Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
enterlaci
üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Én mindig letekerem, és ki is fújom, mert elég sok víz marad a csőben. A szűrőben pedig zacc.
Durvára szoktam darálni, ahogy észrevettem nagyon függ a kávétól is a hab. A Lavazza elég krémes lett, viszont nem ízlett.
A kávékat avx-ről veszem. Brazil natural Águas Frias , Cuba Crystal, Ethiopia Bale Wild Forest, hawai kona, Brazil Natural Siíto, Guatemala Huehuetenango . Eddig ezeket kóstoltam.És ha már itt vagyok, szeretnék segítséget kérni.
Karácsonyra vettem a brikkát itteni ajánlással, amivel nagyon megvagyok elégedve. Teljesen függő lettem, párommal együtt.
Előtte sima kotyogós volt itthon, és a legolcsóbb kávét ittuk. Azóta azt meg se tudom inni. 
Gondolkozok, hogy venni kéne eszpresszó gépet, de az áruk számomra riasztóan magasak.

Kíváncsi lennék, hogy amiket iszok kévék milyenek lennének egy jó géppel.
AVX-en van eladó Gaggia Classic 2015 90000ft, de ahogy most olvasom az épp nem ajánlott.
Ennyit nem is szeretnék rákölteni, nincs is rá ennyi.
Egyáltalán nem értek a gépekhez, szarvasi volt a legkomolyabb eddig.Néztem, hogy felújított Krups Orchestro Dialog 57000ft ami még mindig sok, de ha azt mondjátok ez alá ne menjek, akkor lehet beruháznék rá. Mondjuk jófogáson találtam 40-ért. Az ár szimpatikus, de mivel nem értek hozzá, hiába mennék el személyesen...így maradna a posta. Mivel nem kis összeg csak megbízható embertől vásárolnék. Nem szeretnék mellé nyúlni.
A kérdés, honnan érdemes használtan beszerezni egy jó eszpresszó gépet?
Milyen gépek jöhetnek számításba?Köszönöm előre is segítséget!

-
Szyszko
tag
Ha KV-t veszek, hogy tudok következtetni, hogy mikor volt a pörkölés, vagy az is rajta van a csomagoláson. Eddig ezeket sose néztem, a lejáratot sem, de a fórum olvasásakor kiderült hogy ez fontos.
Tehát milyen infók fontosak nekünk a csomagoláson? Vagy ha csak lejárat van akkor mi az az idő ami már "gyanús" -
ronin s8
senior tag
-
enterlaci
senior tag
válasz
Silent77
üzenetére
Én tök ritkán tekerem szét a súlyszelepet és ahogy ronin is írja, a lényeg, hogy ne maradjon alatta kosz vagy kávészemcse. Én annyit szoktam, hogy folyóvízzel öblítem a coffee pipe-ot a szűrő felől és közben nyitom-zárom kézzel a súlyszelepet.
A krémességet tapasztalatom szerint leginkább az őrlemény durvasága befolyásolja. Engedd jó durvára de ne zömítsd a kosárban.
-
Elims
veterán
Sziasztok!
Vki segítsen kérem.
Hogyan kell helyesen összerakni egy kis zepter kàvéfőzőt?
Adott EZ,ezt hogyan kell helyesen berakni a főzőbe?? -
ronin s8
senior tag
válasz
Silent77
üzenetére
Én párszor széttekertem, de mostanra már csak fogóval lehetne mozdítani. Szerintem ez nem lényeges, az a fontos, hogy a tetején a fémes érintkezés szoros legyen, ezért szoktam megtekerni a főzés végén, és azonnal vizet ereszteni rá, nehogy ráüljön a kávé.
Az elején az ember vigyáz rá, mert szép a készülék, de minél koszosabb, rondább, annál jobb kávét főz.😈😺 -
enterlaci
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Nice video!
A meleg vizes csészemelegítés nekem is bevált, de volt olyan vendégem aki nem szereti ha "vizes a csésze"
A koffé és a jó sok brikkacrema ínycsiklandó, annyira, hogy mindjárt iszom még egy kávét én is.
A mosás fázis nekem külön tetszik
...neked is előfordul hogy amikor szét tekered, vizet is öntesz ki belőle? Én csak addig töltöm vízzel a felsőrészt, hogy ne érje el a súlyszelepet, hiszen amikor kihűl, vákuum keletkezik a kazántestben és vizet is szív fentről. Ha kihűl, szét tekerem és a súlyszelepet mozgatva alulról is kap folyóvízben öblítést. -
ronin s8
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Eddig még nem repedt meg.😎 a csészébe meleg vizet töltöttem előtte, és főzés után a csapban maradt vizet engedtem rá. A hideget én inkább azért nem tartanám jó ötletnek, mert rádermeszti az olajos kávét az eszközre. Amúgy nem hinném, hogy az alumínium megreped, de minden lehet.👯
-
ronin s8
senior tag
Egy kis brikkás kávé ma estére...

-
Szyszko
tag
A 25mp-et egy 30ml presszóhoz, a bekapcsolástól, vagy a csöpögéstől mérjük "hivatalosan" ?
-
bbuffy
senior tag
válasz
looser
üzenetére
A sok cikk/hozzászólás is biztos utalt rá hogy 30k-ból nincs meg a minőségi presszógép. Használtan is fehér holló. Russel Hobbs egykutya a többivel csak más piacra készül. Kommersz márka. S e márkák termékei hamar el is haláloznak.
Ami a képen van elég alap masina, amit tud annyi a max.
-
-
looser
addikt
Sziasztok! A cégnél ilyen készülékünk van (kép lent) és hát...nem túl jó kávét készít. Lehet valamilyen módon javítani rajta? Újat feltehetőleg nem vesznek nekünk, bár 100e+ forintos gépeket még nem mertem sugallni.... :-)
Egyébként a Philips/Saeco/Electrolux/Krups/DeLonghi kvintettből a 30e Ft alatti készülékek mennyire ajánlottak/strapabírók, van velük tapasztalat? Ezer cikken, hozzászóláson túlvagyok, de nem tudok dönteni. Szép, krémes presszókávé a fő cél, időnként latte, cappuccino. A Russel Hobbs készülékeket (erről a márkáról nemrég hallottam csak) ismeritek?Üdv

-
hanolfe
tag
válasz
Pgabor79
üzenetére
A főzőegységet csak akkor kell szétszedned ha tömítést kell cserélni, vagy esetleg más hiba jelentkezik. A leggyakoribb meghibásodás, hogy szorulni kezd, vagy elszakad az O gyűrű. A szorulást észre fogod venni, lassan, nehézkesen jár a főzőegység, esetleg teljesen meg is szorul. Ilyenkor kiáll hibára, ki is fogja írni, hogy "Service" vagy valami ilyesmi. Leírásod van hozzá?
Tömítést ha venned kell, akkor 36,1x3,53 a mérete, piros szilikonost kérj, MVQ70-est. (www.sealring.hu)
-
Pgabor79
aktív tag
válasz
hanolfe
üzenetére
KÖSZÖNÖM! Nagyon sokat segítesz!
Igen, kb 60 cm lehet a kábelhossz... Tehát akkor ez ekkora
Kell egy hosszabbító...
Milyen időközönként érdemes amúgy mégis szétszerelni és manuálisan megtisztogatni a főzőegységet, mechanikát? Nem okoz gondot a szerelés.
Tömítéseket kicseréljem szerinted? Vagy milyen jelei vannak ha cserére szorulnak? -
hanolfe
tag
válasz
Pgabor79
üzenetére
Szia!
Igen, kell zsírtalanítani. Az összes Jura (és jura belsős) gép olyan főzőegységgel van szerelve ami nem vehető ki a gép szétszerelése nélkül. Viszont ezeknél is tisztán kell tartani azokat a részeket amik kávéval érintkeznek. A zsíros lerakódás a kávéból adódik. Lehet venni direkt Jura és Krups tisztítótablettát.
De ez elég drága. Lehet venni sokkal olcsóbban is, kilós kiszerelésben, itt.Egy fél kávékanálnyit kell felhasználni egy tisztító programnál, a porkávé adagoló nyíláson keresztül kell a főzőegységbe szórni.
A gyári tápkábel hosszát pontosan nem tudom, de kevesebb mint 1m, inkább 60-70 cm. Lehet svájci gép volt és levágták a dugvillát, majd tettek másikat.
Ilyen ovális csavar valóban nem sok helyen van, Jura, Krups és AEG gépeknél. Hálás dolog egy ilyen bit fej, mert mással macerás kihajtani :-)
-
Szyszko
tag
Egy hete próbálkozom, ismerkedem a Baby Twinnel, előtte soha nem volt presszó gépem. Nagyon sokat segítettetek ezt ezúton is köszönöm.
Most arra lettem figyelmes, hogy ha el is érem a 25mp-es lefolyást, mondjuk szimpla szűrővel, a duplával már más a helyzet, vagy fordítva. Nem tudom ugyan azt az eredményt produkálni minkét szűrővel. Ennek mi lehet az oka, mit változtassak. Kb 9 gramm megy a szimplába és dupla ennyi a duplába. Azt vettem észre 6-7 grammal nem olyan jó, mintha az kevés lenne.
-
-
Pgabor79
aktív tag
válasz
hanolfe
üzenetére
Ezeket a gépeket is kell zsírtalanítani? Miből adódik a zsírosodás?
Milyen szerrel, illetve hogyan kell ezt elvégezni? Azt hittem csak a cappuccino fejet, csövet kell zsírtalanítani.Rendeltem ebay-ről egy ovál csavarfejhez való szerszámot. (Nem találkoztam máshol még ilyen csavarral) Meg szeretném nézni hogy milyen állapotban van belül. Kívülről szinte makulátlan!
Még azt szeretném megkérdezni, hogy milyen hosszú a gyári tápkábel a KRUPS Orchestro gépeken?
Nekem gyanús hogy nem eredeti! Nagyon rövid! Vagy ez ilyen? -
hanolfe
tag
válasz
Pgabor79
üzenetére
Na, ez szuper. A legolcsóbb kapcsi fejjel is tudsz már elfogadható tejhabot készíteni. Felesleges megvenni a drága Profi Cappuccino fejet.
Itt valamivel olcsóbb:
http://kavegepbolt.hu/ProfiEgyébként jó kis gép ez a Krups. A 14.000 adag sem vészes ha figyelembe vesszük, hogy 10-12 éves a gép. Évi 1200 adag, ez napi 3 kávé átlagban. Tehát valószínű tényleg háztartásban üzemelt. A rendszeres karbantartás azt jelenti, hogy becsülettel megcsinálták a vízkőtelenítési ás zsírtalanítási programokat. Ezekre a gép figyelmeztet mikor itt az ideje.
-
Szyszko
tag
Olvastam, hogy sokal korabban bekapcsoljatok a gepeket a melegedes miatt. Ennek mi az oka, ha bekapcsolom a gepet kb 2perc, es a jelzolampa vilagit, hogy fel van futve.
Baby Twin gepnel kb mennyivel korabban kapcsoljam be?Koszonom
-
hanolfe
tag
válasz
Pgabor79
üzenetére
Szia!
A csonk megvan és csak maga a fej hiányzik? Connector Systemes a Krups is, szóval ezek közül is válogathatsz:
http://jura-szerviz.hu/kategoria/jura_impressa_sorozat.htmlHa megvan ez a bigyó (fotó), akkor simán fel tudod ezeket tenni.
http://www.coffeemaker-spareparts.com/images/product_images/popup_images/3703_0.jpg -
Szyszko
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Köszönöm, ezek alapján az infók alapján menni fog.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
Szyszko
üzenetére
Milyen sűrűn kell zsírtalanítani, és vízkőteleníteni? (átlag napi 2-3 kv)
Pontosan milyen anyagokat kell vennem zsírtalanításhoz, és vízkőtelenítéshez ?
Pontosan hogy kell elvégezni a műveleteket?A vízkőtelenítés attól is függ, milyet vizet használsz. Ha mondjuk RO vizet, akkor ráér kb félévente, viszont ha csapvíz és társai, akkor mehet 2 havonta, 1 liter vízhez 1 evőkanál citromsav feloldva. Majd ezt bemelegedett géppel 20 perc alatt átjáratni a fejen meg a gőzcsövön keresztül.
Zsírtalanítást elég hetente egyszer egy csapott kávéskanálnyi tersonetet , pulycaffet( drágább de nem tud többet) a vakszűrőbe tenni, felteszed a kart, és bemelegedett géppel, (mert úgy fejti ki hatását a tersonet), megcsinálod ezt. Érdemes a csepptálcába kifolyt tersonetes vízben megáztatni a felsőszűrőt, meg a szűrőket.
Daráló karbantartásának menete
Mondjuk kávécserénél, leveszed a babtartályt, kiveszed a álló kést és kiporszívózod, kisöpröd. Megmondom őszintén én ezt elég ritkán szoktam, bár nekem nem graefem van.
-
Pgabor79
aktív tag
És még egy kérdés!
Vízkőmentesítéshez valóban jó a citromsav használata? Ha valóban hatásos, milyen arányban kell vízben feloldani? -
bl4ze
veterán
La Genovese Decaffeinato

1 kilós tartály a kiszerelése.
Átlagnál picit magasabb a hőigénye, nálam a legjobb eredményt a szaggatós, csepegős lefolyással hozta, így megfelelően komplex, és a test is rendben.
100% A a tippem, vagy maximum 95/5, 90/10 keverék.
A kávé jóféle aszalt gyümölcsökkel dominál, az utóízben van egy kis grillázs és dohány aroma. -
Szyszko
tag
2014-ig jutottam a fórumban, és olvasom, hogy sokszor beszéltek tisztításról, de igazából nem derül ki számomra pontosan hogyan, mit, és mivel kell.
Tehát adott egy CM800 daráló, és Baby Twin, vakdugót vettem, mert azt olvastam hogy kelleni fog. El tudná nekem mondani valaki a következőket, vagy linket adni ahol le van írva részletesen.
- Milyen sűrűn kell zsírtalanítani, és vízkőteleníteni? (átlag napi 2-3 kv)
- Pontosan milyen anyagokat kell vennem zsírtalanításhoz, és vízkőtelenítéshez ?
- Pontosan hogy kell elvégezni a műveleteket? (milyen oldat, és mi a folyamata)
- Daráló karbantartásának meneteElőre is köszönöm a segítséget ebben a témában is
-
Daneeka
senior tag
A jól sikerült filter kávéknak hasonló savassággal kell rendelkeznie mint valami jobb espressonak? Most már pár helyen ittam espressót de filtert még nem és éppen ügyködök az aeropressel, hogy hasonló jellegű legyen savasságra mint amiket ittam pl. a Budapest Baristas-ban, Addicted2C-ben vagy a Stikában.
Vagy inkább legközelebb igyak egy filter kávét valahol azt utána elmélkedjek az AP módszeremen? -
Pgabor79
aktív tag
KRUPS Orchestro Dialog (FNF243) gépről mi a véleményetek? Érdemes másodkézből megvenni?
Azt olvastam JURA belsővel rendelkezik (C,E,F sorozat alkatrészeivel) -
charg
tag
Még egy kérdés:
Mi a különbség a Gaggia Baby és a Gaggia Classic között? -
charg
tag
Sziasztok!
Venni szeretnék egy Gaggia Classic-ot, lehetőleg újat.
Lehet még kapni valahol 2013 vagy 2014-es modelt? -
enterlaci
senior tag
Mai torna óra is megvolt, ez a danetti-s kartömítés nagyon frankó

LM egyes szűrővel is elfordul a kar 90 fokig, a keményebb gumi volt a fejen eddig és azzal bizony felült hamarabb.Felraktam a rancillio gőzcsövet is, nagyon szoros - szóval csiszolni kell rendesen. Egyébként réz, s akkor talán megérte a 3k-t

Megjött még az egyes kifolyó is, nagyon szép, nem is tudom miért maradt ez eddig ki. Viszont kösz, de most már tényleg kellene vennem egy tamper állványt.

-
Köszi!
Még egy kérdés:
A kávéfőző még csak pár hónapos, de nemrég a központi egység megrekedt egy ponton, párom mégis kihúzta alóla a zacctárolót. Kivette a központi egységet, elmosta, eltörölte, de már vissza nem tudta tenni erre kihúzta a gépet, tengely egy ponton megmaradt. A központi egységet visszatettem arra a pontra, vissza is kattant, főz is, de azóta darált kávé folyik mellé.
Állítsak mindent alapba és úgy rakjam össze, lehet valami mégsem teljesen van "síkban"??
A könyv azt írja, vegyem ki a központi egységet, tegyem be a zacctárolót, csukjam be az ajtót, kapcsoljam be a tengely visszaáll, majd kikapcs, a KE forgassam még a tengelyen lévő két nyil egy síkba került és rakjam vissza.
Remélem nincs más baja.
-
Sziasztok!
Saeco Xsmall kávéfőzőm van. A havi zsírozást a gyári zsíron kívül még mivel érdemes megejteni? Ti mit használtok?
-
Surda-
őstag
válasz
Szyszko
üzenetére
Csak az a csonk maradjon,amit itt is látsz. a jobb felsőben.
Jó tej kell,amit korábban is írtunk és hideg legyen.
Miután kész a kv benyomod a gőz gombot, elfordítod a gőz kart,kijön a benne lévő víz és visszazárod.
Ilyenkor szépen elkezd melegedni, legközelebbi nyitásnál már szinte csak gőz jön.
Belemártod a tejbe,de még csak kicsit,engedsz a tejbe levegőt.Egyik kezeddel fogod a tejkiöntő fogantyúját, másikkal az oldalát/alját,hogy érezd mennyire melegszik.
Ahogy egyre melegebb és már van benne elég apro buborék, jobban belemártod a gőzcsonkot, ekkor már ne menjen bele levegő,csak keringjen a tej a kancsóban.
Ha már olyan meleg,hogy alib birod ottartani a kezed (elég szubjektiv,ne legyen tűzforró,ez a lényeg), akkor abbahagyod a gőzölést.
Utána légteleníteni kell a gépet. -
sterob
újonc
Nekem sajna jön a víz, mi lehet a probléma? Mert nem látom mi zárná el a víz útját, hol keressem a hibát?
-
sterob
újonc
Friss tulajdonosa vagok egy régebbi gaggia baby-nek, így nem értek néhány dolgot a működéssel kapcsolatban. Normális az ha légtelenítem a rendszert, akkor csurog a víz a felsőszűrőn keresztül is? A robbantott ábrát nézve, nem látom, mi az ami megakadályozná a lentre való kifolyást, de nem gondolnám, hogy ez normális jelenség.
-
Szyszko
tag
Köszönöm az eddigi segítségeket, hasznosak nagyon

2 nap alatt jobb caput csinálok, mint a juránkal 1 év alatt (én meg azt hittem az a csúcs) durva ez a marketing nade mind1 is, ez már csak így működik mindennel.
Amit eddig látok, hogy a simpla szűrővel, valahogy nem sikerül úgy mint a duplával (uygan az az örlés, ugyan olyan erővel tamperolás) ez mi miatt van?
A másik dolog meg ami kérdéseket vet fel, hogy adott őrléshez más kávé jön le (cremás vagy crema nélküli) ha keményen tamperolok, meg ha éppen csak lenyomom. Ez valahol logikus is, nade melyik irányba menjek az örléssel? jobban őröljek kevésbé tamperoljak, vagy durvábbra őröljek, és nyomjam a 10-15 Kg os tamperolást? -
ronin s8
senior tag
Ezt a fészen találtam:

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3535
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- 2 X Dell Poweredge T320, 96GB DDR3 ECC RAM, 2.2 GHz CPU, 2 x 495W PSU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Előtte sima kotyogós volt itthon, és a legolcsóbb kávét ittuk. Azóta azt meg se tudom inni. 

csészét ugyanúgy melegítem én is.
...neked is előfordul hogy amikor szét tekered, vizet is öntesz ki belőle? Én csak addig töltöm vízzel a felsőrészt, hogy ne érje el a súlyszelepet, hiszen amikor kihűl, vákuum keletkezik a kazántestben és vizet is szív fentről. Ha kihűl, szét tekerem és a súlyszelepet mozgatva alulról is kap folyóvízben öblítést.

Kell egy hosszabbító...

Te döntesz..