Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36251) consono válasza bigrob (#36250) üzenetére


consono
nagyúr

Menő :D

"In God we trust. All others must bring data"

(#36252) fattyu


fattyu
veterán

New guitar day itt is

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#36253) bigrob válasza fattyu (#36252) üzenetére


bigrob
őstag

Grat! :C :C :C

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#36254) fattyu válasza bigrob (#36253) üzenetére


fattyu
veterán

köci. és amugy? nyaka, elektronika? vagy még eddig nem jutottál? azt meg én tapiznám meg.

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#36255) Eastman válasza llax (#36181) üzenetére


Eastman
őstag

+ ALL

...és Libria...

A gyors vásárlásról és „bemohózásról”. Év végén vettem két hangszedőt, mert kevésnek éreztem a hídit, és arra gondoltam, hogy próbálkozok mással is. Elsején addig tekergettem a kis KUSTOM kombó és a P90 + ToneZone hangerő és hangszín potijait, addig állítgattam a gitár hangszedőit félmilliméterenként fel és le, röviden; annyi időt szántam a jó gitárhangzásra, hogy szépen megjöttek a Tone Zone hiányzó magasai, ugyan olyan hangerővel szól mindkét puki, és minimum tízféle használható, szinte teljesen különböző hangzást tudtam kikeverni a nyolc potival:


+

Aki nálam erősebb matekos, ki tudja számolni, hogy a 8 tizes osztású szabályzónak hány kombinációja adódik így. Aki nem a gitározásból él, annak otthon gyakorolni, a hangszerét megismerni és kiismerni szerintem pont elég. Sokszor én is előbb vásárolok, mint gondolkodnék vagy beleásnám magam az adott leosztásba.

Nagyon-nagyon sok pénzt el lehet költeni erre a hobbira. Főleg, ha megfosztva érezzük magunkat olyan tárgyaktól amiket nem birtokolhatunk azonnal és azt gondoljuk, hogy beszerezve jobb lesz az életünk tőlük. Az llax kolléga féle, pár száz forintból optimalizáljuk a hangzást dolog nekem nagyon szimpatikus.

Összességében egy gyári csatornaváltó pedállal vagy annak hozzáépítésével már ideális megoldás egy szobai modellező kiskombó. LINE OUT-ton keresztül meg mehet a computerbe a hang, lehet is rögzíteni, úgy, hogy közben a kombó hangszóróján hallod amit játszol.

Szerintem minden más csak az adott hangszerismeret után...

Öt hangszer = x5...

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#36256) bigrob válasza fattyu (#36254) üzenetére


bigrob
őstag

Nyak kényelmes, nem a bumszli LP profil, vékonyabb C szerűnek mondanám talán.
Elektronika hibátlan.
1 magas bundot találtam, illetve nyakat kell állítani, hídat lejjebb tekerni picit, aztán el fog csúszni az intonáció, de a héten itthon vagyok! :DDD (kár hogy a drift trike-al is haladni kéne.. :D)

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#36257) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Ha már felmerült a tanulás, igazán adhatnátok tanácsot, mert én már kezdem feladni. :W

A tény az, hogy még mindig nem tudok gitározni, semennyire. Ez elkeserít már engem is,de próbálom lazán venni. A tanárhoz járást most szüneteltetem egy jó ideje, de a gitározásról nem mondtam le, viszont a legfőbb bajom az a gyakorlással, hogy nem lelem benne örömöm. A tanárral jól átbeszéltük az elméletet, közben meg volt gyakorlat, elég sok, de csak pengetési gyakorlatokat vettünk a Gitár kézikönyből (Andrásik Remo féle).

Értem és tudom,hogy ezekre szükség van, látom a rengeteg hibát amit ejtek és amiket ezek gyakorlásával ki tudok és kell küszöbölnöm.

DE ez egy hobbi, ezzel kéne tudnom agyilag lazítani, ebbe kéne élvezetet találjak, de őszintén szólva bármennyire is szeretném csinálni, ezekkel a gyakorlatokkal megerőszakolom magam, mivel semmi élvezetet nem találok abban, hogy a pengetési gyakorlatot megcsinálom hetvenedszerre is.

Minden bizonnyal ez játszik közre abban, hogy nem úgy haladok, ahogy magam elképzeltem.

Nekifutottam a justinguitarnak, az jó is, kedvelem is, de ott meg az akkordozás van, azokat is gyakorlom, ahogy mondja, de még mindig nincs egy k.rva dallam sehol. Nincs egy óra gyakorlás után 5-10 perc olyan dallamos bármi, amit élvezettel csinálni tudnék.

Ez ilyen vagy egyszerűen a lelki válságom hat ki erre?

Legfőképp azzal vagyok gondban, hogy kijelölve lássak egy utat, aminek látnám a menetét és az apró sikereit. Látom a tanár féle unalmas pengetést, látom a tanár nélküli akkord fogásokat, de nem tudtam felépíteni egy egy irányt, egy ilyen fejlődési görbét az alapján.

