Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#13351) golfvariant válasza Tapsi (#13350) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Az sem elhanyagolható részlet, hogy alkalmazottként vagy KATA-sként :) Ha utóbbira érti akkor egyetértek, ha alkalmazottként akkor már kérdéses.

(#13352) Tapsi válasza golfvariant (#13351) üzenetére


Tapsi
addikt

Felejtsük már el ezt a KATA dolgot, könyörgöm! Az nem bérjövedelem, hanem vállalkozói bevétel. Kvázi semmi keresnivalója nem lenne ebben a topicban.

(#13353) X Factor válasza Tapsi (#13352) üzenetére


X Factor
addikt

Hát amÍg a topik neve jövedelem, és nem munkabér, addig vélhetően, teljesen jogosan, ugyanúgy része lesz.

[ Szerkesztve ]

Make things work

(#13354) Jhonny06 válasza Tapsi (#13352) üzenetére


Jhonny06
veterán

(#13355) Tapsi válasza X Factor (#13353) üzenetére


Tapsi
addikt

Nem a fogalom a lényeg, hanem amit takar. Felesleges összehasonlítani vállalkozói bevételt munkabérrel, mert teljesen más jogokkal és kötelezettségekkel jár. A vállalkozó a magasabb kockázatért magasabb jövedelmet vár el, ezért nem védik úgy a törvények, mint a munkavállalót. Jól tudnak hangozni a milliók egészen addig, amíg mondjuk nem üt el a busz, és kerülsz fél évre kórházba. Akkor a bevételed nagyjából zéró.

A KATA-zók nagy része pedig minimum szürke zónában van, kvázi adócsaló. Tehát a "havi bérem KATA-sként" kifejezés normál működés szerint értelmezhetetlen. Ha ez valakinél valóban így van, akkor egészen biztosan bújtatott munkavállalás esete áll fenn.

(#13356) @tco@ válasza Tapsi (#13355) üzenetére


@tco@
aktív tag

Sokan itthon is (hát még nyugaton) éves jövedelemről beszélnek, így nézve pedig a vállalkozói is jobban értelmezhető.
Ha meg a topic címe "a munka világa" lenne, akkor meg a vállalkozó nem tekinthető dolgozónak sokak szerint :U

(#13357) azbest válasza Tapsi (#13355) üzenetére


azbest
félisten

Az első bekezdés mondjuk hogy ok.

A második viszont körülbelül annyira valós általánosítás, mint hogy sok alkalmazott minimélbérre bejelentett, fizetést zsebbe kapó adócsaló :)
Fyi katásként, távmunkával könnyű megfelelni a szabálynak, akár 1 ügyféllel, állandó összeggel is. A lényeg szerintem, hogy ezt felesleges felhozni a vállalkozókkal szemben, mert alkalmazottakra is ugyanúgy mondanak mindent.

Egyébként megvan, hogy alkalmazottként "A táppénz maximális napi összege a mindenkori minimálbérhez kötött, jelenleg a minimálbér 1/15-öd része." Vagyis "Egy napra jutó táppénz összege (Ft) 8 510" max [link], ez 20 munkanapra bruttó 170 ezer - nettó 113 ezer max, akor is ha 100 milliót keresne és az után adózna egyébként.

Katásként is jár táppénz, ha lejelenti magát rá, de 50es tarifával 94eft az alapja, amiből 1500-1800 körüli napi összeg jön ki. A 75 ezres tarifásoknak 2500-3000 körüli. És persze, ha egész hónapban táppénzen van, akkor nem kell kata átalányt sem megfizetni, persze akkor csökken az éves kerete.

Persze ez azért nagy különbség, viszont alkalmazottként is kemény lehet. Múltkoriban ezért anyázott erősen egyik kollégáa, aki 8+4 órában dolgozik és nem akarta elhinni, hogy mennyit bukott a fizetéséből, amiért két hétre otthon maradt a gyerekkel.

[ Szerkesztve ]

(#13358) Tapsi válasza azbest (#13357) üzenetére


Tapsi
addikt

A második viszont körülbelül annyira valós általánosítás, mint hogy sok alkalmazott minimélbérre bejelentett, fizetést zsebbe kapó adócsaló - pedig ez a valóság.

Én is vállalkozó vagyok, pontosan tudom, hogy mi a stájsz. Görgess itt vissza a fórumban, és nézd meg, hogy hány olyan kérdés van, amely ezekkel a problémákkal foglalkozik vállalkozói lét esetén. Persze távmunkában, saját eszközökkel nem csalás. És ez mekkora hányada a KATÁS IT-soknak? 5%-a?

(#13359) X Factor válasza Tapsi (#13358) üzenetére


X Factor
addikt

Ez továbbra is olyan, h. a te szubjektiv véleményed szerint a KATA-s rendszerben sok az ügyeskedő és mindig előszeretettel világitasz rá a rendszer esetleges negativ oldalára.

Az, meg hogy valaki feltünteti h. KATA-sként mondjuk webfejlesztőként mennyi pénz folyik be hozzá, továbbra se értem miért kéne tiltani, az is sok esetben egy kiinduális alap lehet a topik olvasóinak, h. ki milyen skill set-tel, milyen projekteken, esetlegesen mennyit tud elkérni.

Az, hogy esetlegesen mennyi embernek lett egy remek lehetőség, akár jövedelem fehérÍtés céljából, akár többlet pénz szerzésére munka mellett, mindezt úgy, hogy kevés dolgot egyszerűbb elintézni és utána a szabályokat betartva könyvelni, az szinte már utópisztikus.

Ellenben, van a 2012. évi CXLVII. törvény ami egyértelműen fogalmaz h. mikor beszélünk bújtatott munkavállalásról. 7 pontból elég 2-nek megfelelni. Ha megfelelesz, akkor nincs bújtatott foglalkoztatás, hiába erősködsz ezzel kapcsolatban mindig, hogy márpedig szerinted az, ha ez a téma felmerül.

Make things work

(#13360) H A M M E R válasza X Factor (#13359) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Én is vállalkozóként dolgozok és én kifejezetten örülök, ha itt beírják a fórumozók, hogy ki milyen napidíjat kér/kap, az ember ez alapján hozhat döntést, hogy milyen állást fogadjunk el. És tudom, hogy ez nem egy könyvelői topik, de annak is örülök ha egyéb információt is megosztanak, ami a jövedelemmel kapcsolatos, pl hogy egy vállalkozó (függetlenül attól hogy KATA-s vagy nem) egyéb módon is szerezhet jövedelmet (járhat jobban), pl lízingelhet autót és igényelhet vissza ÁFÁ-t .stb És ne mondja senki, hogy ez szürke zóna. Ha valami megfelel a jogszabályoknak az legális. Azt hogy az irigy emberek ezt máshogy kommunikálják, az engem nem zavar..:) A szürke zóna az amikor valakit zsebbe fizetnek...

[ Szerkesztve ]

(#13361) instantwater válasza H A M M E R (#13360) üzenetére


instantwater
addikt

Akik itt vállalkozóként dolgoznak azért választották ezt a formát, mert így többet lehet kérni, és több marad?
Akkor miért nem dolgozik mindenki vállalkozóként?

(#13362) Goose-T válasza instantwater (#13361) üzenetére


Goose-T
veterán

Mert az alkalmazotti lét kényelmesebb és biztonságosabb.

[ Szerkesztve ]

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13363) instantwater válasza Goose-T (#13362) üzenetére


instantwater
addikt

Kényelmes? Talán. Veszélyes is tud lenni az elkényelmesedés. Szaktudás elavulása, árakat nem követő bérek, stb.

