- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
-
fattyu
veterán
-
Berreh
tag
Hangszervásárlási moratórium van érvényben, így áthidaló megoldásként keresnék megoldást arra, hogy stratocaster hangszedőből kapott hangot telecaster hangzáshoz hasonlóvá tenni szoftverrel, hardverrel lehetséges-e.
-
Eastman
addikt
-
nap
addikt
válasz
Goose-T #36481 üzenetére
Aha, japánban csináltak néhány ilyet, talán az elitist szériában, de ez egyáltalán nem volt jellemző.
Mivel nincs (látható) szériaszám, valószínűbb, hogy kici kínai mestermű. A pickupcsere is ezt valószínűsíti.
Az átalakítások többségénél szerintem a logót is cserélték Gibsonra, csak hogy elkerüljék a hamisítás látszatát is. -
Retekegér
MODERÁTOR
Ez mekkora para akusztikus húrlábnál?
-
Kobe
veterán
Ibaneznek nincs valami olyan adatbazisa, amiben parameterek alapjan lehetne keresni gittyokat? Pl szeria fajtaja, berakas tipusa a nyakon, fogolap, koptatolap van e stb stb es kidobja melyik mpdellek felelnek meg ennek?
-
nap
addikt
Mit találtam? Egy Epi full Gibson fejjel.
Vajon, milyen hangszedő lehet benne ezek után? -
Lehet vót má, de nekem új volt és nagyon tetszett.
Joe Bonamassa cucc átnézés (angol nyelv).
Nagyon érdekes dolgokat mond. Meg tetszik, hogy megvesz valamit és nem pimpeli, hanem használja. -
NeoPampalini
senior tag
Igen, ha lenne blend poti, semmi gond nem lenne. Próbálkozhatnék a multin EQ-zni, ahol kell, de a VTBD-nek van egy olyan tulajdonsága, hogy már nulla drive és character esetén is kompresszál, de valami elég elcseszett módon, mert a mélyeket vágja, és a közepet/magasat emeli ki, ez még hangsúlyosabb lesz, ha a character potit feltekerem.
Még agyalok rajta, hátha találok valami használható kerülőt. Esetleg az lehet megoldás, hogy a multit a VTBD kimenetére kötöm, és a VTBD-t bypass-ra teszem (ilyenkor nincs FX loop), így megmarad az eredeti hang dinamikája, a többit pedig valahogy megoldom a multin. Annak a tracking-je szar, ezt elég sok helyen írták, emiatt kénytelen vagyok pitch shift-et használni, de hát az mégsem egy hagyományos oktáver.
-
cucka
addikt
válasz
NeoPampalini #36475 üzenetére
Ha van egy ilyen vt bass deluxe pedálod, akkor semmit se kell vegyél. Ha jól látom, elmentheted az aktuális beállítást és utána lábkapcsolóval előhozhatod vele. Na hát ezt használd és megvagy igazából.
A pedálon van blend poti, szóval nem kell a végén belekeverd a tiszta jelet, mert a pedál megoldja.
Az effekt loopos cucchoz meg csinálj egy külön presetet és akkor két gombnyomással tudsz váltani az effekt hangra.A te problémád alapvetően, hogy szarul trackel az oktávered, aminek két oka van:
- a mély hangokat nehéz trackelni, közel vannak egymáshoz a frekvenciák. Érdemes feljebb játszani a nyakon, 12 bund fölött
- az olcsó zoom pedál ennyit tudSzóval vehetsz egy jobb oktáv pedált, esetleg egy basszus szintit. De őszintén, ha fejleszteni, akarsz, én azt a multieffektet váltanám ki, pl. tuti a vt bass torzítóját használnám a multieffekt helyett.
Mod: jobban megnézve, nincs blend poti a pedálon, szóval annyira mégse jó amit írtam. Ha feltekered a basszust az nem elég?
-
NeoPampalini
senior tag
Nem három, csak kettő, megpróbálom tisztázni, még képet is csináltam hozzá.
"Tiszta jel": effektmentes, itt nincs semmi extra, bemegy az előfokba, de rögtön ki is jön, ergo itt nem történik a hanggal semmi. Ennek kellene egy aluláteresztő szűrő, vagy EQ, vagy valami, hogy csak az alja maradjon. Ez mindig szólhat, így kb. állandó alja lenne mindennek.
"FX jel": ez az előfok -> FX loop -> kimenet rész, itt több minden is előfordulhat, multiról lévén szó:
- "kvázi" tiszta jel, minimális drive, azaz, ha jobban belekapok a húrokba, akkor ad a hangnak egy kis karcot, de alapvetően majdnem tiszta
- OD/fuzz
- aztán van egy elmebeteg patch-em, ami nagyjából egy oktáver + OD féleség, de mivel a Zoom oktáver effektjén pocsék a tracking, így pitch shift van lefelé egy oktáv, plusz drive - na ez a patch szereti a sok magasat, gondolom a pitch shift miatt sok elveszik belőleBőven elég lenne egy kétcsatornás megoldás, de max. gyűjtök egy LS2-re.
-
bigrob
őstag
Valaki használt/használt/eladna Digitech Drop pedált?
Haverom most vett, videón egyáltalán nem győzött meg, de élőben, 120W-os cső bugera fejre, Joyo Zombi lunchboxxal (Mesa Boogie kis klón, VESZETTÜL! jól szólt) + Harley Benton 212 V30-as ládára kötve ÉS hangkártya + helix VST-vel is 0 késéssel produkálta a félhangos lehangolásokat.
Az audiofilok azt mondják hogy 4-5 félhangig lehet használni, de én simán letekertem az aljáig, amikor meg összekeveri az eredeti jelet az 1 oktávval alattival egész érdekes hangokat lehet kikeverni.Szóval ha valakinek lenne egy eladó én szívesen átvenném, illetve fogadok más alternatívákat!
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36471 üzenetére
Még egy pro tipp: a babák a hídnál mindig legyenek párhuzamosak a testtel. Tehát az nem jó, ha így féloldalasan állnak csak azért, hogy kiadják a fogólap ívét. Zöröghet is + féloldalas terhelést kap.
Ha egyszer beállítod párhuzamosra a babát, utána csak arra kell figyelni, hogy emelésnél-süllyesztésnél mindkét oldalon ugyanannyit forgass az imbuszkulcson, és párhuzamos is marad.De az is lehet, hogy az egyik bund zörög, vagy hogy a 30 ezres gitár ennyit tud, passz.
-
V.Stryker
nagyúr
Köszönöm a kitartó segítséget mindenkinek.
Sikerült!
Szóval almás telefonon a gitar tuna app nem oké, az oktávos hangokat nem kezeli vagy nem tudom. A fender appal sikerült megcsinálni. Mondjuk az p.csa lassú... 3x kell pengetned,hogy valami normálisat mutasson.
Párszor átellenőriztem és most jó elvileg. Bár a telót úgy hagytam és full kussba talált egy tökéletes C hangot az éterben.
Ami basszsa a csőrőm csak már nem foglalkozom vele,mert ittan pár sört, hogy üresen a vastag E-t megpengetve zörök, de a babák felöl...
Hopp... egy tiszta G hang is befigyelt...
-
Kobe
veterán
-
arnyekxxx
veterán
válasz
V.Stryker #36463 üzenetére
egyébként ha a technika csődöt mond, a gép nem méri azt amit kellene még mindig ott az oldschool módszer, a 12. bundnál megpengeted az üveghangot majd ugyanezt lefogva, ha a két hang egyezik akkor jó, ha a lefogott hang magasabb mint az üveghang akkor úgy tekered az állítócsavart, hogy hosszabb legyen a teljes húrhossz ha meg mélyebb a lefogott hang akkor rövidited a húrt és mindezt addig próbálgatod amig jó nem lesz.
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36465 üzenetére
Szerintem keress egy youtube videót, ahol mutatják, mit kell csinálni.
Az oktáv.
Szóval megpengetsz egy húrt, legyen mondjuk E húr és rezegjen 200Hz-en. (Csak kitaláltam egy kerek számot ide)
Amit hallasz, az nem csak egy 200 Hz-es rezgés, hanem annak többszöröseit, is, 400Hz-et, 600-at, 800-at, stb., ezeket hívják felharmonikusoknak.
Ha ezt a húrt lefogod a felénél, akkor az 400 Hz-en fog rezegni, magasabb lesz a hangja. Amit hallasz, az a 400 Hz és többszörösei. 400, 800, 1200, 1600, stb.
Észreveszed, hogy a kettő átfedésben van, ugyanazt a frekvencia sorozatot hallod mindkét esetben, csak az egyes frekvenciákat más-más arányban. (Nyilván, az egyik hang magasabb, mint a másik)
Na ezért nem véletlen, hogy zenében mindkét hang E hang lesz, csak más oktávban. A két frekvencia közötti sávot pedig felosztjuk 12 részre, ezek a hangok a gitárod nyakán, ezért a 12. bundnál van a húr fele és az oktáv. A 12. bund felett ugyanez ismétlődik, a 24. bund a húr háromnegyedélnél van - a húr felének a felénél, ez a második oktávja az üres húr hangjának és szintén egy E hang.Sőt, a füled képes arra is, hogy odaképzeljen egy hiányzó alapfrekvenciát a felharmonikusokhoz.
-
V.Stryker
nagyúr
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36463 üzenetére
Az üres húrt pengetve és a 12. bundnál lefogva is egy tiszta E hang kell kijöjjön, lehetőleg zörgésmentesen.
Olyan nincs, hogy tologatod a babát és nem változik a hang a 12. bundnál lefogva.
De mielőtt méred, ugye behangolod az üres E húrra? A húr ráfekszik jól a babára? -
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36461 üzenetére
Ami viszont nem megy, az a babák, az oktáv beállítása.
1. Felhangolod az üres húrt E-re.
2. Megnézed a hangolót ha a 12. bundnál
3. Ha nem tiszta a hang, leengeded a húrt és állítasz a babán
4. Vissza az első lépésreAmikor a babát állítod, akkor látnod kell a szemeddel, hogy megy előre-hátra.
-
V.Stryker
nagyúr
No, haladok, a nyak elvileg be van állítva, a húrmagasság is, szépen ívesre.
A hangszedőket úgy állítottam,hogy az utolsó bundnál ha lefogom a húrt, akkor a vastag E-nél legyen 2mm, a vékonynál pedig 1,6mm, szintén az utolsónál lefogva. Valahogy nekem így jött ki logikusra, de aztán lehet szar az egész.
Ami viszont nem megy, az a babák, az oktáv beállítása. Lehet,hogy itt a hiányos zeneelmélet figyel be. Szóval, hangolom a vastag E-t pl. Üresen megpengetve tökéletes. Ha lefogom a 12-es bundnál akkor a telefonos hangoló szintén egy E-t kéne jelezzen? +101-es elhangolást jelez... bármerre tologatom a babát... Hol csesszem el?
-
llax
senior tag
válasz
V.Stryker #36456 üzenetére
"Több helyen olvasom, hogy a nyak nem baj ha kicsit homorú, de máshol meg azt mondják,hogy egyenes legyen. Akkor most melyik?"
Mindkettő.
Nincs húr a gitáron:
A legjobb ha ekkor a nyak tökéletesen egyenes. Ezen túl ellenőrzés céljából nyakpálcával is elérhetőnek kell lennie az egyenes állapotnak.
A kivágott vonalzós fogólap ellenőrzés inkább "nagygenerál" előtt lényeges, amikor komolyan felmerül a javítás igénye. Neked ilyenkor sokkal fontosabb, hogy a bundok teteje kerüljön egy vonalba.Van húr a gitáron, be is van hangolva:
Ekkor homorúnak kell lennie a nyaknak. A húrok feszítő ereje hajlítja a nyakat, de csak akkora mértékig, amíg az a nyakpálca engedi. A görbület mértékét a nyakpálcával állíthatod. A nyak mindkét végén lefogott húr ekkor a 7-8-9 bund körül lesz a legtávolabb a bund tetejétől, a lefogott mellettieken kívül más bundhoz nem érhet a húr, a szükséges görbület töredékénél sem (ezért jó egyenes állapotról indulni). -
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36456 üzenetére
Több helyen olvasom, hogy a nyak nem baj ha kicsit homorú, de máshol meg azt mondják,hogy egyenes legyen. Akkor most melyik?
Nem vagyok szaktekintély a témában. A fender stratocaster gyári specifikációja 0.3-0.2 mm közötti görbületet ír, én ez után mennék egy stratocaster stílusú gitár esetében. De ha szeretnél kisérletezni, akkor azt is megteheted, nagyon függ a bundozás minőségétől is ez az egész.A görbület lényege - ha megpengetsz egy húrt, akkor az minden irányba rezeg. Ha van egy pici görbület a nyakban, akkor több helye van rezegni a húrnak, kevésbé fog zörögni.
Illetve ha egyenes, akkor gondolom ha az első és utolsónál lefogom, akkor középen is hozzá kell érjen a húr a bundhoz nem?
Igen, de ha homorú, akkor is hozzáér középen, szóval nem ennyire egyszerű.
A hangszerészeknek van ilyen hosszú fémvonalzójúk, ami ki van vágva a bundoknál, szóval ráteszik a nyakra és ahhoz viszonyítanak.
Ha egyenesíteni akarod a nyakat, akkor először is mérd meg, hogy tényleg görbe-e. Ha igen, tekerj egy nyolcad vagy negyed fordulatot a pálcán és mérd újra. Lehet, jobb lesz, lehet, túlhúztad és nagyon zörög, akkor visszaengeded, stb.
Ja és ha reccsenést hallasz ha tekered a nyakpálcát, ne szarj be, előfordul.A pickup magasságát mi alapján állítom? Arról nem találtam infót, illetve nem értettem.
A linkelt fender oldalon a "pickups" résznél ott vannak a számok, iránymutatásnak. (Nyilván neked más pickupjaid vannak, de kezdésnek jó lesz ez is) -
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36453 üzenetére
Az intonáció. Arról van szó, hogy ha lefogsz egy hangot a 12 bundnál, akkor a húr rezgő része pontosan olyan hosszú legyen, mint a teljes húr fele. Lényegében finomhangolod minden egyes húr hosszát.
A folyamat:
1. Felhangolod a húrt
2. Lefogod a 12 bundnál az oktávot a húron. Ha a hang túl magas, túl rövid a húr. Ha a hang túl mély, akkor túl hosszú a húr. Ha pontos, akkor nem kell csinálj semmit.A húr hosszának a finomhangolását a hídnál a babák előre-hátra mozgatásával éred el. Általában a babák egy rugós csavarhoz csatlakoznak, ezt a csavart tekergeted, általában a híd hátánál. Állítgatás előtt engedd le a húrt, majd állítás után vissza és hangolás, mérés, egészen addig, amíg az üres húrok és az oktávok is pontosak.
-
V.Stryker
nagyúr
Köszi, ez kimerítő volt.
Több helyen olvasom, hogy a nyak nem baj ha kicsit homorú, de máshol meg azt mondják,hogy egyenes legyen. Akkor most melyik? Illetve ha egyenes, akkor gondolom ha az első és utolsónál lefogom, akkor középen is hozzá kell érjen a húr a bundhoz nem?
A pickup magasságát mi alapján állítom? Arról nem találtam infót, illetve nem értettem.
Az intonáció beállítást abszolút nem értem. Oktávokról olvastam, ami kicsit kínai volt, meg hogy eltolódnak és hozzam be pont középre.... Esetleg valami olyasmi lehet,hogy ha lefogom a 12-es bundnál pl. az E húrt és megpengetem, akkor a lefogásnál lehet,hogy a hangolóval nézve az E nem pont E lesz, hanem kicsit elmászva és a hangolót használva addig tologatom a babát, amíg pontos E nem lesz a 12-es bundnál lefogva?
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36446 üzenetére
Ha magadnak akarod beállítani, akkor a sorrend
1. ha régi retek szar húrok vannak a gitáron, akkor felraksz egy új szettet
2. nyakgörbület beállítása. ezt úgy méred, hogy lefogod az első meg az utolsó bundnál a húrt (kápó hasznos). A nyak felénél a húr és a bund közötti rés a görbület. (ugye a lefogott húrdarab garantáltan egyenes, szóval ahhoz méred lényegében)
3. én itt beállítanám a tremoló rugókat, hogy egyenesen álljon a híd. de nincs gitárom, szóval lehet, később kell
4. húrmagasság beállítása. a húrmagasság a távolság a 17. bund teteje és a húr között
5. pickupok magasságának beállítása
6. intonáció. itt lényegében azt állítod be, hogy ha lefogod a 12. bundnál a húrt, a rezgő rész ugyanolyan hosszú legyen, mint a teljes húr fele. (ugye amikor lefogod a húrt, akkor picit nyújtod is, ezért kell finomhangolni).Mindezekhez szükséged lesz a gitárhoz adott imbuszkulcsokra, 1 csavarhúzóra és egy fém vonalzóra, aminek a szélénél kezdődik a skála [link]
Az, hogy pontosan mennyi legyen a húrmagasság, helyzet és ízlésfüggő. Én a fender oldalát használom irányadó számokhoz [link]
További tanács - minden mérést előtt hangold be a gitárt. Ha a hídon állítod a babákat, érdemes előtte lelazítani picit a húrt.
Amúgy ez amit írtam, ez egy gitárbeállítás. Ha a bundok és a nyereg jó, akkor lényegében a hangszerész is ennyit csinál vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Philips LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Formula-1
- Hyundai, Kia topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- AKCIÓ! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest