Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
Szerintetek ezért a lakásért mi lenne reális ár? [link]
Tudom, hogy a fűtése nem fullos, de szereltetnék be a műanyag ablakra szellőzőt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Mercutio_
félisten
válasz Oppenheimer #7854 üzenetére
Arra a környékre én nem költöznék
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Oppenheimer
nagyúr
Lehet leteszek a vásárlásról, elég szar a kínálat.
-
concret_hp
addikt
válasz Oppenheimer #7856 üzenetére
szerinted a következő 5-10 évben aki kivenne azon a környéken egy lakást azzal átlagosan milyen szívesen üzletelnél?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz concret_hp #7858 üzenetére
Értékelem a poént, tényleg. De jártál arra mostanság? Egyébként én laknék benne, még legalább 5 évig, addig meg tényleg a maradék kevés rosszarcú is eltűnik, és olyan menő lesz, mint a Corvin negyed.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz Oppenheimer #7859 üzenetére
naponta 2* járok a corvin negyed és a keleti közti részen
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz concret_hp #7860 üzenetére
Ahhoz képest egész jól vagy
-
Kobe
veterán
Akinek van fundamentaja es neadjisten csoportossal fizeti....annak januarban terheltek mar be csoportost ?
Nalam nem emeltek le de nem tom h ez bankhiba (pont aznap volt gebaaz a rendszerrel), de a 2017 es csoportos naptarat sem lattam meg a honlapjukon fent... -
válasz Oppenheimer #7857 üzenetére
Jah, én is bele akartam vágni nyáron egy pár lakás + albikiadás projectbe, de olyan fos a kínálat felénk, hogy hihetetlen. Meg nem is vagyok az a mesterember típus, hogy magam csináljam, aztán szakiért rohangálni, stb.
Inkább majd részvényezek vmit| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
.:Koska:.
csendes tag
2 éve van fundás LTP-m.
Első év decemberben éves összesítőt a befizetésekről, levont számlavezetési díjról.
Második év végén ugyanez, + az első évre vonatkozó állami támogatást is jegyezték.Nem emlékszem, hogy kértem volna ilyesmit. Szerintem maguktól küldték, postai levélként.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
LTP sztem mindig az ugyfelev vege utani 2. honapban kuldi az eves osszesitot - mar benne van az alltam jovairas is, mire kikuldik. De ugyfelev, nem naptari evben szamit! Ja es a szerzodesen levo cimre...
-
Kobe
veterán
Ha ujabb fundat akarok nyitni - csaladban meg van par adoszam, akkor mi a feltetele h kesobb az en hitelembe torleszthessem ? Kell tulajdoni hanyad, vagy valami egyeb nekik is az ingatlanon ?
-
Zeki
nagyúr
Történetem folytatódik:
Az OTP-nek nem elég a takszöv igazolása hogy anno mennyi szocpolt vettem fel. Az állam ugyebár nem ad ki ilyet. Az OTP nem lép. Így a vevőm kénytelen 3.8 millát átutalni az államnak a szocpolos letéti számlára. És majd az OTP 'talán' január 31-ig kifizet. Most szerződés kiegészítést fogunk aláírni.
Szívás, mert úgy volt hogy 15-ig én ki leszek fizetve. Ekkor tudtam volna intézni az én hitelem az új házra. Ott február 15 a határidő. Na most majd megint hívhatom őket (és az új módosítás másolatát el is küldöm emennek az ügyvédnek), mert már az lesz félő, hogy nehogy ők álljanak el az eladástól, mert húzódik már nyár óta az egész. Már azóta volt egy új adásvételi írás is. -
Incubus
tag
Sziasztok!
Tudtok valami jó ingatlankalkulátort?
Ami az ingatlan.com-on volt, aut lecserélték valami trére.
Nem lehet gyerek számot állítani, CSOK-al stbKöszi RG
-
axioma
Topikgazda
1. hacsak nem kulonbozo celokra szanod a meglevot es a leendot, megosztas, akkor egyszerre fognak lejarni (es hamarabb kiveheted a penzt, azaz alltam-ot, jobb lesz az EBKM-ed)
2. a kozeli hozzatartozo nem sajatjakent torleszt a hitelbe, hanem azt mondja hogy neked mint kozeli h.t.-nak atengedi a felhasznalast, es te mar a sajat hiteledbe hasznalod fel (a pontos szakzsargont erre nem tudom, mert ez azutan lett bevezetve, hogy en aktiv voltam) -
Kobe
veterán
Hat lakasvasarlashoz hasznalnam fel, vagy ha elobb osszejonne a hitel akkor betorlesztesbe, mindet
Viszont hallottam olyat is hogy egyes penzintezeteknel beszamitjak oneronek akar, ha rajuk iratod, csak nem tudom ezek melyik intezetek
Igazabol azon dilemmazom, hogy az onero reszet hogy lehetne vonzobba tenni, hogy esetleg elobb fel tudjam venni a hitelt, de ugy hogy azert valamennyit kamatozzon is a penz...jelenleg ebben a funda a legjobb.
Van nemi onero + kerhetek cafeteriaba is + van funda...ez igy szep es jo, de tisztan "onmagaban" takarekoskodni nem igazan eri meg mellette, mert pl cafeterianal az adomentesseg a hozam, fundamentanal az alltam, ha meg szamlan gyujtogetem az lassan minuszos....ezert filozok hogy van e valami olyan lakascelu, amivel elobb juthatbek hitelhez mert pl onerokent elismerik, es a jovobeni erteke annak a megtakaritasnak magasabb mint a mostani[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Varj, mihez kepest onero? Funda sajat hitele vagy csak a toke+alltam?
Talan arra gondolsz, hogy ha engedmenyezed az ltp-t (bar ezt csak kombi hitelnel szoktak, de vegulis jogi akadalya nincs annak, hogy azon kivul is ugy szerzodjetek), akkor az alltam nelkuli bent levo penzt ha nem is netto oneronek szamitjak, de legalabb a hitelkepesseg-vizsgalatnal ezt a hitelreszt nem ugy mint az ingatlannal hogy 70-80%-ban, hanem 100%-ban fedezettnek veszik. Azert alltam nelkul, mert ha 4 evnel korabban kene hozzanyulniuk, akkor az alltamot nem kapnak meg.
Ettol fgtl en egyszerre lejaronak csinalnam es megosztassal.
-
Kobe
veterán
Pl banki hitel felvetelenel nem tudom mennyit szamit-e, adnak-e a bankok reszaranyosan tobb hitelt, ha igazolom, hogy van tobb fundamentam is ami adott idoben lejar, es lejaratkor rogton a banknak adom vissza. Nem a hitelkepesseg ertekeles lenne a fontos (az msr most is valami 40-50Mes osszeghatart ad), hanem inkabb a folyositasnal szamit e
Pl: perpill van X millio ft sajat ero, van pl Y millio huf cafeteriabol szarmazo, es van mondjuk 4-5 db maxos fundamenta, ami mondjuk csak 3 ev mulva jar le.
Akkor pl a bank odaadja-e a vasarlashoz, kifolyositja e 4-5 fundamenta erteket is, mondvan 3-4 ev mulva ugyis visszakapja
Nyilvan nekem azert erne meg igy, mert a funda utan kapok alltamot, illetve ha a bank belemegy egy ilyenbe akkor elobb jutnek hitelhez.
Ha pl 1 fundat csinalok, es mellette meg elteszegetem ugyanazt a penzt, akkor hitelhez is kesobb jutok, illetve a penzem sem kamatozik szinte semmit.
-
axioma
Topikgazda
Hat, az onero felol a torvenyi minimumot hozni kell. Ehhez mar gyakorlo bankos kell, hogy ilyen spec. esetben mit ara'nyositanak mihez (csak a fundaval nem fedezett reszt a teljeshez vagy sem).
Az engedmenyezes pont azt jelenti, hogy a bank rendelkezik felette, te nem is modosithatod, de koteles vagy fizetni (a funda szol a banknak ha nem fizeted), namarmost ha csak fedezet akkor a nemfizetes vszinu nem is jar kovetkezmenyekkel (kombinal olyan, mintha a havi torlesztovel maradna el a user).
Az megint egy 100Ft-os kerdes, hogy vajh engedmenyezheti-e a tulaj egy mas kedvezmenyezettes fundajat, es ha igen, o kell, a kedv-tt, vagy mindketto beleegyezzen... -
Gh0sT
addikt
Nem tartom valószínűnek, hogy a bank egy olyan jövőbeni tőkeelemet önerőnek tudna számolni, aminek a díjfizetésére nincs közvetlenül ráhatása.
Még egy dolog eszembe jutott az LTP-vel kapcsolatban. Több helyen az LTP-be befizetett összeg a JTM-et erősen befolyásolja, ha nem kapcsolódik hozzá lakáshitel.
Egy példa: emberünk 150 nettót keres. Előrelátó, van három LTP szerződése, mert szeretne lakást venni 4 év múlva. Közben rájön, hogy autóra is szüksége lenne, viszont a havi 3 x 20.000 Ft-os LTP miatt már csak 15.000 Ft lehetne az autó törlesztő részlete, amibe sok minden nem fog beleférni.
Nem mondom, hogy ez mindenhol gyakorlat, de előfordul, hogy az LTP-be befizetett összeget pont úgy kezelik, mintha valaki hitelt törlesztene, és emiatt nem tud esetleg magasabb havidíjat bevállalni.Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
attiati
veterán
Tíz évig összejátszottak az ingatlanközvetítők
A bírság összege sztem egyáltalán nem visszatartó erejű, főleg, ha 10 évig csinálták. Ilyenekért a bankokat agyonütnék.
Ráadásul az ügyfelek kártalanítására nem is kötelezték őket, bár lehetetlen megállapítani, hogy mekkora kár érte őket.
De mondjuk legyen évi 25.000 tranzakció, átlagosan 15 misi értékű lakásokkal számolva és mondjuk 1%ponttal több jutalékot számoltak fel, akkor is ez éves szinten 3,75 mrd forint megkárosítás !!!!
Hol van itt összhangban a bírság mértéke az előnyökkel? Másnap folytatják tovább.Az a durva, hogy ahogy hallom és olvasom, itthon még nem is drága az 5-6% közvetítői jutalék.
Ismerős mesélte, hogy Ausztriában a bérlő (vagy vevő) fizeti a közvetítési jutalékot, ami bérlés esetén 3 hónap !!! És az volt nincs. Semmi nem jár érte. +3 hónap kaucióHa ott valaki egy éves szerződést ír alá és kirakja a tulaj a szerződés végén, akkor évente 3 havi albérleti díj megy a kukába a közvetítői jutalékra. És ott nem is igazán állnak szóba az emberrel ügynök nélkül. Nem is érdeke az ingatlan tulajdonosnak.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
1. _termeszetesen_ a bank csak a mar bent levot tekinti fedezettnek; a leendo befizetest azt nem is a fedezetnel, hanem a toketorl-halasztas (kombi hitel) intezmenyevel veszik be a kepbe (es de: engedmenyezett szerzodes elmaradasa pont ugyanugy jelez nekik, mintha hozzajuk nem erkezne be) - de ez igy tok normalis (es ezert szoktuk mondani, hogy csak a minimalis legyen belekombinalva, amit a bank elvar, ami altalaban kisebb, mint az elso havi annuitasos torl.reszlet tokeresze lenne).
2. JTM nem tudom mi, de az LTP fizetese csak akkor kotelezo, ha engedmenyezve van. Minden mas esetben mi a francert vallana' egyaltalan be a user a meglevo havi kotelezettsegek kozott? Jo, a csopbeszt azt szedje le vagy masik szamlarol menjen...
-
BornToBePuli
aktív tag
válasz attiati #7877 üzenetére
Szia!
Engem nem kizárólag az elért "nyereségük" bosszant fel, hanem az is, hogy továbbra is a piacon vannak és "uralják" a piacot.
Pár éve Szegeden ennél a két cégnél volt, hogy 1 millió Ft-tal is drágább volt az ingatlan, mint egy rendes tulajdonosnál. Azóta nem tudom mi változott, de szerintem semmi.
Elismerték a bűnösséget. Ha meg folytatják és újabb 10 év múlva kibukik a dolog, megint elismerik. Gondolom "zsebből" kifizetik a bírságot.
Read only felhasználó
-
concret_hp
addikt
válasz attiati #7877 üzenetére
én már azon lehalok, hogy egy csomó ember aki eladná az ingatlanját nem jut el odáig, hogy az ingatlanos szolgáltatása az esetek kb. 95%ában nem ér meg annyit, mint amennyibe kerül + vevő és eladó is akad szép számmal aki úgy gondolja, hogy úgyis a másik fél fizeti (nagyjából szinte mindenki szerintem).
-
törölt tag
BB Egyenlítő hitelével van valakinek tapasztalata? Elég jónak hangzik a konstrukció.
-
adalbert1
veterán
válasz concret_hp #7880 üzenetére
Igen, a jelenlegi piacon szerintem is az esetek többségében nem sok hozzáadott értéke van annak, hogy egy ingatlanos is hirdeti az ingatlan.com-on a tulaj hirdetése mellett, drágábban ugyanazt az ingatlant. Esetleg speciális, vagy nagyobb értékű ingatlanoknál látok rációt ingatlan ügynök felbérelésében, akinek esetleg van egy kialakult vevőköre akik pont ilyen ingatlanokat keresnének, de az átlag, 1-2x milliós lakásoknál nem sokat (kevés olyan hirdetést láttam, amiben mondjuk jobb képek vagy több információ van, mint amit egy igényesebb tulajdonos bele tudna írni).
Esetleg még annak látnám értelmét, hogy különböző kapcsolt szolgáltatásokkal foglalkozzanak (pl. energia tanúsítvány, hőtérkép, statikai vizsgálat), de itt meg erősen ellenérdekeltnek érzem őket, ugyanis ha egy lakásról ezek alapján kiderül, hogy nem túl jó minőségű, akkor pont hogy az eladás esélyeit rontanák. -
concret_hp
addikt
válasz adalbert1 #7882 üzenetére
persze elképzelhető, hogy változott a helyzet, de a jellemző hozzáadott érték az volt hogy az ő telefonszámuk van kiírva és vége, mert a legalapabb kérdésekre sem tudnak válaszolni? (ilyenek hogy szobák egybenyílók-e, mert alaprajzot véletlen sem sikerült mellékelni, vagy pl. hogy merre néznek az ablakok, úgy mint belső udvar, park, vagy esetleg 6 sávos út?)
-
adalbert1
veterán
válasz concret_hp #7883 üzenetére
Igen, hát korábban sem volt sok - szerintem igazán létjogosultsága ennek a foglalkozásnak utoljára akkor volt, mikor még nem volt ilyen téren elterjedve az internet a lakosság körében (pl. 70 feletti családtagom is meg tudja nézni az ingatlan.com-ot, igaz egy hirdetést feladni már lehet, hogy nem tudna, de kb. mindenhol van valamilyen fiatalabb rokon, aki kicsit kompetensebb, és ez nem jelent neki akadályt).
szerk.: erről a 6 sávos útra néz az ablakról az jut eszembe, hogy mikor a Hungárián vagy a Váci úton közlekedtem, sokszor eszembe jutott, hogy anno vajon kik vehették meg azokat a lakásokat, amik teljesen oda néznek (ráadásul csak egy járda választja el őket tőle, nem is az, hogy pl. 100 méterre lennének), vajon ennyivel olcsóbbak voltak?