Tudtok adni tanácsot, hogy milyen gyakorlási módszerrel haladjak egyedül?

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#36258) kemotox válasza V.Stryker (#36257) üzenetére


kemotox
addikt

Justinguitaron nincs dallam? Ott van minden kurzus végén egy jópár szám amit lehet kísérni az adott akkordokkal.

Vagy miért nem kezdesz el konkrét dalokat tanulni? Egyszerűeket kezdésnek. Van csomó tutorial youtubeon meg tab meg minden.

(#36259) Alexios válasza V.Stryker (#36257) üzenetére


Alexios
veterán

Én úgy csinálom, hogy egyrészt van egy fix idő amihez igyekszem tartani magam, ez a gyakorlás rész(napi 1 óra jelen esetben). Nyilván ez lehet több vagy kevesebb, vagy el is hagyhatod, de azért mióta ezt tartom észrevehető a javulás. Ezen felül van minden más, mikor dalt tanulok, szólót, akármi, az élvezet része, amiről te is beszélsz. Nekem úgy tűnik, hogy ez az amit hiányolsz, szóval értelem szerűen kezdj el ezzel foglalkozni. Válassz ki egy dalt, egy dallamot, akármi, amit szeretnél megtanulni, és állj annak neki.

Ha nagyon nem akarsz technikai gyakorlatokat csinálni, akkor ne csinálj, tanuld amit szeretnél - ha elakadsz akkor max azzal a technikával kapcsolatos gyakorlatokat csinálj, de jó eséllyel menni fog. De amúgy szerintem a legfontosabb a rendszeresség, ha hébe hóba gyakorolgatsz csak jó eséllyel nem fogsz, vagy csak nagyon lassan haladni, ez egy ilyen dolog

Amúgy tanárnak is lehet nyugodtan mondani, hogy van elég technikai gyakorlatod most egy ideig, de nézzetek valamit amit te szeretnél, illetve jelezni, hogy az amit csináltok nem motivál.

[ Szerkesztve ]

(#36260) bigrob válasza V.Stryker (#36257) üzenetére


bigrob
őstag

Én is így vagyok, keress valami számot amit úgy érzed el tudsz játszani, letöltesz egy jó tabot vagy yt vidin megtanítják és kész.. Breaking the law például kb. smoke on the water szint, de élvezhető.
Nekem ez a lazítós gitározás, szóval 90%-95%-ban eljátszogatom a repertoárom... :DDD

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#36261) Goose-T válasza V.Stryker (#36257) üzenetére


Goose-T
veterán

Tanulj meg konkrét dalokat, pl. a Nirvanatól a Polly (vagy magyar változatban a Tankcsapdától az Egyszerű dal), RCHP-től az Under the bridge (kicsit nehezebb), vagy egy jó öreg Hey Joe. Millió helyen találsz hozzá tabokat, és ha megtanulsz gyorsan és pontosan akkordot váltani, az már félsiker.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#36262) Smiley válasza V.Stryker (#36257) üzenetére


Smiley
őstag

En karacsony elott kezdtem 0-rol, teljesen magamnak.
Elotte kicsit utanolvastam, megneztem par videot, aztan bele a kozepebe. Eloszor kezdjuk az 1 ujjas riff-kel. 0 sikerelmennyel szerintem nem fog menni, kezdokent soha nem fogom magamnak megmondani, hogy az az akkord sikerult el vagy sem.
Allitolag mindenki a Smoke on the water-el kezdi, ugyhogy en is ennek ugrottam neki. Sokat segitett, hogy kb rongyosra hallgattam mar az elmult evekben. Vegigneztem a marty swartz videot parszor, aztan kozben probalgattam. Par orat szorakoztam a garageband-el is, mire olyan hangja lett ami nekem is tetszik mar. Tegnap elott mar majdnem jo volt a tempo is ha ment alatta halkan az eredeti szam, de a garageband-hez hulye vagyok meg es ha loop-ban ment akkor nem tudtam folyamatosan felvenni. Ezt addig fogom csinalni amig magamtol megy ugyanaz a tempo, aztan johet a Seven nation army. Ha mar 2-3 1 ujjas riff-et el tudok jatsznani johetnek a konnyebb akkordok.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#36263) Ragnar_ válasza V.Stryker (#36257) üzenetére


Ragnar_
addikt

Tudományos gyakorlás nélkül is el lehet jutni egy szintre, de vannak technikák amit gyakorlás nélkül már nem nagyon lehet megcsinálni. Mivel én is kikapcsolódásként gitározok, amihez túl sokat kellene gyakorolni egyszerűen skippelem :DDD . Viszont a tudományosan felépített gitárórák előnye, hogy olyan használható alapokat adnak amivel gyakorlatilag később bármilyen irányba mehetsz. Én se tudok mást írni, ha megcsömörlöttél a gyakorlástól végy egy egyszerűbb számot, végy egy tabot, gyakorold be, és mehet is a coverezés. Egy begyakorolt covernél ott a sikerélmény, mert ugye együtt szól a játékod az együttessel.

