Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20697) b.vr válasza Clemi (#20694) üzenetére


b.vr
őstag

Persze, bármi bekavarhat, és ahogy írtam ilyen fotózásnál semmi ne legyen auto módban (ha pl. egy állandóan változó viszonyok közötti rendezvényfotózás lenne, akkor érthetőek az auto beállítások. De itt szerintem ne így használd)

Közben kicsit még ezen is gondolkoztam hogy SOOC jpg utómunkázása lenne a workflow. Én ugye a Fujival nem vakuzok, csak az Olyval, és nem használok (de lebeszélni sem akarnék senkit) fénymérőt a expozíció-beállításhoz, sem grey-cardot a WB-beállításhoz, a hátsó LCD (meg a viszonyítás a korábbi fotózásokhoz) nekem elég, de az is igaz hogy az utómunkához nem jpg-t hanem raw-t tudok használni. Így a helyszíni beállítások csak a képek visszanézéshez kellenek, aztán utólag OlyViewerrel otthon raw-ból finomhangolni tudok mindent (a gyári jpg színeivel megegyezően, csak 16 bites tiff minőségben).
Ha meglesz Fujira az x-raw studio, akkor lehet ezt Fujival is, addig is ha jpg-ből akarsz dolgozni (de nem úgy hogy otthon konvertálsz mindent újra kamerán belül, mert akkor nem érdemes) akkor mondjuk lehet hogy a WB-beállításhoz azért kellene egy grey-card (valamennyire azért a jpg-t is lehet tologatni, és lehet hogy kiindulásnak elég az lcd), expozícióban meg a hátsó LCD-n sem hiszem hogy nagyon el lehet csúszni (a kiégést meg úgyis jelzi)
Beszúrom egy képemet hasonló helyzetben készítve (vaku, fehér fal. De papírháttérrel sem lenne ebből a szempontból különbség)

Még annyi hogy megnézve a többi beállításodat, nekem nem tűnnek elsőre kézenfekvőnek (ettől persze még lehet érthető, ha valamiért ez a koncepció, csak elsőre nem tűnnek indokoltnak) 1/1000 a záridő, gondolom HSS volt, de az ebben a helyzetben indokolatlan (azt akkor lenne érdemes ha szabadban vagy és nem akarsz ND filterezni, sem kiégetni a hátteret, viszont szeretnél tág rekeszt a kis mélységélesség miatt) Ebben az esetben a mélységélesség úgysem számít, nyugodtan használd a vakut normál módban, hozzá illő vakuszinkronidővel zársebességnek. A rekeszt pedig ami az objektívnek a legjobb, és utána ehhez állítsd a vaku fényerejét (aztán még lehet finomhangolni akár a vakun, akár a távolságon, akár a rekesszel) Ilyen képeknél nem lesz gond a dinamikaátfogással, én visszamennék iso200-ra (de ez már apróság, és lehet hogy jobb így)

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.