Hirdetés
- hcl: Google Drive csatolása szerveren / Nextcloud integráció
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ketogén étrend
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- talmida: My Art II.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
Félreértés ne essék, tisztítani karbantartani természetesen kell (a legionella pl. nem vicc), csak hogy ezt szerelővel csináltassa az ember, az nem várható el. Amit én láttam Daikin garjegyet azon nem írtak semmit, nem volt elvárt évi karbantartás.
Ugyanakkor vannak gyártók, amelyek 5-6-8-10 év gari feltételéül kérik ezt, amennyiben ebben részt kíván venni az ember, akkor tehetik ezt (csak az alap jótállás feltételéül nem tehetik, és nagyon fontos kitétel még, mert nem nekem kell majd kardoznom a céggel meg a fogyasztóvédőkkel meg a békéltető testülettel, hogy: szerintem) -
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
Nekem Webklímánál, és évi egy van előírva.
-
Rabbitf_24
addikt
Nekem Daikinnál garis, 5 éve még úgy kaptam meg hogy kell évi 2 karbantartás.
Évente egyszer mindenképpen jó ha jönnek, átmossák az egész rendszert, nekem megy 24/7. Akik most vesznek így legalább tisztában vannak a jelenlegi szabályokkal, hogy nem kell 2, ezzel meg lehet fogni 5 év alatt nem kevés pénzt.#41gyuszos tudom, amennyi grafikont, elemzést, tesztet végignéztem mire a drágább mellett döntöttem
. De megérte szerintem, egyszer nem volt gond a cuccal pedig kapja rendesen. 5 klímával a ház és a garázs teljes fogyasztása a lehidegebb téli napokon (-15-6°C, nappal is fagyott) 45kWh körül mozgott, nyilván ahogy enyhül az idő ez nagyot droppol. Napelem, szaldóval meg teljesen jó. 
-
asdf_
veterán
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
Évi 2 hivatalos karbantartás kell hogy a gari meglegyen, erre figyelj.
Nem, nem kell. A Daikin évi nullát vár el, a szürkeimportos (így nem a Daikinnál garis) termékének a forrása pedig csak évi egyet (jogszerűtlenül amúgy, mint az összes többi, amely nullánál több, számlával igazolt karbantartást vár el).
-
Alusky
senior tag
Szén szerencsére ritka, nem tudom miért, talán az ára miatt vagy mert szar vele dolgozni. Ritka büdös, sokáig tart a felizzása addig okádja a torkot kaparó büdöset, sokkal rosszabb a fánál. A fának van egy természetes füstszaga ami sokkal kevésbé taszító, még ha nem is kellemes. Persze, ha nem lakkozott bútordarabok, műanyag, meg vizes fa van beledobva...
Azt nem tudom a klíma mennyire éri meg más energiahordozóhoz képest, nyilván attól is függ mi van kiépítve, mi a szigetelés, kinek mi a kellemes hőmérséklet, mert van akinek a pólóban boxerban 26 fokban rohangálás a minimum. Túl sok a változó. A klímát a többi elektromos eszközhöz hasonlítva van hatalmas előnye és ez hűteni is tud. Ez nem szokott leesni az átlag polgárnak.
A másik a mínuszban fűtés. A sok fogyatékos megveszi az olcsóbb klímát, büszke magára mennyire rafinált volt a spórolással, majd sír, mert a ködben, -5 fokban jégkockává alakul a gép, leáll 10 percenként meg veri a ventilátorlapát a jeget és a klímát szidja, hogy szar és alkalmatlan fűtésre. Hozzátenném, hogy sokszor a beszerelő cégek is ekkora ésszel vannak megáldva amikor tudja mit akar majd a vevő csinálni vele és nem olyat ajánl neki vagy rosszul szereli be pl. a vízelvezetést és tök jó hogy a tálcában áll a víz mert olvasztja, ha az elvezetőben meg már csonknál megfagyott. Vagy beteszik a legpárásabb helyre a telken.
Nem a klíma a szar, hanem nem megfelelő példányt vett, nem tervezték meg jól a kiépítés helyét stb. Simán lehet fűteni vele -15 fokban, ködben, mindenhogy, komplett házat, csak azzal. Nyilván multiblokkos kiépítésben több beltérivel.Még tálcafűtéssel, olvasztással, minden hülyeséggel együtt is 2 felett lesz a hatásfoka a klímának, ez is csak azon a két héten, utána 4-5 egész télen. A többi elektromos eszköz a Tescos olajradiátortól, ventilátoros hősugárzótól kezdve a mindenféle csodának hazudott paneleken át a 100k-ba kerülő Nordart kerámiaradiátorkig mind 1:1 fognak villanyból hőt csinálni, jelentősen szarabbak így, mint a klíma. Más téma, ha valakinek kellemes a 16 fok és agyonszigetelt a ház és nem túlméretes az életéhez akkor ezekkel is lehet akár olcsón fűteni.
Fáról annyit, hogy csak akkor olcsó, ha falun laksz és van külterületi telked benőve dzsungellal vagy erdőd. Ekkor sem olcsó, csak a Ft helyett a testeddel és időddel fizetsz, meg kell fűrész, hasítógép, bár ezek mára már nem túl drága eszközök és ritkán mennek tönkre. Meg utánfutó vagy egy Berlingo, Caddy, Kangoo stb. jármű. Ezek falun általában alapeszközök.
Ha erdőről veszed 1.7 méterben és magadnak dolgozod fel, nem kell szopnod a fadöntéssel, hazautánfutózással, nem kell hozzá erdőd legyen... 35-40k szállítással együtt a fa köbmétere, 6-8 körül fogy háztól függően szóval 250-280 ezer pénz telente. Havi 50k ez is és még dolgozol is vele, és szerintem havi 50k-ból kijön gázzal és klímával fűtés is egy átlagos családi házra. Úgyhogy nagyon nem olcsó fával fűteni. Itt csak azon múlik mi van kiépítve, mert nem éri meg váltani, hogy közel ugyanannyit fizess utána csak más energiaforrásra.
Szervizelni meg mindent kell csak máshogy, más időközzel, más pénzekkel.
Konyhakész fát meg se említem, mert drágább mindegyiknél és még azt is pakolgatnod kell, mert csak lerakják a kapudba. Szóval nem olcsó a fa. Inkább csak elterjedt, mert falun (értsd ezalatt a kertvárosi részeket is) sok házban kályha van és ha már ott van akkor használja.Ha meg új házat építesz és el kell döntened mi legyen, nem kapsz semmit előre amivel gondolkoznod kell, akkor gratulálok, mert gazdag vagy és nem a pénz a problémád így a fűtés sem lesz az.
-
-
iqkacsa
csendes tag
Tüzifánál nagyon számít, hogy hol laksz. Pesten nem éri meg (szerintem). Igaz már régi tapasztalat, de a kalodás fa erdészettől alapból drága, és még a szálítás is rájön. Ha olcsón veszed, akkor még rosszabbul jársz, mert átvernek a mennyiséggel. Falun meg simán megérheti, nagybátyám sokáig azzal fűtött. Én se szeretek klímával fűteni, de van kollégám, aki azzal fűt és nem panaszkodik.
-
Egyetértek, nem tudom hány klíma kellene egy 4 szobás családi ház fűtéséhez. Biztos, hogy nem elég 4 mert az csak a szobákat fedné le. Egy klíma takarítás/karbantartás ma már 10-15 ezer/db, igaz aki nálunk csinálta az szétszedi rendesen és úgy takarítja de minden évben kell.
Kis házban még jó lehet de ha nem megy folyamatosan akkor meg kihűlhet és több energia lehet újra felfűteni. Nekem nagyon furcsa ez a klímával fűtés de elfogadom ha valakinek ez a jobb.
-
balojazz
aktív tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Na jó, de ezzel a logikával (hogy klímával tudsz hűteni és fűteni is) gondolkodva: a gázzal meg megoldod a használati melegvizet plusz a fűtést... Ha meg vannak klímáid is, akkor lesz egy vészhelyzeti fűtési rendszered is. Azzal meg, hogy a klímákkal csak hűtesz, és nem fűtesz, minimum duplázod az élettartamukat, mert nem kell csapágyasra járatni őket. És nem kell kiépíteni a drága H tarifa rendszert sem, vagyis mondjuk egy több klímás háztartásban hosszabb távon megspórolod a klímacseré(ke)t és a H-tarifa kialakítását is, ami már szumma 1-2 millió is lehet, vagy több, mondjuk 10 év alatt.
-
gyuszos
tag
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
Csak hát a tiéd Perfera....
Nálam van kettő a lakásban, egy Sensira pedig kint a wellnessben, és hát nagyon nem egy kávéház a kettő. -
válasz
philoxenia
üzenetére
Gáz + Tüzifával együtt belül tudnak maradni a rezsicsökkentett áron. Amúgy nekem kcsit drágának tűnik ez a tüzifa, szerintem nem ennyiért vették nagyszüleim tavaly.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nem. A tűzifa ha veszed kb. sokszor annyiba kerül. Gáz, csak akkor, ha belül tudsz maradni a rezsicsökkentetten.
Tehát, pont általánosságban nem éri meg.
Ráadásul semmilyen más fűtési módszerrel nem tudsz hűteni... -
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Nincs 2 egyforma ház, szokások meg pláne így nehéz összehasonlítani, lehet neked nem éri meg de általánosságban véve hacsak nincs telepakolva napelemmel a tetőd akkor jobban megéri a tűzifa és gáz.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Kiszámoltad, hogy melyik mennyibe kerül? Linkelj már légy szíves forrást, hogy mennyi fa, mennyi kWh klíma, mennyi gáz, ha kiesel a rezsicsökkentésből! Természetesen lehet tüzelni ingyen fával, meg rezsicsökkentett gázzal, ha van, olcsóbban. Meg persze jó tudni azt is, hogy mi az a SCOP érték egyáltalán. Nekünk van ilyen klímánk, igaz korábbi verzió, nemigen alkalmas fűtésre, csak ősszel-tavasszal pár hétig. Viszont most van már ilyen is, amivel egészen jó lehet fűteni, hogy ne lépjük át a gázzal a rezsicsökkentett határt. Nem beszélve arról, hogy ha valamiért nincs gázfűtésre lehetőségünk, (készülék/hálózati meghibásodás) amíg van áram, addig tudunk fűteni vele...
Ha veszem a fát, tüzépi árral számolva, sokkal olcsóbb klímával fűteni... A gáznál, ha túllépem a keretet, tízszeres az ár. Villanynál kétszeres. Azaz, ha mindenképp túl kell lépnem a keretet, vajon melyik éri meg jobban? Nem beszélve arról, hogy klímával tudok tíz percig is fűteni, míg gázzal ez nemigen életszerű.
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Igen, nagyszüleim azzal fűtenek, klíma is van és gázkazán is. Nagyrészt a fát használják.
#34 nekem is volt több SE telefonom, azon nem volt furcsa, hogy szoftvert kell frissíteni mert nem csak telefonálni lehetett vele.
-
balojazz
aktív tag
Egyetértek. De hozzátenném még, hogy nem is komfortos: hideg padló, huzat, hang. Én egyszer teszteltem fűtéssel a klímáimat, de csak hogy működnek-e. A gáz sokkal komfortosabb és olcsóbb.
@GoodSpeed Nyaranta ritkán bekapcsolom őket, akkor jó szolgálatot tesznek. Jó, hogy vannak, baromi hatékonyak, de abban az évi 2 hétben napi pár órán kívül csak "dísznek" vannak. Olykor jól jönnek, ha nyáron el kell aludni, vagy kerti parti van, és a vendégeknek bent hideget csinálunk hűsölni. De ennyi. Ezért aztán nem is voltak nagy igényeim, 4 db Syen Bora (vagy mi a neve) bőven elég: ezek is kellően csendesek, inverteresek stb, és nem kellett utánajárni, hogy mi a legjobb. A wifit kipróbáltam, azonnal ki is kapcsoltam, nekünk tök fölösleges. Garit leszarom: 4 évesek, de gyakorlatilag újak, fejenként van bennük 50-100 óra hűtési üzemidő.
-
No nézetegem:

Ezzel így megy. WPA3-mat viszont nem szereti. -
Szerk: nem ide.
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Nekem pl bőven milliós tétel lenne kiépíteni a H tarifát. Eleve az 150K-200K, hogy elhozzák a falig. Aztán új szekrényzetet kellene kialakítani, majd belső munkálatok, és azokat helyrehozó melók. Mikorra térülne ez meg? Egyébként meg ugye bőven benne vagyok a fűtésprofilú gáz rezsilimitben szerencsére.
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Minden más rendszerhez képest.
-
btotyi
tag
Nekem Mitsubishik vannak, a háromból egy wifis, a másik kettőt IR Broadlink (kb 6e ft darabja) vezérli.
-
Alusky
senior tag
Ha face lennénk már itt volna 50 komment arról mennyire gagyi klímával fűteni, mert mindig jegesedik, plusz a leolvasztás, tálcafűtés annyit fogyaszt mint jellegű mondatok.
-
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
-
Rabbitf_24
addikt
Nekem megvan már 5 éve ahogy írtam, de még nem gondolkodtam rajt hogy telóról használjam, de meghoztad a kedvemet

Pont ilyen routerem van meshbe kötve egy másik hasonlóan jó Asus routerrel. Milyen appot kell telepíteni? -
-
Vesa
veterán
Ilyenből van nekem egy "D" verzió és ez az "E" is (évjáratot jelölnek). A "D" egy ipari hulladék, állandóan bugyog, máskor meg olyan mint amikor a pohár aljáról szürcsöli fel valaki a maradék folyadékot. Azt nagyon kifogtam sajnos. Az "E"-vel eddig nem volt ilyen problémám, az működik, de az még csak 1 éves. Azért nagyon érezni a másik három klímám minőségi "felsőbbrendűségét" (azok Fujitsu-k), már 4 évesek, de még mindig olyan halk mindegyik, hogy észre se veszem amikor mennek. Persze azok árban is másik ligába tartoznak.
-
-
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Köszi szépen.
-
Graphics
Jómunkásember
Mi nyáron ritkán használjuk, mert jól szigetelt a ház, viszont ha elmegyünk nyaralni, ettől függetlenül fel tud melegedni a ház alaposan, például akkor kényelmesebb bekapcsolni távolról, így már hűvös lakásba érkezünk.
Én alapból nem szeretem ha megy, mert azonnal begyullad a fülem a huzattól, így viszont már jobb állapotba érkezünk haza.
-
Használd egészséggel.
Nálam Gree modellek dolgoznak.
Amber Grey és egy Cosmo. -
-
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
Köszi, ismerem a szabályt.
Amúgy jó ez a kinti beépített hőmérő csak két dolog befolyásolja:
1. Keleti fekvésű a lakás, így reggel oda süt a nap
2. Az erkélyen önmagában is magasabb ilyenkor a hőmérséklet, plusz ugye a nap süti a kültéri is. -
Rabbitf_24
addikt
Nekünk 5 éve van a házban / garázsban 5 Perfera, 0/24-ben mennek beépités óta, hibátlanul. Évi 2 hivatalos karbantartás kell hogy a gari meglegyen, erre figyelj.
-
-
-
sonar
addikt
fw-t frissítettél a klímán?
-
A WPA3 a mellőzhető router sallangok között?
-
-
-
Graphics
Jómunkásember
Hát klíma témakörben eléggé ki vagyok okítva, egyik ismerősöm klímákkal foglalkozik, több mint 10 éve.
Jó döntés, hogy nem Samsung lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. De megérte szerintem, egyszer nem volt gond a cuccal pedig kapja rendesen. 5 klímával a ház és a garázs teljes fogyasztása a lehidegebb téli napokon (-15-6°C, nappal is fagyott) 45kWh körül mozgott, nyilván ahogy enyhül az idő ez nagyot droppol. Napelem, szaldóval meg teljesen jó.