Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Alexios
veterán
Pontosan tudom hogy milyen egy acél bund, nekem is volt acél bundos gitárom, még mindig nem csak az lehet jó amit te preferálsz(ebben sem). Az újrabundozás költsége meg majdnem irreleváns, főleg az ő esetében mikor van vagy 5 gitárja, mennyi idő alatt fog elkopni bármelyiken is a bund?
-
Alexios
veterán
És ha kitalálja hogy csöves erősítőt akar, vagy csak simán más márka/típus/újabb akármit akkor is kell venni egy másikat. Én nem költenék plusz pénzt arra hogy mi van ha 3 év múlva esetleg akar valamit, itt mindenki elsiklik afelett hogy van egy rakat beépített effektje is, van egy rakat más effekt amit nem "kell"(semmit se "kell", elég sok zenekar elvolt nélküle régen) fx loopba dugni, _szerintem_ ez egy kezdőnek nem dealbreaker.
-
Alexios
veterán
Tudom hogy mire használható, de 10 éves gyerekről van szó, ráadásul van egy rakat effekt beépítve amúgy is. Ha nagyon multizni akar akkor lehet olyat hogy kikerüli a preampot és onnantól a multi erősítőszimulációja megy és akkor ott már úgy helyezgeti a dolgokat ahogy akarja.
-
Alexios
veterán
Szerintem egy gyereknek tökmindegy az fx loop, mennyire valószínű hogy azon fog aggódni hogy vesz valami pedált de az ne menjen át a preampon?
(Illetve amúgy is van egy rakat beépített effekt, amiken úgy emlékszem de nem biztos szoftverből lehet állítani hogy preamp után legyen, de ehhez gépre kell kötni). Igen tudom loop pedál, az is élhető fx loop nélkül, nyilván nem lesz ugyanolyan jó, de egy kezdő gyerekről van szó. De amúgy a gen3 katanákhoz lehet külön bt adaptert venni és onnantól azt is lehet telefonról állítani. -
Alexios
veterán
Hogy lenne marhaság, te is pont ezt mondod: hogy mi tökéletes attól függ mit akarsz, teljesen szubjektív. Nincs univerzális jó hangzás, hát nézd már meg adott stiluson belül is hogy mennyire durván másképp szólnak gitárok pl zenekarok de akár albumok között is. Ha te olyan hangzást akarsz amiben csak közepek vannak akkor hiába hozod a legjobb V karakterisztikájú erősítőt.
A koncertet meg végképp nem tudom minek kevered ide, a legtöbb nagy és nem nagy zenekarnak is digitális cucc az alapja koncertnek, akkor döntsd már el hogy ez a fullprofisag vagy szar. -
Alexios
veterán
De most itt miről beszélsz tulajdonképpen? Nyilván tervezzenek meg akármit jól, senki nem mondta hogy nem? De a helyzet az hogy nem valami munkaeszközről van szó, vagy szuperszámítógépről aminél fontos hogy pontos szimulációkat futtassanak le, hanem zenéről és hangszerekről. Kit érdekel milyen csöveket használnak hol, milyen dsp-t, bitek, hacsak nem az erősítőépítés a hobbid és nem a gitározás, mert a kettő között biztos van átfedés de azért nem ugyan az.
Nincs tökéletes hangzás, igazából már az hogy mi szól jobban is teljesen szubjektív akárhány bit van benne, pont ez a lényege, zenéről van szó, művészetről, hogy te mit szeretnél megalkotni és hogy szeretnéd az hogy szóljon. Meghallgatod, kipróbálod, tetszik vagy sem, teljesen lényegtelen hogy másképp fog reagálni mint egy "igazi" erősítő(vagy csak egy másik).
Az hogy olcsó alkatrészekből építik meg és tartós lesz-e vagy sem nyilván egy tök más kérdés(feltéve hogy ha olcsó=rossz persze). Az meg hogy milyen hatékony hát ok.
De itt most arról van szó hogy el van döntve hogy valami szarul szól(kinek mi ugye már eleve) azért mert papíron elolvastuk milyen processzort, csövet, akármit is raktak bele..? -
Alexios
veterán
Meghallgatod és jól szól vagy nem? Mert ha nem tetszik de jó a waveform akkor az jó, vagy nem is értem itt a pörgést a biteken meg hasonlókon. Vagy egy erősítőt is azért veszel meg mert milyen cső, tranzisztor, akármi van benne és nem azért mert hogy szól? Az más kérdés hogy ha valaki ezt nem tudja elengedni és a specifikációs oldallal hal és nem a fülével.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Amúgy tényleg, nekem évekkel ezelőtt is ez volt a tapasztalatom hogy volt egy 2-300k határ, az alatt pörgött, felette is el lehetett adni, de az már jóval több idő, macera tudott lenni. Csóró ország vagyunk, annyira nem meglepő.
-
Alexios
veterán
válasz
Sirandrish
üzenetére
Szerintem inkább elektromoson egyszerűbb akkor már, legalábbis számomra kényelmesebbek általában az elektromosik nyakai. Érdemes olyat venni ami tényleg érdekel és tetszik, hosszabb távon a motivacionak is jót tesz ha nem valami olyat kell gyakorolj olyan hangszeren ami valójában nem érdekel
-
Alexios
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Spark mini, vagy a nagyobb spark szerintem
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Simán mehetnél ezzel a tudással zenekarozni. Igazából a legnehezebb része nem a zenélés amúgy sem, hanem maga a zenekar, borzasztó nehéz embereket találni hozzá, akik hajlandóak valami munkát is belerakni, nem ghostol, játszott már valaha az adott hangszeren, stb. Ha esetleg a zenei ízlés is hasonló az egy jó bónusz.
-
Alexios
veterán
válasz
Smiley
üzenetére
szerintem kutyek pont azt írta hogy input monitoring során nincs plugin, ez a lényege, ha végigmegy a daw-on az összes effektel a sávon majd azt hallod vissza akkor az már nem annyira input monitoring, hanem rendesen a daw outputja
Gitár világon felül amúgy énekesnek jól tud jönni hogy realtime visszahallja a hangját pl felvételnél -
Alexios
veterán
válasz
consono
üzenetére
Otthoni használatra amúgy szerintem 99.9%-nak full elég a reaper is, _szerintem_ elég ritka hogy amatőr használatra tényleg valami komolyabb kéne(nem mintha a reaper ne lenne komoly). Beépített pluginokból mondjuk nincs annyi benne.
Logicnak annyi előnye van hogy a GarageBand után azért ismerős lesz a felület. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én amikor jártam dob tanárhoz, ott is simán csak fillnek hívta
-
Alexios
veterán
válasz
egyedülülő
üzenetére
Ha megy az angol mindenképp justin, én az itthoni tanárok egyikénél se találkoztam olyannal hogy valamennyire osszeszedett terve lett volna, nemhogy olyan mint Justinnak.
Emellett mondjuk azért nem árt a tanár olyan szempontból hogy tudja figyelni a tartásod, hogyan fogod a gitárt, stb, illetve nyilván a számonkérés is más ha tényleg meg kell jelenni más előtt és bemutatni mintha otthon csak magadnak. Ami fontos az a rendszeres gyakorlás, tényleg inkább legyen napi fél óra mint csak minden szombaton egyben 5 óra mondjuk -
Alexios
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
márpedig egy analóg erősítőt/láncot digitálisan reprodukálni
Miért kéne reprodukálni amúgy teljesen? "jobb" lesz a digitális tőle ha 1:1 ugyanúgy szól mint valamelyik analóg amire ráböksz? Mit takar a jobb? Egy zenész azt nézi hogy neki mi tetszik, és ami zenét ő játszik ahhoz szerinte mi illik. Főleg stúdióban, de koncerten se gondolnám hogy a legtöbbnek az lenne a célja hogy a lemezt játsza vissza pontosan, ennyi erővel akkor mindenki hallgathatna lemezeket otthon és nem "kéne" koncertre járni.Nekem pont úgy tűnik hogy a nagy zenészek tök leszarják te mit használsz, nincs tekintélyelv, ők túlléptek azon hogy most valami 99.5% hangzik-e úgy vagy 99.8%, ha tetszik nekik használják, inkább ilyen fórumokon megy az ezen pörgés és szarozás/istenítés.
-
Alexios
veterán
Ha tényleg ennyit gyártanak csak akkor mondjuk az pont azt jelenti hogy a faanyag kb minimális részét teszi ki a gitárnak(amivel amúgy nincs baj). Számold ki, ha 4000 gitárt adnak el egy évben átlag 2000$ körüli árral, az 8 millió dollár, az havi 666ezer dollár bevétel. Ebből kell fizetniük mindent, beosztottak fizetése, gépek működése, marketing, stb. [link]
Google keresés alapján 41 alkalmazottjuk van (és egész jól tippeltem a bevételt, ez alapján évi 9millió dollár körül van), ez a 9millió/41 alkalmazottra leosztva 220ezer körül lenne, amit nyilván nem keres mindenki, de ebből jön le aztán a profit, számlák, egyéb működési költségek stb, gitárnak is vannak egyéb részei a fán kívül pl hangolókulcsok, tremoló, pickup, stb. Akkor mennyi marad a fára? Én ezek alapján már a teljes gitár árának a 20-25%-át is kicsit soknak gondolom, szerintem kevesebb. Amivel megint nincs gond amúgy, nyilván nem anyagárba kell adják, részemről inkább adjanak minden munkásnak rendes fizetést, csak az eredeti kiindulóponton akadt meg a szemem hogy
Az csak a Kiesel marketingjének a hatásosságát mutatja, hogy ugyanannyiért el tudja adni az olcsóbb ébent is, mint a drága feketét.Valójában szerintem végső soron az alap fák közötti árkülönbség jelentéktelen az egész gitár szempontjából amúgy is, mert hiába olcsóbb az olcsóbb ében, mennyivel adja olcsóbban a gitárt? 5 dollárral?
-
Alexios
veterán
Nyilván ő ezt mondja
Csakhogy a 200 dolláros fogólap fa különbség nem valami csoda egzotikus fa hanem az alap ébenfához képest a "flamed maple"(milyen juhar ennek a magyar neve?) De akár mondhatnám a 100dolláros égetett juhar felárat, ami annyira különleges hogy már 200 eurós(ez a gitár teljes értéke, nem csak a fogólap) harley benton gitárok is vannak ilyennel készítve.
Nekem a sejtésem továbbra is az hogy egy amerikában egyedi megrendelésre részben kézzel készített gitárnál (persze valami szuper egzotikus választást leszámítva) a fa anyag valószínűleg a gitár árának töredéke csak, egyszerűen nem tud másképp kijönni a matek hogy hogyan tudnák amerikában, amerikai munkabérrel kihozni, úgy hogy ebből azért nem adnak el x milliót évente tehát a profit margin se lehet nagyon alacsony. Pont ezért éri meg ilyen alap fákért mint a juhar elkérni a gitár eredeti árának +10-15%-át csak fogólapra, mert valószínűleg túl sokba nem kerül nekik, itt tudnak pénzt keresni igazán. -
Alexios
veterán
Nézegettem a kalkulátort már, de nekem vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban hogy tényleg lehet akár 200$ különbség egy teljes gitár árában pusztán a fa anyag különbségéből adódóan. Ha 1600 dollár a gitár, aminek nyilván x %-a eleve a haszon, egy másik valószínűleg nagyon lényeges %-a a munkások bére, az egész gyár, cég, stb üzemeltetése titkárnőktől a takarítóig a marketingen át, nem vagyok biztos benne hogy pusztán a fogólap ára pusztán az anyag ár különbsége miatt lehet ilyen nagy. Aztán az persze más kérdés hogy mekkora felárat kérnek miért
-
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem ebben olyan szempontból igaza van hogy ha elkezded gyorsítani a játékod természetesen is közelebb fog maradni az ujjad, mert ahogy nem lenne mindegy hogy 5 centiről kell lefogd gyorsabb játéknál, úgy ideje se lesz annak az ujjadnak hogy 5 centire kerüljön. Én csináltam ilyen gyakorlatokat, justinnak is van pl. de a magam részéről nem éreztem hogy túl sok haszna lenne.
Amúgy én mikor kezdtem pár évig jártam ugyan ahhoz a tanárhoz, aki nagy hangsúlyt fektetett arra hogy minden ujj erős legyen, voltak külön kisujj erősítő gyakorlatok. Aztán mikor később más tanárhoz jártam ő külön kiemelte néha valami skálagyakorlatnál, vagy szólónál hogy szerinte ne erőltessem ezt a kisujjal játékot ami azon a ponton már reflexből ment, használjam inkább a gyűrűs ujjam
-
Alexios
veterán
válasz
FockeWulf
üzenetére
Gondolom a wish és temuról rendelted azokat is.
Felőlem mindenki azt csinál amúgy akar, mindenki magának mérlegel hogy mi fér bele, és játszhatja hogy az iphone ugyan az mint egy 10centes műanyagszemét temuról amit a világ másik feléről kell idehozni kínából ingyen postával(amit bezzeg a thomann nem csinál) -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Gojira altalaban drop c vagy standard d
-
Alexios
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
lifestyle cuccok haszonkulcsa nem túl nagy, de a volumen ellensúlyozza. Hogy meddig, az a kérdés.
Szerintem sokáig, és nem kicsit. [link] Ahogy a haszonkulcs se lehet annyira kicsi, 2 éve még a svéd cég licenszelte a nevet(tehát fizetett a Marshallnak érte), majd annyira megszedték magukat 13 év alatt(2010-ben kezdték) hogy megvették az egész céget belőle.Az mondjuk tényleg szomorú hogy ezek után is a név kiárusítása folyik, simán csinálhatnának tényleg valami R&D-t úgy mellékesen ha már ennyire megy a biznisz, bőven fordul elő ilyen azért más cégeknél.(Pl. fényképezőknél a Fujifilm szarrá keresi magát az instax kamerákból majd ebből fizeti a rendes fényképezők fejlesztését)
-
-
Alexios
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Mi az a helyzet amikor bárkinek, akár profi, akár nem, érdemes olyan véleményére hallgatni hogy nem érdemes gitározni? Egyáltalán mit jelent az hogy nem érdemes? Nem hiszem hogy lehet ilyen bármilyen szempontból jóindulatú kritikát adni és nem csak geciskedni, onnantól kezdve meg nehogy már beképzeltség legyen az hogy nem hagysz abba valamit csak mert akárki más azt mondta.
Az egy más kritika persze ha azt mondja hogy ez ebben a formában nem színpadképes, stb, de azt hogy alapvetően a tevékenységet se érdemes végezni, mikor a másiknak a bénázás is örömet okoz, nem tudok olyan helyzetet elképzelni ahol ez konstruktív kritika lehetne. -
Alexios
veterán
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Itt most Gibson Les Paul standardokról volt szó, nem ritkaság vagy gyűjteménybe való dolgokról. Talán még ma is kapni. Ha valaki szerint ugyanannyit(vagy többet) ér egy 95ös LP mint egy új a boltból, hát hajrá, a magyar használtpiac nekik van kitalálva
-
Alexios
veterán
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Nem tudom miért akadt be ennyire a boros példád, illetve megint csak senki nem mondta hogy ne vegyenek használtat, én magam is azért néztem meg mert érdekelhet akár, vettem már használt gitárt is, nem tudom most direkt forgatjátok ki a szavaim vagy szövegértelmezési problémák vannak.
Lehet venni 30 éves suzukit is persze 10 millióért, 5+ éves okostelefont félmillióért ha akarsz, csak miért tennél ilyet.
Egy sima Gibson LP standard egy tömeggyártott cucc, nem valami ritka különlegesség, ha szerintetek ez ugyan olyan mint egy bor(mondjuk nem tudom ki szokott _használt_ bort inni), hát hajrá, szerintem lehet még felfelé is alkudni az árból, nehogy túl olcsón sikerüljön elvinni! -
Alexios
veterán
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Nyugodtan vegyetek 30 éves autót is új árban akkor ennyi erővel
Az legalább biztosan működik, hiszen már 30 éve megy!Semmi baj a használttal, én is azért néztem meg mert érdekelne, de nem új árban.
-
Alexios
veterán
De most komolyan, hol mondtam olyat hogy nem számít? Megismétlem, Andertonsnál egyesével lefényképeznek minden Gibson LP-t(itt egy példa), rendelésnél látod milyen a top és mennyire nehéz. Thomannál ha olyat kapsz ami nem tetszik, kérdés nélkül visszakapod a pénzed, rendelhetsz másikat, 0 kockázat van.
1 millió forintért meg nehogymár még okés legyen a karc, bundkopás, ki tudja milyen problémák egy 20+ éves tárgyon mikor _majdnem ugyan annyiért_ kaphatsz egy teljesen újat. -
Alexios
veterán
Felőlem mindenki azzal nyugtatja magát amivel csak akarja, tisztában vagyok a Gibson minőségellenőrzésével is, de 1 millió ft-ért egy 95 vagy 05ös LP standardot nem fogok használtan megvenni mikor kb pont ugyanennyiért van Thomannon is, ahol ha bármi van megy vissza és jöhet a csere.
Thomannál pont nincsenek képek az egyedi gitárokról, de pl. Andertonsnál egyesével lefényképeznek minden Gibson LP-t ha ez akkora félelem, vagy ugye megintcsak, Thomannál mehet vissza minden további nélkül 30 napon belül.
Ha ez valami egyedi, gyűjtői, akármilyen darab lenne, más kérdés, de ne csináljunk már úgy hogy egy tömeggyártott gitár inflációkövető befektetés kéne legyen -
Alexios
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Kellene, de kereslet is kellene ehhez. Nem sok bolt tudja bevállalni itthon(mint látjuk nagyjából 1 sem) hogy több SG, LP, mesák, egyéb erősitők, stb legyen készleten, hiszen addig is x millió áll benne, amit jó eséllyel nem tudnak belátható időn belül eladni itthon.Addig is a next best thing a 14(vagy Thomannál 30) napos elállás
-
Alexios
veterán
válasz
bigrob
üzenetére
Hát nem tudom, most kipróbáltam 212bpm-el E húr pengetést váltva majd csak lefelé és szerintem nem ugyanúgy szól. Nem ég és föld a különbség, és mixben valószínűleg még kevésbé hangsúlyos, de a kérdés nem az hogy mi szól jól, hanem hogy mindegy-e. Mert az hogy mi szól jól tök szubjektív, ha átírod e dúrra is mondhatod hogy szerinted jól szól, vagy ha legatoval játszol valamit pengetés helyett vagy fordítva az is szólhat jól, de nem ugyanúgy szól.
Nincs semmi gond azzal ha valaki váltva játssza, főleg ha az tetszik neki jobban, de csak azért mert nem tudjuk úgy lejátszani még nem jelenti hogy nincs különbség. -
Alexios
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Senki nem mondta, hogy ne tudna a váltott pengetéses riff jól szólni, vagy hogy csak a down pick a jó, még csak azt se hogy az egyik jobb mint a másik, de tök nyilvánvalóan másképp szól, szerintem pl. kell az a kis plusz agresszió amit ad a puppetsbe.
Amúgy volt csöves erősítőm, és mégis inkább a digitális 5150-t használom
-
Alexios
veterán
Engem teljesen meglep hogy abban a topikban ahol többen szentül hisznek abban hogy a csöves erősítőkben olyan varázslat van amit digitálisan nem lehet rekreálni, vagy mai napig arról mennek a viták hogy az elektromos(!) gitár hangján mennyin változtat hogy a gitár milyen fából, berakásból akármilyen csicsából készül, azt mondjuk hogy a pengetés nem számít?
Ha most simán elkezdem a mély e húrt pengetni váltottan meg csak lefele pengetve is teljesen nyilvánvaló a különbség, aki ugyanolyan dinamikával penget felfelé mint lefelé(ráadásul ugyanolyan dinamikával mint amikor lényegében 2x olyan gyorsan kell pengetni), annak gratulálok, de kétlem hogy a többség ilyen.
Az persze más kérdés hogy ez aztán zenekarban, mixben, stb, mennyire hallatszik ki, de szerintem ez eddig Ctrl+Alt~Del egyik legkevésbé provokatív állítása, _szerintem_ mint gitáros a pengetés az egyik legfontosabb dolog, néhány kivételtől eltekintve(különböző legato vagy fingerpicking technikák) mégiscsak ez az ahogy a hangot csináljuk a gitáron, ha minden mindegy lenne, mindenki ugyanúgy szólna aztán mégsem. -
Alexios
veterán
Azért ehhez hozzátenném hogy az alap cowboy akkordok nem egy nagy truváj, mindenki meg tudja tanulni, aztán ha az E/Em, A/Am megvan, akkor jöhetnek ezek barré változatai és innentől konkrétan bármit el lehet játszani, nem kell feltétlen jazz irányába mozdulni überkomplikált akkordokkal
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Egyszerű, ESP jó, másik nem

-
Alexios
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Én aztán nem szeretem az SG-ket, a topikban is kifejtettem már korábban, de ismerek olyat aki szerint az SG az egyik legvagányabbul kinéző gitár. A híd és gitár alja között pl. semmivel nincs kevesebb hely egy exploreren, ami valószínűleg Het nélkül mai napig el lenne felejtve, de aztán nekem(és sokaknak) a metál szinonímája kb az a forma.
Iommi olyan gitáron játszhatna olyan skálával amivel csak akarna egyedileg készítve, másrészt egy LP-nak pont ugyan olyan a menzúrája mint egy SG-nek, nem valószínű hogy ez az egyetlen ok hogy mégis SG-nél kötött ki. Vagy Angus Young. Vagy Frank Zappa. És akkor még a derivativái mint ESP Viper nem is beszéltünk még.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem mindig a kényelmesebb gitárt érdemes venni ha árban belefér.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hangszerdiszkont volt az ami kitalálta hogy a garanciában kicserélt gitárra nem indul újra a garanciaidő(pedig rajta volt a garancialapon amit adtak szó szerint), és a kicserélt gitárhoz is olyat adtak mintha akkor vettem volna mint a régit(kb 2 évvel azelőtt). Azóta nem vásároltam tőlük semmit.
-
Alexios
veterán
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Ja, persze, ez világos, ha azt akarod ami volt a felvételen akkor kell a ládaszimuláció, inkább arra gondoltam a végén hogy _szerintem_ jobban szól a ládából kijövő hang a szobában mint a mikrofonnal és egyéb dolgokkal színezett, így _én_ azt keresném ha van lehetőség rá(azaz tudok elég hangos lenni, pl. próbákon _mi_ így csináltuk)
-
Alexios
veterán
válasz
lacibattya
üzenetére
A katanában rendes 12" gitár hangszóró van, míg a sparkban nem, ott full range, lényegében "hifi" hangszórók. Bármilyen felvételt hallgatsz nem fog ugyanúgy szólni mint ha gitárládáról menne, mert ahhoz hogy rögzítsék eleve kell egy mikrofon többek között, ami már színezi a hangot.
Ezért mondják azt hogy a különböző frfr hangszórókon modellezőkkel játszó gitárok nem úgy szólnak mint egy rendes ládánál, hanem mintha egy felvételről szólna, ugyanis a ládaszimulációk(impulse responseok) a mikrofon hangját is tartalmazzák(valamivel mégiscsak fel kell venni), sőt még azon belül hogy hova rakod a mikrofont, milyen távolra, közelre, stb mind lényeges dolgok.
Szóval ha azt akarod hogy úgy szóljon mintha felvételen akkor lehet jobban jársz az utóbbival, bár én nem találkoztam olyannal aki direkt ezt a hangot kereste volna a "nyers" gitárhanghoz képest
-
Alexios
veterán
válasz
lacibattya
üzenetére
A katana is egy multi amúgy, csak ott rendes ládával
-
Alexios
veterán
Mit számít ebben ki hány éve gitározik? Szerintem a félreértés ott van nálad, hogy képtelen vagy elfogadni hogy valakinek nem csak az abszolút elérhető legeslegjobb hangzás számítson - tökmindegy hogy kezdő vagy sem, hány éve gitározik. Ettől még nem lesz kezdőknek való cucc, sőt szar sem, de elég triviális okok miatt nyilván nem tudsz egy spark-al koncertezni, csak senki nem is akart.
A kimenetek listáját meg nem is tudom hova tenni egy erősítőnél
Az én quad cortexemen amit talán profik is használhatnak, xlr/trs kimenet van -
Alexios
veterán
válasz
Nunder
üzenetére
- Mennyire jók a modelljei a Sparknak? Megállják a helyüket az elérhető árú Multieffektek mellett? (Hotone, Valeton stb.) A Kettő elvileg még jobb ebben, de nincs viszonyítási alapom.
Erre már amúgy azért sem egyszerű a válasz, mert ez nem egy multieffekt
Persze lehet gépre kötve interfészként is használni(tudtommal), de úgyis a saját hangszóróin át fogod hallani, nem vagyok meggyőződve róla hogy a modell minősége a szűk keresztmetszet hangzásban. (gyakorló erősítőnek amúgy több mint tökéletes a hangja szerintem) -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez lehet nem egy olyan rész ahol sok tompítás kell valóban, bár szerintem a mélyebb húrokat amúgy itt is tompítja. De amúgy ez eleve olyasmi amit nehezebben látsz, mert kinek fog feltűnni hogy a mutatóujja valójában hozzáért az első három húrhoz egy kicsit? Vagy hogy a csuklója hozzáért a mélyebb húrokhoz és tompítja?
Ráfeszülni tényleg nem érdemes, ez jön magától, ha a hangok lefogása, akkordok lefogása gondot okoz akkor a tompítással tök fölösleges foglalkozni még, de ahogy feljebb te is írod nyújtásnál már simán be tud zörögni ha arról van szó, de mondjuk sima chuggingnál is metálban egyszerűbb tompítani a többi húrt mint arra figyelni hogy biztos csak azt az 1-2 húrt pengesd meg és ne legyen zaj. De ez sem valami nagyon extra dolog, kvint fogásnál simán csak hozzáér a mutatóujjad a többi húrhoz, egy idő után jön magától. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hogyhogy sehol? Inkább kb mindenhol - nyilván nem kell erre aktívan odafigyelni általában, de azért bizonyos tapasztalati szint fölött már simán úgy fogsz le hangokat, akkordokat, stb, hogy tompítod ami nem kell, odafigyelés nélkül is(pl. mutatóujjal lefogott bundnál az ujj hegye hozzáér a felette levő húrhoz, és lazán rajta van az alatta levőkön)
-
Alexios
veterán
válasz
Blindmouse_
üzenetére
De nem értem mit segít ezen a fix híd, hiszen ha úgyis szól a hang amihez nyújtasz akkor azt kell hallani hogy ugyan az-e a két hang ígyis úgyis
-
Alexios
veterán
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Az egy dolog hogy kicsit változik az alap hang, attól még a másik hangot addig kell nyújtani amíg ugyan az nem lesz
-
Alexios
veterán
Kifejezett trükk nincs rá, viszont gyakorlat van pl. hogy fejleszd a technikát/hallásod, H húron lefogod valahol mutatóujjal a húrt, majd két bunddal magasabban a G húron a gyűrűssel(tehát pl. 5. bundon H húron, 7. bundon G húron), majd egyszerre megpengeted a kettőt, és a G húron levőt addig nyújtod amíg ugyan az a hang nem szól mind a két húron
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha már hallod hogy nem jó akkor majdnem megvagy amúgy, onnantól már 1 lépés hogy akkor jól is játszd, sok kezdő(bár tudom hogy már nem vagy az) nem is hallja még hogy ha kicsit alul/túlnyújtotta
-
Alexios
veterán
Apró kiegészítés, de nem ment csődbe a Peavey, mai napig él és virul és gyártja a saját 5150 erősítőit 6505 néven, Eddie volt az aki lelépett a Peavey-től(sok elmélet van miért, pénzügyi okokból mint hogy Fender többet fizet kezdve sértődésig) és vitte magával a 5150 brandet.
-
Alexios
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
?? Emberünk meghallgatta, tetszik neki, megvette. Innentől mit számít hogy mennyire hasonlít a nagy 5150-hez(melyikhez képest ugye, van pár verzió már), eleve nem írta sehol hogy szempont lett volna hogy ugyanúgy szóljon. Személy szerint én sem vennék 10"-os hangszóróval kombót, de megint csak, ha neki tetszik akkor miért ne?
hogy milyen fasza cucc, még nem lesz tényleg fasza.
Ezt meg nem is tudom hova tenni tőled, nehogymár tényleg ide jusson a topik hogy mások cuccait kell értékelgetni hogy akkor most VALÓJÁBAN mennyire fasza, és mennyire lehet vele elégedett -
Alexios
veterán
Érti mindenki, hogy értesz hozzá, tök szuper, csak ugyan azokról a körökről szól a topik. Azon meg talán túl lehet lépni hogy a fórumtárs nem kérdezte meg a topikot hogy megveheti-e a kombóját lol amivel amúgy full elégedett, ha majd elromlik és nem tudja megszerelni majd lehet kárörvendeni rajta(bár minek) de talán most egy kicsit túlzás és ízléstelen egyből beleállni az örömébe és fikázni hogy "miért azt a szart vette", egy olyan szempont alapján ami a topikból rajtad kívül senkit nem érdekel, mert a gitáros topik nagy részének a gitározás a hobbija és nem az erősítőépítés.
Mondjuk a topikból szerintem egyedül neked van fétised a csövek irányába, de ez is mindegy.
Hallgattam 100wattos fejet eleget, sőt, kihajtani is csináltam már próbateremben, de nyugtasd magad továbbra is ezzel a te tudod az igazságot és mindenki más hülye stílussal, végeredményben hangzás szempontjából mégis más következtetésre jutottam, ilyen is van.
De felőlem csináld nyugodtan, részemről baromira unalmas, sőt, ez az egyik fő oka hogy kevesebbet látogatom a topikot, de persze lehet egyedül vagyok ezzel. -
Alexios
veterán
Szerintem írjuk bele a topik összefoglalóba hogy X2N szerint 100watt csöves erősítőfej helyett ne vegyél semmi mást (a hordozhatóságot felhozni mellette 2024ben mondjuk durva évezredtévesztés lol a modellezők világában), és lépjünk túl azon már hogy hogy mer másnak valami más tetszeni, mert kvára unalmasak ugyanazok a panaszkodások így már n+1edjére hogy miben hány cső van és az miért jó, és miért szerelhető, stbstb
-
Alexios
veterán
Nem is értem hogy ez [link] hogy maradhatott ki a zenekar dokumentumfilmek közül

-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szóval csak a szokásos Gibson QC sajnos.
Amíg gyártották sokáig gondolkodtam hogy egy ilyen Tributeot vegyek én is, mert nekem hiába jó meg minden, nem tetszenek a Studiok, de aztán rajottem hogy igazából annyira nem vonzanak ( egy standadot persze bármikor elfogadnék, csak annyit nem akarnék érte fizetni
) -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mi volt az és miért küldted vissza?
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jól aértem az utolsó bekezdésből hogy vettél egy Gibsont?

-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mustaine alázatos, szerény benyomást keltett
Nem gondoltam, hogy öregkorára megtanul színészkedni
-
Alexios
veterán
Azért talán van más módja is a pengetés gyakorlásának mint a kromatikus skálák. Én is gyakoroltam régen, és nem mondom hogy teljesen haszontalan volt, de valószínűleg sokkal jobb lett volna akkor már simán csak skálákat gyakorolni, vagy valami olyat ami zeneileg is értelmezhető.
[link] Ezt nemrég láttam, érdemes belenézni hamár kromatikus gyakorlatok.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
De az az, nyilván azért mert ő írta, ahogy a fél kill em all-t

-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem a Rust in Peace pedig kötelező album a thrash kedvelőknek

-
Alexios
veterán
-
Alexios
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Ha halkan akarsz játszani teljes overkill ilyen nagy ládákat venni. Egyrészt feljebb azt írtad fülhallgató fontos szempont, oda máris nem kell láda, másrészt ha halkan akarsz játszani nem fog tudni annyi levegőt mozgatni egy ilyen láda hogy jól is szóljon, hiába frfr ezek közül némelyik, a poweramp meg a rendes 12" hangszóróval teljes tévút halk játékhoz.
Fejhallgató + studio monitor esetleg pg spark mini vagy ilyesmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 14 M4 MAX 14 32GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető Deák
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Air 13,6 M4 10CPU/10GPU 16GB/512GB SSD TOUCH ID - Magyar Azonnal Deák tér
- Apple iPhone 16 Pro MAX 256Gb, White Titan, Makulátlan állapotban, kártyafüggetlen, 3év , 100% akku
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
- Pokémon Trading Card Game csomag BONTATLAN
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3630
- darkFlash ZR12 Darkstorm
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)
(Illetve amúgy is van egy rakat beépített effekt, amiken úgy emlékszem de nem biztos szoftverből lehet állítani hogy preamp után legyen, de ehhez gépre kell kötni). Igen tudom loop pedál, az is élhető fx loop nélkül, nyilván nem lesz ugyanolyan jó, de egy kezdő gyerekről van szó. De amúgy a gen3 katanákhoz lehet külön bt adaptert venni és onnantól azt is lehet telefonról állítani.