Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:42:29

LOGOUT.hu


Kedves érdeklődők! Ez a topik a vezetékes fülhallgatókról szól. A vezeték nélküliek topikját itt találjátok: Vezeték nélküli fülhallgatók. Kérünk, hogy a kérdések előtt olvassátok át az alábbi összefoglalót, ahol támpontokat találtok a hatékony kérdezéshez, és megtaláljátok az aktuálisan ajánlott modelleket is. Ha egyéb finomságok is érdekelnek, itt a mélyvíz haladóknak, nézz be nyugodtan. A

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14551) atthany


atthany
aktív tag

Sziasztok,
Galaxy Mininél olvastam, h 4P-s a jack dugója, ez azt jelenti, h megfelelő (dedikált gombos) fülessel akár tapicskolás nélkül tudok zeneszámot ill rádióadót váltani?

(#14552) Xabi78 válasza atthany (#14551) üzenetére


Xabi78
aktív tag

Ha a lejátszóprogram támogatja, és a füles kompatibilis az androiddal, igen.

X.

Cave canem!

(#14553)



őstag

Ez nagyon durva. Ez is a Xears hangminőségét jellemzi, hogy nem hallják a stereót. Talán azért is nem tesznek rá jelzést, mert mindegy. Igazi marketing füles, első hallásra nagyon jó, de félóra múlva megfájdul az ember feje az alul, felül legalább +30dB-es emelés miatt, legalább is a TD esetében. Daven kívűl meg tudná mondani nekem valaki, aki ajánlotta már, hogy miért? "ha Te szereted a mélyet akkor a TD kell neked" Ez annyira közhelyes.

(#14554) Shufny válasza (#14553) üzenetére


Shufny
őstag

Mert sokan elégedettek vele. Olyanok is, akik hallottak már rendes fülest. Továbbá, asszimetrikus kábelezésnél nincs szükség feliratra. Sokszor úgyse látszik rendesen.
Mondjuk mellékelhetnéd az elméleted, hogy miért hullik darabokra a stereo tér a csatornák felcserélésétől.

[ Szerkesztve ]

(#14555) válasza Shufny (#14554) üzenetére



őstag

Ezt most nem kérdezheted komolyan. :F Dudika hozzászólását, meg bekeretezem, nagyon jó. :DD

[ Szerkesztve ]

(#14556) Xabi78 válasza (#14555) üzenetére


Xabi78
aktív tag

:Y

Egyrészt: kategóriájában mindkét itt ajánlott xears jó minőséget képvisel. Jobbat, mint a hasonló árú sennheiserek vagy akg-k. És igen, nem tökéletesek, engem is zavar néha az XR magas kiemelése, de továbbra is tartom, hogy az eddigi legjobb füles, amit hallottam.
Másrészt: nem értem, mi köze ahhoz a minőséghez, hogy egy asszimetrikus fülesen nem jelzik, melyik a jobb és bal oldal (lévén a többségnek egyértelmű).

Szerintem meg komolyan kérdezi, egyébiránt, és engem is érdekelne a válaszod, ami nem annyiban merül ki, hogy "mert én hallom, aki meg nem, az meg így járt"...

X.

Cave canem!

(#14557) Luissimo válasza Shufny (#14554) üzenetére


Luissimo
veterán

Ha fordítva teszed a füledbe a fülest, akkor HÁTTAL állsz a zenekarnak, és nemtudod, melyikoldalon áll a basszusos ! (XR esetén a triangulumos) :DD

Asszimetrikusnál ugyműködik, hogy mindig a hosszabb a RIGHT !! ( All Right ??) ésakkor nemkell mindig megjelölni példul !!
(a nyakad baloldalán felviszed a drótozást a balt a füledbedugod és aztán átfűzöd a fejedmögött a jobbot és azt a maradékfüledbe szintén beledugod !! :))

Ja, ezt nem Dudikának, csak az ő apropóján...

(#14558) válasza Xabi78 (#14556) üzenetére



őstag

Még azt is meghallod, ha invertálva van bekötve. 180 fokos fáziseltolást okoz, nem hogy a jobb baloldalt cseréled meg, és nem veszed észre.
A domináns félteke ellentétes oldala felé csúszik a balansz, megszűnik a térérzet, szürke monós hangja lesz. Mondjuk ehhez rendes fülhallgató kellene.

(#14559) Dave™ válasza (#14553) üzenetére


Dave™
nagyúr

:W Nyilván nem koncertfelvételt hallgat vele, ahol tudja, hogy mondjuk a vonósok jobb oldalon ülnek. Ha ennyire szarnak tartod add el, venned sem kellett volna. A mai napig nem értem minek vettél egy mély és magas kiemelésű fülest, ha zavar a V alakú frekvenciamenet.

Hogy halad a cikked, amiben kivesézed a 24 bit és a 358kHz előnyeit telefonon? Nagyon kíváncsi vagyok rá. Ja, hogy majd később. Mindig minden később. Aztán valahogy feledésbe merül. Komolyan mondom, csinálni fogok neked egy vaktesztet 320-as mp3 és flac között, nem fogod tudni megmondani melyik melyik. Csak nem tudom hogyan csináljam meg úgy, hogy ne lásd a kiterjesztést és a méretet, de valahogy meg fogom oldani. Aki tud ebben technikailag segíteni (valami streamet csinálni) az jelezze kérem.

Luissimo: állítólag nem mindig a hosszabb a jobb, én is ezt hittem, de mondták többen is, hogy van, ahol fordítva van.

[ Szerkesztve ]

(#14560) válasza Luissimo (#14557) üzenetére



őstag

Akkor az EP-ben is elég lenne a tolmács füleseket tüntetőleg megfordítani a delegáltaknak, ha valamivel nem értenek egyet :DD és még kivonulni sem kéne.

[ Szerkesztve ]

(#14561) dudika10 válasza (#14558) üzenetére


dudika10
veterán

Szóval ha valami elmebeteg fordítva ülteti fel a zenészeket akkor mono lesz a sztereobol.
Miket nem tanul erre fele az ember?

180 fokos fáziseltolást még szép hogy észreveszel, de hogy jön az ide?

Egyébként most olyan fülhallgatókat szidsz amiket még nem hallottál?
Csak azért mert valakinek nem volt egyértelmű melyik a jobb és a bal oldal?

Félreértés ne essék, feltűnő lehet ha az ember fordítva dugja be a fülébe a fülest és a gitáros a másik oldalon szólózik mondjuk vagy hasonló, nem állítom, hogy nem.

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#14562) .mf válasza .mf (#14438) üzenetére


.mf
veterán

Bumpolnám korábbi kérdésem:
idehaza bi-flange harangot, illetve szivacsosat honnan lehet szerezni? Ha nektek van, honnan szereztétek (a "fülhallgatóval jött" válaszokat kivéve természetesen)?

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#14563) Dave™ válasza .mf (#14562) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ha megfelel a Xears-féle, adok neked egy párral ajándékba.

(#14564) válasza Dave™ (#14559) üzenetére



őstag

Előszőr is megszegted a moratóriumot. :D
Most is Moby-t (elektro) hallgatok, és tele van jobbról balra úsztatással, miközben a háttérből halk szinti kiséri, az elektromos zongora balról jön. Az egésznek, ha mesterséges is nagyon nagy tere van, ami néhol visszhangos, ahogy megálmodták. Szintetizált zenén is igen bonyolult teret tudnak varázsolni. Én még a zúzós zenékhez is ajánlanám a jobb minőséget, mert egy torziós gitár is nagyot tud szólni.
Azért vettem TD-t, mert valaki azt mondta akkoriban, hogy a XR120-ban egyáltalán nincs mély.
Ha hallottál már HD zenét akkor tud, hogy miben különbözik, egy MP3-tól. A cikk, még csak körvonalazódik, Én videót is akarok készíteni a szeptikusoknak, és a sok formátum bemutatása miatt lassan megy. A legnagyobb baj, hogy a szerkesztő párezer karakterre van korlátozva. Így lehet hogy több részes lesz, de az még jobban megbonyolítja. Lehet, hogy nem is itt adom ki.

(#14565) Xabi78


Xabi78
aktív tag

No, az empírikus megközelítést választva fogtam, és fordítva raktam be a fülest (vigyázz!!! danger!!!). Hogy a szám ismerete ne legyen zavaró, így egy teljesen ismeretlen Jazz számot raktam be.

Nem vettem észre semmi különlegeset. Nem változott monóvá, a térérzet hasonló volt (mint a következő számnál, ahol normálban raktam vissza... Jahh, közben természetesen átültek a zenészek a másik oldalra :D )

Most akkor vagy szar a füles, vagy bennem van a hiba, mindenesetre az, hogy hogy rakom be, számomra teljesen irreleváns.
Szoval érdeklődnék, hogy akkor mit is kellene okoznia annak, ha megcseréljük a két oldalt (megfordítjuk a fejest vagy fülest?) Mert félek, hogy egyszer rosszul helyezem be félálomba, aztán véletlenül összeomlik a juniverzummm :DD (tudom, tudom, éppen most fojtom a súlyos tudatlanságomat szánalmas cinizmusba).

X.

Cave canem!

(#14566) Luissimo válasza Dave™ (#14559) üzenetére


Luissimo
veterán

Én Biztos forrásból tudom, hogy mindig a hosszabb a jobb !
(nemcsak a volt menyasszonyom mondta, másokis ) :DD :P :P

Egyébként fordítva bedugva is sztereo marad a sztereo (invertált bekötés, az más tészta).
Bameg, ha csinálsz a két hangfalközöttállva egy hátraarcot akkor szétesik a sztereo ????
nanemánna !! :U :U :U

Xabi ! én is mindig a jobboldalamon fekve hallgatom éjszakánként a Pink Floyd-ot, mert különben xart álmodnék, attólfélek !! :DDD

[ Szerkesztve ]

(#14567) Dave™ válasza (#14564) üzenetére


Dave™
nagyúr

Úgy terveztem a harmadik beszólásodra fogok reagálni, kettőt elnéztem volna. Ez volt a harmadik, direkt provokálod. Nem tudom ki mondta, hogy egyáltalán nincs benne mély, de túl sokan nem lehettek. 1 véleményre alapozni meg nem sokat ér. Azt viszont sokan mondták, hogy a TD erősen kiemel. Nagyon következetes.

Luissimo: nekem is ez lenne a logikus, de tulajdonképpen simán lehetne fordítva is, és mint mondtam már többen is váltig állították, hogy volt olyan aszimmetrikusuk, ahol fordítva volt. Nekem 2 aszimmetrikusom volt (CX300 és az XR), mindkettőnél ugyanaz a szisztéma.

Bal-jobb oldalhoz: amíg a telefont használtam (W890i), egy ideig egy rövid átalakítóval használtam a fülest, nem a gyárival, mert annak hosszú a kábele. Az utángyártott átalakítóban fel van cserélve a bal és jobb oldal, és elég sokáig nem vettem észre. Akkor tűnt fel, amikor egy elég jól ismert számban fejhallgatóval jobbról balra úszott át a gitár, a telefonon meg fordítva. Utána lecseréltem, mert a tudata zavart, de egyébként teljesen jól elvoltam vele előtte is, hallottam, hogy sztereó, tetszett is a hangja. Most a ZEN-el ez már nem fordulhat elő, de nem kell túldimenzionálni a problémát. És ebből azt lehozni, hogy valami annyira rossz, hogy nem hallani a különbséget, vagy hogy széthullik a sztereó...

[ Szerkesztve ]

(#14568) dudika10 válasza Xabi78 (#14565) üzenetére


dudika10
veterán

Benned van a hiba, szar a füled, szara füles, szar az MP3, szar a forrásod, szar a jazz és mindenki dögöljön meg, jah nem, ez utóbbi másik topik. ;]
Csak a zenészek ülnek át, de ezt le tudom rajzolni, kinyomtatom ha kell vagy kivágom kartonból is akár.

Alig várom már a videót. Mintha csak kameratesztről lenne szó.

Luissimo: nem mindig a hosszabb a jobb, legalábbis nálam most minden van, még dupla monot is csináltam. :P

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#14569) Dave™ válasza dudika10 (#14568) üzenetére


Dave™
nagyúr

Biztosan HD kamerával veszi fel, HD zenéhez az dukál :))

Amúgy vágd már ki kartonból, engem érdekel a megvalósítás ;]

(#14570) Luissimo válasza dudika10 (#14568) üzenetére


Luissimo
veterán

Na.
énazt a duplamono figurát nemismerem.
Pedig naprakészvagyok a kámaszutrában (az egy fülbehallgatós okoskönyv), de még nemhallottam.
Ha megosztanál belőle velünk néhány képet (videjót direkt nemkérek, mert vannakitten 18évalattiak is gyanítom !!) :DDD :D

(#14571) Luissimo válasza (#14560) üzenetére


Luissimo
veterán

Akkor az EP-ben is elég lenne a tolmács füleseket tüntetőleg megfordítani a delegáltaknak, ha valamivel nem értenek egyet :DD és még kivonulni sem kéne

Persze, ha fordítva dugják be a fülükbe a mukik, akkor visszafelé tolmácsol vazze.

Mint a mikro, ha visszafelé indítod el, akkor elhűti a forró teát !!!

(#14572) dudika10 válasza Luissimo (#14570) üzenetére


dudika10
veterán

Nem nagy kunszt, két füles sorba kötve, de nem szól, az egyik meg van szakadva. De ne csináljatok ilyet otthon, ez kimondottan áltudományos állatság volt. ;]

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#14573) .mf válasza Dave™ (#14563) üzenetére


.mf
veterán

Nagyon szépen köszönöm :R

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#14574)



őstag

Nem az a gond, hogy nem értitek, hanem hogy még kardoskodtok a defektes logikátok mellett. Ehhez Én már nem akarok többet hozzáfűzni. Várom Bici hozzáállását a témához.

(#14575) Xabi78 válasza (#14574) üzenetére


Xabi78
aktív tag

...no comment...

Cave canem!

(#14576) dudika10 válasza (#14574) üzenetére


dudika10
veterán

Légyszilégyszilégyszi, írj már valami konkrétumot kérlek szépen.
Fejtsd ki a véleményed a témáról, mond el miért rossz a gondolatmenetünk, miért rossz a logikánk, mit nem értünk, világíts rá a hibákra.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#14577) Luissimo válasza Xabi78 (#14575) üzenetére


Luissimo
veterán

énmeg "keresem a szót, keresem a hangot ..."
(lehet hogy fordítva vagyok bekötve ??)

mondjuk alagutfúrásra is az a legjobb módszer, ha középről fúrnak egyszerre kétirányba, kifelé !!
Akkor biztosan nemfordul elő, hogy nemtalálkozik a két fúrópajzs.
halállogikus, és mégsem nagyon követik ezt az elvet a gyakorlatban !! :DD :D

(#14578) Peti66


Peti66
senior tag

Hali fiúk! ;] Tulajdonkép majdnem mindenkinek igaza van...DE, csak majdnem. Az emocionális dolgok számítanak csak igazán.Magyarán mennyire relax képes valaki.Rövid ideig "felpörgetve" :D ugyan néhány érzékszervünk csúcsra van járatva, de az nem az egyensúlyszervünk. Ami, ha jól tudom pont a belső fülünkben helyezkedik el. Hát nem érdekes? :C

Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...

(#14579) válasza dudika10 (#14576) üzenetére



őstag

Hallottál már 3D-s filmekről ? Ha megcseréled a kamerák rögzített filmjeit, szerinted hogy alakul ki a 3D film. Az elején poénnak vettem hogy csak annyít jelent a csatorna cseréje audió esetében, mint ha háttal állna az ember a szimpadnak. Jót is derültem rajta, de miután láttam hogy ezt komolyan is veszítek.... Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. ...és a Föld lapos.

(#14580) Luissimo válasza Peti66 (#14578) üzenetére


Luissimo
veterán

Miiii? :Y
Belső FÜL ??

Aha, akkormárértem mérvan annyi gumióvszer csomagolva a fülesekhez. :)) :DD

(#14581) Luissimo válasza (#14579) üzenetére


Luissimo
veterán

laposhát.
azér nemesünk le róla. :DD

Honnantudod te , hogy mi mikor mit gondolunk komolyan ? :U
Vesénkbelátsz??
Nekeverjük már össze a filmeket a zenével.

Vazze, valamikor (szerintem kb. akkor születhettél) volt quadrofon kisérleti adás a magyar rádióban , a mostani Bartókon.

ott rendbenvan, hogy nemmindegy milyen irányban állsz be arccal előre a 4 hangfal közé.
de hogy nemcserélhetem fel a baloldalt a jobboldallal, mert belehal a zene.
na nemár.
(max nemlesznek helyén a hangszerek, mert "tükörhangzást kapsz. De te ezt nemtudod, hogy most balról kell-é szólni a basszgitárnak vagy jobbról, nem?
De attól még szterejo marad a szterejó !!
Csinálhatunk egy bekötöttszemű vaktesztet és megmondod, hogy melyik esetben vannak fordítva bedugva a hangfalak???

(#14582) tariattila válasza Luissimo (#14580) üzenetére


tariattila
veterán

ez :Y pedig a külső szem...?

a jobb bal oldali vitát ugye én (kérek elnézést) indítottam :DDD

ami úgy történt, hogy tesztelgettem újdonsült fülesemet és erre a célra valami igazán jó akusztikus muzsikát akartam... így esett a választás olyan album(ok)ra amiket lehet már pár éve hallgattam utoljára...
ezért lehetett, hogy nem ismertem fel, hogy melyik irányból pendül a guitar

amennyiben általam gyakrabban hallgatott zeneszámok a tesztalanyok úgy hamarabb kiderül a turpisság...

hogy melyik hosszabb rövidebb? arra úgy sincs logikus magyarázat/szisztéma mert ugye ki melyik zsebébe rakja... jobb/bal kezes /(jobb bal füles) ;]

hangzásban pedig nem hiszem, hogy ismeretlen szám esetén valaki kiszúrja a "cserét"
de ha igen annak fizetek egy forró ólombeöntést :B

(#14583) Peti66


Peti66
senior tag

Akkor másként mondom. :K Belsőfül= tér és egyensúly :K
Luissimo: Tér- idő konstelláció... langyos :D

[ Szerkesztve ]

Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...

(#14584) Luissimo válasza tariattila (#14582) üzenetére


Luissimo
veterán

sejtettem, hogy megint te kevered a szoarét !!
Feltaláljuk a csőben a lukat ! ( az is ugykészül ám, hogy furnak egy hosszu lukat a levegőbe és utána körbetekerik az anyaggal.ígylesz a cső)

Tutifix, hogy csak akkor mondod meg, hogy fjordítva van (norvégból) , ha TUDOD, hogy annak az orgonafutamnak jobbról kell jönnie, mert mindig onnan jött (feltéve ha mindig jól volt bedugva, oldalhelyesen)

különben , forróaranyat a fülébe, ha jobbantudja...

(#14585) válasza Luissimo (#14581) üzenetére



őstag

Ez ennél jóval bonyolultabb. De amit nem értünk leegyszerüsítjük, az érthetőség kedvéér, de ettől továbbra sem értjük. Ugye? :))
Ha csak egy kétmikrofonos felvételről beszélü, ami a reprodukciónál tekinthetünk jobb és bal oldali hangforrásnak aminek szigorú iránykarakterisztiája van, ahhoz hogy az eredeti felvétel idején rögzített teret visszaadja.
Ha megcseréled az oldalakra egy példa, csak mert nem akarok belemenni mélyebben.
Van 2db füled, ami a születésed óta nem mozdült el. Ez nem más mint 2db jelfogó, amit az agy bedrótozott. Fogsz egy csavarhúzót, és leszereld a füleidet, majd fordítva szereled vissza. A problé az hogy az agyad a jobb/bal fülre van bedrótozva, és nem a bal/jobbra. Ez csak hasonlat, a gyakorlat teljesen más. De nem fogok belemenni fázishibák elemzésébe. A térhatá a hangok késleltetésével, és fáziseltolással jön létre.

[ Szerkesztve ]

(#14586) bigmasterg


bigmasterg
addikt

Akkor binaural felvételt kell fordítva és rendesen meghallgatni.
Azzal szerintem egész hamar ki kellene derülnie, hogy kinek is van igaza...

(#14587) válasza dudika10 (#14568) üzenetére



őstag

Félreértettél. Nem a hangfelvételről készítünk filmfelvételt - mert azt már megcsinálta a NASA - de a rajzodra kíváncsi lennék. A sztereó felvétel nem csak jobbról meg balról jövő hangokból áll.

[ Szerkesztve ]

(#14588) válasza Dave™ (#14563) üzenetére



őstag

XEARS bazár VÉGKIÁRUSÍTÁS - HIHETETLEN ÁRAK!

Mi lesz a következő típus? Vennék egy párat. Feltéve, ha egy lépcsőfokkal feljebb ugrasz.
PL50? :R

(#14589) DemonDani


DemonDani
addikt

Aranyos kis fülpántot honnan tudnák szerezni? valaki ötlet?

NEM FIZETETT REKLÁM! >>armegoszto.hu<< Folyamatosan friss akciók.

(#14590) válasza Luissimo (#14581) üzenetére



őstag

...és már akkor volt négycsatornás végfokod? :Y
Ez egy kicsit később volt, mikor még azt sem tudták nálunk mi az a házimozi, és beszereztem egy Pro Logic csippet amit VHS-el hajtottam meg. Ez volt az első élményem az 5ch hanghatással kapcsolatban. Volt egy kétcsatornás sajátkészítéső 50W kvázi komplementeres erősítőm 2KW-os toroidokkal a frontsugárzóknak. Meg egy gyári sztereó Orion mini az effekt sugárzóknak. Mély-láda nélkül, mégis azóta sem hallottam olyan hanghatást a csúcs-szuper 7.1 Onkyoktól sem. Mondjuk a frontsugárzó 1.30 magas, 2db 35cm mélynyomóval, Vifa csipogóval, és dóm középsugárzóval.
A helikopter úgy átrepült a szobán, hogy kinéztek a szomszédok az eget kémlelve.

(#14591) themebuilder válasza DemonDani (#14589) üzenetére


themebuilder
senior tag

Ilyesmit lehet kapni 6-700Ft-ért.

♫ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇

(#14592) dudika10 válasza (#14585) üzenetére


dudika10
veterán

Ismeretlen felvetel, nem tudod mit kell hallani... a szinteveszto se tudja hogy az amig nem mondja neki valaki.
A filmeket is meg lehet forditani, legegzszerubb ha fejen allsz, es marad a 3d. Sot egy ido utan az agy visszaforditja, de hogy jon ez ide?

A "nem mennek bele" hozzaszolasokat hanyagolhatnad vegre, nem vagyunk birkak, tudunk magyarul es olvasni is.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#14593) Xabi78 válasza (#14585) üzenetére


Xabi78
aktív tag

A térhatá a hangok késleltetésével, és fáziseltolással jön létre.

Az alapvető probléma az, hogy evidenciákat mondasz, de abból egyrészt nem vezeted le azt, hogy miért jutottál el a következtetésre, másrészt néhány levezetésedben is logikai buktatókat vélek fölfedezni (lásd térlátás és térhallás keverése, ami jól hangzik, de azért valljuk meg, sok közük nincsen egymáshoz, azon kívül, hogy két szemed és két füled van).

No tehát, egyszerűsítsünk, hogy mindenki értse.
Az irányhallás két dolog miatt jön létre. Egyrészt a két fülünkön hallott hang erőssége, másrészt a fáziseltolódás miatt (amennyiben a két fülünk nem azonos távolságra van a hangforrástól, (kivétel, ha nem azonos távolságban van, de a fáziseltolás mértéke pont egy teljes szinusz hullámnak megfelelő, és a hangforrás egyenletes szinusz hullámmal történik, plusz egyéb speciális esetek, ha valaki igényli, kifejtem)).

Tehát: ülünk egy süket szobában, és zajt keltenek. Legyen valami összetett hang, mert a szinuszhullám, mint az előbb jeleztem, zavarokat okozhat. Legyen mondjuk egy csettintés. Ha ügyesek vagyunk, akkor a füleinkhez érkező hangok hangerőkülönbségéből megállapítjuk az irányt, míg a fáziseltolódásból a mélységet.

Tegyük föl, hogy a méréseket szimmetrikusan végezzük, vagyis egyszer az egyik, másszor a másik oldalon, mérésenként azonos távolságokkal és ellentétes előjelű irányszögekkel (a 0° legyen szemben). Esetleg mindezt modellezhetjük műfejjel (nem vicc, van ilyen).
A méréseknél, ha megfelelően végeztük el, akkor azt kell látnunk, hogy a szimmetrikus teszteknél a fáziseltolás és a hangerőváltozás ugyanakkora (lévén mindkétszer azonos az irányszög és a távolság), csak az oldalak fordultak meg (ebben még egyetérthetünk?)

Vagyis ha egy műfejjel fölvesszük az adott hangot, majd azt fülhallgatón keresztül lejátsszuk a vizsgálati alanynak, nem lesz képes az alany megmondani, hogy az eredeti hangot hallja, vagy a szimmetrikusan elvégzett felvételt, aminél a csatornákat megfordították, ugyanis a modellezés során a hangerőkülönbség és a fáziseltolás mindkét esetben azonos lesz (amennyiben szerinted nem, úgy légy szíves, mond már el, hol a hiba a gondolatmenetemben).
Mivel ezt bármilyen minőségű tetszőleges hangra igaz, így egy összetett, komplex hanghullám (pl. egy zene) is ugyanígy viselkedik. Így ha megfordítjuk a jobb és bal csatornát, akkor tulajdonképpen csak a hangszínpadot érzékeljük máshogy, mintha megtükröztük volna, de ettől a térérzet nem esik szét.

Nos?

X.

[ Szerkesztve ]

Cave canem!

(#14594) válasza Xabi78 (#14593) üzenetére



őstag

14565 Nem vettem észre semmi különlegeset.

Ennek ellenére még mindig kitartást az állításod mellett?

(#14595) DemonDani válasza themebuilder (#14591) üzenetére


DemonDani
addikt

merre felé?

NEM FIZETETT REKLÁM! >>armegoszto.hu<< Folyamatosan friss akciók.

(#14596) Luissimo


Luissimo
veterán

azér EZT MEGHALLGATNÁM.
(nagyelőnye, hogy ezt nemtudod fordítva bedugni a füledbe. Viszont bekötni igen)
Vajon miváltozna a hangzásán és a sztereo térérzeten.
Kár, hogy ezt nemtudják megcsinálni fülesben (akkor a másikfülem szabadonmaradna :DD )

de vannak még érdekes kisérletek a hangzásjavításra:
http://www.sztereomagazin.hu/?q=hir/tartalom/880

(#14597) válasza Xabi78 (#14593) üzenetére



őstag

Szétesiik a tér is, pedig olyan szépen indultál az elején. Tükrözésről szó sincs. Amit jobbról hallottá az most balról jön az igaz, de annak már semmi köze a sztereo térhez. Ha szemben állsz a hangfalakkal, akkor is csak egy bizonyos ponton alakul ki. Nehogy valaki megmagyarázza, hogy ha megcserélem a két oldalt akkor a szereó kép tukörképét kapja. Látszik, hogy utánanéztél a témának, de még mindig nem érted.

(#14598) Kylerrr válasza Xabi78 (#14593) üzenetére


Kylerrr
csendes tag

Abban igaza van SO-nek hogy ha kicsereled a fuleid akkor kicsit problemasabb lesz a terhallas, mivel a fuled alakja befolyasolja az erzekelt hanghullamokat. Szerintem ez a megvaltozott torzitas zavarna a pontos iranymeghatarozast, de az agy valoszinuleg hamar korrigalna (1-2 het). Mondjuk ez totalisan fuggetlen a terhatas reprodukciojatol...

Xabi78 - En nem vagyok jartas a terhallas fizikajaban, de a faziseltolasbol szeirntem nem kovetkezik a melyseg. Ha egy 5 meterre levo hangforras ket fulbe erkezo hullamanak faziseltolodasa omega, szerintem a 10 meterre levo hangforras faziseltolodasa is omega lesz. A hangerokulonbsegbol es a faziseltolodasbol egyutt kovetkezik az irany, a melyseg megallapitasa pedig ezek alapjan lehetetlen. Az hogy az utcan kiabalnak neked akkor egyertelmu hogy messzirol kiabaltak, de az a hang torzulasabol kovetkezik. Ha tisztan hallunk valamit az kozel van, az agy meg megtanulta hogy hallatszik az ami messze van. Ha mogotted kiabalnak neked meg tudod mondani hogy messze van-e, de nem erzed hogy milyen messze.

Az hogy mi neha megis pontosan erzekeljuk a hangforras tavolsagat az mar egy magasabb agyi funkcio eredmenye, annak koszonhetjuk hogy tisztaban vagyunk a korulottunk levo terrel, es az agy abban a terben probalja elhelyezni a valoszinusitheto forrasat. Peldaul en mar megfigyeltem magamon hogy egy ismeretlen hang forrasat keresem es az iranyaba nezelodok, aztan mikor megtalalom hogy "az abbol a hangszorobol jon", akkor mar erzetre is egyertelmu hogy onnan jon.

(Megjegyeznem hogy tenyleg nem vagyok jartas ebben a temaban, egyszeruen csak igy tunik logikusnak nekem...)

Amugy egy kerdesem lenne. Egy ideje mar dobolok, de most vettem egy dobfelszerelest es penzt szannek egy komolyabb fulhallgatora/fejhallgatora hogy ne roncsoljam a hallasomat es hogy tisztan kihalljam zenekbol a magas cineket es a basszust. Tobbszor is volt mar velem olyan hogy a zenekari proba utan sipolt a fulem masnap, es egyszer a haverom profi hangcuccan hallgattam azt a szamot amit mar egy ideje en is jatszok, es meglepodtem hogy milyen hangokat jatszik a dobos, mert a sajat fulesemen egyszeruen lehetetlen volt kihallani... Igazabol nincs megfejelo lejatszom se ami ilyen jo minoseget biztositana, de szeretnek ezen is valtoztatni, szoval tenyleg jo minosegu fulest szeretnek. Jo lenne ha egy 10-esbol kijonnek, de 20-nel tobbet nem szeretnek szanni ra. Eddig ezt neztem es kivancsi vagyok hogy megeri-e egy ilyen megvenni (MD-5000DR):
http://www.hangtar.com/webshop.html?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=763&category_id=69
Esetleg erdemes lenne valami markasabb fullhalgatot nezni? Sennheiser-t esetleg?

(#14599) Xabi78 válasza (#14597) üzenetére


Xabi78
aktív tag

A kérdésem akkor már csak ennyi lenne:

Miért?

Ha már vettem a fáradtságot, hogy részletesen alátámasztottam az állításomat, reméltem, te is megteszed, érthetően, vagy elmondod, hol a hiba a levezetésemben.

X.

Cave canem!

(#14600) válasza Xabi78 (#14599) üzenetére



őstag

Igen, de csak este.

...és köszönöm, hogy Te legalább utána jártál :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.