Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19501) Jarod1 válasza mclaren777 (#19500) üzenetére


Jarod1
addikt

Veszel egy Dokkolót amibe a winyók belecsúztathatók

(#19502) Andor22


Andor22
aktív tag

sziasztok
filmek fényképek tárolására keresek 1TB os külső merevlemezt
~20e ft környékén
mit ajánlanátok ?
köszönöm előre is :R

(#19503) King Unique válasza Andor22 (#19502) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez ügyben szintén azt tudom mondani, amit fentebb a többi kérdezőnek —► [link].
Tehát esetedben is vsz megfelel majd egy 2,5"-os megoldás és az összefoglalóban, valamint a linkelt hozzászólásban foglaltak remélhetőleg kellő útmutatást adnak majd e téren.

[ Szerkesztve ]

(#19504) Dency01


Dency01
aktív tag

Hali.
2TB-osok közül a toshiba canvio basics-et néztem, erről van valami vélemény? 30k lenne a keret max.

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#19505) King Unique válasza Dency01 (#19504) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A célnak megfelelhet, de amúgy egy fapados modell és akadnak azért a gyártó kínálatában komolyabbak is. Továbbá a 2,5" típusokhoz még az ezen hozzászólásban foglaltakat tudnám hozzáfűzni, amelyek nyilván a 2 TB-os modellekre is többnyire érvényesek. Valamint még az alábbi logout cikket is érdemes átfutni.

Itt a topikban erről a típusról konkrét teszt nincsen, de külföldi oldalakon akad. Ajánlanám a TechPowerUp oldalát, ahol van External HDD kategória. Igaz, az említett gyártónál csak az adott típus 1 TB-os modelljéről van teszt, de a 2 TB-os is kb. ugyanaz, csak a merevlemez (MQ01ABB200) más benne. Illetve ezekben pontosabban az integrált USB-s változatok szoktak lenni, azaz pl. MQ01UBB200. Sőt, lehet már az újabb sorozat 2 TB-os modelljei, mert az előbbiek kifutóban vannak. Ezen témáról egyébként a fenti logout cikkben is van említés.

[ Szerkesztve ]

(#19506) Dency01 válasza King Unique (#19505) üzenetére


Dency01
aktív tag

Értem.
Igazából nekem ilyen hiper szuper extrák nem kellenek mellé, tároljon adatot és kész. :D
Csak azért kérdezem mert 30k-s keretbe még talán a WD elements portable- is belefér, meg talán a WD egy kicsit nevesebb is a Toshibánál. A kikötés csak az hogy ne kelljen külső tápforrás neki, csak az USB.
Szóval a 2 közt vacilálok.

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#19507) King Unique válasza Dency01 (#19506) üzenetére


King Unique
titán

OK. Az árak adottak, illetve akad több típus is, amelyik belefér az említett keretbe. Valamint érdemes a garanciára is odafigyelni, mert azért pl. a 2 helyett 3 év nyilván jól jöhet. Továbbá kompakt kivitelben az említett mobil külső HDD-k belső kialakítás szerint is elég hasonlók, mivel általában mind integrált USB-aljzatos. A tápellátást illetően meg ott a másik topik hozzászólása, vagyis általános esetben egyik 2,5"-os típushoz sem kell külső tápadapter. Ha pedig USB 3.0 portok vannak a gépen, akkor pláne nem téma ez.

[ Szerkesztve ]

(#19508) bikers válasza King Unique (#19499) üzenetére


bikers
csendes tag

King Unique köszi a választ.

Esetleg van valamilyen megoldás a biztonságos leválasztásra?
Esetleg venni egy Time Capsule-t [link] vagy más típusú wifis merevlemezzel az wifin kapcsolódik a tv-hez vagy médialejátszóhoz.
Vagy inkább egy HTPC építése?
Vagy valami más lehetőség?

(#19510) King Unique válasza bikers (#19508) üzenetére


King Unique
titán

Korábban leírtam, hogy ezt az adott készülék (médialejátszó) menüjében kell megnézni. Ha ott nincsen ilyen opció, akkor nem lehetséges ezen leválasztási mód. Viszont írtam azt is, hogy ez nem feltétlen okoz problémát és linkeltem, hogy az említett opció hiányában más hogyan oldja meg például TV-n.

Továbbá voltak az USB-eszköz állapotát, tápellátását stb. érintő kérdések, valamint egyéb javaslatok. Viszont azokról semmilyen infó nincsen, pedig nem véletlenül lettek megemlítve.

Ha a korábban felsorolt dolgok stimmelnek, akkor az említett felhasználáshoz nem létszükséglet drága vezeték nélküli eszközök, illetve speciális megoldások használata. Megteszi egy normál külső HDD is, ami USB-n csatlakozik a készülékhez. Persze, ha a helyzet indokolja, illetve megvan rá a megfelelő keret + a technikai feltételek is adottak, akkor nyilván praktikusabb és jobb választás lehet ezen célra pl. egy NAS. Vagy akár az általad említett megoldások. Ezen témához (hálózati adatátvitel) egyébként az alábbiakat tudnám hozzáfűzni —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19511) dombi81


dombi81
senior tag

Sziasztok!

Következő lenne a problémám, remélem valaki tud segíteni:

Hogy lehet az, hogy a külső Winchestere(ke)n kívül (hármat is próbáltam), bármit "leválasztással" le lehet venni a front panelről(usb), pl: pendrive, de magát a vinyókat nem engedi a rendszer, fel sem kínálja a lehetőséget, mi lenne erre a megoldás!?
Win7 64bit.

Hátsó USB-ről viszont igen! Úgy működik ez a funkció a winchestereknél is.
Az elülső usb-nél miért nem?
Onnan engedi.

(#19513) King Unique válasza dombi81 (#19511) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az előlapi vs. hátlapi USB-portok működése terén lehetnek érdekességek. Előbbiek bizonyos esetekben tápellátás, adatátviteli sebesség terén is gyengébbek lehetnek, valamint produkálhatnak rejtélyes hibákat. De ez nyilván az adott hardveres / szoftveres környezettől is függhet.

Milyen külső HDD-kről van szó pontosan??
Mert, ha pl. 2,5"-os típusok és az előlapi USB 2.0 porton a gyenge tápellátás miatt fel sem pörögnek, akkor nyilván nem meglepő, ha nincsen hardver biztonságos eltávolítása opció. Ha nem ez a helyzet, akkor meg kellene nézni, hogy pl. másik programmal leválaszthatók-e —► U.D.E. | U.S.R. Illetve az eredménytől függetlenül esetleg egy próbát megérhet az eszközillesztő eltávolítása —► gép restart —► eszköz újracsatlakoztatása.

Ha utóbbi programokkal sem működik a leválasztás, akkor ott valami komolyabb gond lehet, mivel ezen funkciónak nemcsak pendrive-ok, hanem külső HDD-k esetén is működnie kéne. Természetesen előlapi / hátlapi portoknál egyaránt. Aztán az is lehet, hogy csak a Win7-ben állítódott el valami, bár az nem ismert, hogy ezen a gépen alapból fennállt, vagy csak most jött elő ez a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#19514) dombi81 válasza King Unique (#19513) üzenetére


dombi81
senior tag

Belső winchesterként érzékeli a win mindhárom különböző, külső winchestert.
Az elülső usb-ről.
Hátulról viszont minden működik normálisan.

[ Szerkesztve ]

(#19515) King Unique válasza dombi81 (#19514) üzenetére


King Unique
titán

Windows alatt a külső HDD-k eleve helyi lemezként jelennek meg, ami teljesen normális. A memóriakártyák, pendrive-ok viszont cserélhető lemezként. Bár utóbbi helyett Windows 10-ben már az "USB-meghajtó" megnevezés szerepel a fájlkezelőben. Viszont a lényeg, hogy normál esetben mindkét típusú USB-eszköznek meg kell jelennie leválaszthatóként a tálca értesítési területén.

Ha nálad helyi lemezként kezelve a külső HDD-t nincs leválasztási opció, akkor márpedig azon a gépen, illetve pontosabban az OS-ben van valami összekuszálódva. Ha a hátlapi porton cserélhető lemeznek mutatja őket, akkor meg pláne. A megfelelő driverek, Windows-frissítések fel vannak telepítve?

[ Szerkesztve ]

(#19516) TBMC


TBMC
addikt

sziasztok!

kis segítséget szeretnék kérni.
OSX környezet az adott.

szeretnék egy 2TB HDDt az SSDk mellé.
örülnék ha nem vmi lassúcska lenne.

a kiszemeltek:
- BUFFALO MiniStation Safe 2TB 5400rpm 32MB
- 2TB 2.5" ADATA HD710
- 2TB 2.5" ADATA HD720

A buffalo durván 10 ropival drágább, nem tudom megéri-e a felárat.
Illetve, TI melyiket választanátok a 3 közül? vagy esetleg + alternatíva?

előre is hálás köszi!

markbellus.hu 

(#19517) Sztrapacsek


Sztrapacsek
csendes tag

Analfabéta vagyok számítástechnikában.
Szeretem a "mozit", és a fiamtól egyre jobb minőségű, és ezért egyre nagyobb adattartalmú filmeket kapok, amihez már nem volt megfelelő mobil adattárolóm. A javaslatára vettem egy 2 TB-os WD Elements USB külső winchestert.
A probléma: a hat éves Samsung tv-m nem ismeri fel. Win7en formatáltam, újra tettem rá filmet, nem segített. A furcsa az, hogy a fiam szintén 1-2 hónapos 2TB-os Maxtorját szépen olvassa. Más fájlrendszere lehet a kettőnek? Az egyiket nem tudja a tv-m? Mi lehet a megoldás? (Számítógépen, és pár hónapos kicsi tv-n nincs gond.)
Előre is kössz a segítséget.

(#19519) King Unique válasza Sztrapacsek (#19517) üzenetére


King Unique
titán

Egy külső HDD TV-n való használatánál érdemes többek között ezekre is odafigyelni. Egyes készülékeknél például a GPT partíciós séma kezelése is okozhat problémákat —► [link].

Mindkét említett 2,5" külső HDD gyári kompakt modell, amelyek már eleve partícionálva és formázva vannak. A fájlrendszer úgy tudom gyárilag NTFS mindkettőnél, amit azért az újabb TV-k kezelni szoktak. De, mivel esetedben se a TV pontos típusa, se a külső meghajtó aktuális fájlrendszere & partícióstílusa, se a stabil tápellátás stb. nem ismert, így nem nagyon lehet rá mit mondani... Ha az előbbi paraméterek rendben vannak, akkor akár még az is előfordulhat, hogy csak szimplán nem kompatibilis a készülék az adott USB chippel. Ezen meg esetleg a TV-n egy firmware-frissítés javíthat.

Amúgy a külső merevlemezek eleve nem TV-khez, xy lejátszókhoz és hasonló készülékekhez lettek elsődlegesen tervezve, így az ezekkel való kompatibilitás sem garantált. Egy PC / notebook + desktop OS esetén már inkább. Bár vannak olyan típusok, mint pl. az ADATA HC500, amelyet kifejezetten TV-hez (is) ajánl a gyártó.

[ Szerkesztve ]

(#19520) Sztrapacsek válasza King Unique (#19519) üzenetére


Sztrapacsek
csendes tag

2011 februári Samsung PS63c7700 a tv-m.
A Maxtor M3 és a WD Elements is NTFS fájlrendszerű.
Ugyanazon az USB bemeneten próbáltam őket, azonos tápellátást feltételezek. A Maxtor szépen fut, a WD nem.
Az USB chipjük különbözne?
Köszönöm a segítséget, próbálkozom egy frissítéssel.

(#19522) King Unique válasza TBMC (#19516) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ebből a háromból csak a HD710-ről vannak itt a topikban információk. A gyártó másik modellje hasonló, mint az előbbi, illetve a harmadikhoz egy korábbi hozzászólás 7. pontjában foglaltakat tudnám hozzáfűzni. Amúgy mindhárom eleve ütésálló / ütésálló + vízálló típusú, illetve a Buffalo még kiemelkedő szoftveres funkciókkal is rendelkezik. Ilyeneket leginkább akkor érdemes venni, ha valóban az átlagnál strapabíróbbra van szükség, valamint a szoftveres extrákat is kihasználjuk. Ha nem, akkor megfelelhet pl. az a másik kettő, amiket a géped topikjában említettek. Illetve 2,5" | 2 TB külső HDD témában még az alábbi logout cikket tudnám ajánlani.

Amúgy vannak külön Machez tervezett külső merevlemezek is, mint például a fentebb említett gyártó kínálatában a HD710A. Továbbá az összefoglalóban szintén van ilyen 2,5" kategória. De innen a fórumról sokan csak a normál típusokat veszik, ahogy elnézem. :) Bár a célnak megfelelnek azok is, az igaz. Ha nincs külső NTFS driver az íráshoz, akkor meg át lehet formázni akár HFS+J fájlrendszerre is őket. De egyes gyártók, mint pl. a Toshiba, mellékelnek ingyenes NTFS drivert bizonyos modellekhez. Illetve a népszerű Maxtor / Samsung M3 Portable sorozathoz szintén biztosít a gyártó —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19523) TBMC válasza King Unique (#19522) üzenetére


TBMC
addikt

Szia!
Nagyon köszönöm a válaszod!
Vettem egy 710A-t, tökéletesen elégedett vagyok vele 120r/w a speed teszt, hamarosan jelentkezek majd egy teszt cikkel is amint lesz időm.

köszi! :R

markbellus.hu 

(#19524) bexinho23


bexinho23
őstag

Üdv!

Külső vinyón, ami a routerre van kötve, nem tudok kitörölni 1 db (.nfo) fájlt. Már leválasztottam, de az sem segített. Minden fájlt problémamentesen töröl, de azt az egyet nem. 0 byte-os. Olvastam neten ilyen olyan telepíthető alkalmazás trükköket, de azokkal óvatos vagyok, mert ki tudja, melyik vírusos, vagy sem...

Tudtok ebben segíteni?

(#19526) King Unique válasza bexinho23 (#19524) üzenetére


King Unique
titán

Ez valami információs fájl, ami például torrentezésnél is létrejöhet. Ha biztosan törölni akarod, akkor Windows alatt az IObit Unlocker | LockHunter | Unlocker programok jutnak eszembe ezen feladatra. Utóbbiban ugyan van egy kéretlen alkalmazás, de telepítésnél ki lehet venni előle a pipát és utána már nincsen gond. Ha esetleg az AV ugrik rá, akkor ott a másik két program. Továbbá még egy opció lehet a Live Linux alóli törlés, ha esetleg az előbbi operációs rendszerben mégsem kivitelezhető.

Persze a külső merevlemez típusa és fájlrendszere sincs megadva, sem az, hogy a routeren kívül most milyen gépen és OS alatt próbálod stb... Így a fentieket én is csak általános jelleggel javasoltam. Ha a routerre csatlakoztatva akarod megoldani, akkor meg annak topikjában kell érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#19527) Tigi


Tigi
őstag

Sziasztok

Vettem a lányomnak egy WD My Passport Ultra 1TB HDD-t.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes a gyári programok közül valamit feltenni, ha csak adattárolás a cél?

Előre is köszi. :R
üdv.

Azt mondtam, hogy ne fütyülj!!!

(#19528) King Unique válasza Tigi (#19527) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A gyártó által mellékelt programok használata rendszerint csak opcionális. Egyébként az említett modellhez van magyar nyelvű felhasználói útmutató, amelyben részletesen le van írva minden a programokat illetően.

Tehát, ha azok a bizonyos szoftveres funkciók nem kellenek, akkor nem muszáj semmit pluszba feltelepíteni. Max. esetleg a WD SES drivert, ami letölthető a gyártó oldaláról, de magán a külső meghajtón is elvileg rajta van. Bár én azt csak Win7-nél raktam fel, mert anélkül az eszközkezelőben sárga felkiáltójel volt. Viszont Win10-nél már nem kellett, ott nálam automatikusan telepítette maga a rendszer.

Továbbá a lényeg, hogy ezen külső HDD-t is kb. ugyanúgy tudja majd használni, mint egy pendrive-ot. De előbbi azért mégis kicsit más ketyere és a tartós működés érdekében nem árt odafigyelni ezekre. Sokan például a pendrive-okat is csak simán kihúzzák és nem választják le rendesen. Eleve nem javasolt ez, függetlenül attól, hogy több esetben tényleg nem okoz problémát. Ellenben egy külső HDD érzékenyebb lehet erre, épp ezért Windows alatt erősen ajánlott használni a hardver biztonságos eltávolítása opciót! De természetesen Linux és OS X / macOS alatt is ugyanúgy az ottani megfelelőjét.

[ Szerkesztve ]

(#19529) diegho


diegho
nagyúr

Sziasztok!

Egy kis irodában egy Zyxel 310-es NAS backupjára keresek egy 1TB-os külső merevlemezt (esetleg 2TB is jöhet) tudom, hogy a 310-es csak USB2-es, de ez nem lesz gond, lesz idő a mentésre, valamint cserélve is lesz majd. Seagate Backup Plus-ra gondoltam 200GB ingyenes Onedrive is jár hozzá, az szintén jól jönne. Megvehető, vagy felejtsük el?

(#19530) Tigi válasza King Unique (#19528) üzenetére


Tigi
őstag

Köszi szépen a kimerítő választ. :R

Azt mondtam, hogy ne fütyülj!!!

(#19532) King Unique válasza diegho (#19529) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A gyári kompakt külső HDD-k egyik fő erőssége a mellékelt szoftveres csomag. Ha célirányosan kell a (2 éves) OneDrive tárhely, akkor az említett modell ilyen téren jó választás lehet. Ekkora online tárhely egyébként más típusoknál nem nagyon jellemző —► pl.: HGST | Toshiba.

A 2,5" Seagate Backup Plus sorozatnak van többféle modellje, de gondolom esetedben a Slim a kiszemelt. A 2 TB-osról itt van egy teszt. Belsejüket tekintve jónak mondhatók, mivel az eredetileg még Samsung fejlesztésnek induló Spinpoint M8 | M9T notebook merevlemezek vannak bennük. Bár egyes modelleknél előfordulnak az integrált USB-s megoldások is, azaz M8U | M9TU —► [link].
Aztán visszatérve a belsőre, vsz mindegyikben valami népszerűbb USB 3.0 chip lehet, ami szintén ok. Ami viszont kicsit izé, azt ezen videó is szemlélteti. Bár más kompakt típusoknál is általában ehhez hasonló patentos összeillesztés szokott lenni. Szétszedni meg csak úgy nem érdemes, mert akkor azonnal ugrik a garancia. Illetve szerelhetőség tekintetében nyilván a külső házas megoldások jobbak, de azoknál meg nem jellemző a fentebb említett szoftveres pakk.

Továbbá ott van még az újabb típus, a Backup Plus Ultra Slim, ami dizájn tekintetében is egy érdekes darab. Abban az extra slim méret miatt már az új 7 mm-es Mobile HDD sorozat van, ami SMR technológiára épül. De ez csak érdekességképpen lett megemlítve és nyilván megfelel a célra a kedvezőbb árú Backup Plus Slim is.

Aztán amire még érdemes odafigyelni egy 2,5" külső HDD-nél, az a tápellátás. Mivel az adatlapja alapján csak USB 2.0 portok vannak a NAS-on, így ilyen téren eleve vagy / vagy kategória. Ráadásul 1-1 port van az előlapján és a hátlapján, így az Y-kábel alkalmazása is nehézkes lenne. De, ha más nem megy, akkor szükség esetén egy aktív USB hubot is közbe lehet majd iktatni a stabil tápellátás érdekében. Vagy esetleg egy 3,5"-os megoldáson is el lehet gondolkodni, amihez fix külső tápot adnak.

[ Szerkesztve ]

(#19533) diegho válasza King Unique (#19532) üzenetére


diegho
nagyúr

Köszi a választ!

A tárhely nem kell célirányosan. Ha a felhő tárhelyet nem nézzük és fontos, hogy 2.0-ás USB-vel menjen, lehetőleg 1db-al normálisan, akkor mi lenne a best buy? WD My Passport Ulta-t nézegettem, de csak 24 hó garos, Adata viszont van 36 hónappal is és pl PCX-en azt írja az egyik tulaj, hogy 2.0-val is megy rendesen: [link]

(#19535) King Unique válasza diegho (#19533) üzenetére


King Unique
titán

Az egyes 2,5" HDD-k áramfelvételét illetően lehetnek típustól függően (kisebb) különbségek —► [link]. Viszont ez esetben maga az USB 2.0 port áramleadás szempontjából alapból vagy / vagy kategória az előbbiektől függetlenül is. Tehát nem igazán van olyan 2,5" külső HDD, aminél kijelenthető, hogy 100%-osan elég neki a normál USB 2.0 port árama. Jó esetben persze nem lesz probléma, főleg egy PC hátlapi portján használva. De azért egy TV, router, NAS stb. 2.0-ás portja nem feltétlen olyan stabil ilyen téren, mint az előbbi. De akkor már igen, ha pl. olyan megnövelt áramerősségű portok vannak rajtuk, mint amik a jobb TV-ken szoktak lenni —► [link], [link].

Továbbá, ha van kéznél egy 2,5" külső merevlemez, akkor rá kellene próbálni a NAS USB 2.0 portjára. Ha rendesen felpörög és nem kattog, akkor az már biztató. De működés közben is növekedhet a drive áramfelvétele, amit ha nem tud egyenletesen kiszolgálni a készüléken lévő 2.0-ás port, akkor az okozhat problémát. Erről az itteni fórumon lévő adatmentő szakemberek is tudnának mesélni. Ők rendszerint Y-kábelt javasolnak, vagy eleve az USB 3.0 port használatát.

A linkelt típus ütés- és vízálló, valamint épp nemrég volt említve. Illetve ahhoz nem jár olyan szoftveres pakk, online tárhely stb., mint a fentebb tárgyalt modellekhez. Tehát valahol meg kéne húzni a határt és pontosan el kellene dönteni, hogy mégis milyen külső merevlemezre van szükség —► [link].

[ Szerkesztve ]

(#19536) Lacielvtárs


Lacielvtárs
nagyúr

Jó reggelt Urak esetleges Hölgyek :)
tegnap vettem - én balga - egy SAS hdd-t.
teljesen benéztem, és azt hittem sima SATA és kiderült hogy nem hanem SAS, értelem szerűen más vezérlés és más csatlakozás is.
nekem laptophoz kellene külső házba terveztem tenni, de csak sata csatlakozós külső házaim vannak.
mint kiderült egy egy szerver hdd és nem tudom, vagyis nem nagyon találok hozzá külső házat, de még nagyon olyan NAS-t sem ami kezelné :(
mi tévő legyek? adjam el, vagy cseréljem el?
vagy egy megoldás élet képes lehetne e?
[link]
előre is köszönöm a segítséget, ötleteket, tippeket :R

ui: elnézést ha rossz topikba írtam, de ezt találtam a "legközelebbinek"

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#19537) diegho válasza King Unique (#19535) üzenetére


diegho
nagyúr

A NAS csere is esedékes lesz valamikor a következő hónapokban. Lehet azt fogom csinálni, hogy veszek egy USB 3-as jól szoftverezett kicsit és erre a 2-3 hónapra úgy lesz mentve, hogy gépre lesz kötve, nem a NAS-ra direktben és hálózaton húzom át a NAS tartalmát, amikor meg ki lesz cserélve a NAS mehet minden normálisan.

(#19539) King Unique válasza Lacielvtárs (#19536) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A téma összefoglaló végén össze vannak szedve kategóriánként (pl. külső ház | dokkoló stb.) a gyártók. Nem feltétlen teljes mindenhol a lista, de azért a nagyja benne van. Viszont a legtöbb eszköz "csak" IDE / SATA HDD-ket kezel és nem nagyon találni olyat, ami SAS interfészes merevlemezzel is kompatibilis lenne. De lehet nem véletlenül, mert mintha nem támogatná az USB-n történő közvetlen csatlakoztatást. Legalábbis többeknél nem működött, illetve maximum csak speciális megoldással —► [link], [link].

Egyik külföldi webshop kínálatában pl. ilyenek vannak SAS lemezekhez. Illetve olyan USB-s külső rack is akad, ami elvileg tudja kezelni az említett lemezt —► [link]. Viszont valami mégsem kerek, mert van egy ilyen megjegyzés:

"Attention: This is not a SAS to USB3/eSATA solution (Main board won't detect SAS drive through USB3/eSATA), for the 2.5" SAS drive can be converted to regular 3.5" SATA drive by Converter and only connect to Main board SATA port directly."

Tehát célszerűbb (lett volna) inkább egy SATA HDD-t venni. Ahhoz már könnyen találni USB-s külső házat, illetve maga a SATA - USB közötti adatkapcsolat is mondhatni megfelelően működik.

[ Szerkesztve ]

(#19540) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Kezd elegem lenni a WD Smartware programból,csak a baj van vele.
Fel tudnátok tenni valahova azt a Windows registry módosító valamit,ami leválasztásnál leállítja a HDD pörgését?
Sőt,esetleg az eredetire visszaállító módosítást is kérhetnék(tehát,hogy pörögjön tovább a HDD leválasztás után).
Köszi előre is!

Windows 7 Prof.64 bitem van.

[ Szerkesztve ]

(#19541) Lacielvtárs válasza King Unique (#19539) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

jó reggelt, nagyon köszönöm a válaszod, igazad van az összefoglalóba bele olvashattam volna :W
ez esetben marad az a verzió hogy eladom és veszek sima sata csatlakozós hdd-t
ezt valahogy véletlen sikerült megvennem, mert nem figyeltem oda a vásárlásnál, és mivel én voltam a figyelmetlen nem élek a visszavásárlás lehetőségével, mert meg sem kérdeztem hogy jó lehet e, hanem amikor be akartam kötni, akkor láttam hogy nem megy bele, és ekkor kezdtem el után nézni, mi lehet a gond.
no majd csak elviszi valaki.
de nagyon köszönöm a segítőkészséged :R

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#19542) Kezdő vagyok válasza Kezdő vagyok (#19540) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Szóval sikerült azóta megcsinálnom a registry módosítást,és újraindítás után minden rendben van,rendesen leválasztja,viszont a rajta levő LED azért még ritkán,de villog.
Ez baj-e?
A SES drivert csak akkor telepíthetem fel,ha rá van csatlakoztatva a külső My Passport,vagy mindegy neki,mikor telepítem fel?
Én szerintem mindegy neki,de ez csak tipp.

[link]

Most látom csak,hogy a villogás normális,azt írtad.

(#19543) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19542) üzenetére


King Unique
titán

Milyen jó ugye, hogy van kereső. :)
Ezek szerint megtaláltad azt a korábbi hozzászólást, amiben végül is minden le van írva ezzel kapcsolatban. Tehát fel lehet rakni külön csak azt a kis apró WD programot erre a célra, vagy manuálisan hozzáadni a registry-hez a bejegyzést. Utóbbihoz azóta találtam egyéb leírásokat is —► [link], [link].
Deaktiválni meg nyilván úgy lehet, ha törlöd a HubG bejegyzést / átírod a DisableOnSoftRemove értékét 0-ra —► restart.

Amúgy én inkább Windows 8.1/10 rendszereket használok, de azoknál nem kellett babrálnom a registry-ben. Sőt, Win7 Professional alatt sem. Más gépeken viszont pl. Ultimate alatt be kellett állítani. Mert ott leválasztás után még a pendrive-ok LED-je sem aludt ki. Amúgy utóbbi alapján is jól le lehet csekkolni ezt az aktív USB-port jelenséget. Ha pl. kialszik a pendrive LED-je, akkor vsz a külső HDD is le fog állni rendesen. Persze csak akkor, ha támogatja a benne lévő USB-chip firmware szinten a leállítást.

A SES drivert nyilván akkor célszerű telepíteni, amikor csatlakoztatva van a WD külső meghajtó. Legalábbis én úgy szoktam. Illetve ezzel szintén csak Win7 alatt kellett foglalkoznom, amit fentebb már említettem.

[ Szerkesztve ]

(#19544) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19543) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszi a választ!
Én meg már nem emlékszem pontosan,hogy amikor rátelepítettem a SES drivert,rajta volt-e a külső USB meghajtó.
De ha minden jól működik,szerintem békénhagyom.

(#19545) bostone


bostone
addikt

Sziasztok!

Kell valamire figyelnem, ha a dózer saját alkalmazásával szeretném ntfs-re formázni a samsung g3 station-t?

(#19546) Kezdő vagyok válasza Kezdő vagyok (#19544) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Lehet,hogy elkiabáltam a dolgot.
Van egy régebben vásárolt,nem használt 2 TB-os My Passport Ultra HDD-m,most rácsatlakoztatva a gépre első körben rendesen felismerte,majd nem bírtam eltávolítani,ahogy le akartam venni.
Gondoltam,kikapcsolom a számítógépet,akkor le tudom venni.
De a számítógép meg nem akart leállni,hiába várakoztam rá.
A számítógép főkapcsolóját hosszabb ideig benyomva tartva állt le a számítógép---de a HDD nem.
Kénytelen voltam a LED villogása mellett lehúzni.
Garos még szerencsére.
A számítógépnek ártott ez a dolog valamit?
Esetleg újratelepítsem a Smartware programot?

(#19548) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19544) üzenetére


King Unique
titán

Ha csatlakoztatva van a WD külső meghajtó, akkor az eszközkezelőben meg tudod nézni, hogy fent van-e hozzá a SES driver, illetve megfelelően működik-e. Amúgy, ha telepítetted a SmartWare programot, akkor elvileg az is automatikusan felrakta. Illetve Windows alatt a vezérlőpultban is meg lehet nézni a telepített programok között.

Előfordulhat, hogy a Windows nem engedi leválasztani az USB-eszközt. Ilyenkor várni kell pár percet, majd utána újra megpróbálni. Ha továbbra sem engedi, akkor jobb híján a gép újraindítása / kikapcsolása marad csak. Hogy esetedben a gép erőltetett kikapcsolása okozott-e problémát, azt neked kell tudni. De, ha rendben elindul és nem tapasztalni semmilyen hibát, akkor nyilván nem feltétlen kell ezt sem a kelleténél jobban túlreagálni.

Na persze nem feltétlen muszáj mindig újraindítani / kikapcsolni a gépet egy sikertelen leválasztás miatt. Vannak olyan programok, mint például az USB Safely Remove, amely képes megjeleníteni és bezárni a leválasztást akadályozó folyamatokat —► [link].
Illetve Win7 alatt használható a feloldásra az ingyenes Unlocker program is. Viszont a telepítésénél vigyázni kell, mert van benne egy kéretlen alkalmazás, ami telepítése elől ki kell venni a pipát! Valamint hasonló funkcionalitású szoftver még Windowsra az IObit Unlocker és a LockHunter. Bár utóbbi kettőt annyira nem próbálgattam az előbb említett feladatra.

[ Szerkesztve ]

(#19549) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19548) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Az a baj,hogy az eset után elég nehezen ismeri fel a számítógép ezt a HDD-t.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.