Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#13951) FLx válasza cisco007 (#13950) üzenetére


FLx
addikt

A fizetesi igeny miert fugg attol, hogy milyen ugyfelnel leszel? Gondolom van egy kiiras amire jelentkeztel, azt fogod csinalni. pl. halozat uzemeltetes, admin melo stb. Nem kell ezt ennyire tulgondolni, de ha mar most felsz tole, akkor inkabb bele se kezdj egyebkent. Outsource cegeknel soha nem lesz minden aprosag leirva, csinalod amit az ugyfel ker. Mondok egy peldat. Ha teged felvesznek Windows Server uzemeltetesre es mondjuk par honapig azt nyomkodod egy ugyfelnel, de kozben jon valaki akinek BizTalk-ot kell bevezetni, akkor azt fogod megtanulni ASAP. Ha ket honap mulva jon valaki akinek SCOM kell, akkor azt tanulod meg. Ilyen szakma ez.

(#13952) bobsys válasza FLx (#13951) üzenetére


bobsys
addikt

"jon valaki akinek BizTalk-ot kell bevezetni, akkor azt fogod megtanulni ASAP. Ha ket honap mulva jon valaki akinek SCOM kell, akkor azt tanulod meg"

en mindig azt mondom, hogy adjatok egy "SCOM/Biztalk/akarmi for Dummies" konyvet amit a gepen odafele eltudok olvasni :)

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#13953) Mercutio_ válasza bobsys (#13952) üzenetére


Mercutio_
félisten

És léteznek ilyen könyvek? :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13954) throwawayacc


throwawayacc
újonc

Veletlen.

[ Szerkesztve ]

(#13955) H A M M E R válasza bobsys (#13952) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Én voltam úgy, hogy SAP új modul bevezetés projekten egy nagy nemzetkezi tanácsadó cégtől érkező kolléga (akit senior tanácsadóként kaptunk) ott tanulta a modult a projekten. Kérdeztem, hogy most találkozott ezzel először? Akkor hogy adhatták el tapasztalt emberként? Mondta, hogy a cégnek, amitől jött, van sok tapasztalata. A külföldi kollégák, külföldön már sok ilyet bevezettek, most őket kérdezgeti skypon, hogy mit hogy kell csinálni:)

[ Szerkesztve ]

(#13956) golfvariant válasza H A M M E R (#13955) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Accenture? ;]

(#13957) section9 válasza golfvariant (#13956) üzenetére


section9
őstag

Tapasztalataim szerint mindegyik generic tanacsadoceg igy mukodik. :)

(#13958) Szmeby válasza section9 (#13957) üzenetére


Szmeby
tag

Szoftverfejlesztő cégnél is van erre példa. Sorozatban nyeri a pályázatokat, mert a korábbi verziót is ő csinálta és nála a knowhow... közben már rég felmondtak azok, akiknél ott volt a tudás. Aki meg a cégnél maradt, néha csak a sötétben tapogatózik és találgat 1-1 domain-related kérdésnél. :(

(#13959) golfvariant válasza section9 (#13957) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Lehet ez az általános, nem tudom.
Kicsit fura volt 5-8 év tapasztalatot behazudtak amikor az emberünk még SAP-t se látott. :)

(#13960) section9 válasza golfvariant (#13959) üzenetére


section9
őstag

Nalunk a security consulting teruleten ez az x ev tapasztalat azt jelentette, hogy ennyi ido tapasztalata volt a kolleganak, viszont nem feltetlenul azon a teruleten. Pl. nekem es a senior kollegamnak is nulla forensics tapasztalata volt, de ugyanugy kikuldtek minket vele ugyfelhez rogtonozni. Ennel mar csak az a csunyabb atveres amikor senior embert adnak el a szerzodesben es kiderul, hogy igazabol juniorok vegzik a tesztet es a senior csak a jelentest irja. :W

(#13961) Mercutio_ válasza golfvariant (#13959) üzenetére


Mercutio_
félisten

Rendes szerződésben benne van, hogy amennyiben max 3 alkalommal problémát rögzítesz a delegált emberrel kapcsolatban amit a másik fél is elismer kérheted a projektről való levételét és új tag delegálását. Ha az is problémás, akkor általad delegált harmadik feles szakembert vonhatsz be és annak költségét az eredeti szerződött partner köteles megtéríteni, vagy a vállalási árból jóváírni a te választásod szerint.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13962) axioma


axioma
veterán

Munkatarskent se birnam a kolcsonzos helyeket, de igy meg aztan hogy a masik felnek se jo... nem igazan ertem. (Mondjuk azt is jelenti hogy eros tudassal eleve nem is kell nekik ember, csak olcson.)

(#13963) mobal


mobal
MODERÁTOR

Kicsit mérges vagyok (főleg magamra) de nem megy túl jól a munkakeresés. Egyik esetben kerensnek Springre embert majd kiderül az interjún, hogy főleg PHP és EE projetjeik vannak.

Másik esetben elmegyek egy interjúra - érzésre jól sikerül majd közlik utána, hogy a szakmai beszélgetés alapján nem vagyok még szenyór szinten, hanem egy erős tudással rendelkező medior (itt hozzáteszem nem haragszom senkire csak magamra és nem értem az egész szituációt).

Akkor kedves kollégák, mi is a szenyór fejlesztő fogalma? A Java aktuálius apiját (is) tudja kívülről belülről, interjún nicns olyan amire nem tud best practice választ adni és szívesen túlórázik ingyen?

Csak az évek száma számít? Hogy lehet így sok "hároméves" senior? Nem értem :F

mobal,

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13964) FLx válasza mobal (#13963) üzenetére


FLx
addikt

Mindenki mast gondol senior-nak, de altalanossagban inkabb gondolkodasmodot kellene, hogy jelentsen, nem evek szamat, vagy szigoruan vett szakmai tudast. Interjuztattam en mar 10+ eves tapasztalattal embert aki kozel sem volt senior szinten, mert egyszeruen nem birt rendszer szemleletben gondolkodni, kb. csak vagta a fat. Aztan persze a titulust majd megkapja valamelyik cegben, de nem lehet tole tanacsot kerni soha.

ps. Mennyi helyre jelentkeztel?

[ Szerkesztve ]

(#13965) mobal válasza FLx (#13964) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Húlt héten volt 3, idáig ennyi. Ebből kettőről tudok, egy kuka, egy pending a harmadik pedig következő kör.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13966) htomi85 válasza mobal (#13963) üzenetére


htomi85
tag

Pedig messze az IT-ban a legjobb a helyzet... gondolj bele a többibe.
Nem nagyon vannak jó állások szabadon Budapesten.
Amikor az újság munkaerőhiányról ír az azt takarja, hogy elfogyott aki 200-ér diplomával hülyére dolgozza magát.

(#13967) FLx válasza mobal (#13965) üzenetére


FLx
addikt

Az meg semmi. :) Szolj ha 20 utan is ez lesz a helyzet! :)

(#13968) wowaccount válasza mobal (#13963) üzenetére


wowaccount
csendes tag

Jobb cégeknél senkit nem érdekel hogy milyen API-kat ismersz, sőt még az sem hogy milyen programnyelveket. Ma Angular holnap React/vue, ha már láttál egyet megtanulod a másikat is. Ma Java holnap C#, ha ismered azt hogy OOP, akkor gyorsan fel tudod szedni a tudást (itt fontos kiemelni hogy tudj önállóan és gyorsan tanulni de nem félni kérdezni).

Senior fejlesztő (backend vonalon) akkor leszel, ha megvan az alap algaritmizálási készséged, ismered a fontosabb adatstruktúrákat, design patterneket, tudsz jól karbantartható OOP kódot írni (sokan csak azt hiszik hogy tudnak!), tisztában vagy a fontosabb (network) protokolokkal, érted és el tudod magyarázni hogy milyen megoldásnak / toolnak / patternnek / bárminek mi az előnye-hátránya (általában sosincs egy tökéletes megoldás!).
Széleskörű ismeretekkel rendelkezel devops, adatbázisok, software architecturák, application security, distributed rendszerek ismérvei és tesztelési körökben (nem feltétlen van meg a mély tudás minden egyes pontban de tudod és átlátod mi hova tartozik, mit hogy lehet megoldani, mi mire jó).
Megvannak a softskilljeid ahhoz hogy tudj csapatban dolgozni, mentorálni junior fejlesztőket, kézben tartani egy-egy nagyobb fejlesztést / projectet, scopot vágni ha kell, behozni új technológiát ha kell, priorizálni technikai ticketeket, képviselni a csapatot, PO-val együtt dolgozni.
Tudsz nemet mondani, tudod azt hogy mikor melyik vitába célszerű beleállni vagy sem. Látni - legalább technikai oldalról - a big picturet, felismerni a bottleneckeket, azt hogy processzeken hol lehet javítani, átlátod a fejlesztést fontosabb lépéseit. Tudod azt, hogy mit jelent hogy ownership egy adott komponens / termék fölött. Folyamatosan képzed magad. És még biztos van sok olyan dolog amit kihagytam.

(#13969) htomi85 válasza wowaccount (#13968) üzenetére


htomi85
tag

Fúde melósan hangzik.
Bezzeg aki hitelből vett panellakásokat már ferrarival furikázik :)
Nem szabad túl komolyan venni a munkát. Idő kell míg rájön az ember.

(#13970) mobal válasza wowaccount (#13968) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Jó hír a hároméves szenyóroknak.

Szerk.: amúgy no offense, de ez inkább lead developer skillsetnek tűnik abban az esetben ha legalább 5-x évet eltöltöttél egy cgénél, jobb esetben egy terméken.

Pont olyan szakmában dolgozunk amiben nehéz maximalistaként lépést tartani úgy gondolom - legalábbis amígy 24 órából áll egy nap.

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13971) wowaccount válasza mobal (#13970) üzenetére


wowaccount
csendes tag

akkor vond le a soft skillek nagy részét és senior lesz :) nem kell penge lenni mindenből, de azért 5-7 év alatt egy jó fejlesztő ezekből sokat fel tud szedni, feltéve hogy nem a házi PHP-s CMS-t heggeszti végig ez idő alatt

[ Szerkesztve ]

(#13972) OPiiPO válasza mobal (#13970) üzenetére


OPiiPO
addikt

"amúgy no offense, de ez inkább lead developer skillsetnek tűnik abban az esetben ha legalább 5-x évet eltöltöttél egy cgénél, jobb esetben egy terméken."<br/>- No offense, de itt már kb. látszik hogy miért nem felelsz meg interjúkon, senior szinten már elvárható hogy ne csak geek legyen az illető, hanem soft skill szinten is haladja meg messze az intermediate szintet.

[ Módosította: mobal ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13973) section9 válasza mobal (#13970) üzenetére


section9
őstag

Abszolut egyetertek, ez mar masszivan tulmutat a senior skillseten. Nincs az az isten, hogy valaki szeleskoru ismeretekkel rendelkezik ennyi temaban, ha csak nem abszolut feluletes tudasrol beszelunk, ami meg ugye annyit er mint tiz perces googlizas.

En nemreg hallottam 10+ eves tapasztalattal rendelkezo elismert szakembert akkora hulyeseget mondani a szakteruletet reszlegesen erinto dologrol, hogy azt hittem megfejelem a szeket. Szerintem a jo senior tudja, hogy meddig tart a szakertelme es onanntol inkabb rabizza valakire, aki ert hozza, mert nem akar taknyolni.

(#13974) wowaccount válasza section9 (#13973) üzenetére


wowaccount
csendes tag

széleskörű != mély, lehet backend fejlesztőként nem fogom ismerni az SQL query optimalizálást mélyen, de ahogy mondod te is, van legalább alapvető fogalmam hogy mi az, és tudom hol ér véget a tudásom. tudom mikor kell expertet bevonni meg azt is mikor elég a "good enough" megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#13975) mobal válasza OPiiPO (#13972) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Oké. De miért tiltanálak ki? Vicces, hogy soft skillekről beszélünk és egy ilyet idevágsz nekem: "hiába vagy moderátor, ha nem tetszik a véleményem, maximum kirúgsz innen".

Nem foglak kirúgni innen. :))

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13976) Szmeby válasza mobal (#13975) üzenetére


Szmeby
tag

Engem az mosolyogtat meg, amikor egy húsbavágó ítélkezés elé odabiggyeszti az ember, hogy no offense. :) Valahol biztosan ez is soft. :)

(#13977) mobal válasza Szmeby (#13976) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Ez az én véleményem, ami lehet hibás. Benne van a pakliban hogy nincsen igazam. Szerintem nem ítélkezés volt csak vélemény. Nyilván azért érdekel itt mindenki álláspontja mert szeretnék "jobbá" válni. Ha félreérthető voltam elnézést.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13978) Mercutio_ válasza mobal (#13963) üzenetére


Mercutio_
félisten

majd közlik utána, hogy a szakmai beszélgetés alapján nem vagyok még szenyór szinten, hanem egy erős tudással rendelkező medior (itt hozzáteszem nem haragszom senkire csak magamra és nem értem az egész szituációt)
És rákérdeztél - akár utólag -, hogy mik azok a hard/soft skillek amiben fejlődni kellene, és konkrét példákat is tudnának adni, hogy később már sikeresen pályázhass? :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13979) djgeg válasza Szmeby (#13976) üzenetére


djgeg
őstag

No offense kb mint a but előtti rész.
Jon papa is megmondta már, pedig ő nem is tud semmit :DDD

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13980) OPiiPO válasza mobal (#13975) üzenetére


OPiiPO
addikt

Csak mostanában belefutottam néha teljesen indokolatlan moderálásokba, amelyek egy részéről nehéz elhinni hogy nem a modi szeszélyéből és puszta erőfitogtatásából fakadt.
Bocsánat, nem akartam személyeskedni veled :R , csak úgy kicsúszott.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13981) mobal válasza OPiiPO (#13980) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Részemről nincs gond, de nem is jött át a mondanivalóját. Természetesen sajnálom, ha ilyen történt, de én remélem nem adtam rá okot.

Mercutio_

Nem kérdeztem rá, nem tudom, hogy jó-e ilyet tenni (értsd. ninc sok tapasztalatom ezzel kapcsolatban).

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13982) OPiiPO válasza mobal (#13981) üzenetére


OPiiPO
addikt

nem te voltál :) bocs, ha félreérthető voltam, lehet jobb lenne a 13972-öt törölni mert értelemzavaró és nem illik a thread-be

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#13983) petyus_ válasza djgeg (#13979) üzenetére


petyus_
senior tag

Ezt Ned Stark mondta, Jon csak idéz! : :DDD

(#13984) section9 válasza wowaccount (#13974) üzenetére


section9
őstag

Es mi az a melyseg ami szerinted senior szinten elvarhato? Nagy szoftvercegeknel a junior kollegak is mar az elso heten hallanak ezekrol a temakrol, viszont tapasztalataim szerint meg principal szinten is csak nagyon feluletesek az ismeretek. Ertsd: tudja, hogy Jenkinsbol vagy Teamcitybol jon a build, de a csapatban kabe egy ember van aki tenyleg erdemi szinten hozza tud nyulni vagy tud troubleshootolni ha valami meghal.

Szamomra egy tech lead vagy director szint az ahol el tudom kepzelni, hogy elvaras, hogy tenyleg kepes valaki rendszerben latni az egeszet es meg tudja mondani, hogy merre vannak gapek, illetve milyen poziju/skillsetu ember tudna azt befoltozni.

(#13985) djgeg válasza section9 (#13984) üzenetére


djgeg
őstag

"tudja, hogy Jenkinsbol vagy Teamcitybol jon a build, de a csapatban kabe egy ember van aki tenyleg erdemi szinten hozza tud nyulni vagy tud troubleshootolni ha valami meghal."
Nem tudom, hogy mekkora csapatból, de azért gáz, hogy ha seniorokból páran még ha nem is ismerik ne tudnának nekiesni és kis utánajárás után hozzányúlni érdemben egy Jenkins-hez.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13986) Revolit válasza djgeg (#13985) üzenetére


Revolit
senior tag

Egyet ertek, nalunk egy mediortol is elvarjuk, hogy ha kell valamilyen uj build/teszt akarmi (rendszeresitve), ossze tudja rakni Jenkinsben. Max egy mediornak nem szolnak be, ha azert kerdez egy-kettot ;]

(#13987) djgeg válasza Revolit (#13986) üzenetére


djgeg
őstag

Hát ez az. Amúgy nem azt várná el az ember, hogy értsen hozzá (senki se úgy született alapon), de azért seniornak kellene annyi tapasztalata lennie innen onnan plusba, hogy kis google után megoldjon egy jenkinsel kapcsolatos feladatot.
Mondom ezt úgy, hogy fejlesztő se vagyok, de mivel kellet és érdekelt is nyálaztam már át magam k bonyolult pipelinon .

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13988) section9 válasza djgeg (#13985) üzenetére


section9
őstag

Nem a csapat nagysaga a problemas, hanem a ~15 eves kodbazis es a build aminek a vegeredmenye olyan binarisok, amik mukodnek XP-tol OS X Mojave-ig. Ha trivialis problema lenne, akkor gondolom nem tartott volna az adott csapatnak hetekig migralni Jenkins-re. :)

(#13989) Madwe válasza Revolit (#13986) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ezek szerint az nem jellemző, hogy jenkinses folyamatokat devopsosok tartanak karban? nálunk is jellemző, ha kell valami prompt, azt adott - általában senior - összerakja, de jellemzően ha nem asap kell, devops feladat, mondván egységes bevett dolgok alapján készüljön... illetve nyilván ha debuggolni kell vagy van valami gond, akkor rálesnek, ha hirtelen tudják mi a nyűgje feloldják de jellemzően az is devopsnál köt ki

[ Szerkesztve ]

(#13990) emvy válasza Madwe (#13989) üzenetére


emvy
nagyúr

Ha van devopsosotok, akkor az nem devops, hanem ops.

while (!sleep) sheep++;

(#13991) Jhonny06 válasza djgeg (#13985) üzenetére


Jhonny06
veterán

A pipeline konfigurálása nem a fejlesztők feladata. Az dícséretes, ha valaki ennek magától utánanéz (én is megtettem). Viszont azért nem bíznám rá olyanra, aki megnézett Udemy-n egy course-ot erről. Nem véletlenül külön szerepkör a devops is. Amit a kolléga fentebb felsorolt "senior" elvárásoknak, az nagyjából 3 különböző munkakör.

(#13992) FLx válasza Jhonny06 (#13991) üzenetére


FLx
addikt

Sok helyen a devops annyit jelent, hogy egy fejlesztot kineveznek annak, azt jovan az ugy. :) Szerencsere egyre tobb allasinterjun lattam azt a trendet, hogy miutan a mondvacsinalt devops mar mindent elrontott, probalnak olyan embereket talalni, akiknek inkabb ops szemlelete van. De mondjuk ez a cegek jelenleg igen kicsi szazaleka meg, mert csak olcsobb egy embert ot munkakorre alkalmazni, ha nem is ert hozza.

(#13993) kexksz válasza wowaccount (#13968) üzenetére


kexksz
addikt

Szerintem ez tok jo osszefoglalo, nem ertem melyik resze tunik tul soknak masoknak. En ezt egy mediortol is elvarnam olyan szinten, hogy ha barmelyik elojon tudja merre kell keresni es utananezzen. Oke, hogy manapsag embereket 3 ev tapasztalattal seniornak hivunk ( :F ) de ha valaki mondjuk 10 eve van a szakmaban nehogy mar ne ertsen ezekhez.

[ Szerkesztve ]

(#13994) djgeg válasza Jhonny06 (#13991) üzenetére


djgeg
őstag

Nem is azt írta, hogy mindazokhoz nagyon mélyen kellene értenie egyszerre, de személy szerint én is elvárnám a leírtakat egy jó senior fejlesztőtől és igen azt is, hogy ha kell átlásson egy jenkins-t és ha nagyon kell hozzányúljon. Devops vagy ops ide vagy oda, szerintem túlságosan is kevés a fejlesztő aki normálisan átlátná az egészet rendszer szinten és ez inkább gond mint "mi a francnak" kategória.

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13995) wowaccount válasza section9 (#13984) üzenetére


wowaccount
csendes tag

akkor megfordítanám a kérdést szerinted ezek közül mi az amit egy jó senior fejlesztőnek nem kéne tudni?
nálunk egyébként nincs ilyen szerepkör hogy techlead, de általában az a bevett gyakorlat aki kap valamilyen "lead" titulust ő kevesebbet kódol és többet foglalkozik tervezés / managementtel, ergó jobban használja a softskilljeit, illetve sok helyen követelmény is hogy végigjárd a létrát, senki sem lesz juniorból techlead.

Egy directornak meg teljesen más a szerepköre (nagyobb cégenél), ő már budgeteket kezel, magasabb szinten tervez, szóval azt szerintem ne keverjük ide. Ettől függetlenül én egy senior fejlesztőtől is elvárom hogy adjon vissza feedbacket arról hogy szerinte hol vannak gapek, legalább a saját probléma domainjén belül.

(#13996) wowaccount válasza mobal (#13981) üzenetére


wowaccount
csendes tag

szerintem az pozitív ha az alany rákérdez és feedbacket kér, amikor interjúztatok ezt én mindig pluszként értékelem. (ha pedig interjúzok én is ugyan azt teszem ha nem tudom valamire a választ)

(#13997) axioma válasza wowaccount (#13995) üzenetére


axioma
veterán

OK akkor nevezd meg azt, aki 20 eve van a szakmaban de programozni szeret es azt akarja csinalni elete vegeig, azt viszont domain- es szoftverrendszer-ismerettel, szakmai mentoralassal barmikor osszekotve. A francert csinalnek olyan masik szakmat, amihez se nem ertek, se nem akarnam csinalni a programozas helyett, mert utalatos (pl. koltsegtervezes??? meg barmi people management)
Szerinted akkor mediornak se vagyok jo, ezt akarod mondani?

[ Szerkesztve ]

(#13998) Szmeby válasza axioma (#13997) üzenetére


Szmeby
tag

Szerintem ne vedd magadra. Neki más a világképe, mint a tiéd. Ti nem lesztek kollégák, ennyi. Vannak emberek, akik szerint egy fejlesztőnek mindent is kell tudnia, mert a kétlábon járól polihisztor svájcibicska lehet csak hasznos, aki a fejlesztésen túl a dba-tól kezdve a devopson át a securityig mindent tud még akkor is ha totál nem érdekli a terület. Ja és persze olyan asszertív mindenkivel, hogy a fal adja a másikat. :)

Főleg menedzsereknél vettem észre ezt a mentalitást, talán ők azok, akik valamennyire még belelátnak a szakmába, de azt már nem látják, mennyire sokrétű. És elképzelésük sincs arról, hogy léteznek más karrierutak is a sajátjukon kívül, teszemazt az expert irány, ahol valaki rohadt jól algoritmizál de minden másról csak sejtése van, pl. tudja mi az az sql injection, de hidegen hagyja.

Talán valami belső félelem hajthata ezeket az embereket, hogy kizárólag csak hősökkel lehet projektet szállítani, ahol mindenki mindenhez ért. Meg sem fordul a fejükben, hogy egy csapat nagyságrendekkel jobban is tud működni, ha megvan benne a keresztkomptencia (értsd: minden csapattag valami másban jobb), és lazán leveri a csupa zseniből álló csapatot is.

Javaslom, engedd el, ő a zseniket szereti, és nem fogod tudni elmagyarázni neki, ha az ember minél többet tölti az idejét a skillsetjének szélesítésével, annál kevesebb ideje jut annak mélyítésére. Mindenki maga döntse el, neki melyik a fontosabb. Ő a sekélyesekre (vagy zsenikre) bukik, nem vagyunk egyformák. :D

(#13999) Kukipapa_rr válasza axioma (#13997) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Ez volt az eredeti kritériumlista.

Ebben hol olvastál költségtervezésről meg people management-ről?

Pontosan mely pontokat érzed másik szakmához tartozónak?

(#14000) section9 válasza wowaccount (#13995) üzenetére


section9
őstag

En csak arra szeretnek ravilagitani, hogy az altalad elvart teruleteken annyira feluletesek az ismeretek, hogy en nem hivatkoznek ra tudaskent. Nekem szemely szerint az application security reszre van melyebb ralatasom es az emberek 95%-a abbol a minimalis ismeretrendszerbol epitkezik, amit egyetemen es ceges projekteken osszeszedett.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.