- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
zizidor #11396 üzenetére
Biztos flatpak telepítés lett volna.
Ez az első alkalommal letölti és telepíti a szükséges futtató környezetet -
ez az ami ilyen nagy méretű - de erre csak egyszer van szükség.
A többi flatpakos alkalmazás telepítésénél már csak a szükséges fájlokat
függőségeket telepíti ebbe a futtató környezetbe. -
zizidor
őstag
válasz
instantwater #11397 üzenetére
Csak rákerestem és ráböktem a szoftverközpontban.
-
-
0xmilan
addikt
tldr:
- "GNOME vs Trolls" - szabadalmi harcok
- A 19.3 Tricia kodnevvel jon karacsony elott
- uj splash screen grub-ban, uj boot logo
- az Xplayer-t es a VLC-t az mpv alapu Celluloid lejatszo valtja
- a Tomboy-t a Gnote jegyzetapp valtja
- az Xfce edition az uj 4.14 verzioval jon, GTK3 alapokon
- 5.0-as kernel es Xorg 1.20 a jobb HW kompatibilitasert -
válasz
gabikiraly2 #11392 üzenetére
Milyen gombokat akarsz testre szabni, és hogy?
-
gabikiraly2
aktív tag
Sziasztok!
A napokban újra elkezdetem használni Linuxot. Eddig megy minden szépen és jól, viszont egy valami nagyon hiányzik. Mégpedig a laptop tapipadja körüli gombok testreszabása. Ezt meg lehet oldani valahogy?
A fent lévő op: Linux Mint 19.2 Tina, a gép HP Elitebook 8470p
Előre is köszönöm. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #11390 üzenetére
Az /opt mappába nem telepítek semmit szándékosan, de van, ami oda települt (asszem talán a WPS Office az egyik). Az unGoogled Chromium egy standalone/kvázi portable cucc, csak ki kellett tömöríteni ha jól emlékszem, ezt a /home/USER/opt-ba tettem meg, onnan is indítom.
Ami fura volt, hogy a Plasma telepítése után, bár a mentett jelszavak eltűntek a böngészőből, minden más megmaradt, extension-ök, plugin-ek, browsing history, szóval nem teljesen értem a jelenséget, de legalább ezt orvosoltam egy backup-pal.
Még arra kell rájönnöm, hogy mivel a Plasma telepítése során néhány csomagból régebbi verziót kellett feltennem ("kényszerítve", --force-all kapcsolóval), ezeket nyugodtan frissíthetem-e, vagy esetleg utána el sem indul a Plasma. -
válasz
NeoPampalini #11385 üzenetére
Halványak rémlik, hogy anno egy programmal úgy tudtam ilyet megcsinálni, hogy a /opt helyett a /home-on belül helyeztem el. Értelemszerűen itt sokkal otthonosabban viselkednek a programok. Nem biztos, hogy ez segít a jelenlegi problémádon.....
-
Frawly
veterán
válasz
herdsman12 #11380 üzenetére
De, ez szerintem pontosan arra való. Az angol neve sokkal beszédesebb: set as fallback.
Ráadásul itt jön elő, amit már egyszer írtam. Az ilyen töketlen fordítások miatt is van az, hogy érdemesebb angolul használni a rendszert. Ha nem nézem meg a saját gépemen, akkor a „Visszaállítás beállítása” elnevezésből az életben rá nem jöttem volna, hogy mit csinál.
A másik probléma a lokalizációkkal szintén szépen látszik a képen. Ez pedig, hogy sok minden félig van lefordítva. Pl. Port, Advanced, All Output Devices, Latency offset, Unplugged.
Ennek a legszélsőségesebb formája az a fajta lokalizáció, amit a MS csinál az MS Office függvényeivel, amiknek a neve le van fordítva. Persze, a jómunkásember nyomatja befelé a fkeres() függvényt, és ez egészen kiválóan működik, míg egyszer csak nem magyar Office alatt nyitják meg a dokumentumot. A másik elrettentő példa a BlackPanther, ahol a terminálos parancsokat nevei is le vannak fordítja, az is agyrém. Értem, hogy sokan magyar utasításneveket könnyebben jegyeznek meg laikusok közül, de így spéci, máshol nem létező utasításokat fognak megtanulni, ami más rendszeren semmit nem ér. Ugyanez pepitában, mikor valamelyik elmebeteg átültette anno a Pascal nyelvet spanyolra. Mert azt a pár szintaxisszót tényleg marha nehéz elsajátítani angolul, de legalább aki a spanyol verzióval tanult programozni, máshol nem hasznosítható, nem szabványos tudást szerzett.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
NeoPampalini #11385 üzenetére
Cinnamon-nal nem jutottam előbbre, feltettem a Plasma DE-t. Itt már be tudom állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett böngésző, de ettől a váltástól* lerohadt az Evolution levelező, állandóan sír, hogy időtúllépés miatt nem sikeres az azonosítás. Fasza.
*meg a böngésző is eltüntette a tárolt jelszavakat, még tiszta szerencse, hogy volt backup...
-
fradi81
veterán
válasz
NeoPampalini #11386 üzenetére
Ez egy usb hedszet saját hangkártyával, de nem volt ez ilyen régebben még úgy rémlik, lehet csak xfce-n ami egy ideje használok. De megoldottam a hangerő beállításokban kikapcsoltam a hedszetet. Ha meg használnám, bekapcsolom, addig is nem kavar be mert nem látszik.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11384 üzenetére
Valahol a probléma után kutatva olvastam egy olyat, hogy okozhatja az is, hogy az egyik audio eszköz később inicializálódik, mint a másik.
Magyarul, az a hangkártya, amelyiken a headset lóg, hamarabb "kel életre", ezért egyből az lesz a default kimeneti eszköz. Ez mondjuk fura működés annak tükrében, hogy a felhasználó más sorrendet gondolt...
Őszintén szólva nem tudom, hogy ennek hogyan lehet utánanézni (feltéve, hogy tényleg így van), ill. hogyan lehet megoldani.
-
NeoPampalini
senior tag
Hogyan tudok hozzáadni egy programot a "Preferred applications" listához? unGoogled böngészőről van szó, ~/opt/ungoogled mappába lett telepítve. Működik (elég rég használom már), viszont az idegesít, hogy pl. levelezőből megnyitott URL a Firefox-ban töltődik be.
Amennyire fel tudtam térképezni, két mappa játszik itt szerepet:
/usr/share/applications
~/.local/share/applicationsHiába hozok létre .desktop file-t az unGoogled-nek, nem jelenik meg. Jogosultság, engedélyek, tulajdonos/csoport ugyanaz, mint a mappákban található többi file-nak.
Az unGoogled.desktop file tartalma jelenleg:
[Desktop Entry]
Name=unGoogled
Exec=/home/USERNÉV/opt/ungoogled-chromium_71.0.3578.98-2_linux/chrome %U
Comment=Chromium based Web Browser
GenericName=unGoogled
Icon=/home/USERNÉV/opt/ungoogled-chromium_71.0.3578.98-2_linux/product_logo_48.png
Categories=WebBrowser;Network;
Terminal=false
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml_xml;application/x-mimearchive;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;
Ami infót fel tudtam lelni, jónak kéne, hogy legyen, de mégsem. Hol van a hiba?
-
fradi81
veterán
Egyébként úgy működik hogy alapból a headszet van kijelölve, de szólnak a hangfalak, csak épp annyi a negatívum hogy hangerő állításnál a hedszet hangerejét állítom. Akkor is ez a helyzet ha átírom és első helyen állnak a hangfalak, a fene sem érti, de köszi.
-
hfeca
csendes tag
Sziasztok! Van nekem egy problémám, vajon tudnátok-e segíteni rajta, vagy még nagyon friss a dolog?! Tehát: telepítettem a Linux Mint 19.2-t. Nagyon jó, gyors, szép, de van egy gond - van egy D-Link NAS szerkentyűm, amit minden bekapcsolásnál manuálisan csatolnom kell. Ez az egyik gond, hogy nem csatolja saját magát. Annyira nem értek a Linuxhoz, sajnos. A másik, hogy a NAS könyvtáraiban Alt-F7 hatástalan, nem keres (17.3-ban működött - leszedtem az Alt-F7 kombinációt az "ablakmozgatásról"). A könyvtár mérete is ismeretlen marad, mivel a Space gombra sem reagál. Van ezekre valami tippetek? Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
herdsman12
őstag
válasz
NeoPampalini #11381 üzenetére
Csak saccoltam, nálam ez úgy működik, ha kiveszem a kijelölést a "Visszaállás beállítása" gombról és a nem használt eszközre állok, akkor a következő (!) le-felcsatlakozásnál nem változik az eszköz. Aztán újabb le-felcsatlakozásnál helyreáll a rend, sőt, ha elindul bármilyen lejátszó, azonnal az érvényes hangerőn megszólal az aktuális eszköz.
Nem vágom miért van az a kapcsoló. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11379 üzenetére
Érdekes.
Valószínűleg az audio eszközök sorrendje a ludas, az első elérhető (nem letiltott/korlátozott/kikapcsolt) eszközt használja a rendszer. Amit herdsman12 ír, megoldás lehet, a headset-re állítsd be, hátha helyrejön.
Ha minden kötél szakad, akkor manuálisan lehet nekiesni.
Szedjük össze, milyen audio eszközök vannak:
cat /proc/asound/modules
Ez megadja az eszközök index számát és nevét.
Példa:
0 snd_A
1 snd_B
2 snd_CSzerkesszük be:
sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base
A file végére kell beilleszteni, a kívánt sorrendben, tehát ha a példából a C-t szeretnénk alapértelmezettnek, akkor így:
options snd_C index=0
options snd_A index=1
options snd_B index=2Mentsük el, majd indítsuk újra a PulseAudio daemon-t:
pulseaudio -k
pulseaudio -DDe talán nem kell ennyit szöszölni vele, és két kattintás az egész.
-
fradi81
veterán
Indulásnál mindig a headset aktív, akkor is ha leállításnál nem az volt használva, kérdés miért állítja mindig vissza arra?
-
Cyrin
addikt
nomodeset után, a következő normál módú indítás (nomodeset nélkül) sikeres volt, minden működik...
érdekes.. -
fradi81
veterán
Előjött egy hiba, nézek egy filmet vlc-vel, megállítom, netezek, egy idő után elfogy a szabad hely mert teleírja ezzel a hibaüzenettel az xsession-errors fájlt.
vdpau_chroma filter error: video mixer attributes failure: An invalid handle value was provided.
vdpau_chroma filter error: video mixer rendering failure: An invalid handle value was provided. -
Frawly
veterán
válasz
szucstom #11352 üzenetére
Igen, de hiába vagy rendszergazda, meg windowsostál 20+ évet, a Linux másmilyen. Nem weboldalról töltünk hozzá drivert, meg szoftvereket, hanem tárolóból telepítjük csomagként. Már ha kell, mert egy csomó hardverhez a drivert a kernel tartalmazza, meg a firmware csomagok, amik eleve fent vannak egy normálisabb, fullosabb desktop disztrón, Ubuntu, Mint, és társai. Mondjuk az NV GPU pont ilyen, ahhoz kell extra driver, hogy normálisan működjön.
Majd megszokod, hogy Linuxnál fel kell adnod az összes windowsos szokást és módszert, mert egész máshogy működik, más mögötte a logika. Szokni kell, használni napi szinten. Ez nem olyan, hogy elolvasod egy könyvből az elméletet és akkor mindjárt megy is.
De nem baj, mert kezdőként mindenki beleesik ebbe a hibába, hogy weboldalról próbál telepítgetni, mert forráskódból forgatni, olyan csomagot is, ami bent van a tárolókban készen.
Weboldalról telepíteni több okból sem jó ötlet, még akkor sem, ha működik, amit felraktál. Hiszen
1) A weboldalról feltett csomag nem fog frissülni, míg a tárolóból felrakott rendszeresen fog a rendszer többi elemével.
2) Mivel együtt frissül, azért nem válik inkompatibilissé a fent lévő csomagokkal, rendszerösszetevőkkel.
3) Megbízhatóbbak, más már tesztelte helyetted a tárolóban lévő csomagokat.Ebben egyébként az Androidra és az iOS-ra hasonlít, ott sem weboldalakról telepítesz, hanem szoftverkezelőből, szoftverboltból. Persze, fel lehet hekkelni máshonnan is appokat, de alapvetően a Store-ból érdemes. Linux alatt meg a Store-nak a csomagkezelő (meg annak a grafikus frontendje), meg a tárolók felelnek meg.
-
Igen, de ha nem 4GB-al kérem hanem 8-al, és nem 128GB SSD vanbenne hanem 256, máris 689€
Az már döfi, kb van vagy 15eft különbség a növekményben! Majd raksz bele itthon és tényleg lesz egy curioso ketyeréd!
A postaköltség még durvább, nincs hasonló Kínában?
https://www.ecoparcel.eu/ €10.43-ért elhozná egy héten belül Spainból.
(#11366) cigam
Valószínűbb, hogy neked lesz igazad, de én értelemszerűen a wifi drivert ellenőriztem először, mert az elég kényes pont non-free témában. Az érdekes, hogy a PCI kártyás Atheros free, amit én linkeltem, az meg nem, de logikus lenne így akkor, ha a kernelbe beforgatnák meg aztán már van is rajta OS, ha Debiant raknál rá, akkor viszont tuti non-free kéne.
Most látom, hogy az én linkemen meg USB és Bluetooth devices driver van. PCI az free, ezek meg nem, fene érti......
-
válasz
ubyegon2 #11364 üzenetére
Mivel ez a cég eleve linuxhoz összeválogatott HW kompenensekkel dolgozik, meglepő lenne, hogy kell hozzá egy non-free csomag. Persze nem kizárt, ugyanakkor itt azt írják hogy az Atheros teljesen ingyenes, és már a kernel része, ahogy itt is erről van szó. Amíg nem tudjuk a chip pontos modellszámát nem tudjuk eldönteni, hogy kinek van igaza.
-
válasz
ubyegon2 #11364 üzenetére
Igen, de ha nem 4GB-al kérem hanem 8-al, és nem 128GB SSD vanbenne hanem 256, máris 689€ vagyis itt vagyok ahol a HP mini PC-vel, és még a postaköltséget sem! Ugyanis "Shipping within Europe (and outside Spain)Shipping with insurance. Time: 1 to 2 weeks (Cost: 65,00 €)" Vagyis csak a postaköltsége 21k!!! Viszont ilyen gépe tuti nem sok embernek van az országban
CsengődiGeri
Szerint az nem a Win boot menüje, hanem az UEFI-é -
Ja, hogy ezek az alternatív csapatoknak a gépei, erre nem is gondoltam! Az elsőnek van 500 dolláros miniPC-je! Csak mondom.
Ez Purism meg az off-ban is előjött a telós thread-nél!
Remélem a Debian is tud róla, hogy ezeken az eszközökön gond nélkül kell települnie!
Gyorsan megnéztem az egyik gép wifijét és szerinted a non-free csomagok között van?
-
CsengődiGeri
tag
Lehet hogy nincs több grub probléma?
GPD-s ssd-n Win után telepített Mint nem csinált grub-ot. F8-as indításnál Win boot Manager választáskor azonnal a Win indul, az ssd választásakor a Mint. Win újra telepítésekor ezek után nincs grub problémám? -
Ja, az maradt ki, pedig a fejemben még ott volt! Az a bosszantó, hogy a hsz-t elküldés után mindig átolvasom és most nem vettem észre! Egy szó kimarad és sz*r az egész, amit írok.
Ezért jó, ha valaki mindig résen van!
Legközelebb opensource-abb gépet veszek ;-)
Van egyáltalán olyan, ami Debiannak megfelel minden porcikájában non-free nélkül?
-
-
Félreértettél, általában ha valaki nekiugrott és letöltötte a főoldalon lévő iso-t, akkor szembesült e non-free problémával. Rosszul fogalmaztam, mert csak érintettem a dolgot felsorolásszerűen.
Természetesen az általad leírt módon lesznek a non-free csomagok is! Köszi a kiegészítést, mert nem lenne jó, ha laikus olvasná és jegyezné meg rosszul!
Kezdőknek egyébként esélye sincs megtalálni a non-free megoldásokat.Busterrel én is megszívtam multkor, mert elfelejtettem a non- free iso-t és a HP 8560p-n nem is volt egy deka iwlwifi sem.
(pedig 100x tuti leírtam már én is topikokban, hogy inkább non-free-t célszerű leszedni, sok szívást el lehet vele kerülni) -
válasz
ubyegon2 #11357 üzenetére
non-free driverek például nincsenek
Na, na, na... Azért ez nem állja meg a helyét. Elég csak bepippantani, vagy szerkeszteni az /etc/apt/sources.list fájlt, és a megfelelő sor végére hozzábiggyeszteni, hogy non-free.
Plusz léteznek gyárilag non-free-vel települő verziók. -
válasz
szucstom #11356 üzenetére
Ugye tisztában vagy vele, hogy kb 100%-ban engem igazolsz!?
Nem tudom milyen asztali felülettel raktad fel a Mint-et, de ahhoz mind fullos, hogy CLI-t használj. Ha már terminalban ügyködsz, itt nincs mit tanulnod, ugorj neki a Debiannak, gyakorlatilag ugyanazekkel a felületekkel rakhatod fel, de az nem hagy elkényelmesedni. non-free driverek például nincsenek, PPA-k nincsenek, tárolókat viszont vehetsz fel a sources.list-ba! Szerintem annak, akinek van affinítása ezekhez a Linuxos bűvészkedésekhez, kifejezetten szórakoztató! Minél később próbálod ki, annál inkább bánni fogod, miért vártál vele eddig. A Mint csak annyi, hogy felrakod és használod.
Csak próbaképpen menj fel a Debian weboldalára és próbáld eldünteni, melyik iso kéne neked, ha ez sikerül könnyen, akkor az azt jelenti, hogy már kezdhetsz is neki. Ez nem vicc, állandóan ezt irkálom, hogy csak az ugorjon neki, aki megtalálja a gépének és saját magának megfelelő verziót. Nincs benne semmi ördöngős dolog, de van akinek nem megy,,,,,,
Pihenésképpen egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet berakhatnál ide, nem kéne kérdezősködnöm annyit. -
válasz
szucstom #11354 üzenetére
Csak az a gond, hogy hamar megszokod és, ha Mint-tel kezded így, akkor nagyon nem akarsz majd mást, persze ez főleg Cinnamont DE-re értendő!
Anno ugyanígy jártam, de a Debiant azért feltettem mellé. Egy ideje viszont rájöttem, hogy érteni sosem fogok a Linuxhoz, de használni már tudom. Home user vagyok, jó ez is. -
válasz
szucstom #11352 üzenetére
Super! Mondhattad volna hamarabb is, hogy rendszergizda vagy, akkor kicsit szájbarágósabban írom le!
De lényegében legalább jóval hamarabb összeáll a kép, ha hardvereket ismered meg úgy általánosságban otthon vagy a gépekben. Tudom magamról, mennyivel nehezebb tök laikusként eligazodni a tengernyi Linux disztró között.
Egyébként egész sok régi leírás használható, de értelemszerűen a driverekkel kapcsolatosak nem annyira. Meg ha inkább cli-s műveletekkel szeretnél operálni GUI-s megoldások helyett, akkor is időtálló a leírások jó része, de erre majd rájössz menet közben úgyis.
Ha komolyabban akarsz ismerkedni az alapokkal meg egyáltalán a Linux működésével, akkor viszont nem a Mint a te embered, az nagyanyámnak való, neked a Debian fog kelleni!
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #11351 üzenetére
Igen, tiszta volt
Hál' istennek a gépekhez, driverekhez nem vagyok teljesen laikus, rendszergizda lévén, csak a linuxot mostanság kezdtem alaposabban tesztelgetni. Leírásokat is elég sokáig kerestem, mire találtam egy olyat ami megbízható és frissebb, nem több éves.
A Mint pedig lehet 19.2-es, hétvégén kaptam le a linuxmint.com-os oldalról.
Köszönöm az észrevételeket, igyekszem tartani magam ezekhez
-
válasz
szucstom #11345 üzenetére
Na várjunk, akkor a Mint feltelepült és jól fut a megjelenítő is, nincs gond, ha jól értem!
Vagyis nem volt, amíg nem kezdtél Windowsos fejjel utánajárni, milyen drivereket kéne levadászni!
Találtam valami angol nyelvű leírást, ami alapján nekiláttam a Wine felrakásának, plusz írták, hogy érdemes a vulkan drivert is felrakni.
A wine az OK, ha Wines programokat akarsz futtatni és ettől függetlenül a vulkan is jól jöhet, de vagy Windows vagy Linux vulkan-nal!
Kérdés, milyen verziójú drivert találtál az nVidia oldalán. Sajna sosem volt nVidia VGA-m, de annyit tudok segíteni, hogy a weboldaluk szerint a 430-as driver kell a VGA-hoz és ezt normál tárolóban nem látom. Ilyenkor szokták javasolni a hivatalos PPA tárolót felvenni és onnan telepíteni a nvidia-430 drivert és abban a PPA tárolóban van vulkan is, de ezekből mit kellene felrakni azt nem tudom, persze értelemszerűen azt, aminek a nevében ott a 18.04, de a többi vulkanos dolog kell-e...... nVidiások ezt majd megmondják pontosan. (le van írva minden, de ha a PPA felrakásával elakadsz, jelezd inkább itt)
Amit fontos megjegyezned, hogy az általad használt Mint az Ubuntu 18.04-en alapul, így driverek és egyéb programok, amik nem tárolóból kellenek majd, gyakorlatilag Ubuntu 18.04 névvel szerepelnek sok helyen, ezek lesznek jók.
Azért is gázos neked egyből különböző leírások alapján nekiugrani a rendszernek, mert a leírás szólhat egy előző kiadásról is és már meg is fekteted a rendszert.
How to Install Nvidia Drivers on Ubuntu 18.04
Ha nem játszol, elméletileg a nyílt driver is elég, ami fenn is van már, de ez hardverfüggő, sok esetben jóval takarékosabb a zárt driver, notebooknál ez számíthat.
Hirtelen laikusként ennyi jut eszembe, ha elakadsz, írj, addig meg próbálkozz mindennel!
A különböző leírásokkal meg csak óvatosan.
Ja igen, akartam kérdezni, miért a Mint 19-et raktad fel? Már van 19.2 is. Minden jóval frissebb benne. (na jó nem minden, még a rollingerek belekötnek ebbe)
Tiszta volt ez így nagyjából?
-
lev258
veterán
válasz
fradi81 #11349 üzenetére
Általában néhány fontos komponens, ami nem települ, így kvázi fenn van, de nem működik (jó esetben a nyílt dolgozik, rosszabb esetben fekete képernyő). A secureboot már elég régen elvesztette az értelmét, és simán lehet, hogy az eltérő implementációk közül néhány "megengedőbb".
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #11342 üzenetére
Hali!
Linux Mint 19 Tara, Rufus segítségével USB-ről live cd-ként bootolva, majd telepítve. Telepítés elején felajánlotta, hogy a Windows Boot Manager mellé/alá feltelepíti magát. Intel i3 5005u; nvidia geforce 920m 2gb a főbb hardverek. SSD-re telepítve.
Annyit szerettem volna csak elérni, hogy a WoW Classicot működésre bírniSemmi mással nem játszok, azt is csak hobbi szinten amikor épp van rá kis időm. Találtam valami angol nyelvű leírást, ami alapján nekiláttam a Wine felrakásának, plusz írták, hogy érdemes a vulkan drivert is felrakni.
A megjelenítő tökéletesen működik egyébként.
-
válasz
szucstom #11341 üzenetére
Szia!
Pár kérdésem lenne:
-fel is raktam windows 10 alá.....
Ezt hogyan kell elképzelni? 5 éve volt valami hasonló megoldás wubi néven, de szörnyű volt.
-hogy kerültél az nVidia weboldalára? - - nem múködött a megjelenítő?
Milyen útmutató alapján fogtál neki a telepítésnek?
és nagyon főleg!
-pontosan milyen Linux verziót töltöttél le? -hogyan írtad ki és milyen programmal?
-pontosan milyen hardverről/hardverekről van szó?Lényegében kicsit részletesebben kéne belemenned és nagyon pontosan megfogalmazva, miket követtél el!
Egy alapvetést most elmesélek, a desktop Linuxok esetén semmilyen hardver weboldalára nem kell felmenni, de legfontosabb az, hogy minden Windowsos rutint úgy, ahogy van, itt el kell felejteni. Nincs driver letöltögetés/telepítgetés, minden benne van a disztró kernelében, telepítőjében és tárolóiban. Alapesetben, hangsúlyozom!
-
szucstom
őstag
Sziasztok!
A napokban úgy döntöttem, átállnék linuxra windows10-ről. Szépen ment minden, fel is raktam windows 10 alá egyelőre, de van egy "kisebb gondom: az nvidia honlapjáról letöltött linuxra írt driver (vulkan driver azt hiszem a hivatalos neve) nem telepíthető. Elég lassan dolgozta fel a linux, és a folyamat közben elhalálozott valami hibás karakterkódon.
Ennek mi lehet az oka? -
Sonja
nagyúr
-
-
fradi81
veterán
Hali
Pár napja a Linux Mint 19.2 Tina xfce asztala jelszó beírás után feketén jön be, átváltok grafikus felületre-vissza, és jó lesz. Másnál hasonló? -
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #11333 üzenetére
Linux alatt nem kell lehúzogatni semmit, se HDD-t, se NVMe SSD-t. A Mint, meg úgy általában a Linux oda rakja a rendszerbetöltőt, ahová mondod neki. Ez a lehúzogatási kényszer csak a Windows örök betegsége, ahol a Telepítő próbálja eldönteni helyetted, hogy a 0. porton lévő, azaz hardveresen az első háttértárra menjen a rendszerbetöltő.
-
válasz
CsengődiGeri #11333 üzenetére
A pirossal keretezett részen jelölhetsz ki másik meghajtót/particiót.
-
CsengődiGeri
tag
Segítséget kérnék Mint telepítéséhez. NVMe-t is tartalmazó gépre szeretnék Mint-et telepíteni. Eddig ha több HDD SSD volt a telepítendő gépben, lehúztam a nem használtakat azért, hogy a boot menüből választhassam ki később melyikről bootoljak be. De most az NVMe-t nem szeretném kiszerelni. Van rá mód hogy a grubot ne a NVMe vagy bármelyik másik meghajtóra tegye ha nem csak arra a meghajtóra amelyikre a Mint-et telepítem és így továbbra is csak a boot menüből választhassam ki melyik fizikai meghajtóról bootoljak.
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
W10 és Mate 19.1 van a laptopomon (Fujitsu A544). Linux telepítésénél nem csatoltam a HDD-t.
Azt sikerült beállítani a "Lemezek"-nél, hogy induláskor csatolja, de nincs írási jogosultságom (írásvédett fájlrendszer). Van esetleg vmi egyszerű leírás a megoldásra? Köszi -
De akkor a többi rendszer miért települ fel simán? Azoknak nem kellene i/o hibát dobnia?
Fognak azok is nemsoká, ne félj! Most a Cinnamon terhelte annyira a meghajtót, hogy az leült, úgy látszik ebben is nehézsúlyú!
Nem rossz ez a Mate, de a Cinnamon jobban bejött liveként.
Mate Cinnamonhoz képest kicsit lightos valóban.
Egyszóval örülhetsz, hogy a Cinnamon kikényszerítette az I/O hiba jelzést, mert valóban célszerű és időszerű egy új SSD beszerzése. Gondolom nem sok memó van a gépben, ez is befolyásolhatta a processzor durvább igénybevételét.
Aham, most néztem, milyen az a gép, valóban erős neki a Cinnamon! Ettől még egy SSD-vel működhet, de nagyon minimum a 4GB memó!
-
Próbáltam több pendrive-ról, és több meghajtóra is.
Akkor csak az alaplap marad mint közös többszörös. Van másik számítógéped, és azon egy kis üres hely? Csak egy próba erejéig, hogy az adott pendrive-ról másik gépre simán felmegy-e. Ill. most nincs kéznél egy telepítő pendrive, de rémlik, hogy van rajta egy telepítő médiateszt menüpont, azt is lefuttathatnád.
Esetleg próbáld ki másik adat/és tápkábellel csatlakoztatni a merevlemezt/SSD-t. -
Amelyik Linuxod fut, akár live is, a Lemezek Disks alkalmazással a képen látható smart adatok és öntesztek opciónál a tesztek mielőbbi elvégzése javasolt!
Nem a Látóasszony topikból jött a tipp!
Ezt kell elemezni, valamint a kép bal alsó sarkában lévő gombban elindítani az Önellenőrzést!
A végén jön ez a topik!
-
zozyk
addikt
I]- A letöltött image fájlt ellenőrízted? [link]
Igen, ez volt az első dolgom, stimmel.
- Mivel milyen módon írtad ki? (rufus(BIOS/UEFI mód), dd,...)
Windows alatt Lili-vel, Live rendszer alatt a beépített USB kreáló programmal.
- Milyen gépre akarod telepíteni? (új vagy hasznát, előtte stabilan futott rajt valami?)
HP Compaq Elite 8300 USDT (használt, előtte simán futott a win10, Elementaryos-5.0, most simán megy a Mate 19,2
- A telepítés melyik pontján írja ki hogy i/o hiba?
A fájlok másolása közben.
- Csak ennyit üzen hogy i/o hiba, vagy bővebb lére ereszti, netán hibakód is van hozzá?
kb annyi, hogy a telepítő I/O hibával leáll, próbáljam lassabb sebességgel kiírni a képfájl-t, vagy hűtsem a rendszert.
- Másik médiára kiírva is próbáltad már?
Próbáltam több pendrive-ról, és több meghajtóra is. -
Az ilyen kérdések megválaszolására született a látóasszony topik. Miért nem írod le hogy
- A letöltött image fájlt ellenőrízted? [link]
- Mivel milyen módon írtad ki? (rufus(BIOS/UEFI mód), dd,...)
- Milyen gépre akarod telepíteni? (új vagy hasznát, előtte stabilan futott rajt valami?)
- A telepítés melyik pontján írja ki hogy i/o hiba?
- Csak ennyit üzen hogy i/o hiba, vagy bővebb lére ereszti, netán hibakód is van hozzá?
- Másik médiára kiírva is próbáltad már? -
zozyk
addikt
Üdv topik.
Megtetszett a Linux Mint Cinnamon kiadás de nem bírok vele.
Leszedtem a 19.2 verziót de I/O hibával leáll a telepités.
Ezután leszedtem a 19.2 Mate verziót, simán települ.
Leszedtem az elementary OS-t, simán települ.Letöltöttem újra a 19.2 Cinnamon-t, megint I/O hiba.
Leszedtem a 19.1 verziót, I/O hiba....Ötlet?
-
Frawly
veterán
válasz
tboy93 #11319 üzenetére
Elvileg semmit, a Mint telepítőjének gondoskodnia kéne róla, hogy a GRUB-ot úgy telepítse, hogy abban mind a Mint, mind a már fent lévő Windows indítható legyen. Elvileg a Secure Boot-ot is támogatnia kell, de ahhoz nem értek, én mindig kikapcsolom.
De azt nem garantálom, hogy egy újratelepítés megoldja. Sőt, lehet újratelepítés sem kéne, csak egy GRUB újratelepítés, terminálban a sudo upgrade-grub kiadása, lehet beleteszi utána a GRUB-ba a Windowst indítási lehetőségként, és elég a Mint-et felvenni első bootolási lehetőségnek a BIOS-ban.
Én egyébként melegen ajánlom mindenkinek, hogy egy jövőben Win reinstall előtt a Secure Boot-ot is kapcsolja ki. Secure Boot-ot általában céges gépeken szoktak előírni, mivel kell a Windows BitLockernek, ha titkosítva van a rendszer, meg Secure Boottal senki nem tud gányolt drivert felszenvedni a rendszerre, ezért megint csak cégeknél, ragaszkodnak hozzá.
De magánfelhasználóknál nem sok értelme van egy nagy adag önszopatáson kívül. Csak megnehezíti más OS-ek, bootloaderek telepítését, frissítését, meg esetleg nem hivatalos (aláíratlan) driverek használatát.
-
Frawly
veterán
válasz
tboy93 #11317 üzenetére
A secure bootot nem tudod kikapcsolni, ha azzal lett telepítve a Win10, akkor csak úgy fog bootolni. Erre nagyon nincs gyógyír, hacsak újra nem telepíted a Mintet, de én akkor Rufus-szal írnám ki a telepítőt.
Egyébként így is működhet, csak bootoláskor az UEFI BIOS boot menüjét hívd be (általában F12 vagy hasonló) és ott válaszd ki a Mint-et. Így nem kell a BIOS-ban a bootsorrendet tologatnod és mégis arról bootolsz, amiről akarsz.
-
Sziasztok!
Munkahelyi gépemre Mint-et raktam 2 éve és most az otthoni asztali gépre is azt szerettem volna. Van két SSD a gépen, a nagyobbikra felraktam egy eredeti Win10-et, utána leszedtem a legfrisebb Linux Mint-et, LiLi-vel keáltam egy USB-s telepítőt, majd a "Valami más ..." opciót választva felraktam a második, kisebb SSD-re a linuxot. Minden probléma nélkül feltelepedett. Az ssd 3 részre lett osztva, egy logikai swap partíció, 250mb-os boot (talán fizikai, de ebben nem vagyok biztos), a maradék ext4-es hely lett. A rendszerbetöltő a nagyobbik (win10-es) SSD-re került. Mint fentebb írtam, a telepítés probléma nélkül lezajlott.
A problémám az, hogy nincs bootoláskor rendszer választó felület. Ha a boot sorrendben a win10-es ssd van előbb akkor az indul, ha a másik akkor a linux. Fast boot ki van kapcsolva. Secure boot azt hiszem be van, azzal szórakoztam tegnap, de nem sikerült normálisan kikapcsolni, van ott egy csomó kulcs(?), amit ha törlök elhal a win10. Az alaplap egy Asus Strix H270F.
-
törölt tag
Sziasztok!
Timeshift-ben ide az eszköz nevéhez kell valamit, vagy csak következő?
[kép] -
válasz
SwissAirplan #11314 üzenetére
Ok okozati összefüggés. Ha beteszed a konfig fájlba azt a két sort, elmented, majd újraindítod a vsftpd szervízt, máris elkezd naplózni abba a fájlba. Aztán ha rájöttél mi a gond, kiveszed ezt a két bejegyzést, hogy felesleges ne naplózzon.
A könyvtár jogosultságait megnézted? Ki a tulajdonosa, milyen jogokkal bír?
Azt is írtad, hogy a linux userrel simán beenged, és működik az írás. Nem lenne egyszerűbb, ha készítesz egy webcam user-t, és a programjával a home mappájába tolod fel a képeket?
-
válasz
SwissAirplan #11310 üzenetére
Újratelepítés nem segít, nem azért nem működik, hanem valami még el van konfigolva. Pl. annak az /srv/ftp könyvtárnak mik a jogosultságai?
A részletesebb naplózást be kell kapcsolni:
xferlog_std_format=YES
log_ftp_protocol=YESA /var/log/vsftpd.log mellet lesz egy /var/log/xferlog is.
-
SwissAirplan
aktív tag
-
válasz
SwissAirplan #11307 üzenetére
És miután elmentetted, megvolt az újraindítás?
-
SwissAirplan
aktív tag
Na félig nyertél..
valóban ez az ftp könyvtár /srv/ftp
tettem bele két mappát és szépen megjelent a böngészőben és a filezillában is.
a kettőskeresztet kivettem (rögtön fehérré vált) elmentettem.. de ugyan ugy az a hiba nem enged filezilla-ba se felmásolni se mappát létrehozni.xferlolg fájlt nem találtam sehol a gépen csak egy ilyet
a 192.168.0.107 ip a kamera.. azt irja hogy connect..
de miért nem enged akkor még mindig irni?
ezt dobja a filezilla -
válasz
SwissAirplan #11305 üzenetére
Szerintem az /srv/ftp lesz az. Készíts bele egy teszt könyvtárat fájlkezelővel, és nézd meg, hogy megjelenik-e ftp-n kapcsolódva.
A konfig fájlt legközelebb ne ide, hanem valami online szövegmegosztóba tedd fel. Amúgy meg
# Uncomment this to enable any form of FTP write command.
#write_enable=YES
Nincs engedélyezve az írás. Vedd ki előle a # jelet, mentsd el és indítsd újra a vsftpd-t (vagy az egész gépet) -
SwissAirplan
aktív tag
Ezek az ftp mappáim vannak de egyik se a var-ba van
a configom igy néz ki
# Example config file /etc/vsftpd.conf
#
# The default compiled in settings are fairly paranoid. This sample file
# loosens things up a bit, to make the ftp daemon more usable.
# Please see vsftpd.conf.5 for all compiled in defaults.
#
# READ THIS: This example file is NOT an exhaustive list of vsftpd options.
# Please read the vsftpd.conf.5 manual page to get a full idea of vsftpd's
# capabilities.
#
#
# Run standalone? vsftpd can run either from an inetd or as a standalone
# daemon started from an initscript.
listen=YES
#
# This directive enables listening on IPv6 sockets. By default, listening
# on the IPv6 "any" address (:will accept connections from both IPv6
# and IPv4 clients. It is not necessary to listen on *both* IPv4 and IPv6
# sockets. If you want that (perhaps because you want to listen on specific
# addresses) then you must run two copies of vsftpd with two configuration
# files.
listen_ipv6=NO
#
# Allow anonymous FTP? (Disabled by default).
anonymous_enable=YES
#
# Uncomment this to allow local users to log in.
local_enable=YES
#
# Uncomment this to enable any form of FTP write command.
#write_enable=YES
#
# Default umask for local users is 077. You may wish to change this to 022,
# if your users expect that (022 is used by most other ftpd's)
#local_umask=022
#
# Uncomment this to allow the anonymous FTP user to upload files. This only
# has an effect if the above global write enable is activated. Also, you will
# obviously need to create a directory writable by the FTP user.
#anon_upload_enable=YES
#
# Uncomment this if you want the anonymous FTP user to be able to create
# new directories.
#anon_mkdir_write_enable=YES
#
# Activate directory messages - messages given to remote users when they
# go into a certain directory.
dirmessage_enable=YES
#
# If enabled, vsftpd will display directory listings with the time
# in your local time zone. The default is to display GMT. The
# times returned by the MDTM FTP command are also affected by this
# option.
use_localtime=YES
#
# Activate logging of uploads/downloads.
xferlog_enable=YES
#
# Make sure PORT transfer connections originate from port 20 (ftp-data).
connect_from_port_20=YES
#
# If you want, you can arrange for uploaded anonymous files to be owned by
# a different user. Note! Using "root" for uploaded files is not
# recommended!
#chown_uploads=YES
#chown_username=whoever
#
# You may override where the log file goes if you like. The default is shown
# below.
#xferlog_file=/var/log/vsftpd.log
#
# If you want, you can have your log file in standard ftpd xferlog format.
# Note that the default log file location is /var/log/xferlog in this case.
#xferlog_std_format=YES
#
# You may change the default value for timing out an idle session.
#idle_session_timeout=600
#
# You may change the default value for timing out a data connection.
#data_connection_timeout=120
#
# It is recommended that you define on your system a unique user which the
# ftp server can use as a totally isolated and unprivileged user.
#nopriv_user=ftpsecure
#
# Enable this and the server will recognise asynchronous ABOR requests. Not
# recommended for security (the code is non-trivial). Not enabling it,
# however, may confuse older FTP clients.
#async_abor_enable=YES
#
# By default the server will pretend to allow ASCII mode but in fact ignore
# the request. Turn on the below options to have the server actually do ASCII
# mangling on files when in ASCII mode.
# Beware that on some FTP servers, ASCII support allows a denial of service
# attack (DoS) via the command "SIZE /big/file" in ASCII mode. vsftpd
# predicted this attack and has always been safe, reporting the size of the
# raw file.
# ASCII mangling is a horrible feature of the protocol.
#ascii_upload_enable=YES
#ascii_download_enable=YES
#
# You may fully customise the login banner string:
#ftpd_banner=Welcome to blah FTP service.
#
# You may specify a file of disallowed anonymous e-mail addresses. Apparently
# useful for combatting certain DoS attacks.
#deny_email_enable=YES
# (default follows)
#banned_email_file=/etc/vsftpd.banned_emails
#
# You may restrict local users to their home directories. See the FAQ for
# the possible risks in this before using chroot_local_user or
# chroot_list_enable below.
#chroot_local_user=YES
#
# You may specify an explicit list of local users to chroot() to their home
# directory. If chroot_local_user is YES, then this list becomes a list of
# users to NOT chroot().
# (Warning! chroot'ing can be very dangerous. If using chroot, make sure that
# the user does not have write access to the top level directory within the
# chroot)
#chroot_local_user=YES
#chroot_list_enable=YES
# (default follows)
#chroot_list_file=/etc/vsftpd.chroot_list
#
# You may activate the "-R" option to the builtin ls. This is disabled by
# default to avoid remote users being able to cause excessive I/O on large
# sites. However, some broken FTP clients such as "ncftp" and "mirror" assume
# the presence of the "-R" option, so there is a strong case for enabling it.
#ls_recurse_enable=YES
#
# Customization
#
# Some of vsftpd's settings don't fit the filesystem layout by
# default.
#
# This option should be the name of a directory which is empty. Also, the
# directory should not be writable by the ftp user. This directory is used
# as a secure chroot() jail at times vsftpd does not require filesystem
# access.
secure_chroot_dir=/var/run/vsftpd/empty
#
# This string is the name of the PAM service vsftpd will use.
pam_service_name=vsftpd
#
# This option specifies the location of the RSA certificate to use for SSL
# encrypted connections.
rsa_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
rsa_private_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
ssl_enable=NO#
# Uncomment this to indicate that vsftpd use a utf8 filesystem.
#utf8_filesystem=YES---------------------------------------------------------------------------------------------------
vsftpd.log fájlom van a var/log mappába de nem engedi megnyitni persze
-
válasz
SwissAirplan #11303 üzenetére
Nem azért ellenkezik az ftp mert hibás, hanem mert valamiért tls-es titkosítással akar kapcsolatot létrehozni, de amúgy simán beenged ahogy a következő kép is mutatja. És visszaérkeztünk oda, hogy a konfigot jól állítottad be write_enable=YES? A vsftpd napló mit ír miért nem engedte a könyvtár létrehozását?
Létezik a /var/ftp/ könyvtár(lehet mint alatt máshol van)? A jogosultságai rendben vannak? Ugyanakkor a anon_root=/srv/ftp paraméterrel a konfig fájlban át is rakhatod máshova az anonymous felhasználó "gyökér"könyvtárát. -
SwissAirplan
aktív tag
válasz
SwissAirplan #11301 üzenetére
Az előző hsz egy kicsit keszekusza lett ugyhogy sorba veszem a gondolataimat.
Tehátwebböngészőből elérem az FTP-t
azonos hálózaton lévő gépről FileZilla-n keresztül hibát dob
szerintem az anonym bejelentkezés ellen hadakozik
és a kamera szintén panaszkodik
Az FTP Mode-ot akár PORT ra rakom akár PASV ra..
ezért jutottam arra hogy lehet kéne neki felhasználót állítani -
válasz
SwissAirplan #11301 üzenetére
Első körben ne ezzel a WEB-es felülettel próbáld, hanem egy igazi ftp programmal. Már csak azért is mert az kiírja mi miért nem sikerült. (Plusz a vsftpd naploit is átnézheted, hogy minden oké-e, vagy hogy ő miért nem engedett be valakit.
Nincs "felhasználói lista". A linux-on létrehozott felhasználókat engedi be. Azzal a listával csak azt tudod szabályozni, hogy melyik linux user-t engedje be/vagy ne.
-
SwissAirplan
aktív tag
Köszönöm.. sudoval már persze megy....
Átállitottam ahogy javasolja a beállítás..
Böngészöből el is érem a ftp://192.168.0.111
Felhasználoi listát hol adok neki? mert ugy látom hogy anonymus bejelentkezést nem szeret
A kamerát beállítottam igyDe nem akar... aztán már irtam egy felhasználo nevet és jelszavat is de persze nem fogadta el...
visszanéztem a config fájlt.. ott elfogadta az anonymust.. de szerintem inkább mégis adnék neki egy felhasználót.... hátha...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Autós topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nintendo Switch 2
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gyúrósok ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Gombászkönyvek egyben
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest