- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Avx írta facen, hogy készülnek egy Niche Zero killer őrlővel. Én tökre kíváncsi vagyok rá mit hoznak össze és főképp mennyiért.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
Serpenthelm #99587 üzenetére
A felsorolt darálók közül szerintem a Graef 702 az, amit te keresel. A Lelit Fred annyival nem ad többet, amennyivel többe kerül, de ha tetszik a kinézete, vagy jobban illik a konyhába, akkor az is egy használható alternatíva.
Síktárcsás őrlőknél nagyon fontos a precíz illesztés és a késméret (az a mondás, hogy erre a kúposok kevésbé érzékenyek, ezt sem megerősíteni, se megcáfolni nem tudom, bár tény, hogy a sok műanyagot tartalmazó kis kúposok meglepően jó minőségű őrleményt adnak), emiatt a kis késes síktárcsásokat én kevésbé javaslom. Ebből a kategóriából a Mazzer Mini E 64mm késes változata szerintem a beugró, ezek használtan 120e-től indulnak, vagy Mazzer SJk, ezek 70 körül indulnak, de érdemes használatba vétel előtt rendberakatni (vagy olyan helyről venni, ahol ezt megteszik). -
haten
tag
Én is szétszedtem, amikor már nem darált elég finoman, és alátétezés után sokkal rosszabb lett. Szétszedtem újra, gondosan összeraktam, ugyanaz. Szétszedtem, összeraktam még háromszor, gyakorlatilag ugyanúgy, és ötödszörre lett jó. Máig se értem miért, mert már elsőre is figyeltem a jelölésekre. Annyi van, hogy a fokozatállításnál nincs racsnis hang, de végre jó. Szóval nyugodtan próbáld újra egyszercsak jó lesz.
-
Zaji
őstag
Az AVX őrlőjéről mi a vélemény?
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok!
Kávézásban kicsit "amatőr" vagyok az itteni tapasztalatotokhoz képest, de pont ezért kérdeznék.
Elektromos darálót keresek, aztán kicsit "Ámulok" az árakon, érzésre az elmúlt néhány évben mentek felfelé (mint minden, ez tény).
Jelenleg kézi darálóm van egy Bialetti Brikkához: Szépen összeszoktak, amit főzök vele, nagyon tetszik nekem, viszont reggelente nagy segítség lenne az elektromos daráló.
Hosszabb távon (ahogyan ismerem magam max. 2 év) szeretnék majd egy karos gépet is.
Néztem itt-ott elérhetőségeket, aztán felmerültek kérdések:
Graef CM702: Ez néhány éve ajánlott vételként volt elég sok helyen említve, használtam is már, de nem saját volt, akkor tetszett
Lelit Fred: Ezt most találtam, de infót-tesztet nem nagyon
Eureka Mignon: Ez már a magasabb kategóriának tűnik, jó véleményekkel, ennél viszont az az érdekes számomra, hogy síktárcsás a kés, eddig úgy tudtam, hogy "csak a kúpos, ha egyenletes méretet akarsz".
Szóval a kérdés talán nem is az, hogy ezek közül (vagy valamilyen "joker", ha van) a Brikkához melyik a jó, hanem inkább az, hogy továbbfejlesztés esetén mit szabad/mit nem szabad egy karos géphez.
Bocsi a hosszúért.
Köszönöm! -
Zaji
őstag
-
bl4ze
veterán
válasz
Peti...(16v) #99573 üzenetére
Ha nem is Mauro-t de tudok ajándékba adni jó vastag falú csészét
Dobj egy privit. -
Zaji
őstag
Korábban itt írt problémára próbáltam megoldást találni. Tettem be a forgó kés alá egy új hézagoló alátétet, aminek magassága annyi, mint a géphez kapott alátéteké összesen. Nem történt változás. Kezdtem egyesével betenni a többi alátétből, de nem jártam sok sikerrel. Az őrlés finomsága még mindig nem megfelelő. Hogy mehetett el ennyire a két kés egymástól?
Okozhatta az a nem megfelelően pörkölt szem?
-
bbuffy
senior tag
-
stereofan
tag
válasz
Peti...(16v) #99573 üzenetére
-
Peti...(16v)
tag
válasz
norby_42 #99564 üzenetére
Tegnapi csészés történetem, csak hogy sajnáljatok
Épp egy új kávét próbáltam, minden részletre kínosan ügyelve, minden beállítva, csapoláskor stopper elindítva. Majd 5 mp múlva a gép leállt, mert elfogyott a víz. Elfelejtettem megnézni (mert a Catlernél látszik a vízszint, így ott sosem volt ez gond...). Csapolás leállít, persze a kevert vizem épp kifogyott, mondom mindegy, gyorsan öntök bele sima dezstvizet. Ehhez ugye le kell pakolni a gép tetejéről a csészéket, mert csak úgy fér hozzá az ember a tartályhoz (Catler ebben is ügyesebb). A nagy kapkodásban a hátsó csészékért nyúlva levertem két másikat elölről, az elsőt levettem lábbal, de közben próbáltam a másikat elkapni, és az lett a vége, hogy mindkettő eltört... A feleségem röhögött a produkciómon, úgy nézhettem ki, mint a magas szőke felemás cipőben. Az egyik csésze a kedvencem volt, klasszikus olaszos, vastagfalú, Maurós, és még SiD-től vettem fényévekkel ezelőtt, úgyhogy nagyon mérges lettem. Víz be a gépbe, majd amikor raktam fel újra a kart, akkor vettem észre a legnagyobb bajt: az egyik csésze gellert vett a fejen, és egy szép mély karcot csinált az addig karcmentes gyönyörű e61 fejbeEl is ment a kedvem a kávézástól, olyan pipa lettem, hogy még az is megfordult a fejemben, hogy eladok mindent, és iszunk kapszulást vagy brikkát. Ezek után a kávé is szar lett, úgyhogy nem volt jó kedvem.
Ha valakinek esetleg van eladó maurós csészéje, vagy hibátlan e61 feje, keressen, megveszem!
-
Kulbi
aktív tag
válasz
Xabi78 #99568 üzenetére
Szia,
éppen fut egy nagyszabású teszt hx-ekre a Kaffeemacher youtube csatornán, jó sok gépen végigmentek alaposan, mérésekkel. Mindenki a végső összefoglaló cikkre és videóra vár, de még visszamentek méregetni (ezután a thermoblokkos gépek jönnek). Én is erre vártam, de a Marát nem lehetett otthagyni.
-
#85578752
törölt tag
A sima edzetlen vas serpenyőt ma avattuk be, praktikusan palacsintákkal.
A másodiktól már kezelhető volt, de a legelsőt se kellett kidobni, az ötödiknek kb. nem kellett már olaj sem.
Nem tűnik bonyolultnak a karbantartása sem, csak még az a kérdés hol lesz a helye...
És hogy milyen a végeredmény miután kialakult a jó kis védőréteg? Amilyen szokott, Tefal serpenyővel.Na jó, ez a Feleségem érdeme.
-
Xabi78
aktív tag
Akkor ezek szerint Te vetted meg néhány napja a használt Marát :) nekem is volt egy gondolatom, hogy rámegyek, de addigra elkelt.
Nekem is tetszik a kompaktsága, meg az alapvető állíthatósága - ezen az áron nem nagyon van hasonló új gép. Napi 4-5 kávéra ez is overkill, de egyszerűsíteném a folyamatot, mivel nálunk sok kapu fogy.
Szóba jött még az Expobar DB,de annak nagyon elszaladt az ára, a Rocketek nagyon drágák, a bezzerából, ecmből ami jó, az nem olcsó, ami meg olcsó, az nem jó. Profitecnek nincs magyar forgalmazója.
Van még értelmes alternatíva jól szabályozható HXre? -
zolnagy
őstag
válasz
kurtuzov #99553 üzenetére
Ja értem. Igen, az már az lenne. Bár ahhoz alaposan át kéne alakítani mindent. A gőzcsövet is leszedni az eredeti boilerről. A helyét lezárni ...stb. Nem kis munka. Már eleve a rotosítás sem. Kíváncsi leszek az eredményre. Respect egyébként hogyaza topiktársnak, hogy belekezdett.
-
bl4ze
veterán
Giovanacci "Gran Caffè" 100% Arabica
A harmadik 100% A kávé a sorban nálam. Sötétebb pörkölés mint az előzőek,
de még nem olajos, nem dél-Olasz style.
90,5 fokos kifolyó víznél legjobb arcát hozza nálam: crema szép, egységes, tartja
a cukrot.
Ahogy "lákiluk" kolléga is mondta csokoládé bomba a kávé. Pici cukorral nekem
sport szelet feeling, de érezhető a kávéban a korty közepén némi pörkölt magvas íz is,
a korty végén pedig erőteljes mandula, marcipán.
Ez is egy kiváló 100% A Olasz retail kávé. -
Kulbi
aktív tag
válasz
Xabi78 #99510 üzenetére
Igen, MaraX.
Néhány napja használom csak, mielőtt bármit írok fontos tudni, hogy nem vagyok kávé guru, előtte egy thermoblokkos gépem volt. Innen elég nagy az ugrás.
Ami miatt ezt választottam:
- nincs sok helyem ezért fontos, hogy kis helyen elfér, tényleg nagyon kompakt,
- halk, meglepően,
- nekem nagyon tetszenek a e61 hx gépek (lehet egy dual bojler jobb),
- gyorsan meleg (lemérem, de kb. 20-25 perc én azért általában hagyok neki fél órát),Nekem a megépítés minősége nagyon rendben van (láttam Rocketet azért az szebb, de az nagyobb is). Látszik, hogy átgondolták a dolgokat: szerintem szuper a víztartály megoldásai, fogantyú, számláló, szűrő...; nagy a csepptálca, szuper a rács lent és fent a poharaknak, nem érzékeny karcolásra és koszra, mindenhol műanyag és gumi alátétek semmi nem zörög; mechanikus bekapcsológomb, könnyen rárakod okos konnektorra; rugós csapok a gőznek, víznek; víz vagy gőz prioritás; három hőmérséklet tartomány...
Nekem pont jó a komplexitás, csinálja szépen amit kell. Ismerem magam, ha fokonként állíthatnám vagy nyomással játszanék akkor állandóan ezen rugoznék, hogy mi lenne ha...
Én víz prioritásban használom most. A gyors melegedést úgy éri el, hogy túllövi magát és utána szépen visszaesik a gőz nyomása 0,7 barra. Lefőzöm a kávét, ekkor elkezd melegíteni, és mire lemegy teszek veszek már 1,5 bar a gőz és habosítok. Csapoláskor a nyomás szép lassan épül fel, tovább tart mire elindul a lefolyás (10-12 másodperc), lehet ezt előáztatásnak hívni nem tudom, felmegy kb. 9,5 barra majd kicsit visszaesik 9-re. Eddig mindig szép egyenletes volt a lefolyás.
A neten sok dolgot írnak, hogyan jó csapolni, idők és stb... még ezt majd ki kell tapasztalni.
A kávé eddig nagyon jó -
Zaji
őstag
válasz
RetepNyaraB #99554 üzenetére
Meghúztam.
-
ribarszki
őstag
válasz
#85578752 #99528 üzenetére
Nagyon köszönöm, rákerestem a topikra és elolvastam a hozzászólásaidat, kanosszajárásodat a témában. Tényleg hardcore. Minde elismerésem. Majd kereslek privátban, mert van egy régebbi Saeco Incanto SBS gépem. Teljesen jó, de használaton kívül van az új miatt. Pedig sokkal jobb kávét főzött.. lehet visszahozom, vagy megpróbálom a segítségeddel az sbs nyomásfokozót átrakni a mostanira.
-
Cathfaern
nagyúr
Szerintem borzasztóan túl van bonyolítva az ottani leírás. Ha előégetett a serpenyő (értsd: fekete és nem fém színe van), akkor annyi dolgod van csak vele, hogy jól bezsírozod vagy olajozod és felfűtöd addig amíg nem füstöl. Aztán megvárod hogy kihűl, elöblíted vízzel, szárazra törlöd és ennyi.
Annyi a lényeg, hogy mosószert sose lásson. Nem is lesz rá szükség, mert úgyse tapad rá semmi, de ha mégis, akkor nyugodtan neki lehet esni fémszivaccsal vagy bármivel, baja nem lesz.
Illetve használat után mindig szárazra kell törölni és ki kell zsírozni / olajozni (csak vékony réteg, papírtörlővel szétken) és úgy elrakni.Pont az a jó benne, hogy kis túlzással bármit csinálsz vele, nem lesz baja
Még ha valaki el is mossa véletlen, csak párszor "kisütöd" a fent leírt módszerrel és ugyanott vagy. Vagy ha vizes marad és elkezd rozsdásodni, akkor csak le kell szedni róla a rozsdát és ugyanúgy semmi baja.
Metroban egyébként szokott lenni sajátmárkás előégetett öntöttvas serpenyő, 6-8ezer Ft-ért.
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! A Caffe35 által felújított, tuningolt GC gépeket ismeritek? Árban kicsit húzós, de a képekkel illusztrált minőségi munka nagyon tetszik. Kacérkodok a full tuningos változatt, de már ez is a lélektani határon kicsit túl van. (Persze kérdés, hogy a nyomásmérő, pumpaszabályzó kell-e..)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest