Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19251) Kenny1323 válasza King Unique (#19250) üzenetére


Kenny1323
csendes tag

Szia megpróbáltam amiket írtál de így se engedi más gépen a tartalmak lejátszását ugyan úgy ott a lakat.

(#19252) King Unique válasza Kenny1323 (#19251) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem ártana erről valami screenshot sem.
A fájlokon / mappákon általában csak úgy nem szokott lakat lenni. Én is használok több gép / Windows alatt külső HDD-t, de nem igazán tapasztaltam ilyet. Maximum akkor nem tudtam hozzáférni egyes tartalmakhoz, ha át lettek állítva a jogosultságok. Valamint, ha nem engedett valamit átnevezni / átmásolni / törölni a külső meghajtón, akkor a saját tulajdonba vétel általában megoldotta.

[ Szerkesztve ]

(#19253) Kenny1323 válasza King Unique (#19252) üzenetére


Kenny1323
csendes tag

Már idő közben megoldódott.köszi a segítséget.:D

(#19254) n00n


n00n
őstag

Sziasztok!

Elkezdett haldokolni az eddig mentésre használt külső vinyónk (ADATA SH-14), és ezt szeretném cserélni egy másikra.

Ez az 500 GB-os lemez sincs kihasználva, itt maradhat ekkora, már ha még van :) A lényeg a sebességen van. USB3-as legyen, és abból is valami jobb. Nagyon sok (több millió) kis fájlt másolunk rá. A mostani lemez olyan 60-70 MB/s-kel másol, ennél nem szeretnék lassabbat. A jelenlegi azt hiszem 5400rpm-es és 8mb flash van rajta. Ár 20 körül legyen. Méret mindegy, kábellel kötjük a gépre. Köszönöm.

(#19255) junior11


junior11
veterán

Egy kis érdekesség: a neten az a pletyka járja, hogy a 8TB-os My Book belseje HGST He8 vinyó, nem saját fejlesztésű WD :D (állítólag átcímkézve) [link] , [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19257) King Unique válasza n00n (#19254) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Van a topiknak összefoglalója, ott pl. 2,5" kategóriák, illetve azon belül mindegyikre pár konkrét példa. Igaz, azoknál az árak 1 TB-os modellekkel vannak szemléltetve, de kb. mindegyiknek akad 500 GB-os változata is. Más kérdés, hogy utóbbi tárkapacitással manapság már nem nagyon érdemes 2,5" külső HDD-t venni, 3,5" kivitelben meg pláne nem. Ezért is kezdtem egyből az előbbivel, mivel ez esetben mégsem teljesen mindegy a fizikális méret. Valamint az SH14 is eleve 2,5".

Adatátviteli sebesség

Az adatátviteli sebességet illetően például a lemeztányérok eltérő adatsűrűsége miatt is lehetnek különbségek az egyes 2,5" | 5400 RPM | USB 3.0 | 500 GB külső meghajtók között: teszt 1 | teszt 2.

A nagyobb fordulatszám is nyilván hatással van a sebességre, így pl. gyorsabb valamivel egy 2,5" | 7200 RPM drive, mint egy 5400-as —► teszt 3.
De kompakt kivitelben a legtöbb modell általában utóbbi szokott lenni, illetve ezen típusoknál a kisebb áramfelvétel és melegedés miatt is az alacsonyabb fordulatszámú az elterjedtebb.

Aztán a forrásmeghajtó (gépben lévő háttértár) sebessége is fontos, mivel ha lassabb, mint a célmeghajtó (külső merevlemez), akkor eleve előbbi fogja korlátozni az adatátvitel sebességét.

A cache mérete apróbb fájlok mozgatásánál már fontosabb lehet, de a legtöbb 500 GB-os mobil külső merevlemezben úgyis csak 8 MB szokott lenni. Illetve az USB-meghajtók pl. a Windowsban alapértelmezetten gyors eltávolításra vannak optimalizálva, vagyis az írási gyorsítótárazás eleve ki van kapcsolva. Persze szükség esetén bekapcsolható.

A fájlméret is meghatározó, ugyanis a merevlemez maximális sebessége csak nagyméretű fájlok (= szekvenciális értékek) mozgatásánál használható ki és kisméretű (apró) fájlok esetén (jelentősen) belassulhat a másolás USB 3.0-án is —► teszt 4.

Továbbá meghatározó még, hogy a külső HDD-n mennyi szabad hely van. Minél inkább tele van másolva, annál inkább lassulni fog —► teszt 5.
Tehát pl. 300 GB rámásolt adat nagyobb lassulást okozhat egy 500 GB-os, mint egy 1 TB-os, vagy nagyobb tárkapacitású külső meghajtónál. Szóval utóbbiak ilyen téren is előnyösebbek lehetnek.

[ Szerkesztve ]

(#19258) stigma válasza King Unique (#19249) üzenetére


stigma
addikt

:R

Köszi hogy így összefoglaltad, mert sok időt sportoltál vele meg nekem.

[ Szerkesztve ]

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#19259) n00n válasza King Unique (#19257) üzenetére


n00n
őstag

Köszi szépen, ez nagyon részletes volt. Az összefoglalóban láttam példaként említve az ADATA HD710-et, úgy gondolom azzal nem nyúlhatok nagyon mellé, nem?

(#19260) junior11 válasza n00n (#19259) üzenetére


junior11
veterán

Csupán megemlíteném, hogy az említett Adatára páran panaszkodtak, hogy egy idő után lötyög a csatlakozó, s ez gondot okozhat.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19261) n00n válasza junior11 (#19260) üzenetére


n00n
őstag

Az adott modellre vagy az egész márkára panaszkodtak? Akkor van valami javaslat helyette?

(#19262) junior11 válasza n00n (#19261) üzenetére


junior11
veterán

Erről a modellről olvastam, bár már hallottam a HC500 esetében is.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19263) King Unique válasza n00n (#19259) üzenetére


King Unique
titán

A HD710-nél a laza Type-A USB-aljzatra nem mindenki, de azért akadt, aki panaszkodott. Ha rákeresel a topikban, akkor megtalálod. Viszont ez alapján az egész gyártót nyilván nem lehet és nem is kell leminősíteni. Mostanában többen is vettek pl. HC500-at, ami jónak mondható —► teszt 1.
Persze utóbbi nem ütés- és vízálló, de azt el kéne dönteni, hogy pl. az összefoglaló alapján milyen kategóriájú, milyen tulajdonságokkal rendelkező külső merevlemez kellene.

Valamint visszatérve az írási gyorsítótárazásra, nálam Linux alatt a dmesg alapján a write cache = enabled —► teszt 2. Ez nem tudom pontosan azt jelenti-e, amire gondolok, de különösebb sebességnövekedést nem tapasztaltam. Illetve ezt csak az aláírás (Ubuntu 16.04 LTS) miatt említettem meg.

[ Szerkesztve ]

(#19264) pataslogeza válasza pataslogeza (#19229) üzenetére


pataslogeza
aktív tag

Megoldottam ezt a gondot. Csinaltam egy system/rendszergazdak hasznalot a tulajdonos lapon, es azt tettem meg tulajdonosnak es minden jogot ennek. Igy mar rendesen mukodik.

(#19265) bghistvan


bghistvan
senior tag

Sziasztok!

Külső merevlemez vásárlás előtt állok, 2,5" méretben szeretném a hordozhatóság miatt 1 Tb-os tárhellyel.
Amire használnám elsődlegesen : családi fotók,videók tárolására,audio-video file-ok tárolására.
Nem tv usb bemenetére hanem bluray lejátszó usb csatlakozójára raknám rá,onnan nézném a filmeket.
Eddig egy 128Gb-os pendrive-ot használtam a media file-ok lejátszására,de az "írásvédett" lett= kuka.
A 3.0 merevlemez ugye kommunikál visszafele 2.0-ra rendesen a 2.0 sebességével? Illetve ha esetleg nem látná a méret miatt az eszközt,és partícionálnám,akkor azt már láthatja az eszköz?

Milyen fenti paraméterekkel rendelkező külső merevlemezt tudtok ajánlani max 20.000-ig ,ami azért viszonylag megbízható kategóriába tartozik?

Köszi :R

(#19266) King Unique válasza bghistvan (#19265) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Van a topiknak összefoglalója, ott találsz 2,5" méretben különféle kategóriákat, illetve mindegyikre konkrét példákat. Az árak is 1 TB-os tárkapacitás szerint lettek feltüntetve, ami esetedben pont kapóra jön. Illetve fentebb a nemrég linkelt néhány teszt is hasznos lehet, hiszen akár azok a külső merevlemezek, illetve az 1 TB-os verzióik is szóba jöhetnek.

Az említett felhasználási célra általában megfelelne a legtöbb 2,5" külső HDD, de egy Blu-Ray lejátszón eleve nem garantált sem a teljes kompatibilitás, sem a stabil működés. Mivel előbbi eszközök PC / notebook + desktop OS kombón történő használatra valók elsődlegesen. Az, hogy az adott lejátszó mekkora tárkapacitású USB-eszközt tud kezelni, azt már annak a felhasználói útmutatójában kell megnézni. De amúgy a legtöbb ilyen eszköz általában 1-2 TB-ig, illetve MBR alapon kezeli a külső adattárakat. A GPT partícióstílussal azonban már problémájuk szokott lenni, de az úgyis csak 2 TB felett szükséges: [link], [link]. Illetve egyes (nagyobb tárkapacitású) gyári külső merevlemezeknél szokott a fentebb említett megoldás lenni, így azok lehet akár a TV és társai eszközökön is használhatók lennének. Maga az USB szabvány pedig visszafelé kompatibilis, így egy USB 3.0 külső HDD természetesen használható USB 2.0 portban is, utóbbi sebességén. Továbbá egy ilyen lejátszón még a stabil USB tápellátásra érdemes odafigyelni, amiről korábban már esett szó egy másik topikban.

[ Szerkesztve ]

(#19267) bghistvan válasza King Unique (#19266) üzenetére


bghistvan
senior tag

Ez igen!
Ennél alaposabb részletesebb választ nem is kaphattam volna,nagyon köszönöm!
:R

Igazán a tápellátással kapcsolatban szeretnék még kérdezni.
Megnéztem hogy a lejátszó előlapi és hátlapi usb bemenete 5v és 0,5 amper,vajon ez elegendő lenne arra hogy ellássa kellő szuflával úgy általában a vinyókat?

Illetve most nézem az y kábelt,akkor az is jó megoldás lenne? Bár esetemben pont nem egymás mellett van a 2 usb,és a többi eszköz usb bemenete sincs közel hozzá a media állványon :(

[ Szerkesztve ]

(#19268) tomp


tomp
félisten

Olyan létezik, hogy egy passzív USB 2.0-s hub egyszerre nem tud 2 külső vinyót kezelni? Azaz meghajtani meghajt de már a kommunikációt nem tudja? Laptop 2.0-s usb portja kb 1,5A-ig terhelhető. WD Elements+Samsung M3 egyszerre történő üzemelése viszont nem megy. Csak külön-külön. Fesz és áramerősség rendben van. :) Felpörögnek jelez a gép, hogy csatlakoztatva ki is írja mind2-t. Ezután rögtön jelez újra, hogy lecsatlakoztatva. De a 2 vinyó pörög tovább. Mivel a gép nem nyúl hozzájuk egy idő után parkolnak.

(#19269) King Unique válasza bghistvan (#19267) üzenetére


King Unique
titán

A normál 5 V | 0,5 A USB-port amolyan vagy / vagy kategória, illetve eleve a gazdagéptől is függ a dolog. Egy PC-n a hátlapi portok általában meghajtanak rendesen egy 2,5" | 5400 RPM külső merevlemezt. Sőt, pl. a laptopomon lévő USB 2.0 port még a 7200 RPM mobil külső vinyót is. Viszont egy TV, xy lejátszó már nem feltétlenül... Jobb TV-ken ezért is szokott lenni a fenti linkben említett 1 A-es port.
Az USB Y kábel megoldás lenne, de ha az USB-portok egymástól távol vannak, akkor nyilván felejtős. Ilyenkor szóba jöhet a fentebb említett DC csatlakozós és külön kábeles kiegészítő tápellátás, de ilyen bemenet gyári külső HDD-ken nem nagyon szokott lenni. 2,5" külső házaknál viszont már inkább találni ilyen típusokat. Valamint a külső tápellátás is még opció, vagy eleve külső tápos 3,5" megoldást kéne inkább venni. De előtte azért érdemes rápróbálni egy 2,5" modellt, ha nincs kéznél, akkor esetleg kölcsönkérni egyet.

(#19268) tomp: igen és már a másik topikban is említettem korábban, hogy én hogyan jártam a passzív hubbal. De amúgy neked van 2 db aktív hubod is, ha jól tudom. Mért nem azokat használod?

[ Szerkesztve ]

(#19270) tomp válasza King Unique (#19269) üzenetére


tomp
félisten

Használom azt is.
Egyikre az egyik ICY Box van kötve, a másikra a másik. :DDD
A laptop egyik 2.0-s portjára a WD Elements van kötve. A másikra a 2.0-s hub arra pedig a drótmentes egér vevője és a Samsung M3. Gondoltam a usb-ről menne a 2 vinyó és az egérnek lenne dedikált portja de nem működik a dolog. Összesen 5vinyó megy usb-ről.
Ilyen a HDS. :DDD

(#19271) bghistvan válasza tomp (#19270) üzenetére


bghistvan
senior tag

El vagyok bizonytalanodva,de sokat segít támpontnak a javaslatod,böngészve a neten különböző portálokon nem nagyon van panasz a különböző eszközök usb hub-jához (5V 500ma ) csatlakoztatva(tv media eszközök),és már a sokadik pc szaküzletben,műszaki áruházban is "bátran ajánlották" :) ,hogy "nyugodt szívvel" csatlakoztathatom a 2,5" 1Tb-os vinyót ,mert ezek erre lettek kitalálva,de hát mit is mondanának,azt hogy ne vegyem? :C

Esetleg itt a topikban akad olyan lakó,akinek ilyen 2,5" 1Tb-os vinyó bármilyen eszközére( tv,bluray, media lejátszó) rá van kötve külső tápmegoldás nélkül( filmnézésre)? (Y kábel sajnos nem jöhet nálam szóba) Ha van,akkor az is érdekelne,hogy milyen márka milyen típus.

Köszi előre is! :R

(#19272) tomp válasza bghistvan (#19271) üzenetére


tomp
félisten

Sony W7-es tv-re néha rádugom a 1,5TB-os WD Elements külső vinyót. Van egy "HDD REC" usb port és egy sima. De mind2 kb 1,2A-ig terhelhető külön-külön. Azaz a HDD REC port csak annyiban különbözik, hogy az oda dugott vinyónál felkínálja a tv a felvételhez való formázást. Minden másban ugyan az.

(#19273) bghistvan válasza tomp (#19272) üzenetére


bghistvan
senior tag

Értem.
nekem mind a tv-n mind a bluray-en az usb-k 500ma-t tudnak.
estemben akkor felejtős szerinted mondjuk egy wd passport vagy elements?

(#19274) tomp válasza bghistvan (#19273) üzenetére


tomp
félisten

Hát ha csak rá van írva az nem jelent 100%-ot. Nekem a 2éves tv-re nincs ráírva az 500mA. Megy is 1,2A-el. Az új Sony tv modellekre már rá van írva az 500mA. Azaz az új modell nem lenne képes meghajtani egy normális külső vinyót? Kétlem.
Én úgy derítettem ki a tv-m maximális terhelhetőségét, hogy egy hubot kötöttem be egy fesz. mérővel és abba ment különböző dolog. Töltő, ventilátor stb.

(#19275) bghistvan válasza tomp (#19274) üzenetére


bghistvan
senior tag

Tehát akkor Te "nyugodt szívvel " mernéd ajánlani a Tb-os vinyót mind a tv-re és a bluray-re is?
Mióta használod egyébként a wd-t,meg vagy vele elégedve,stabilan fut róla minden tartalom?

(#19276) tomp válasza bghistvan (#19275) üzenetére


tomp
félisten

Hát először egy mérővel megmérném a kimenetet. Viszonylag elég pontos értéket ad. Ha stabilan bír tartani 0,9A-t akkor nem lesz gond.
A WD-t és minden vinyómat elsődlegesen gépről üzemeltetem. Ott viszont 2-2napos üzemidőkkel. Azaz 2napot megy 2-t nem. Augusztusban és decemberben 2hetes üzemidőkkel. WD lassan 1,5éve van meg. 252napos üzem van már benne. Én meg vagyok vele elégedve.
Tv-n összesen kb 2napot ment a WD.

(#19277) bghistvan válasza tomp (#19276) üzenetére


bghistvan
senior tag

Nem is tudtam hogy létezik ilyen :)
Viszont van egy playstore alkalmazás: Ampere

Állítólag ez is mér,szerinted?

(#19278) King Unique válasza bghistvan (#19271) üzenetére


King Unique
titán

Én ezt a "nyugodt szívvel" kijelentést azért vitatnám. Ilyen téren pl. a jobb TV-ken lévő megnövelt áramerősségű, 1 - 1,2 A-es USB 2.0 portok, amik megnyugtatóak: [link], [link]. Illetve maga az USB 3.0/3.1 port, amik nyilván szintén normális áramértékeket tudnak biztosítani egy 2,5" külső merevlemez stabil működéséhez. Továbbá az még hagyján, hogy a lejátszóra csatlakoztatva jó esetben 1 db (normál) USB 2.0 porton is felpörög és működik a külső meghajtó. Viszont az már más dolog, hogy az egyes írási / olvasási műveletek közben mennyire egyenletes áramellátást biztosít neki a készülék egyetlen portja. Én legutóbb set-top box 1 db (normál) USB 2.0 portjára csatlakoztattam 2,5" külső merevlemezt, ami ugyan elindult, de már üresjáratban is kicsit fura hangja volt, a LED pislákolt, az átlagosnál jobban melegedett a drive stb. Érdekes, hogy a notebookra csatlakoztatva nem nagyon tapasztaltam ilyesmit. Amúgy itteni adatmentő szakemberek is sok esetben felhívják a figyelmet az USB tápellátás hiányosságaira, illetve fontosságára: [link], [link].

Az "erre lettek kitalálva" kijelentés szintén vitatható. Ezek elsődleges adathordozásra és adattárolásra, valamint PC-n / notebookon + asztali operációs rendszeren történő használatra lettek kitalálva. Nem pedig az "egyéb készülékeken" való multimédiás alkalmazásra. Amik rendszerint olyan elmaradottak, hogy még a GPT partícióstílust, UASP adatátvitelt, az eszközhöz mellékelt szoftvereket sem támogatják, továbbá némelyiken még biztonságos eltávolítás opció sincsen a külső meghajtó leválasztásához. A rajtuk lévő USB-portok több esetben jellemző instabil tápellátásáról már nem is beszélve. Az elsődlegesen támogatott eszközökön érdekes módon nem / kevésbé szokott ezekkel probléma lenni.

Tehát végül is lehet az említett készülékeken is használni majd a 2,5" külső HDD-t, de ha előbbiek USB tápellátása bizonytalan és szükség esetén kiegészítő / külső tápellátás sem lesz biztosítva, akkor inkább csak saját felelősségre. Jó esetben nem lesz vele probléma, de egyéb esetben nem kell majd meglepődni az ellenkezőjén sem.

[ Szerkesztve ]

(#19279) bghistvan válasza King Unique (#19278) üzenetére


bghistvan
senior tag

Kezdem kapizsgálni hogy lehet nem feltétlen kell tápnélküliben gondolkodnom......
Olyan tápnélküli létezik egyébként amin van dc bemenet, és lehet táppal és anélkül használni?

[ Szerkesztve ]

(#19280) bghistvan válasza tomp (#19276) üzenetére


bghistvan
senior tag

Közben rámértem ezzel az appal,tényleg működőképes,ajánlom Neked is.
Viszont a tv-nél és a bluray-nél is az első csatlakozásnál 1012-1020ma ír ki,majd utána ingadozik 290 és 800 ma között :(
Szóval nem tudom.....

[ Szerkesztve ]

(#19281) King Unique válasza bghistvan (#19279) üzenetére


King Unique
titán

Olyan inkább 2,5" külső házaknál gyakoribb: [link], [link]. Viszont a gyári külső merevlemezeknek meg általában jobb szokott lenni a kompatibilitása a TV és társai készülékekkel. Persze jó esetben egy külső háznál sem gond ez, csak ugye ezeknél a primitív "egyéb készülékeknél" ez nem garantálható... Illetve lehetne pl. egy aktív USB hubot venni és azon keresztül csatlakoztatni a lejátszóra a külső HDD-t. Csak ennél esetleg megint előfordulhat olyan, hogy az adott készülék nem kezeli a hubot, illetve azon keresztül az USB-eszközt. Ezek ilyenek... :D

Szóval egy TV-n / lejátszón soha nem lesz igazán minden olyan optimális, mint pl. egy PC-n, így felesleges túlragozni a dolgot. Kérjél kölcsön egy 2,5" külső vinyót, aztán próbáld ki az adott készülékeken. Vagy vegyél egy népszerű modellt, aztán meglátod, hogyan működik. Ha neten rendelsz, akkor itthon is van 14 napos elállási jog, az alatt meg csak kiderül.

[ Szerkesztve ]

(#19282) junior11


junior11
veterán

Sziasztok.

Ha már a TV/multimédiás lejátszó & külső HDD kombónál tartunk, lehetséges, hogy én is a közeljövőben a filmeket pendrive-ok helyett egy 2.5"-os 1TB-os HDD-ről nézném.

Van egy ilyen médialejátszóm [link] , melynek a hátulján van 2db usb 2.0. Megvan már kb. 4,5 éve, gond nélkül működik, régebben párszor néztem már filmeket rajta külső HDD-ről is pár napig (WD elements, M3 portable), nem volt semmi gond.

Szerintetek hosszútávon is gond nélkül lehetne használni egy külső 2,5" HDD-t? Én is csak a stabil áramellátás miatt kérdezem... A HDD napi 1-2x alkalommal lenne bekapcsolva kb. 2-3 órát, és max. 1-2x lenne rákötve egy hónapban a gépre újabb másolás és törlés végett (esetleg ilyenkor ránéznék a HD Sentinellel).

Ilyen használat során gondolom a műanyagházas vinyók egy kicsit jobban melegszenek, az eddigi tapasztalatok alapján kb. 36-40° fokra melegszenek fel, a nagy melegben ez kb. 3-5° fokkal több. Ez még vállalható hosszútávon (kb. 2-3 óra/nap 1-2 indítással) vagy ruházzak be inkább egy aluházas vinyóra? Adatvesztés nem fenyeget, úgyhogy nem szükséges a legdrágább megoldás.

Samsung/Maxtor M3 portable 1TB (56€)
WD elements 1TB (63€)
Adata HC500 (62-64€) - az aluház miatt esett rá a választás, viszont magáért a márkáért nem rajongok...

Egyelőre még csak tervben van véve, csak érdeklődöm, ha esetleg rossz választás maradok a pendriveoknál, viszont nagyobb méretben ár/érték arányban jobb választan lenne a HDD.

Mi a véleményetek? Köszi.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19283) tomp válasza bghistvan (#19280) üzenetére


tomp
félisten

Ismerem. Szerintem az akksi töltő erősségét méri mert a mérő 1,1A-t mutat miközben az app kb 600-800mA-t.
Hosszabb távon én sem használnám tv-n a vinyóimat. Hiába van dedikált HDD port. Gépen mennek és hálózaton küldöm át a filmeket.

Az egyik nagy hazai kábeles tv szolgánál van új box. Ott a felvétel funkció külső vinyóval megy. Érdekesség, hogy a boxra ugyan úgy 500mA van ráírva. De egy 500GB-os Seagate usb 3.0-s vinyót adnak hozzá. Na az tuti nem menne el 500mA-el. :)

(#19284) King Unique válasza junior11 (#19282) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A te esetedben eleve egymás mellett van hátul a 2 db USB 2.0 port: [link], [link]. —► tehát adja magát az USB Y kábel használata. Illetve a képek alapján van a médialejátszón USB 3.0 port is, viszont az Type-B típusú, így nem tudod beledugni a külső HDD jellemzően Type-A kábelvégét. Bár létezik mindenféle adapter, így van pl. USB 3.0 Type-A female to Type-B male típusú is. Ilyeneket pedig akár itthon is lehet kapni [link]. Továbbá az alábbi kép és a gyártó oldala alapján ebbe a készülékbe még 3,5" HDD-t is lehet tenni.

Szóval a tápellátást illetően ok lehet a dolog. :K

A felsorolt 3 modelhez sok hozzáfűznivalóm nincsen, korábban már ki volt tárgyalva az integrált USB, műanyagház vs. fémház, szoftveres pakk stb. dolgok + ott vannak fentebb a tesztek. A pendrive meg igazán akkor opció, ha többnyire csak lejátszás (olvasás) van, mert a folyamatos írást (felvétel) nem bírják úgy, mint egy (külső) HDD. Illetve akkor, ha nincs szükség nagy tárkapacitásra. Ha viszont igen, akkor nyilván megint utóbbi megoldás az előnyösebb.

[ Szerkesztve ]

(#19285) bghistvan válasza King Unique (#19281) üzenetére


bghistvan
senior tag

Nem egyszerű a történet,bár lehet csak én teszem bonyolulttá .....
Most ott tartok hogy valószínű maradok egy népszerű modellnél aztán próba cseresznye,ha meg nem lesz pöpec akkor veszek mellé egy nagyobb pendrive-ot,aztán másolgatom arra lejátszás előtt.
De az ssd technológiát is sorra veszem :U

(#19286) bghistvan válasza tomp (#19283) üzenetére


bghistvan
senior tag

Akkor jó,gondoltam valami újat én is mondhatok :)

Elgondolkodtató ez a seagate-s story, adja magát akkor a dolog!
Kénytelen leszek megpróbálni aztán meglátom mi lesz,rosszabb esetben veszek mellé egy nagyobb pent ,aztán majd vinyóról másolgatok.
Az egyébként kicsinálhatja a pendrive-ot vinyót hogy mikor kihúzom nem kínálja fel a leválasztást úgy mint a pc?

(#19287) junior11 válasza King Unique (#19284) üzenetére


junior11
veterán

Köszi szépen. Ami az usb Y kábelt illeti, mikor régebben használtam a WD elements és M3 portable-t, csak a saját usb kábelt dugtam be, nem volt gond az áramellátással (1TB és 2TB esetében sem), akkor is kellene az Y kábel?

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19288) tomp válasza bghistvan (#19286) üzenetére


tomp
félisten

Ha épp olvasás közben rántod ki akkor megsérülhet vinyó esetén a fájlrendszer vagy maga az elektronika is ami olvas/ír.
Nekem a tv-n ha kilépek a médialejátszóból akkor onnantól már hozzá sem nyúl a vinyóhoz. Azaz várok fél percet, hogy parkoljon a fej és lehúzom.

(#19289) bghistvan válasza junior11 (#19287) üzenetére


bghistvan
senior tag

Szóval ha jól olvasom akkor y kábel nélkül használtad?
A lejátszási sebességgel nem volt soha gondod? Milyen sűrűn használtad,és melyik vinyó volt halkabb az említettek közül?

(#19290) junior11 válasza bghistvan (#19289) üzenetére


junior11
veterán

Igen, a saját kábelt használtam, ami van hozzá, a WD elements 1TB (még a régebbi modell van nekem), ezt gyakrabban tavaly nyárig, aztán már csak pendriveokat. Idén viszont újból párszor és a Samsung M3 portable 2TB-ot is, de ezt talán csak 4-5 alkalommal, mind2 esetben mkv fájlokat játszottam le.

A Samsung halkabb, mint a WD, de az újabb generációs Elements/My Passport ultra lehet, hogy már halkabb, nem tudom.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19291) bghistvan válasza tomp (#19288) üzenetére


bghistvan
senior tag

Okés.tiszta sor.
Nemrég halt be egy Kingston Datatraveler 64Gb G4 pendrive-om,írásvédett lett,kuka,bírta 1 évig,ugye az Emag-tól rendeltem,60 hó garanciával,és tök kellemetlen mert hogyan is érvényesíthetném a garanciát.
Küldjem ki postán,hagy nézze meg mindenki a szinte összes családi fotót aztán kitudja hol kötnek ki......de azért az is gáz hogy ennyit bír ki egy pen.....
Igaz sokat ment ,ha nem bluray lemezről filmeztünk,akkor csak hd tartalmat néztünk róla,de akkor is.........

(#19292) bghistvan válasza junior11 (#19290) üzenetére


bghistvan
senior tag

A gyári kábel az milyen hosszú hozzá?
Ya és a másik,az eszközön amire csatlakoztatod,usb 2.0 van vagy 3.0? Mert nekem a tv és a bluray is 2.0!
Samsung felé hajlok(bár a WD már sokat letett az asztalra),mert náluk tetszik a garanciális eljárás,ha meg nem megoldható,akkor ott a csereutalvány,ebben már van tapasztalatom.
Ha meg halkabb is,akkor pláne......

(#19293) junior11 válasza bghistvan (#19292) üzenetére


junior11
veterán

Hát a kábel kb. 30-35cm lehet. Az M3 portable esetében az usb aljzat egy kicsit gyenge, ha hozzáérek enyhén lötyög, megesett, hogy ilyenkor lecsatlakozott a vinyó, mikor véletlenül a kábelhez értem. A régi Elements stabilabb, viszont már olvastam hasonlót a WD My Passport és egyes Adata, Verbatim modellek esetében is...

Xtreamer Prodigy médialejátszóm van, ezen próbáltam (2xusb 2.0) [link] , [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19294) King Unique válasza bghistvan (#19285) üzenetére


King Unique
titán

Én mondjuk ilyen célra eleve olyan 2,5" külső HDD-t használok, amiért nem kár. Nincsen rajta semmilyen fontos adat csak a filmek, amikről van másik adattárolón is másolat. Így no para. :)
Amúgy a tápellátásnál az USB kábel hossza is számít, mert minél hosszabb, annál nagyobb az ellenállása —► áramértékek csökkennek —► felpörgési problémák. Ezért is adnak a legtöbb 2,5" külső merevlemezhez nyúlfarknyi kábeleket. Egyébként a Samsungot már rég felvásárolta a Seagate, szóval garanciális ügyekben is utóbbi jár el + persze az adott bolt, ahol vetted. Pendrive-ok, vagy legalábbis egyes típusaik nem bírják annyira a strapát, de azért akadnak jobb darabok, amik az itteni topikban is fel vannak tüntetve.

(#19287) junior11: USB 2.0 portnál hivatalosan az Y kábeles megoldás javasolt. Ha a lejátszón egy portról is normálisan működött és utána a HDS sem mutatott hibákat, akkor ok lehet. Bár azért én inkább megbízok ilyen téren egy PC hátlapi USB 2.0 portjában, mint a TV és társai eszközökön lévő normál 2.0-ás portokban.

[ Szerkesztve ]

(#19295) bghistvan válasza junior11 (#19293) üzenetére


bghistvan
senior tag

Elég jó lehet ez a box!
Elgondolkodtam én is egy ehhez hasonlón mielőtt megvettem a blurayt,pontosabban egy med8er-en,de cimborámnál beleszerettem a bd lemezekbe,illetve a kép-hang minőségbe amit nyújtanak,iinen már egyemes út volt a pioneer bdp 160k smart :)
Azt néztem,akkor Te tényleg csak az egyik hub-ba dugtad be a kábelt? És a kék színű bemenet az lenne az usb 3.0?
Megkérhetlek egy szívességre?
Van a playstore-on egy ampere nevű alkalmazás,amit ha telepítesz androidra( már ha androidot használsz :) ) ,akkor az alkalmazást elindítva és a telefon adatkábelét az usb bemenetre csatlakozatva,leolvashatóvá válik az áramerősség ma-ben.
Én az előbb így néztem meg az eszközeim usb hubjait ,hogy meennyi szufla van bennük.
Kíváncsi lennék nagyon a médialejátszód mennyit ad ki.

(#19296) junior11 válasza King Unique (#19294) üzenetére


junior11
veterán

Nem volt gond. Ami az említett HDD-ket illeti, majd meglátom hogy bevállalom-e az Adatát, tetszik a fémház és a dizájn, viszont magában a márkában nem nagyon bízom, bár WD Blue szokott benne lenni. Vagy az olcsóbb M3 portable/Elements esetleg, csak egy picit tartok a műanyagház miatti melegedéstől, de gondolom kb. olyan 40 fokig nem lenne gond, s a HC500 is olyan 35-36 fok körül lenne, na majd meglátom hogyan alakulnak a dolgok.

bghistvan: Igen, csak az egyik 2.0 portba dugtam be, a másikban egy pendrive volt. Xperia Z2-t használok, [link] erre az alkalmazásra gondoltál?

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19297) bghistvan válasza King Unique (#19294) üzenetére


bghistvan
senior tag

Hát azért én szívesen átmenteném a fontos file-okat a vinyóra,plusz egy kis film,tehát azért jó lenne ha ott is meglennének a dolgaim .
Van itthon egyébként egy WD 5000 LPVT Blue 500Gb vinyóm,laptopban volt benne,és egy picit erőteljesebb összecsukás után a bootolásnál elakadt a rendszer, állítólag bemondta az unalmast, a szervizes emberke azt mondta hogy cserélni kell mert nem látja semmi ,és vennem kellett bele egy újat ( bár lehet hogy még jó,csak vetetett velem egyet ),ezt a vinyót hol tudnám megnézetni,hogy tényleg rossz-e ?

Szóval ne nagyon alapozzak a Samsungtól a garanciára,az szép :)

(#19298) bghistvan válasza junior11 (#19296) üzenetére


bghistvan
senior tag

Igen erre gondolok!
De jó is volt a Z2, eddigi telefonjaim közül azt szerettem a legjobban :Y ,csak az a fránya Cordon mehetne már a......

(#19299) junior11 válasza bghistvan (#19298) üzenetére


junior11
veterán

Na megmértem: Max felvétel 500mA. Min. 240, az átlag ingadozik max kb. olyan 340-ig ment fel.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19300) King Unique válasza bghistvan (#19297) üzenetére


King Unique
titán

Hát én a fontos adatokat tartalmazó külső merevlemezeimet eleve nem használom a TV és hasonló eszközökön. :N Volt, aki megszívta pl. felvételnél is, mert alapból újraformázta a TV a külső meghajtóját...
Ha van egy felesleges 2,5" merevlemezed, akkor érdemes lenne lecsekkolni az állapotát pl. HDS programmal. Ehhez nyilván be kell rakni PC-be / notebookba, vagy egy USB-s külső házba, esetleg SATA - USB átalakítóval kell a géphez csatlakoztatni stb. Ha ok, akkor pár ezerért már lehetne hozzá venni egy 2,5" külső házat + egy másik 2,5" külső HDD-t a fontosabb adatoknak.

A pontos áramértékek meghatározásához az az alkalmazás meg inkább felejtős... azt eleve hitelesített műszerrel lehet —► pl. USB-Messadapter. Illetve vannak USB-s árammérő kütyük, amik ~ nagyjából megfelelő értékeket mutatnak —► teszt.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.