- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
zsolti_20 #43699 üzenetére
Szia!
Nem PowerQuery és gondolom hosszabb is annál.
1. lépés: Rendeld a 2 hatványait az egyes alkatrészekhez (Pl. CPU 1, RAM 2,VGA 4, GPU 8,..stb). Ez arra lesz jó, hogy a csomagok tartalmának egyezőségét vizsgáljuk. Csak akkor lesz a csomagok értéke egyforma, ha azonos alkatrészek vannak benne.
Hasznos az is, ha táblázattá alakítod az adatokat.
Ezután csinálj egy kimutatást: sorcimkék => order number
oszlopcimkék => SKU
értékek => összeg qty és összeg pontszám.
A pontszám végösszeget tartalmazó oszlop első celláját kijelölöd, jobb egérgomb - rendezés - rendezés csökkenő sorrendben (vagy növekvő sorrendben, ahogy tetszik).
Eredmény:
Az azonos pontszámú csomagok így egymás alá kerülnek. Ha az azonos pontszámú csomagokat kijelölöd, akkor a Kimutatáseszközök Elemzés csoportban a kijelöltek csoportosítása menüponttal csoportba foglalódnak. Majd a Kimutatáseszközök Tervezés csoportban a Részösszegek - Minden részösszeg megjelenítése a csoport alatt ponttal össze is adja az értékeket.Üdv.
-
zsolti_20
senior tag
Kellemes Vasárnap délután kívánok emberek.
Segítséget szeretnék kérni, egy bonyolultabb feladat megoldásában, mert teljesen elvesztem már. Hasonló a feladat mint pár hete, amikor power query sikerült megoldani nagyon szépen, de ezt most nem tudom hogyan lehetne használni.Van egy excel file, ahol az első oszlopban vannak a megrendelés számok, a második oszlopban, hogy mi van a megrendelésekben, a harmadikban, hogy mennyi van belőlük, a negyedik oszlopban pedig, hogy hol található meg az adott csomaghoz tartozó alkatrész.
Pl a 100-as számú megrendeléshez, a CPU-ból 2 db kell, amit az A helyen találok meg.
A - CPU, B - RAM,C - VGA, D - GPU,E - motherboard.
Szeretném úgy megoldani , hogy lehetséges legyen csoportokra (groupokra) bontani a megrendeléseket, a csomagon belüli alkatrészek alapján.
Ahogy látszik az I,J,K,L oszlopban
Az első csoport/group a 100 és 105 számú csomag, mert ugyan azok az alkatrészek találhatóak meg benne. Így ezt a két csomagszámot össze lehet fűzni mert ugyan azok a dolgok kellenek bele. Az L oszlopban pedig az látható, hogy az összes csomaghoz mekkora mennyiségű alkatrész szükséges.Így tulajdonképen külön lettek válogatva úgy csomagok, hogy azok ugyan azokat az alkatrészeket tartalmazzák, így pedig jobban rendezhetőek.
Nem igazán tudom, hol kezdhetném el az egészet, jó lenne power queryben megoldani ezt, és a groupot talán új munkalapon létrehozni.
Próbálkoztam neki állni, több módon is de nem akar össze jönni. Az is előfordulhat, hogy van mondjuk 300 különböző csomagszám, ebben az esetben a 300 külön munkalap lehet nem a legjobb megoldás.
Test file link:
[link] -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Az elinduláshoz szeretnék egy kis segítséget kérni, ha megértem a logikát utána tovább tudok lépni szerintem
A feladatom az lenne, hogy egy cellába kiírjam cikkszámonként és raktáranként ha egy termék esetében változott a készletszint. Első sorban hiánytermékek és az új beérkezések a fontosak, tehát:
8:00 Lekérdezés "X" termék készletszint: Normál
16:00 lekérdezés "X" termék készletszint: Hiány-->
Azaz "Új hiányról" van szóKövetkező nap 8:00 lekérdezés "X" termék készletszint: Normál-->
Azaz "Új beérkezés"Van még rengeteg különböző feltétel, ami egy terméknél eldönti, hogy mit kell kírnia. Pl: az adott terméket csak egyedi igényre vásároljuk, így ha 0 is a készlet, akkor ne hiányként jelentkezzen stb stb.
