Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sgery
őstag
válasz
bigmasterg
üzenetére
Nekem decemberbe jön meg a NZ, eddig FAG-ot használtam - majd ha előttem lesz mindkettő, megnézem van-e különbség.
Amúgy rendkívül jó a FAG ízre, de a pangó kinyerése macerás, minden őrlés után rá kell pumpálni - jó esetben pont annyi jön ki mint amennyi belemegy, de inkább 0,5g körüli különbség távozik pumpálás után. Aztán az majd a következőbe landol, így lesz néha 16g bemenetből 17 kimenet. Viszont rendkívül gyorsan és könnyen lehet takarítani.
Mióta biancával főzök, sokkal finomabb őrleményt használok, mivel itt elő tudom áztatni és sokkal - de sokkal sokkal jobbakat tudok főzni vele - viszont ennyire finom őrlésnél picit rögös az őrlemény. Kíváncsi vagyok NZ-nál is hasonló-e az őrlemény ilyen finom őrlés esetén. -
bbalint01
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Szia! A monogram alapján te lehetsz, aki anno beszerelte, lehet hogy az imént neked írtam magánban.
Nem egy kávényi mennyiséget mértem, és nem pár fok az eltérés, hanem 1 liter víz jött át a gépen, és a kimenő hőmérséklet be van állva, nem emelkedik lassan. 20-30 fok eltérés ennyi mennyiség után szerintem teljesen elfogadhatatlan, biztosan mérési vagy szabályozási hiba.
Ráadásul ha 120 fokról levettem a beállított hőmérsékletet 60 fokra, akkor a szabályozó engedte visszahűlni a vizet és a rendszert, és a végén így lett 45 fokos. -
zolnagy
őstag
válasz
Parci
üzenetére
Egyszerűen az volt, hogy nem tölcsérrel töltöttem a vizet és egy kicsi félrement a műanyagra. És a mellett lefolyt a hátfalon, ami elég volt, hogy rövidre zárja az SSR két pólusát.
A tálca alatt nincs semmi,
Ez a pici betöltőnyílás egyébként minden, csak nem kényelmes. Saját káromon tapasztalom, hogy tölcsér kell hozzá.A Loxealt köszi. Sztem most nem fogom egy ideig használni a gépet, aztán, ha majd lesz kedvem, szétkapom és beragasztom a tetőt.
-
válasz
bbalint01
üzenetére
Próbálj meg egy autotune-t. Nem tudom segít e.
To autotune - holding down the set button until you get to the CtrL setting, and choose ‘2’. Then keep pressing set until it goes back to the standard display screen. After a few seconds, the lower screen will flash ‘AT’ as it auto tunes. It will likely overshoot whatever temperature you set it to while it calculates the optimal settings. This can take a few minutes or a few hours. -
válasz
WarLock07222
üzenetére
akkor nemtom, hogy küzd vele zolnagy... körbe kell szilózni a betöltőnyílásnál

-
mabandi1
tag
Sziasztok. Eladó lett a kis gépem, hátha érdekel valakit.
https://hardverapro.hu/apro/lelit_pl41tem/hsz_1-50.html -
ribarszki
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Köszönöm, ez nagyon jó hír! Már csak bbuffy-t kellene rávenni, hogy váljon meg külön a fehér NZ-től
-
bbalint01
csendes tag
válasz
stereofan
üzenetére
Köszi, kiszedtem azt is, meg leszereltem a kifolyó csőrt is, abban is van ilyen redva. Azokról is csak ennyi jött le.
Kipróbáltam, hogy beállítom a PID-et 60 fokra, akkor pedig engedte az egészet visszahűlni, majd beállt a szerinte 60 fokra, ami valójában 45 fok. Szóval tényleg a PID a hiba, nem a kazán.
Ez egy ilyen SESTOS PID:
Rákeresek neten.
-
brumi1024
veterán
válasz
bigmasterg
üzenetére
Nem mondanám hogy jobb vagy rosszabb, hanem más. Cukrásztölcséres Majorhoz képest is jelentősen kényelmesebb a Niche, de ízre más.
-
WarLock07222
tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Max 0.1-0.2 ami tovább megy a következő adagba (ugye ez leginkább állításkor és kávé váltáskor izgalmas), de ez nem igazán okoz kimérhető vagy ízlelhető különbséget. Tényleg nem kell foglalkozni azzal, hogy mit mi után és milyen fokozaton őrölsz. Egyedül a filter -> espresso iránynál érdemes egy jó 1-2g-t átküldeni üresben, ami nem kerül az italba, bár nem tudom mennyire használnád filterre is

@Parci: Az elektronika a gép hátfalán van, a fém lap mögött, amit a 2 csavar tart. Ott legfeljebb "átutazóban" lehetne víz, ha nagyon mellé kerül a tartálynak. Pacsáláskor nem igazán.
-
-
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
a tálca alá eleve tud úgy is kerülni, hogy pacsálásnál egyszerűen a tálca mögött folyik be, szóval, ha ott lent van elektronika, az nem az igazi (persze eleve lehetett volna picit ügyesebben csinálni magát a gépet is, de az már mindegy)
-
ribarszki
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nagyon kedves vagy! Akkor mint NZ tulajhoz, lenne egy kérdésem. A reggeli, délelőtti flathez leginkább Alza kávét iszunk. De a délutáni eszpresszóhoz Specialtiy kávékat, most éppen 4 félét várok Balázstól (Roastopus).
Ami Fagnál zavaró, hogy a délutáni közepesen világos spec kávéba a daráláskor kerül a délelőtti klasszikból is.
Az NZ mennyire zeró a retention? Az a gyakorlatban is működik, hogy a délutáni darálásba nem kerül a délelőttiből kávé? Mi a tapasztalat?
-
WarLock07222
tag
válasz
ribarszki
üzenetére
A csokibombához szerintem az NZ is kiválóan jó lesz, sőt... Nem aggódnék azon, hogy nagy minőség különbséget / visszaesést érzékelnél. Ha esetleg van benned némi kétely, akkor fel tudok ajánlani pár kóstoló shotot, ami NZ-vel készül, ha hozol magaddal Alza kávét

@Parci: Ebbe bele van gyömöszölve az SSR is, szóval nem kifejezetten szereti, ha a gép hátfalán keresztül a tálca alá folyik a víz. Bár nálam nem volt példa erre, hogy elektronikai gebasz legyen a feltöltésből.
-
bbalint01
csendes tag
Még egy kérdés felmerült, ezúttal a PID-del kapcsolatban.
Kb fél-egy órával ezelőtt kapcsoltam be a gépet. 93 fokra van a PID beállítva, és a kifolyó vizet max 68 fokosnak mérem, majd ez lecsökken 60 köré, és nem is melegszik vissza. Az ujjamat simán bele tudom mártani fél mp-re.
Ezután beállítottam 120 fokot a PID-en, így az elején kijött 74 fokos víz is, de utána ugyanúgy visszaáll kb 65 fokosra. Ebbe a vízbe is picit bele tudom mártani az ujjam, a fém bögre egyáltalán nem éget.
Mindezt a zuhany alatt mértem, a szűrőkosár nem volt a helyén.
Ez normális? Ennyit tud a Gaggia kazánja? -
ribarszki
őstag
válasz
bigmasterg
üzenetére
Pontosan megfogalmaztad a lényeget. Őrlemény minőségben biztosan nem jobb. De a pangó meglehetősen zavaró. Már így is sokat elértem, hogy 1gramm környékére szorítsam, de egy NZ-t sokkal kényelmesebb lehet használni.
Igen. a FAG-ot is lehetne "tölcséresíteni", de az elektronika útban van. Ennyire moddolni most nincs kedvem. Már így is kiszedtem a villát, terelőmezt tettem a kilépő cső kis barlangja elé. Ezért szeretnék egy NZ-t behúzni, a FAG-ot garival pedig ár alatt eladni.
Azért kicsit mindig megremegek, mert az Alza kávéból 20-as Superfine kosárral olyan csokibombát húztam.. Nagyon jó a RedSpeed késpár, masszív a felépítés, de a kilépő csövet művészet volt így félretervezni. -
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
bigmasterg
üzenetére
Mindegyik őrlő tudja a "Zero retention"-t, ha van ecseted, csavarhúzód, porszívód, pumpád, stb. A NZ meg önmagában is (majdnem). (Bocs, nem bírtam ki...
) -
zolnagy
őstag
válasz
zolnagy
üzenetére
Levettem a miniGaggia hirdetését, mert szét kell újra szednem

Délelőtt vízbetöltésnél egy kicsit félrement a víz és levágta a biztosítékot. Szétszedtem, kipucoltam, szárítottam, jó lett.
Gondoltam iszom egy kávét, elkezdtem melegíteni (90 fok a cél) és szépen melegítette. Már amikor 90 fok fölött is melegített, akkor már gyanús volt. Valahol 95 fok fölött egy nagy pukkanás és ismét levágta a biztosítékot.
Szóval egyenlőre nem eladó, mert így senkinek nem adnám oda.
Most egyenlőre elegem van a gépből...
Ha lesz rá egyszer kedvem, időm, szétszedem és megnézem (lehet, hogy az ssr ment tönkre). Valamint a kazán tetejét beszigetelem, mert ott is jöhet elvileg ki víz.@sz.zs., Parci, milyen anyagot használtatok a kazántető szigetelésére?
-
bigmasterg
addikt
válasz
ribarszki
üzenetére
Az NZ amúgy őrlemény minőségben jobb, mint a FAG? (Azt tippelném, hogy nem). Gondolom a pangó az egyetlen probléma.
A mazzerek meg ugye úgy tudják a zéró retentiont, hogy közvetlenül hozzáférsz a garathoz és onnan ki lehet ecsetelni a maradékot.
Elviekben egy cukrásztölcsérrel az Allground is tudná ezt, nem?
Az más kérdés, hogy vagy fixre kellene kötni az elektronikát, hogy az oldalsó bekapcsolóra már őröljön (faterom mazzere van így), vagy ki kellene kötni pl oldalra külön a kis kezelő panelt kijelzővel, ahonnan vezérelni lehet az örlőt.
Csak egy ilyen új eszközt gondolom senki sem kezd el ennyire moddolni. -
-
Krajcsi
csendes tag
Van bárkinek gyakorlati tapasztalata filteres kávé szemszögből, hogy az SSP unimodal és multi purpose kések között mi és mekkora a különbség?
Ma még tudom venni 50-ért az MP kést, nem sokára lesz Szegeden az unimodal is, de az már 60 pénz lesz
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Parci
üzenetére
Én sem akartam, aztán lett, 170€-ért sikerült egy új Lunart elhozni.
Jobb KV-t főzök? Nem. Jó, hogy megvettem? Jó. Figyelni kell az aukciós stb. oldalakat. Sőt, szürkéből ugyanott még 155€-ért is volt ott pár darab. Aztán kitettem az eszpresszós Discordra, el is fogyott. -
nrbx
tag
Hello, Beurer KS36 mérleget hasznalok a kávé kiméréséhez, még csak kb. 1-2 hónapja. Utóbbi napokban szinte használhatatlan, mert nullázás után magától növekszik a megjelenitett szám, szépen 0,1-0,2g-mal ugrál felfelé, rövid időn belül már 2-3g-ot mutat úgy, hogy még kávét nem is tettem az edenybe. Valakinek volt ilyen tapasztalata ezzel a mérleggel?
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
köszi neked is! az "eredetit" nem ismertem, a klón megvolt. ezekre nem váltanék, nagy eltérés nem lenne a mostanitól (azt figyelembe véve, hogy nekem súly/idő elegendő, az meg van), bár talán beférne a GC tálcára, ha be akarnám szenvedni. árában akkor már szimpatikusabb a Felicita.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Brewista v2-t nézted? Én nagyon szeretem, ideális a mérete, cseppálló, stopperes, különböző mérési funkciói vannak és sosem merül le (ha mégis, tölthető).
A oenelevennél a legolcsóbb (30e), de ott most nincs. Itt viszont kicsit többért van készleten: [link]
Vagy ha az extra funkciók és a stopper nem kellenek, akkor sokkal olcsóbban van méretazonos kínai klónja, ami a mérleg funkción kívül nem tud mást, viszont azt kiválóan: [link]
Ez a fajta van egy csomó helyen, találhatsz olcsóbban is, csak arra figyelj, hogy az 500 grammos méréshatárú legyen! -
Toobee
veterán
válasz
p.lac
üzenetére
Téesz Geisha - La Gabriela * Kolumbia. Gesha vonalon azért nem egy csoda valami, de akciós árán (3190 Ft) egészen jó. Ez a profil kifejezetten jól állt neki. Paljoccal kóstoltuk a céges Lelittel, meg Aeropressben is, de azok után nem akartam volna újra venni ezt a kávét.
-
-
NagyGL
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Ahogy többeket itt, engem is a feleségem szoktatott rá. Kapszulákkal és Tschibo-val kezdtük (sok tejjel és cukorral
), aztán a hardcore vonalat én hoztam be, mikor két éve véletlenül rátaláltam erre a fórumra. Életem eddigi legdrágább fórumolvasása volt
, de megérte! Igazából mivel a feleségem is szereti a jó kávét, örülünk, hogy van egy gyerekek mellett is űzhető közös hobbink. Az első másfél évben szigorúan presszóztunk, aztán a feleségem rákapott a filterre, úgyhogy most már felváltva csináljuk. Van, amit ő is el tud készíteni, bár most a gyerekek mellett inkább én főzök neki 
A tág család nagy része nem érti, nekik a mi kávénk túl erős, úgyhogy tartunk itthon egy Aldis kávéfőzőt is a rokonságnak

