak az alkalmazásnak a neve, ami egy olyan tálca, amire kedvenc alkalmazásokat lehet rakni és csak akkor jön elő ha a kurzort a képernyő aljára húzom. Ez eltűnt a frissítés után és nem emlékszem a nevére.
-
sonar
addikt
válasz
Necronom #10722 üzenetére
Csak a kezdetek nehezek (na jó meg néha utána is)
De ha jól értelmezem amit szeretnél azt csak vmi cloud-os megoldással lehetne kivitelezni.
Egy csomó NAS már olyan SW-vel jön ami támogatja a cloud-ot. (ha nem akarsz a telepítéssel bajlódni, de a konfigurációs lehetőségeket akkor is érdemes átnézni) -
válasz
Necronom #10718 üzenetére
Értem, ha TB-okról van szó, akkor valóban nem. Nem ismerem a MS dolgait, de xls-t már jó régóta online szerkesztgetnek a népek.
Csak asamba
marad akkor neked, esetleg kérdezz rá a Haladó topikban, hátha van jobb ötletük a hálózatos kérdésedre. De arra készülj fel, bármit is mondanak nem úszod meg azt a szintet, amit a linkelt leírásokban látsz. -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #10717 üzenetére
sajna a felhotarhelyek erre nem alkalmasak
itt tartalom megosztasrol lenne szo, ami mar eleve terran feluli mennyiseg ma
es minden 2. heten gyulik hozza szepen a rendezvenyeinken
es a fo szempont az lenne, hogy ne feltolteni meg letolteni kelljen, hanem hasznalni is lehessen szinten barki szamara - mintha csak egy masik meghajto lenne
persze ertem hogy a masolas ilyenkor feltoltes lesz, de fizikalilag innen mondjuk egy excel tablat ne kelljen a sajat gepre lehuzni, szerkeszteni, feltoleni, hanem hasznalhato legyen egybol -
válasz
Necronom #10716 üzenetére
Ezek nem olyan vészesek méretben, meg tudnád oldani a gmail-címes 15GB felhővel Drive, Fotók simán elérhető (ha más küldi, akkor email csatolmányban is sok elfér) vagy a Mega 50GB-os free tárhelyével is. Hirtelen ezek jutnak eszembe meg a kis tárhelyűek, Dropbox, Box.....
-
válasz
Necronom #10714 üzenetére
Elsőre talán kacifántosak, de a samba talán a legegyszerűbb és legáltalánosabb erre a célra. Hacsak valami online felhős dolgot nem eszelsz ki, amiknek vannak mobil és Linuxos kliensei is vagy böngészőből használható, persze ez nem media fájlokhoz való értelemszerűen.
-
Necronom
senior tag
bocsi, nem neked akartam cimezni ubyegon2
de mar ugy marad
-
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #10710 üzenetére
Sziasztok megint!
Szerver....ehh dehogy szerver, csak nem tudom maskent hivni, szoval azon vannak a filejaimszoval ilyen temaban tud valaki segiteni?
a local eleresem mar biztositott....azzal nincs gondom
de szeretnem kivulrol is elerni....es nagyon, de nagyon lila gozom se nincs, hogy mit hogyan es merre
csakis file szinten akarom elerni de az ne ftp legyen -
válasz
KFeri22 #10707 üzenetére
Super! Örülök, hogy sikerült, igazán nincs mit.
Most már lesz egygombos verzió frissítés a Frissítéskezelőben, de csak alverziókra, főverzió frissítése úgy tudom nem megy innen továbbra sem. Az még persze odébb van, de 18.x-re tudsz frissíteni, ha akarsz, de ígyis-úgyis 2021-ig lesz jó.
-
KFeri22
tag
Sziasztok!
Linux Mint 17.3 "Rosa"-t használok teljesen elégedetten. Sajnos a támogatása ebben a hónapban lejár. A kérdésem az lenne, hogy muszáj teljesen újra telepíteni a legújabb verzióra, vagy lehet-e valami egyszerűbb frissítéssel a következőre a 18 "Sarah"-ra váltani? ( 2 évet akkor is nyernék ) Vagy mivel az már verzió váltás, akkor is teljesen újra kell telepíteni? A tudásomnak megfelelő legegyszerűbb megoldás érdekelne -
Necronom
senior tag
válasz
NeoPampalini #10703 üzenetére
Koszonom, tudom, az en sajat peldam volt az ok ra
Veluk beszeltem meg es ott kaptam a helpet is -
-
Necronom
senior tag
kaptam kolcson egy nem AMD videokartyat es tokeletesen szalad barmi
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen routert?
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Telekom mobilszolgáltatások
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Spórolós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SzoftverPremium.hu
- Nothing Phone 1 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest