Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9066) attiati válasza lajafix (#9065) üzenetére


attiati
veterán

Azért van erősen hitelvezérelt piac, amikor a tranzakciók nagy arányát hitelből finanszírozzák és azokat is 70-80%-ban hitelből. Ilyen azért nehezebben alakul ki a jövőben.

"eredményszemléletben lényegtelen miért szalad el a kamatszint"

Valóban. De ha a háztartás teljes jövedelmi helyzetét nézed, akkor tök más a helyzet.

Nem mindegy, hogy 4% GDP növekedés, 3% infláció, 5% béremelés. És emellé jön a kamatemelés. Úgy, hogy mondjuk a világon fejlett részén gazdasági növekedés van és minden jegybank próbálja hűteni a gazdaságot egy emelkedő kamatpályával. Ebben a helyzetben alapvetően pozitív a kép és csak lassít a jegybank.

Vagy tök más a helyzet, ha sehol nem emelik a kamatot, de nálunk megnő az országkockázat és a jegybank a forint védelmére kényszerül és elkezd kamatot emelni. Mondjuk nagyon vadul hirtelen. Nagyon nehéz helyreállítani a bizalmat. Ez mondjuk párosul egy forintválsággal, kormányválsággal és a lakosság jövőkép romlásával. GDP, beruházás bezuhan. Béremelés nincs.

Megint más a helyzet, ha 0 növekedés van a világban, de mégis 3% körüli inflációval, béremelés alig, de az infláció lassítására kamatot kell emelni.

Ugye, hogy nem tök ugyanaz a három helyzet?

A kamatemelés nem ördögtől való. Nem egy rossz állapot. Hanem szükségszerű. Kérdés, hogy mi indokolja a szükséget.

Azért egy háztartás teljes jövedelmi képe nem abból áll, hogy lakáshitel. Van ott bevétel is. + jövőkép és jövőbeli várakozás. Eléggé leegyszerűsített helyzet ez a lakáshitelkamat vezérelt döntés. Ennyire nem birkák az emberek, hogy lakáshitel kamat alapján hoznak döntést 90%-ban.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.