[ Szerkesztve ]

Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming

(#36264) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Köszi a tanácsokat. Előveszek valami 3-4 akkordos dalt és ráfeszülök arra. :R Aztán meglátjuk. Lehet túl mereven álltam az egészhez.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#36265) consono válasza V.Stryker (#36264) üzenetére


consono
nagyúr

Az a lényeg, hogy élvezd a zenélést! A technika meg majd megjön az idővel meg a gyakorlással. De ha nem akkor sincs semmi, nem mindenki Satriani vagy Vai közülünk. Én már rég letettem róla, hogy gitáristen legyek, ennek ellenére szeretek most is gitározni :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#36266) llax válasza V.Stryker (#36257) üzenetére


llax
senior tag

El kellene dönteni mit is akarsz...

1. Színpadképes tudást minél hamarabb, "nulláról"?
2. Családi/haveri körben összeülős téma?
3. Csak magad szórakoztatására gitározni?

Az elsőt csakis tanárral, az utolsót nélküle. Ha az elsővel nagyon nem haladsz, keress másik tanárt, ha azzal sem, jobb, ha feladod (az eredeti szándékot és lépsz a 3. pontra).
Az utolsónál úgy közelíted meg a dolgot, ahogyan könnyebnek érzed (egyszerű dallamokat tanulgatsz, stb.), mindenféle elvárás nélkül. Ha úgy érzed, hogy valamely fogás már nagyjából kezd menni, akkor megkeresed tankönyvben az adott fejezetet és kicsit "tudományosan" is rágyúrsz a témára.
A 2. pontra léphetsz az elsőről és az utolsóról is, amikor már haladtál valamire, de kezdeni nem biztos, hogy érdemes így. Ha itt vannak Nálad haladóbbak, ők már "húzhatnak" magukkal, tanulhatsz el tőlük dolgokat, ha érzed, hogy megy a dolog, esetleg jól jöhet egy tanár.

Ahogy itt korábban mindenféle multieffekt emlegetve volt: a tanulást nem segítik, sőt...

(#36267) consono válasza V.Stryker (#36264) üzenetére


consono
nagyúr

Még egy dolog, de lehet, hogy a többiek lehurrognak majd: minél hamarabb keress zenésztársakat! Egyedül hajlamos az ember ellustulni... Meg amúgy is, három egymás után rakott akkord is jobban szól, ha van mellette basszus meg dob. Ráadásul a rendszeres próba is jobban fog motiválni, hogy gyakorolj! Vagy ha nem, legalább a rendszeres próbákon gitározni fogsz :) Én magamon látom, hogy mennyit romlott a játékom ahhoz képest, amikor még heti egy délután mindig zenéltem a többiekkel.

"In God we trust. All others must bring data"

(#36268) V.Stryker válasza llax (#36266) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Ez egyértelműen 3. -as pont. Gyerekkori vágyam volt a rendes gitározás, a gyerekkori léggitározás után. :D Semmi több. Egy pipa a bakancs listára.

consono: Nálam még a mindennapi 1 órás gyakorlás sem megoldható a gyerekek hurcibálása miatt. Heti max 3x1 óra a biztos, amit kivitelezni tudok.

[ Szerkesztve ]

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#36269) fattyu válasza V.Stryker (#36268) üzenetére


fattyu
veterán

nekem a gitártanárom azt mondta erre hogy napi 20 perc többet ér mint heti 2-3 szor több óra. a rendszeresség hogy amit gyakorolsz egy nap az folyamatosan a kezedben legyen.

egyszerűen rendszeres folyamatos gyakorlás nélkül nem lehet fejlődni. és láttam magamon is a 4 nap németországi út mennyit vetett vissza úgy hogy hónapok óta nem volt olyan nap hogy ne lett volna girár a kezemben.

ha ennyit tudsz rászánni időt el kell fogadni hogy nem fogsz menni és haladni. pláne nem olyan ütemben ahogy szeretnéd...

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#36270) V.Stryker válasza fattyu (#36269) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Mondjuk napi 20 percet meg tudok oldani. Vagy hajnalban, míg felkelnek vagy esetleg késő este,de az az idő az megoldható.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#36271) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Kezdőként hiba ha keverem a gitárokat? Van hogy csak úgy lekapom a falról az akusztikust, máskor meg elektromos. Vagy jobb lenne egy gitárra koncentrálni a legelején?

Illetve akartam már kérdezni, hogy a hangszedő upgrade-t, mi alapján szoktátok csinálni? MOndjuk van egy gitár a gyári humbival, de valami mást szeretnétek, akkor mi alapján, hogy választjátok ki az újjat? kíváncsiságból ránéztem a neten, de nem volt számomra semmi támpont,hogy ha ezt vagy ezt választod, akkor az ebben és ebben lesz más. :U

[ Szerkesztve ]

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#36272) fattyu válasza V.Stryker (#36271) üzenetére


fattyu
veterán

szerintem nem. én egy nap vagy 5 gitáron játszom. mind elektromos mondjuk de mindig van benne más nyak, más menzúrahossz más pickup konfig.

hangszedő: én alapvetően nem hiszek nagyon a baszogatásában a gitárnak. csak olyat veszek meg ami úgy tetszik ahogy van. hangjával pickupjával mindenével. most szaladtam bele a látatlan vásárlásba. Danelectro megy vissza. ez nem az én hangom. nagyon.

ennek ellenére két gitáromon változtattam és egyen fogok. a telém kapott mini humbuckert mert alapvetően minden ami érdekel zene az high gain visítós, és az a holtversenyben kedvenc gitárom, valamint az egyik stratot úgy vettem meg hogy a nyakába és a színébe szerettem bele és már az előző gazdája buzerálta nem gyári szett van benne, akkor már abból is csinálok egy metálbatát. ha a saját gyári szettje lenne benne soha nem nyúlnék hozzá.

meg szintén van egy strat aminek a gyári szedőszettje egyáltalán nem strat hangzás azét nem szeretem ahogy van, valszínű megkapja a metálosított stratét. utóbbinál mentségemre szóljon még NAGYON az elején vettem és nem tudtam mit keresek meg igazából erősítve ki se tudtam nagyon próbálni.

de semmi máshoz nem fogok soha hozzányúlni. úgy jó úgy tetszett úgy szerettem bele.

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#36273) cucka válasza V.Stryker (#36271) üzenetére


cucka
addikt

Kezdőként hiba ha keverem a gitárokat?
Azon játssz, amin jól esik. Most tőlünk kérsz engedélyt, hogy játszhatsz-e a gitárjaidon?

Illetve akartam már kérdezni, hogy a hangszedő upgrade-t, mi alapján szoktátok csinálni?
Bár én nem szoktam, de pl. meghallgatod a gyártó oldalán a hangmintákat.
Azt nem tudod úgyse előre, hogy a te adott gitárodban, erősítőddel, stb. tetszeni fog-e a hangja, szóval lutri.

Kb. a 70-es évek közepéig senki se cserélt hangszedőt a gitárjában, nem is lehetett kapni, aztán elég jól elvoltak úgy is. Nem olyan hűde fontos kérdés ez a valóságban, de valamivel meg kell tölteni a sok gitáros youtube csatornát.

[ Szerkesztve ]

(#36274) llax válasza V.Stryker (#36271) üzenetére


llax
senior tag

Nem a gitárra kell koncentrálni, hanem a gitározásra... A fémhúros akusztikus és az elektromosak ebből a szempontból "átjárhatók". Azt csak Te érezheted, mennyire okoz problémát váltogatni.

Hangszedő:
Előbb rá kell jönnöd, mi hiányzik Neked a meglévőből, mi az, aminek a hangszedő lenne az akadálya. Működő hangszedő a tanulásnak biztosan nem lesz akadálya...
A humbucker lehet akadálya a csilingelő clean hangoknak, és a single lehet akadálya az erőteljesebb torzításnak.

Sokáig akartam venni Alnico 5 Wilkinson hangszedőket az Sq. Aff. Strat.-omba. Egy kis árnyékolás után már nem érzem szükségét a cserének...

(#36275) #96302336 válasza V.Stryker (#36271) üzenetére


#96302336
törölt tag

Szerintem...
Én pont ugyanezt csinálom, amelyik épp megtetszik, azt kapom le. (nekem a zenélés hobbi)
Hangszedő upgrade, szerintem bőven ráér, egy jó effekttel sokkal többre mész az elején úgy is útkeresés van, hogy mégis mi tetszik igazán, milyen száund :)
Egy gitáromon tervezek csak valamit, vagy eladom( ez a valószínűbb), vagy pickup és elektronika csere. Árban nem éri amúgy meg, mert belépő basszusgitár. (Ibanez SDGR 300 IPT) Viszont aminek a hangja tetszik, (Marcus Miller M7) abból mindenképp akarok még legalább egyet. Meg egy másikat, a V7 szériából...meg egy harmadikat.... stb... stb... :D

[ Szerkesztve ]

(#36276) RaGi91


RaGi91
senior tag

Sziasztok!

Totál kezdőnek van valami tuti ajánlás? Elektromos gitáron szeretnék megtanulni, de teljesen tudatlan vagyok. Nézelődtem, olvasgattam, de nem sokkal lettem okosabb, inkább csak összezavart a sok infó.
Igazából úgy vagyok vele, hogy kezdőnek nekem tökmindegy, mit veszek, csak szóljon, de azért nem szeretnék pocsékolni se, úgyhogy már valami olyat vennék, ami 1-2 évre elég.

Most ott tartok, hogy már fingom sincs, hogy az anyagi keret hány %-a menjen gitárra és mennyi erősítőre.
Csak otthoni gyakorlás lenne.

