Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19601) bexinho23


bexinho23
őstag

Üdv!

Szeretnék időszakonkénti automatikus biztonsági frissítést készíteni egy külső hdd-re előre megadott mappákról, meghajtókról, amik egy laptopon vannak. Milyen programmal célszerű ezt végrehajtatni?

(#19602) King Unique válasza bexinho23 (#19601) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az előzmények alapján van egy 1 TB-os WD külső merevlemezed. Ha My Passport Ultra, akkor a fájlszintű mentésre használható a felhasználói útmutatójában is részletezett program.

Valamint Windows alatt is van lehetőség a beépített eszközökkel a fájlszintű mentésre, illetve lemezkép létrehozására —► [link], [link].

Továbbá Windows esetén a rendszer, illetve a partíciók biztonsági mentéséhez, valamint klónozáshoz például a Macrium Reflect (Free) program ajánlott még. Egy itteni tesztben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

[ Szerkesztve ]

(#19603) bexinho23 válasza King Unique (#19602) üzenetére


bexinho23
őstag

Köszönöm a gyors választ, megnézem, melyik opció a legpraktikusabb számomra. Amúgy nem my passport ultra, csak egy "hagyományos" WD van routerre kötve.

(#19604) King Unique válasza bexinho23 (#19603) üzenetére


King Unique
titán

Mit jelent az, hogy "hagyományos WD"?
Ha például egy kicsit régebbi My Passport modell, attól még ugyanúgy elérhetők hozzá a backup és az egyéb gyári programok.

[ Szerkesztve ]

(#19605) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

CrystalDiskMark-al teszteltem egy 1TB-os WD MyPass Ultra külső winyót. A winyó egy aktív 2.0-as USB HUB-on keresztül csatlakozik a notebook-omhoz. Ezek az eredmények jöttek ki:[link]

Szerintetek mennyire normális ez az eredmény?! :F

Csak, mert ezek szerint eléggé alatta vagyok az átlagnak, alig a fele amit produkált. Egyedül a 4K read tűnik átlagosnak... :F
Bár lehet azok már USB 3-as eredmények, de még így is keveslem az én eredményeimet...
Szerintetek?! :F

Nemsokára összehozok egy helyi LAN-t, főleg média (videó) stream-elésre és adatmegosztásra. De egyébként is érdekelne, hogy mennyire jó eredmények ezek?

Esetleg vannak más teszt beállítások amiket ki kellene próbálnom a relevánsabb eredményekért?
Köszi! :)

(#19606) bexinho23 válasza King Unique (#19604) üzenetére


bexinho23
őstag

Ezt vettem. Mivel első nap leformáztam a hdd-t, így nem rémlik, hogy lett volna rajta extra program. Ezért írtam csak, hogy "hagyományos", natúr hdd, semmi extrával.

(#19607) Soká


Soká
senior tag

Kedves Szakértők!
Műszaki ismeretek híján tanácsot szeretnék kérni. 3,5'-os külső tápos winchestert keresek biztonsági adattárolásra. A sebesség nem számít, a lényeg elsősorban a biztonságon van. Nem lenne napi használatban, időnként mentenék rá adatokat a számítógépről (havonta egyszer), időnként keresgélnék rajta (kb. hetente egyszer).
Egy ilyet néztem ki elsőre, ennek az 1Gb/9Ft-os ára kedvezőnek mondható:
https://www.bestmarkt.hu/samsung-d3-station-50tb-kulso-winchester-p287357
Ugyanez fut Maxtor név alatt is. Adatvesztés esetén a garancia nem nagy vigasz, de a 36hónap megnyugtatóbb mint más termékeknél a 24 hónap...

Köszönöm a tanácsaitokat!

(#19609) King Unique válasza Soká (#19607) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az említett típus valóban az egyik legolcsóbb és nagyon jó az ár-érték aránya. Vannak innen a fórumról, akiknél bevált, de akadnak ezen sorozattal egyéb tapasztalatok is —► [link], [link].

Szóval érdemes lehet más gyártók termékeit is szemügyre venni, illetve akár a külső házas megoldás is megfontolandó, amelynek van külön topikja.

"a lényeg elsősorban a biztonságon van"

Ez számtalanszor le lett írva - még az összefoglaló "A.) Legmegbízhatóbb" kategóriájában is említve van - , hogy 100%-os megbízhatóság egyik típusnál sem igazán garantálható. Aki valamelyest fokozni akarja a megbízhatóságot, az választhat például egy külső házba az átlagnál strapabíróbb HDD-t, de még ez esetben sincs az előbbire garancia.
A legbiztosabb megoldás az, ha eleve több helyre mentjük, illetve több helyen tároljuk a fontos adatokat (pl.: több belső / külső HDD, online tárhely, optikai lemez stb.)!

[ Szerkesztve ]

(#19610) King Unique válasza bexinho23 (#19606) üzenetére


King Unique
titán

Ja, hát ez pont az a bizonyos fapados modell, amihez egyáltalán nem jár semmilyen gyártói program, ellenben a különféle My Passport sorozatokkal. Tehát ennek hiányában a biztonsági mentésre marad például a fentebb említett másik 2 megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#19611) Soká válasza King Unique (#19609) üzenetére


Soká
senior tag

Kedves Topikgazda!

Köszönöm a gyors válaszodat. A linkelt problémák (évente 1-1) nem tűnik nekem annyira aggasztónak.
Természetesen nem 100%-os megbízhatóságot várok én el, de azért írtam ide, mert Te és az ebben járatos "szakik" nyilván tudtok arról, ha egy adott típussal gyakran gond van. (Bár úgy gondolom, hogy a merevlemez-gyártásban azért nagyon nagy blama az, ha egy termék kimondottan gyártási hibákat vagy nagy szórásokat mutat. Ha egy adott típusú alaplap, processzor, stb. rendre elszáll, az is kellemetlen, de könnyebben lenyeli a piac az ilyen malőröket, mintha az adattárolóról derül ki, hogy gázos.)
Miután nekem a sebesség és egyéb újszerű képességek kevéssé számítanak, én legszívesebben olyan HDD-t vennék, ami már hosszú ideje gyártásban van és lehet tudni, hogy az x éves darabok között mekkora a hibásodási ráta.

Lenne még két kérdésem:

1. Azzal sem vagyok tisztában, hogy technológiai oldalról nézve kényesebb, sérülékenyebb-e egy 5TB-os HDD mint mondjuk két 2,5TB-os?
2. Az befolyásolja-e a HDD választást érdemben, hogy családon belül háromféle oprendszer is működik? (OS-X, Linux, Win7-8)

Természetesen nem csak egy helyen szeretném tárolni az adataimat.

(#19612) King Unique válasza Soká (#19611) üzenetére


King Unique
titán

Azért, ha figyelmesen átolvasod a 2 fórumtárs esetét, akkor láthatod, hogy például a 6 TB-os modellnél gond volt a melegedés. Mivel azt hiszem 7200 RPM-es HDD volt benne, a ház meg műanyag, zárt stb. Nem tudom ilyen téren az 5 TB-os milyen, de akár annál is előfordulhat.

Ha bővebb infót akarsz az egyes belső HDD-k megbízhatóságáról, akkor ajánlom figyelmedbe az itteni Milyen merevlemezt vegyek? és Merevlemezek megbízhatósága, élettartama topikokat, valamint az előbbi összefoglalóját. Illetve ezen témában még a Backblaze teszteket.

1. Nagyobb tárkapacitású HDD —► általában több adattányér és olvasófej —► kicsit hangosabb lehet, jobban melegedhet stb. Élettartamot illetően is akár kedvezőbb lehet egy kevesebb elemből felépülő megoldás, de ugyanakkor ha kell a nagy tárkapacitás, akkor nyilván az sem mindenkinek pálya, hogy 5 db 1 tányéros 1 TB-os belső / külső merevlemezt vegyen. Illetve ennek megtárgyalására szintén a fentebb említett 2 topikot javasolnám.

2. A legtöbb külső HDD rendszerint működik Windows | OS X / macOS | Linux alatt is, bár a gyártók általában csak előbbi 2 operációs rendszert szokták megjelölni kompatibilisként. Ami a gyakorlatban kis kellemetlenséget okozhat több eltérő OS használata esetén, az például a fájlrendszer. De manapság már van mindenféle driver, ami biztosítja az egyes fájlrendszerek és operációs rendszerek között az átjárást. Ezekről az itteni összefoglaló "Particionálás, formázás" fejezetében is vannak információk. De amúgy az említett 3-féle OS együttes használata esetén az NTFS fájlrendszer többnyire jó választás szokott lenni egy külső merevlemeznél.

[ Szerkesztve ]

(#19613) Soká válasza King Unique (#19612) üzenetére


Soká
senior tag

Köszönöm!
Nem tudtam, hogy létezik Milyen merevlemezt vegyek? topik is! :)

Én átolvastam figyelmesen... a linkjeidet, de az általam kinézett HDD 5400-as fordulatú, ezért is gondoltam, hogy a melegedés kevésbé "játszik". És nálam tényleg nem számít a zajosság sem, a fogyasztás sem, a gyorsaság sem. Pontosabban nem ezek a fő szempontok. Inkább a megbízhatóság és az árérték.

Köszönöm, még egyszer a segítségedet!

(#19614) junior11 válasza Soká (#19613) üzenetére


junior11
veterán

A D3 Station vmivel jobban melegszik, mint a konkurens WD Elements/My Book széria, a zártabb külső háza miatt. Ami a megbízhatóságot illeti, ez részben szerencse kérdése is, hogy milyen darabot fogsz ki az adott modellből, hogy használod stb.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19615) junior11


junior11
veterán

WD My Book 8TB & My passport 4TB review [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19618) King Unique válasza SunMount3r (#19605) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Az egyes USB szabványoknál az adatátviteli sebesség maximum értékei a következőképpen alakulnak:

névleges sávszélesség —► névleges adatátviteli sebesség* —► elméleti effektív adatátviteli sebesség** —► gyakorlati adatátviteli sebesség***

USB 2.0 —► 480 Mb/s —► 60 MB/s —► 48 MB/s —► ~ 35-4x MB/s

USB 3.0 —► 5 Gb/s —► 625 MB/s —► 500 MB/s —► ~ 450 MB/s

USB 3.1 —► 10 Gb/s —► 1250 MB/s —► ~ 1212 MB/s —► ~ 800+ MB/s

USB 3.1 Gen 1 and USB 3.1 Gen 2 —► A fenti táblázatban tehát:

USB 3.0 = USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s)
USB 3.1 = USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s)

* bit - bájt konverzió —► 8 bit = 1 bájt —► eredmény = névleges érték / 8

** 8b/10b kódolás (USB 2.0/3.0) —► 20% veszteség —► eredmény = névleges érték x 0.8 / 8
128b/132b kódolás (USB 3.1 Gen 2) —► 3% veszteség —► eredmény = névleges érték x 0.9696... / 8

*** USB 2.0 esetén a csúcssebesség (35+ MB/s) leginkább csak turbó módban, illetve USB 2.0 eszköz USB 3.0 portra történő csatlakoztatásakor érhető le —► teszt 1 | teszt 2.
USB 3.0/3.1 esetén pedig az UASP módban csatlakozó eszközöknél, illetve SSD | SSD RAID 0 megoldásoknál használható ki a szabvány max. adatátviteli sebessége —► teszt 3 | teszt 4 | teszt 5 | teszt 6 | teszt 7.

"Szerintetek mennyire normális ez az eredmény?!"

USB 2.0-án a max. 35 MB/s teljesen normális, mint amit ugye magad is mértél. Ha ennél nagyobb adatátviteli sebességet akarsz elérni, akkor csatlakoztasd a külső HDD-t USB 3.0 portra, illetve használj (aktív) USB 3.0 hubot! Akkor aztán összejöhet a 100+ MB/s is ezen 2,5"-os modellnél —► teszt.

[ Szerkesztve ]

(#19619) SunMount3r válasza King Unique (#19618) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Oké köszi a részletes infót. :) Akkor megnyugodtam, hogy ezek normális értékek. Sajna a noti-m amire csatlakozik csak 2.0-ás portokkal bír, így nem sok értelme lenne egy 3.0-as HUB-nak sem... Pedig ez lenne a fő hálózati tár elosztó gép (és média streamer), de szerintem 35MB/s teljesen elég lesz még a legnagyobb bitrátájú videók stream-elésére is (és remélem, hogy a majd 6 éves notim és a vezetékes ethernet vezérlője is így gondolja. :D )

(#19620) King Unique válasza SunMount3r (#19619) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván ahhoz, hogy összejöjjön az USB 3.0 sebesség, oda minden elemnek (külső HDD, port, kábel, hub) USB 3.0-ásnak kell lennie. Ha ezekből bármelyik is 2.0-ás, akkor csak USB 2.0 sebességgel fog működni az egész.

Ha a laptopon csak USB 2.0 portok vannak és nem lehet beletenni bővítőkártyát, - mint amit ezen tesztben használt az illető - akkor meg kell barátkozni a lassabb adatátviteli sebességgel.

[ Szerkesztve ]

(#19621) SunMount3r válasza King Unique (#19620) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Sajnos ez egy alsó-közép kategóriás noti (volt annak idején) így EC slot sincs rajta :( ... Mind 1, amire most még kelleni fog, remélem elég lesz (és nem csak az USB 2.0-a miatt).

(#19623) kicsi89


kicsi89
csendes tag

Üdv mindenki!

Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Jelenleg van egy Medion HDDrive 2 go típusú kűlsö hdd-m. Ez külső áramforrásról megy, nos ennek az adaptere 2 napja elkezdett sípolni ha az adapter bedugom az elosztóba és nem érzékeli a gép a hdd-t. Rendeltem hozzá egy új adaptert hátha megoldja a problémát mert elég sok fontos dolog van rajta.A kérdés igazából az lenne, hogy mindenféle képen szeretnék venni egy újat is és hogy mit ajánlanátok 2 TB kiszerelésben olyan max 30 ezer Ft-ig? A válaszokat előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#19624) King Unique válasza kicsi89 (#19623) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Elsősorban az összefoglaló átnézését ajánlanám, ott különféle kategóriákba vannak rendezve az egyes 2,5" | 3,5" típusok. Illetve azon belül mindegyiknél fel van sorolva néhány konkrét modell. Továbbá alapvető dolgokat nem ártana eldönteni / megadni, mert pl. a fizikális méret sem ismert.

A 2 TB nyilván kevés információ, mert ekkora van mindkét méretkategóriában 30 ezerért. Illetve a 3,5 colos típusokban talán már inkább 3 TB és afelett érdemes gondolkodni. Igaz, ezekből egy ekkora tárkapacitású már túlfut a megadott limiten, mert olyan ~ 35 ezer forint körül van. Valamint a 2,5 colos megoldások is egyre olcsóbbak és ezen cikk alapján ekkora ennyiért, akár azokból is beszerezhető.

[ Szerkesztve ]

(#19625) kicsi89 válasza King Unique (#19624) üzenetére


kicsi89
csendes tag

Köszönöm szépen, egy kicsit jobban belemerülök!

(#19627) King Unique válasza junior11 (#19615) üzenetére


King Unique
titán

Ezek már a legújabb WD modellek, komoly teszt. :C

A 8 TB-os My Book esetén nem tudom a WD80EZZX pontosan milyen HDD, de azt említetted korábban, hogy esélyes az átcímkézett HGST. Elsőre amúgy Red-re tippelne az ember, mivel az új Blue modellek között nincs ekkora. A cache mérete (128 MB) is stimmel, illetve a kikapcsolt TLER szintén árulkodó. Ugyanis a Red alapvetően NAS HDD és az utóbbi technológia desktop környezetben esetleg okozhat gondokat.

A 4 TB-os My Passport belseje (WD40NMZW) elvileg a Blue mobil sorozatból való, de mióta átvariálták a gyártó oldalát, azóta nincsenek benne a listában az 1 TB+ modellek. Ekkorát még egyébként a Seagate gyárt, viszont az már SMR technológiára épül. A 2,5" WD-nél nem tudom mi a helyzet ilyen téren.

Az adatátviteli sebességet illetően az új 3,5" My Book nem sokat gyorsult a korábbi 6 TB-os változathoz képest. Viszont egy korábbi 3 TB-os változathoz, illetve az ugyanekkora tárkapacitású Elements Desktop modellhez képest már igen. Bár érdekesek az eredmények, mert amúgy 18x MB/s szekvenciális értékeket tud a 8 TB-os Red is. Ellenben a HGST 7200 RPM-es és annak gyorsabbnak kéne lennie ezen teszt alapján

Az új 2,5" My Passport a szekvenciális értékeknél kicsit lassabb, mint a korábbi 1 TB-os, illetve 3 TB-os modell. Bár az új 4 TB-os esetében a 4K írás értéke meglepően magas. Továbbá a 2,5" 4 TB-os Seagate Backup Plus Portable összességében megint gyorsabb nála.

A teszt még egy érdekes része a működés közbeni hőmérséklet, illetve a fogyasztás (energiafelvétel) mérése. Utóbbit nemrég én is ragoztam egy hozzászólásban. Tehát a mostani tesztben a 2,5" 4 TB-os modell működés közben már többet eszik, mint a 2 TB-os, azaz ~ 0,53 - 0,67 A között változik az áramfelvétel. A hőmérséklete is jól felmegy 45 °C körülire, bár az még úgy-ahogy elfogadható intenzív igénybevételnél.

Amúgy a CDM az energiafelvételt úgy tudom nem tudja mérni és a screenshotokra vsz házilag lettek rámontírozva az értékek. Illetve a méréshez is eleve egy speciális kütyüt használtak.

:R

[ Szerkesztve ]

(#19628) junior11 válasza King Unique (#19627) üzenetére


junior11
veterán

Szépen összefoglaltad! :)

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19629) King Unique válasza junior11 (#19628) üzenetére


King Unique
titán

Van ebben a tesztben több érdekes dolog is, ezért szívesen mélyedtem bele.
Mondjuk az új dizájnt azt nem említettem, de az úgyis szubjektív, hogy kinek mi tetszik. :)

Amúgy köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#19630) junior11 válasza King Unique (#19629) üzenetére


junior11
veterán

Szívesen, én is az összefoglalót róla. A dizájn számomra hát mit mondjak, tetszik is meg nem is :D

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19631) SunMount3r válasza King Unique (#19627) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Alapvetően mi a különbség a sima és az Ulta MyPass-ek között? Azt látom, hogy a sima az jóval vastagabb. Gondolom az Ultra-nak valamiben csak jobbnak kell lennie. De amúgy hazai webshopok-ban simát még soha nem is láttam eddig... :F A WD oldalán viszont ugyan annyi az áruk.

(Amúgy ez az új "kocka" design az eddigi legcsúnyább szerintem...És a WD oldala is totál mobil nézethez lett optimalizálva, bazi nagy képekkel és a legördülő menü alig fér ki a monitorra.)

Egy ilyet viszont lehet beszerzek a két kis Ultrámhoz: [link]

[ Szerkesztve ]

(#19632) King Unique válasza SunMount3r (#19631) üzenetére


King Unique
titán

A WD most beújított és a legújabb (normál) sorozat már csak simán a My Passport nevet kapta. Korábban is futott már ilyen néven, aztán utána elkezdték variálni a különféle utótagokkal. Most meg ugye megint visszatértek az egyszerű elnevezéshez. A mostani kínálatban az eggyel korábbi generáció (volt) a My Passport Ultra. Illetve ott van (volt) még a My Passport Ultra Edition stb.

Nyilván utóbbi kettő egy idő után már vsz kifutó sorozat lesz és majd csak a legújabbat lehet megvenni. Viszont az új modell nemrég jelent meg és nyilván nem meglepő, hogy főleg idehaza még kevés helyen / egyáltalán nem kapni.

Ezek között lényegében inkább csak a dizájn, illetve utóbbi esetében a burkolat anyaga (fém) a különbség. Valamint az, hogy míg az utóbbi kettőre 3 év, addig a legújabb modellre már csak 2 év garancia van. A többi - belső HDD, USB-chip, szoftveres csomag - az általában ~ ugyanaz szokott lenni mindegyiknél. Amúgy nem különösebben vastagabb a új modell sem, mert ha megnézed a régi adatlapját, akkor egyazon tárkapacitásnál kb. megegyeznek a méretek.

A Grip Pack hasznos kis kiegészítő és nyilván a plusz USB-kábel is jól jöhet. De amúgy szerintem többet ér egy hordozótok, legalábbis védelem terén. Illetve abban a kábel is kényelmesen elfér.

[ Szerkesztve ]

(#19633) SunMount3r válasza King Unique (#19632) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Jó tudni, köszi! Ez a fém ház elsőre jól hangzik, de vajon mennyit fog dobni az árán? Több éve van már mostani és egy előző gen-es Ultra-m is és melegedéssel soha nem volt gondja ezeknek sem. Ha nem drágulna tőle akkor ok, de ha csak ezzel is az árát akarják feljebb tolni, akkor már nem annyira. Ár/érték arányban eddig elfogadhatóan voltak bepozicionálva a többi gyártóhoz képest a megbízhatóság és a gari miatti plusz miatt. Ebből már le is számíthatjuk azt a +1 évet. Ezek szerint most lenne érdemes még venni belőlük, amíg ki nem fut az Ulta széria... (Főleg, hogy ez az új gen mennyire elfuserált design-t kapott)...

A Grip Pack-re én nem is a szállítás miatt gondoltam, hanem az otthoni környezetben én viszonylag gyakran pakolgatom a noti-m és a média player-em között. Pl. véletlen kicsúszás esetére a kézből vagy csak simán, azért ami hatás érheti mikor kicsit magasabbról engedném le -mindez persze véletlen esetben :U - az asztalra. Hímes tojásként bánok velük, de jól jönne, ha kicsit bátrabban kezelhetném őket.

(Az +USB kábelt meg tőlem akár ki is hagyhatták volna :D , csak megint működik az árukapcsolás és lehetett indokuk a magasabb árcédulára... :N )

(#19634) King Unique válasza SunMount3r (#19633) üzenetére


King Unique
titán

Kicsit le vagy maradva... :) Már rég kapható a fémházas változat és amúgy nem sokkal drágább —► Ultra | Ultra Metal.

Viszont azért nem teljesen fém a Metal sem, úgy tudom az alja műanyag. Illetve hővezetés tekintetében sem feltétlen jobb a műanyag változatnál. Ilyen téren egyértelműen egy külső ház az igazi, amelyben még a 7200 RPM-es notebook merevlemez sem nagyon melegedik. Szóval az előbbihez a fémház leginkább esztétikailag tesz hozzá, de azt meg kell hagyni, hogy nagyon jól néz ki. :K

Azért egy ilyen kis gumi / szilikon védőkeret egy komolyabb eséstől nem védi meg a külső meghajtót...Egy hordozótok már inkább, illetve egy olyan spéci tok, mint pl. a WD Nomad. Utóbbi által nyújtott védelemről ez a videó önmagáért beszél. Viszont sajna már kifutott termék...bár Amazon, eBay és társai oldalakon még beszerezhető. De ebbe max. 18 mm magas meghajtó megy bele, illetve még a korábbi My Passport modellekre lett szabva!

[ Szerkesztve ]

(#19635) SunMount3r válasza King Unique (#19634) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

No, Nem vagyok annyira lemaradva, tudtam ezekről a Metal Edition-ökről, tetszik is az ezüstös, viszont annyival drágábbak a simánál, hogy csak ezért nem éri meg a felárat, pláne, hogy ahogy mondod -és ahogy sejtettem- ez ennél a modellnél hővezetésben nem sokat számít.

Most egy előző gen-es piros (bordó) van és egy mostani hófehér. Tökéletesen meg vagyok elégedve így is az esztétikumukkal, főleg a fehér a tuti. Teszik a dolguk, bár eleinte az 1TB-os újat kissé hangosnak és rezgőnek találtam az előző 500GB-oshoz képest, de azóta semmi gondom ezzel napi használat mellett, sőt aludni is tudok mellette, miközben 2m-re töltöget magára szépen az asztalon.

Külső házak meg azért nem játszanak, mert így is elég konnektor híján vagyok. Számomra pont ez a tetszetős ezekben a külső winyókban, hogy nem foglalják az elosztó aljzatot és hipp-hopp mobilisak, ha kellenek. :K Persze a legjobb megoldás egy 2 rekeszes NAS lenne és a hálózati megosztás. De nálam eddig így alakult a praktika miatt, a NAS meg nekem egyelőre drága. De majd lesz az is: megy bele vagy 4TB-nyi vinyó, ezek a kis külsők meg jók lesznek biztonsági archiválásra és majd mennek a szekrényembe. Addig is a notim veszi(né) át a NAS szerepét, ezekkel a MyPass-okkal, ha nem lenne gondom a hálózati megosztással is újonnan...

Erről a Nomad tok-ról is tudtam már (pont itt/te ajánlottad régebben), de már akkor is kifutott rég, illetve biztos jobban melegedhet benne a winyó, mint szabadon. Pont ilyen tok kéne, mint a nomad, csak fém belsővel, de a belsejét gondolom nehéz lenne minden winyóhoz úgy megcsinálni, hogy a hőelvezetés is illeszkedjen a méreteihez.

A Grip meg úgy látom, az aljának a széleit is védi egy picit, ami pont az ilyen "sietősen lerakásos" esetekben lehet érne valamit...

[ Szerkesztve ]

(#19636) King Unique válasza SunMount3r (#19635) üzenetére


King Unique
titán

Ezt a külső házas megoldást kicsit félreértelmezed, mert én nem 3,5"-os típusokról, hanem 2,5"-os modellekről beszéltem. Utóbbiak tápellátást illetően ugyanazok, mint egy gyári kompakt külső merevlemez. A fentebb említett külső házban egy 7200 RPM-es HGST Travelstar 7K1000-et használok, de még annak is elég 1 db USB 3.0 port árama.

A Nomad lényege pont az, hogy a kemény külső burkolaton túl a belseje jól ki van bélelve rezgéscsillapító elemekkel (nem fém) stb. Viszont annyi hátránya valóban van, hogy így kicsit jobban melegedik benne a külső HDD, mint tok nélkül.

A Grip max. a kisebb koppanások ellen védhet, illetve leginkább csak a külső műanyag burkolatot. De egy komolyabb esést nem hiszem, hogy túlélne benne a HDD mechanikai sérülés nélkül. Míg előbbi spéci külső védőtokban már inkább, illetve egy normál hordozótok esetén is van rá esély.

[ Szerkesztve ]

(#19637) nsgeri


nsgeri
csendes tag

Sziasztok!

Adata HE720-as hdd-ről lenne szó, kézhez kaptam, csatlakoztattam több gépre is, usb 2.0 és usb 3.0 portokkal is próbálkoztam, a kék indikátor fény működik, de azon kívül semmi, a windows felismeri mint usb eszköz, fel is telepíti, mint lemezmeghajtó, azonban a lemezkezelőben sem jelenik meg.
HDD sentinel, particiónáló programok sem látják, ha meg netán mégis akkor inicializálatlanként, amiket nem lehet inicializálni adathiba(CRC) kóddal leáll.

Teljesen új termékről lévén szó, gondolom küldhetem vissza szépen a webshopnak.
Annyi kérdésem lenne, hogy esetleg kihagyhattam e valamit, ha igen akkor mit, és mivel az átvétel napján már nem működik, így van e valakinek tapasztalata a 3 napon belüli cserére? (151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet)

köszi előre is

(#19638) King Unique válasza nsgeri (#19637) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Hát, ha több gépen és több USB-portban is próbáltad, de sehol nem ismeri fel rendesen a Windows (7/8.1/10?), akkor lehet nem érdemes vesződni vele. Mivel van rá 3 év (gyártói) garancia, akkor egy ilyen esetben így is, úgy is cserélniük kell. Illetve úgy meg pláne, ha esetleg egy gyári hibás terméket fogtál ki.

Amúgy ez egy gyári kompakt külső HDD, ami már eleve partícionálva van. A HE720 úgy tudom még FAT32-re formázott. Szóval, ha normál esetben egy ilyet csatlakoztatsz a géphez, akkor az eszközillesztőt telepíti hozzá a Windows és utána kapásból fel kéne ismernie, illetve megfelelően kéne kezelnie.

Itt van egy hasonló eset. Ennél az eszközkezelőben rendben megjelenik a külső meghajtó, de a lemezkezelőben már nem inicializált, illetve nem lefoglalt. Tehát gondolom nálad is ez a helyzet, illetve az eszközillesztőt sikeresen telepítette hozzá a Windows és nem írt ki hibát.

Továbbá, ha USB 3.0 portban is próbáltad, de ott sem működött, akkor nyilván nem az elégtelen tápellátás a hiba okozója.

Amik még esetleg szóba jöhetnek:

Másik USB-kábellel történő kipróbálás
Eszközillesztő eltávolítása
Újrapartícionálás diskpart módszer / 3. pont alapján
Live Linux alatti kipróbálás (és újrapartícionálás)

A fentebb említetteket csak saját felelősségre próbálgasd! Különösen igaz ez a diskpart használatára is, amelynél oda kell figyelni ezekre! Ha újrapartícionálásnál hibaüzenetet dob, akkor nem érdemes vele tovább szórakozni. Illetve, ha amúgy is garanciális csere lesz a dologból, akkor nyilván megint nem feltétlen kell erőltetni az előbbieket.

[ Szerkesztve ]

(#19639) Mandarinn


Mandarinn
senior tag

Sziasztok!

Van egy 320-as régebbi wd passportom amit alapvetően nagyon szeretek. Mostanában kicsit szűkösnek bizonyult, de nagyobb probléma hogy az új Lenovo miix 310es tabletem nem hajtja meg :( Van esetleg olyan külső vinyó ami modernebb takarékosabb és meg tudná hajtani a tabletem? 1TB-os méret lenne a legjobb ha van ilyen. A wd mint márka szimpatikus. Fontos a megbízhatóság, a márkában én még nem csalódtam. De ha van jobb akkor nyitott vagyok. Van ilyen külső vinyó ami nekem kell?

Köszönöm!!!

(#19642) King Unique válasza Mandarinn (#19639) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Azt már említettem több topikban is, hogy a külső HDD-k elsődlegesen nem az ilyen TV, xy lejátszó stb. készülékekhez valók —► [link], [link].

Egy Windowst futtató tablet az OS terén előnyösebb lehet, de a tápellátás már problémát okozhat egy 2,5" külső HDD használata esetén. Ha csak 1 db USB 2.0 port van a tableten, akkor inkább felejtős a dolog. Ha van 2 db port, akkor egy Y-kábeles megoldás szóba jöhet, de az is leginkább akkor, ha pl. Type-A aljzatok vannak a készüléken és nem Micro-B. Viszont, ha még össze is jönne a dolog, az megint más kérdés, hogy egy ilyennek bírja-e / meddig bírja az akksija, ha egy 2,5" külső HDD van rácsatlakoztatva... :F

Ha nem fontos annyira a mobilitás, akkor akár egy aktív USB hubot is közbe lehetne iktatni, amely már normális tápellátást tudna biztosítani.

Ha fontos, akkor hordozható kivitelben max. ilyen energiabankos megoldást tudnék elképzelni kiegészítő / külső tápellátásként funkcionálva a megfelelő kábelezéssel. De, mivel nem próbáltam ilyet, így nem tudom, hogy mennyire lenne alkalmas az említett feladatra... :F

További opció lehet még 2,5 colos méretben egy Wi-Fi képes külső ház, vagy valami gyári kompakt megoldás, amelyek rendelkeznek beépített akkumulátorral. Viszont az ilyen cuccok nem éppen olcsók.

Szóval, egy tablethez a fentebb említett Wi-Fi megoldás lenne az igazi, ha van rá keret. Ellenkező esetben a normál 2,5 colos típusok helyett ideálisabb választás lenne inkább egy (OTG) pendrive, vagy esetleg egy 3,5 colos külső HDD a stabil tápellátást illetően. Amúgy hiába fogyaszt egyik-másik 2,5 colos külső merevlemez kicsivel kevesebbet / többet, az egyáltalán nem garantálható egy ilyen normál tablet esetén, hogy rendesen meg fogja őket hajtani. Egy olyannál már inkább, amin van USB 3.0 port.

[ Szerkesztve ]

(#19643) nrbx


nrbx
tag

Hello, van egy kb 3-4 eves Intenso Memory Box 1TB tipusu kulso merevlemezem (Seagate 7200.12 van a belsejeben). Ezt csak biztosagi mentesekre, archivalasra hasznaltam.

Ebben szeretnem kicserelni a lemezt egy 3TB-s WD RED-re. Elkepzelheto, hogy nem fog benne mukodni? Nyilvan nem hiszem, hogy van valakinek ezzel a konkret kombinacioval tapasztalata, inkabb az erdekelne, hogy jellemzoen mukodnek-e ezek a hazak mas lemezzel is, vagy jellemzoen nem, illetve gond lehet, hogy a vezerlo nem tamogat nagyobb HDD-ket... Van valami program, amivel meg tudom nezni, milyen vezerlo van benne?

A lemezt egyebkent mar kivettem belole, most a gep belsejeben van, gond nelkul felismerte a Windows. CDM-mel teszteltem, de kb. 80 MB/sec-et tudott maximum. Ennel azert talan tobbet kellene hoznia. Lehet, hogy csak azert tudott ekkora atviteli sebesseget produkalni, mert kb. 85%-ra tele van?

Ha eleve kulso HDD-t vennek, mit javasolnatok ekkora meretben?

(#19644) King Unique válasza nrbx (#19643) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Egy gyári kompakt külső merevlemez nem igazán arra való, hogy cserélgessük benne a HDD-t. Ilyen célra inkább külön külső házat érdemes venni.

Mivel nincs ilyen (?) külső vinyóm, így nem tudom sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy működne-e benne a másik HDD... :N
Jó esetben talán igen. Illetve, mivel a mért adatátviteli sebesség alapján az előbb linkelt USB 3.0 modell lehet, így talán a 3 TB-os tárkapacitás kezelése is rendben lesz. Ugyanis a régi, illetve az USB 2.0 külső házak többségénél okozhat gondokat a 2 TB+ HDD kezelése —► [link], [link], [link].

A külső házban lévő USB-chip pontos típusát leginkább csak szemrevételezéssel lehet megállapítani, amihez szét kell szedni. Ha erre nincs mód, vagy takarásban van a PCB-n a chip, akkor pl. ezen szoftveres lehetőségek vannak —► [link]. Viszont utóbbi módszerekkel a chip pontos típusát nem feltétlen, illetve nem minden esetben lehet megállapítani.

[ Szerkesztve ]

(#19645) nrbx válasza King Unique (#19644) üzenetére


nrbx
tag

Hello, az van, amit linkeltel, USB 3-as. Neztem, VLI VL701 vezerlo van benne.
Kulso HDD-t, amin van ki/bekapcsolo gomb is, lehetoleg aluminium hazban, milyet ajanlanal?

(#19646) King Unique válasza nrbx (#19645) üzenetére


King Unique
titán

Az egy VIA VL701 chip, de hogy most pontosan mekkora HDD-t kezel, azt nem tudom. Illetve az a rajta lévő firmware-től is függ. De, mivel USB 3.0 chip + 4 TB-os is van ezen típusból, így van rá esély, hogy a tiednél működjön a 3 TB-os HDD kezelése is.

A felsorolt igényeket leginkább egy 3,5" külső ház elégítené ki, amelynek linkeltem a topikját. Ott is van összefoglaló, illetve ezen topikban is, ha gyári kompakt megoldást akarsz venni. Viszont utóbbiaknál a (full) fémházas kivitel eleve felárat képez és inkább a prémium kategóriás modelleknél jellemző.

[ Szerkesztve ]

(#19647) Mandarinn válasza King Unique (#19642) üzenetére


Mandarinn
senior tag

Köszi a választ!

Mindenesetre lehet tudni olyan 2,5-es vinyóról ami kifejezetten keveset fogyaszt? Gondolom itt az induló fogyasztás a döntő amikor elkezdi pörgetni.Próbálkoznék vele mert mindenképpen kénylemes és egyszerű megoldás kell. Tele vagyok már kábelekkel és átalakítókkal. Most húztam meg a határt :) 1tb-osra lenne szükségem. Gyári is érdekelne és külön vinyó + ház kombó. Ebben tudtok segíteni?

(#19648) Alex1978


Alex1978
csendes tag

Sziasztok!

3 régebbi gépről (és szintén régi 160-320-500GB HDD-ről) szeretnék biztonsági másolatokat készíteni egy külső HDD-re. Ehhez van 3,5" 3TB WD Red (5400rpm) és USB-dokkoló.

A formázással kapcsolatban lenne kérdésem (Vista/Win7/8/10, GPT, NTFS): Aki esetleg szintén 3TB v. 4TB HDD-t használ külső házban (vagy egyéb külső módon), de USB 3.0-án csatlakoztatva, meg tudná mondani, hogy kb. mennyi időbe telt a HDD első formázása? (Normál formázás, nem gyors. Nekem órákig tartott.)
Kíváncsi vagyok, másnak is sokáig tartott vagy csak nálam van valami gond.
Akinek van információja, kérem írja le a HDD méretét, esetleg a típusát, sebességét (rpm) és OS-t!

Előre is köszönöm!
Üdv, Alex

[ Szerkesztve ]

"In a digital binary world, are you the zero or The One?"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.