- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #10897 üzenetére
Igazad van, de csak a tulajdonságokra kattintva írja, hogy edge! (mindig tanul az ember)
A mezei home user erre simán lecsap, mint gyöngytyúk a takonyra, ha meglátja, mert ugye mi a ragyának kerül be teszt verzió, meg ha mégis, miért nem írják oda..... (én is lecsaptam volna rá, ha lenne értelme 5-ös kernelt használni....)
-
válasz
lev258 #10893 üzenetére
Jogos, az is ott van valóban.
A lényeg, hogy valamikortól bekerült a HWE 5-ös kernel is. Régebben biztosan kiszúrtam volna, de mára a kollégák rávezettek, hogy inkább csak használjam a rendszert, ne okoskodjak bele a hozzáértők dolgába. Ez is azt erősíti, hogy igazuk volt.
-
válasz
Cucuska2 #10891 üzenetére
Jogos, már fenn van a HWE-kernel az Ubuntu alap 18.04.2-es kiadása óta itt is saját tárolóban (ami ugye Ubuntu-Bionic tároló), Synapticból lehetne telepíteni, nem is nézegettem mostanában ezeket. A normál frissítés viszont a 4.15-öst frissíti.
Akkor viszont a kolléga is egyszerűen meg tudja oldani a dolgokat, nem kell Windows-hoz visszatérnie.sudo apt update && sudo apt upgrade
parancs nálad az 5-ös kernelt frissíti? -
oszi666
őstag
még a touchpados gondhoz egyvalamit megjegyeznék: ha nyomogatom az FN+F10et ami elvileg a touchpadot kapcsolja be-ki akkor felvillan a kép, hogy KI kapcsoltam, de a BE kapcsolós kép meg nem... egyelőre marad a vindóz
-
-
-
oszi666
őstag
Sziasztok, szeretném feltelepiteni a linux mintet a laptopomra Windows 10 Home mellé.
Egy Asus FX504ről van szó, a legfrissebb linux mintet szedtem le. A gondom, hogy amikor csak pendriveról bebootolom (tehát még nem telepitettem fel) a touchpad nem működik egyáltalán, sem a gombok, sem a mutatót nem tudom mozgatni. Ugyanez a verzió, ugyanerről a pendriveról egy Dell E6430on meg hibátlanul megy.
A beállitásokban be van kapcsolva az érintőpárna, és próbáltam utána nézni a google-n, de őszintén bevallom, full nem értek semmit, még csak most kezdenék ismerkedni a linuxxal. Elvileg Synaptic touchpad van benne, nem tudom ez számít-e.
Szóva tldr: egy asus fx504-en Linux Mint alatt nem megy a touchpad, mit csináljak vele? (azonkivul h használjak egeret) -
Frawly
veterán
válasz
Necronom #10879 üzenetére
NV-t ne vegyél, ha linuxozni akarsz. Persze megy Linux alatt, a zárt driverrel, de ki tudja meddig. Az NV is rendszeresen csinálja, hogy egyes régebbi kártyák támogatását megszünteti a jelenlegi zárt drivernél.
Az az 5770-es AMD kártya rendesen kell hogy menjen a radeon KMS kernel driverrel (a kernelben van benne, a kernel automativce betölti, nem kell semmit állítani meg telepíteni), mellé Mesa (ami alapból telepítve van Minten, ha kell, akkor az obaif PPA-ból egy újabb verziós Mesa mehet fel), Xorg-hoz meg az xf86-video-ati (Mint alatt lehet más a neve) csomag kell feltenni. Vulkant nem támogat egyáltalán. Lehet pár játékban kicsit alacsonyabb fps-t kapsz, de a rendszer stabilitása, és a hosszútávú támogatás jobbnak kéne legyen ezzel a driverrel. Persze ha most jól megy a zárttal, és elégedett vagy vele, akkor ne piszkáld, míg megy, én ezeket arra az esetre írom, ha már nem fog menni sehogy a zárt driver.
Nem tudom milyen konfigban van, de ha használtan szeretnél olcsó kártyát, akkor egy AMD RX 470, 480, ha még olcsóbban, akkor RX 390 vagy 290 szintű kártya, azoknak van Vulkan támogatása, viszi őket a legújabb kernel amdgpu driver és a radeon-vulkan csomag drivere. Azoknak teljesen patent a támogatása Linux alatt, és jó pár évig az is marad.
-
Necronom
senior tag
válasz
Frawly #10878 üzenetére
Tokeletesen ertem amit irsz, koszonom!
De mivel nincsen mas HW-m, csak amim van, igy ismet kenyszer lesz lepesem...
Egyebirant nalam mindenkepp az a fo szompont, hogy nem az oprendszert akarom reszelni, hanem a szamgepem hasznalni, igazabol edesmindegy mi megy alatta, akinek ez hobby az megint mas dolog perszede ha egy tényleg friss disztrót telepítenél (pl. Arch, Fedora)
Felraktam probabol a Manjarot es azonnal ezt a drivert hozta magavalSzoval meg mindig dilemma elottem a Linux es sajna pont a videokartyam miatt
Mert egyertelmuen jobban tetszik nekem mint a w10, node ha egyszer ott nincsen problemam, akkor miert szivassam magam? Persze koltoi kerdes, hiszen ertem azt is, hogy HD 5770 nem mai gyerek es bizony lehet erdemes lenne cserelni, de ami mellette szol, hogy engem meg igy is boisegesen kiszolgal, hiszen joszerivel 2-3 jatekkal jatszom, amiknek tukepp nincsen gepigenye, egyetlen egynek van egy keves, ami az ETS2, nos w10 alatt siman megy ultraban a jatek....Linux alatt viszont nem, sehogyan sem
Sok helyen kerdeztem mar a videokartyat, meg benne is lennek, hogy jojo csereljem mar ki, no de mire?
Egyik helyen ragaszkodnak az nvidiahoz, mert az AMD csak szivas szerintuk...
Te pedig most megint az AMD kartyat hozod ki jobbnakAmi pedig engem illet, enmagam AMD parti vagyok, vagy ATI vagy teljesen mindegy hogy hivjuk
Az oka pore egyszeru, nalam szebb a kepe az AMD-nek, mint az Nvidianak
Szoval ha vasarolnek kartyat - majdnem vettem egy nvidiat -, akkor most mit evo legyek, ha megis Linuxot szeretnek hasznalni?
Es ugye ha mar vasarol az ember, akkor megceloznek egy egy olyat ami legalabb alulrol surolja a kozepkategoriat es nem azert mert gamer akarok lenni, hanem inkabb azert, mert szeretnem, ha a kernelek is tamogatnak a kartyat, es nem kell 1 ev mulva ujat venni, mert a zart driver mar nem jo hozza.....
Igazbol nekem mindegy, hogy Linux Mint vagy Manjaro, mindketto nagyon tetszik!Tenyleg 2 tuz kozott vagyok videokartyailag
(sorry a hosszu dumaert) -
Frawly
veterán
válasz
Necronom #10875 üzenetére
Majd ahogy egyre újul meg a kernel, csomagverziók, úgy lehetetlenül el a zárt driver fokozatosan. Ezt még nem érzed, mert a Mint nem a legfrissebbeket használja, és mivel LTS, sokáig támogatott, de ha egy tényleg friss disztrót telepítenél (pl. Arch, Fedora), akkor látnád meg, hogy a zárt driver nem is menne, vagy fel sem lehetne telepíteni, vagy fagyna vele a rendszer.
A legnormálisabban az AMD kártyák vannak támogatva, azokból is az újabb GCN és azutáni kártyák, rendesen mennek nyílt driverrel (amdgpu kernel KMS driver + Mesa GL + RDVK/AmdVK Vulkan). Másodlagosan még elfogadható a régi AMD kártyák és az Intel GPU-k támogatása, szintén nyílt driverrel. Az NV-é a legrosszabb, ott csak zárt driverrel lehet akármit is csinálni, nem tudsz frissíteni sem miatta a fentebb kifejtettek miatt. Ráadásul az NV, ahogy írták, időről-időre megszünteti egy-egy régebbi kártyához a zárt drivert. NV-n a Wayland is csak KDE, Gnome alatt megy, más Wayland kompozitor meg sem mukkan rajtuk.
