Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#13451) Mercutio_ válasza Kobe (#13445) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az, hogy valamiről te nem tudsz még nem jelenti azt, hogy nem létezik;] nyilván a cég se ki-, se befelé nem fogja ezt reklámozni, de ha egy vezető* azt mondja neki kell az adott ember ki fogják találni a megoldást.
Szóval lehet ilyen eset multinál is, nem a cég jellege hanem a pozíció szintje/értéke/fontossága határozza meg.

Btw német multinál már 10+ éve is voltak pénzügy/adózás terén olyan senior és afölötti munkavállalók, akik felismerték, hogy a szabályok a tömegeknek szólnak és ha kell a tudásod a cégnek, akkor tenni fog érte, hogy megtartson, vagy épp elfogadja ha az illető nem alkalmazotti formában kívánja a továbbiakban a munkakörét ellátni. (tény, hogy nem egységsugarú droidok voltak, nem is azért fizették őket ;) )

* nem csak pozíciója nevében, hanem képességei, tekintélye/befolyása alapján:DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13452) bmc90296


bmc90296
újonc

Nem vagyok teljesen képben ezzel a KATA-s dologgal, de az lenne a kérdésem, hogy ezt részmunkaidősként is lehet tolni elméletileg?

(#13453) H A M M E R válasza emvy (#13450) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Én azt látom, hogy a külsősökért 100-150 ezer Ft + ÁFÁs napidíjat fizetnek a cégek, ami 20 munkanappal számolva 2-3 millió + ÁFA. A bruttó 2.500.000 Ft fizetésnek kb 3 millió a bérköltsége, amit sok munkáltató meg tudna adni, mert folyamatosan külsősökkel dolgoztatnak ugyanezen az áron. Viszont nem vehetnek fel ennyiért embert mert bérfeszültséget okozna, ezért inkább megbíznak alvállalkozókat. Az alvállalkozók meg azt veszik fel aki a legolcsóbban még éppen alkalmasak a munkára.
Akkor lehet nagy pénzt kérni, ha téged akar a megbízó, mert korábabn dolgoztál nála, vagy ugyanolyan rendszert csináltál, stb.. Amúgy nekem most egy multinál egy IT vezetői pizícióra mondta egy fejvadász a bruttó 1.5 milliós bérigényemre, hogy nagyon sok:)

(#13454) OPiiPO válasza H A M M E R (#13453) üzenetére


OPiiPO
addikt

"ami 20 munkanappal számolva"
- ami akkor okés, ha el tudod magad adni havi 20 napra, ami korántsem mindig egyszerű

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13455) emvy válasza H A M M E R (#13453) üzenetére


emvy
nagyúr

> Viszont nem vehetnek fel ennyiért embert mert bérfeszültséget okozna,

ezt magyarazzatok mar el nekem -- mi okoz feszkot akkor, ha titkos a kompenzacio?

while (!sleep) sheep++;

(#13456) FLx válasza H A M M E R (#13453) üzenetére


FLx
addikt

Azert ha kulsosokkel dolgoztatsz, az teljesen mas tema. Szinte biztosan nem kell evekig fizetni nekik es nem napi 8 orakat fixen a semmire. Megbizod egy meloval, beszamlazza mondjuk az 50 orat es viszlat. Es ott van szamonkeres is, kulonben nem allitasz ki teljesitesi igazolast. Alkalmazotti statuszban ez nem feltetlen igy megy. Szoval nagy butasag felszorozni a napidijat 22x8 oraval. Arrol mar nem is beszelve, hogy a berkoltseg mindenhol egy masik kalapbol megy es foleg tozsdei cegeknel az sem mindegy, hogy pontosan mennyi az alkalmazottak szama. A 1,5 milla brutto eleg sok helyen nem fer bele egy IT vezetoi pozira, nem nagy meglepetes.

(#13457) OPiiPO válasza emvy (#13455) üzenetére


OPiiPO
addikt

alapvetően arról van szó hogy a headcount egy olyan KPI amit általában a management bónusz akkor jutalmaz ha alacsonyabb, míg a vállalkozói szerződések a kiadás oldalon vannak, így nem változtatják a főállású létszámot - így lehet valaki hosszú évekig contractor, ami normális esetben 6-8 hónapos szerződés szokott lenni

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13458) emvy válasza OPiiPO (#13457) üzenetére


emvy
nagyúr

Ja bocs, ez megvan, en azt hittem, h HAMMER arra gondol, h a belsosok tudjak, h a kulsosok mennyiert dolgoznak, es az zavarja oket.

while (!sleep) sheep++;

(#13459) Revolit válasza emvy (#13458) üzenetére


Revolit
senior tag

Egyebkent ez a titkoljuk a fizukat szerintem eleg gaz... Ugy is megbeszelik az emberek... En eddig mindegyik cegemnel megbeszeltem nem egy kollegaval. Szepen ki lehet puhatolozni, ki osztja meg ezt az infot.
Sosem irigykedtem, mindig arra hasznaltam a kapott infot, hogy fejlodjek. Miben jobb nalam a kollega, mit csinalt jobban?
Sot, nem hogy irigyseg lett volna, jellemzoen olyanokkal beszelem ezt meg, akikkel szorosabb is a kapcsolat...

szerk.: Szoval a lenyeg, ez a titkolozas csakis a cegeknek jo, hogy hatha valami "balek" elvallalja occoert it a melot... Ez a balek en is voltam mar, na kb igy derult ki...

[ Szerkesztve ]

(#13460) Kobe válasza emvy (#13458) üzenetére


Kobe
veterán

Ez is lehet. Csomo teruleten IT n is a belsosnek kell pl projekt budzset terveznie, es a kulsos - belsos oradijaknak capexben meg kell lennie. Ha meg a tendereztetesben is benne van, akkor meg a terv/ teny szamokat is konkretan tudni fogja

(#13461) Ironizer válasza Revolit (#13459) üzenetére


Ironizer
tag

Olyan még nem volt, hogy egy kollégád, akivel megbeszélted a fizut, több tapasztalattal rendelkezett, mint te, és kevesebbet/ugyanannyit/nem jelentősen többet keresett, mint te? Ha igen, hogy reagált? Én láttam ilyet, frissen odakerült kolléga (0 tapasztalattal) elmondta mennyi a fizuja, jó pár éve ott lévő kolléga meg kiakadt ezen, merthogy akkor ő miért csak annyit keres. Meg is kérdezte a manager-ét, hogy ezt így hogy, az új kolléga meg kapott egy szóbeli figyelmeztetést.

(#13462) lorcsi válasza Ironizer (#13461) üzenetére


lorcsi
veterán

"Meg is kérdezte a manager-ét, hogy ezt így hogy, az új kolléga meg kapott egy szóbeli figyelmeztetést."

problem solved ..aztamindenségit :DDD

(#13463) petyus_ válasza lorcsi (#13462) üzenetére


petyus_
senior tag

Nekem is, és az összes ismerősömnek is benne van a szerződésében, hogy a fizetés titok, nem mondhatod el. Pont az ilyen konfliktusok elkerülése végett. (az a jellemző, hogy az újakat nagyobb fizuval veszik fel, mint amennyire a régiek fizetését emelik, ezt nem tudnák megtenni, ha nyilvános lenne)

[ Szerkesztve ]

(#13464) Stanlee válasza Ironizer (#13461) üzenetére


Stanlee
őstag

Nalunk sem tudjuk, hogy ki mennyit keres, igy amikor az egyik srac rogton foiskola utan odakerult hozzank (gyakorlaton volt fel evet elotte nalunk, igy jol osszebaratkoztunk, es elmondta, hogy mennyi az annyi), nalam 10%-kal kevesebb fizetest kapott, ill. probaido utan ugyanannyit mint en, nem kicsit erodalodott a motivaltsagom munkavegzes teruleten.

Relative sok egyedi deal is van nalunk a cegnel, altalaban akkor beszedesebbek az emberek, amikor elmennek, es eleg erdekes dolgok derulnek ilyenkor ki, ami miatt a motivacio csokken.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13465) Revolit válasza Ironizer (#13461) üzenetére


Revolit
senior tag

De volt. En tanacsot adtam neki, peldaul hogy ezert meg azert a teljesitmenyeert en ugy latom nyugodtan kerhetne fizu emelest. De meg veletlenul sem azert, mert xy annyit keres... szerintem ehhez nem kell diploma, hogy tudja az ember, ilyennel soha nem megyunk fizuemelesert. Eleg sok oka van, nem csak az, hogy altalaban eleve nem szabad kibeszelni munkaszerzodes szerint.

Szoval, elmondtam en hogy latom, es en mit tennek a helyeben. Megkoszonte, azota is joban vagyunk es osszejarunk neha, pedig mar nem vagyunk kollegak. (Azert nem altalanos, hogy miutan elmegy valaki megmaradjon a "banda" ).

Nem szeretem en se elmondani a fizum, pontosan emiatt. Nem hianyzik, hogy irigyek legyenek az emberek. (Holott szerintem nem csak egy szamon mulik, hogy mennyire erdemes irigynek lenni, de ez mar mas kerdes). De ha valaki elmondja, nyilvan en is viszonzom a bizalmat. Szerencsere meg sosem volt ebbol problema, legalabb is ugy gondolom, hogy nem volt :) Mint emlitettem, nem is minden kollegaval beszelem meg, csak akivel mar kiepitettem egy kozelebbi ismerettseget.

[ Szerkesztve ]

(#13466) Jhonny06 válasza Ironizer (#13461) üzenetére


Jhonny06
veterán

Legalább kiderült, hogy egy fillérbaszó cégről van szó. Remélem a senior kolléga keresett utána egy normális helyet.

petyus_: Ez lényegében mindenkinek benne van a szerződésében, nem jelent semmit. Az emberek ettől még beszélnek róla. A szóbeli figyelmeztetés meg nem egy mérvadó dolog, szerintem ettől senki nem fél.

[ Szerkesztve ]

(#13467) Tapsi válasza Revolit (#13459) üzenetére


Tapsi
addikt

Soha, egyetlen kollégám fizetését sem tudtam, legfeljebb akkor beszéltük meg, amikor már nem voltunk a cégnél. Az ilyesmi csak rosszat szül a korábban említett példák miatt. Az emberek érzékenyek az ilyesmire. Nálunk az osztályon például van olyan munkatársam, aki 1,5x annyit dolgozik, mint én, de tudom, hogy kevesebbet keres. Fél év eltéréssel kerültünk a céghez. Szerinted hogy reagálna, ha ezt megtudná?

(#13468) emvy válasza Revolit (#13459) üzenetére


emvy
nagyúr

Persze, a transzparencia hiánya a cégnek jó.

while (!sleep) sheep++;

(#13469) FLx válasza emvy (#13468) üzenetére


FLx
addikt

En pont ezert beszelem meg mindig a kozelebbi munkatarsakkal illetve mas cegeknel hasonlo pozicioban dolgozokkal. Tobb munkatarsamrol is kiderult mar a sok ev alatt, hogy rohejes fizetesert dolgoztatjak oket, mondtam nekik hol es mennyit kell kerni, azota boldogok. En is mondtam mar fel hasonlo okok miatt, az uj embereknek adtak a nagy fizeteseket arra, hogy en tanitom be oket, nekem meg nem sikerult emelni. Cserebe mindig elmondtak milyen jo munkaero vagyok, ja mondom persze, ingyen dolgozok itt mindenki mas helyett. :D

(#13470) H A M M E R válasza FLx (#13469) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Ez a jobb eset, hogyha valaki megtudja, hogy a padtársa ugyanazért a munkáért kétszer annyit keres, akkor fogja magát, elkezd interjúzni és máshol elvállal egy melót kétszer annyiért. Viszont én sok olyat láttam már, hogy az illető nem kezd el interjúzgatni hanem beveszi a leszarom tablettát, és utána kevesebbet dolgozik olyan alapon, hogyha kevesebbet keres, neki kevesebbet kell dolgozni. És vezetői szemmel egy ilyen ember aki épp annyit dolgozik hogy ne tudják könnyen kirúgni, nem igazán jó..
És valljuk be általában azok keresnek kevesebbet akik nem váltogattak 3-5 évente hanem 10-20 éve egy helyen nyomják, ezek az emberek nem is nagyon akarnak váltani, még akkor sem ha megtudják, hogy máshol többet fizetnek, csak panaszkodnak, és várják hátha majd mégis valami csodának köszönhetően megemelik a fizetésüket.
A belsős fizetések amúgy sok helyen nem publikusak, sőt sok helyen tilos róla beszélni, de az összes HR es és a rendszergazdák is megtudják nézni, és amit ennyi ember lát az nem tud titok maradni. A külsős napidíjak meg sokszor benne vannak a projekt dokumentumokban, de köszbeszerzés esetén meg a neten is fent van, szóval bárki meg tudja nézni, aki ismeri a google-t.

(#13471) kraftxld válasza H A M M E R (#13470) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Hehe, nálunk is volt egy sztori, bár szerintem nagyon bénán csinálták.
- Férj és feleség egy cégnél dolgozott, fickó mérnök, asszony a pénzügyön
- Valahogy a férj megtudta, hogy a kollegák mennyit keresnek (amúgy a srác nem volt nagy tudós, de alap dolgokkal elkarcolgatott)
- Aztán kiverte a főnöknél a balhét, hogy márpedig XY miért keres többet és neki is több pénz kell.
- Utána pár hétre rá már nem dolgozott a gyárban egyikük sem :D

Azért lehetett volna ezt kulturáltabban is intézni :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#13472) instantwater válasza H A M M E R (#13470) üzenetére


instantwater
addikt

Én nem tudom a kollégáim fizetését, csak sejtem, hogy aki nálam tapasztaltabb, az többet keres, de persze ahogy a fenti példa mutatja, ez nem így van minden esetben.

Nem érdemes bánkódni, ha kiderül, hogy az újonc többet keres, mint a régi munkaerő. Pár évente váltani kell, és mindig többet kérni, annyit, amennyi az adott szakterületen, az adott országban/városban, az adott szaktudással reális, vagy kicsit több, és akkor örülhet a cég is, hogy tud alkudni, és te is, hogy jó ajánlatot kaptál.

Nem csak pénzügyileg nem jó sokáig egy helyen maradni, hanem akkor a tapasztalat sem fejlődik annyira, mintha pár évente sok újat kell megtanulni. Ez edzésben tartja az agyat, és a bekényelmesedés ellen is jó.

(#13473) Mercutio_ válasza Jhonny06 (#13466) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez cég és főnök függő is.
Láttam olyat aki írásbeli figyelmeztetéssel nyitott, majd összehívta az embereit és elmondta: nem viccből van a szerződésben titoktartásra vonatkozó rész, most jófej volt, de a következő ember azonnalival repül;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13474) FLx válasza Mercutio_ (#13473) üzenetére


FLx
addikt

Az ilyen jofejeknek fogy el gyorsan a csapata, aztan lehet csodalkozni, hogy jaj nem talalunk embert. :D Aztan meg megneznem hogyan bizonyitjak be, hogy en mondtam el es nem mas forrasbol tudtak meg a szamokat. Ertem en, hogy a szerzodes meg blabla, de ez akkor is eros.

(#13475) Tapsi válasza FLx (#13474) üzenetére


Tapsi
addikt

Most tényleg azért seggfej a főnök, mert be akarja tartatni a szerződésben vállaltakat? Persze, elfogy a csapata, csak ugye az ország kicsi, és könnyedén utána tudnak kérdezni az embernek, főleg senior szinten. És az nem biztos, hogy tól jó pedigré, ha azt mondják rólad, hogy kirúgtak, mert mások zsebében turkáltál.

Ismétlem, a fizetésed csak rád tartozik, a mértéke attól függ, hogy mennyit tudtál kialkudni. Ez nem jótékonysági intézmény.

[ Szerkesztve ]

(#13476) KilgoreTrout válasza Tapsi (#13475) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Az a gáz, hogy ilyet bele lehet írni a szerződésbe és ki lehet érte rúgni az embert. Amúgy is ezer ember hozzáfér ahhoz, hogy mennyi a jövedelmed (a következő munkaadótól kezdve a bölcsődei dolgozókon, pénzügyi cégeken keresztül mindenféle állami hivatalokig) az engedélyed nélkül. Abszurd, hogy pont te ne beszélhess róla annak, akinek szeretnél. Ez az egész egyedül a munkaadónak jó, mert így kevesebb bért kell kifizetnie.

Van olyan ország, ahol nyilvánosak az adóbevallások. Az, hogy tabu a fizetés kollégák között, sajnálatos magyar sajátosság.

(#13477) Madwe válasza KilgoreTrout (#13476) üzenetére


Madwe
nagyúr

De ez is egy kicsit ferdítés ujjal mutogatás, hát pont itt is előkerült már pár példa rá, h nem csak a rossz gonosz spúr munkaadó miatt nem akarják h beszélj róla h így spóroljon az éves fizuemelésekkel, hanem a munkamorál miatt is - ugyanakkor én ebből nem szoktam nagy felhajtást cisnálni, konkrét összeget ritkán, de nagyságrendeket kb mindig megbeszéltem munkatársaimmal, normálisan, normális emberekkel ezt meg lehet beszélni - nyilván nem minddel tettem ,de akivel már olyan viszonyt ápoltam nagyobb idő után, akkor már így tettem...

(#13478) Kobe


Kobe
veterán

Kicsit off topik, de a megtakaritos / befektetos topik eleg vegyes, itt inkabb mozognak IT vonalon :)
Szeretnek nekifogni valami onfejlesztesnek, PM vonalrol raallni a fejlesztoi oldalra es elkezdenek valami aktualisat es piackepeset tanulni, akar valami intezmenyes formaban, vagy autodidakta modon.
En pythonra vagy angularra gondoltam, nem tudom van e ezeknel 'trendibb' mostansag

[ Szerkesztve ]

(#13479) Madwe válasza Kobe (#13478) üzenetére


Madwe
nagyúr

Szerintem kezdő, ismerkedős nyelvnek ezek jók akár autodidakta módon is, sok forrás elérhető hozzájuk :)

(#13480) Kobe válasza Madwe (#13479) üzenetére


Kobe
veterán

Crashcourse on nem talaltam nagyon roluk semmit,van masik tematikusan jol felepitett site hozzajuk?

(#13481) Madwe válasza Kobe (#13480) üzenetére


Madwe
nagyúr

Udemy-n van sok jó kezdőtől haladóig, konkrét kurzust én nem tudok javasolni mert nem vettem igénybe őket, de hátha van vki akinek konkrét tapasztalata is van :D

(#13482) Tapsi válasza KilgoreTrout (#13476) üzenetére


Tapsi
addikt

Tudod mi a durva? Hogy a nagyobb cégek még ennél is tovább mennek, ugyanis nem d*ghatod meg főnökként a beosztottadat következmények nélkül! Hát mekkora igazságtalanság már!

Rá kéne eszmélni, hogy a munkahely speciális közeg, ennek megfelelő szabályokkal. Ahhoz, hogy nyilvános legyen a fizu kell egy megfelelő társadalom is kell. Külföldön bizonyos országokban nyilvános a fizu, de egyszerűen azért, mert az embereknél ez nem téma.

Illetve jó lenne kiszakadni az IT-s környezetből, ugyanis ez a világnak csupán elhanyagolható hányada. Máshol pedig másként működnek a dolgok. Egy idézet a kedvenc blogomról:

"Csak mondja el valaki, miért kell titkolni a béreket..."
Az emberek érzékenysége és az abból származó estleges konfliktusok miatt.
1.
- Miért keres ez a taknyos többet, amikor én már húsz éve csinálom a szakmát, ő meg csak két éve?
-Azé, bazmeg, mert háromszor akkora hasznot hajt a cégnek, sokkal agilisabb, mint te, szót ért a külföldi partnerekkel, havi 40 túlórával többet nyom.
-Szóval így! Ha nem vagy elégedett a munkámmal, akkor miért nem rúgsz ki?
-Elégedett vagyok a munkáddal, de lásd be, az csak annyi pénzt ér, amennyit most kapsz.
2.
-Miért keres a Józsi 3x annyi pénzt, mint én, amikor egyforma számú diplománk/nyelvvizsgánk/stb. van és a szolgálati időnk is egyforma?
-Azért, mert te HR-es vagy, amiből 2 perc alatt 100-at tudok szerezni, a Józsi meg SAP fejlesztő, akit szó szerint elraboltattam a szomszéd cégtől, miközben húszezresekkel tömtük tele a száját, hogy ne kiabáljon.

Folytassam? Szóval nem kell, hogy mutyi meg protekció legyen a háttérben (gyakran persze van) és akkor is igazságtalannak tűnhet az egyes emberek számára a fizetésük.

(#13483) FLx válasza Tapsi (#13475) üzenetére


FLx
addikt

Nem jotekonysgi intezmeny ja, de nekem meg jogom van nem tetlenul nezni, hogy masokat fillerekert dolgoztatnak csak mert nem voltak eleg hatarozottak a bertargyalasukon. Teljesen alap lenne, hogy nyilvanosak legalabb a savok mindenhol es nem junior penzeket adnak boven senior embereknek csak mert nem valtottak ceget evente. Ertem en, hogy a munkaszerzodes meg minden, de ha azzal tudok segiteni masok eleten, hogy elmondom mi a realitas a fizeteseben, akkor megteszem. Reszemrol sose mondok fillerre pontos osszeget, mostanaban elkuldom nekik a hays, grafton kimutatasokat es megmondom, hogy ott melyik szamokat nezzek. :D

Amugy altalaban olyan cegeknel jon elo ez a problema, ahol egyertelmuen baj van a fizetesekkel, vagy mindenkievel, vagy legalabb a regi motorosok nem piackoveto fizetesevel. Nyilvan nem azert kezdenek kerdezgetni a dolgozok egymas kozott, mert minden jo. Aztan ahogy kezdenek felmondani, ugyis megtudja mindenki mennyivel tobbert mentek mashova. Szoval altalanossagban veve en nem latom egy hatekony problemamegoldo eszkoznek azt, hogy a fonok kemenykedik meg ostoba figyelmezteteseket ad, mint a dedoban. Tessek fizetni, javitani a moralt stb.

(#13484) emvy válasza FLx (#13483) üzenetére


emvy
nagyúr

En ugy latom egyebkent, hogy a jovo a nyitottabb kultura, mert a fejlesztok egy ido utan ra fognak jonni, hogy a titkos fizuk haszonelvezoje a ceg, csak.

Ott van peldaul a Buffer, sikeres startup, es az osszes fizetes nyilvanos (!)

A Buffer fizetesi listaja

Az igazan nagy gond a nemzetkozi csapat.

while (!sleep) sheep++;

(#13485) FLx válasza emvy (#13484) üzenetére


FLx
addikt

Ez a nemzetkozi csapat dolog megerne egy miset az fix. Mennyit hallom mostanaban, hogy jaj bezzeg az amerikaiak/nemetek stb. mennyit keresnek es ugyanazt csinaljak mint en. :DDD Meg egy olyan korben is mint az IT, ahol elvileg ertelmes, tanult emberek dolgoznak, szinte keptelenseg megertetni, hogy miert vannak berkulonbsegek az orszagok kozott.

(#13486) Tapsi válasza FLx (#13483) üzenetére


Tapsi
addikt

Tessek fizetni, javitani a moralt stb.

Szerintem kezd ej kicsit kevésbé kommunista módon gondolkodni! Ismét leírom, hogy a fizud annyi, amennyit ki tudsz harcolni magadnak. Később senki sem fog pofira nagy lóvékat kapni. Évente van egy általános béremelés a nagy cégeknél, ezen felül minden rajtad múlik. Ott a Hays, az tökéletes, de a kollégák fizetésének koslatása nem ok! Már csak azért sem, mert nincs 2 egyforma ember CV szempontból. Miközben a béredet ez is befolyásolja. Aki 15 éve van ugyanannál a cégnél, az nyilvánvalóan kevesebbet fog keresni, mint aki váltogatott. A biztonságot választotta a piaci bér helyett. Ennek pedig ára van, a munkáltatók is tudják.

Vagy gondolkodj vállalkozó oldalról: az érdeked az, hogy azt az összeget add, amennyiért a munkásod még éppen nem vált.

(#13487) emvy válasza FLx (#13485) üzenetére


emvy
nagyúr

> szinte keptelenseg megertetni, hogy miert vannak berkulonbsegek az orszagok kozott

Szerintem megertik az emberek, csak nehez elfogadni. Mert a valodi ok annyi, hogy keleten olcsobban kapsz embert.

while (!sleep) sheep++;

(#13488) szabop27 válasza KilgoreTrout (#13476) üzenetére


szabop27
csendes tag

Nem magyar sajatossag, ket nemet es mar a masodik svajci munkaszerzödesemben is ki van kötve, hogy a fizetes szigoruan titokban tartando.

(#13489) Tapsi válasza FLx (#13485) üzenetére


Tapsi
addikt

...szinte keptelenseg megertetni, hogy miert vannak berkulonbsegek az orszagok kozott.

Szinte képtelenség megértetni, hogy miért vannak bérkülönbségek munkavállalók között. Szóval akkor te miért nem érted meg?

(#13490) FLx válasza Tapsi (#13486) üzenetére


FLx
addikt

Nyilvan ertem amit mondasz, csak nehez elfogadni. :DD En sem gondolom, hogy mindenki keressen pontosan X-et hiszen mindenki kulonbozo mertekben tesz hozza a ceghez, de kellene latni valami kozeperteket, savot, akarmit, ami alapjan tudjak az emberek merni, hogy eppen mennyire jogosan hisztiznek a fizetesuk miatt. En nem tartanam ordogtol valo dolognak, ha a ceg a dolgozoi szamara lathatova tenne azokat a savokat, amik az adott pozikra vonatkoznak.

[ Szerkesztve ]

(#13491) 66zio válasza Tapsi (#13482) üzenetére


66zio
aktív tag

„Ahhoz, hogy nyilvános legyen a fizu kell egy megfelelő társadalom is kell.”

Kérdés: Ha mindent ugyan úgy csinálunk, mint eddig, nem változtatunk (Ebben a példában a fizetések megbeszélése), akkor mitől várjuk a változást? Mitől lesz megfelelőbb a társadalom?

(#13492) Because


Because
őstag

a gyártóiparban ahol dolgozok ott az éves béremeléskor próbálják közelíteni a szinteket, illetve vannak hűségbónuszok az eltöltött évek alapján. persze így is van bérfeszültség, konfliktus és ezen a szinten borzasztó tud lenni akár a havi 10-20000ft-os eltérés is.

(#13493) KilgoreTrout válasza Tapsi (#13482) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Nem arról van szó, hogy mindenki keressen ugyanannyit, hanem arról, hogy legyen transzparens, mi alapján és miért vannak különbségek. Sajnos a cégek egy jelentős részénél a fő indok a különböző bérekre nem a hatékonyság vagy a hasznosság, hanem az, hogy "ez a minimum, amit még elfogadott az alkalmazott".
Ez nem motiválja a munkavállalót és ahhoz vezet, hogy inkább elmegy, amikor megtudja, hogy alul van fizetve.
Ennek eredménye, hogy itt is azt tanácsolja mindenki, aki többet akar keresni, az váltson munkahelyet, ami nem jó a munkaadónak sem hosszú távon.

Azt, hogy kiderüljenek a fizetések, úgysem tudja megakadályozni a cég 100%-ban. Látszik, hogy a munkávállalóknak szükségük van erre az információra, ezért van glassdoor, ez a fórum és a folyton hivatkozott Hays guide. Ha őszintén azt hiszed, ezek összességében rossz hatással vannak a munkaerőpiacra, miért olvasod pl. ezt a fórumot? Azt megalapozottnak tartanád, ha valakit egy glassdoor review miatt rúgnának ki valakit (lévén a szerződés szerint titkos info a fizetés)? Vagy addig rendben van és hasznos a jövedelmed megosztása, amíg arctalanul történik?

(#13494) Tapsi válasza KilgoreTrout (#13493) üzenetére


Tapsi
addikt

Vagy addig rendben van és hasznos a jövedelmed megosztása, amíg arctalanul történik?

Igen, ugyanis nem érinti a vállalati szociális hálódat. Olvasd el az általam idézett szöveget, a lényeg ez. Az emberek érzékenyek, nem racionálisan működnek. És az nem indok, hogy a legtöbb ember tudná ezt kezelni. Egyrészt ez nem igaz, másrészt még ha igaz is lenne, a cégek minimális kockázatra törekszenek.

(#13491) 66zio

Nem egy adott vállalat feladata a társadalom formálása. Ezt lehet kormányzati eszközökkel serkenteni (talán Svédországban az összes SZJA bevallás nyilvános), de ne a magánszférától várjuk el!

[ Szerkesztve ]

(#13495) Mercutio_ válasza FLx (#13483) üzenetére


Mercutio_
félisten

"de nekem meg jogom van nem tetlenul nezni, hogy masokat fillerekert dolgoztatnak"
Persze, csak ennek a következményeit is vállald ;]

Az általam írt szitu egy olyan multinál történt, ahol a bérsávok publikusak és a munkakörökhöz egyértelműen hozzá vannak rendelve, tehát itt már eleve megdőlt az "a csúnya mukáltató nem transzparens, titkolódzik, bizonytalanságban tart" indok....

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13496) Jhonny06 válasza Madwe (#13477) üzenetére


Jhonny06
veterán

De ha a munkamorál miatt nem akarják, hogy a fizetésedről beszélj, az is azért van, hogy nehogy megtudd, hogy a most felvett junior 2x annyit keres mint te, azaz -> spúr a cég. :) Minden ide vezethető vissza. Ha mindenkinek arányosan fizetnék meg a munkáját, akkor nem lennének ilyenek.

Amúgy ennek nincs köze ahhoz, hogy mennyire normális valaki. Egy "normális" embernek is elszállna az agya, ha megtudná, hogy brutálisan alul van fizetve. Normálisan akkor lehet beszélni erről, ha alapvetően elégedettek a felek.

[ Szerkesztve ]

(#13497) Revolit válasza Tapsi (#13494) üzenetére


Revolit
senior tag

Es mi indokolja, hogy a cegeknel ne legyenek publikusak a savok?
Mikor kertem fizu emelest volt cegemnel, akkor "fu hat ez tul van a sav tetejen" Megkerdeztem mi a sav teteje, hat az cegtitok, nem mondhatja el. De max ennyit tudnak adni, ennel tobbet nem a savomban :DDD

Szoval mi indokolja a savok titkolasat? Az nem szemelyes info... Jaa, hat ha publikus lenne nem vehetnek fel seniort junior kozeli fizuval, ez igaz... Mert ugye a beralku ugy indul, hogy mennyit szeretne 700-at 500 lett, maradhat? De kap cafit meg van ceges csocso... Aztan csodalkoznak, hogy 1-2 ev es dobbant az illeto, mert fizuemeles meg nincs (illetve szanalmas szazalekok ami mar-mar a sertes hatarat surolja).

Aztan a kovetkezo helyen jon a kerdes, hogy miert valtasz. Nem tetszett a szobanoveny az asztalom mellett... Egyebkent ennek a kerdeseknek se tudom mi ertelme, olyan meghato szep sztorikat lehet eloadni, hogy en is magkonnyezem.

(#13498) X Factor válasza Revolit (#13497) üzenetére


X Factor
addikt

Mert ha megadnanak savokat, akkoris lenne egy valag custom deal, és több lenne a kvietel, mint ami tenylegsen savon belul marad, mondjuk egy kkv esetén. Multinal gondolom jobban mukodhetne, de ott is siman eltudom kepzelni h. van hasonlo.

Make things work

(#13499) Tapsi válasza Revolit (#13497) üzenetére


Tapsi
addikt

Mert ha publikus, azzal mire mész? Dolgoztam olyan helyen, ahol a senior pozi sávja 350-től-750-ig tartott, és a sávok között nagy átfedések is voltak.

"fu hat ez tul van a sav tetejen"

Ha akarnak és tudnak neked fizuemelést adni, akkor simán csak gradet léptetnek. Persze ez sem egyszerű. De nem az összegszerűség fogja behatárolni. Tehát már csak emiatt sincs jelentősége a publikusságnak.

BTW ha publikus lett volna, akkor beéred kevesebbel? Ugyan már!

Egyébként én eddig csak olyan helyen dolgoztam, ahol publikusak voltak.

(#13500) KilgoreTrout válasza Tapsi (#13499) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

"BTW ha publikus lett volna, akkor beéred kevesebbel? Ugyan már!"

Simán, mivel minden ember a többiekhez hasonlítja magát. Tanulmányok szerint x összeg feletti fizetés nem okoz többlet boldogságot (az x konkrét összege lényegtelen, de meglepően alacsony), aztán mégis többet kérnék bizonyos pozícióban lévő emberek, mert a környezetükben élő emberek fizetése alapján szabják meg saját árukat.

Normális esetben nem a cég tesz szívességet azzal, hogy alkalmaz - mint ahogy te sem teszel szívességet a cégnek azzal, hogy ott dolgozol. Ezt kölcsönösséget kellene fenntartani a fizetések tekintetében is, szerintem ezért semmiképp sem elítélendő a fizetésről való beszélgetés, illetve a nyilvános bértábla iránti igény.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.