Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Ha esetleg még küzdesz fele, itt van pár kép a fémlemez eltávolításáról, a második képen vannak a rugók, neked a vízszintes esett ki.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Tudom, hogy ezzel nem sokat segítek, de ezt a jövőre nézve szívleld meg. [link] Semmi értelme szétszedni egy őrlőt....
Nem szedtem még szét Graef őrlőt, de ez a rugó valami mikrokapcsolót működtethet, ami érzékeli, hogy pl. rajta van-e a babtartály, vagy a felső állítógyűrű, stb... mert olyankor nem engedi elindítani. -
djboris
csendes tag
válasz
Bali27
üzenetére
Érdemes utánanézni mi okozza ezt hogy ráirják (a szervezetben végbemenő ozmózis) majd szépen végiggondolni, hogyan is szeretnénk fogyasztani. Természetesen a kiszáradt szervezetre nem túl egészséges a natúr desztvíz. Edzés után semmiképp se ajánlott. Viszont amikor visszasózza az ember megszűnik desztvíznek lenni. Ráadásul ha kávét is oldunk bele végképp nem lesz desztvíz. Szóval érdemes egészében nèzni a folyamatot. Nem kiragadni egy-egy apróságot és az alapján vizsgálni a dolgokat.
-
WarLock07222
tag
válasz
Bali27
üzenetére
Az összes deszt. vízre az van írva szerintem, hogy ivásra alkalmatlan, nem csak a DM-esre. Ami valamilyen szempontból érthető, hiszen tényleg nem tesz jót a szervezetnek, ha csak deszt. vizet fogyasztasz. De ígyis úgyis vissza van sózva, illetve nem a kávé teszi ki a folyadékbeviteled 90%-át (remélem
). De ha biztosra szeretnél menni, szerintem lehet kapni az RG-től nagy mennyiségben olyan H2O-t, amivel higítják a védőoltásokat stb
@zolnagy: Jogos a dolog. Illetve a 1.5-es szilikonnak is simán bírnia kell, azzal egyetértek.
-
válasz
Bali27
üzenetére
A pörkölés szintje, világosabb pöriből több megy bele a kosárba. A termőterületenként is más a nedvességtartalma a kávébaboknak, nem beszélve a feldolgozás módjáról száraz/mosott.
Átzubogás meg lehet a nem megfelelő tampereltés miatt történt.
Kevés őrlemény, nincs is rendesen tamperelve, 9 Bar meg nyomja a vizet. -
-
sz.zs.
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Az első igen túl van árazva szerintem, nagyon max. 70-et ér együtt.
A másodiknál a főzőre egy felújítást rá kell számolni, előfordulhat, hogy új kazán is kell bele ( ez így kb. +25e Ft.), a Gaggia darálót nem ismerem.
A harmadik meg már nincs meg, de felírlak a listámra 6.-nak, ha gondolod
-
törölt tag
válasz
Bali27
üzenetére
A Jura jó, ha veszel hozzá egy őrlőt, mert a gyárival nem fog annyit őrölni megfelelő finomság mellett, ami elég lenne és nincs a hagyományos értelemben vett OPV, ha túlnyomás van eldobja a főzést. Szóval nem jó.
120e alatti Philips automata ugyanolyan főzőegységet kap mint a 200e fölötti. Talán a legolcsóbbat a legegyszerűbb tuningolni és elég jól gőzöl tejet, latte arthoz is megfelel akár.
Majdnem olyan jó mint egy karos, cserébe nem annyira karbantartásigényes. Könnyebb teljes karbantartást végezni hetente, ki lehet venni a főzőegységet.Ha presszókávét akarsz macera nélkül, karos PID-del és jó őrlővel.
Ha cappuccinot akkor ugyanez de valami rézbojleres verzió. Franc se tudja, a kávépogácsa nagyon jól megszűri az alumíniumot de a gőzölésnél nincs pogácsa.
-
soldier2
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Ha csak ezek közül lehet választani akkor egyértelműen a Lelit (egyébként meg (ha Magyarországon laksz) írnék a helyedben szzs-nek vagy Fragolának egy privátot, náluk szokott lenni felújított Gaggia már készen tuningolva ami köröket ver a Leliten kívül bármelyikre (tuning fokától függően arra is) olcsóbban, és javítják ha esetleg történne vele valami, de nem fog.
-
törölt tag
válasz
Bali27
üzenetére
A Bambinonak csak egy hőfoka van, thermocoilos, a Pivallának öt hőfoka van, thermoblokkos, és nincs OPV-je, könnyen felrobban ha befullad. Amúgy kb. egy szinten muzsikálnak de egyik se hőstabil, nehezen fogsz velük kétszer ugyanolyat főzni, egyiket se venném. De a Bambino főz jobbat egyébként, ha veszel hozzá szimpla falú kosarakat a szerviztől.
Viszont készülj fel rá, hogy szorul a kar és ölelve kell lebirkózni róla. Gyűjti az ujjlenyomatot és beleég az oxidáció az acélba, nagyon macerás újszerű állapotban tartani.
Ha mégis Bambino akkor Sage őrlő nézne ki jól hozzá, az kb. 60e aminek nincs kijelzője. Egy automata kisebb helyet foglal de még szarabb kávékat főznek ha eszpresszóról van szó. -
válasz
Bali27
üzenetére
Lehet Energiaital topikkal(katt) jobban jársz. Tudtommal, már az aludobozok se tisztán aludobozok, hanem belül van egy műanyag réteg.
(#86226) SoundON:
Az igen.
-
Noroo
tag
válasz
Bali27
üzenetére
Mivel itt tőlem csak hozzáértőbbek vannak, így nem terveztem beleszólni, de elgondolkodtatál: "mivel nem tudom szétszedni, és elég sok visszataszító képet láttam már kazánokról, meg kioldódott alumíniumról stb stb"
Ha egy kazán acélból van, és nem tudod szétszedni, akkor honnan tudod, hogy abban nincs károsanyag? és ha nem tudod szétszedni, akkor nem látod a Gaggiában sem. (én is paráztam a felújított géptől, így egy új lelitet vettem... feléből megúsztam volna egy full tunning GC-t, ezt egy kicsit bánom, de azért ezzel sem rossz a végeredmény... fyi: a lgutóbbi lelit kazán amit Fragola posztolt az én lelitem kazánja, és még élek!)
Ezelőtt egy thermoblokkos Krups-ot(XP5240) használtam, hát ez (PL91T) woodoo nélkül jobb végeredményt ad bármikor, mint az szénnéokoskodva, mindent bevetve (wdt-től kezdve), még a Mekka felé szőnyegen imát is beleértve. Legalábbis nálam... de lehet én rontottam el valamit... (nem találtam el Mekka irányát?)fenntartom, ha rendesebb végeredményt akarsz mint amit ezek a kis dehlongik adhatnak "szénné okoskodva" akkor a Sage kiskaros használtan. Ha nem akarsz vele sokat bohóckodni. Pár perc alatt meleg, jó kávét ad, és konzisztensebb a hőfoka, mint ezeknek a kisgépeknek
Ha viszont nem akarsz őrölni, hanem előre őröltet veszel, akkor tök jó a kis dehlongi, gyorsan vedd meg, mert akkor úgyis (majdnem)mindegy a végeredmény szempontjából.. és igen, itt kevesen foglalkoznak olyannal, aminél legalább 3-4 különböző dologgal ne tudnák saját maguk elrontani a kávéjukat (őrlés, hőfok, miegymás), max nyomokban még emlékeznek 1-2 ilyen kisgép működésére, hogy hogy tudtak belőle elfogadható végeredményt kicsikarni...Tehát ha már megvettél vmit, akkor arra tudnak neked konkrétat mondani, hogy mit tegyél, hogy jobb legyen a végeredmény... remélem tudtam segíteni...
-
vicces1
aktív tag
válasz
Bali27
üzenetére
...Poemiával is egész jókat főztem ahhoz képest hogy itt a Gaggiát és társait emelik piedesztára.
- Vegyél Poemiát!
- Azért nem használjuk a delongihikat és saecokat, philipseket, mert nem tudjuk, milyen jók is azok.
- Itt csak elvetemült GC-ik mániások vannak. (meg Rancilio, meg Catler, Stage, Mina stb.)
- Mi szenvedünk a Gaggival, isszuk az aluval szennyezett kávékat, ami neked nem ajánlott.Tényleg nem értem miért rugózol ezen tovább, ezen a fórumon a lőtéri kutya nem fogja ajánlani ezeket a könnyűipari hulladékokat amiket kinéztél.
Itt mindenki tapasztalati úton tudja, hogy miért használ presszó képes gépet. -
sz.zs.
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
1, Nem kell szerelni, mert nem romlik el

2, Egy új kazános felújított gépbe, ha rendes vízzel használod és nem kell savazni, soha nem fog korrodálni, bomlásnak indulni az alu.
3, Sokan kezdték itt Poemiával és mindenki azt mondta, hogy a korlátai ellenére nem rossz kis gép, de előbb, utóbb továbblép az ember.Félre ne érts, nem rábeszélni akarlak a használt Classicra, de én is végigjártam ezt és ha előbb rátalálok erre a topikra, egy csomó bosszúságtól és pénzkidobástól megmenekülök.
-
-
sz.zs.
őstag
-
SoundON
tag
válasz
Bali27
üzenetére
A legújabb GC az már megint jó, csak 100 fölött van.
[link]
2015-2017közöttiek teljesen más műszaki tartalommal voltak szerelve, más bojler, más anyagok, stb stb. Az későbbi tuningolásra is alkalmatlanok!
Ami pedig a DMből kevert vizet illeti ott rengeteg recept van. Kinek milyen kávéhoz, géphez, mi ízlik:
[link]
Most látom hogy ez is megújult valami miatt, szóval ezt nekem is át kell nézni...
Ennyit a kávés megmondásokról, idővel mindegyiket updatelik
-
sz.zs.
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Az új GC az jó, a 2015-2018 között gyártott nem jó.
Egy kis segítség:
2015 előtti (jó):
2015-2018 közötti ( nem jó ):
2018 utáni ( jó ):
A 2015-2018 közöttiből kispórolták a lényeges dolgokat ( pl. 3 járatú szelep, állítható réz opv ), ezenkívül szar a vízterítése és a hőstabilítása. Nem véletlenül tértek vissza a 2018 utáni modellekben a bevált jó 2015 előtti felépítésre. -
SoundON
tag
válasz
Bali27
üzenetére
...én semmiről nem akartalak és nem is akarlak meggyőzni téged! Csak leírtam, persze hiányosan, de most második körben akkor még azt is kiegészítem

A finom és egészséges ivóvíz az nem biztos hogy jó kávés víz, mint ahogy a jó kávés víz sem biztos hogy a legmegfelelőbb a presszógépnek vagy vízforralónak.
El kell dönteni melyik szempontnak akarunk jobban megfelelni a többi szempont rovására.
Amúgy csak azért írtam neked, mert egy ugyanilyen "csodakútból" egyszer én is vittem haza nagyon finom ivóvizet egy nagy palackkal. 450ppm volt a TDS ami kb 1,5x keményebb víz mint nálam Bp 2.kerülteben. De biztos van más kút, más vízzel, más keménységgel, csak számokkal semmit nem tudtál alátámasztani. A "mások is visznek" meg "sokan isszák" kávés szempontból semmit nem igazol, mint ahogy az is csak egy szempont hogy nem vízkövesedik tőle a vízforralód...
-
válasz
Bali27
üzenetére
Bocsi átfutottam az felett, hogy nem szeretnél használt gépet.
Más:
Kiporcióztam a kávékat(Kapucziner), hát elmaradt a szokásos finom, szobát betöltő frissen pörkölt kávé illat; mint ami, eddig megvolt az általam kipróbált frissen pörkölt kávékhoz képest. PY kávéhoz hasonlítom első sorban, mivel utoljára azt ittam elégedettséggel. PY pozitívum, az előbb említett illat(PY kávéstasakokat nem volt szívem kidobni, mivel még napokkal később is árasztotta a finom illatokat), negatívum, hogy talán pernye több volt a zacsiban, más pörkölőhöz képest. De nem voltak kavicsok, mint most a (Kapuczinerben), ~12 db apró kavicsot bányásztam ki a szemek közül, meg kb ugyanennyi pörköletlen/hibáspörkölésű kávészemeket(könnyű volt nem észre venni a többi egyenletesen megpörkölt kávészem közül) is találtam. -
zolnagy
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Pedig jobban járnál egy használt normális géppel, mint egy új ipari hulladékkal. A dedica és a másik újonnan kb 45-ért megvehető. Én most fél perces kereséssel gyorsan találtam egy használt gaggia babyt: [link] , ami a belsejét tekintve sokkal minőségibb, mint a delonghik (nyilván meg kell nézni, ki kell próbálni, nem ismerem az eladót). Ha ezeken valami tönkremegy, tudsz venni olcsón alkatrészt, a delonghit meg valószínűleg dobhatod el (garancia után), mert nem éri megjavítani. Persze azt tudni kell, hogy egy ilyen normális géphez jó örlő kell (Graef cm 702 a legolcsóbb használható belépő örlő ~30e Ft-ért). Ha nincs megfelelő őrlőd, akkor persze ez ennyivel nagyobb kiadás, ill jó örlő nélkül a gaggia nem fog jó kávét készíteni.
Mindezt azért írtam le, mert itt a fórumról sztem senki nem venne delonghit, ha 45e Ft-ja van, ezért nem hiszem, hogy kapsz érdemleges választ. Azt még hozzáteszem, hogy én személy szerint akkor már inkább egy használt Gaggia Classicot vennék egy kicsivel többért, mert azt jobban lehet később tuningolni (több benne a hely), de alapgépnek a baby is teljesen jó. -
-
soldier2
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Jól látod, réz nincs ilyen áron (használtan sem) ha alusat nem szeretnél (ilyen áron új az sincs) akkor marad a Dedica vagy a 2015-'18 Gaggia Classic, de egyiket sem ajánlaná innen jó szívvel senki. Ha szeretnéd élvezni is a kapott italt, akkor pid is kell a gépbe, és darálóról sem szabad megfeledkezni (Graef 702 minimum). Új gépekkel 200k alatt szerintem csak kompromisszumos megoldás jön ki, használtan 130k körül már megáll egy jó szett alukazánnal.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Fejhallgatós találkozó
- Autós topik
- SONY LCD és LED TV-k
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen,MS4120
- M5! KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! TÜZES EZÜST MacBook Pro 14" M5!!! 10C/10G 16GB 512GB Gar!
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

). De ha biztosra szeretnél menni, szerintem lehet kapni az RG-től nagy mennyiségben olyan H2O-t, amivel higítják a védőoltásokat stb
ha netán később feljebb akarsz lépni/én nem akarok/könnyű eladni.ez olyan mint a régi időkben, amikor faterék sorba álltak a zsigáért éveket. 80pénz volt az ára,majd 4-5évesen eladta 140-ért.
de ha kell,irány ballószög.