Biztonságosabb? Persze, van felmondási idő, meg fizetett szabadság, viszont vállalkozóként annyival többet keresel, hogy a hó végén mégis több marad, mint alkalmazottként. Vállalkozóként is köthetsz magán egészségbiztosítást úgy tudom.

Nem, nem a vállalkozósdit promózom, alkalmazottként dolgozom, csak egyre többször szembejön az a dolog, hogy vállalkozókat keresnek egy adott pozícióra, de nem tudom, hogy mi az a pont amikortól megéri az extra papírmunkát, és egyebeket.

[ Szerkesztve ]

(#13364) X Factor válasza instantwater (#13363) üzenetére


X Factor
addikt

Én azért választottam, mert amig alkalmazott voltam, addigse volt sok közöm az átlag által elképzelt alkalmazotti statuszhoz. Plusz, amikor akadt egy-két jol fizeto kulsos melo, akkor mindig szivas volt a szamlazassal. Igen speciel nekem jobban fizet, de sokkal tobbet is rakok félre, mint annak előtte.

Nincs erre általános igazság, szerintem mindig egyén és szituáció függő szerintem.

És azt se feledjük h. nem mindeki lehetegyéni vállakozó, mert ennek a lehetősége a munkavégzés mivoltjából fakadóan nem adott, pl. rendőr. Plusz ugye, az általad leirt dolgokkal a legtobb ember nem szivesen foglakozik, egyszeruen szeretjuk ha ott van folottunk a lathatalan kez, és csak tesszuk a dolgunkat 8-16ig.

Arra sincs feltétlen garancia, hogy annyival többet viszel haza. Az inkább ajánlás, amiben Tapsi-nak igaza is van, hogy ha valaki ezt választja ne csak azt vegye alapul h. mennyivel több marad meg, hanem h. mind nyugdÍjra, mind szabadságra félre kell raknia. Nekem pl. lenne 23 szabadnapom, az nagyjából számÍtva egy hónap, szóval a számlázást is ennek megfelelően kalkulálom. A sort még lehetne folytatni.

[ Szerkesztve ]

Make things work

(#13365) Orionk


Orionk
senior tag

Sziasztok,

Olyan segítséget-tippet kérnék szépen tőletek, hogy mit érdemes interjú után kérdezni?

Arról van szó, hogy 3 év fejlesztői év után biztosan váltani akarok business analyst, product owner, vagy project manager jellegű pozíciók felé.
Találtam egy pozíciót, ahol az első körös interjún már túl lettem tegnap és ennél a pozíciónál kb. 75% project managing van és Clienttel való ügyfélkapcsolat és a maradék 25% az fejlesztés, mert az ügyfél szoftverébe való beépülést kell összehozni. Tehát azért tetszene ez a pozíció, mert még nem kell teljesen elszakadni a fejlesztéstől.

A tegnapi interjú végén kérdeztem, de lehetőségem van ma mailban még kérdezni. Szeretnék úgy kérdezni, hogy lássák, hogy még jobban érdekelne a pozíció így, hogy aludtam rá egyet.

Köszönöm szépen és bocsi, hogy ebben a topicban kérdeztem meg. :)

(#13366) Goose-T válasza instantwater (#13363) üzenetére


Goose-T
veterán

Az átlagember szemszögéből nézve értettem. Én is vállalkozó vagyok. Hogy mi az a pont, ahol már megéri? Szerintem ha a szakmádban elértél egy senior szintet, akkor már olyan jövedelmi szinten mozogsz, hogy tutira megéri. Ha a nyugdíjadat féltenéd, akkor lehet nyitni nyugdíj-előtakarékossági számlát, és még akkor is több marad. Én ebben mondjuk nem hiszek, az ingatlanvagyon-felhalmozás szerintem jobb módszer a nyugdíj biztosítására. Ha nem élsz jelentősen nagyobb lábon, mint alkalmazotti fizetésből tetted, akkor nem kell aggódni a jövő miatt, sőt.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13367) Tapsi válasza H A M M E R (#13360) üzenetére


Tapsi
addikt

A szürke zóna az amikor valakit zsebbe fizetnek.

Hatalmas tévedés, az a fekete. Jelen esetben arról van szó, hogy a NAV nem ellenőrzi a bújtatott munkavállalást, mert csak! De attól ez a magatartás még nem lesz legális.

És én is vállalkozó vagyok, szintén KATÁS, szintén napidíjas. Pontosan ezért vagyok 100%-ig tisztában a dologgal. Ha holnaptól a NAV elkezdene vizsgálódni ezügyben, akkor sokan megütnék a bokájukat. Én is.

(#13361) instantwater

Azért nem dolgozik mindenki vállalkozóként, mert alkalmazott-jellegű viszony esetén törvénytelen. Ezt hívják bújtatott munkavállalásnak. Az egyéb okokat a kollégák leírták.

[ Szerkesztve ]

(#13368) Madwe válasza Tapsi (#13367) üzenetére


Madwe
nagyúr

A 7es listából elég 2nek megfelelni, aminek gyk. bárki bármilyen poziban meg tud felelni. Szar a szabály emiatt, igen, ettől függetlenül kb bármelyik katás megfelel neki, szerintem...

(#13369) Tapsi válasza Madwe (#13368) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerinted. Valójában pedig szinte lehetetlen neki megfelelni, ha onsite munkát végzel. A távmunka ugye más tészta, de ezzel nagyon kevés ember tud élni.

(#13370) bandus válasza Orionk (#13365) üzenetére


bandus
veterán

szerintem nyugodtan elengedheted az erőltetett, kvázi kamu kérdéseket, csak azért, hogy kérdezz valamit. ami meg tényleg érdekel, azt kérdezd meg, ezt mi nem tudhatjuk, hogy micsoda :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#13371) Madwe válasza Tapsi (#13369) üzenetére


Madwe
nagyúr

Egy kötetlen munkaidő + saját eszközpark már megoldotta. Alap esetben ez nem igaz az alkalmazottakra, de bármely alkalmazott tudja a saját ezsközparkot hozni + ha valósan kötetlen a munkaidő amit biztosít a megrendelő azért h katás lehess, máris teljesen fehéren katás az ember.
Azért valljuk be főleg itban is jellemző manapság az, h nem várják el h lábat lógass 9-5ig. Ha munka van legyél bent tovább, ha nincs menj isten hírével - ez azért a legtöbb helyre jellemző, ami normális. Persze ajánlott még dél elött beérni s tovább bent maradni mint dél... de ezen se feltétlen rugóznak sok helyen, ahogy home officeon se 8nyilván ez már pozifüggő is)
Ugyanakkor kötött munkaidővel se nehéz megoldani: saját eszközpark + kötetlen helyszín, home office az esetek döntő többségében, tessék, megint teljesen fehér a katás...

[ Szerkesztve ]

(#13372) Stanlee válasza Orionk (#13365) üzenetére


Stanlee
őstag

Felesleges kerdesekkel nem kell terhelni a masik oldalt. Viszont ha van valami, amit tegnap elfelejtettel megkerdezni, akkor azt tedd meg, de mivel nem voltunk ott, nem tudjuk, hogy mirol nem esett szo.

Ha nincs kerdes, akkor meg egy rovid mail, hogy jo volt az interju, tetszik, hogy fejlesztheted magad az ugyfellel valpo kapcsolattartasban, vagy valami mas 1-2 mondat es kesz. Ne rabold a masik oldal idejet egy esszevel :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13373) Tapsi válasza Madwe (#13371) üzenetére


Tapsi
addikt

A probléma annyi, hogy a NAV nem a szerződésedet fogja vizsgálni, hanem a valóságot. És ha a kötetlen munkaidő csak papíron valósult meg, akkor büntet. Keményen.

Ha munka van legyél bent tovább, ha nincs menj isten hírével

Ugye vágod, hogy ezzel már meg is határozta a munkáltatód az időrendedet?

saját eszközpark + kötetlen helyszín, home office az esetek döntő többségében

Persze, ezzel semmi gond. Erre írtam, hogy ez az 5%. Na akkor most kérdezzük meg a topicban található vállalkozókat, hogy náluk teljesül-e ez? Én konkrétan csak emvy-t tudnám említeni, már ha ő vállalkozó.

[ Szerkesztve ]

(#13374) Orionk válasza Stanlee (#13372) üzenetére


Orionk
senior tag

Köszi Neked és bandus-nak is.

Arról van szó, hogy a 2. körbe került jelentkezők egy házi feladatot kapnak.
Amikor kérdezték tőlem, hogy mennyire érdekelne, mennyire szeretném csinálni a munkát, miután megbeszéltük, hogy mi lenne a pontos feladat, akkor azt feleltem, hogy:
80%-ban érdekel és a házi feladat tudna segíteni, hogy 100%-ban érdekeljen.

Ezt pedig ma reggelre megbántam. Most már úgy érzem, hogy nagyon is érdekelne 100%-ban és szívesen csinálnám kifejezetten hosszú távon, ha oda jutnék, hogy együtt tudnánk dolgozni.
Ezt szeretném elmondani nekik, de gondoltam, hogy valami okos kérdéssel kellene indítani.

Viszont tegnap úgy érzem, hogy minden kérdésem feltettem az interjú végén, amikor kérdezték. Ezért kérdeztelek benneteket, hogy tudnátok-e ötletet adni, hogy milyen kérdéssel kellene indítani a levelet.

köszönöm

(#13375) axioma válasza Orionk (#13374) üzenetére


axioma
veterán

Tudsz valamit arrol, hogy milyen a jelentkezesi rata oda?
Egy ilyen vallomassal szerintem nohet ugyan az eselyed a felvetelhez de cserebe tutira alacsonyabbra kerulne az a'rad. Te tudod megmondani, melyik a fontosabb jelen elethelyzetedben es elomeneteledben.

(#13376) Ursache válasza Tapsi (#13373) üzenetére


Ursache
senior tag

Ha én azt mondom, hogy úgy tudok hatékonyan dolgozni az ügyfelemnek, hogy bejárok hozzá, akkor bejárok hozzá. Magam döntöttem el, és magam határoztam el.

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#13377) azbest válasza Tapsi (#13373) üzenetére


azbest
félisten

A vicc amúgy, hogy ez fordítva is megvan, ha valaki valamiért kényszer-alkalmazott kell legyen.

Pályázatos projekteknél muszáj alkalmazottnak állni, mert nem lehet külsősként bedolgozni. Ez oké, amikor nettóban ugynott jön ki az ember, mivel bevállalják a plusz adókat az alkalmazotti létre.

De ilyenkor a szabály az szabály:
- kötelező nekik felszerelést biztosítaniuk, nem lehet lemondani sem róla. Természetesen az irodai helyet is.
- kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálatra küldeniük, ami szintén kb pénzkidobás szellemi munkánál, mivel csak fizikai alkalmasságot vizsgál - szellemi munkakörben is.
- hiába lehet kötetlen munkaidő a szerződésben, mégis percre pontosan kell írni mindenféle érkezési-távozási időt. Arról is volt szó, hogy elvileg home office sem lehet hivatalosan, mert akkor otthon a céges melóra leválassztott és cég által auditált, felszerelt szoba kéne hozzá. Vagy ilyesmi, korábban volt itt szó róla. Plusz az idő annyiból sem mindegy, mert esetleg külön díjazással kéne kalkulálni, ha estébe csúszna a késői munkanap.
...

Szóval az alkalmazottiságnak is nagyon nehéz megfelelni, ott is számtalan olyan szabály és buktató van, amit szinte képtelenség betartani és elvileg büntethető.

Persze értem én, hogy a magát képviselni nem tudó és nem akaró munkavállalót az államnak kell megvédenie, mert nem képesek egységbe tömörülni, és kiállni magukért, igazi szakszervezetet és érdekképviseletet alakítani, mint nyugaton. Ezért az állam kezét fogva, elvárva, hogy mindenbe beleszóljon éldegélik békés nemtörődömségüket :)

Ezzel nem ellentmondok neked, csak ahogy felemlegetik a kényszer-vállalkozót, ez fordítva is létezik, kényszer-alkalmazottként. És a túlbonyolított, életszerűtlen szabályozás miatt mindig lehet találni valamit, amit büntetni lehet.

(#13378) Stanlee válasza Orionk (#13374) üzenetére


Stanlee
őstag

Valami olyat irnek, hogy az otthoni feladat elkeszitese erdekes volt es a a tegnapi szemelyes talalkozon elhangzottak, munkakor/tennivalok/csapat (amelyik tetszik alahuzando :-)) alapjan a munkakor nagyon erdekel, es orommel venned, ha a masodik korbe is behivnanak.

Baratnom erre azt mondana, hogy amikor ott van az ember, mindig azt kell monadni, hogy nagyon erdekel a munkakor, aztan majd utana nemet mondasz. Igaz mivel egy ideig HR-es volt, igy bizonyos szintu beidegzodesei vannak.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13379) Tapsi válasza Ursache (#13376) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerintem majd az esetleges NAV vizsgálatkor próbáld ezt a magyarázatot felhozni. Idáig fog hallatszani a röhögésük. ;] BTW ettől még lehetsz vállalkozó, ha teljesül rád a többi szükséges feltétel.

(#13377) azbest

Szerintem ez a szabályozás nem életszerűtlen. Valódi vállalkozókra lett kitalálva, náluk az nem kérdés, hogy megfelelnek akár 2-nél több szabálynak is. Persze ehhez igazi vállalkozást kell vinni, nem bújtatott foglalkoztatottnak lenni.

[ Szerkesztve ]

(#13380) lastmanrel


lastmanrel
újonc

Sziasztok!
Milyen gyakran erdemes vagy illik fizuemelest kerni, ha magatol nem jon?
Illetve ha az ember munkahelyet valt, mikor ceszeru az elso emelest kerni? 1 ev vagy korabban?
Koszi

(#13381) Goose-T válasza lastmanrel (#13380) üzenetére


Goose-T
veterán

Egy év szerintem még kevés, de ha két évig nem adnak, akkor már érdemes kérni. Ha nem adnak, akkor dobbants csendben. Ne fenyegetőzz a felmondással, csak elmérgesíti a helyzetet. Meg ha mégsem találsz olyan helyet, ahol többet fizetnének, akkor a pofád is égni fog a korábbi fenyegetőzés miatt.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13382) FLx válasza lastmanrel (#13380) üzenetére


FLx
addikt

Barmikor kerhetsz, maximum nem adnak. De mondjuk uj munkahelyen 1 even belul vagy kb. egy ev utan eleg vicces lenne. Annyit kell kerni az interjun ami neked eleg a kovetkezo 3 evben es akkor nem lesz ilyen gondod.

(#13383) tboy93 válasza FLx (#13382) üzenetére


tboy93
nagyúr

Nálunk minden év végén van bértárgyalás, ahol kerek perec megmondom mennyit akarok keresni következő évben. Egyezkedünk, aztán januártól már emelt fizu. Idén 25%-ot sikerült kialkudnom.

(#13384) Tapsi válasza lastmanrel (#13380) üzenetére


Tapsi
addikt

Nem feltétlenül kötném időhöz. Inkább érezned kell, hogy jól teljesítesz, és ezért többet szeretnél kapni. Persze 3 hónap után irreális a dolog.

(#13385) Madwe válasza lastmanrel (#13380) üzenetére


Madwe
nagyúr

1 évet azért illik megvárni :) de a legtöbb helyen amúgy van egy "bérezési időszak" amikor cégen belül mindenkivel átbeszélik a bérek alakulását, jellemzően év elején szokott lenni (nálunk pl mostanában :D) szóval első körben azt érdemes kideríteni van e erre vmi céges policy, utána gondolkozni csak a partizán akciókban :D
Dívik ilyen témákat kerülni munkatársakkal, pedig nyugodtan lehet erről beszélni, mindenki érdeke (már h mi a szokás bérezés szempontjából, sőt én a bérezést magát se tartom ördögtől valónak megbeszélni...)

(#13386) haly válasza FLx (#13382) üzenetére


haly
őstag

Ugyan ezek a "szabályok" vonatkoznak egy pályakezdő juniorra is?
Tehát 1 év után esélytelen fizu emelést kérni? Learning curve azért elég meredek az elején.
Ez a fizetésemelés kérdés engem is érdekel. Meg vagyok elégedve a kezdő fizuval, csak azért kérdezem, hogy tudjak világosan előre tekinteni.

(#13387) Stanlee válasza lastmanrel (#13380) üzenetére


Stanlee
őstag

Altalaban elso ev utan, ill. ha van teljesitmenyertekeles evente egyszer=tobbszor, akkor is meg lehet kerni, ha ugy erzed, hogy jar.

Altalanos szabaly amuyg nincs, van ahol erre kulon szabalyzat van, de olyat is lattam mar, hogy random modon mentek a fizetesemelesek :)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13388) @tco@ válasza lastmanrel (#13380) üzenetére


@tco@
aktív tag

Évente szokás beszélni róla (aztán vagy kapsz, vagy nem), persze ez nem általános...de én mindig úgy láttam hogy ha meg akarnak tartani, emelnek maguktól is. Szerintem amúgy egy évi 10-15% azért kell.

(#13389) Kobe válasza @tco@ (#13388) üzenetére


Kobe
veterán

Muhhaha.... Azert szeretnem megnezni azt a ceget, ahol cegen belul az eves 10-15% altalanos. Meg cegen beluli pozivaltasoknal is inkabb 5-10 kozott szokott lenni, de az meg altalabn tobb mint az egyevi berfejlesztes.
Amennyire latom, jelenleg a 3% infla mellett a jobb cegeknel (multik, nem simlis kkvk) a 4-4.5% az altalanos es hacsak nincs egy szakszervezettel megtamogatott sztrajk belogatasa a levegoben (inkabb fizikai munkasokra jellemzo) akkor inkabb rohognek egy hangosat, konnyeset a hresek / menedzserek.

(#13390) golfvariant válasza Tapsi (#13373) üzenetére


golfvariant
aktív tag

"Ha munka van legyél bent tovább, ha nincs menj isten hírével"

Ugye vágod, hogy ezzel már meg is határozta a munkáltatód az időrendedet?

Hát nálam nem szoktak festők/asztalosok/kőművesek sem kv-zni és csak úgy időt tölteni. Csak akkor jönnek amikor hívom őket ;] Nem küldhetem haza este 8kor vagy 10-kor? Ha ő hajnal kettőig akar dolgozni?Természetesen fel is kelek hozzá óránként és megkínálom valamivel :W
Tehát már ők sem lehetnek KATA-sok, ha haza küldöm mert aludnék?

Ha valakit projekt alapon foglalkoztatnak vállalkozóként és a "munkáltató" bele van írva, hogy a projekt végéig alkalmaznak, akkor már az sem KATA kompatibilis, mert a megszabták meddig dolgozhatsz :)

(#13391) FLx válasza Kobe (#13389) üzenetére


FLx
addikt

Multikban en is 4-5%-ot latok mostanaban, tobbet max akkor ha valaki nagyon a sav aljan keres. Azert brutto 1 millios es magasabb fizukra erdekes lenne evente 10-15%-ot dobni. :D

[ Szerkesztve ]

(#13392) Stanlee válasza @tco@ (#13388) üzenetére


Stanlee
őstag

5% eves szinten az szerintem benne van, 10.15%-ot nem sok esetben lehet kipaszirozni, ahhoz eleg nagy fejlodesen kell az embernek keresztulmennie.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#13393) tboy93 válasza Kobe (#13389) üzenetére


tboy93
nagyúr

Kkv-nál vagyok, 2x volt eddig fizuemelésem, először 24%, másodszor 25% emelés. Első 8 hónap, 2. egy év után. junior .net dev

(#13394) Tapsi válasza golfvariant (#13390) üzenetére


Tapsi
addikt

De most tényleg direkt értetlenkedsz? Mellesleg IT-s munkakörökről volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#13395) bandus válasza haly (#13386) üzenetére


bandus
veterán

szerintem kopogtass a főnöködnél 3 havonta a meredek learning curve-re hivatkozva :K

egyébként kérni bármikor lehet, amikor úgy érzed, hogy kellően alá tudod támasztani miért és mitől ér többet a munkád a cégnek. és ez az alátámasztás lehet egy másik ajánlat is. nálunk egyébként az a hozzáállás, hogy ugyanazért a munkáért nem kapsz több fizetés, hiába vagy a cégnél x éve. ha nem lehet több feladatot/felelősséget rádbízni, akkor marad a fizetésed.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#13396) djgeg válasza tboy93 (#13393) üzenetére


djgeg
őstag

Az normálisnak tűnik. Te hoztad szóba amúgy, vagy volt valami teljesítményértékelés stb és úgy?

Troll on:
Vagy nagyon alacsony kezdővel vettek fel. ;]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13397) OPiiPO válasza tboy93 (#13393) üzenetére


OPiiPO
addikt

de gondolom nem millás kezdővel vettek fel ;]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13398) OPiiPO válasza FLx (#13391) üzenetére


OPiiPO
addikt

+1 - a szintemen hétszámjegyű az átlagfizetés bruttóban, erre differenciáltan szoktak max 8%-ot dobni, az átlagos az 3-5%

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13399) Kobe válasza tboy93 (#13393) üzenetére


Kobe
veterán

Es mennyire volt az alap a piaci atlagtol? Nalam a KKV akkor se johetne szoba, ha a lampavas es akozott kellene valasztani, foleg a love (indulo mondjuk elmarad rendesen egy kulfoldi tulajdonolt cegtol) + technikai behataroltsag miatt.
Ok, a .net az itt is meg ott is .net, de azert abban, hogy integraltan milyen projektekben, vegproduktumban hasznaljak, az eleg vegletes tud lenni, es hat a kkv-k kozott tobb a sekelyviz mint az igeretes, startup fazist tulelt innovativ ceg.

(#13400) tboy93 válasza djgeg (#13396) üzenetére


tboy93
nagyúr

& (#13397) OPiiPO & (#13399) -=Libria=-

Te hoztad szóba amúgy, vagy volt valami teljesítményértékelés stb és úgy?

Az első emelés 6->8 órára váltáskor volt, értelem szerűen azon felül véve a 24%-ot ami az óra különbségből származik. A második az év végi éves bértárgyalásból származik. Minden év végén van.

de gondolom nem millás kezdővel vettek fel

közel 0 .net tapasztalattal, junior poziba nem éppen

Es mennyire volt az alap a piaci atlagtol?

most a hays féle skála junior .net dev ársáv teteje felett keresek egy picivel 1.5 év után

Legfőképp az fogott meg a cégben, hogy nagyon nagy figyelmet fordítanak a mentorálásra. Az elején bazi gyorsan fejlődtem, most már nyilván lassabb a történet, de még mindig sok új dolgot tudnak mutatni.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.