-
lev258
veterán
válasz
Necronom #10875 üzenetére
A kérdező részéről mind a gép, mind a rendszer adott volt. Mindössze azért szóltam bele, mert ahhoz a rendszerhez (Mint 19.1) esélytelen a zárt. A Grub-os megoldás meg ahhoz van, ha fekete képernyővel boot-olna a gép. Nála nem volt ilyen gond. Szóval azt nem értettem az egészben, te mire válaszoltad ezeket. Más kérdés esetén persze helyes lehetne. Részemről ennyi.
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10874 üzenetére
jelen helyzetre a kenyszeruseg es az adott HW vitt erre az utra
nem az irasod jogossat vitattam elsore sem!ja es ugye a kerdezot nezve, ott sem a frisseseg az elsodleges szempont, hiszen a gep adott valamire, ahol sokkal fontosabb, hogy valami ugy nezzen ki ahogy ki kell nezzen, mint az, hogy naprakesz rendszere legyen
es ezzel en is igy vagyok, amig mukodik, addig szuperjo
ilyenforman a kenyszeruseg sem lenne szempont, hiszen akkor hasznalok w10, mert ott jol is nezett ki, nincs problema a driverrel, es meg a jatekom es szuperul futott....szoval azert ne csak egy iranyba lassunk
es minden hatso szandek nekul irom ezt... -
lev258
veterán
válasz
Necronom #10873 üzenetére
Nem így értettem. Ha az ember naprakész rendszert használ, ami biztonságilag sem utolsó szempont, akkor érdemes tájékozódni. És nem, ehhez nem kell új gépet venni. Vannak kisebb erőforrás igényű rendszerek, én most egy kb. 12 éves gépről írok, a rendszer mégis naprakész.
Ha neked megfelelő az, hogy régi rendszert használsz, akkor természetesen az ahhoz tartozó régi technológiák az elérhetőek számodra. -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10872 üzenetére
Szerintem rosszul ülsz a lovon.
Régi rendszeren valóban a zárt jobb és még használható (nálad valami több éves futhat)3 honapja van mindosszesen Linuxom....es nekem mindegy hogyan ulok a lovon, ha egyszer ugy megy elore ahogyan raultem....
ha egyszer egy rendszer nem mukodik ugy, ahogy kellene, azon a HW eszkozokon, amik adottak, akkor az ember hajlamos forditva felulni a lora, nem? Vagy inkabb vegyunk egy masik lovat? -
lev258
veterán
válasz
Necronom #10871 üzenetére
Szerintem rosszul ülsz a lovon.
Régi rendszeren valóban a zárt jobb és még használható (nálad valami több éves futhat). Mai rendszereken a nyílt az ajánlott, a teljesítménye is nagyon jó. Ez AMD-re vonatkozik.
Nvidia esetén komolyabb használathoz csak a zártnak van értelme. Ott viszont időnként megszűnik egy-egy régi széria támogatása, onnantól érdemben nem használható (csak a régi rendszeren).
Ma Linuxosként az Intel és az AMD a legjobb választás. Extra FPS-hez pedig Nvidia. Mind a driverek, mind a teljesítmény szempontjából. -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10870 üzenetére
Igy mar ertem a kerdesed: mert jatszani sokkal jobb ezzel ...masreszt az en kartyammal maskepp nem is mukodott a rendszer, fekete kepernyot kaptam
Amugy ugy erzem, hogy a Linux sokkal jobban tamogatja az Nvidia kartyakat
de persze irhatom ugyis, hogy az Nvidinak sokkal tobb drivere van Linux ala, mint az Amd-nek
Viszont en magam nem szeretnek csak azert masik videokartyat venni, mert Linuxot szeretnek -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10868 üzenetére
az ertelmi szerzoje a Linux Mind csapata
a vastagon szedettet kell hozzairni...masreszrol nem ertem a kerdesednalam ilyen eredmenye lett es jo a felbontas is
[necro@necro-pc ~]$ inxi -G
Graphics: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Juniper XT [Radeon HD 5770] driver: fglrx_pci v: N/A
Display: x11 server: X.Org 1.17.4 driver: fglrx resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD Radeon HD 5700 Series v: 4.5.13399 Core Profile Context 15.201.1151
[necro@necro-pc ~]$ -
NeoPampalini
senior tag
A Mint felismeri a kijelzőt (menü -> display)? Felbontás rendben van? Ha nem, át tudod állítani? DVI-n vagy VGA-n van csatlakoztatva?
Itt van egy szkript, ami kilistázza a felismert kijelzőt: [link]
Ezt másold át egy új file-ba, legyen futtatható. Utána terminálból a "./szkriptneve -l" paranccsal futtasd.
Videókártya listázás szintén terminálból a "sudo lshw -c display" paranccsal.
(Nálam ezek simán működnek, igaz, Nvidia kártya és HDMI-re kötött monitor van.)
Ezek mit mondanak?
Megpróbálhatsz más driver-t is (menü -> driver manager), hátha van egyéb, de egyelőre nézzük meg a fentieket.
-
suits
tag
Üdv!
Van egy régi gépem amit anyukám használ(csak netezés/szövegszerkeztés szóval semmi extra).A windows 10 már elég nyögve-nyelősen megy rajt.Kb 5 perc kell míg bebootol stb.Ezért raktam rá második rendszerként egy linux mint cinnamont 19.1-t,ami jó is lenne csak az az egy baj van vele hogy a monitor képe nem olyan éles/szép mint a windows 10-en.Jó régi monitor kb 12-15 éves Samsung Scymaster 223bw+Ati 5830HD vga kártya.Ez azért van mert amit használ a linux drivert az nem "gyári" és meg kellene probálkozni vmi más driverrrel?Ötletek?
-
szotadi
tag
Üdv.
HP 650g1 noti Mint Cinnamon 19.1 a képernyő FHD és nagyon kicsi minden, windows 7-en volt lehetőség a nagyítást 125%-ra állítani, van valami hasonló megoldás? -
savior
őstag
Olyan problémám lenne, hogy a torrentek és a zenék másik hdd-n vannak. Minden újraindítás után újból meg kell adni a helyüket a programokban, mert nem találják őket. Mit kellene beállítani és hogyan?
-
savior
őstag
Helló.
Ha az Albion online-al szeretnék játszani, akkor érdemes valamilyen videókártya drivert felrakni(és ha igen melyiket)?
Jó lenne, ha minél jobban futna.
Vagy elég az, amit alapból feltesz a telepítő?
AMD RX460 4GB videókártyám van, és ha jól tudom a Linux-os Albion az OpenGL-es. -
Cs.I.T.
csendes tag
válasz
Necronom #10840 üzenetére
Én a helyedben még megpróbálnám egy live linux rendszer alól teleírni nullákkal az ssd-t.
Utána már kellene lássa a windows lemezkezelő is.
Ha pl sda a lemez jele linux alatt, ahogy a képen látszik, akkor a parancs:
"sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=4M"(Eltart egy ideig, mikor végez, kiír egy összegzést)
-
F.B.I.
veterán
válasz
lev258 #10846 üzenetére
Rufus 3.5, erről telepítettem pár napja, egy régebbi HP-t. Valami dvd lencse, merevlemez hibája esetleg hőtermelődés miatt, ezt írja. Van abort, retry, skip lehetőség, mindegy mire nyomok a végén a telepítő leáll hibával, nem megy tovább. Pendrive, kipróbáltam már vagy hárommal. Win simán felmegy.
-
F.B.I.
veterán
válasz
NeoPampalini #10844 üzenetére
Memória és HDD jó, a gépnek van tesztje lefuttattam, semmit nem dob.
HP Elite 8300 SFF. Lefotózom majd de most felidegelt, 2 óra az életemből, a nyomorult Win10, meg simán települ de nem azt akarjuk rajta, mert kevés hozzá a memória.
BIOS-ban nincs turbó mód, UEFI-t lelőttem, AHCI van bekapcsolva.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
F.B.I. #10843 üzenetére
Pfff... Jók ezek a random hibák. Képernyőképet tudsz ezekről csinálni?
Első körben - ha van ilyen a BIOS-ban - kapcsold ki a Turbo Boost-ot, hátha.
A memóriát is próbálgasd, szedd ki először az egyiket, aztán ha így is rossz, akkor cseréld ki a másikkal (hogy egyszerre csak 1-1 modul legyen a gépben), nézzük meg, mi történik. -
F.B.I.
veterán
Üdv! Ismét egy HP gép, i3, 3Gb ram. Telepítés összeomlik, mert homersekletre, rossz lemezre, DVD meghajtóra hivatkozik. 2 db HDD-el próbáltam, mindegyikkel ezt csinálja, XFCE és Cinnamon is.
Mit tudok tenni? Proci hideg, HDD jó.
-
Frawly
veterán
-
Necronom
senior tag
válasz
Frawly #10838 üzenetére
Engem a helyedben már csak azért is érdekelne, hogy miért nem látja a Windows.
Nem mondom, hogy nem erdekel, csak mar tobb vele az eltoltott ido - nektek is -, mint amit az egesz megert
Annyi lett volna csak a tervem, hogy wint at szerettem volna rakni az ominozus 120as SSD-re, amig a Linuxot meg a 240es SSD-re, hiszen ez lett volna a fo rendszerem, de igy ez nem megy, nem bajes tenyleg senkit sem szeretnek bosszantani, hiszen en kertem a segitseget, de vannak dolgok amiken mar napok ota tulvagyok, az elso postomban le is irtam es csak azert tunik ugy, hogy ignoralom, pedig nem
májkimiki neked is koszonom szepen az otletet, de ez mar ezen is napok ota tulvagyok
unallocated lett a particio az SSDn de igy sem lett javulascsixy igy neked is koszonom szepen, de mar ezen is tulvagyok, az elso postomban le is irtam
Gparteddel MBRhez msdos - pont ezt tettem, ugy hagytam particionalatlanul es semmi....Engem nem az bosszantott, hogy a telepitett windows nem latja a lemezt, hanem az, hogy nem tudtam ra telepiteni egyet, meg akkor sem ha csak az ominozus ssd es telepito pen volt a gepben (nem csak egy gepen probalva)
Az mar csak hab volt a tortan, hogy a telepitett windowsok sem lattak, mint eszkozt vagy mindt driveot (nem hasznalni akartam, nem irni ra, vagy olvasni rola)Frawly: Egeszen beztos, hogy user error, tudom en, valamit elcsesztem, felrenyomtam, akarmi
nem tudom, nem emlekszem, hiszen disztrokat probalgattam az ssdn
De az, hogy mint eszkoz sem latszik, na az mar csak azert is erdekelne, hogy mi a jofenetol nem
Itt egy kerdes: ha akarmire is formazok, nem formazok, barmit csinalok egy lemezzel, az mi a fentol nem latszik a windowsban mint drive? hat nehogyma a nyuszi .....hat hiszen fizikailag benne van, az egy dolog hogy maga az oprendszer nem tud vele mit kezdeni, az oks....na de hogy ott se legyen.... -
csixy
addikt
válasz
Necronom #10835 üzenetére
Először azt kell eldönteni, hogy Legacyban, vagy UEFIben akarod a Windowst telepíteni. Ettől függően a Gparteddel MBRhez msdos, vagy UEFIhez GPT partíciós táblát kell az SSDre rátenni. Ezt így szűzen partícionálatlanul hagyva kell majd megmutatni a Windows telepítőnek, hogy oda telepítse magát.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #10837 üzenetére
Sokat particionáltam, formáztam Windowszal és Linuxszal is NTFS-t (fdisk/cfdisk + mkfs.ntfs). Mindkettő egyformán jól megcsinálja, nincs különbség, a linuxszal készített is teljesen rendben működik akárhányas Windows alatt. Tapasztalat.
(#10835) Necronom: én nem adtam volna fel ilyen könnyen. Engem a helyedben már csak azért is érdekelne, hogy miért nem látja a Windows.
-
Frawly
veterán
válasz
Necronom #10829 üzenetére
Mint már írtam, terminálban futtasd a sudo fdisk -l /dev/sda-t és annak a kimenetét tedd be. Ez a GParted egy bugos grafikus valami, kényelmesebbnek tűnik, de fele annyi infót sem ír ki.
