Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Geri Bátyó: Miért fontos a reset gomb? XD
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melorin
addikt
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Milyen lehetőségek vannak otthon kávézásra alkalmas vizet készíteni? A kancsókba túl sűrűn kell szűrőt cserélni. -
Melorin
addikt
Ha minden összetevőt ugyan azon a mérlegen mértek, akkor még ha nem is hiteles a mennyiség, az egymáshoz viszonyított arány még jó lesz.
Vagy rosszul gondolom? -
Melorin
addikt
Ha már a víz van terítéken: milyen vizet állíthat elő ez a szerkezet a munkahelyemen?
Jó lehet ez kávéhoz?
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Tudtok valami helyet ahol lehet felszabályzott, felújított Mazzert venni? -
Melorin
addikt
Sikerült túladnom a GC-n, így teljesen más vizekre eveznék, az Aeropress a kiszemelt technika. Nézegettem V60, Chemex, egyéb videókat, de mindegyik használata túl komplikált számomra

Szerintetek jó lesz hozzá a SJ + F64 Evo kés vagy az inkább expresso finomságú őrlésre való?
Más: A desztillált vizet enyhén kesernyésnek, szúrósnak találom, még a kotyogós kávén is kiérződik ez az íz? Lehet ezt valahogy semlegesíteni vagy meg kell szokni? -
Melorin
addikt
válasz
Krajcsi
üzenetére
Ma reggel kipróbáltam, hogy forró karba őrölök és nem kocogtatom, ütögetem, csak a fogpiszkálóval tűntetem el a púpokat, majd egyből tamperelem.
Ugyanaz az eredmény, savanyú a kávé.
Ráadásul így, hogy nem ütögetem, túl gyors volt a lefolyás, finomabbra kellett vennem a darálót, már csak 9 ricnyire vagyok a kések összeérésétől.
Ja, és természetesen továbbra is lyuk van a pogácsa tetejében. -
Melorin
addikt
válasz
WarLock07222
üzenetére
Tegyük fel a következőt:
Kotyogóssal számomra egy tízes skálán 7-os finomság fő. Ha valamit egy kicsit benézek, lehet, hogy csak 5-6-ra sikerül.
Espressoval mondjuk legyen 10-es az íz ha minden stimmel. Egy kicsit másképp csinálok valamit és rögtön 1-2-es lesz.
Legalábbis eddig ez a tapasztalat, persze 3-nál jobbat még nem tudtam készíteni vele
Szerinted akkor melyiknél maradok inkább? -
Melorin
addikt
válasz
Toobee
üzenetére
Nincs, nem is nagyon tudom levideózni szerintem, de semmi extra nincs benne, mérleggel együtt a kar alá teszem a csészét, megnyomom a gombot a gépen, elindítom az időzítőt, megvárom amíg a mérleg annyit mutat amennyit szeretnék, hogy mutasson és leállítom

A felvétel minősége miatt nem látszana semmi érdemleges a kávéból ami folyik. -
-
Melorin
addikt
Mielőtt feladnám a kávézást úgy ahogy van, megkérdeznélek Titeket is, hogy mi lehet nálam a promléma, hogy ihatatlan kávékat főzök. Az első gyanúm én magam vagyok: vagy bénázok valahol a kávéfőzés közben vagy egyszerűen most derült ki, hogy nem szeretem a kávét
Vettem jóféle kávékat most legutóbb amiben már nincs vagy kis százalékban tartalmaz robusztát, mert arra gyanakodtam, hogy azért ihatatlanul keserűk a kávéjaim mert nem csípem a robusztát.
Erre ezek meg ihatatlanul savanyúak. Szinte mintha pezsegne a nyelvemen ahogy iszom olyan savasnak érzem. A hőfokkal feljebb mentem pedig, kipróbáltam 90 és 96 fok között is, mégis megmarad a savanyú íze, annyi történik nagyon magas értéken, hogy elkezd keserű is lenni a lötty.
Lőttem most egy friss főzés után a pogácsáról egy képet, egy kicsit gyanús, de lehet, hogy már csak én képzelődök.
15,3g kávéból 30sec alatt főtt le 32g kávé, ez most 93 fokon. A százforintos teszten ez az adag tűnik megfelelőnek.
-
Melorin
addikt
Milyen eszközt tudnátok ajánlani 58-as szűrőhöz amibe először bele lehet őrölni a kávét és annak a segítségével áttölteni a kávét a szűrőbe?
Nem biztos, hogy jól le tudtam írni mi kell nekem, de talán Ti fél szavakból kitaláljátok az ilyet
Jelenleg a fél konyhaasztal kávés lesz mire eljut a kávé a szűrőig
-
Melorin
addikt
válasz
sz.zs.
üzenetére
Megjött az EVO kés. Végre lehet állítani a lefolyást
Eddig ugye az volt, hogy vagy befulladt a kávégép mert túl finomra őrölt a Mazzer, ha meg egy picit állítottam a tárcsán, már jóval több főtt le 1:2 aránynál.
Az új késsel még az is sikerült, hogy 15g kávéból 12g folyt le
Igaz, a csatornásodás még mindig fent áll még 1:2 arány felett is. Ezt még meg kell fejteni miért van.
Ja és 13 ricni van a nulla és az espresso között. -
Melorin
addikt
válasz
Mano66
üzenetére
Mano: ha 15g-mal is csatornásodott egy adott darálási finomságon, akkor ugyanezen a finomságon és 1g plusz kávéval is csatonásodni fog (legalább is ez jön le nekem abból amit írtatok). Ezért állítottam arra a finomságra ahol már nincs csatornásodás és mehetek feljebb az adaggal.
Krajcsi: igen mérem. max 0.1g kávé marad bent. Rövid a "csőre" a doserless modnak, az ecset simán elér a garatig, azzal kisöpröm, majd ráindítok mégegyet a darálóra és kiszórja a maradékot.
fragola: az alsó késtartó beszerelve nagyon pontos, 2-3 ezred mm kilengése van. A felső késtartót egy befogással szintezték ki mindkét oldalt.
-
-
Melorin
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
A kés a géphez járt amikor vettem, nem ismerem az előéletét.
Az alsó késtartó biztos, hogy pontos, ott voltam amikor szabályozták, a felső késtartónál nem, de pontos instrukciókat adtam az esztergályosoknak mire figyeljenek oda.
Hétfőn szerintem rendelek hozzá egy új kést. Nem vészes az ára és legalább azt kizárhatjuk ha nem lesz jobb. -
Melorin
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
Melorin
addikt
válasz
iatti
üzenetére
Múltkor kisilabizáltuk, hogy az IMS kosaramba 15-16g kávé kell, hogy átmenjen a 100Ft-os teszten. P&Y Getup! kávém van. Igen, van tizedgrammos mérlegem.
Növeltem az előbb a kávé mennyiségét 16,3g-ra. 26s alatt 39g folyt le. Sajnos csatornásodott.
Egy kicsivel durvábbra állítottam a darálót (fél beosztás) és ugyanannyi kávéból 64,7g folyt le ugyanannyi idő alatt
Viszont nem csatornásodott.
Szar lenne a kés a SJ-ban? Vagy hol van a probléma, mert már megőrülök. Lassan fél kiló kávé ment a lefolyóba, agyon tuningoltam a gépet is egy csomót ráköltve, az őrlőt is beszabályoztattam és még mindig ott tartok, hogy nem ittam egy nyomorult jó kávét
Más is ennyit szopik az elején?
-
Melorin
addikt
Túl vagyok a GC-m tuningján. Került bele OPV 9 bar-ra belőve, szűkítőfúvóka, rézcső, tágulási, felsőszűrő. Meg persze ott van a PID ami már ezek előtt is megvolt.
Továbbra is az a bajom, hogy lyuk keletkezik a pogácsában ha az 1:2 arányt próbálom tartani az őrlemény finomságával, és iszonyú keserű lesz a kávé.
Ha pedig egy kicsit durvábbra állítom az őrlőt, nem lesz lyuk, viszont a 15g kávéből 55g fő le 28mp alatt.
Mit tudok még csinálni? -
Melorin
addikt
válasz
üzenetére
Igen, jól érted, végre valaki

Bocs a többiektől, kicsit túlkaptam a dolgot, néhány napra el is tűntem "lehűteni" magam
Amúgy DM vizet használok kávéhoz a félreértés kedvéért, a Laica csak a vízforralóhoz van amikor épp teát főzök.
Csak valami alternatívát kerestem, hogy ne kelljen folyton a DM-be mászkálnom és hogy ne gyűljön annyi üres palack. -
Melorin
addikt
válasz
WarLock07222
üzenetére
Ahhoz nagyon rossz víznek kell lennie, hogy a kávé is rossz legyen.
Ez a beszélgetés ott kezdődött, hogy melyik patron a jó, érdemes-e deszt vízből keverni. Nem arról van szó, hogy sárból akarok kávét főzni.
Érdekes, hogy ti mindig csak ebből az irányból tudjátok megközelíteni a dolgot: a jó víz az kell! Holott amiről beszélek az az, hogy jó vízből sem lesz jó kávé ha kb minden mást elrontok főzés közben.
Természetesen megértem, hogy mindig a legjobb alapanyagból készülnek a legjobb dolgok, ezt nem kell unalomig túlmagyarázni. -
Melorin
addikt
válasz
verti1
üzenetére
Szerintem félreértesz. Nem az eszközökre gondolok. Ami miatt nem tudok még jó kávét csinálni az a megfelelő arányok, idők, súlyok, módszerek eltalálása. Ha ezek nincsenek meg, biztos vagyok benne, hogy lehet akármilyen vizem, jó kávé nem fog lefőni. Ha majd ezeket eltalálom, és 90%+ sikerrel meg is tudom ismételni, akkor lehet szó arról, hogy most nézzük milyen változást hoz egy másik típusú víz.
Ez kb olyan mint a hifiben a kábelek cseréjétől várni a csodát már a legelején, pedig még normális szobaakusztika sincs, vagy hasonlók a láncban.
-
Melorin
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Nahát, hogy én miért nem a forgalmazó/gyártó oldalán informálódtam!?
Nekem egy olyan vízforrásra lenne szükségem hosszú távon, amitől nem gyűlik feleslegesen a műanyag hulladék, főleg a palack, és nem veszélyezteti a kávégépet. Az ízvilág sokadlagos, főleg, hogy még egy normális kávét sem sikerült készítenem, odébb van az, hogy a víz milyensége miatt aggódjak.
A DM-es palack is aránylag hamar kifogy. Mi a megoldás? Saját desztilláló? -
Melorin
addikt
válasz
kokoasd06
üzenetére
Én Laica kancsót használok teafőzéshez vízforralóban 2 éve. A normál patronnal nagyon jó tapasztalatom van. Ha havonta cserélem a patront, szinte semmi vízkő nem rakódik le a forraló alján/oldalán. Viszont vettem bele ilyen kávé+tea patront és 2 nap alatt lerakódott a vízkő

Vettem ilyen Oscar vízlágyító párnát. Semmi haszna, úgy kövesedik a forraló belseje mintha ott sem lenne a párna a vízben.
-
Melorin
addikt
-
Melorin
addikt
Egy icipicit durvábbra őröltem, 100Ft-os teszt rendben, 15,1g a kosárba, 30s alatt 40,3g kávé csorgott le. A pogácsa közepén meteor becsapódás

[kép]
Átment savanyúból keserűbe az íz.
Ja és a GC még az eredeti OPV-vel van szerelve. -
Melorin
addikt
Igazatok volt, a 18g kávé túl sok, a 100Ft-os teljesen besüppedt.
Finomabbra állított örléssel 15,4g kávéval a pénz enyhén besüpped.
Viszont így nagyon lassan folyik a kávé, 30s alatt 18g jött le
és csatornásodott is.
Most akkor úgy tudom csökkenteni az ellenállást ha egy lehelletnyivel durvábbra őrlöm a kávét és kevesebb grammot teszek a kosárba, hogy a megnövekedett térfogat miatt a 100Ft-os továbbra se süppedjen be? -
Melorin
addikt
Tegnap megérkezett a sokatok által ajánlott P&Y Getup! kávé.
Ma elkezdtem kisérletezni vele, hogy végre valami értékelhető lötty jöjjön létre. Sajna nem nagyon sikerül. Már kb 5 lefőzés landolt a mosogatóban.
Az adag már elvileg megfelelő, ugyanis 18,4g kávéből 28mp alatt 46,5g kávé keletkezik.
Ízre viszont még nem az igazi. Az a baj, hogy nem tudom megállapítani, hogy keserű vagy savanyú-e. De talán inkább savanyú.
87 fokos PID értéken (kb. megegyezik a felsőszűrőből kijövő vízzel) kezdtem, aztán most 90-nél tartok de érzékelhető változást nem hozott ízben.
A pogácsán én nem látok lyukakat:
Szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel és merre induljak el.
-
Melorin
addikt
Ez a koffeinmentes kávé dolog olyan mint a zero kóla? Van akinek az is izlik és szerinte szinte ugyanolyan mint a cukros.
-
Melorin
addikt
válasz
Superkee
üzenetére
Én azt is fontolóra venném, hogy az őrlő nem mindig ugyanolyan őrleményt állít elő.
Ha grammra mindig ugyanannyit teszel a kosárba és azt az időt méred, hogy hány mp alatt kerül a csészébe 40g kész kávé és hol 20 hol 50mp alatt, akkor szerintem ez a baj.
Én is az ismerkedő fázisban vagyok és sokat szívtam az elmúlt napokban az őrlővel, és az okozott nálam ilyen jelenséget. -
Melorin
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Most kinulláztam a menüjében az input correction-t és így már 10 foknál is és 90 foknál is 3 fok az eltérés az ikeáshoz képest. Akkor ezt a menüpontot inkább nem piszkálom. Akkor csak' van benne hőmérséklet kompenzálás.
-
Melorin
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
Melorin
addikt
válasz
sz.zs.
üzenetére
Csináltam egy kis összehasonlító videót a K hőelem és az ikeás hőmérő felmelegedési és lehülési idejéről.
Egy kis csészébe hideg csapvizet engedtem egy másikba forrót és felváltva mártom beléjük egyszerre a hőmérőket.
Az ne tévesszen meg senkit, hogy a hideg vízben több mint 10 fokos az eltérés a kettő között, a hőmérséklet kompenzálás (-10 fok)nem ugyanakkora 90 foknál mint 10 foknál.
Itt most csak a felfutási időket teszteltem le. Szerintem semmi gond nincs az ikeás sebességével.
[link] -
-
Melorin
addikt
válasz
mabandi1
üzenetére
Én úgy csináltam (szóljatok ha ez így nem jó) hogy egy ikeás hőmérő végét átdugtam a szűrőtartó kifolyóján:

Ráengedtem egy kis forró vizet a gépből, hogy melegítse át a szűrőt és a mérőtű végét, vártam egy kicsit hogy újra beálljon a hőfok a PID-en majd bekapcsoltam a pumpát. 3mp után beállt egy hőfokra az ikeás hőmérő, mondjuk 88 fokra, majd szép lassan elkezdett csökkenni, gondolom ahogy kifogyott a forró víz a bojlerből. Ezt összevetettem a PID-en beállított hőfokkal, ami mondjuk 96 fokra volt belőve. Beléptem a PID kompenzálás menüjébe és megadtam -8 fokot. Ekkor a PID-en is levettem 88 fokra a hőmérsékletet majd újra mértem mindent. Így 88 fokot beállítva a PID-en 88 fokot mérek az ikeás hőmérővel is a szűrő alján. -
Melorin
addikt
Tudnátok olyan kávét ajánlani amit relatív könnyen el lehet készíteni kezdőként is, ami nem csak a csillagok megfelelő állásakor lesz iható?

És ha lehet, ne legyen túl drága mert sok fog elfogyni belőle mire kitapasztalom mit hogy merre. A mostani kávéval bármit csinálok olyan keserű mintha algopyrint szopogatnék
-
Melorin
addikt
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Megnéztem, hogy mikor kezdenek "nyikorogni" a kések, ebben az állásban történt meg:
Egy kicsit visszább tekertem, és kapóra jött, hogy ehhez nagyon közel van egy határoló, be is tekertem egy csavart ami meggátolja, hogy véletlenül összeérjenek a kések:
Tehát végállás ütközővel ez a legfinomabb őrlési beállítás. Így folyik le körülbelül jól a kávé.
Írtad, hogy könnyen el kéne tudnom fordítanom a tárcsát. Hát ez minden csak nem könnyű! Az összes menetet kipucoltam, csillognak-villognak, semmi eltömődés, mégis, két kézzel alig bírom forgatni.
Ez lehet a menetek kenésének a hiánya? Ha igen, mivel kenjem be a meneteket? Nem szeretnék egy újabb rendelést leadni valami hiperszuper kenőzsírra. Háztartásban fellelhető dologgal megoldható?
Vagy van egy ilyenem, ezzel is bekenhetem? -
Melorin
addikt
Tegnap megérkezett a Mazzer SJ. Alapos takarítást adtam neki, és ma kipróbáltam.
Azt tapasztalom, hogy ütközésig kell tekernem a tárcsát ahhoz, hogy ne ömöljön át a víz a pogácsán. Ha egy kicsit lazítok rajta, már átzubog a víz. Ennél azért finomabb állítási lehetőségre számítottam. Szerintetek ez ilyen vagy valami gond van nálam? -
Melorin
addikt
A vízforralómat próbáltam már citromsavval vízkőtleníteni de sosem sikerült. Vettem Lidl W5 tablettákat is, azokkal sem jutottam semmire. Mindig a tömény 20%-os ecettel sikerült csak lehozni maradéktalanul a faláról/aljáról. Nem értem, hogy másnál hogy vált be a citromsav.
-
Melorin
addikt
[link] Egy ilyen vízszűrőt vettem a GC-vel egyszerre, hogy ezzel majd biztos nem lesz vízkövem. Hát de
2 hét alatt csupa vízkő már a víztartály is, ki tudja belül mi alakult ki.
Ezért gondoltam én is DM-es vizet fogok keverni magamnak, elvileg attól tuti nem lesz vízkövem, ugye?
Alubojleres GC-hez milyen vízkőtisztítás javasolt? Szeretném átmosni a gépet mielőtt váltok a jó vízre. Meg láttam videókban vakszűrős tisztítást. Ilyet hol tudok itthon venni és mi a neve?
-
Melorin
addikt
válasz
rastacsz
üzenetére
Az őrlővel együtt rendeltem kezdésnek 2 féle kávét: Bronze és Brazil Santos Exclusive Sao Paulo Specialty. Mindkettő sötét pörkölés. Nem alkalmaztam RDT-t. Úgy voltam vele, hogy ha óvni kell a víztől az őrlőt akkor csak' nem kéne összevizezni a babokat.
Fogalmam sincs mekkora a páratartalom a konyhámban
Közben felhívtak az AVX-től, megpróbáltak lebeszélni arról, hogy megváljak a J-Max-tól mert hogy nagyon jó készülék egyébként, és valószínűleg nálam több összetevős a probléma: sötét pörkölésű kávé, laminált a padló, stb.De már eldöntöttem, hogy motoros őrlő kellene amúgy is. Elég volt 1 hét tornaóra ébredés után
1-2 tipust leírnátok, hogy mire érdemes vadászni használtan, hátha belefutok egybe?
-
Melorin
addikt
Egyre jobban kiborít a J-Max kéziőrlő. Annyi kávé tapad bele mind a felső mind a gyűjtő részébe, hogy tiszta kínlódás mire mindent kiszedek belőle őrlés után. Mutatom az őrlés utáni képeket.
És hiába ütöm minden irányból, még az asztalhoz is odacsapkodom..neem... akkor is odaragad a fémhez és vagy fújókával vagy ecsettel kell minden egyes alkalommal kikotorni belőle a kávét.
Van erre egyszerű megoldás vagy kezdhetek másik őrlő után nézni? Egy kicsit úgy érzem, hogy túl sokba került ahhoz, hogy ennyi szenvedést okozzon.
Vajon 14 napon belül ezt is vissza lehet küldeni így, hogy már használtam? -
Melorin
addikt
Úgy néz ki tudok szerezni ingyen olyan PID vezérlőt amihez K thermoelem csatlakoztatható csak. Van ezirányú tapasztalat a topikban? Vagy csak a PT100 a jó? A PID ingyen lenne, jó lenne ha ezzel is megoldható lenne a Gaggia tuning
-
Melorin
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha már pid, ha most tervez az ember venni, milyen ajánlott tipusok léteznek belőle? És mire kell idafigyelni, mit kell tudnia? Csak mert ezer félét lehet venni.
-
Melorin
addikt
Végülis akkor kb ezzel is nagyjából ugyanezt kaphatom, igaz?
-
Melorin
addikt
válasz
Melorin
üzenetére
Most kezdem érezni a dolog nehézségét, hogy elkezdtem csinálni

Az egész konyha csupa retek lett, a kezemet megégettem, és fogalmam sincs, milyennek kéne lennie a kávénak
Most méregből tekertem egy egész fordulatot az őrlőn, már látszanak a szemcsék az őrleményben
és kávénak kinéző valami folyt le a csészébe.Valami tervet kell kitalálni hogy csináljam, mert ha így folytatom nem marad kávém és nem értem meg, hogy mitől miért lett olyan a produktum amilyen. Túl sok a változó.
-
Melorin
addikt
Valaki tudna segíteni, hogy 1Z J-Maxon milyen őrlési finomsággal kezdjek neki a GC etetésének a gyári kosárral? A kávé AVX Bronze blend.
Minél kevesebb kávét szeretnék elpocsékolni
-
Melorin
addikt
Nem tudom mi az a vanzi de a J-Max amit vettem.
Nincs valami EU-s bolt vagy magyar ahol ilyen rugót lehet venni? Kissé sokallom az árát 3 sz@ros rugónak amiből úgyis csak az egyik fog kelleni
és szállítással együtt még húzósabb.
Én is épp a Gagguino-t tanulmányoztam amikor írtad
Szűrőkosárból is 58,5mm-t vegyek?
-
Melorin
addikt
Már elkezdtem a PID és társaival való ismerkedést
Elektroműszerész vagyok, illene megoldanom és tervezem is. 
Csak most ezzel a géppel + 1Z darálóval egy kicsit túlköltekeztem, így azokat 1-2 hónap múlva fogom elkezdeni beépíteni.
Egyelőre marad a kisebb költségű upgrade. Persze ha árulnak OPV-t olyan helyen ahol naked-et és kosarat is tudok venni akkor azt is bedobom a kosárba.Ja, tojok a garanciára
Ahogy látom nem tud annyira elromlani amit ne lehetne házilag megjavítani, szóval nem félek felnyitni. Nem ér annyit a garancia amennyi bosszúság küldözgetni szervízbe, stb. -
Melorin
addikt
Sziasztok!
A kotyogós zsákutca után végre elszántam magamat és vettem egy GC Pro-t.
Apránként szeretnék beszerezni hozzá mindent amit érdemes, hogy én, mint teljesen kezdő is stabilan tudjak vele kávét főzni.
Első körben egy tamper kellene aztán egy bottomless portafilter és belevaló kosár.
Viszont nem szeretném hogy pár tized mm miatt ne passzoljanak egymáshoz.
Megmértem a gyári kosarat belülről és nem 58mm hanem 59. Most akkor pontosan milyen átmérőjű tampert vegyek és később kosarat? A tampernek koppra kell belecsusszannia a kosárba? -
Melorin
addikt
válasz
Melorin
üzenetére
Gondoltam amíg megjön valami rendesebb kávé, rápróbálok egy téglára, annyira csak' nem lehet mellélőni. Omnia Barista Edition őrölt kávé. Khm. 10-kor főztem le egy adagot és még mindig kerülgetem mint macska a forró kását.
Annyira keserű és savanyú, hogy 2 tejszín és 2 cukor, plusz fél deci forralt vizes utólagos higítás sem hozta rendbe 
-
Melorin
addikt
válasz
iatti
üzenetére
Igen, láttam, köszi. A Grand CU 50 szimpatikus is
De azt nem értem, hogy jön ide az, hogy nem tudok csodákat művelni?
Ki beszél itt csodavárásról? Az ember amit tud megtesz, hogy abból amilye van, kihozza a legtöbbet. Nyilván egy kotyogóssal is lehet nagyon rosszul és nagyon jól elkészíteni a kávét egy bizonyos szintig. Nem tudom mi a baj azzal, ha nem csak belehányok valamit. -
Melorin
addikt
A Kapucziner oldalán találtam egy ilyen javaslatot kotyogóshoz:
Mivel a kotyogós relatív gyorsan, magas hőmérsékletű vízzel, készíti a kávét ezért:
- javasoljuk a közepes pörkölésű, alacsonyabb tengerszint feletti magasságban növő arabica fajtákat.
Ez mennyire állja meg a helyét? Sajnos csak az arabica-ig jutok el a webshopokon szűréskor. Honnan tudjam, hogy az adott kávé milyen magasságban volt leszedve?
Tudtok konkrét tipust ajánlani esetleg?
Ha jól tudom, kotyogósnál 1:3 arányban kell számolni, tehát p. 40g kávéból lesz 120ml lefőtt kávé.
Ebből kiindulva gondolom érdemes lenne 1kg-os kiszerelést venni. -
Melorin
addikt
válasz
iatti
üzenetére
Tényleg tekerni kell? Azt hittem, hogy már eleve úgy érkezik, hogy ömlik belőle a darálék
És a gaggiát mivel eteted? Ha jól látom nincs benne őrlő, de ha lenne is, elvileg közel sincs a beépítetteknek olyan minősége mint egy külön egységnek. (legalábbis edig az jött le nekem az olvasottakból) -
Melorin
addikt
válasz
iatti
üzenetére
Ott még nem tartok, de nem állsz messzi a valóságtól
Sok olvasgatás után az első dolgom egy olyan kéziőrlő vásárlása lenne, amivel megtudom etetni eleinte a kotyogóst is, majd később pedig egy komolyabb gépet is ha nagyon megtetszik a dolog.
80k alatt milyen opcióim vannak? 1zpresso JX-Pro, JE amikről nagyrészt jókat olvastam, de Ti biztos feltudtok sorolni még vagy 5-öt álmotokból felébresztve is
-
Melorin
addikt
válasz
hyperspace
üzenetére
150-200ml-nél azért nem kell több

Ebbe a Mokka Expressbe hideg vagy forró vizet kell tölteni főzés előtt?
Tudtok olyan kávébabot ajánlani ami itthon könnyen és jó áron beszerezhető és könnyű kotyogóssal elkészíteni? Nem kell semmi gyümölcs, mogyoró, csoki beütés, csak natúran
-
Melorin
addikt
válasz
hyperspace
üzenetére
Nekem nincs szükségem a habra. Egy relatív finom és erős kávét szeretnék szürcsölgetni reggelente a gép előtt ülve. Lehetőleg olyan mennyiséget, amit nem hörpintek fel fél perc alatt.

-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Brikkán kívül mi az ajánlott kotyogós kávéfőző? Egy kicsit beparáztatott a sok hsz az új verzióval kapcsolatban, így inkább valami biztosabb megoldást keresek.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Apple MacBook
- Linux kezdőknek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Filmvilág
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Motorola Razr 50 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

2 hét alatt csupa vízkő már a víztartály is, ki tudja belül mi alakult ki.