Zenei stílus ami tetszik: igazából jazz-en és black metálon kívül kb. minden érdekel, power metal-t, ffdp-t, finntroll-t, korpiklaani-t, klasszikusokat, anime cover-eket, mindent hallgatok.
Mondjuk ez jelenleg teljesen mindegy szerintem.

A keret kb. 100-100k HUF mindenre.

Valami tanácsot szeretnék, amiből ki tudok indulni, köszi! :)

Ui.: vagy csak menjek be valami hangszerboltba, aztán sétáljak ki azzal, amit adnak? :U

(#36277) benedekco válasza cucka (#36243) üzenetére


benedekco
addikt

De miért kell ekkora dinamikával beleszállni a másikba? És nem csak neked, hanem a többieknek is. Itt mindenki akkora egyéniség és annyira tudja a tutit, hogy nem kérdez csak beleszáll Bruce Lee rúgással az emberbe vagy a témába.

Mióta megvettem az amerikai sztratot, százszor jobban szeretem, jobb témák jönnek, sokkal könyebb rajta játszani, szebb a hangja, többet veszem kézbe, többet gyakorlok. Szóval valamilyen szinten, igenis számít a cucc. Nekem pl a visszhang (reverb) qrvára kell és ami a Cube-ban van az szimplán fos. Nekem a digitális tetszik a rugó az kifejezetten irritál. Szal innentől kezdve kell valami elé. Mivel már volt a Zoom G3 ezért az adja, ami még használko rajta a booster, scream, looper, hangoló és néha napján viccből a delay, de ez nekem nem fontos, meg vagyok nélküle.
Az erősítő szimuláci kikapcsolva, állítgatni nem kell azaz úgy működik az egész mint valami sima pedál. Ha nem motivál a száund akkor szerintem elképzelhető hogy kevesebbet veszi elő a cuccot.

Az hogy nem kell egy profinak pengetés gyakorlatokat csinálni szerintem nem minden esetben igaz. Az én egykori gitártanárom is megcsinált napi 1 óra pengetés gyakorlatot, pedig mesterije van (klasszikus gitáron), de ha megnézel pár nagyot akkor kiderül hogy általában vannak "bemelegítő" gyakorlataik a nevesebb gitárosoknak is, és van pengetési is. Van aki észre se veszi csak "témá"-nak hívja ezeket. Hendrix pl sosem gyakorolt csak állandóan játszott, ami nagyon sok gyakorlás volt az esetében.

re: -=Libria=-
Nekem egy Cube 30-am van és nem gyön be az effektek minősége, de érdemes kipróbálni amúgy. Tisztán viszont nagyon állat hangja van.

Mos mé, hánem? De! Vagy nem...

(#36278) Ragnar_ válasza benedekco (#36277) üzenetére


Ragnar_
addikt

Nem volt azért az olyan durva. Gondolom arra gondolt fórumtárs, hogy amíg az akkordok memorizálása megy, meg a le-fel pengetés begyakorlása, és az alapok, addig nem szabad a hangzásban elveszni. Én is, mint valószínűleg sokan sima dobgitáron kezdtem, de a metal műfaj állt hozzám a legközelebb, de amíg nincs meg egy alapvető jártasság addig egy dobgitár, vagy egy bármilyen elektromos+erősítő kombó megfelelő lehet. Az viszont igaz, hogy egy jó hangással szívesebben gyakorol.

[ Szerkesztve ]

Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming

(#36279) bigrob válasza RaGi91 (#36276) üzenetére


bigrob
őstag

A gitárforma kiválasztása miatt mindenképp kéne egy hangszerbolt.
Hídhoz mindenképp legyen egy humbucker (dupla) hangszedő.
Illetve mi tetszik, mert hiába tetszik nekem a V, lehet neked nem és az életben nem lenne kedved elővenni sem vagy nagyon kényelmetlen.
Először a gitárformát találd ki aztán majd ajánlunk valamit a maradékból meg keresünk valami erőlködőt.

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#36280) RaGi91 válasza bigrob (#36279) üzenetére


RaGi91
senior tag

Igen, kifelejtettem, bocsi. Elsőre a stratocaster forma jön be a legjobban. Nézegettem a yamaha pacifica gitárokat, jókat is olvastam róla, de akkor erősítőre és kiegészítőkre nem marad annyi.

[ Szerkesztve ]

(#36281) arnyekxxx válasza RaGi91 (#36280) üzenetére


arnyekxxx
veterán

ne feltétlen a kinézete döntsön. Nekem pl harminc éve strat/superstrat testü gitárjaim voltak, meg voltam győződve, hogy nekem ez kurvajó, aztán a most összerakott explorerem (amiről azt gondoltam egész életemben, hogy csak dizájn de egyébként játszani biztos szar rajta) döbbentett rá, hogy a strat test valami rohadt kényelmetlen mindenhol útbalevő, akadályozó fadarab :)

(#36282) cucka válasza benedekco (#36277) üzenetére


cucka
addikt

Nem szántam leoltásnak. Amúgy jókat írsz, csak nem igazán vágnak a témába.

A beszélgetés arról a helyzetről szólt, amikor elégedetlen vagy a gitárod hangjával, de nem tudsz gitározni. Erre az egyetlen helyes válasz az, hogy gyakorolni kell. A kütyük vásárlása nem fog közelebb vinni a célhoz. Nem mindegy, hogy hogy szól a metallica a gitárodon, ha nem tudod eljátszani?

(#36278) Ragnar_
Mondjuk ezt sose értettem, ha az embernek az elektromos gitár hangja jön be, miért kell előtte hónapokig büntetni dobgitárral? Ez olyan jellem erősítő, mint a karate kölyökben, ahol a fickó kerítést kellett fessen?

[ Szerkesztve ]

(#36283) bigrob válasza RaGi91 (#36280) üzenetére


bigrob
őstag

Haveromnak volt egy Cort G210-e, szerintem kifejezetten jó volt a hangszedője, a nyaka is kényelmes volt, csak én fogyatékos vagyok és nagyon közel van a volume poti a húrokhoz és állandóan lenémítottam magam... :DDD
GSFanaticon nézhetsz használtat is, 46 helyett sztem 30 körül már lehet kapni.
35 valami kis erőlködővel, kezdésnek nem rossz, tremolókart elfelejted és kiblokkolod fixre a hidat és kész.
Ajánlanék én jó Harley Benton-t is, de azt csak újonnan Thomanntól lehetne, ami a keret nagy részét szintén kimerítené, akár túl is lépné.

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#36284) fattyu válasza arnyekxxx (#36281) üzenetére


fattyu
veterán

na mosmá kell egy explorer a kezembe. :D tele V lespaul strat gibsonDC sg jag ami eddig volt a kezemben de a strat a legjobb barátom. pedig tetszeni mint ránézés egyáltalán nem teccik :D

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#36285) Alexios válasza arnyekxxx (#36281) üzenetére


Alexios
veterán

Nekem is van explorerem de őszintén nem értem mire gondolsz :DDD ülve valamivel kényelmesebb a strat forma az alkar alatti lekerekites miatt, állva meg igazából nekem nem tűnik fel különbség ( a nyakon és a tomegen kívül)

(#36286) Ragnar_ válasza cucka (#36282) üzenetére


Ragnar_
addikt

Én speciel koleszba nem akartam cuccot hurcolni, főleg úgy, hogy nem volt. Viszont volt kéznél szobatársnak dobgitár, és azon gyakoroltunk, aztán vettem egyet otthonra is, és azon tanultam meg akkordozni, meg pengetni stb. Aztán vettem egy elektromos gitárt és torzítót, valami erősítőt, volt azóta is vagy 3-4 gitárom, vagy 2 féle multieffektem, meg vagy 3 féle torzítópedálom. És azóta is elektromos gitárt használok, de dobgitáron simán el lehet sajátítani az alapokat. De nyilván nem kötelező dobgitáron kezdeni. Felőlem mindenki azon gitározik amin akar :)

[ Szerkesztve ]

Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming

(#36287) Kobe válasza cucka (#36282) üzenetére


Kobe
veterán

No offense, de akkor valami nagyon felrement ertelmezesileg. En perpill nem a gitar hangja miatt akarok barmit is cserelni, vagy elegedetlenkedek, nem elmeretezett eszkozparkrol van szo, mert a focusrite + ilyen olyan VST-k az altalam elvart hangminoseget maximalisan hozzak, ha nem lenne egyeb problema a felallassal nem vekengenek, hanem inkabb a boseg zavara jatszik be (tul sok szamomra meg nem kello dolog van a cuccokban de azokat konnyuszerrel ki tudnam szurni).

A masik szopas, amit nem emlitettem ugyan hogy elorehaladott gerincservvel a maceraskodason tul rohadtul nem mindegy hogy egy kanapen gornyedve szenved az ember es szoszerint ordit a fajdalomtol 5-10perc utan, vagy egy ergonomimusabb, allando helyre huppan be nap mint nap (pl normalis szek megfelelo gerinctamasszal + labtarto). Utobbi sajnos most nem jatszik a lakas merete miatt

Elsoegesen ezert kell egy visszafogottabb, a laptopra semmilyen szinten nem tamaszkodo kenyelmesebb megoldast talalnom.
Lehetne igy ugy valtoztatni a dolgon, de osztas szorzas utan az jott ki hogy ez a legolcsobb, legbaratibb megoldas, max egyszeri koltsege van.... az eletter lecserelesenek vagy valtoztatasanak meg egy jobbfajta koncertezos csoves kombo penzben mert ara lenne a pluszkoltseg havonta.. .. Vagy egy igen jobbfajta amcsi / japan hasznalt gittyoe, kinek mi, csak hogy topikspecifikus maradjak :)
Ezt a plusz osszeget inkabb megsporolom magamnak, es kivarasra jatszok az ingatlanpiaci trendeket elnezve :) nem szeretnek kutba ugrani azert mert mas is megtette :)

[ Szerkesztve ]

(#36288) V.Stryker válasza bigrob (#36279) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Hídhoz mindenképp legyen egy humbucker (dupla) hangszedő. - Miért?

Amúgy nem értek hozzá, de kezdőként tuti vétel a Yamaha Pacifica 112. Használtan néztem, nem nagyon van. De újonnan 75k körül van, 25k-ért meg használtan lesz első erősítőnek való. Sőt. Én mostani ésszel és ennyi pénzmaggal pl. tuti ezt venném.

A többieknek:
- Köszi az infókat. Nem akarok hangszedőt cserélgetni, csak kíváncsi voltam,hogy hogy megy ez, mert láttam, hogy vannak külön, de azért 25k körül, kínából olcsóbban és érdekelt volna egyáltalán van-e valami adat ami figyelni kell és ami alapján várhatod, hogy milyen irányba megy el a hangzás. De ahogy nézem ez próba alapon megy. :)

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#36289) arnyekxxx válasza Alexios (#36285) üzenetére


arnyekxxx
veterán

ebből az látszik, hogy nem mindenki egyformán tartja a gitárt :) ott ahol a straton a kényelmes lekerekített forma van, ott az expen nincs is fa így nem tartja el a kezem ami nekem sokkal kényelmesebb jobbkéztartást eredményez. Ülve nincs orditó különség a mellmagasságban levő gitártesttel, állva tökig lógatott hangszernél viszont igen és hát én csak zeneirás meg felvételkészítés közben ülök, 95%-ban állva játszom.

(#36290) arnyekxxx válasza V.Stryker (#36288) üzenetére


arnyekxxx
veterán

Miért?

Általános metálra jobb a humbi. Kevesebb zajjal több gain.

van-e valami adat ami figyelni kell és ami alapján várhatod, hogy milyen irányba megy el a hangzás

márkás szedőknél a weboldalon szokott lenni adatlap, hogy az adott pickupnak milyen a mélye-közepe-magasa (fentebb nemrég valaki tett is be ilyenről képet) meg yt-on vannak összehasonltó videok. Mindemellett természetesen a próba az evés pudingja, az adott pup az adott hangszerben az adott erősítőn fog valahogy megszólalni, többváltozós az egyenlet.

Ha egyszer mégis cserélgetésre szánod magad és vadállat torzított és emellett csilingelő tiszta hangban gondolkozol kisköltségvetésből, a kínai aktivnál jobbat nem találsz. Persze ez kizárólag "szerintem" vélemény hiszen többen írták már, hogy nem szeretik az aktiv hangját.

(#36291) V.Stryker válasza arnyekxxx (#36290) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Köszi a kimerítő infót.

Amúgy aktívat biztos nem tennék be. Ott az elem, hova teszed...véssél helyet neki? Ááá tuti nem. Akkor mikor merül le, ellenőrizni... én szeretem az egyszerű dolgokat.

Amúgy nem tudom,hogy blueshoz mennyire jó akkor a humbi. Bár ugye az LP-ken mind az van.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#36292) consono válasza V.Stryker (#36291) üzenetére


consono
nagyúr

Jó a humbi blueshoz is, nem csak mötálra :) De ez igazán ízlés kérdése. SRV Straton tolta a bluest, Gary Moore LP-n leginkább, BB King ES-345-ön, Albert Collins meg Telén. Nem ezen múlik, mindegyiken tud jól szólni.

"In God we trust. All others must bring data"

(#36293) arnyekxxx válasza V.Stryker (#36291) üzenetére


arnyekxxx
veterán

én szeretem az egyszerű dolgokat.

Én is szeretem magam.

A csináltgitárban faragtam helyet az elemtartónak, az ibanezben simán bedobtam hátul a potik közé, jó van az ott. az ibában nincs kapcsolós jack így 0-24-ben eszi az elemet, a logoccób sárga varta így 3 hónap után még nem múlt ki. Kapcsolós jackel (van a kínai szettben) ez 3 éven keresztül napi 2 óra használat lenne. Nem olyan bonyolult ez:)

persze ha bluzban gondolkozol akkor ez az egész aktiv kérdés lényegtelen. Viszont a leszpólokban nem ritka a P-90 ami nem humbucker.

(#36294) RaGi91 válasza RaGi91 (#36276) üzenetére


RaGi91
senior tag

Mégegy kérdés megfogalmazódott bennem.
Szükségem van egyáltalán erősítőre? Csak itthon gyakorolnék számítógép előtt, sokszor csak fejhallgatóval, vagy hangfalon, ami egy Thonet & Vander Kürbis.
Nem lenne olcsóbb és egyszerűbb a gitárt pc-re kötni? Az integrált hangkártyám nem valami jó (csak filmnézésre használom), a fejhallgatóhoz pedüg külön hangkártya van, amit játékra használok. Szóval vennék egy usb interface-t, vagy valami hasonlót, ennek még nem néztem utána.

Ez járható út? Van valakinek tapasztalata vele?

@bigrob #36277 Van esetleg valami olcsóbb ajánlott interface?

[ Szerkesztve ]

(#36295) bigrob válasza RaGi91 (#36294) üzenetére


bigrob
őstag

Nekem is így van, scarlett 2i2, 2db JBL LSR308-al. Gémingre a fülest is ebbe dugom.

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#36296) RaGi91 válasza RaGi91 (#36294) üzenetére


RaGi91
senior tag

Elírtam, #36295, szerk idő meg lejárt :) nembaj

Azért kérdezném, mert most ha már ez így megoldható, akkor a gitár egy yamaha pacifica lenne, az nagyon megtetszett és akkor keret fölött lennék.

Illetve milyen kiegek kellenek így elsőre?

Pengető (mennyi, milyen vastag), húrok, szerszámok, hangoló, jajnekem segítsetek :Y
Lehet mégis elmegyek egy boltba aztán legfeljebb egy kicsit az agyára megyek az eladónak. Mondjuk fórumon jobban szeretek tudakozódni, mert itt haszna a szakiknak rajta, szóval sokkal őszintébb infót kapok. Legalábbis informatika téren ezt tapasztaltam, nem tudom zenei ágon ez mennyire van így, de informatikai boltba úgy b@szarintják át a laikus-t, mint a picsa.

[ Szerkesztve ]

(#36297) Alexios válasza RaGi91 (#36296) üzenetére


Alexios
veterán

Pengető ami tetszik, kezdésnek mondjuk talán a "normál" méret ajánlott, és nem a jazz meg hasonlóak, szóval dunlop tortexből kék vagy zöld teljesen jó, aztán idővel kialakul, hogy vastagabb vagy vékonyabbakat szeretsz, meg milyen formákat, amúgy is érdemes ezekkel kísérletezni, mert nem drága, én a magam részéről mindig mikor hangszerboltban vagyok, vagy rendelek valamit hozzádobok pár pengetőt is amit addig nem próbáltam.

Húr jó eséllyel lesz a gitáron, szóval nem annyira sos venni, 9 vagy 10es szett húrkészlet lesz alapból rajta, ez teljesen jó a továbbiakban is, én D'addario-t használok, sokan Ernie Ball-t, a topik pedig aliexpressest :P
Szerszám nem fog kelleni, legalábbis semmi speciális, húrt el kell majd vágni, kezdésnek ennél több szerintem nem kell, beállítani jó eséllyel nem fogod úgysem teljesen laikusként.

Hangoló appból annyi van a telefonodra mint égen a csillag, én a guitartuna-t használom, de kb lényegtelen, válassz egyet ami tetszik, külön venni nem érdemes.

Ha erősítőbe, ha gépre akarod kötni kelleni fog egy hangszerkábel, ezen felül szerintem sok más nem - esetleg egy tok, ha hordozni is tervezed.

Nekem amúgy a magam részéről rossz tapasztalatom nem volt még itthoni hangszerboltokkal sem, bár alapvetően valamennyire felkészülten mentem, illetve van hogy rád akarnak valamit tukmálni, de alapvetően tapasztalatim szerint többnyire segítőkészek.

[ Szerkesztve ]

(#36298) RaGi91 válasza Alexios (#36297) üzenetére


RaGi91
senior tag

Nagyon szépen köszönöm :) Akkor még interface-ek között nézelődök, aztán kb el is dőlt minden.

Köszi szépen mégegyszer a segítséget mindenkinek :)

(#36299) arnyekxxx válasza RaGi91 (#36294) üzenetére


arnyekxxx
veterán

Szükségem van egyáltalán erősítőre?

nincs

Nem lenne olcsóbb és egyszerűbb a gitárt pc-re kötni?

de

Az integrált hangkártyám nem valami jó

biztos nem szarabb mint az én tizenéves realtek integráltam és azzal is jókat lehet gitározni.

Mielőtt elkezdesz pénzt beletoni a projectbe tölts le próbaverziót valamelyik torrentboltól egy önállóan is futó programból (pl guitarrig, amplitube, bias?) dugd rá a gitárt az alaplapira és probáld ki neked tetszik-e amit hallasz.

[ Szerkesztve ]

(#36300) Berreh válasza RaGi91 (#36296) üzenetére


Berreh
tag

Szia!

Szerintem egy Zoom G1on kezdetnek hasznosabb lenne. Nem feltétlen az effektek keresgélése miatt, de azt hiszem, ösztönzőbb azokhoz a szánokhoz, amiket meg akarsz tanulni. Van benne beépített ritmus minta, ami nagy segítség. A fülhallgató kimenetről szerintem meghajtható a hangfal.

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.