Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37001) brickm válasza bot1978 (#36999) üzenetére


brickm
őstag

"akkor most mi tartja"

Az IDŐ :D meg megszokta a helyét és senki nem mondta neki, hogy ez változhat. :D komolyan....

(#37002) bot1978 válasza brickm (#37000) üzenetére


bot1978
senior tag

Köszi, hát reménykedem, hogy megadja magát azért is tettem rá húrokat. Majd éjjel amikor már alszom, mekkora lesz, ha egyszer csak csatt :DDD

A flat wound húrok teljesen síkba vannak köszörülve, azok nem bántanak semmit. Olyat szokás fretless bass-ra tenni. Bármilyen puhafán el lehet velük játszogatni. Nekem másik gitáron half round van (középső) Szemre már az is tök sima. Hangban a normál acél és a köszörült között van. A normál acél húrtól nekem vérhólyag bejátszik egyből, pedig annak van a legjobb hangja, de túl gyakran mosom a kezem vagy az ég tudja.
Egyszerűen nem tud olyan patám nőni, hogy elég legyen. Levelekben szakad le az ujjamról a bőrkeményedés az E húrtól 10 perc után, ha sima csavart. Még 10 perc és vízhólyag, még 10 perc és vér. Ez a félig köszörült állati kényelmes, nem hozza le a bőrkeményedést az ujjam végéről a hangja sem olyan rossz, csak 15 rongy egy húrkészlet és ugyanúgy szakad slap esetén, szóval az ára elég húzós.
Flat wound-ot nem használok, de az már hétezertől kapható készletben.

(#37003) brickm válasza bot1978 (#37002) üzenetére


brickm
őstag

Á, köszi az infót, erre nem gondoltam.

Tedd le a földre, nehogy tényleg este ugorjon le :D leveri a tv-t a helyéről :D

(#37004) NeoPampalini


NeoPampalini
aktív tag

Fretless-nél még opció lehet a fogólap epoxy-val történő bevonása a tartósság miatt, és akkor nem rágja szét a roundwound húr sem. :)

(#37005) Goose-T


Goose-T
veterán

A legjobb torzítópedál! :DDD

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37006) Alexios válasza Goose-T (#37005) üzenetére


Alexios
veterán

Csalódtam, reméltem metal zone lesz :(

(#37007) brickm válasza Alexios (#37006) üzenetére


brickm
őstag

Most készülök venni egyet ismét :D

(#37008) Goose-T válasza brickm (#37007) üzenetére


Goose-T
veterán

Nekem megvan az összes! :P

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37009) NeoPampalini válasza Goose-T (#37005) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Veszek kettőt. Ja, nem... :DDD

(#37010) bot1978 válasza brickm (#37003) üzenetére


bot1978
senior tag

Reggelre meg sem moccant. Picit elhagolódott, de nem sokat. Tartok tőle, hogy ez mégis valami ragasztás lesz. Tudnád egy picit árnyalni, hogy pontosan hogyan is szokás csavarni a fejnél? Ha hazaérek egy picit még megkínzom, aztán ha semmit nem ad magából, akkor elengedem a dolgot.

(#37004) NeoPampalini

Igazából a bundok helyét úgy is ki kell tölteni valamivel ha átalakítás, tehát utána kap az egész egy finish-t, így végső soron ugyanolyan kemény a puha meg a keményfa is, amíg a lakk le nem kopik. Azt meg csak a csavart húr tudja lekoptatni szerintem, ha nem valami gagyi lakk, akkor a half már felmehet rá.
Egyébként műgyantát tényleg szoktak használni, van aki Epokittel tölti ki a bundok helyét, mert az fehér és miután síkba visszacsiszolja a fogólapot lesz minden bund helyén egy fehér csík, ami azért elég praktikus dolog. Én is valami jelölésben spekulálok. Mások színazonos funért tesznek bele, majd síkba csiszolják és utána lakk, de úgy én tuti eltévednék a nyakon.

