Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7351) concret_hp válasza TaaT (#7350) üzenetére


concret_hp
addikt

hát akkor cseréljen könyvelőt, vagy figyeljen oda jobban :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#7352) TaaT válasza concret_hp (#7351) üzenetére


TaaT
veterán

Én sem akarom elhinni. :N

Give them hell Ukraine!

(#7353) mrhitoshi válasza attiati (#7347) üzenetére


mrhitoshi
veterán

Ja találatot nem is ad, hanem csak jelzi, hogy ennyi meg annyi volt egy adott negyedben az átlag négyzetméter-ár az adott évben, de konkrét lakásokat nem fog adni, ha erre gondolsz.

[ Szerkesztve ]

PS4

(#7354) concret_hp válasza concret_hp (#6520) üzenetére


concret_hp
addikt

no a tábornok utcában minden lakás elkelt elvileg, még garázsbeállókat hirdetnek.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#7355) adalbert1


adalbert1
veterán

Szerintetek mi lenne a legjobb módszer egy Pest megyei településen található nyaraló eladására? Budapesttől kb. 50 km-re található, ami érdekes a településen, az egy gyógyvizes strand, és egy kastély, amúgy kb. semmi nincs arra :) - ami problémás, hogy elég sok ingatlant hirdetnek a településen (kb. 50, de a duplákat nem néztem), és az árak is elég nyomottak.
Az egyik nagy ingatlanos cégtől elég rossz kondíciókat tartalmazó szerződéstervezetet kaptunk (legalább 400k+ÁFA jutalék eladás esetén, ha nem ők adják el, akkor is talán ennek a felét ki kellene fizetni), még ha viszonylag jó áron el tudnák adni, akkor is 10-12%-át elvinné az ingatlan értékének a jutalék.
Vagy esetleg érdemes várni pár évet az eladásával, hátha változik a piac? Ezzel az a probléma, hogy igazából alig van kihasználva, így kb. csak viszi a pénzt, hosszabb távon az állagmegóvásra/felújításra is kellene költeni.

(#7356) Mercutio_ válasza adalbert1 (#7355) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én "versenyeztetném" az ingatlanos cégeket ki ajánl jobb feltételeket, és ha tudom a kizárólagosságot mindenképp kizárnám, valamint csak az általuk történő eladás esetén lenne sikerdíj.

Egyébként melyik település, ha nem titok?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7357) concret_hp válasza adalbert1 (#7355) üzenetére


concret_hp
addikt

csináltok róla 30 jó képet és hirdetitek ti? ha a valóságnak megfelelően kicsit jól van marketingelve, akkor a hülyéktől megkímélitek magatokat, komolyabb érdeklődőkkel meg kimentek megnézni (párszor valószínű potyába)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#7358) attiati válasza adalbert1 (#7355) üzenetére


attiati
veterán

Szintén magam hirdetném, ízléses, előnyös fényképekkel, aztán a 10%-ot inkább a vevőnek adnám oda alkuként.

Aki figyelőlistán van az adott településre, az úgyis hívni fog az első hónapban, 2-3 hónap alatt odatalálnak az újonnan piacra lépő vevők is. Közben beengedném az ügyletbe azokat az ingatlanosokat, akikkel 0 kötelezettséget vállalok (szerződés legapróbb betűjét is megnézve, és a szerződésben hivatkozott szabályzatokat is). Közülük sok olyan van, aki a nagyobb hálózatokból kivált szabad ügynök, de mégis van hozzáférésük, kapcsolati tőkéjük a nagyokhoz.

Aztán újabb 2-3 hónap múlva meg értékelném a helyzetet, és a legvégén beengedném a nagy hálózatokat, akik nem csak felrakják ing.com-ra, hanem tényleg van náluk saját vevőlista.

De ehhez ráérős adásvétel kell, és ez nem egy 4-5 milliós ingatlanhoz való stratégia.

(#7359) Kukipapa_rr válasza adalbert1 (#7355) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Meg tudod oldani, hogy magad mutogatod az esetleges vevőjelöltnek az általa kívánt időpontban?

Nem vagy esetleg gyenge nő, akit egy ismeretlen csaló a helyszínen bántalmazhat?

Fel tudsz adni magad egy normális hirdetést?

Ha ezek rendben vannak, akkor nyugodtan hirdetheted magad is, nem kell oda közvetítő.

(#7360) pomk


pomk
őstag

Bejegyzés címe: Albérlet, lakáshitel, megtakarítás, 3 Fundamenta, munkahelyi lakásvásárlási támogatás...káosz a köbön :)

Szóval, jelenleg albérletben élünk együtt a barátnőmmel, aki egyelőre még csak a barátnőm de tervben van a házasság ~1, max 2 éven belül ill. a gyermekvállalás is. Az albérleti díjunk hogy könnyebb legyen a számítás, legyen mondjuk kerek 60.000 Ft + rezsi, rezsi legyen mondjuk 40.000, hogy kerek 100.000 legyen a havi kiadás rezsire.
Saját megtakarítások
1. Banki megtakarítás, "lekötött" pénz amihez hozzá lehet nyúlni. Legyen 1M.
2. 2db Fundamenta, havi 20.000. Tavaly júniusban kötöttük, ~3év 4 hónap múlva jár le. Hitel nélkül 1,3M + 1,3M.
3. Munkahelyi letelepedési támogatás, 2,5 M (hogy kerek legyen :) ), 2017.02.-tól igényelhető.
Barátnőm megtakarításai
1. 1db Fundamenta, havi 20.000. Tavaly júniusban kötöttük, ~3év 4 hónap múlva jár le, 1,3M.

Közös önerőként választok egy szép kerek számot: 3M.
Ingatlan vásárlás: megyeközponthoz közeli ház aminek árát az önerő határozza meg, de 10M-nál több hitelt nem szeretnénk felvenni.
Hitel: 10M, max 10 évre, fix 5 év kamat, lehető legjobb konstrukció. :)

Az élet nagy és örök kérdése: vállaljunk be egy hitelt alacsonyabb önerővel korábban és szabaduljunk meg a havi 60+30 kFt-os albérleti díjtól és inkább fizessük ezt a saját hitelünkbe, vagy várjunk 1-2-3 évet, fizessük tovább az albérletet és várjuk meg míg lejárnak a lekötött összegek majd így egy alacsonyabb önerővel és talán kedvezőbb hitelfeltételek mellett vegyünk fel hitelt? Esetleg még a házasságot is várjuk meg és éljünk a CSOK-al?
Érdemes inkább most, pl. 2017.02. után felvenni munkahelyi ill. banki hitelt vagy várjunk még pl. 3 év 4 hónapot a Fundamentákra és csak akkor vegyük fel? Melyik jár számunkra nagyobb mínusszal ha korábban felvesszük a hitelt(eket), vagy ha még várunk 2-3 évig és fizetjük tovább (tegyük fel, hogy nem drágul az albérlet) a 36 x 60.000 Ft-ot, ami csak önmagában 2.160.000 Ft....

Van esetleg más egyéb támogatást amit igénybe tudunk venni miután házasságot kötünk? Vagy esetleg előtte? Ill még egy kérdés, tudom hogy rengeteg tényezőtől és bevállalt banki feltételtől függ, de tudnátok esetleg ajánlani egy adott bankot és hitelkonstrukciót ami most igazán ajánlott? :) Két ismerős pár akik hasonló cipőben járnak mint mi, a Budapest Bank Egyenlítő lakáshitel konstrukciót ajánlotta. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

(#7361) savoo válasza pomk (#7360) üzenetére


savoo
addikt

Keress meg egy hiteltanácsadót. Majd ő segít megtalálni a legjobb konstrukciót/megoldást. Mi végül a K&H-nál kötünk ki egyébként. Ha kell esetleg, én privátban tudok ajánlani egy jót. (Nem, nem én vagyok, és nem is ismerős. ;] )

(#7362) pomk válasza savoo (#7361) üzenetére


pomk
őstag

Hétfőre már van egy időpontunk BB bankhoz. ;) Remélem tud segíteni a hölgy, mert jelenleg egy nagy káosz az egész. Haladunk az árral, telik az idő és fizetjük a főbérlő lakáshitelét ahelyett hogy a sajátunkat fizetnénk... Semmi kilátás, terv, stb. csak a Fundamenta vége az egyetlen mérföldkő amit jelenleg tudunk. Az viszont még elég messze van. 3év és min. 2,16 MFt...

Írok privátot a K&H miatt és a tanácsdó miatt, köszi!

(#7363) axioma válasza pomk (#7362) üzenetére


axioma
Topikgazda

Egyenlito hitel: van benne egy nagy otlet (akkor keletkezett, amikor bevezettek a kamatadot, es igy ugye nem kamatot fizet hanem kamatot enged el, nincs kamatado-kotelezettseg), de azert vannak furcsasagai a szamitasi modnak (pl. mikor rovidit mikor csokkent). Meg hogy hogyan kell ott tartani a penzt amivel egyenlitesz, es vajh azt hogyan (mennyiert) szerzed meg, ha kozben me'gis kell.

Egyebkent a funda mellett elso amit megkerdeznek a helyedben, hogy bekombizzak-e, esetleg adnak-e toketorlesztes-halasztast. Regen rutinbol ment, de elegge atalakultak a konstrukciok, es a kozvetitok plane nem szeretik a meglevot (ha arra mar nem ok kapjak meg a jutalekot...), de nektek az lenne az idealis, hogy a hitelre a funda lejartaig csak a kamatot (mind a mondjuk 10M-ra) fizetitek, toke nem csokken, ellenben a fundaba meg teszitek a toket, amit majd egyben lejaratkor torlesztetek. (Alternativ megoldas, hogy olyan hosszu, 35-40 eves hitelt csinalsz belole, ahol az elso 3 evben alig van toketorlesztes, utana meg betorleszted a fundakat, es vagy modositasz futamidot, vayg ha ugyanigy meg tovabb a funda, akkor a hitelt hagyod ahogy van es kovetkezo fundakba gyujtogetsz...)

Persze fontos lenne, hogy olyan szerzodesed legyen, ami magaban foglalja kulon az ingyen elotorlesztest a futamido vegeig barmikor (ne ugy hogy most epp 0 de valtozhat). Uzletkotok egy resze tud olyan bankba is ilyen feltetellel bevinni, ahol a bank mint utcarol beeso ugyfelnek ezt nem adja meg. Gozom sincs, hogy a nevezett bankok ilyenek-e. De tobbet er, mint az egyenlito...

K&H elonye, hogy 360 napra fizetsz egy evben kamatot :) Legalabbis ha minden hitel alatt az a szamitasi mod van, ami a mi most mar 11 eves hitelunk alatt.

[ Szerkesztve ]

(#7364) Kukipapa_rr válasza pomk (#7362) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Konkrét bank ügyintézője csak el akarja neked adni a saját portékáját, még ha az kétszer drágább is, mint a konkurencia.

Egy valódi hiteltanácsadó sok bankkal áll kapcsolatban és neki mindegy, melyiket választod, abból él, hogy elégedett ügyfelei vannak, akiknek a lehető legjobb konstrukciót ajánlotta ki, így akik ajánlják őt.

Neked pénzedbe nem kerülhet, a banktól kapja a jutalékát. Belelát valamennyire a lapok mögé (milyen paraméterekkel, ingatlannal mely banknál mekkora eséllyel indulsz stb.).

Én nem tudok neked konkrétat ajánlani, ezek csak általános támpontok. A legtöbb ember hajlamos az első ajánlatra lecsapni, ami szembe jön, anélkül, hogy körbenézne. Szóval egyetértek: érdemes felkeresni egyet.

(#7365) updog válasza pomk (#7362) üzenetére


updog
senior tag

"Hétfőre már van egy időpontunk BB bankhoz" - azért arra készülj fel, hogy nyilván kihozza, hogy az ő saját hitelük a legjobb neked, ráadásul sohavisszanemtérő kedvezménnyel, csak azonnal írj alá valamit (#7364) Kukipapa_rr így:) Mindenképp tájékozódj, több helyről gyűjts be 10 évre havi bontásban végigszámolt kalkulációkat, kérdezd meg mi történik (mennyibe kerül) ha beletörleszted a hitelbe a fundamentát / ha megszűnik a jövedelem / ha elköltöznél az adott ingatlanból 10 éven belül stb.

"fizetjük a főbérlő lakáshitelét ahelyett hogy a sajátunkat fizetnénk..." - ne dőlj be ennek, és semmire ne ez legyen az indok :) Mai napig visszasírom, hogy nem maradtunk a saját lakásunk előtti albérletben.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#7366) hurenzon válasza Kukipapa_rr (#7364) üzenetére


hurenzon
senior tag

Egyik hülyébb mint a másik. Nehogy azt hidd hogy az ügyfelet nézik. Hanem hol mennyi jutalékot kap. Nem is értenek a jelzáloghitelhez tisztelet a kivételnek.

(#7367) mm00 válasza hurenzon (#7366) üzenetére


mm00
aktív tag

Ebben sajnos egyetértek.

Sokkal jobb lenne, ha a tanácsadó az ügyféltől kapná a pénzt és nem a bankoktól...

Kiszámoló őt ajánlja, lehet egy próbát megér: [link]

(#7368) savoo válasza hurenzon (#7366) üzenetére


savoo
addikt

Írta, hogy valódi. Nem az ilyen kis hülye gyerekekre kell itt gondolni.

(#7369) axioma válasza hurenzon (#7366) üzenetére


axioma
Topikgazda

En mikor utoljara uzletkotovel beszeltem (igaz, nem tegnap volt) leginkabb azonos volt a jutalek (magara az alaptermekre, a hitelre). En inkabb azt lattam hibanak, hogy csak a tutira mentek, a kicsit dragabb de 110% hogy megadjak a hitelt konstrukciot valasztottak. Nyilvan akit meg ugy kellett valahol atrugdosni, azt probalgattak (idonkent ahelyett, hogy lebeszelte volna a hitelfelvetelrol vagy a mertekerol - egy ilyen miatt raktak ki engem az index forum lakashiteles reszerol, mikor nem hagytam szo nelkul).

Amennyi hulyeseget a kiszamolonal mar olvastam - amugy pont szar, hogy a helyes infok koze elrejtve, nem fixen beszel hulyesegeket -, pont ellenajanlat nekem az, hogy o kit mond.

[ Szerkesztve ]

(#7370) attiati válasza pomk (#7362) üzenetére


attiati
veterán

beszámolsz majd? kíváncsi vagyok

Sztem az élet-, és pénzügyi helyzethez leginkább passzoló hitelt kell felvenni.
Azt láttam, hogy nem lesz tökéletes egyik sem, mert nem lát az ember a jövőbe. Nem tudod, hogy eladod e a lakást rövid időn belül, fix vagy változó legyen, minél rugalmasabb akarsz lenni, vagy bevállalod a teljes kötöttséget. És ez a sok tényező csak azon felül van, ha végigszámoltad, hogy melyik éri meg a legjobban. És fogalma sincs az embernek az ingatlan árak alakulásáról :)

Mondjuk az albérleti díjnál a +30 nem tudom honnan jött. A rezsi az nem albérleti díj, hisz az a saját lakásnál is lesz. Ahogy a hitelnél sem költség a tőketörlesztő, csak a kamat.

(#7371) pomk válasza attiati (#7370) üzenetére


pomk
őstag

Köszi a sok tippet mindenkinek!

#attiati
A felvetésére jogosak, de ezeket már szerencsére lefixáltuk. Házat szeretnénk, nem tervezzük eladni, a kamat összege minél több évre fix legyen, ház miatti kötöttség nem akadály.
A +30-at csak példának írtam, hogy ezzel a kiadással is lehessen kalkulálni.

#mm00
Köszi, pont tegnap előtti írtam neki. :)

#doeeg
Hasznos tanácsok, megkérdezzük majd őket.

#Kukipapa_rr
Igyekszünk legalább 3 helyről konkrét ajánlatot szerezni. Eddigi terv szerint BB, K&H és Erste.

#axioma
Első nagyon jó ötlet, de van erre lehetőség? És ez miért jó nekem, mint hitel vállalónak? Azért, mert a Fundamenta lejártáig "csak" funda+kamatot fizetek és az alacsonyabb mint a törlesztő lenne alap esetben?
Majd ha a funda lejár, akkor pedig felvesszük, betörlesztjük és ez által csökken a hitelalap + a már addig befizetett összeggel a kamat is, tehát a havi díj? Jól értem? :)
Ingyen előtörlesztést is megkérdezzük, köszi!
Ezt a 360 napos kamatfizetést nem értem. Kifejtenéd kérlek?

[ Szerkesztve ]

(#7372) adalbert1 válasza attiati (#7358) üzenetére


adalbert1
veterán

Köszönöm a véleményeket - egyelőre én is azon vagyok, hogy rávegyem barátnőmet, hogy végre csináljunk egy rakás képet az ingatlanról (illetve alaprajzot is), és tegyük fel ingatlan.com-ra - ahogy néztem, itt 1 éven keresztül 50k-ért lehet úgy hirdetni, hogy ha nem adod el az ingatlant, akkor visszakapod a pénzt, vagy hosszabbíthatod a hirdetést.

Mercutio_ : Tóalmásról van szó. Ami nekem nem tetszik, hogy pl. a strandból többet is ki lehetne hozni (kérdés, hogy mennyire érné meg a fenntartónak), mert jelenleg 1 úszásra is alkalmas medence van (illetve 2 kisebb, amiben kb. ülni lehet), de ez általában úgy tele van nyáron, hogy sportolásra egyáltalán nem alkalmas.
Helyben/közelben lévő ingatlanost egyelőre ezt az egyet találtuk, de az általa ajánlott szerződés ugye eléggé kedvezőtlen, tehát kutakodunk majd még.

Igazából az egésszel az a probléma, hogy viszonylag olcsó (mondjuk egy budapesti lakáshoz képest) ingatlanról van szó egy olyan településen, ahol azért kínálat is van rendesen, így eléggé esélytelennek látom az eladását - ha meg jelentősen áron alul adnánk el (mondjuk 2,5-3,5 millió környékén), azzal a pénzzel meg kb. semmi értelmeset nem lehetne kezdeni (legalábbis a cél az lenne, hogy ha az elképzelt áron sikerülne eladni, hogy egy másik, jobban hasznosítható ingatlant vásárolni belőle, akár valamennyi plusz pénz hozzárakásával/hitel felvételével).

(#7373) dellfanboy válasza adalbert1 (#7372) üzenetére


dellfanboy
senior tag

OOO toalmas! volt 1-2 nyar kissrackent amit a strandon toltottem egy cimborammal. gyerekkent imadtuk azt a 3 medences strandot, szep emlekek fuznek hozza de jol latom 15 ev alatt kb nullat fejlesztettek? akkor is 3 medence volt. a nagy hideg meg 2 leulos melegebb/termal... eleg rossz latni hogy semmi sem fejlodott az elmutl 10-15 evben. ettol fuggetlenul jo hely nekem bejott (nyaron)

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#7374) hellan


hellan
csendes tag

Lakásvásárlás előtt állok és abban kérném a segítségeteket, hogy közüzemek átírásához manapság szükséges jelen lennie a vevőnek és a tulajnak, vagy bizonyos nyilatkozatok birtokában vevő egyedül is intézheti, mik a tapasztalataitok erről?

Előre is köszi!

(#7375) Apollo17hu válasza hellan (#7374) üzenetére


Apollo17hu
őstag

El tudod intézni egyedül. Legyen nálad átadás-átvételi jk., de a biztonság kedvéért jó, ha magaddal viszed az adásvételi szerződést is.

[ Szerkesztve ]

(#7376) AMD Power


AMD Power
titán

Lakástakarknál szerintetek melyik a legjobb választás?

OTP, Fundamenta, Aegon illetve Erste?

2db , 5 éves havi 20.000 befizetés mellett.

Kinek mi a véleménye, vagy esetleg van-e tapasztalata bármelyikkel? :R

[ Szerkesztve ]

Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

(#7377) albiosz válasza AMD Power (#7376) üzenetére


albiosz
őstag

OTP és Funda van 1-1. OTP teljesen problémamentes. Fundával több probléma is volt, amikor szerződést módosítottuk. Hanyag, kapkodó volt az ügynök, aki intézte. Nem megfelelő összeget vontak le egyszer (csop beszedéssel megy) és egyszer valamikor önkényesen módosították a levonás dátumát is.

(#7378) AMD Power válasza albiosz (#7377) üzenetére


AMD Power
titán

:( Az nem jó.... Nekem az egyik ismerősöm az Aegonnál van. Nála meg is tudnám kötni ezzel az 50% szerződéskötési kedvezménnyel. Szerinted?

Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

(#7379) albiosz válasza AMD Power (#7378) üzenetére


albiosz
őstag

Nem ismerem az Aegont. Egyébként ugyanazt tudja mindegyik pénztár állami támogatás szempontjából. Szóval köthető bármelyik. A pénztár által adott kamat általában minimális. Nézd meg mindegyiket, hogy milyen akciók vannak! OTP is szokott pl. akciózni.

(#7380) Mercutio_ válasza AMD Power (#7378) üzenetére


Mercutio_
félisten

OTP régebben sokkal merevebb és emiatt bizonyos esetekben problémás volt a lejárati / kifizetési szakaszban, axioma írt erről keress rá.
Azt ne tudom fennáll-e még az adott dolog, de ha rákérdezel náluk azt ne felejtsd el, hogy mondani azt fognak amit hallani akarsz az a kérdés papíron és a gyakorlatban hogy működik az adott dolog.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7381) amargo válasza Mercutio_ (#7380) üzenetére


amargo
addikt

nekem az előzőnél nem sok problémám volt az OTP-vel. Most meglátjuk, mert kettő is lejárt, csak éppen nem tudok mit kezdeni vele még..

ui írták, hogy ha nem kezdeményezek kiutalást, akkor tartják, van arra lehetőség, hogy tovább fizetem és arra is megkapom az állami támogatást?

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7382) AMD Power válasza Mercutio_ (#7380) üzenetére


AMD Power
titán

Ez sem hangzik valami jól. :U De köszi az infót.

albiosz Nagyjából igen. Csak én mondjuk őszintén megmondva kicsit soknak találom azt a 2x32.200Ft amit ki kéne fizetnem p la Fundamentának. :U

Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

(#7383) AMD Power


AMD Power
titán

Erről ti tudtok valamit?

SIESSÜNK! LEHET, HOGY CSÖKKEN A LAKÁSTAKARÉK ÁLLAMI TÁMOGATÁSA

Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

(#7384) axioma


axioma
Topikgazda

Nem valaszkent, de mindenkinek.
Ami kozos: adoszamonkent osszesen 1 db lehet, 30% alltam a befizetesre (nem a _vallalt_ havi befizetesre, hanem a tenylegesre!), 150Ft havi szamlavezetes, es a zart rendszer. A nyitasi dij+az elso havi befiz. megerkezesenek honapjanak elso napja a megtak. ev kezdete, onnan szamolt 3. es 4. negyedeves szabaly a befizetesre (csak aki nem minden honapban egyforman fizet, az kell figyelje).
Ami nem: lehet-e athidalozni, mikor jar a nyitasi-kedvezmeny
Ami modozatvalasztashoz kell: mennyi a hitelfelvetel valoszinusege (ha csak megtak. lesz elegge nagyon biztosan, akkor a regi tipusut kell venni, netto 3% kamat a 30%-on felul, pontosabban arra is).
Amit mindenhol meg lehet tenni, ha a hitel valoszinusege alacsony: a minimalis (most havi 5e ha jol tudom) szerzodest kotni, es havi 20-szal fizetni. Ha megis kell a hitel, szerz.osszeg emelese a korabban ki nem fizetett nyitasi-kulonbozet plusz kemeny 2e Ft.
Megosztas: mindenhol kell mukodnie, folyamatosan fennallo lakascel (pl. ingyen elotorlesztesu lakashitel mellett) 4 ev lejarta elott megosztani, a penzest (ez kerdes, hogy hogyan lehet a penz tobbseget egybe rakni, valtozo hogy hogyan kezelik) felvenni, a masikat meg 1-2 ev mulva...

Funda lehet hogy tele van gyakorlatlan ugyintezokkel, de ha tudod hogy mit akarsz akkor nem kell hozza hogy odamenjen (elintezed a kozponttal, sima A4 papiron leirod a kerest, vagy van amit neten), vagy nem kerdezel, hanem a szajaba ragod, hogy mit csinaljon. Egyebkent tisztelet a kivetelnek, vannak akik azert nem az elmult ket honapban hanem 5-10 eve kezdtek es me'g ertik is mit csinalnak (penzugy oldalrol), nem csak a marketinget tanultak meg.

OTP-nel is igen vegyes, hogy kit fogsz ki. Foleg az elsodleges modszerrel, a bankfiokban. Volt mar hogy nem tudtak segiteni, mert az az egy db kollega szabin van... Megjegyzem, ugy megnyirbaltak az akciokat, hogy csak a 0%-os beteti kamatu (vagy 0.1%, mind1), csak a 6-8 eves, csak a sok evig hibatlanul fizetett szerzodes mentesul, es egyes termekeket csak _uj_, premium termekkel kothetsz (regi tipusut ha amex kartyat kersz, de az hogy van 5 eve az nem jo). Szoval mar nincs az a kanaan ott se nyitasiban.

Masik ketto uj, veluk nem volt dolgom, de nem is tervezem egyelore.

(#7385) axioma válasza AMD Power (#7383) üzenetére


axioma
Topikgazda

Jelenleg 404:) Gondolom nem volt korrekt es leszedettek.
Amugy 60 napos bejelentesi kotelezettseg van, es csak az ujonnan kotottekre.
Egyebkent nemeteknel vagy 6 eve lattam szorolapot 8.5%-kal, de valljuk be, azert ott nem tartunk, hogy egy ilyen termek eletkepes maradjon...

(#7386) pomk válasza attiati (#7370) üzenetére


pomk
őstag

Beszámoló, első fejezet: voltunk a BB-nál. Korrekt, hozzáértő hölggyel volt dolgunk. Elmondtuk mi a helyzetünk, azt ajánlotta elso körben hogy forduljunk inkább az OTP-hez, mert ha a munkahelyi támogatás ott van, és igénybe vesszük, akkor más banknál már nem fogunk tudni. Mind a munkahelyi, mind a mezei banki lakáshitel miatt jelzálog kerül a házra és egyik bank sem akar közösködni a másikkal.
Ettől függetlenül elmondta, hogy a Fundamneta lejártát (kb. 3,5 év) semmiképp ne várjuk még, hanem lehetőségeinkhez mérten mielőbb vágjunk bele a hitelbe és inkább magunknak fizessük a hitelt mint az albérletet.
Így most még meglátogatjuk az OTP bankot, bár kétlem hogy ott jobb kamatot tudnak adni mint a BB-s, de meglátjuk. Ki kell majd számolnunk még azt is, hogy a munkahelyi 0%-os hitel helyett ha ugyanebben az összegben veszünk fel hitelt mennyivel többet kell fizetnünk azzal együtt hogy ott alacsonyabb a kamat.

(#7387) hellan


hellan
csendes tag

Lakásbiztosítással kapcsolatban lenne egy kérdésem:
Ugye a lakáshitel folyósítási feltételei közé tartozik, hogy legyen az adott lakásra lakásbiztosítás.

Én akkor szeretném ezt megkötni mikor értesítenek a pozitív hitelbírálati eredményről. Ezek mellett szükség van bármilyen papírra, hogy meg tudjam kötni az adott lakásbiztosítást, gondolok itt adásvételi szerződésre stb.?

Vagy hogy mennek ilyenkor a dolgok?

(#7388) attiati válasza hellan (#7387) üzenetére


attiati
veterán

pozitív hitelbírálathoz kell az adásvételi szerződés és az értékbecslés is

A pozitív hitelbírálat után elvileg a hitelszerződés aláírása jön. Az a kérdés, hogy a lakásbiztosítás megkötése beszúrható e a kettő közé. De ez miért fontos?

általában utolsó lépésként szokták megkötni, mikor már csak a folyósítani kell a hitelt

(#7389) hurenzon válasza hellan (#7387) üzenetére


hurenzon
senior tag

Elég a bírálat után megkötni és folyósítási feltétel lesz. Természetesen kapni fogsz egy engedményezési dokumentumot ami alapján bejegyzik a hitelt.

(#7390) AMD Power


AMD Power
titán

Lakásbiztosítással együtt fogom megkötni a Lakástakarékot az Aeognnál. :K

Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

(#7391) axioma válasza hellan (#7387) üzenetére


axioma
Topikgazda

A biztositashoz nem kell igazolni, hogy milyen jogod van az adott ingatlanra, eleg hogy te magad erdekeltnek tartod magad (feketen kiadott lakasra a berloje kothet biztositast... na jo, nevezzuk egyeb jogcim nelkuli szivessegi lakashasznalatnak).
Egyebkent meg sztem eleg ha a bizt.szerzodest megkotod, de a kockazatviseles kezdete jovobeli (pl. amikor az adasveteli szerint birtokba jutsz). Ugyis amikor biztositot valtasz akkor is igy kell csinalni (amikor felmondod evfordulora az elozot, akkor mar a banknak be kell mutatni az ujat hogy a regit elengedje, de az uj eleg ha evfordulotol indul).

(#7392) 1 among many


1 among many
tag

Üdv!

Ismeri innen valaki azokat a külföldiek által látogatott oldalakat, ahova (nyilván angolra lefordítva) érdemes lenne kitenni a lakáshirdetésem?

(#7393) Kobe


Kobe
veterán

sziasztok

Lakásvásárláson töröm (törném) a fejem, köv év 1. félévében szeretném nyélbeütni, azonban kisebb dilemmát okoz eldönteni, mi lenne a jó lépés

Anyagi háttér: kb 1.5M saját számlán levő megtakarítás +1M egyéb megtakarítás + kb. 1.3M egyéb, munkáltatói, + van egy kb 1 éve futó fundamenta 20e-s megtakarítás, ezt inkább majd betörlesztésre használnám majd.

A cél egy minimum 65 nmes lakás vagy min 100 nm-es ház lenne Pesten, zárható kocsibeállóval (ingatlantípustól függetlenül).

A házak a csok miatt eléggé megszaladtak, 25-30M alatt nem találtam értelmeset, de legtöbbször 25-ért is a teljes, strukturális renoválást is igénylő darabok vannak csak... . Lakás, ahogy néztem kb 16-18M közötti átlagáron van.

A jövedelem és hitelképesség nem gond, inkább az ekkora értékű ingatlanhoz relative kisebb önerő a probléma.

A lakásvásárlás nem égetően sürgős, az albérlettel azzal a szerencsés helyzetben vagyok hogy 1 ftot nem emeltek rajta, viszont lassan kinőjük.

Mivel házat nem találtam normálisat, gondoltam építkezésre is - nem tudom mai kivitelezők 100-120 nm közöttieket menynirét vállalnak kulcsrakészen....de gyanítom nem annyival drágábban, mint amennyiért a lepukkant használtakat adják.

A kérdésem, hogy szerintetek mi lenne optimális? Várni még a vásárlással, vagy esetleg magasabb részlet mellett is belevágni valamibe?

(#7394) concret_hp válasza Kobe (#7393) üzenetére


concret_hp
addikt

van <5M-ed, nem fognak 25M-ig hitelezni

vagy fullba vagy sehogy :D

(#7395) Kobe válasza concret_hp (#7394) üzenetére


Kobe
veterán

Nem tudom most mennyi a torvenyi eloirt minimum szazalekosan, de pl egy 25M es haznal nem is ennyivel vagnek bele hanem gyujtogetve meg. A kerdes hogy megeri e, javul valamit az ingatlanpiac vagy ez ilyen marad (ekkor kb sz epitkezes az egyetlen megoldas, fel eve nem lattam normalisan kialakitott ingatlant normalis ar-ertek aranyban).

Viszont a nem fognak hitelezni reszere se vennek merget, a sajat szamlavezeto banknal premium ugyfel vagyok, igy egyedi ajanlatokat kapok nem a sima lakossagi kondiciot.

[ Szerkesztve ]

(#7396) axioma válasza concret_hp (#7394) üzenetére


axioma
Topikgazda

Kozkeletu tevedes... az _osszes_ jelzaloghoz kepest van a minimum meghatarozva (a hitelosszeg %-os maximuma). Tehat megfelelo kieg fedezettel aka'r 0 onerovel is lehet...

(#7397) Kukipapa_rr válasza Kobe (#7395) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

A te életed, te döntésed, de én úgy gondolom, elég veszélyes ebbe így belevágni.

A jelenlegi vagyonod szerintem egy egészséges mértékű vésztartalék, nem önerő. Ezen felül kéne önerőt képezni.

Egy 18M-s ingatlannál csak a vásárlás költségeire el fog menni kb. 1M (illeték, ügyvéd, költözés), és én legalább 1M-t tartalékolnék egyéb hirtelen kiadásokra (ne legyen rá szükség, de - főleg egy háznál - bármikor előfordulhat, hogy nagyon kell a pénz, pl. tél előtt tönkremegy a kazán, tető stb).

Ezen kívül kéne legyen min. 6-12 havi tartalék, hogy akár bevétel nélkül is tudj törleszteni (pl. baleset, betegség ér stb.). Legalábbis, ha valamennyire nyugodtan szeretnél aludni.

Az az optimális mértékű hitel, aminek a dupláját is tudnád törleszteni, és max. 10 év alatt letudod. Így számold újra, hogy mennyi önerő kéne, mennyi hitelt tudnál felvenni, és abból mit tudsz venni.

Ezektől nyilván el lehet térni, de ez esetben jelentős kockázatot vállalsz. Persze nyerhetsz is rajta, de ha csőstül jön a baj (és úgy szokott) akár véglegesen taccsra vághatod az életed, párkapcsolatodat stb. Itt nincs Load Game. :)

Építkezés dettó: még egy sima felújítás is hihetetlen idegeskedéssel jár (nincs szakember; 3 hónap múlva ér rá; járhatsz a nyakára, mert annyi munkája van, hogy elfelejt stb). Egyébként szerintem alábecsülöd az építkezés költségeit is: a telek ára mellett pár éve is 200e-be simán belekerült a szerkezetkész (!) állapot. Ugyan most van CSOK meg 5%-os ÁFA, de összességében nem hinném, hogy olcsóbban jönnél ki, de számolj utána magad alaposan!

Az ingatlanpiac javulása viszonylagos (az árcsökkenést addig érzed javulásnak, amíg nincs ingatlanod :) ), és senki nem fogja tudni neked megmondani, mi várható. Az én várakozásom szerint legrosszabb esetben is az árakban stagnálás lesz (legalábbis jó helyen vett ingatlanoknál), persze, ha beüt egy újabb válság, akár megismétlődhet a 2008 utáni mélyrepülés is. Persze ez esetben nem 3-4%-os kamatokat kéne majd kinyögni.

[ Szerkesztve ]

(#7398) attiati válasza Kobe (#7393) üzenetére


attiati
veterán

sima kalkulátorral ki tudod deríteni kapásból, hogy melyik banknál vagy jó annyi önerővel

hol kapsz 16-18 misiért 65nm-es lakást?

100nm családi ház kulcsrakészen kb 20-25 misi, attól függ, hogy fa, tégla, könnyűszerkezetes, stb..
Ezek az alap árak, alap burkolat, alap "kocka" forma, kevés boltívvel.

(itt repkednek a +százezrek, milliók, ha jobb burkolatot, wc-t, nem faroslemez ajtót, jobb szigetelést, jobb fűtést szeretnél)

+ persze telek és közmű

[ Szerkesztve ]

(#7399) savoo válasza attiati (#7398) üzenetére


savoo
addikt

Hát nem BPn az tuti. ;]

(#7400) Kobe válasza Kukipapa_rr (#7397) üzenetére


Kobe
veterán

jelenleg 65K-t fizetek albérletre. És ez 5 éve is 65K volt, szerencsére 1 ftot nem emelkedett. Egy hasonló lakás msot a piacon kb 120 + rezsi körül megy kiadóként.

A saját jövedelmem alapján egy 150-200 közötti részletre simán jó lennék bármelyik banknál. Más tészta, hogy ennyit nem akarok felvenni, illetve nem is szánnék törlesztőre ennyit.
Havonta kb 200-250K-t tudok félrerakni, ennyivel tudom növelni az önerőt, illetve a jelenlegi is több forrásból jön és gyak. szerződéskötésre rendelkezésre áll a 4M körüli összeg. Csak azért mondom, hogy látszódjon, a jelenlegi bérleti díjhoz képest, hogy a hitelnél nem a kicentizésre játszok, van bőven puffer, nem a 10-20 ezres törlesztő emelkedés tenné gallyra a költségvetést / család életét, hanem kb még 2x-3x szorzónál is bőven jó vagyok.

Az én esetemben a jelenlegi egyetlen problem az önerő nagysága, illetve igazából az ingatlanpiaccal van kifogásolnivalóm.
Az, hogy a törlesztő simán beleférne, nem jelenti azt, hogy pl 18M-et szeretnék adni egy pesti panelért, ami egy éve csak 12M-et ért.
Ha a helyzet rendeződni látszik 2-3 éven belül, inkább kivárok.
Figyelem folyamatosan a piacot, látom hogyan változik, így emlékszem hogy 1 éve 14.5-ért tökéletes külső kerületi 120 nmes házat találhatott az ember (igaz gyorsszerkezetes), vagy tavaly ősszel 12.5-ért 73nmes nagyon jó helyen levő teljesen felújított panelt, 13.5-ért 68 nmes erkélyes téglalakást.
Látom azt is hogy mostanra nem riadnak meg meghirdetni egy szétesőfélben levő házat 25M-ért (nem vicc, volt ahol baltával felvert parkettájú házat kínáltak ennyiért, ami mindjárt rádesik).

A jelenlegi árszinvonalat akkor lennék hajlandó megfizetni, ha találnék normális lakást. Ha nem, akkor inkább kivárnék és építtetnék egy olyat ami az igényeim szerint készül - nem flancolós darabot persze.

De szerintem erőteljesen látszik, hogy kifulladóban van a kínálati oldal, az 1 évvel ezelőtti árakhoz képest iszonyatosan, összehasonlíthatatlanul szar lakásokat dobnak most piacra. Ezt az áraknak előbb utóbb le kéne követnie. Vagy egy korrekció formájában, vagy a kamatszintben. Megjegyzem szerintem a csokosok 60%-a ott halna bele helyben, megint olyanok vettek fel annyi hitelt, amivel semmi mozgásteret nem hagytak maguknak.

attiati: bankot nem váltanék, a saját számlavezetőmnél nagy kedvezményeket kapok. Kamatban pl nem tudna egyik sem versenyezni vele, illetve lenne lehetőségem ugyanitt kamatmentessel megtámogatni a teljes összeg egy jó részét :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.