Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#13551) FLx válasza Jhonny06 (#13550) üzenetére


FLx
addikt

Tenyleg borzalom, hogy kezdokent akar 7-8 evet is kell varni egy lakasra. Pesten lesz az 27 is. :D

(#13552) travix válasza Jhonny06 (#13550) üzenetére


travix
aktív tag

Hát nyilván jobbra számítottam kicsit, de lehet csak mert úgy van a köztudatban, hogy ez az álommeló. Pest nekem se játszana most, vagy maradok kisvárosban vagy külföld, de persze hazajönnék pár év után terv szerint. Köszi a válaszokat :)

(#13553) FLx válasza travix (#13552) üzenetére


FLx
addikt

A kulfold is ugy indul kezdokent, hogy mondjuk jo esetben 5 ev utan kezd igazan beindulni a bolt, amikor mar tenyleg jo penzt lehet elrakni. Csak lehet arra mar videken is jonnek a pesti arak es ott sem lesz lakas es amugy megint ott tartasz majd, hogy fillerekert dolgozol, hiaba lesz egy ingatlanod.

[ Szerkesztve ]

(#13554) PazsitZ válasza emvy (#13547) üzenetére


PazsitZ
addikt

Miért?
Nem mondom, hogy nem, de ez a kijelentés így semmit nem mond. Úgy, hogy mindkét céget ismerem valamennyire.
Más a kettő és mindegyik esetében simán project-től is erősen függő mi a vélemény.

- http://pazsitz.hu -

(#13555) emvy válasza PazsitZ (#13554) üzenetére


emvy
nagyúr

Ismerem mindket programot, es az MS TAP az kb. vilagszinten jo, az EPAM meg szerintem kevesbe.

while (!sleep) sheep++;

(#13556) Jhonny06 válasza PazsitZ (#13554) üzenetére


Jhonny06
veterán

Szerintem magára a képzésre vonatkozott a vélemény, nem a cég egészére. Amúgy az EPAM Java Mentoring programja elég gyenge. Elvárják, hogy a 6 hónapos képzés során ne dolgozz, de nem fizetnek érte, a végén pedig egy jóval piaci átlag alatti fizuval indítasz és ugye le se léphetsz tőlük ~2 évig. Kiadnak egy anyagot, amit egyedül kell végigrágnod és bejárni vizsgázni. Van ugyan egy mentorod, de leginkább dísznek.

(#13557) VirsLee válasza travix (#13552) üzenetére


VirsLee
őstag

Sajnos a köztudatba fura, torz elképzeléseket sikerült betáplálni. Manapság a fiatalok úgy érzik, hogy az a normális, ha 3-4 év alatt elérik egyedül azt, amit a szülők közösen 10-15 év alatt értek el.
Nekem az tűnt fel, hogy a mai húszas éveik elején járóknál a fő mentalitás a lakáskérdésben. ÉN akarok venni EGYEDÜL egy lakást 3-4 ÉVEN BELÜL.
Nincs olyan hely Európában, ahol egy pályakezdő 3-4 év melóval lakást tudna venni egyedül. Én 18 és 30 között 5 településen töltöttem legalább egy évet iskola, munkahelyek ill. nő miatt. Egyszerűen a 25 éves kor még nem szabad, hogy a letelepedésről szóljon, márpedig egy lakás megvásárlása röghöz is köti az embert.

[ Szerkesztve ]

(#13558) axioma válasza FLx (#13523) üzenetére


axioma
veterán

Nalunk van coursera, o'reilly es pluralsight is minden munkatarsnak. Az utobbi tul uj, ott me'g nem jartam, de az o'reilly online kurzusok (ha munkaidon kivul is megfelel neked, mert azert jellemzoen USA meloidoben van) jobban bejottek, bar a machine learning-et meg coursera-n csinaljuk, az is eleg jo. Mindkettonek van mobil app-ja, a coursera me'g napi tesztet is ad, ha mast nem csinalsz legalabb az a par perc beleferhet hogy vegigtold, igy mindig eszben tarttatja.
Persze kinek mi az a stilus, ami jobban bejon.

(#13559) PazsitZ válasza Jhonny06 (#13556) üzenetére


PazsitZ
addikt

Jogos, én értelmeztém félre. Maga a képzés, az úgy valid.
Sorry!

[ Szerkesztve ]

- http://pazsitz.hu -

(#13560) Tapsi válasza VirsLee (#13557) üzenetére


Tapsi
addikt

Figyu, ez a "maifiatalozás" klasszikusan komcsinyugger színvonal, szóval szedd már össze magad! Szó nincs arról, hogy random fiatal szeretne venni egy lakást cashre. A probléma ott van, hogy még az önerőt sem lehet összeszedni több évnyi nyomorgással az átlagbérből. És nem igaz, hogy régen ez volt. Sokkal könnyebb volt az ingatlanhoz jutás, mint manapság.

(#13561) Kobe válasza VirsLee (#13557) üzenetére


Kobe
veterán

No offense, de ez hulyeseg. Ha megnezel barmilyen nivosabb gazdasagi elemzest, kiderul hogy ez az USA ban is egy tarsadalmi szetszakadast eredmenyezett. Marmint konkretan az, hogy az elozo generacio, a baby boomerek szinvonala a gyerekeinek elerhetetlen. Az elvarasok nem irrealisak, hanem egyszeruen ez a generacio ezen szocializalodott, ebben nott fel, ezt latta mintakent es ehhez igazodik.
Nyilvan ha te 20 evig nevelkedsz 1keresos csaladi hazas atlagcsaladban, eleycelul nem a ketkeresos egyszobas albit fogod kituzni magad ele.
A nep azt latta, hogy apuka anyuka munkaba allt rogton az egyetem utan es 24-25 evesen elsore osszejott neki a suburban ketemeletes haziko, igazi szuletett felesegek idillben, brutal diakhitel belkul, ezzel ellentetben az o generacioja nyakaba kapta a valsagot, es a felmenoinel 3x kepzettebben sem tudja 4x hosszabb ido alatt sem osszeszedni az elso lakast, nemhogy az amerikai almot jelento kulvarosi hazat + nyogi a diakhitelt + klimavaltozas hatasai is kezdenek szepen beindulni, valoszinuleg ebbol is kap 10-20 even belul egy valsagot, amit megoldani neki kell, de a felmeoit a fold alatt mar nem erinti.

Ha a modern tarsadalomban erezheto ez a feszko, akkor kepzeld el egy ppsztkommunista orszagban, hatvanyozottan (na azok vagyun mi).

PS: magyarorszagon is eleg konnyen lehetett anno hazakhoz, ingatlanhoz jutni. A kommunizmusban aki allamilag kirmelt vallalatnal (manapsag strategiai jelentosegunek hivjak) dolgozott, vasut, banya, femipar stb, mar a 60-70es evekben kapott 25-30e forint tamogatast (kb 3 evi fizetesed?) cegtol (szamold ki ez mai fizuban mennyit erne, es akkpr mennyit ert ha mondjuk egy atlag munkas fizetes meg a 80as evekben is 1000 forint korul mozgott, akkpr plane korabban) , abbol megvette az egesz hazra valo alapanyagot es a ceg dolgozoi egymasnak segitettek kalakaban felepiteni.
Gyak. ingyen haz volt, de kpzugyeseknek, egeszsegugyiseknek is csurrant dolgozoi ledvezmenyes kolcson.
A mai statisztika meg ugye arrol szol, hogy az akkori 2-3 eves fizeteshez kepest mar idehaza is 8+ evnyi fizetes kell zsebbol megvenni egy atlagos fizetesbol egy aylagos ingstlant.

(#13562) Nehaiu válasza VirsLee (#13557) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Miért ne "szabadna" 25 éves korban "letelepedni"? Egyrészt költözni attól még lehet 5-10 év múlva, az nem röghöz kötés, hogy van egy lakásod. Hogy a többségnek sajnos nincs erre lehetősége ennyi idősen, az inkább egy adottság (probléma), de ne próbáljuk már ezt utólag megideologizálni, hogy abban a korban erre nem is szabad, hogy igény legyen.

(#13563) Goose-T válasza Kobe (#13561) üzenetére


Goose-T
veterán

Pont a lényeg felett siklotok el mindannyian, pedig VirsLee ki is emelte:
ÉN akarok venni EGYEDÜL egy lakást
Régen sem vettek egyedül lakásokat az átlagemberek, ma sem tudnak venni. Népesedési politika van, házasodj meg, vállalj be 2-3-4 gyereket, és akkor majd locsolják rád a pénzt, mint a régi szép időkben.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13564) bandus válasza Kobe (#13561) üzenetére


bandus
veterán

szerintem jól összefoglaltad, nem is nagyon tudnék hozzá tenni semmit. az elvárások még nem idomultak hzzá a lehetőségekhez jelenleg.

anno mivel nagypapám jól dolgozott a bánynál neki csak úgy felajánlottak egy lakást például. egyedüli kritérium volt, hogy be is kellett volna költözni. sajnos szegénynek nem igazán volt meg a biznisz szemlélete, ezért a "már van lakásom, minek költöznék el onnan" felkiáltással vissza is utasította a lehetőséget :D pedig a kisunokájának jól jönne most igazán a már vidéken is 14-15 milliókat érő panel :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#13565) Tapsi válasza Goose-T (#13563) üzenetére


Tapsi
addikt

Régen egyedül is nagyságrendekkel egyszerűbb volt lakáshoz jutni. Az már más tészta, hogy akkor eleve olyan volt a szociokulturális közeg, hogy az emberek ~20-éves korban már házasok voltak.

[ Szerkesztve ]

(#13566) Because válasza Goose-T (#13563) üzenetére


Because
őstag

statisztikák szerint a házasságok 90%-a válással végződik. milyen szép is lesz a leellett gyerekek mellett a 20-30 évre felvett hitel...

(#13567) Kobe válasza Goose-T (#13563) üzenetére


Kobe
veterán

Pont hogy benne van ez is abban amit irtam. Vezessuk le akkor:
1 db hazhoz az alapanyag kerult mondjuk 30-35 ezer forintba, es 1db a cegnel dolgozo munkavallalo kapott 25-35 ezer forint kozotti tamogatast.
Tudott belole egyedul, onmagaban, az 1 fizetesebol ingatlant venni ha akart? Igen. (ha kellett akkor max 3-4 havi sajat fizetesbol kiegeszitve megvolt a teljes haz, de 3-4e hufot elrakni akkoriban sem volt mutatvany)

Legtobbszor egyedul koltozott be? Nem. (mert akkoriban kb 20 eves kor volt max az atlag hazassagkotes ideje, nem 30-35 mint manapsag, es 'anyus' reg a spajzban volt a gyerekkel amikor adtak a tamogatast)

A fenti peldaban van barmi szerepe anyusnak es a fizetesenek? Nincs.

[ Szerkesztve ]

(#13568) Revolit válasza Because (#13566) üzenetére


Revolit
senior tag

Linkeld mar be legyszives azt a statisztikat ahol 90% valassal vegzodik, kivancsi vagyok!

(#13569) FLx válasza Revolit (#13568) üzenetére


FLx
addikt

Nyilvan hulyeseg, 40-50% a valasok szama EU-ban is, meg USA-ban is.

[ Szerkesztve ]

(#13570) OPiiPO válasza Because (#13566) üzenetére


OPiiPO
addikt

nem igaz

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13571) Goose-T válasza Kobe (#13567) üzenetére


Goose-T
veterán

Az idő minden emléket megszépít, de azért nem teljesen így ment ez a Kádár-korszakban.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13572) FLx válasza Goose-T (#13571) üzenetére


FLx
addikt

Kozel sem, legalabbis az atlagnak tuti nem. Aki olyan cegnel dolgozott, ahol magas volt a lakastamogatas, kamatmentes hitel stb. ott persze. Amugy az allamilag tamogatott lakashitel kamata 2,5% volt, amit a jelenlegi piacon is lehett kapni par eve meg. Szoval a szuleim is siman ezer evre eladosodtak egy sima panel miatt. Az mas kerdes, hogy amikor mar majdnem bedolt a nagy szocialista birodalom, akkor elengedtek a felet csak valaki fizessen mar be a kasszaba valamit. Akik meg falun epitettek kalakaban hazat az megint mas teszta, mert az anyagok fele a cegtol volt, a szerszamok meg foleg. A szaktudas meg sajat kutfobol, aztan valahogy sikerult, vagy nem. Illetve azt se felejtsuk el, hogy hianygazdasag volt, az emberek nem tudtak mire elkolteni a penzuket, boven volt mit felretenni. Ezert ugrott bele mindenki konnyen a lakasba, autoba.

[ Szerkesztve ]

(#13573) Because válasza Revolit (#13568) üzenetére


Because
őstag

beszélek hülyeséget, igazatok van 50% körüli -> sokkal jobbak a kilátások :U

[ Szerkesztve ]

(#13574) Kobe válasza Goose-T (#13571) üzenetére


Kobe
veterán

Azert megszakadni sem kellett hozza, h ilyen lehetoseggel eljen az ember.
Oregapam pl az akkori allamvasutaknal dolgozott karbantartokent, sima beosztottkent siman kapott 32e forintnak megfelelo alapanyagaot (nem penzt, hanem teglat, sodert). A csaladi hazat videken kis telepulesen siman felhuzta belole. Kvazi minden karbantarto is siman megkapta ezt a tamogatast.
Es ez a vasut aranykoraban volt, amikor kb minden varosban volt karbantarto uzem, es allomas.
Szuloi generacioban pedig a sima apolokat tudnam konlret peldakent mondani, ok a rendszervaltas elotti utolso etapban kaptak a kamattamogatottat, es a kprhaztol a kiegeszitest.

Ezt igy kimatekozva, azert lathato hogy a lakossag nagy reszenek konnyen elerheto volt, mert kvazi mindenki az iparban dolgozott....

(#13575) Stanlee válasza FLx (#13572) üzenetére


Stanlee
őstag

Habar mas mas ertekeket irnak, az 1990 es 91-es idoszakra gondolsz, amikor piaci kamatozasura alltak at az ingatlanhitelnel. A valasztasi lehetoseg az volt, hogy egyosszegben visszafizeti a delikvens az ingatlanhitelt (egyes forrasok szerint 40, mashol 50%-at elengedtek a hitelnek), vagy maradt a hitele, de 15%-ra ment fel az eves kamat, ill. piaci kamatra valtasnal elengedtek a hitel felet, de cserebe 32%-os hitelkamatot kellett ra fizetni. Eleg sokan lettek akkoriban ennek az aldozatai, tudomasom szerint meg most is vannak olyanok, akik az akkori arverezesek utan fennmarado hiteleiket is meg fizetik.

A cuculizmusban biztos konnyebb volt kecot venni/epiteni, mint most, foleg, ha besegitett a ceg (apamat felfuggesztettre eliteltek, mert anyagbeszerzokent sok olyan dolgott vett a gyarnak, amik soha nem erkeztek meg, de az elvtarsak hazaba beepultek).

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13576) Jhonny06 válasza Kobe (#13574) üzenetére


Jhonny06
veterán

Igen, aki kiváltságos helyen dolgozott, annak könnyű volt, de ez mennyire mérvadó egy társadalom egészére nézve? Kiváltságosok/szerencsések most is vannak.

A szüleim már mindketten elmúltak 50 évesek, mire kifizették a kertes házunk hitelét. Agglomeráció és egyikük se dolgozott kiváltságos helyen. Ellenben mindketten átlag felett kerestek (vagy legalább az egyikük) és mindig jól bántak a pénzzel.

[ Szerkesztve ]

(#13577) Tapsi válasza Jhonny06 (#13576) üzenetére


Tapsi
addikt

Ehhez nem kellett kiváltságosnak lenni. Egy átlag egységsugarú melós meg tudta ezt tenni. Láthattad, hitel 2,5%-ra, munkahelyi támogatás, nem beszélve a kiterjedt önkormányzati lakásrendszerről. Hol találsz ma ilyesmit?

(#13578) Revolit


Revolit
senior tag

Ezaz, hozzuk vissza a szocializmust, mert azmijjenjovolt!!!!
Varjatok, szolok a nagyinak, orulni fog!!!444negynegynegy

(#13579) Oppenheimer válasza Revolit (#13578) üzenetére


Oppenheimer
veterán

En se ertem minek dobaloznak itt emberek szocializmusbol vett peldakkal. Mas piacgazdasagokhoz van egyedul ertelme hasonlitani a magyar lakaspiacot. A mostani fiatal generacionak meg meg kell erteni: a lakastulajdon "luxus" lett. De legalabbis nem altalanos es magatol ertetodo.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#13580) Kobe válasza Jhonny06 (#13576) üzenetére


Kobe
veterán

Tul sokat kepzeltek es ideologizaltok bele. Az egesz sztorizgatas onnan indult, hogy milyen komcsi nyugger duma a bezzeg regen minden jobb volt.
En erre reflektaltam, hogy attol hogy valaki komcsi dumanak tartja vagy sem, attol meg a tarsadalmi ollo kinyilasa es a generaciok kozti durva kulonbseg meg nyugaton is a statisztikaban is megjeleno valos, letagadhatatlanul erezheto folyamat, nemhogy a tenyleges posztszocialista orszagokban.
Ha az USAnak faj, akkor kepzeld el kozep europanak mennyire, ahol USA - 40 ev az atlag szinvonal.
Semmi tobbet nem kell emoge gondolni.

Az off offja: bakker, nehogymar a szocializmusban valamilyen iparban dolgozni olyan kivaltsagos dolog lett volna. Gyakorlatilag a lakossag nagytobbsege ott melozott, ujonnan epult egesz varosokat epitettek fel erre.
(azokrol az idokrol beszelunk amikor a szellemi foglalkoztatasut kb uldoztek, a mezogazdasagiakon meg kulakkent vertek el a port.... Valahova menni kellett az embernek, es hat nem java fejlesztonek mentek akkoriban)

[ Szerkesztve ]

(#13581) Mercutio_ válasza Kobe (#13580) üzenetére


Mercutio_
félisten

Van itt azért keveredés és némi összemosás bőven:
A kuláklistázás 48-56 között volt, ekkor viszont az érintettek az iparban el sem helyezkedhettek :( 60 után már indul a gulyáskommunizmus kora ami a jobb életkörülményeket célozta meg.
Az újonnan épült városok lakossága messze nem volt akkora, hogy "az iparban dolgozott mindenki" igaz legyen (pl. Dunaújvárosban fénykorában volt 60ezer lakos) attól, hogy a földjüket elvették a parasztok tetemes része a TSZ-ekben dolgozott tovább, nem véletlenül van az a rengeteg kádár-kocka.
De a szolgáltatóipar, oktatás, közintézmények dolgozóit se számolnám az ipar-hoz...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13582) htomi85


htomi85
tag

Látom megindult valami a topikban, érzékeli mindenki hogy valami nem kerek.
Valóban, az elmúlt 35 év nem az átlagmelósé volt. Az okok:
- fiat money
- folyamatosan csökkenő kamatok a 70-es évek közepe óta
- bérhányad elmaradása a tőkejövedelemtől a keletkező új jövedelmek terén
- globalizáció
- technológiai fejlődés
- demográfia
- bérrugalmatlanság
Bérből és fizetésből nem jók a kilátások, hamarabb jön a kemó mint a nyugdij...
Az átlagmelós nem fog tudni lakást venni a jövőben a városban.

(#13583) Kobe


Kobe
veterán

Hogy legyen ON is: betalaltak EPAM nal BA vonalra, viszont a HR es szerint csak full java es .net vonal van technikai stb teszttel.
Mondjuk nekem foleg ERP es PM multam van, igy erdekes elgondolas volt a java, nem tudom BA nal a technikai naluk mit jelent :)
Tudasra senior crossfunctional BA /PM szint van es 7szamjegy alatt viszont teljesen felejtos (mondjuk ami eppen karcolja 7szamjegyut, az is) ... Erdemes beprobalni vagy felejtos?

[ Szerkesztve ]

(#13584) Jhonny06 válasza Tapsi (#13577) üzenetére


Jhonny06
veterán

A 2.5%-os hitel önmagában semmit nem jelent (manapság sem), ha nincs mellé normális fizetésed és önerőd. A többi pedig munkahelyfüggő volt, úgyhogy semmi értelme ilyenekkel példálózni.

(#13585) VirsLee válasza Jhonny06 (#13576) üzenetére


VirsLee
őstag

Sajnos itt sok olyan embert is elfogott a nosztalgia, akik szerintem nem is éltek akkoriban. Nem volt könnyebb saját lakáshoz jutni, mint most. Többet kellett érte dolgozni. Az én felmenőim teljesen átlagos melósok voltak - gyári munkás, kalauz, bolti eladó - nem 10 év munkával vettek párként lakást, hanem kb. 20 év. Mindig is voltak csókosok, most is vannak, ennek ellenére ez nem az átlag számára elérhető út volt. A hatvanas években Budapesten 80% felett volt bőven az állami lakások aránya, és akkoriban is itt volt az ország politika vízfeje, szóval gondolhatod, hogy leginkább a rendszert kiszolgálók jutottak könnyen saját lakáshoz.

7 év és egy rendszerváltás kellett hozzá, hogy bekössenek egy telefont. Szerencsére autóhoz nem volt ilyen könnyű hozzájutni, szóval azt nehéz volt így elkapkodni. Nem véletlenül voltak anno a kedvező kamatozású hitelek futamideje 25-35 év. Nem azért, mert pikk-pakk megvették...

(#13586) #41635072 válasza VirsLee (#13585) üzenetére


#41635072
törölt tag

(Szerkesztés)

Az a vicc az egeszben, hogy csak nehany eve szaguldanak az ingatlanarak, es mar egybol mindenki beletorodott hogy nem is olyan rossz ez, soseleszmáolcsobb. Igazabol a haboru alatt meg szarabb volt oruljenek a mai fiatalok hogy egy taborban vannak kenyszermunkara es diplomas nagy tapasztalatu szakembereknek meg egy csodas panelre es also kategorias uj autora sem telik, tejesen normalis eletszinvonal, tessek beletorodni, hazasodni, szulni. Vege.

(#13587) Mercutio_ válasza #41635072 (#13586) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az a vicc az egeszben, hogy csak nehany eve szaguldanak az ingatlanarak, es mar egybol mindenki, sír, hogy itt a világvége, miközben 2002-2008 között is hasonló szárnyalás volt, aztán majd 6 évig apróért vehettél lakást;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13588) Stanlee válasza Mercutio_ (#13587) üzenetére


Stanlee
őstag

Akkoriban alacsonyabb onerovel lehetett eladosodni. A m2 arak sem voltak annyira magasak a bp-i atlagfizeteshez kepest, mint ma. Rovidebb ideig kellett gyujtogetni az onerore is. A beteti kamatok is kelloen magasak voltak, igy az egysegsugaru megtakarito nem akart mindenaron ingatlant venni. Teljesen mas volt a helyzet abban az idoszakban.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13589) Revolit válasza Stanlee (#13588) üzenetére


Revolit
senior tag

De jo is volt, mikor kozel 0% onerore adtak a hitelt boldog-boldogtalannak, aztan lehetett kimenteni oket, es meg nekik allt feljebb, hogy a szemet bank/kormany elveszi a lakasat. Milyen lakasat? Neki volt hozza a legkevesebb koze... A bank meg az allam lakasa inkabb...

(#13590) VirsLee válasza Revolit (#13589) üzenetére


VirsLee
őstag

A visszasírt vadnyugati idők, amikor a Raiffeisen úgy tolta a lakáshitel reklámot, hogy jövedelem igazolás se kell hozzá...

(#13591) Stanlee válasza Revolit (#13589) üzenetére


Stanlee
őstag

Neked se a cuculizmus, se a vadkapitalizmus nem tetszik. :D

Az, hogy az emberek tobbsege Mo-n is penzugyi analfabeta, nem a bankok hibaja. Ha az allam beleszol valamibe, akkor az a baj, ha nem szol bele, akkor az a baj, ha az emberek nem tudnak felelossegteljes donteseket hozni es ebbol anyagi karuk szarmazik, akkor az a baj, hogy az allam nem szabalyoz elegge.

A 2008 elotti idoszakban is lehetett felelossegteljes donteseket hozni, ertsd normalis merteku (kb. 20%) onero lerakasa, az igazolt fizetes 30-35%-nal nem magasabb torleszto bevallalasa, tisztaban lenni azzal, hogy ha valtozik a kamat nagysaga, akkor a torleszto no, ill. van arfolyamkockazat es barmikor elveszithetem a munkahelyem is.

Az emberek tobbsege nem kepes ezeket a dolgokat felmerni, ahogy a most eladosodoknak is biztos van egy jelentos resze, aki nagyon a limiten van a szigorubb szabalyozas ellenere es egy jelentos kamatemeles vagy munkahelyvesztes utan ugyanugy megsegitesre szorulna.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13592) Kukipapa_rr válasza Stanlee (#13591) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Ahogy elvárható, hogy ne rázzon halálra egy hibás villanybojler, úgy szerintem az is elvárható, hogy ne taszítson adósrabszolgaságba egy hibás pénzügyi döntés. Mert akinek a tőketartozása a sokszorosára nőtt, az gyakorlatilag ezt jelentette, nem volt elsétálási jog.

Pl. a bankok megtehették vagy legalább felajánlhatták volna, hogy forintosítják a hiteleket, amikor az elszálló frankárfolyam miatti tőketartozás és/vagy törlesztő elérte ugyanazt a szintet, mint ha a hitel forintban lett volna.

(#13593) lajafix válasza Kukipapa_rr (#13592) üzenetére


lajafix
addikt

Hát bizony egy hibás bojler agyon fog vágni valszeg. Ahogy egy rosszul kiválasztott hitel is.
Ezeknél már csak egy rosszul kiválasztott házastárs a keményebb. :)
Ezt a bank ajánlja fel az átváltást meg hagyjuk.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#13594) Jhonny06 válasza Kukipapa_rr (#13592) üzenetére


Jhonny06
veterán

"úgy szerintem az is elvárható"

Igen, elvárható tőled, mint felnőtt embertől. Azt ne várd, hogy más fog szólni a saját hülyeséged miatt.

(#13595) Tapsi


Tapsi
addikt

Muszáj újból elkezdeni ezt a devizahitel témát? 1 hónapja elég jól körbejártuk itt.

(#13596) kexksz válasza Kukipapa_rr (#13592) üzenetére


kexksz
addikt

Nyugaton nagyobb kulturaja is van a magancsod intezmenyenek, csodot jelentesz, kihelyeznek hozzad egy arcot aki egy ideig megmondja mit vehetsz meg mit nem, aztan utana elengedik a hiteled. Eredmeny: a bankok nem adnak olyanoknak hitelti, akikrol ok is latjak, hogy be fogja bukni, mert tudjak, hogy akkor csodot jelenthet. :)

[ Szerkesztve ]

(#13597) Kukipapa_rr válasza lajafix (#13593) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Hát bizony egy hibás bojler agyon fog vágni valszeg

Nem, nagy valószínűséggel nem fog, az érintésvédelmi szabványoknak köszönhetően. Ezért hoztam példának. Nem kell értened a villamossághoz, és nagy eséllyel mégsem halsz meg, ha meghibásodik a bojlered. Ilyesmit várok el pénzügyek területén is.

Ezt a bank ajánlja fel az átváltást meg hagyjuk.

Érdeklődve hallgatom, kinek és milyen hátránya származott volna ebből a megoldásból, mert én csak az előnyeit látom.

(#13598) Kukipapa_rr válasza Jhonny06 (#13594) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Valamiért pár éve sikerült jogszabályi követelményeket meghatározni a túlzott eladósodás elkerülése érdekében. Miről beszélsz?

(#13599) Kukipapa_rr válasza Tapsi (#13595) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Nem a devizahitel itt a lényeg. Az csak egy jó példa arra, hogy nem lehet egy szakmában minden felelősséget egyszerűen a végfelhasználóra hárítani.

(#13600) Kukipapa_rr válasza kexksz (#13596) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Eredmeny: a bankok nem adnak olyanoknak hitelti, akikrol ok is latjak, hogy be fogja bukni, mert tudjak, hogy akkor csodot jelenthet.

Igen, ez lenne a lényeg. :)

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.