Mondjuk ha találnék valami filléres repedt, törött nyakat amiből ki lehet venni a bundokat szívesebben tennék bele új bundokat, mert néztem a neten videót és azokat sem nagy ügy síkba csiszolni. Szerintem simán meg tudnám magamnak csinálni.

Erre az öreg Csehszlovák cuccra viszont annyit már nem áldoznék, hogy újat venni rá. Őrület, hogy milyen árakat ki tudnak találni... a végén többe kerül pár kacat, mint egy használt gitár.

[ Szerkesztve ]

(#37011) NeoPampalini válasza bot1978 (#37010) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Én a(z egyelőre még mindig nem befejezett) kínai DIY basszeromon furnérral töltöttem ki a bundok helyét, fasza lett. Mondjuk ott még nem tartok vele, hogy a fogólap lakkon gondolkozzak, valószínűleg az egész kap egy újrakezdést, legalábbis ami a felületkezelést és az elektronikát illeti (csak momentán nincs "műhelynek" használható hely a lakásban, a konyhában meg csak nem állok neki faragni :D ).
Azt nem tudom, hogy végül milyen húr lesz rajta, a fő gitáromon roundwound van, szerintem ezen majd flat/half wound lesz.

(#37012) bot1978 válasza NeoPampalini (#37011) üzenetére


bot1978
senior tag

és megvannak a bundok? vagy azt nem adtak hozzá? Nekem van EMG terv alapján utánépített erősítőm BASS-hoz.
Csávókám fordítva tette be az elemet, aztán elpusztultak az aktív pickupok. Én meg forró levegős pákával szépen óvatosan levakartam róla a műgyantát az aljáról és így már szét tudtam szedni. A tekercs végeket kivezettem újra és az elektronikát utánépítettem, de csak 5db műveleti erősítőt tudtam rendelni ebay-ről, mert egy nem volt, így már a többi sallangból is vettem többet alkatrészboltban és megépítettem mind az ötöt, emiatt maradt készen.
Amúgy a tekercs végeket újra kivezetni kegyetlen kemény türelemjáték, mert nagyon vékony a huzal és lakkozott, így nem tudod forrasztani. Ha lekaparni próbálod szakad, mint a hajszál, ha égeted ég el a huzal a lakkal együtt és nincs sok próbálkozási lehetőség, szóval a homlokomon lett egy-két új ránc mire készen lett.

(#37013) NeoPampalini válasza bot1978 (#37012) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Hááát, fogalmam sincs, azóta költöztünk egyszer, nem tudom, hogy végül kidobtam-e, megnézem. Amúgy a nyak bundozva volt már gyárilag, annyira azért nem szereld magad csomagban adták. :D

Ez egy öthúros MM Bongo copy, de mivel itt-ott nem jól koppintottak dolgokat, most azon agyalok, hogy a potmétereket meg a kapcsolókat egy külön lemezre teszem majd (á'la Fender, csak valami ehhez passzoló formában), mert nagyon vékony ott a test - ami egy nem túl kemény fából van -, hogy attól félek, kiszakad. :)

Az elektronikához viszont egyáltalán nem értek. Egyszer összeraktam valahogy, ami *elvileg* működőképes lett volna, de szerintem nem jól csináltam, ehhez nekem már szaki kell, aki ért is hozzá (mindkét PU soros/párhuzamos/single kapcsolóval, stacked hangerő poti, master tone). Itt a kínaiaknak jár plusz pont, mert a hangszedőknél minden kivezetés megvan egy ilyen felálláshoz.

(#37014) bot1978 válasza NeoPampalini (#37013) üzenetére


bot1978
senior tag

Nem akarom elvenni a kedved, de bassznál úgy néz ki a hang, hogy 90% pickup és az összes többi együtt a maradék 10%. Szóval, ha ilyen ezer forintos kínai passzív pickupokat adtak hozzá akkor annak gagyi hangja lesz, tökmindegy milyen munkát végzel az összeszereléskor.
Én is azért vacakoltam egy hibás EMG J settel a másik gitáromba, mert 50-60 ezer között van boltban csak a két pickup.
Csak ezek úgy vannak megcsinálva, hogy a pickup alján van egy hosszúkás nyomtatott áramkört hordozó bakelit lap és abban két csavar, ami hozzáfogja az egészet a műanyag burkolathoz, de a csavar fejét már nem látod, mert ki van öntve műgyantával.
Szóval, akinek nincs szerszáma hozzá és tapasztalata semmi esélye, hogy megjavítsa.
Ezért kockázatos ilyen elemtartót venni, mert ebbe fordítva is bele lehet tenni a 9V-os elemet és ha ez a mutatvány sikeresen megtörténik, akkor kipurcan az áramkor ami bele van műgyantázva a pickupba...

[ Szerkesztve ]

(#37015) NeoPampalini válasza bot1978 (#37014) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Kicsit pontosítok: amikor a saját gyári kialakításában összeraktam, jól szólt. A hiba bizonyosan az általam összerakott verzióban keresendő (kell nekem variálni, mi!? :DDD ), szerintem valahol elnéztem valamit, aztán közben félbemaradt a projekt folytatása.
Nyilván egyszerűbb lenne rögtön új hangszedőkkel nekivágni, meg az elektronikát is megcsináltatni, de azóta sem jött rá össze a pénz. Talán idén. :)

De mondjuk ebbe nem kerül elem, passzív maradna az egész.

(#37016) Goose-T


Goose-T
veterán

Sikerült lecsapnom egy B-450 dekóra, 44 euróba került a gitár magában. Már visszaigazolták a rendelést, szóval úgy tűnik, megnyertem. :D Jó lesz majd a próbaterembe bohóckodni, így már minden szükséges hangszerrel fel lesz szerelve.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37017) bot1978 válasza NeoPampalini (#37015) üzenetére


bot1978
senior tag

A passzív nagyon egyszerű. Egy apró "titok" van, hogy a pickup alá tegyél egy vékony fém lemezt és kösd össze a potméterek burkolatával, de a pickuppal ne! Ha nagyon nincs semmi alufólia sem rossz, csak ahhoz elég nehéz forrasztani a vezetéket, mert nagyon elviszi a hőt, elég erős páka kell hozzá., jobb valami vékony nyák lemez. Hobby elektronika boltban lehet kapni és könnyű méretre vágni.

(#37018) brickm válasza bot1978 (#37017) üzenetére


brickm
őstag

Árnyékolás, árnyékolás mindenhol.....

[link]
[link]

Szigorúan vigyázva a földhurok elkerülésére. Minden üreg ki van árnyékolva, meg a feadlapok is.
Gibson PAF, potting nélkül se gerjedékeny.

[ Szerkesztve ]

(#37019) Berreh válasza Goose-T (#37016) üzenetére


Berreh
tag

Szóval, Te tépted ki a kezemből ? :D
3x tettem be kosárba, aztán ki, aztán elfogyott :)
TC-t vagy SG-t keresek :)

(#37020) bot1978 válasza brickm (#37018) üzenetére


bot1978
senior tag

Mostanában eléggé rá vagyok kattanva az aktív elektronikákra és nekem úgy a legtisztább a hang, ha a hangszedő alatti árnyékolás is le van testelve.
Az első képen látható helyen elég így „kitapétázni” alufóliával, mert a potméterház testen van és azt meg a csavarkötés összeköti az alufóliával, tehát a tapétázás is test végig összerakott állapotban. A hangszedők alatt viszont erről a képről nekem nem jön át, hogy lesz az testen.
Ha sehogy akkor nekem az úgy volt már, hogy kevés volt és lett egy olyan kehéje, hogy amikor mindent elengedtem bal kézzel akkor lehetett hallani, hogy a jobb kezem nagyujjával éppen rátámasztok e a pickup tetejére vagy nem.
Amikor testre tettem a hangszedő alatt a fóliát elmúlt.

(#37021) brickm válasza bot1978 (#37020) üzenetére


brickm
őstag

A potméterhez nem ér hozzá a fólia.(amúgy öntapadós forrasztható aluminium, lakkozott bevonattal) csillagpontos a testelés természetesen.
A hangszedők alatt meg úgy megy testre, hogy az végig meg az üregben el a kapcsolóig, meg le a potikhoz, végig kimértem, hogy 0.1 Ohm alatt legyen az ellenállása. 2-3 évente nagykarbantartás, akkor ujravezetékelem, meg megint megmérem az összes kontaktot. Ha nem teszed ele testre, csak mögé ragasztod az egy antenna gyakorlatilag, azért zavarta a hangszedődet.

Basszerba én is aktívat tennék szigorúan. De szólógitárban frászt kapok tőle, csak vintage output hangszedő jöhet nálam szóba. Meg single coil ;]

[ Szerkesztve ]

(#37022) bot1978 válasza brickm (#37021) üzenetére


bot1978
senior tag

Faja. Biztos szépen szól.
Ennél az EMG-nél amit én használok úgy van, hogy ugyan single coil-nak írják, de szétszedve láttam, hogy tulajdonképpen két tekercs közvetlenül egymás felett sorbakötve. Az elektronikája pedig olyan műveleti erősítő, ami differenciál, tehát két bemenete van és egy kimenete. Ahol össze van kötve egymással a két tekercs az megy földre, az egyik vége az egyik bemenetre a másik vége a másik bemenetre. Így csökkentik a zajt EMG módra.
Nagyon kellemes hangja van, csak a tölthető 9V-os elemből nem találtam egyelőre még olyat, ami 1-2 óránál többet tud.
Rendes elemet meg skót vagyok venni bele, szóval most elég gyakran cserélgetem…

(#37023) Goose-T válasza bot1978 (#37022) üzenetére


Goose-T
veterán

Aliról lehet rendelni lítiumos 9V-os aksikat, amiken van micro USB csatlakozó, és töltheted telefontöltővel. Az aktív pickupos gityómban még nem sikerült lemeríteni az egész délutános próbákon.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37024) brickm válasza bot1978 (#37022) üzenetére


brickm
őstag

Igen, ismerem az EMG aktív szedőit, meg építettem is aktív hangszedt, ez a "sztandard" módszer rá.
Annó én sztereó jack kábelt használtam, egyiken a tápot adtam fel rá a pedál boardból, a másikon meg jött vissza a hangszedő jele, hogy ne kelljen elemtartót marni, meg cserélgetni. Csak végülis már nem játszok metált(kivéve félévente 1x :D) így inkább autentikus vonalon mozgok már.

[ Szerkesztve ]

(#37025) bot1978 válasza Goose-T (#37023) üzenetére


bot1978
senior tag

Ú ez mekkora királyság, köszi. Amikor én kerestem nem találtam, de lehet nem néztem már a babán. mert azt vettem észre, hogy az opamp az adatlapja szerint elviselné a 18V-os tápfeszt is, szóval olyan elemtartót kezdtem nézegetni, amiből elférne esetleg kettő. Méregettem is, hogy hát-hát, de nagyon necces. Kettővel viszont pöpec lenne, mert az erősítő hangerejét egy a kapcsolásba forrasztott ellenállás értéke határozza meg, szóval a tápfesz igazából mindegy és úgy már azért mire mindkét akku 4,5V alá merül, hiába ilyen 300mA-es vacak, azért az úgy már tuti nem 1-2 óra, csak hát a hely lehet nem elég 2 tartónak, ha az egyik elem fixen bent van, az meg már úgy macerás. Szóval jobb a Li-ion, csak ennyiért elég para , hogy kamu és nem is az.
A tiéd hogy néz ki?

(#37026) arnyekxxx válasza bot1978 (#37022) üzenetére


arnyekxxx
veterán

ami 1-2 óránál többet tud.

nekünk lidl meg auchan sajátmárkás aksikból van pár, gitárokban hónapokat elmennek, 2órát az énekes rádiós mikrononjában is kibir mindegyik.

Nincs ott valami hiba a mátrixban?

(#37027) NeoPampalini válasza bot1978 (#37017) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Nem arról van szó, hogy zajos, hanem, hogy én vagyok a béna az elektronikához. :DDD De egyébként a hangszedők üregei le lettek rézfóliázva+földelve, biztos, ami biztos...

(#37028) bot1978 válasza arnyekxxx (#37026) üzenetére


bot1978
senior tag

Hogyne lenne akad, pölö on/off kapcsoló az élből nincs, tehát ha így beteszem az elemet akkor megy. Kerestem olyan potit, ami kattan egyet, switch is, volt is kínai csak ezerhétért. Ennek az akkunak meg mittom volt 600 darabja, nem emlékszem , de valahogy így, há' mondom ennyiért veszek még kettőt ha kell, de sosem töltöm fel rendesen, mert nincs 16 órákat a töltőn az is tuti.
Szóval ez nem ilyen specifikáció szerű „üzemidő” csak az én életem az úgy ezt adja ki. Az Li-ion az már nem merül úgy magától, ahhoz már lenne értelme betenni valami on/off kapcsolót, de ezek a szarok így is úgy is merülnek, szóval tojok rá.
Mondjuk én vagyok időhöz kötve, nem másokkal próbálok, csak úgy egyedül. Nekem ez egy játék tudod, nem a guitar hero-t nyomom, hanem az igazit. Eljátszom azt a pár riffet amit tudok, aztán örülök magamnak.

(#37029) NeoPampalini válasza bot1978 (#37028) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Az nem megoldás, hogy a jack-re van rákötve az elem, így ha nincs bedugva kábel, akkor nincs áram sem?

(#37030) Goose-T válasza bot1978 (#37025) üzenetére


Goose-T
veterán

Ilyet vettem a basszerosunknak, elégedett vele. Magamnak ilyet vettem korábban, akkor még nem tudtam, hogy USB-s is van belőle. Teljesen jók ezek is. Bocs a béna linkekért, ezeket dobja a telefonos app.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37031) Goose-T válasza NeoPampalini (#37029) üzenetére


Goose-T
veterán

Egészen pontosan a sztereó aljzat két pólusára kell kötni, amit a monó jackdugó zár rövidre, amikor beledugod. Én is megcsináltam az aktivizált gityómban ezt.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37032) bot1978 válasza NeoPampalini (#37029) üzenetére


bot1978
senior tag

De, csak nem gondoltam rá, hogy stereo aljzatot venni bele kapcsolós poti helyett, nem jutott az eszembe.

úvaélet, én ezt nem tudom leszedni. Nincs ennek valami trükkje hogy felfelé vagy mit tudom én?
Nem értem, hát ezt az egyik oldalon nem is tartja szinte semmi. Lőttem pár képet, szerintetek létezik, hogy ez úgy rá tud szorulni ragasztás nélkül, hogy így csavarok nélkül fel lehessen húrozni és megtartsa? Tegnap óta rajta volt, most szedtem le. Megüt a guta.

[link]

[link]

[link]

(#37030) Goose-T

köszi :R

[ Szerkesztve ]

(#37033) arnyekxxx válasza bot1978 (#37028) üzenetére


arnyekxxx
veterán

első körbe nekem se volt kapcsoló berakva, legalább egy hónapot bent volt az osanos aksi és szólt a gitár.

de sosem töltöm fel rendesen, mert nincs 16 órákat a töltőn az is tuti.

Nem kell annak 16 óra egy normális töltővel

Az Li-ion az már nem merül úgy magától

ja li-ionnal lehet, hogy elmenne 2 évet is a gitár kapcsolósan, egy aldis nimh-val meg fél évente rá kell tenni egy estére a töltőre :)

a lényeg, hogy egy eccerű nimh aksival se üzemszerű, hogy 1-2 órában méred a működési időt, annyit rádiós rendszerben is bírnak ami némileg intenzivebb igénybevétel.

(#37034) arnyekxxx válasza Goose-T (#37031) üzenetére


arnyekxxx
veterán

nekem volt a kínai aktivszettben kapcsolós jack, ha beszarik akkor én is ilyen sztereos megoltást rakok be helyette

(#37032) bot1978

véső-kalapács? :)

[ Szerkesztve ]

(#37035) bot1978 válasza arnyekxxx (#37033) üzenetére


bot1978
senior tag

Kollégámnak teljesen gyári Yamaha akusztikusa van és az is lemerül, ha bekapcsolva felejti. Mondjuk azon van egy piros LED is. Az a LED is felvesz valamit, ami a semminél több, de szerintem ez döntően azon múlik, hogy milyen opampot építesz be. Van olyan is, ami már 3V-os tápfesszel is megy, ergo szétalázott 9V-os elemmel is szól.

Az EMG leszedi a feliratot, szóval nem tudod milyet használ. De volt egy cikk a neten, amiben kvázi ilyen kvázi ipari kémkedés szinten végig mérték és a mérési eredmények alapján gondoljuk, hogy milyet is, abban volt egy IC szám, azt rendeltem, hogy ha már után építés akkor lehetőség szerint olyan legyen a hangképe, mint a gyárinak és ennek az IC-nek valszeg nagyobb fesz kell minimum. Egyébként sok gitárban van gyárilag két 9V-os elem, nyilván nem véletlenül.

(#37034) arnyekxxx

88-as száraz fát ütni? Á, hát fa előbb elreped, mint a gyanta, (már ha az van rajta).

(#37036) Goose-T válasza arnyekxxx (#37034) üzenetére


Goose-T
veterán

Érdekes, az én kínai aktív pickupszettemhez, amit innen rendeltem, sima sztereó aljzatot adtak.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37037) Goose-T válasza bot1978 (#37035) üzenetére


Goose-T
veterán

Valahogy melegíteni és feszíteni kéne egyszerre, hátha úgy megadná magát az a ragasztás, ha tényleg van.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37038) bot1978 válasza Goose-T (#37037) üzenetére


bot1978
senior tag

Találtam Facebookon Jolana Guitars néven cseheket, akik nyomják még. Írtam nekik angolul, hogy hogyan tudom szétszedni. Küldtem képet is. Várok pár napot. Hátha válaszolnak.

szerk:

A nyak fészke nem tudjátok hogy van angolul? Abban bízom, hogy a fészek miatt nem jön le, csak egy valahogy és rossz irányba kínzom, de sehogy nem adja.

[ Szerkesztve ]

(#37039) Alexios válasza bot1978 (#37038) üzenetére


Alexios
veterán

neck pocket

(#37040) bot1978 válasza Alexios (#37039) üzenetére


bot1978
senior tag

zsebe van? Persze csehek, megértik. Az angolt csak az angolok nem értik :DDD :R

(#37041) kemotox válasza bot1978 (#37040) üzenetére


kemotox
addikt

Tojás sincs sok a gitáron :DDD

(#37042) brickm válasza bot1978 (#37035) üzenetére


brickm
őstag

Lm4250et használ az EMG
Egyébként ez egy kifejezetten alacsony áramfelvételű OPA, a nyugalmi áramát pedig egy ellenállással lehet beállítani. Ha ilyet vettél és ezt a folyamatot kihagytad, az lehet a gond ami miatt hamar merül. Az emg kb 3honapig elvan egy spáros elemmel.

[ Szerkesztve ]

(#37043) bot1978 válasza brickm (#37042) üzenetére


bot1978
senior tag

Szóval addig flame-eltük , amíg onnan, hogy nekem van két vacak ebay-es akksim, ami akkor sem bírja 2 napnál tovább, ha nincs rákötve semmi eljutottunk oda, hogy biztos túl magas a nyugalmi áramfelvétel. :DDD

Nem, amúgy tök jogos, én hoztam fel az elem témát. Nekem a gitár egy mellékvágány a sok közül szóval én az a pali vagyok, aki jó hangulatban bevásárol, otthon meglátja a gitárt és „b+ nem vettem elemet” szóval nekem ez való, hogy rákattintok amikor eszembe jut és kihozza a számba a postás.
Ezért örültem meg, amikor olvastam, hogy alin van jobb, csak aztán belinkelte és kiderült, hogy annyiért vett a fórumtárs elemet, amennyit én nem költöttem gitárelektronikára mindösszesen pickupokkal együtt. Ehhez képest van egy működő EMG J set a Tobyban a gyárinál nagyságrendekkel jobb hanggal, szóval akkor sem érezném magam hülyén, ha magasabb lenne a nyugalmi áramfelvétele a gyárinál, de hidd el, hogy nem magasabb, csak ilyen vacak az akku.
Mondjuk nekem az Auchanos csavarozóm is ilyen, hogy töltöm egy napot és megy 1-2 órát, de ha egy másodpercet nem megy, csak kiveszem belőle a maxra töltött akksit a töltés végén, majd 2 nap múlva beleteszem meg sem nyikkan, mert nem tartja meg a töltést. Biztos én teszem tönkre ezeket a vackokat azzal, hogy nem védem őket túltöltés ellen és rajta felejtem a töltőn. Tény, hogy a 9V-os elemet is egy szintén ebay-es filléres vacakkal töltöm. Tojok rá. Mondom még on/ff kapcsolót sem tettem bele. Ha lenne itthon stere jack-em a negatív polaritást rákötném, hogy szakítsa meg a tápot, ha kihúzom. Ez mondjuk jó ötlet. Magamtól nem jutott volna eszembe.
De ha már ennyit rugóztunk rajta, úgy is öt egyformát építettem és maradt beépítetlenül. A hétvégén megkeresem és rámérek mennyit vesz fel, meg megnézem mi a száma. Már elfelejtettem. A multimat viszont nem mutatom meg, mert akkor azt nem fogjátok elhinni, amit mér. Az is ebay-es :DDD

(#37044) arnyekxxx válasza bot1978 (#37043) üzenetére


arnyekxxx
veterán

az ebayről vett noname aksi valeszeg a leggyengébb láncszem (vagy a töltő) az ezerforintos lidis aksi a kétezer forintos aldis töltővel lámpabezöldülig töltve kapcsoló nélkül is hónapos nagyságrend nem órás.

(#37045) brickm válasza bot1978 (#37043) üzenetére


brickm
őstag

Már bocs, de azt írtad, hogy
"Nagyon kellemes hangja van, csak a tölthető 9V-os elemből nem találtam egyelőre még olyat, ami 1-2 óránál többet tud."

Ebből én arra következtettem, hogy több fajtát is kipróbáltál és mindegyikkel gyorsan merült....Akkor meg nem feltétlenül az elem hibája a gyors merülés.
Még a D osztályú erősítőm is 20+órát megy egy 9 voltos elemről, így ha nálad egy szimpla kisjelű műveleti erősítő lemeríti az elemet 2óra alatt, akkor ott valami sz r.

De mondom, próbáld ki a spár saját márkás elemeit, nekem a fényképezőgépben van ilyen, 3hónapot simán kibír, akkor is ha pl nyáron fotózok vagy 2500at vele. Jó nehéz, érződik benne az anyag.

[ Szerkesztve ]

(#37046) Goose-T válasza bot1978 (#37038) üzenetére


Goose-T
veterán

Ők már csak a nevet élesztették újra, és most átlagos gitárokat gyártanak a régi fantázianeveken (Diamant, Tornado, Grazioso). Az oldalukon is írják:
IMPORTANT INFORMATIONS FOR THE OWNERS OF „OLD“ JOLANA GUITARS (made before 1990)
NBE Corp., IS NOT ASSOCIATED in any way with the “old” production of Jolana guitars during 60’s, 70’s and 80’s.
We have no access to hardware and thus cannot supply any parts to guitars made prior to 1990.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#37047) bot1978 válasza arnyekxxx (#37044) üzenetére


bot1978
senior tag

biztos az már ilyen "PreCharged" vagy mi a tosz, amit a Lidl árul. Egyébként ez a német Lidl egész jó cuccokat ad néha. Ez a kínai akkor sem tart meg töltést ilyen sokáig, ha nincs gitárban, szóval tuti akku, az más kérdés, hogy lehet, hogy a töltő nyírta ki és először még nem volt ennyire vacak. Nem emlékszem, mert mindig csak akkor szedtem ki, amikor már hallottam hogy vágja a jelet az alacsony tápfesz miatt és mivel nincs on/off rajta meg naplót sem vezettem, hogy mikor tettem bele... Szóval gondolhatod, pont letojtam. Cserélem ha kell aztán kész, csak mára már elég "cserélgetős", vagy csak én untam meg, kezdi elérni az ingerküszöböm, de tényleg nagyon túltoltuk a témát. Van egy zajszűrt 9V-os adapterem, régi PB monitor oldalán volt hangfal és annak a tápja. Ha elegem lesz lehet teszek rá egy DC aljzatot, hogy meg tudjam dugni az adapterrel, aztán nyasgem. Akár... csak a lustaság tudod... jó az úgy :DDD

(#37046) Goose-T

...és szlovákok nem is csehek és tosznak visszaírni az üzimre :(((
ehh, na mindegy

[ Szerkesztve ]

(#37048) nap válasza bot1978 (#37047) üzenetére


nap
addikt

A melegítés elvileg jó. A helyi szaki vasalóval meg spaklival szedett le egy fogólapot a nyakról.

browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...

(#37049) llax válasza bot1978 (#37047) üzenetére


llax
senior tag

A Lidl akkuiban eddig erősen pozitívan csalódtam (eddig 5*4 db). Olcsóbb volt mint valami normálisabb alkáli elem (mondjuk az ceruza) és jól bírják a gyűrődést. Főleg vakukban használom, ott kapnak terhelést rendesen (bár nem túl gyakran). Még a 2 évesekkel sincs érezhetőbb kapacitáshiány, vagy önkisülés probléma. Eddig nem érzem rosszabbnak, mint a márkásakat - az ára miatt akkor is jó lett volna, ha harmada élettartamot produkálnak, de az a kb. 2 évet, amíg a márkásak is normálisan viselkednek, ezek is bírták...

[ Szerkesztve ]

(#37050) bot1978 válasza nap (#37048) üzenetére


bot1978
senior tag

Igen, hőre a ragasztó feladná, csak egy gond van. Fényezett a nyak is és a test is és nincs rés ahonnan el lehetne kezdeni, szóval a fényezésnek akkor annyi lesz, hát ez a méreg. Volt egy időben ez a dili, hogy a ragasztottnak jobb a hangkitartása, biztos bevette a srác ezt a mítoszt, aztán elmászott és akkor adta el tudva, hogy ez már így marad. Emlékszem a kezdetektől ilyen ez a gitár. Magasan volt a húr a testnél régen is.

(#37045) brickm

Sebaj. Megnéztem, 4250CN-t használtam fel, éppen 12V fesz volt kéznél vezetéken azt rátéve mutatott a Veyron 2mA-es mérőállásban (kisebb nincs rajta) 0,086-ot. Hogy ez változik e ha a bemeneten van pickup az lusta vagyok csekkolni sorry

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.