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz adalbert1 #7884 üzenetére
ezek a kedvenc lakásaim
2. emeleti lakásokból kinézel és szemmagasságban megy a 4 sávos útIngatlanközvetítőket sztem el fogja söpörni egy startup.
Csodálom, hogyha a szállodáknak és taxisoknak lett konkurenciája, akkor az ingatanközvetítői szakmának miért nincs meg az "überje". És itt nem is kellene annyira a szürke zónában mozogni és engedélyeket megkerülve üzemelni.Mintha múltkor láttam volna egy félszázalék pont hu vagy hasonló oldalt, akik fél százalékért elintézik a jogi, földhivatali és összes nagyobb portálon a hirdetési munkákat.
Én 3 dologban érzem létjogosultságát az egész ingatlanközvetítői szakmának:
1. levezényelni a humán oldalát az adásvételnek: eladó részéről kerülni a hirdetésbeli kínos bakikat, személyes találkozásnál az elszólásokat. Magyarul marketingelni az egészet és orránál fogva vezetni / lenyűgözni a vevőt. Végül is egy jó ingatlanügynök többnyire eladó szerepet tölt be. Az a feladata, hogy érdeklődőket csalogasson be és vevőt csináljon belőlük.A vevő itt semmiképpen sem nyer, mert egy jól marketingelt lakásnál túl sok süket dumával és mellébeszéléssel találkozik a tények helyett. Ha rosszul van hirdetve a lakás, akkor meg csak egy hátráltató tényező a kommunikációs csatornában az ingatlanos.
Az eladó sokat nyerhet a jó marketinggel. De túlságosan megdrágítja a lakást, vagy ha nem építi be az árba, akkor túl sokba kerül egy ilyen szolgáltatás.
2. Ha saját és kizárólagos adatbázisból dolgozik a közvetítő iroda, ahol a konkrét lakástípusokra leadott vevői és eladói igényeket összepárosítják. Mint egy bank a megtakarítókat és hitelfelvevőket.
Ritka, mint a fehér holló. Általában csak annyit jelent, hogy elvégzik az internetes kutakodási munkát helyettünk. De semmi titkos és kizárólagos adatbázis nincs. És kb az igények 50%-ának sem felelnek meg a felajánlott lakások. Ráadásul hogyha szarul megy az ingatlanpiac, akkor nincs mit ajánlani, mert alig van tranzakció és alig van miből válogatni (tapasztaltam 2011-ben). Ha pedig nagyon jól megy a piac, akkor le fogják sz*rni a leadott keresési igényeket, mert anélkül is elmennek a lakások 2 nap alatt (szintén tapasztaltam 2015-ben).3. Ha segítenek reálisan beárazni az ingatlant.
Akárhogy nézzük, ez tele van érdekellentéttel, mert a reálisan árazott ingatlant tovább tart eladni és annyival nem keres többet az ügynök.
Esetleg ha van egy konkrét érdeklődő, akkor levezényli az alkudozást.
Ezzel a hármas ponttal sztem többnyire a vevő nyerhet, ha az ügynök segít lealkudni a lakás árát. (Végül is érdekelt is benne)Egyébként 2015 nyarán voltak érdekes szituációk, amikor egymásra licitáltak a vevők az ingatlanközvetítőn keresztül, és úgymond "mindenki elküldte a következő körös ajánlatát" módszer ment. És utána értesíteni kellett a rosszabb ajánlatokat, hogy mondanak e jobbat....? Ha igen, akkor folytatódik. (Itt azért vevőként eléggé kétségbe vonnám a nálam jobb ajánlatok hitelességét).
Hallottam olyan sztorit, hogy az eladó maga unta meg a sokadik kört és elfogadta az ajánlatot.
A keserű valóság az, hogy 3 év ingatlanpiacon eltöltött vevői tapasztalattal és olvasással sztem felülmúlnám az ingatlanügynökök 80%-át (szakmai szempontból). Csak sajnos nem tudnék átverni senkit és nem lenne jó a salesduma
[ Szerkesztve ]
-
gerisz23
őstag
válasz attiati #7885 üzenetére
Én kb fél éve keresgéltem,igaz vidéken.Néztem olyan házat amit több ingatlanos is hirdetett,volt ahol az egyik 5 másik 6millióért árulta ugyanazt,a kereső oldalon meg egymás alá rakta be ugyanazt a képet a házról...Sik ingatlsnt meg úgy hirdetnek hogy már több mint 1éve elvan adva.
Tegnap előtt írattuk meg az adásvételit,meg előleget adtam 10%-ot,de nincs a körbe ingatlanos.Ma megy a bankba a papír ha minden igaz,előzetes hitelbírálat és értékbecslés megvolt.
Otthonteremtő kamattámogatott hitelt szertnék felvenni,egyedül.Asszony is költözik majd de nem akarta hogy bármi a nevén legyen.
Remélem nem kell hiánypótlást csinálnom.
Amiket beadtam:
Adásvételi,NAV igazolás,Tb igazolás,Földhivatali papír,erkölcsi bizonyítvány.Remélem nem kötekszik a bank...Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB
-
Kukipapa_rr
tag
Teljesen egyetértek, de én láttam egy negyedik valós okot: fiatal egyedülálló nő árusít, egész nap dolgozik, nem ér rá a lakását mutogatni, ráadásul ki van téve annak, hogy ki tudja milyen alakok jönnek fel hozzá, nehogy bűncselekmény áldozata legyen.
Ilyen esetben valóban ajánlott inkább közvetítőre bízni a feladatot.
De ennyi, az esetek nagy részében csak odaékelődik egy harmadik fél, aki leszedi a sápját. Annak idején mi is magunk árusítottunk, fizettünk a hirdetésért, a pártízezer forint hirdetési kiadás köszönőviszonyban nem volt egy ingatlanos jutalékával.
-
concret_hp
addikt
válasz Kukipapa_rr #7888 üzenetére
s figyu már, a kis egyedülálló kisasszonynak nincs egyetlen megbízható ismerőse sem, aki mondjuk 5K / alkalomért megjelenik a helyszínen? ez ugyanis 20 megtekintésenként 100K, amennyi alatt ha nem megy el a lakás akkor vélhetően nem jó az ár.
szolid 2%-al számolva is elég sokkal bentebb lenne az illető.vagy fullba vagy sehogy :D
-
adalbert1
veterán
Jó lehet ott lakni, humán forgalomszámlálóként például minden nap tudnál home office-ból dolgozni.
Igen, igazad van, itt gyakorlatilag a sales tevékenység a lényeg, ezek alapján talán sokkal inkább pszichológiában kell otthon lennie egy ingatlanosnak, hogy melyik vevőre mivel tud hatni, mit kell neki mondania, hogy a vevő úgy érezze, hogy megvalósul az álma és saját/nagyobb/stb lakása lesz.
Amúgy ez a fél százalék, amit említettél érdekes kezdeményezés lehet, ha ennyiért teljes körű ügyintézés lenne (hirdetés, ügyvéd, földhivatal), akkor szerintem ez simán megérné eladó oldalról is.
(#7889) concret_hp: főleg, ha azt nézed, hogy egy nap több érdeklődő is jöhet megnézni a lakásodat, szerintem egy hétvégén akár még a 20 személyes megtekintés/lakás (vagy még több) is reális lehet.
-
Zeki
nagyúr
Akkor mi a helyzet ha a vevőm kifutott a határidőből, mert:
- az OTP elsőnek azt akarta, hogy szerezzek az államtól igazolást, mennyi a szocpolom összege, és akkor fizeti ki (de ilyet nem ad ki az állam)
- az OTP azt akarta, hogy akkor az a pénzintézet adjon erről igazolást, aki ezt folyósította részemre (kapott ilyet, köszönet érte a Fókusz takaréknak)
- az OTP -nek ez nem volt jó, azt akarja, a vevőm fizesse ki a 3.8 milla szocpolom az államnak, és majd ha az állam levette a széljegyezetet a tulajdoni lapról, majd akkor leszek kifizetve
- a vevőm az ügyvédnek a múlt héten azt mondta majdnem megvan az összeg
- az ügyvédhez én meg az asszony szerdán bementünk aláríni a szerződéskiegészítéseket (mert január 15 volt a kifizetési határidő az adásvételiben)
- a vevőm az ígéretével ellentétben nem ment be csütörtökön az ügyvédhez hogy aláírjon, csak annyit üzent neki, hogy beszélni fognak velem.
- nem beszélt velem senki, az ügyvédnő próbálja elérni a vevőm hogy akkor mi van, miközben lejárt a határidő.A 3.8 milla szocpol letéti számlára megy, mert majd ráterhelődne a másik házra, amit meg akarunk venni CSOK-kal. Közben az általam lefoglalózott ingatlan kifizetési határideje február 15. de én még be sem adtam a hitelkérelmem (még jó is).
Mondhatom-e azt az ügyvédnek, hogy lejárt a határidő, semmis az adásvételi, eladom másnak a házam? A vevőm meg bukta a 10% foglalóját.
-
hurenzon
senior tag
-
attiati
veterán
Ptk szabályai vonatkoznak a meg nem jelölt részekre
Persze nem tünteti fel jó színben a vevőt, ha nem jelentkezik és eltűnik.
Nem hiszem, hogy okosabbat tudunk mondani, mint az ügyvéded. (a szocpolos részekhez egyáltalán nem értek)
Ő mit mond, hány nap után és / vagy milyen esetben áll fenn a foglaló elvesztés esete?
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Bocs, teljesen megfeledkeztem, hogy az ügyvéd a vevőé.
És abban sem biztos, hogy igazat írtam, hogy kötbér kikötésének elmulasztása esetén a ptk rendezi azt. A ptk lehet, hogy csak késedelmi kamatot ír elő, ami azért jóval kevesebb, mint mondjuk egy 10e ft-os napi kötbér,Teljesen saját vélemény, hogy önmagában a késedelmes teljesítés még nem indokolja, hogy semmis legyen a szerződés és megkapd a foglaló kétszeresét.
Általában egyébként szokás beleírni a szerződésbe, hogyha a hitelnyújtás meghiúsul (vagy elhúzódik), akkor az nem minősül szerződésszegésnek és nem róható fel a vevőnek. Nézd meg, hogy van e ilyen rész a szerződésedben.
És itt van egy hvg cikk, ami teljesen ellentmond nekem.
passzolom, szerintem egyébként is túlmutat a fórumozás keretein egy ilyen kérdés
[ Szerkesztve ]
-
gerisz23
őstag
válasz attiati #7899 üzenetére
Mi múlt héten írtuk alá a szerződést a tulajjal.Ügyvédnek mindkét fél érdekeit kell néznie ugyebár.Nem hiszem hogy szándékosan akadékoskodna.Ebben az esetben sztem minkét fél "ludas",valahogy egyeszségre kellene jutni amennyiben elérik a vevőt.Az ügyvédem beleírta a szetződésbe hogyha bármely okból megiúsul a vétel akkor az előleg visszajár.Mondjuk én ezért adtam inkább előleget ,nem foglalót.
Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?