Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- Fecogame: 1 laptop, 1 PC, 2 monitor, 1 hangfal. Hogyan?
- Fecogame: Cég felvásárlás - Volt már benne részetek munkavállalóként?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nem, mintha érdekelne az őrlő (persze jó lenne)
, de "UK only" a szállítás. Tudom, sokszor meg lehet győzni az eladót, de tapasztalatom szerint, aki a szövegbe is beleírja, azt elég nehéz. -
WarLock07222
tag
Ha valakit érdekelne egy kellemes kis örlő. Ritkán kerül fel ilyesmi a használt piacra
-
mclord
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Én így vagyok most velük [link] ( Colombia Sandra milena mora, de a chelbesajuk is kellemes volt) CaMo -t már váltottam Gardellire most úgy látom Gardellit váltom :)
-
WarLock07222
tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Van egy Discord csoport, ahol van minden hónapban kollaboráció egy EU pörkölővel (pl. előző hónapban a CasMoval volt), és van viszonylag értelmes nagyságú kedvezmény + mistery coffee, aminek a csomagolásán nincs semmi, csak filterre van pörkölve. Megy a verseny, hogy mi mennyire pontosan tippeli meg, hogy mi micsoda és negyedévente lehet nyerni értékes cuccokat
Pl. most Acaia Lunar mérleget.Szóval ebben a hónapban a Pucheronál volt/van 20% kedvezmény és mistery coffee.
Ha érdekel a dolog mélyebben, akkor írj privátban nyugodtan. -
rastacsz
tag
válasz
Kulbi
üzenetére
Igazából tele a net hasonló állapotú fej csövekkel, vagy mi a magyar neve. Ha rákeresel, h "e61 mushroom" v "e61 Trompete" akkor lesz pár találat. Volt aki 9 hónapos bezzeraról kérdezett, hogy normális-e? Illetve a whole latte love e61 fej tisztítós videóban is hasonlóan, foltokban krómmentes az a cső. Home baristan írták talán, hogy ez kb köztudott, ez van. Az ecm ezt a részt rozsdamentes acélból készíti, de van amelyik gyártó (rocket) kerámiából. De a nagy csavar ugyanúgy fog korrodálni, mert az továbbra is krómozott...
@WarLock07222, @Toobee
Ezeket merre lehet beszerezni? -
törölt tag
válasz
Kulbi
üzenetére
TDS-t nem számoltam meg nem is mértem ezeknél a barista vizeknél, pedig kéne, de a korrozivitás nem hiszem hogy TDS-függő lenne, inkább pH. Lehet hogy a Norda nem savas annyira.
Acélcsöves termoblokknál nálam nem olyan veszélyes ha nem semleges a pH, de azért javít az összképen, ha keverem a szűrt kancsós vizet csapvízzel, csak annyira, hogy eltűnjön a savas íz, ez kb. 1:4 arány szokott lenni 27 nk°-os víznél, automatával, karosnál meg beépített a kationos vízlágyító. -
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Találtam egy érdekes videót, hogy miként lehet igazítani az E-61 fejen lévő nyomógombot, hogy lehessen egy kis Pre-Infúziót létrehozni a Flow Control nélkül.
Adjusting Brew Switch for Line Pressure Pre-infusion -
Kulbi
aktív tag
válasz
üzenetére
Szia,
Visszaolvastam, hogy korábban számoltad. A Lelit arra hivatkozik, hogy nagyon alacsony a sótartalom amit használok és növeljem meg 20%-kal. Én ezt továbbra se tudom elfogadni, pl. a barista hustle receptekre hivatkozva én is ezt használom, ha ez lenne a gond akkor egy év alatt gondolom nem csak az én gépem rohadt volna szét.
Tehát ha 5 l víz esetén 0,3 g helyett 0,36 g szódabikarbónát és 0,8 g helyett 0,96 g keserűsót használok akkor egy év alatt nem fog szétrohadni az e61 fej.
-
WarLock07222
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Én EZT járattam most meg filterben, illetve tegnap reggel is már.

Utóbbi pár hónap emlékezetes kávéit mind kenterbe verte. Nagyszerű eperbomba kerekedett ki belőle. Tegnap próbálkoztam egy sima bloominggal, de az így elsőre nem volt annyira bejövős, mint a filter. Hamarosan rápróbálok espresso felállásban is, hogy mit ad.A csokaijaikat szerdán végigkóstoltuk. Ez volt számomraz az első próba a single origin csoki vonalon, de úgy tűnik nem az utolsó. Brutál, leginkább a 70%-os Nicaraguajuk
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Elnézést, nem jól fogalmaztam. Működését értem. Azt nem értem, mi alapján tudok döntést hozni amikor manuálisan irányítom a folyamatot és hogyan tudom a pörkölést pontosan befolyásolni.
Ráadásul második reccsig lehet vele pörkölni. Ettől, még szuper a gép, csak még nem találtunk egymásra.
Ha nem viszik el pár napon belül, akkor marad és befogom. -
Toobee
veterán
Ezt a már-már komikus vízkálváriát olvasva, a legjobb döntés, hogy BWT rendszert raktam be a konyhába. Mondjuk én is cipelem ugyanúgy a vizet, hétvégére is hoztam 3 literrel vidékre. Remélem, elég lesz
Spanyol pörkölő kávéja van épp terítéken. Gaggia Mini+Kinu párossal nagyon kellemes, igazi barackbomba.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
“Meg nyilván ha nem ezres/liter, mint a Fecoter”
Az 5l-es kannával csak 500/l. És 10.000 Ft (szóval 20l) felett ingyenes házhozszállítás. -
ferkoboy
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Korrekt!
-
válasz
üzenetére
"S egyébként szárnyal felfelé az ára, ugyanis immáron 280 Ft egy 2 literes."
ami azért egyáltalán nem veszélyes még mindig, csak a régi árhoz képest. Két hátránya a rengeteg műanyagszemét és a furcsa (hólé) íz, ami nekem nem jött be anno, mert átment a kv-ba.
Van valami kecskeméti cég, akik gyártanak kv vizet, minimális ásványtartalommal, de csak vonzáskörzetben szállítanak. Valami helybeli bennszülött felpróbálhatná és ha királyság, szerintem van az a megrendelés, amiért felhoznák Pestre. Meg nyilván ha nem ezres/liter, mint a Fecoter
-
-
p.lac
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Megcsinálná, amíg dolgozok, max 120 forintból 4 litert (persze meg kell venni, tisztítani kell, egy idő után tönkremehet).
-
-
p.lac
tag
Ha már vizezünk: a vízdesztilláló készülék is megfelelő alapot képez visszasózott kávévíz készítéséhez, ugye? [Pl.] ez.
-
lszlfrng
csendes tag
Tegnap megjött a vadi új Behmor 2020SR. Kicsomagoltam és hagytam pihenni egy kicsit.
Ma végigolvastam a kézikönyvet, megnéztem tucatnyi videót, de nem értettem meg hogyan működik.
A kezelőpanel, puritán kijelző, meg a többfunkciós gombok kicsit idegen nekem. Szinte biztos, hogy egy IoT fejlesztő találta ki az egészet.
Nem is mertem vele pörkölni, csak bekapcsoltam, lefuttattam az öndiagnosztikát és kikapcsoltam.
Meghirdetem eladásra, de gondoltam itt szólok mielőtt feltenném. Ha valakit érdekel keressen. -
Szabász
csendes tag
Sziasztok!
A kávépörkölés komolyan véve
vettem szelepes papírtasakokat, de nem tudom lezárni. Valaki ismeri ezt a fajta kávés zacskót? [kép] -
fragola.6035
aktív tag
Valószínű, hogy a DM víznek nincs élelmiszeripari tanúsítványa. Aki nem bízik a DM desztvízben, az vegyen házi RO-t vagy BWT-t, nem olyan bonyolult ez.
Mindkettő 55-60e.Ft-ba kerül.
Évi fenntartása kb. 15/30e.Ft. -
HSM
félisten
Mint írtam, az én véleményem szerinti lényeges különbség, hogy az egyik esetben a gyártó emberi fogyasztásra kifejezetten ajánlja, míg a másik esetben óriási piros nagybetűkkel rajta van a dobozon, hogy nem ivóvíz.
Tehát, az egyik esetben a gyártó felelősséget vállal, felelősségre vonható, hogy én azt ha megiszom, abból nem lehet bajom, míg a másik esetben kifejezetten nem.
Nekem ez megér 2X-es árkülönbözetet, főleg hogy nem fogy sok víz. Esetemben kőkemény havi 800Ft-ról beszélünk két főre, te ezért kockázatnál?
-
-
HSM
félisten
Egyszerűbb gazdaságosabb és szvsz biztonságosabb is alapból olyan vizet venni, amit emberi fogyasztásra is explicit ajánl a gyártó. Nálam ez volt a fő szempont választásnál, és ennek megfelelt a "Kávéfőző víz" nevű termék. Kb. 2L fogy hetente nálunk két személyre, ami így kb. 400Ft, ez még nekem belefér.
#112553 Visztula : Elvileg Norda is kapható : [link] . Bár sajnos én még azóta nem jutottam el odáig, hogy vásároljak is.
-
Srácok most ennnek mennyi értelme van itt 100hsz-en át?
Elég parát gyömöszölni egymásba a a tuti gyomorrákhoz, amit a desztvíztől vagy kapsz, vagy nem? Zéró haszon, sok műstressz.Aki vállalja a kockázatot, azt hagyjuk békén, akinek meg van erre kerete, használ szűrőt, Fecotert, pí-vizet és barátaikat.

A Vera most tuti nem ajánlott, ezt @Visztula kikutatta hitelt érdemlően.
-
-
HSM
félisten
Engem egyébként a laboros vizsgálat sem feltétlen győzne meg az alapvetően nem ivásra szánt vizeknél. Hiszen, hiába pl. egy minta rendben van, biztonságosan iható, semmi nem fogja garantálni, hogy a fél év múlva vagy másik palackból vett minta is az lesz....
Ha pedig bajod lesz esetleg tőle, az sem fog senkit érdekelni, rá volt írva, minek ittad meg.... -
-
macmelon
csendes tag
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
Értem a frusztrációt az ügyben, hogy miért kell fél évente ismételni, de nem találtam visszakeresve egyértelmű megoldást, szerintem azért, mert (jelenleg) nincs konszenzus, 1-2 teljesen egyértelmű megoldás (és van, aki szükségesnek érzi az érvrendszerét újraismételni, amire az vesse az első követ, aki még nem tette).
Ha valakinek van energiája, összeírhatja a + / - érveket és megoldásokat, és azzal ezt meg lehet előzni (részben). Nekem sajnos nincs, cserébe, ha a jövőben olvasom a témát, inkább érdekelni fog, mint bosszantani.
Peace, out.
-
HSM
félisten
válasz
macmelon
üzenetére
Én ilyenre váltottam a Norda után (én is a II. pontod okán).
Egy 13. kerületi Bio-boltban szoktam beszerezni, problémám nem volt vele, tiszta, nincs szaga, a kávé is jó vele.
Én mondjuk csak étkezési szódabikarbónát keverek bele jelenleg, ami az okosok szerint íz szempontjából nem tökéletes, illetve egyesek szerint kellene még az optimális ízhez keserűsó, de ezekhez nyúlni még nem volt igényem. -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
a fogas meg jöhet a tányéromba. /nem a ruha
/ -
-
macmelon
csendes tag
válasz
üzenetére
Köszi! Palacokzva RO-t nem kapni egyébként?
Hogy kicsit magamnak is válaszoljak. Ez talán? https://www.magyardrogeriakft.hu/kavefozoviz-2000ml-10880
-
törölt tag
válasz
macmelon
üzenetére
Szerintem a RO víz a legolcsóbb megoldás. Igényel egy 30-60e Ft körüli befektetést és van éves fenntartási költsége, de ár-érték arányban megéri. Attól függ, mennyire fontos a barista vizek pontos receptjének betartása. A legegyszerűbb meg, ha csak a gép védelme fontos, a kationcserélő gyantapatron amit egyes kávégépeknél a csővégre lehet rakni amit a víztartályba kell lógatni, vagy típustól függően, nálam a Catlerben egy kivehető, regenerálható vagy cserélhető patron ami fél évig is bírja egy regenerálással.
-
macmelon
csendes tag
I. Ne fogyaszd, mert a desztvíz árt -> keveset iszok és visszasózom, nem magában fogyasztom.
II. Ne fogyaszd, mert nem figyeltünk rá, hogy ne kerüljön bele pl. a palackozásnál olyan, amit meginni nem ajánlott -> nem iszom meg (én legalábbis).Ezt a kettőt kell szerintem szétszálazni.
Az elsőre való reakció ebben a topikban (szerény véleményem szerint) nem releváns, ezt szerintem mindenki érti itt.
A második esetében pedig mintha nem tudnánk a választ. Innentől kinek-kinek a maga döntése, hogy mit vállal be. (Az is logikus, hogy ami belekerül, az mondjuk a vasalónak nem árt, a halak is tűrik/nem vagyunk velük óvatosak annyira. De az is, hogy ha jó a halaknak, jó nekem, vagy, ho gy nem lehet benne annyi - ezek egyéni vélemények, nem tények, győzködni egymást lehet, de ebből többet nem tudunk meg.)
(Szerintem a visszasózás az extració és élvezeti érték miatt fontos egyébként, nem egészségi szempontból, de ez mindegy.)A patika, ha jól értem, az egyetlen olyan felmerült beszerzési forrás, amit a II. nem érint. Ha van további, akkor én személy szerint örülök, ha jelzitek! Ne vesszünk el abban, hogy elbeszélünk egymás mellett.
-
törölt tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Na meg ha a hal megdöglik, megdöglik. Nekem a szaga nem tetszik, lehet hogy csak a flakonokat tárolták rossz helyen, olyan acetonos nyitás után, ami nem bizalomgerjesztő, le is álltam vele. Igazán rossz akkor volt amikor csapvízzel felesben próbáltam lágyabb de nem teljesen lágy vizet keverni, büdös volt mint a pocsolyalé. Azóta csak szimpla gyantás szűrőt használok, AquaOptimát, ami a legolcsóbb Tesco-s Brita-kompatibilis szűrő.
-
TakiUZ
tag
Magával a desztillált vízzel nincs baj, hisz onnantól kezdve, hogy kávé lesz belőle egy oldat lesz, nem fog problémát okozni. Meg egyébként is, mint írtátok, literszám kéne inni 0-ás vizet, meg kb nem enni semmit, hogy probléma legyen. Az eredeti hozzászólásomban arra akartam rávilágítani, hogy ezeket az ipari deszt. vizeket vegyi üzemekben gyártják általában, ott ahol az ablakmosó, fagyálló, stb. folyadékokat. “Vízkő mentes”vizet, gyártanak, hogy ne legyen vízköves a vasaló, hűtőkör stb. Mivel nem élelmiszeripari célra készül, senkit nem érdekel ha van bent olyan anyag, amit nem olyan jó meginni. Ezért van rajt, hogy fogyasztásra nem alkalmas, védi magát a gyártó.
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mi a te érved? Hogy nem vagy hal?
-
válasz
bigmasterg
üzenetére
két presszó együtt nincs 1 dl, full-full kiherélt vízből is tökéletesen egészséges (pontosabban nem egészségtelenebb, mint a kávé úgy amúgy)
-
rastacsz
tag
válasz
bigmasterg
üzenetére
Az a sok azt jelenti, hogy 14-17liter de akkor nem lehet sem ételt, sem más italt fogyasztani. Ekkora mennyiség esetén a csapvíz is problémás....
Kivétel persze a sportoló és fizika munkát végző, ahol az izzadás miatt ásványvízzel, vagy isotoniás italokkal gyorsan pótolni lehet az ásványi anyagok egy részét.
Ha valaki tud németül, egy linkekkel megpakolt blog bejegyzés [link] -
bigmasterg
addikt
-
rastacsz
tag
válasz
macmelon
üzenetére
Nem értem. Desztvíz magában nem ajánlott fogyasztásra. Ezért írják rá. (meg már említették, hogy nem élelmiszeripari üzemben készül)
Viszont a dm saját márkás a vde és din desztillált vízre vonatkozó szabványoknak megfelel.
Egyik desztillált víz sem fogyasztható hivatalosan. A sterilizált, orvosi felhasználásra szánt sem fogyasztható.
Annak ellenére, hogy nem a vízzel, ivás formájában, hanem élelmiszerekkel, éves formájában visszük be a legtöbb ásványi anyagot, Európában általános mondás szerint nem javasolt desztvizet fogyasztani.
Anekdota vagy sem, nem voltam még arrafelé, de elvileg a délkelet Ázsiában a palackozott vizek nagy része desztvíz.
De a lágyított vizet sem szabad egyesek szerint fogyasztani.Most rákeresve a sprinkle márka pl 14mg/liter összes oldott ásványi tartalommal bír, az összes keménysége (CaCO3) 1mg/liter. Ez szinte nullás víz...
-
home.barista
csendes tag
Desztvíznél nem mindegy, hogy milyen ioncserélővel készül. Meg a tisztasági foka sem mindegy. Az élelmiszer kategóriának sokkal nehezebb megfelelni. Nem véletlenül legalább 2x annyiba kerülnek az élelmiszertisztaságú desztvizek, mint a nem élelmiszer kategóriájúak.
-
-
sz.zs.
őstag
válasz
bigmasterg
üzenetére
Értsétek már meg, hogy a kávéként elfogyasztott napi 1-2 dl deszt. víz nem fogja felborítani az ásványi anyag háztartását senkinek, pláne, hogy vissza van sózva! Az más kérdés hogy a tisztasága vitatható a nem patikainak. De ugye az is kiderült már itt régebben, hogy a kávépogácsa még az alumínium ~ 90 %-át is kiszűri a vízből.
Csápájev mérése: [link]
-
-
macmelon
csendes tag
Köszönöm az infókat mindenkinek!
Ha a DM-est mondjuk elvetjük, akkor mi a legkedvezőbb árú desztvíz-szerzési lehetőség (nyilván olyanra, ami élelmiszer minősítésű)? Egyszerre max 5l, és nincs módom gépet venni/beszerelni?
Patika esetleg? -
iatti
aktív tag
-
TakiUZ
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azért ez nem teljesen így van. Azért írják rá, hogy ne fogyaszd, mert nem élelmiszeripari célra készül, nem élelmiszer gyárban. Míg mondjuk egy ásványvíz palackozóban azért elég sok mindennek meg kell felelni, addig egy ipari célra gyártott desztillált víznél nem.
-
válasz
macmelon
üzenetére
na látom régen frissítettem az oldalt és más is az én érvemet hozza. Nem baj, nem törlöm mosmá
Az általánosan elfogadott fő érv (nem feltétlenül igaz, de ez más tészta), hogy desztvizet nem fogyasztunk magában. Mivel akvarisztikai célra ajánlják és a halak köztudomásúlag igen kényesek a vízminőségre, a víz nyilván tiszta, nem lesz bajod tőle ilyen értelemben.
-
-
törölt tag
Rontsak a helyzeten?
Akvarisztikai és labor célra megfelelő, lehet vele akkucellákra rátölteni. De mivel nem vagyok se hal se robot, inkább csapvizet gyantázok, bár vízkémiával foglalkozó emberek tiltakoznak még a kancsós víz ellen is, de nem nekik kell savazni a kávégépet kéthetente.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- RTX 50 széria nvidia app kód beaktiválás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mobil flották
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R7 5700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA Corsair 650W
- Honor Magic 7 Lite 256GB Graphite Megkímélt állapot 8GB RAM 6 hónap garancia
- 27% - ASUS VivoBook S15 OLED! Snapdragon X Elite / 16GB DDR5 / 1TB NVMe Notebook!
- Asus RP-AC87 AC2600 Wi-Fi range extender
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4322
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, de "UK only" a szállítás. Tudom, sokszor meg lehet győzni az eladót, de tapasztalatom szerint, aki a szövegbe is beleírja, azt elég nehéz.
, mert így még tisztább)
évente 2x végig kell ezt játszani, mert valaki előhozakodik vele újra és újra.
Egy 13. kerületi Bio-boltban szoktam beszerezni, problémám nem volt vele, tiszta, nincs szaga, a kávé is jó vele.
/