-
Toobee
veterán
Ha nem a 9B mellé kéne, én nem venném újra a Timemore mérleget. Szerintem túl nagy, ez filterezni való cucc. Téged nem csinál ki ez a mindenre érzékelő gomb? Elég, ha csak közelítesz, már reagál rá.
Egyébként jött most ki új mérlegük, ami már jó lehet másra is, Nano néven. -
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
reggel 1-2 órát eltoltam a GC-re, bár nagyon szép állapotban jött, eltakarítgattam még, van egy kis kattom nekem is. bekerült a helyére, a Delonghi végleg kiugrott. úgy csillognak a Dedica kosarai, mintha új lenne, makulátlan lett. (az mondjuk vicc, hogy a citromsav készlethiányos mindenhol és 3100/kg áron akarják adni, ahol van...).
takker előtt azért megvolt a főzőverseny is, két fontos tanulság adódott. az egyik, hogy még rengeteget kell tanulnom a GC-vel, az első 1-2 hét nagyon ismerkedős lesz. a másik, hogy még így, bénázva, rossz őrlemény finomsággal, kicsit megégetve is jobbat ittam vele, pedig a Dedicát már azért ismerem. szép remények.amiben kérnék tippet, hátha van ötletetek - bár ahogy olvasgatok, ez egy nyűgös és kiaknázatlan terület... csinálhatnánk egy céget, amit Acia Lunar kopikat gyárt, 0.1g-s alis belsővel, igényes, kompakt házzal, 5 ezer pénzért... agyrém, hogy nem lehet normális méretű vagy árú, egyszerű mérleget kapni. van egy ilyenem, nyilván alis, volt vagy 10 dollár, de ez a tálcára nem fér be, inkább V60-hoz szeretem. mindenki az egyszerű, olcsó 0.1/100g szürke vackot használja?
#113142 Parci: szerintem is

#113143 koxx: thx! ez pofás, de pont 3-3 centivel nagyobb, mind ideális. az a bajom alapvetően, hogy nem lelek 10x10cm körüli darabot.
-
válasz
Toobee
üzenetére
a nyomást a kezemmel érzem, a testemben szétáradó flow-t meg a szememmel látom (de szintén érzem, mert ha gyorsabb/lassabb a lefolyás, a szokásos nyomás is más).
igen, tudom, ez így tök gáz kávéfasiszták földjén.
viszont a kávék korlátja 90%-ban az, hogy épp eleget pihent-e az adott pöri. nem a nyomás, nem a fló, nem a gép és fura módon még csak nem is az állandóan változó nüanszok a pörkölési körülményekben. lehet, hogy nagyképűségnek hangzik, de azokból mind csak az változik, hogy így finom vagy úgy finom. a sok-sok vacak kávé elkerülésében már elég a rutin.
ezért is adtam el az űrkütyüket.
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
nem igazán értem a kérdést
(de én csak vicceltem egyet toobee beírására, nem volt komolyabb mondanivalóm az ügyben)
-
rastacsz
tag
Érdekes volt olvasni, thx.
Nálunk a feleségem mondja, hogy nem érdekli, de nem hiszek neki.
Néha megkóstolja, ami készül, de nem annyira kávés. A cuccokkal kapcsolatban magam kell meggyőzni, Ő többször mondja, hogy vegyem meg. De mi indokolja a 83-as ssp espresso kést, vagy az acaiat, hogy legyen egy mérleg, ami befér a flair alá és időt is számol? A decent mérleget még talán bevállalnám, de az acaia lunar vagy pyxis?Amúgy van ötlet, hogy a babakocsi első kerekében a csapágyakat hogy lehet kiszedni? A két távtartó /persely együtt forgatja a csapágyakat. Műanyag kerék, tuti nem áttolós.
-
-
zolnagy
őstag
válasz
Papacoffee
üzenetére
Azt nem is vitatom, nekem is tetszik, de a 2 millás hirdetés sztem kamu.
-
Toobee
veterán
válasz
rastacsz
üzenetére
Nálunk nagyon elfogadó a párom, pedig nem egy nagy kávés. DG van otthon neki, azt issza. Simán a gyerek cuccai melle elment múltkor felvenni a mobil szettemet, mert tudta, hogy dilinyós vagyok és addig remegek, még meg nem szerezem
Acaia mérleget mondjuk nehezen értette meg, kiguglizta mennyibe kerül. -
zolnagy
őstag
válasz
Papacoffee
üzenetére
Majdnem megkérdeztem, hogy hol kerül ez 2 millába, mert az új ára inkább az 5-öt közelíti, de látom, hogy jófogáson van egy, de semmi leírás, csak pár kép. meg kapcsolatfelvételnél semmi, úgyhogy kamu sztem.
-
Krajcsi
csendes tag
Jól le van akciózva a két 64 mm-es SSP kés Szegeden. Van valakinek összehasonlítása filter vonalon, hogy mi a különbség az unimodal és multi- purpose kések között?
-
Nertpaelg
tag
válasz
iatti
üzenetére
Januárban 70-ér ment el egy "fragolás" fekete SJ, babtartállyal, 5 kg-nyi "koptatással", szóval nem éreztem felhatalmazva magam, hogy többet kérjek. Főleg, hogy emlékeim szerint anno én is kb. ekörül fizettem érte.
(Persze mást ért 75K akkor és most. de a gép is öregebb lett.) -
general
addikt
válasz
Nutra
üzenetére
Wow, köszi a YT linket , hát ez érdekes, nem is tudtam erről a rejtett menüről. Kár, hogy nem tudom megmérni, az én pides Annámon milyen a különbség a kijelzett és a valós vízhő között, így hiszek a csávónak és 4 fokkal megemeltem az offset állítást, így akkor most elvileg max 1 fok a különbség.
Más.
Az utóbbi néhány hétben jelentkezett az a fura dolog, hogy gőzölés közben, bár nem mindig, főleg, ha dupla adagot gőzölök hosszabban, egy idő után pukkan egyet a cucc és a gőzkar mellett kipöffent egy adag gőzt. Eddig sosem csinált ilyet. Mi okozhatja ezt?
-
válasz
rastacsz
üzenetére
nálunk a feleségem kért meg anno, hogy legyen már valaki kávés megoldás itthon. addig sosem ittam kávét, azt sem tudtam, hogy mi az. nekiálltam rákeresni a neten, hogy mi-merre, kidobta az index kávéológia fórumot...
...a többi történelem

(teljesen egyezik az ízlésünk, presszó ezerrel, ő néha cappuccinót kér. ha egy pörkölést elb.sztam, onnan tudom, hogy diszkréten mindig cappuccinót kér, amíg az el nem fogy
) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
rastacsz
üzenetére
Igazából feleségem szoktatott rá a kávéra, én előtte csak kivételes esetben ittam. Igaz szarvasi / kotyogós vonallal kezdve, 2 dl tejjel meg 4 kiskanál cukorral

Tulajdonképpen filter vonal is az ő ötlete volt először, szóval a hattyúnyakú kancsót meg az 1-3-as Chemexet meg a v60-at "ő vette". Aztán átvettem tőle a kormányt
Drágább őrlőre kicsit nehéz volt rábeszélni, de mindkét upgrade-nál elismerte, hogy tényleg jelentősen jobb a végeredmény.
Újabb csészékért / bögrékért általában ő is odavan
(csak már nincs hova rakni őket) Meg april-es kit is nagyon tetszett neki is, szóval arra se volt nehéz rábeszélni, hogy születésnapi ajándéknak kapjam (megjegyzem többet használja a csészét, mint én
).Viszont espresso vonal egyáltalán nem jön be neki szóval értelemszerűen nem is érdeklődik abba az irányba, meg én se érzem reálisnak úgy beleölni a pénzt, hogy csak én használnám, és én se napi szinten.
Szerk:
Kávét kezdetben meg lattés / cappucinos időszakban ő főzte, eleinte filtert is, de aztán én szívesebben kísérleteztem vele (meg akkor kerültem home officeba, szóval többet is gyakoroltam), szóval azóta én főzök mindig kávét."Meg úgy általában a család többi tagja mennyire tart hülyének?
"
Na ők viszont totál. Eleinte próbálkoztam, de ha a Aldis őrölt kávé + kotyogósra azt mondja hogy jobban ízlik nekik, akkor nem nagyon látom értelmét erőltetni
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple iPad mini 4 (A1538) 128GB Wi-Fi Asztroszürke
- iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4383, 100% Akkumulátor
- Alienware 500HZ AW2524HF 24,5" Monitor 27% ÁFÁS
- LG SMART 32SR50F-W IPS Monitor! 1920x1080 / 8ms / 60hz
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 4 i7 32GB RAM 1TB SSD NVIDIA RTX A2000 2560X1600 400nit Garancia 19 hónap
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
De remélem hamarosan újra száguld majd.

de csak 3,5 dl-es.
)
hogy én miért maradok le a cukor árukról mindig