Mindenesetre elég érdekes az eseted. Az a baj, hogy akármit írok, a felét ignorálod, pl. hogy megpróbáltad-e az MS oldaláról letöltött hivatalos 1809-es Windows 10 telepítővel.
-
Necronom
senior tag
válasz
NeoPampalini #10830 üzenetére
inkább Windows probléma lesz
Sok sok gepben a windows a problemaEzt adom
- nyisd meg az eszközkezelőt, azon belül pedig az IDE ATA/ATAPI vezérlőt
- nyomj rajta egy jobb kattot, uninstall, rebootez mar megvolt, koszonom
BIOS lemezvezerlok mar mindenhol IDE modban vannak
es a legfontosabb, hogy nem egy darab geprol van szo, fentebb listaztam mar hany gepben probaltam
es hozzateszem megegyszer, hogy az windows install pen sem latja az SSD-t akkor sem, ha egyedul vanNos...ezt szerintem felreteszem, koszonom meg1x mindenkinek akik segiteni probaltak
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Necronom #10829 üzenetére
Ez inkább Windows probléma lesz, mindenesetre ez megér egy próbát Win alatt:
- nyisd meg az eszközkezelőt, azon belül pedig az IDE ATA/ATAPI vezérlőt
- nyomj rajta egy jobb kattot, uninstall, rebootSzerk.: amúgy a legkülönbözőbb megoldásokat látni erre, volt, ahol a Windows Memory Diagnostic Tool bekapcsolása oldotta meg (wtf), volt, ahol a BIOS-ban a lemezvezérlő RAID módban volt AHCI helyett, szóval a fene tudja.
-
Necronom
senior tag
Nos en mar csak ennyi infot tudok hozzaadni
Az ominozus SSD barmi Linux alatt (Linux Lite Live)
info a driverol
A masik SSD (ezen van a win)
Egy teljes prtsrcn (latszik mindket meghajto)
es vegul amit a windows lat (ugyabban a gepben - raadasul tettem fel egy friss windows)
termesztesen a BIOS latja mindket SSD-t, az SSD nem hibas, hiszen barmi Linux alatt hasznalhato
a windows telepito pen SEM latja (akkor sem, ha csak az az egy van benne) es barmi telepitett windows SEM
(sok gepben probalva, ahogy a kepen is latszik) -
Frawly
veterán
válasz
gregory91 #10827 üzenetére
Lehet az lesz, igazad van. Nem ismerem ezt a megoldást. Valakinél abban a topikban véletlenül kapcsolt be, nem szándékosan. Nála is úgy jelentkezett, hogy egyik Windows telepítő sem akart települni az SSD-re. Igaz nála látták az SSD-t, csak települni nem voltak rá hajlandóak, hibaüzenetet dobtak.
Mondjuk ha az én SSD-mről lenne szó, én végigküldenék rajta egy secure erase-t első körben. Úgy nincs az az isten, hogy a Windows telepítő nem látja, de a BIOS/Linux igen.
Esetleg még az lenne elképzelhető, hogy a gépben valami nagyon spéci SATA vezérlő van, amihez nincs a Windows telepítőben driver, de ezt meg azért zárom ki, mert megírta végül milyen gépeken próbálta, és azokon nincs ilyen.
-
Frawly
veterán
válasz
Necronom #10825 üzenetére
Akkor viszont csapongunk ide-oda. Ha a BIOS látja, meg Linux is feltelepül rá, akkor az SSD jó. Bár azért egy sudo smartctl -a /dev/sdazonosító kimenetet betehetnél róla.
Hogy a Windows miért nem látja, az rejtély. Legújabb Win10-zel próbálod (1809-es, amit a MS oldaláról is le lehet tölteni), BIOS-ban AHCI mód be van állítva?
Az SSD-s topikban volt valakinek hasonló baja, ő Linuxszal nem próbálta, de a Windows telepítők nem látták az SSD-jét, csak a BIOS és a már feltelepített Windowsok. Végül kiderült, hogy valami ún. Hitelesített (vagy valami Védett) Tárolóvá alakította az SSD-t, és azért nem tudott rá a Windows települni. Már nem emlékszem a pontos magyar nevére a beállításnak.
-
Necronom
senior tag
-
Frawly
veterán
válasz
Necronom #10823 üzenetére
Ja, ha nem látszik az SSD több gépben sem, akkor megdöglött. Ha van még rá jótállás, gariztast, egyébként kuka. Néha megtörténik ez, egyszer csak bedöglik, sokszor mindenféle előjel és kezdeti tünet nélkül, nem tudsz vele mit csinálni. Még a Kingstonnál nagyobb márkáknál, drágább SSD-knél is előfordulhat. Nem Linux-specifikus dolog, ha a hardver döglik be, akkor kuka. Attól hogy Mint-telepítés után adta be a kulcsot, az nem azt jelenti, hogy a Mint tette tönkre. Egyszerűen csak a véletlen műve, hogy pont most fosta össze magát hardveresen a cucc.
Egyedül az zavar, hogy azt írod, hogy Live Linux alatt látszik. Szóval összeszedettebben kéne írnod, ha hardverhiba miatt döglött meg az SSD, akkor Live rendszer alatt sem kéne látszania.
Az, hogy milyen gép, azt csak a SATA vezérlő miatt kérdeztem. Kizárandó azt az esetet, mikor túl régi gépbe teszik, és a vezérlővel inkompatibilis lesz az SSD.
Amit még megnézhetnél gariztatás előtt, hogy a BIOS-ban látszik-e az SSD.
-
Necronom
senior tag
válasz
Frawly #10822 üzenetére
Elnezesed kerem, ha felreertheto voltam, hiszen tudom jol hogy segiteni szeretnel
De itt szerintem mas bibi lehet mintsem csak egy szamgep, hiszen mar az x-edik gepben kiprobalva sem latszik a drive telepitett win mellett sem es a telepitoje sem latja a driveot
1. gep Gigabyte P55 UD6 - 6db SATA vezerlovel - termeszetesen mindben probalva
Linux Mint rajta teljesen jol latja az SSD-t / a windows nem / telepitovel sem
2. gep HP ProBook - nem az ODD helyere, ebbe lett volna szanva az SSD
Itt telepitovel probaltuk3. gep ASUS mITX lapocska 2db SATA vezerlovel
Linux Mint Mate - tokeletesen latja4. gep Asrock B450
5. gep Asrock AB350 Pro4
Ezeken telepitett legalisan aktivalt windows van es mintha ott sem lenne a drive
ezekben is ki lett probalva a telepito pendiveval es mintha ott sem lenne, termeszetesen a BIOS latjaAz is igaz, hogy Kingston
A BIOS lemezvezerlok mind IDE modban vannak
Live Linuxot pedig mindjart csinalok, de mivel egyetlen egy pendrive van kezelnel igy most ki kell irjak majdDe szerintem es ez tenyleg csak a szereny es tudtalan velemenyem, nagyon elmegyunk a problema mellett
Szerintem leirom megegyszer
Adott egy SSD, betettem egy akarmilyen gepbe, amin windows volt, tokeletesen latta drivenak
Ellenorzes celjabol volt benne es persze keszitettem egy Linux pent
Majd a penrol az ominozus SSD-re tettem egy Linux Mint Cinnammont
Majd ezek utan miutan szorakoztam a Linuxxal az SSD-t szerettem volna a HP laptopba tenni, windowssal, ott volt eloszor, hogy az install pen nem latta a driveot
visszatettem az elozo gepbe es windows mellett sem latta magat a driveot (nem olvasni es nem irni akartam)
eszkozkezelo es nincs drive
viszont bootolaskor ismet az ominozos SSD-t kivalasztva vigyorogva bebootolt a linux
ismet at windowsba az ssd sehol....sem eszkozkezeloben sem lemezkezeloben nincs nyoma
ezek utan jott az osszes tobbi gep es mind uganazt produkalta
majd egy linux liveval toroltem rola mindent MBR-t meg mindent amit a gparteddel lehetett
a dolog semmit sem valtozott"diohejben" ennyi a tortenet
-
Frawly
veterán
válasz
Necronom #10820 üzenetére
De, nyugodtan írj a gépről, amiben be lett üzemelve.
1) a te érdeked, hogy minél több infó legyen
2) a Kingstone SSD hamisítvány, az eredeti márkát Kingston-nak hívják, nincs „e” a végén.
3) Kingstonból is van egy csomó 120 gigás modell, megírhatnád pontosan melyik.
4) Live Linux alól egy fdisk -l és smartctl -a kimenet kéne
5) A BIOS-ban próbáld meg IDE módba kapcsolni a lemezvezérlőt, csak próbaképp. -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10818 üzenetére
Nincs mit irni a geprol, mert 3 gepben probaltam, az eredmeny ugyanaz
Nem ODD helyere szerelt SSD-rol van szo, asztali gepen is ugyanezt csinalja
Sem a win telepito nem latja, sem pedig egy telepitett oprendszer sem....nincs drive
Bootolok egy Linux live es tokeletesen ott van az SSD -
Linux Mint 18.3 Cinnamon, kernel: 4.4.0-142-generic, Virtualbox 5.1.38
A fenti kernel óta az összes újabb kernellel nem töltődik be a driver.
"VirtualBox Error: Kernel driver not installed (rc=-1908)"Megtaláltam egy fajta megoldást:
1. Do you have Secure Boot enabled? This will prevent the kernel modules from being loaded.
2. Turn off Secure Boot and switch to Legacy mode.Ez rendben is van de az én alapomon nincs ilyen menüpont a BIOS-ban. Asrock H67M
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10813 üzenetére
Igen persze, irtam is, hogy eszkozkezeloben sincs drive es termesztesen igy a lemezkezoleben sem
Egytalan nem latszik mint lemez, sem diskpart sem semmi sem latja
Termeszetesen a Linux vigan szorakozik vele
gparteddel mar mindent megcsinaltam amit csak lehetett MBR-t dos-osra es mindenre IS
szetparticionaltam darabokra es vissza, megformaztam NTFS-re
es ettol fuggeltlen nem tudok ra wint telepiteni, mert nincs lemezegyseg....
igy tehat a telepites soran sem latja es egy masik gepbe belepakolva egy telepitett win sem latja magat a driveot
Probaltam mindenfele wines particionalo programokat, wines ext4-es DiskGenuis nevu programot, de mivel nincs disk, igy nincs mit sem inicializani sem particionalni sem semmit... -
Necronom
senior tag
Sziasztok,
Kis helpre lenne szuksegem
Vettem egy 120GB Kingstone SSD es elso korben tettem ra egy Mintet uyg probabol
Eddig minden oks is, csakhogy nem erre lett szanva
Sajna a win nem latja az SSD-t...de meg drive szinten sem, sem az eszkozkezeloben sem sehol masutt
Akartam ra telepiteni win, de ott sem jart sikerrel a dolog
Ertem en hoyg ext4-et nem lat a win, na de hoyg a drive sem latszik ....az picit erdekes...
Mit lehetne kezdeni? -
válasz
F.B.I. #10803 üzenetére
Van videódriver, a menüben nézted, hogy fel lehet-e csavarni a felbontást?
NTFS vagy ext4 a partíció, amit használni szeretnél? Csinálhatod egyrészt azt, hogy a csatolási útvonalat átlinkeled valahova, és úgy nyitod meg, de ez nem célszerű.
Amit viszont célszerűbb beállítani, hogy a /home-ba mountolja egy mappába a merevlemezt, itt van egy leírás.Mondjuk nem értem, hogy hogy nem látja, én otthon egy NTFS partíción lévő mappát adtam meg neki.
-
F.B.I.
veterán
Üdv ismét!
Telepítettem egy xfce változatot, 2 db lemez van, a HDD, amire a qbitorrent töltene majd, annak beállításaiban nem látszik, nem tudom kiválasztani.
A saját mappában "160 Gb kötet" néven szerepel. Hogyan lehetne megoldani, hogy a qbittorentben látható legyen?Továbbá, hogyan lehetne a legnagyobb kiválasztható 1024x768-as beállítást 1920x1080-ra állítani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Linux kezdőknek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Mozgásban a METAL GEAR SOLID Δ: SNAKE EATER
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Max
- E-roller topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest