Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adpeter
tag
válasz
Surda-
#24693
üzenetére
Ugggyanolyan hardvered lett,mint nekem! Istenem....de jó!

100as arabicákat 95fokon szoktam kezdeni,onnan általában plusz-minusz
1-2 fokon belül mehet a játszás.Sötétebb pörkölések,robusztás cuccok 92-93 és onnan lefelé.
Volt nekem is amivel le kellett mennem 84 fokig. De már nem annyira
iszom ilyen kávékat!
Ja igen! ...a sz@rbaxos kávétól amiből nagylelkűen nekem is adtál,
szó szerint nekem is hányingerem lett. A zacskón keresztül áradó dögszagtól.
Szóval van ilyen..megerősítem!
-
jolti
senior tag
-
WiZARD
veterán
Nekem Gaggia Babyvel ujhullamosokhoz 100-104 fok körüli beállítás a nyerő...
-
mutyi
senior tag
Szerintem totál szubjektív dolog ez a hőfok beállítás, nemcsak a gépek különbözősége miatt,de az ember ízlésvilága végett is.
Én 90 fok alá nem is merek menni,mert annyira langyos a kávé tejhabbal,hogy az nálam a kihűlt kategória.
Én eddig 90-96 között próbálkozom,de mire tesztelnék több hőfokot adott kávéból,már el is fogy.
-
-
bl4ze
veterán
válasz
Surda-
#24683
üzenetére
Ezt ki kell tapasztalni, minden gép más - másféle PID beépítés stb. stb.
Ez egy Don Cortez Decaffeinato, 96.5 fokos PID beállítással. 90-99 között jártam vele, most így a zacskó végén ez a 96-97 fok tartomány a legjobb neki.
DE: az előző kávé Molinari Decaffeinato pld. 80 (!!!) fokos PID beállításon volt bomba!
Szóval nagyon nagy kilengések lehetnek.
-
válasz
adriankoooo
#24686
üzenetére
neked is csak azt tudom mondani, hogy két azonos típusú gépnél sem igazán összevethetők az értékek. ahogy az sem, hogy ki milyen finomra darált. ahogy az sem, hogy kinek melyik arca ízlik igazán a kávénak, a 2 fokkal forróbb, durvábbra vett, rövidebb ideig engedett lefolyású? vagy épp inkább lassítom, túl finomra őrlöm és kevesebbet teszek a kosárba? egyszerűen nincs értelme megpróbálni megúszni azt, hogy magad kitaláld. és félni sem kell tőle.
-
válasz
Surda-
#24679
üzenetére
nem megúszható a kísérletezés. viszont pár kávé után szemre megmondod már az első húzás előtt, hogy kb. mi lesz jó, ez 80%-ban működik is, a többinél meg még egy-két húzás és ott vagy. a korzó sem szentírás egyébként, azt sem tudom, hogy ott ki és hogyan méri meg, hogy "93 fokon frankó a cucc" (nincs scace filter senkinél a csapatból kb.).
ráadásul az őrleményfinomság is befolyásolja, hogy mi a jó hőfok. be köll lőni otthon, bátran, nem félve, nem megúszásra játszva.

-
soldier2
őstag
válasz
Surda-
#24675
üzenetére
Én megkérdezem tőle, ha olyan kávét veszek, amilyen még nem volt mióta pid van (mindíg olyant veszek, amíg végig iszom a kínálatát). Pontos ertéket senki sem fog tudni mondani, de annyit, hogy kb hol keresd, igen. A Sidamo 96c fokon indult nálam, a vége felé emelnem kellett 98 C-ra. A Yirga vsz hasonlóan kissé átlag felett lesz valahol. A brazilt meg valahova átlag alá tippelném, bár amikor próbáltam, még nem volt pid.
Gratula a géphez. A Babykben jól néz ki a belső pid, majd meglátjuk, hogy bírja a meleget (nálam naponta több órát megy). A bézs babyért kicsit irigyellek, sokat kerestem anno

-
válasz
Surda-
#24675
üzenetére
az is lehet, hogy a fejhez érve melegszik a víz. ki kell tapasztalni, nincsenek abszolút referenciaértékek, még két ugyanolyan setup mellett is eltérhetnek az értékek. sőt, nálam is változik a gép annak függvényében, hogy mennyire vízköves stb., volt már 93 fok is a joker, mostanában inkább 90 fok. próbálkozz, aztán kitapasztalod.
-
Surda-
őstag
Siminek köszönhetően már nálam is egy PID-es Baby díszeleg a konyhában.
A bojlert is átnézte,nem volt egy matyóhímzés,köszönet neki!
Paljoc Yirga és Brazol yellow bourbon van itthon, szerintetek kb mennyire állítsam a PID-et?
Ugye ez a bojlernél mér,nem a fejben, mennyit hül vajon a víz, mire a kvhoz ér?
Mondjuk egy 94 fokot kedvelő kávéhoz hány fokra állítsam a PID-et?
-
ronin s8
senior tag
Nekem ilyenkor, mikor egymást osztjátok, annyi ingerem támad, azt sem tudom, hány ingerem van...

-
kaligula
tag
Üdv!
Tud valaki jóféle barista képzésről Debrecenben? -
mutyi
senior tag
Néha én is megkapom vagy furán néznek az ismerősök, hogy mennyire egy finnyás kis sznob lettem a kávézás terén,de igenis,ha az embernek kialakul egyfajta ízlésvilága, akkor a rosszat nem szívesen fogyasztja.
Ezzel én is így vagyok,ahol régen minden nap espressot ittam,mert utáltam itthon a szarvasit, azóta ott kényszerből iszok,ha épp úgy alakul,de már csak tejeskávénak hívom,mert annyira jellemtelen sz...
-
Surda-
őstag
Te meg hajlamos vagy a túlzásokra

Hogy ezek a mostanában divatos kávézók sokszor a hely szűke miatt nem tetszenek,az igaz.
Utálom az olyan helyeket,ahol nem tudok kényelmesen ellazulva kávézni,mert szó szerint fapados a hely, vagy a mellettem ülő minden szavát hallom és/vagy minden ki-be tévedő ember hátbavág ahogy elmegy mögöttem.
Nekem az a furcsa,hogy ez csak engem idegesít
Egyébként pl a cirkuszt vagy a szentendrei úti TP-t kifejezetten szeretem.
A baristákat nem szoktam bántani,max ha nem baristák,hanem kiszolgáló személyzet.
Tény,hogy nekem fontos az is,hogy kedvesek legyenek abban az egy percben,amíg felveszik a rendelést.
Nem hiszem,hogy bármelyik elvárás túlzás lenne, nem is értem miért mondjátok ezt.(Az "Odeás" meg nem odeás volt, valami régebbi saeco és elképzelésem sincs mitől olyan hihetetlen,hogy hányinger kávét kaptam belőle.
) -
Surda-
őstag
válasz
Daneeka
#24655
üzenetére
Nálam van itthon egy használtan vett nespresso, hajnali kelésekhez használom,mikor nem akarok őrléssel zajongani + erőm sincs

Szerintem eléggé egyforma íze van a kapszuláknak, pedig próbáltam már egy csomót.
A másik,hogy piszok drága.
Egy kapszula 100-120forintra jön ki.
Ha ketten isztok reggelente két presszót, az kb 500 forint, ami az általad említett omniás körnek egy hétre elegendő kávé ára.
Ízre se biztos,hogy tetszeni fog nekik, ugyanis nagyon távol áll a méregerős, rommá égetett kotyogós ízvilágtól.
Én lebeszélném őket róla.
Legfőképp a a költségek miatt, eszméletlen mennyiségű pénzt lehet elkölteni a kapszulákra, egy zseni volt aki ezt kitalálta.
(egyébként abban igazad van,hogy valószínűleg jobb kávé készíthető vele,mint a klasszik, régi kotyogós+ egy hete szellőző omnia párossal) -
enterlaci
senior tag
válasz
Daneeka
#24655
üzenetére
Hi!
Én ittam egész sokáig (kb 1év
) kapszulás kávét, Nespresso-t. Azt kell mondjam, nem igazán előrelépés, sőt kimondottam egyirányú haladás egy durván drágább kávéfogyasztási utcába. A kapszulásak közül egyébként a Nespresso és az Illy a legjobb, ha mindenképpen ragaszkodnak - de ezen a fórumon szvsz kb ennyi a max ami kijön a témából. 
Ajánlani fognak talán POD gépet, az tök jó továbblépés lehet, vagy még javaslom a Brikka és egyéb Bialetti kotyogókat. Gondolom egyértelmű, igazából kell külön kávédaráló és espresso képes kávéfőző ahhoz hogy jó kávét tudjanak készíteni.
A tej és cukor szerintem ízlés kérdése, attól még fontos a kávé minősége és készítési módja.
A ledarált kávé meg sajnos elég hamar elveszíti minden előnyét-bedöglik, oxidálódik.. -
Daneeka
senior tag
Arra figyeltem fel, hogy ismeretségemben az idősebb generációk gyakorlatilag az egységesen a következő módon kávéznak:
-vesznek egy nagyobb adag gyárilag eszpresszó őrölt kávét, segafredo-t stb. mert az "igazi olasz"
-átöntik egy kávétartónak nevezett valamibe aminek van egy szanaszét repedt teteje ami persze nem zár már évek óta, ebben ha kell hónapokig áll az őrölt kávé
-teletömik vele a mokkát, összenyomják mert látták, hogy a kávét össze kell nyomni, túl töltik a mokkát és addig égetik amíg ki nem jön minden víz belőle mert akkor jó
-tejjel, cukorral fogyasztjákNa szerintetek nekik előrelépés lehet ez a "tablettás" Nespresso vagy nem? Én azt hiszem, hogy mindenképpen de soha sem ittam még ilyet. (abból indulok ki, hogy az ilyenben végig zárt a kávé a kapszulában egészen a főzésig és talán az extrakció is jobban be van lőve a gépben mint az előbb említett minden mindegy eljárásnál)
Páran az előbb említett csoportból kérdezték tőlem, hogy vegyenek-e olyat.
-
mutyi
senior tag
válasz
adriankoooo
#24648
üzenetére
89-94?
Én CM-et 94-96 között húztam eddig Gaggia-val.Mit tapasztaltál 89-91 fok körül? Mivel volt másabb az íze?
-
landi
csendes tag
Eladnám 6db fehér, Moak 60 ml-es fehér presszós csészémet csészealj-al együtt.
Lehetőleg egyben. Ára 3.000,- + posta. -
adriankoooo
senior tag
-
válasz
adriankoooo
#24646
üzenetére
mi ma löktünk egy panamát és két hondurast. ez utóbbi sokkal jobb így, nem zsírfekára pörizve

-
Surda-
őstag
válasz
bbuffy
#24641
üzenetére
Nah,időközben már beugrottam Paljochoz.
Legközelebb!Kapszula ihletésű új csészék a nespressonak.
Istenem micsoda kreativitááás, fántásztik!!!! -
enterlaci
senior tag
-
Pompi
nagyúr
Visszaolvastam rendes fórumozó lévén
így láttam, hogy nálad is újabb vitágzását éli (élte) a Brikka nemrég.
Köszi a tippeket. Az örlemény elég durva szerintem, de majd megmutatom. A vízforralás jó ötlet, régebben főztem így a sima moka expressben, kipróbálom itt is, mert szerintem lassabban fő le nálam, mint kellene.
Aztán lehet a kávé se ideális, majd megpróbálok eljutni valahova ahol be tudok szerezni valami értelmeset. -
nekem is román van, nincs azzal semmi gond, az biztos nem oka semminek. elég durva az őrlemény? brikka nem szereti a túl finomat. mi is harióval etettük legutóbb, de fogalmam sincs, hogy az abszolút skálán hol volt a beállítás, mert pár főzet után álltunk be vele.
pontosan tartsd be a vízmennyiséget, illetve mi úgy szoktuk, hogy külön felforralunk vizet és azt tesszük bele, hogy minél kevesebbet legyen a "tűzön". ahol egyébként nagy teljesítményen küldjük, aztán amikor pukkan és jön a hab, rögtön levesszük, így a habos rész nagyja már úgy jön ki, hogy nincs is a főzőlapon a brikka.
-
Pompi
nagyúr
Sziasztok!
Brikka témában járatosaktól kérdeznék. A napokban vettem egy ilyen kávéfőzöt. Ahogy visszaolvastam, létezik (létezett?) olasz és román féle, szerintem ez már az "új" román féle, a kavebolt.net-ről lett rendelve. Hozzáteszem az első példány hibás volt, a szelep mellett jött ki a víz/gőz. A második már jó (jobb), azt már a boltban ki is próbáltuk.
A bajom az, hogy eddig még nem sikerült azt elérni, hogy rendesen habos legyen a végeredmény. Például ilyen.
Kancsós szűrt víz, Hario Mini Millel őrlöm a kávét, az itt olvasottak alapján 7-8 kattanásra kitekerve, kerámialapos tűzhely, ott is próbáltam már közepes, erősebb és legerősebb fokozaton. Pellini Vivace és Frei féle indonéz kávéval próbálkoztam. Egyelőre nincs meg a megfelelő metódus. Némi hab képződik a főzőben, de pl. mire kiöntöm a csészébe teljesen eltűnik, köszönő viszonyban sincs azzal amit pl. a linkelt videóban látni.Mi lehet a gond? Mit kellene másképp? Van valami ötletetek?
-
Surda-
őstag
NIncs kedve valakinek,aki Bp-i, közösen kávét rendelni?
-
ronin s8
senior tag
Besz...ás! erre bezzeg van pénz!

-
ma megvolt az Extraction nevű kávés mekka a Bakáts téren (ROCKETEER főszereplésével). espresso, flat white és forró csoki, mindegyik nagyon rendben volt, ahogy a hely is. szerencsére a Giottónál komolyabb gép van a pult mögött, szóval minden adott a hasításhoz, ajánlott hely!

-
Daneeka
senior tag
Köszi a válaszokat! Jelenleg csak Aeropresst és mokkát használok, melyikkel érdemesebb ügyködnöm ha a bab fajtajellegére vagyok kíváncsi?
-
WiZARD
veterán
válasz
Daneeka
#24619
üzenetére
Kapucziner kávékkal elég változó élményeim voltak, de a legjobban sikerült se érte el számomra, azt amit a CM minden zacskóval hozni tudott.
(Persze ott a pörkölési dátum a vödrön, az nem rémlett, hogy zacsin rajta lenne. 5-10kg-s vödröt meg párszor megszellőztetik, mire elfogy belőle a cucc...)Én azt mondom próbáld ki, sok veszteni valód nincs.
-
lagoon79
tag
válasz
Daneeka
#24619
üzenetére
a CM csomagolása nagyon kreatív és tökéletesen megfelel a frissen pörkölt kávé tárolásához. a papíron belül van egy (asszem) alu réteg is, így bent marad aminek bent kell, az egyirányú szelep meg kiengedi amit ki kell. a pörkölés dátuma, pörkölés fajtája is szerepel természetesen a csomagoláson + kis leírás arról, h mit is iszol.
-
Daneeka
senior tag
válasz
WiZARD
#24618
üzenetére
Szóval ha személyesen veszem náluk és mondjuk legfeljebb egy hetes kávét viszek amit utána légmentesen zárható dobozban tárolok akkor rendben vagyok?
Azért kérdem mert egyszer voltam náluk amikor zajlott a pörkölés és minden vödrön ott a pörkölési dátum.
Ellenben CM-t rendszeresen csak papírzacskós kiszerelésben tudnék venni vidéken, ezekre rá szokták írni a pörkölési dátumot? -
WiZARD
veterán
válasz
Daneeka
#24614
üzenetére
Nem hiszem, hogy csak a pörkölésben lenne különbség.
Feltételezem, hogy a beszerzési forrás se feltétlen ugyanaz, CM-nál jóval kisebb a választék, általában egyszerre max 2-3 féle kávéjuk van.
Csomagolás is más. CM pörkölés után azonnal légmentesen záró zacsiba teszi, én általában náluk veszem, pár napnál régebbi pörkölésű kávét még nem kaptam. Kapuczíner amennyire láttam egy nagy vödörben tartja a kész kávét, abból mér ki, amikor veszel. Kaptam már rendesen lezárt zacsit is onnan, meg volt hogy épp csak be volt tekerve a teteje, és dróttal rögzítve. Hogy melyik mikori pörkölés náluk, azt a jótékony homály fedi (bár nyilván rá lehet kérdezni). -
ronin s8
senior tag
válasz
mester6
#24608
üzenetére
Ezek lényegében egyforma műszaki tartalommal készültek anno, talán csak a dizájn más. A Giotto oldalfala olyan koporsó-szerű.
Simán lehet, hogy ugyanazok a beszállítók, ugyanazokat az alkatrészeket szállították hozzájuk, csak a matricázás volt különböző, mint a darálóknál. -
peldzsó panama first shot: nice! (jó kávéteszter lenne belőlem)
-
soldier2
őstag
válasz
paljoc
#24596
üzenetére
Újabb kedvenc: Amúgy a Szarvasi kávéfőző az egyik legjobb kávét készíti és nemcsak OMNIA-ból...
(Tőlem már kértek 8 db-ot külföldről...) - amúgy a kávéról is azt gondolom, amit "Fék doktor" mondott "Nem kell mindenkit megmenteni". Páran megpróbálták, és még ők lettek lecseszve.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- KARÁCSONYI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Fractal Design Pop Air RGB 850W
- Huawei Quidway S5324TP-SI-AC - 24G, 4SFP, L2, managed switch
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi






)

Azóta nagyon finnyás lettem.
Egy Illy-t esetleg, ha nagyon nem lenne más lehetőség, még bevállalnék, de szerencsére vannak más alternatívák.
) kapszulás kávét, Nespresso-t. Azt kell mondjam, nem igazán előrelépés, sőt kimondottam egyirányú haladás egy durván drágább kávéfogyasztási utcába. A kapszulásak közül egyébként a Nespresso és az Illy a legjobb, ha mindenképpen ragaszkodnak - de ezen a fórumon szvsz kb ennyi a max ami kijön a témából.
Mi ennek az alapja, lehet tudni?