Ezt HA, ÉS, VAGY fügvényekkel meg tudtam oldani, megfelelően kiszámol mindent, de úgy érzem, hogy túl sok a feltétel és nagy el lehet veszni az ilyen képletekben. Ha bejön új feltétel vagy javítani kell, akkor nagyon sok időt vinne el így szerintem
Sokszor használtam már macrot, de nem ilyen feltételekkel.
Le tudna esetleg valaki írni a fenti példa alapján, hogyan nézne ki a kód VBA-ban?
Kell itt változókat felvennem, vagy elegendő így megírni?
If Range("A1").Value = "Normal" Range("B1").Value = "Hiány" then
Range("C2").Value = "Új hiány"Esetleg akkor kéne változó, ha azt szeretném, hogy mindig addig számoljon amíg az utolsó sorig van érték, ne pedig egy előre meghatározott tartományban?
Bocsi, hogy kicsit hosszú lett, de nem egyertelműen akartam leírni.
Köszönöm előre is ha esetleg valaki tud segíteni!
Üdv!
pero -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
"látható terület A4 méretű legyen csak"
No ez azért érdekes, mert az, hogy mi fér rá egy A4-es lapra....
De azért próbáld meg ezt:
Kijelölöd az összes munkalapot, aminél ezt szeretnéd.
Fájl menü - nyomtatásnál beállítod, hogy A4 lapra szeretnél nyomtatni.
A munkalap csoporthoz visszatérve - Nézet menü - oldaltörés megtekintése.
Ezután az 1. oldalon kívül eső teljes sorokat kijelölöd - jobb egérgomb - elrejtés.
Ugyanezt megcsinálod az oszlopokkal is.
Aztán visszatérsz a normál nézetbe és feloldod a csoportos kijelölést.
(De azért ne lepődj meg, ha a fájl mérete megnövekszik.)Üdv.
-
lappy
őstag
Hogyan tudom azt megtenni, hogy a munkafüzet összes munkalapjának látható terület A4 méretű legyen csak.
-
lappy
őstag
válasz
szricsi_0917 #43692 üzenetére
-
szricsi_0917
tag
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Van két sheet mindegyik táblázattá formázva, az egyik dolgozók a másik autók. A dolgozókban egyik oszlop a nevek. Az autók sheeten legördülő listát csináltam, hogy ki tudjak választani egy dolgozó nevet a dolgozó sheet alapján. A kérdésem, hogy milyen módszerrel lehet megoldani, hogy ha a dolgozók sheeten pl megváltoztatom a dolgozó nevét akkor az autók sheeten is azonnal frissüljön? -
Core2duo6600
veterán
válasz
Fferi50 #43688 üzenetére
Értem,
És azt meg lehet csinálni, hogy leszűrőd az oszlopot ismétlések eltávolításával ) , és mellé kiírja egy számmal, hogy hányszor van benne, aki csak 1 szer, oda egyet, a duplázottak mellé meg az előfordulás számát.Ez egy programnak a liszenszkezelőjőből származik, copy paste vel bemásolva az excelbe, és a duplázásokat szeretnénk könnyen megtaláni.
Mivel valami rosszul műkődik, és többszörösen foglalja a liszenszet, jobb szeretném a géppel megszámoltatni, mint bogarászni.Nekem akár az is megfelel, ha úgy tudom leszűrni az adott oszlopot, hogy csak a duplák maradjanak benne (az csak plusz ha ezeket meg is számolja), ez ugye az ellenéte annak, amikor az ismétlődéseket elünteti, amire számos megoldást találtam.
-
spe88
senior tag
Be lehet állítani Excelbe, hogy ne formázza automatikusan a számokat dátummá?
Szétvág tőle az ideg.
Van egy tizedesvesszőket tartalmazó adattáblám, ezeket pontra cserélném. Ha előtte átállítom szövegre, akkor is átalakítja dátummá. Tudom, hogyha aposztrófokat teszek eléjük meg szövegre állítom, akkor nem állítja át, de enélkül nem lehet? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Core2duo6600 #43687 üzenetére
Szia!
Ha csak a duplikációra vagy kíváncsi, akkor Kezdőlap - feltételes formázás - cellakijelölési szabályok - ismétlődő értékek - itt megadhatod, hogy milyen legyen a cellák formája.
Számolni csak függvénnyel lehet vagy kimutatással.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Core2duo6600 #43685 üzenetére
Szia!
=HA(Darabteli(A$1:A$20000;A1)>1;Darabteli(A$1:A$20000;A1);"")
Ezt húzd le az oszlopon. (Ha az A oszlop tartalmazza az értékeket, akkor a B oszlopban).
Üdv. -
Core2duo6600
veterán
Hello,
Excel 2016 HUN
Van egy oszlopon benne nevekkel (tartomány\felhasználó név formában)
Amit szeretnék, hogy csak a duplákat mutassa meg, és mellé írja ki, hogy hányszor szerepel az oszlopban.
Hogy lehetne ezt megoldani ?
-
Véreshurka
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Sajnos nem voltam elég kitartó a javaslataitokhoz
Egyelőre úgy oldottam meg, hogy egy munkalapon rögzítettem egy makrót, majd azt a rögzítést végigvittem minden munkalapon. Mivel viszont ezek a diák úgyis állandóak lesznek, legközelebb már próbálkozni fogok az általatok ajánlottakkal. De látom már, hogy valamilyen formában el kellene kezdenem foglalkozni a makrózással...
-
Mutt
senior tag
válasz
zeeland66 #43681 üzenetére
Szia,
Röviden: inkább a C-oszlopot kellene összesíteni a D-oszlopban. A minta alapján a D3-ba a
=SZUM(C$2:C3)
tűník logikusnak.Hosszabban: Kimutatást (Pivot) lenne célszerú használnod.
Még hosszabban: adatbázist akarsz egy táblázatkezelővel menedzselni, ami hosszútávon nem lesz jó. Adatvesztés mellett a bővíthetőség és riportálás fog gondot okozni, cserébe mondjuk tudsz szép grafikonokat és felületet csinálni.
üdv
-
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Szerintem ezt csak a "külső" (valóban Excelen kívüli?) program ismeretében lehetne megválaszolni neked. Ha nem lehet publikussá tenni - az érzékeny adatok nélkül - akkor próbáld meg priviben átküldeni pár itteni fórumozónak (pl. Delila, Mutt, Lappy).
Továbbá érdemes lenne megkeresni a "külső" program fejlesztőjét és tőle kérni segítséget, hiszen ő tudja, mit hogyan fogad a programja.
Üdv, -
KBaj
kezdő
Köszöntök Mindenkit!
Platform, amit használok: Windows 7, Excel 2010. VBA-t értem és használom, autodidakta módon tanultam, úgy érzem nem vagyok kezdő, de a haladókat még csak messziről „nézem”.
Az alábbi esetben szeretnék segítséget kérni:
Nagyon sokat számolok, illetve számoltatok Excellel. Ehhez igénybe veszek Excelen belül, adott munkalapon fotó különböző programokat, bővítményeket. Az alap problémám az, hogy amikor egy számítási eset szélsőértékeit keresem, más-más paraméterekkel nagyon sokszor le kell futtatni egy „külső” programot Excelben. A programot egy billentyűkombinációval (pl. Ctrl+a) kell indítani, egérkattintással kiválasztani a megfelelő eljárást, majd az indító gomb egérkattintásával indítani az eljárást. Ezután saját párbeszéd ablakán keresztül kéri a pár darab bemenő adatait. Futás után az eredményeit Excel megfelelő celláiban közli és kilép. Excel - VBA értékelése után, ha az nem megfelelő, más paraméterekkel újra kell futtatni a „külső” programot.
A segítséget a „külső” program indítása, eljárásválasztása és indító paraméterek átadása automatizálásában szeretnék kérni.
Köszönöm szépen a segítséget.
Tisztelettel:
KBaj -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Véreshurka #43672 üzenetére
Szia!
Ezt próbáld ki még Lappy javaslata mellé (az ugyanis csak az x tengelyt formázza):Sub formaz()
Dim diag As Object, src As Series
For Each diag In Sheets
If TypeName(diag) = "Chart" Then
For Each src In diag.SeriesCollection
src.HasDataLabels = True
src.DataLabels.NumberFormat = "#,##0.00"
Next
End If
Next
End Sub
Üdv. -
lappy
őstag
válasz
Véreshurka #43670 üzenetére
Sub ChangingTheNumberFormat()
ActiveChart.Axes(xlValue).TickLabels.NumberFormat = "$#,##0.00"
End Sub
ez igaz vba de talán használható
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Fferi50 #43669 üzenetére
Szia!
Természetesen arra gondoltam, hogy két tizedest jelenítsen meg!
Sajnos az a bajom, hogy csak a diák vannak áthelyezve, a hozzájuk tartozó táblákat nem vittem át, és nem is azon a munkalapokon vannak amiken a diák. Amíg együtt vannak a diagramok a táblákkal addig 2 tizedesig jeleníti meg az adatfeliratokat. Ami nekem kellene: az összes munkalapot kijelölve az adatfeliratokat egybe beformázni számformátumba, mert most csak egyesével tudom végigmenve az összes diagramon oszloponként, Nem lenne gond ha nem 50 munkalap lenne diagramonként 8-9 adatsorral
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Véreshurka #43668 üzenetére
Szia!
"2 tizedes jegyig kerekítsen az excel" Szerintem itt arra gondoltál, hogy 2 tizedest jelenítsen meg. (Mert a kerekítést függvénnyel lehet megoldani.)
Ha minden munkalapon azonos cellákról van szó, akkor
- kijelölöd a munkalapokat csoportként
- kijelölöd a kívánt cellákat
- jobb egérgomb - cellaformázás - beállítod a számformátumot.
Eredmény: az adott cellatartomány minden kijelölt munkalapon kijelölődik és formázódik.
Ezt nagyobb cellatartományra is meg tudod csinálni.
Diagramokkal nem próbáltam, megnézheted, hogy az adatsort vagy a tengely kijelölve működik-e a formázás.
Üdv. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Készítettem pár diagramot amit tovább kellene küldenem. Áthelyeztem egy új munkafüzetbe a diákat, lementettem, majd újra megnyitva a diákon szereplő számokat nem kerekítve írja ki. Van arra valamilyen lehetőségem, hogy egyszerre az összes munkalapon beállítsam a számoknak, hogy 2 tizedes jegyig kerekítsen az excel?
Előre is köszönöm!
-
aclandiae
senior tag
Sziasztok!
Van két listám. A rövid lista településneveket és egy hozzájuk tartozó azonosítószámot tartalmaz. A másik, hosszabb lista is hasonló, de ott más rendezési elv alapján és sokkal több település szerepel.
A rövid listában olvasható településneveket szeretném függvénnyel megjelöltetni színnel/háttérrel a hosszabb listában. Továbbá, hogy számolja meg és jelezze hogy mind egyes települést megtalált-e a hosszabb listában, ami a rövid listában olvasható.
-
3DFan
aktív tag
Sziasztok!
Hogyan oldható meg, hogy a felső sor/sorok láthatóak legyenek görgetés esetén is? Tudom, már volt róla szó, de elfelejtettem. Köszönettel. -
user112
senior tag
Sziasztok!
Van egy felvett makróm. Lényeg hogy különböző sorú táblák vannak és az egyik feladat az hogy az A2-ben lévő képletet le kellene "húzni" az utolsó sorig. Hogyan tudom ezt a sort univerzálissá tenni a tábla utolsó soráig:
Selection.Autofill Destination:=Range("A2:A10")
Köszönöm.
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
tudnátok mondani dátum bontásra megoldást?
Tételezzük fel, h az A oszlopban pontos dátumok szerepelnek (pl.: 2020.márc.21.), de én azt szeretném, hogy a B oszlopban jelenjen meg az év, a C oszloban a hónap és a D oszlopban a nap.
Köszi! -
Hintalow
senior tag
Sziasztok!
Megkértek, hogy segítsek könnyen kereshetővé tenni egy kis excel adatbázist, de elakadtam egy lépésnél
Office Professional Plus 2013-ban dolgozok
A lényegy annyi, hogy az "A" oszlopban vannak az ügyfelek azonosító számai, és az utána következő oszlopokban az adatok, milyen irat, mikortól érvényes stb.
Egy külön fülön lenne egy keresőfelület, ahová csak beírnak egy dedikált mezőbe egy azonosító számot, és kidobja a vonatkozó sorokat.
Első blikkre eztsimán vlookup-al oldanám meg, de több sora is van sok ügyfélnek, ahol is az azonosító ugyanaz, így több sornyi adat kéne, amire a vlookup nem jó.
Hogy érdemes ezt szerintetek megoldani?üdv & köszi
-
Vladek83
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #43644 üzenetére
Szia,
köszönöm!
a 2. pontot próbáltam.. nem lett siker.
Viszont a többit tesztelem!üdv,
-
válasz
Vladek83 #43643 üzenetére
Ezt a 2 dolgot próbáld meg elsőre
1. Excel indít, Fájl/Beállítások/Általános/Élő minta engedélyezése elől pipa ki, OK, kilép Excel-ből, majd újra elindítod
ha ez nem hoz eredményt, akkor az 1. pontban levő opciót engedélyezd újra
2. Excel legyen bezárva (ill. minden Office app), WIN gomb + R, excel /regserver beír és enterha ez sem jó, akkor meg
3. Google keresés erre: microsoft excel there's a problem with the clipboard but you can still paste
Itt lesznek olyan megoldások, amiket könnyebb elolvasni, mint ide beírni...UI: Office legyen uptodate, és ha van esetleg tudomásod olyan háttéralkalmazásról, ami a vágólapot kezeli, az legyen kilőve. Az, hogy egyszer jó, egyszer meg nem, az igazából erre utal, tehát az Excel-el együtt valami még meg van nyitva. Ez lehet egy olyan progi is, ami a háttérben "sumákol", de olyan is, amit gyakran használsz és láthatóam meg is van nyitva, amikor az Exceltt használod... Ez utóbbi esetben magad is rájöhetsz, hogy ki a hunyó, mert az általában Excel-el egyidőben megnyitott app-okat egyesével megnyitod, és ellenőrződ a hibát, amelyik app megnyitása után befigyel a hiba, jó eséllyel az a gond...
-
jpisti
senior tag
Üdv ismét a topik lakóinak és guruinak is!
Ismét lenne egy kérdésem: Adott egy tartomány (mondjuk egy munkafüzet A oszlopa) ahol dátumok vannak, méghozzá YYYY.MM.DD formátumban. Egy cellában meg szeretném számolni, hogy az adott tartományban hányszor szerepel egy bizonyos évszám. Ha jól tippelek akkor a COUNTIF függvényt kell használnom. Meg is adom a tartományt (A:A) de a feltételnél vagyok bajban. Próbáltam már a "2018*" vagy a "2018.*" vagy a "=2018" vagy a "=2018.*) feltételeket is de eddig nem jártam eredménnyel.
Hogyan kellene a feltételt megadni, ahhoz hogy működjön a dolog?Az eredeti munkafüzetben minden dátumhoz tartozik egy időtartam is. A következő feladat az lenne, hogy egy másik cellában ezeket a időtartamokat kellene összesíteni, méghozzá az adott év szerint. Ezt gondolom, hogy a SUMIF függvényt kell alkalmazzam, de ha fentebb nem tudom megadni a feltételt jól, akkor itt sem fog sikerülni...
-
Sesy
aktív tag
sziasztok
a következőt szeretném megoldani ha lehet akkor makró nélkül (office365):legördülő menüből választanék adatot, de feltételhez kötve
tehát, ha mondjuk az A1 cellában 1 van írva akkor a B1 cellában csak bizonyos tételek jelennek meg a legördülő menüben, ha 2 akkor pedig másik tételek...lehet ilyet csinálni, viszonylag egyszerűen?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
glocker #43633 üzenetére
Szia!
Nézd meg a következő makrót, ami az aktív munkalapra másolja a megnyitni kívánt fájl adatait az első sortól kezdődően. Utána a munkalapot egy új excel fájlba menti el, de az eredményt láthatod a munkalapon is. Az elmentett fájlt már megnyithatod.
A makrót egyenlőre egy üres munkafüzetbe másold be egy modulba és mentsd el makróbarátként ezt a munkafüzetedet. (Alt+F11 - Insert menü - Module)Sub beolvaso()
Dim fs As Integer, fnev As String, bestr As String, kistr As Variant, x As Long, valjel As String
x = 1
fs = FreeFile()
fnev = "C:\Users\user\Downloads\makroteszt\Munka2.csv" ' ide írd a saját fájlod nevét
ActiveSheet.UsedRange.ClearContents 'kitöröljük ami a lapon van
Open fnev For Input Access Read As #fs
Do While Not EOF(1)
Line Input #1, bestr
If x = 1 Then 'megállapítjuk az elválasztó jelet
If InStr(bestr, ";") > 0 Then
valjel = ";"
Else
If InStr(bestr, vbTab) > 0 Then
valjel = vbTab
Else
If InStr(bestr, ",") > 0 Then
valjel = ","
End If
End If
End If
If valjel = "" Then valjel = ";"
End If
kistr = Split(bestr, valjel)
Range(Cells(x, 1), Cells(x, UBound(kistr) + 1)).Value = kistr
x = x + 1
Loop
Close #1
'A beolvasott fájlt elmentjük xlsx formátumban --ezeket a sorokat ki is törölheted
ActiveSheet.Copy 'de akkor magadnak kell menteni a munkalapot
ActiveWorkbook.SaveAs "C:\Users\user\Downloads\makroteszt\Munka22.xlsx" 'ide írod a saját neved
ActiveWorkbook.Close False
End Sub
Természetesen megoldható az is, hogy a beolvasandó fájlt választani lehessen a szokásos módon.
Ha bármi gondod keletkezik, írj, akár priviben is.
Üdv. -
glocker
tag
válasz
Fferi50 #43632 üzenetére
Kösz a választ!
A beolvasáskori vagy előformázó (pl "=""00123";"=""0123456") megoldások nem életszerűek nálam...
Egyrészt, pl powershell-el objektumokból generálom a csv-t... itt nem lehet megadni, hogy egy objektum adott tulajdonságát miként exportálja... alapértelmezett, hogy "00123" formátumba kerül kiírásra... (ami szerintem rendben is van... csupán annyi kellene, hogy az excel beolvasáskor ne erőltesse és kellő infó hiányában... ne hibázza el a konverziót...)
Másrészt nincs idő / energia... beolvasáskor a (irányított, akár varázslós)konvertálással foglalkozni...sajnálom, hogy az alakotók megváltozhatatlan alapértelmezetté tették és erőltetik ezt a jelen konverziós működést... sokkal barátságosabb lenne, ha választható lenne, pl...
- csv beolvasáskor az excel automatikusan detektálja és konvertjálja az adatokat (jelen működés)
- csv beolvasáskor az excel kezelje az adatokat szövegként
- csv beolvasáskor az excel kezelje az adatokat számként
- stb...a makrós megoldás jól hangzik... az, hogy működne?!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
glocker #43629 üzenetére
Szia!
Ha megváltoztatod a kiterjesztést txt-re, akkor megnyitáskor felajánlja a szövegből importálást (lsz. olvass tovább).
Megadod, hogy tagolt, bejelölöd a határoló jelet, majd utána kijelölöd az összes oszlopot és bejelölöd szövegnek.
Ezután Befejezés.
Ha mégis lenne olyan oszlop, ahol számokra van szükséged, akkor azokat megszorzod 1-el a következők szerint: 1 cellába beírod 1. Ezután Ctr+c (másolás). Kijelölöd az oszlopot - irányított beillesztés - művelet - szorzás.
Ennél egyszerűbb makró nélkül szerintem nincs.
Makróból megoldható, hogy a beolvasáskor az eredeti formátum megmaradjon.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
botond187 #43628 üzenetére
Szia!
Nem olyan egyszerű ez a dolog, hiszen több körülményt is figyelembe kell venni. Csak egyéni függvényekkel lehet megoldani. Ezeket másold be egy modulba. (Alt + F11, Insert - Module)Function nemegyezo(mit As Range, mivel As Range) As Boolean
Dim erteke1 As Long, erteke2
erteke1 = osszeado(LCase(mit.Value))
erteke2 = osszeado(LCase(mivel.Value))
nemegyezo = erteke1 <> erteke2
End Function
Function osszeado(mit As String) As Long
Dim ckar As String * 1, x As Integer, erteke As Long
For x = 1 To Len(mit)
ckar = Mid(mit, x, 1)
Select Case ckar
Case "á"
erteke = erteke + Asc("a")
Case "é"
erteke = erteke + Asc("e")
Case "í"
erteke = erteke + Asc("i")
Case "ó", "ö", "ő"
erteke = erteke + Asc("o")
Case "ú", "ü", "ű"
erteke = erteke + Asc("u")
Case " "
Case Else
erteke = erteke + Asc(ckar)
End Select
Next
osszeado = erteke
End Function
A következőket a magyar Excel szerint írom, gondolom nem okoz problémát:
Kijelölöd a formázni kívánt cellákat.
Ezután a feltételes formázás - a formázandó cellák kijelölése képlettel a képlet pedig:=nemegyezo($A1;$B1)
Ha nem ebben a két oszlopban vannak a nevek, akkor annak a két oszlopnak a címét írd ide. Az elválasztójelet is az Excelednek megfelelően írd be.
Ezután kiválasztod a formátumot, majd ok.
A szabályok kezelése menüben módosíthatod az érvényességi területet.
Figyelem: Ha nagyszámú neved van, akkor lassan fog érvényesülni a feltételes formázás, mert betűről-betűre hasonlít össze két oszlopot a függvény. Tehát légy türelmes.
Remélem sikerül.
A munkafüzetet makróbarátként vagy binárisként kell elmentened!!!
Üdv. -
glocker
tag
sziasztok!
ki lehet kapcsolani / át lehet állítani azt a működését az EXCELnek, hogy CSV-megnyitásakor a számnak kinéző szövegeket számként kezelje?! (azt akarom, hogy ne vágja le a vezető nullákat)
"00123";"01256"
nem egy két esetről van szó, sokat dolgozom CSV-vel, és sok oszlop van... a szövegből importálás varázsló (ahol megadható, hogy mely oszlopot hogyan kezelje) nem megoldás... azt akarom, hogy az ECXEL egyszerűen hagyja / kezelje szövegként ami az...
előre is kösz
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, 2013-as angol excelben.
A feladat az lenne, hogy nevek szerepelnek 2 oszlopban, van hogy ugyanaz, van, hogy fel van cserélve a vezetéknév a keresztnévvel, van, hogy egyik oszlopban ekezettel szerepel, másikban nem, és van, hogy 2 eltérő név van.
Azt kellene ha eltérő név szerepel, azt jelölje meg (mondjuk beszinezi), ahol még fel van cserélve a vezetek-keresztnev vagy ékezet eltérés van, azt vegye úgy, hogy ugyanaz, így azt ne szinezze.Biztos van rá valami képlet, vagy feltételes formázás, de nem találtam..
Köszi a segítséget előre is.
-
dave0825
őstag
Köszi mindkettőtöknek. Valahogy elkerülte a figyelmem az elrejtett oszlop, pedig a többit már lehúztam 100-ról 1000-re.
Egyébként lehúztam ezt a 2-t is, megjöttek az új nevek, viszont "Arvisura" neve mellett üres maradt a cella. Ez mitől lehet?Végülis nem fontos, Delila_1 ajánlása szerint lehúztam végig a cellák képletét, így jó, megjött a hiányos is. -
Mutt
senior tag
válasz
dave0825 #43624 üzenetére
Szia,
A B:C segédoszlopokból hiányoznak a képletek a 101-es sortól.
Ha nem akarsz segédoszlopokkal jatszánai, akkor ezek a lehetőségek vannak:
1. Office365-ben van UNIQUE(EGYEDI) függvény az egyedi nevek előállításához.
2. Pivot (Kimutatás) is tud segíteni. Ez nem frissül automatikusan, de be lehet állítani, hogy a fájl megnyitásakor frissüljön.
3. Tömbfüggvénnyt is lehet használni.
üdv
-
dave0825
őstag
Üdv. Van egy kis problémám. Csináltam egy táblázatot, ami számolja a beírt felhasználónevek darabszámát. Egyszerűbben nem tudtam, és már nem mostani, nem is látom át, hogy miért így lett csinálva. Esetleg valaki meg tudná nézni, hogy mi a baj vele, amiért egy adott sortól lefelé nem számolja tovább, nem adja hozzá az újakat, és ami hozzá van adva, nem ír mellé semmit? Ti azért jobban képben vagytok, hátha előbb rájöttök. Esetleg ha valami egyszerűbb módja is van, példát tudnátok írni? Nem vagyok nagy Excel-es.
Erről lenne szó.
Köszi. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
mouzrr #43619 üzenetére
Szia!
Egy javaslat:
Tegyél az A oszlop minden olyan cellájába egy jelet (pl. x), amely mellett a B oszlopban szám van.
Ezután a képlet a C1 cellába:=HA(A1="x";DARAB(INDIREKT("A"&SOR()+1&":A"&HOL.VAN("x";INDIREKT("A"&SOR()+1&":A10000");0)));"")
Ez lehúzható végig az oszlopon.
Ha nem szeretnéd az A oszlopot "elcsúfítani", akkor segédoszlopba tedd be az x-eket azon cellák mellé, amelyekben van a B oszlopban érték. Akkor a HOL.VAN függvényben erre az oszlopra kell hivatkoznod.Ha esetleg megfelel az a megoldás, hogy a számok mellett nem az alattuk, hanem a felettük levő darabszámok szerepelnek, akkor a C2 cella képlete:
=HA(ÜRES(A2);DARAB(A$1:A1)-SZUM(D$1:D1);"")
Ez húzható le az oszlopon. Nem kell hozzá segédoszlop/vagy jelek elhelyezése sem.
Üdv. -
mouzrr
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék:
adott egy több ezer soros táblázat, melyben számok találhatóak.
Hogyan lehetne legegyszerűbben megoldani ezt a feladatot:A oszlopban random távolságra vannak egymástól a számok, míg B oszlopban ugyan ez.
Pl:
A--- B
------1
23
------4
5
-------6
7
8
9
Azt szeretném, ha a B oszlopban a számok mellett ki lenne írva, hogy alatta hány ilyen szám található. 1 alatt 2db, 4 alatt 1db, 6 alatt 3 db stb.
Az oszlopokat meg tudom cserélni ha az megkönnyíti a képletezést, a lényeg tényleg annyi lenne hogy a B oszlopban 2 szám között hány egység fordul elő, és ez a mennyiség mindig az előző számhoz kerüljön.Remélem érthetően fogalmaztam, ha kicsit túlbonyolítottam nekiugrok még1x. Előre is köszönöm a tanácsokat/Segítséget!
Angol/2016Excel -
Delila_1
veterán
Úgy tűnik, az ÖSSZ.MUNKANAP függvény nem minden esetben felel meg. Régebbi függvényekkel megoldható a feladat.
H3:
=DARABTELI(INDIREKT("B" & HOL.VAN($F$3;$A:$A;0) &":B"&HOL.VAN($G$3;$A:$A;0));H$2)
I3:=DARABTELI(INDIREKT("B" & HOL.VAN($F$3;$A:$A;0) &":B"&HOL.VAN($G$3;$A:$A;0));I$2)
J3:=H3+I3
-
bozsozso
őstag
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Olyan segítséget szeretnék, hogy van egy cellában pl.: ABC/ DCB/ EEE/ CCC/ FFF
Szeretném a szöveget a harmadik / jelig elvágni és csak azt megjeleníteni. Milyen függvénnyel tudnám ezt megoldani?
Végcél: ABC/ DCB/ EEE
Előre is köszönöm a segítséget..
-
Tok_Kezdo
csendes tag
Köszönöm ez is több mint a semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nők, nőügyek (18+)
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Google Pixel topik
- AliExpress tapasztalatok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- BestBuy topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Amazfit Cheetah Round - fogd a pénzt és fuss
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Tesla topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- PC Game Pass előfizetés
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest