Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tok_Kezdo
csendes tag
Sziasztok!
Egy excel problémára szeretnék segítséget kérni. Adott a munkatérben több táblázat kis eltéréssel. És hogy ne keljen az összesbe átirni a szöveget hogy lehet megoldani azt, hogy az összes általam kiválasztott cellába ugyanaz a szöveg kerüljön?
Pl: ha beirom az A8 cellába hogy "kemény" , akkor a H8, O8, V8 cellába is az kerüljön.
Ha ilyen lehetségesKöszönöm.
-
ROBOTER
addikt
válasz
ROBOTER
üzenetére
Bocs, egy kicsit zavarosan írtam le. Szóval ha két ujjal nagyot görgetek a touchpad segítségével, akkor a cellakiválasztás "ott marad" és nem működik a cellakiválasztás. Ha hozzáérek a scrollbarhoz, akkor visszaugrik oda, ahol a kiválasztott cella állt az előbb, és működik minden. Ha a scrollbarral scrollozok tovább, semmi gond. Tiltható ez?
-
ROBOTER
addikt
Üdv!
Mi a neve annak a jelenségnek, amikor "suhintok" a notebook touchpadjén, és nagyon sokat gördül a táblázat lefelé (3000 soros a táblázat)? Ilyenkor nekem a selection sem megy, a kiválasztott cella ott ragad valahol feljebb, nem enged kattintással új cellát választani a látható laprészleten. Természetesen ilyenkor az selectionchange és egyéb eseményekben a target.row/address stb. az ott ragadt selection értékét adja.
-
Daemos
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy nagy adatbázis amiből kimetszettem egy részletet.
Fordítást kell végeznem de nagyon sok cellába csak minimális különbség van.
Röviden az "E" mezőben lévő megnevezést kell a "B" mezőbe illesztenem angolról magyarra.
Sok helyen csak a fogszám vagy az anyagminőség változik amit nem szeretnék egyesével módosítani, viszont nincs elég tapasztalatom hogy kitaláljam mivel lehet ezt megoldani.Annyi segítségem még volt hogy mikor elején elkezdtem beírni egyesével akkor egyre többet talált ki írás közbe és utána fogta és magától beillesztette ilyen nyersen a fordítást.... (az összesre....
)Kérlek segítsetek hogy lehet ezt képlettel/függvénnyel finomítani.
Köszönöm.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
chopin42
üzenetére
Szia!
Helyben csökkentésre lehetőség:
1. Egy segédcellába beírod azt az értéket, amivel csökkenteni szeretnél.
2. Ezt a segédcellát másolod (pl. Ctrl+c)
3. Kijelölöd a csökkentendő cellákat
4. Jobb egérgomb - irányított beillesztés - műveleteknél KIVONÁS bejelölöd - OK
5.A segédcellát törlöd.
Üdv. -
chopin42
őstag
válasz
chopin42
üzenetére
Újabb Nagyon kezdő kérdésem lenne:
Olyat lehet-e, hogy pl a h oszlop összes egymás alatti értékéből kivonjon egyszerre egy ugyanolyan számot?
Arra gondolok, hogy mondjuk a h oszlop celláiban egymás alatt szerepel a 10,11,12,13,14,15, és mindegyiket csökkenténm 5-el, tehát egyszerre lesz 5,6,7,8,9,10. (van vagy 100 érték, macerás lenne egyesével).
Köszönöm, és elnézést,, ha nagyon alap dolgot kérdeztem
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
jackal79
üzenetére
Szia!
Ha az fx gombra rákattintasz a szerkesztősorban, akkor láthatod, mi a probléma:
A HA függvényt nem így kell használni. Az első részbe kell a vizsgálat, tehát oda be kell írni az eredmény értékelést. Az igaz részbe megy a +, a hamis részbe pedig a - , De vigyázz szövegként kell beírni.
A képlet ezután így fog kinézni:=HA(SZORZAT(D2:M2)<0,00001;"+";"-")Üdv.
-
jackal79
aktív tag
@Fferi50 ! Köszi!
Ezzel a függvénnyel mi a gond?
=HA(szorzat(D2:M2);<0,00001"+";>=0,00001"-")
Ez lenne a feladat:
"A minta sorszámát tartalmazó oszlop melletti üres oszlop celláiban jelenítse meg a „+” jelet, ha az összetevők szorzata 0,00001-nél kisebb, vagy a „–” jelet, ha nagyobb vagy egyenlő! [3 pont]"
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
megint én csak, hogy ne unatkozzon senki
Adott egy táblázat:
A feladat:
"Töltse fel a B10:G10 tartományt olyan képlettel, amely megmutatja, hogy a legnagyobb részesedésű programcsomag hány százalékkal részesedik az összes előfizetői számból az egyes időpontokban! [2 pont]"Ezzel működhet?
=MAX(B3:B8)/SZUM(B3:B8) + a cella formázást %-ra állítottamHa esetleg van rá más megoldás is légyszi osszátok meg, hogy tudjak tanulni belőle!
Előre is köszönöm a segítséget!
-
apaszka
veterán
Sziasztok!
Előre is szeretném mondani,hogy nem vagyok profi a témában,autodidakta modon sajátítok el dolgokat! Ez sokszor kevés elismerem. Ezért fordulnék hozzátok!í
Van egy táblázatom mit én készítettem a munkámhoz! ííííegy j részleg ahol dolgozom ,és saját dolgaimat viszem fel naponta. íehhez nem sok támogatást kapok egyenlőre a vállalattól ,csak kérelmet!
Szóval szépen működik ,viszontPRIVÁTBANvalaki profi átnézhetné nekem,mert rettenetesen belassult mióta a staisztikám figyeli az egy havi munkámat! Ezt a felső vezetés kérte hozzá..
egy egyszerű operátor vagyok ,de elvárás van felém közel minm@l bér--ért is!
Nem ez a lényeg,hanem tudna valaki segíteni nekem úgy,hogy priviben elküldöm neki az e havim és ránéz mik a hibák benne?
ínem szeretném publikussá tenni ,mert egy nagy cégről van szó,és ugye nem kell mondni,hogy üzleti tikkktokkk !Köszönöm előre is a segítséget!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
chopin42
üzenetére
Szia!
Kijelölöd az A oszlopot. Utána Adatok - Szövegből oszlopok - a párbeszédablakban bejelölöd,hogy Tagolt. A következő párbeszédablakban a határoló jeleknél bejelölöd a vesszőt, a harmadik ablakban a megadod, ha szükséges, hogy melyik oszlop milyen formátumú legyen. Rendeltetési helynek megadod a B1 cellát, majd befejezés.
Ezzel megkapod mindhárom oszlop értékét szétválasztva.
Üdv. -
chopin42
őstag
Üdv!
Sajna nagyon amatőr vagyok excelben, így ne haragudjatok, ha nagyon kezdő a kérdés.
Adott egy .csv fájl. Dátum, idő, és dba érték van benne, 3 oszlopban (elvileg). A dba mérő csináélja-
Gmailben látom a dátumot, az időt és a dba-t külön oszlopban, viszont ha excelben megnyitom, akkor csak az A oszlopba rakja, egymás alá, vesszővel elválasztva, így:
09 04 2020,23:52:36,34.6
Szeretném egyszerre kiolvasni a dba értéket (utolsó vesző után), van erre valami megoldás, hogy külön oszlopba tegye, vagy muszáj egyesével kiolvasnom, és kézzel összeadnom? Átlagolás miatt kellene.
Nagyon köszönöm! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
jackal79
üzenetére
Szia!
Ha arra gondolsz, hogy az egyenleg a bevétel-kiadás alapján automatikusan mutassa az aktuális értéket, akkor ha C1-be beírod az induló egyenleget, a bevétele és a kiadás pedig a 2. sortól kezdődik, a C2 cella képlete:=C1+A2-B2
és ez lehúzható a C oszlopban.
Az induló egyenleg mindenképpen kell hozzá.
Üdv. -
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
sajnos megint a segítségetekre lesz szükségem...
Reggel óta töröm rajta a fejem, de nem jövök rá a megoldásra.
Tételezzük fel, h az A oszlop a bevételeket tartalmazza, a B oszlop a kiadásokat és a C oszlop az egyenleget. Van arra vmilyen automata megoldás, hogy az egyenleg online frissüljön?
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Az megoldható, hogy a rácsvonalakat csak a megjeleölt cellákba rejtsem el? A teljes munkalapon meg tudom oldani, de a fentiekre nem találtam eddig megoldást.
Köszi! -
ny.janos
tag
válasz
pentium4
üzenetére
Szia!
A leírásod alapján nekem egyértelműen járható megoldásnak tűnik a teljes formázandó tartományodat kijelölve a feltételes formázásban a DARABTELI(...)>=1 feltételt alkalmazni.
Arra kell figyelned, hogy a feltételes formázás képletében vegyes hivatkozást alkalmazz, ahol csak az oszlopazonosító legyen rögzített! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
jackal79
üzenetére
Szia!
Javaslom a függvények súgójának tanulmányozását. Ha a szerkesztősorban levő fx képre kattintasz egy függvény szerkesztése közben, akkor előjön a függvény párbeszédablakos formája, némi magyarázattal, az eredmény mutatásával és ott van a súgóra mutató hivatkozás is.
Gondold át, hogy a munkád során milyen terület Excel függvényeire lehet majd szükséged.
Üdv. -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
jackal79
üzenetére
Szia!
"Mi nem stimmel?"
A képlet és a statisztikai ismereted. Mit is csinál a képleted:
Kiszámolja a D2 : D151 és a Darabteli(B2 : B151;1) ÁTLAGÁT! Ami semmi esetre sem a férfiak átlaga.
A helyes képlet vagy az ÁTLAGHA, vagy SZUMHA(férfipontok) /DARABTELI(férfiak)
(Mivel az átlag egy összeg és egy darabszám hányadosa.)
Üdv. -
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
megint én...
Adott egy táblázat:
A feladat:
"Számolja ki a férfiak átlagát minden tárgyra a D155:H155 tartományban! [3 pont]"
Az alábbi függvénnyel próbáltam:
=ÁTLAG(D2:D151;DARABTELI(B2:B151;1))
Az a gond, hogy 48,8-at hoz eredménynek, de ha rászűrök az 1-re és összehúzom az oszlop celláiban lévő értékeket, akkor 50,3-at kapok.Mi nem stimmel?
Köszönöm! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids
üzenetére
Szia!
Miért nem csinálsz kimutatás diagramot belőle.
Szerintem fordítva értelmezed a tengelyeket. A vízszintes tengely az x a függőleges az y.
Teszel rá egy gombot, amivel váltani lehet a sorozatok között. A makróban használd a seriescollection(x).formula tulajdonságát.
Üdv. -
Lokids
addikt
válasz
Fferi50
üzenetére
Tulajdonképpen annyit akarok, hogy a tartomány amit a diagram használ az F1:H7.
Ebbe sajnos benne van a G oszlop is. Ezt ignorálja. Törölje. Vagy mittudom én.
Fenti példában az X tengely az összeg, vagy a darab legyen, míg az Y a nevek.
És meg tudjam neki mondani, hogy a darabot, vagy az összeget rakja rá. Ne pedig mindkettőt. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids
üzenetére
Szia!
Nem egészen értem mit szeretnél. Hiszen a H1:H7 cellákban értékek vannak, miért szeretnéd azt az x tengelyre tenni? Az x tengely a kategóriák adatait tartalmazza. Ha pedig az összegeket szeretnéd csak látni, akkor az első adatsort törölni kell a diagramról:
... Chart.SeriesColletion(1).Delete
Egyébként az x tengely címét csak az adatsor formulájának megadásával tudod megváltoztatni.
Azt hogy hogyan néz ki a formula úgy tudod megnézni, hogy kijelölöd az adatsort és megnézed a szerkesztőlécen mit ír ki.
A Formula 4 részből áll:
1. Az adatsor neve
2. Az x tengely forrása
3. Az adatok forrás
4. Az adatsor indexe (hanyadik legyen)
Természetesen makróból ez másképp (angolul) néz ki:=SERIES(Munka1!$X$64,(Munka1!$T$1,Munka1!$AB$1:$GX$1),Munka1!$AA$64:$GX$64,3)
A diagram az első adatsor x tengely adatait jeleníti meg, kivéve ha van másodlagos tengely is.
A tengelynél magát az adatok forrását nem tudod megadni csak a formázási adatokat.
Üdv. -
Lokids
addikt
válasz
Fferi50
üzenetére
Köszi a mozgatás részét értem. Az rendben.
Az adatokat nem.
Az xlvalues nem fogadja el, hogy range("H1:H7") és gyanítom nem is ezt kéne neki megadni.Nincs olyan parancs ami a kiválasztott G és H oszlopokból egyszerűen kiszedi a G-t? (ahogy egérrel is kiszedjük a pipát mellőle)
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lokids
üzenetére
Szia!
Ha így adod hozzá a diagramot:ActiveSheet.Shapes.AddChart2(201, xlColumnClustered).SelectActiveChart.SetSourceData Source:=Range("Beszerzesek!$F$1:$H$7")
akkor az kiválasztott marad és így teheted a kívánt helyre pl.Selection.Top=Range("A1").TopSelection.Left=range("F1").Left
Az x tengelyt pedig így érheted el:Activesheet.ChartObjects(1).Chart.Axes(1).Select
Az elhelyezéshez is használhatod a ChartObject objektumot az előző sor alapján.
Üdv. -
Lokids
addikt
Sziasztok!
Van egy táblám:
Darab ÖsszegAlma 3 500körte 20 3456789kifli 8 8000tej 11 765kávé 1 200kakaó 4 13000Ebben makróval szeretnék elhelyezni diagrammot (2x).
ActiveSheet.Shapes.AddChart2(201, xlColumnClustered).Select
ActiveChart.SetSourceData Source:=Range("Beszerzesek!$F$1:$H$7")Ez be is szúrja, viszont nem találok semmilyen módot arra, hogy változtassam az X tengelyen lévő adatokat.
A makrórögzítő nem rögzít semmit, ha egérrel végigkattintom.Ha kiszedem az összeget teljesen jól mutatja a darabszámot.
Továbbá, hogy tudom megmondani neki, hogy hova tegye a diagrammot? Szeretném, ha elfedné az F1:H7 ranget. -
zsolti_20
senior tag
Szia, Azta... Ez valahol az excel istenszint környékén van. Az én megoldásommal kb 40-50 perc volt 30 ezer sor közül kikeresni a dolgokat. Ezzel pedig kevesebb mint 1 perc. Rettentő gyors, rugalmas a megoldás amit kitaláltál. Minden tiszteletem ezért.
Ha bármi változó van, akár egy új lista vagy másra kell szűrőt használni, mindenhogy megfelel. Ez az amit szerettem volna kezdetek óta. Eddig fogalmam sem volt, hogy lehetséges ilyesmi.
Fferi50:
Neked is nagyon szépen köszönöm a segítséget. Még nem volt időm tesztelni amit kaptam tőled, de este megnézem és össze hasonlítom melyik megoldást lenne a megfelelőbb ehhez a dologhoz.
Köszönöm szépen a sok segítséget! Hihetetlen hogy milyen magas szinten álltok ebben.
-
Mutt
senior tag
válasz
zsolti_20
üzenetére
Szia,
Ahhoz hogy kizárjuk azokat a csomagokat, amelyek olyan tételeket is tartalmaznak amelyek minket nem érdekelnek a korábban megadott lépéseknél a 9-estől kezdődően kell változtatnunk.
1-8. lépések a 43537-es komment alapján
9. A kapcsolat típusa Left Outer legyen.

10. Ezek után kell egy Add Column -> Custom column, aminek ez a képlete:
=List.Count([parts][Column1])
Az új "Matchings" column azt fogja majd egy összegzés után megadni, hogy a csomagban hány olyan tétel van ami érdekel minket.
11. Jöhet az összegzés a Home->Group by-al

Ahogy láthatod a második összesítő függvénnyel megnézzük hogy hány tétel van a csomagban amire szükséged van. A harmadik függvény pedig megmondja, hogy összesen hány fajta tétel volt a csomagban.
Ahol a kettő nem lesz azonos azok a csomagok nem kellenek. Ez lesz a következő lépés.12. Add column->Custom -ot használjuk megintm a képlet ennyi:
=[Matches]=[TotalLines]
13. Ahol az új oszlopban TRUE van azok kellenek. Oszlop jobb felső sarkában lévő szűrővel állítsuk be ezt.
14. Ha nem kellenek az alkatrészek nevei a csomagból felsorolva, akkor ugord át ezt a lépést.
Add column -> Custom -ot használjuk megint, a képlet pedig:=[Count][SKU]
A kapott oszlop jobb sarkába kattintva Extract values és válassz egy elválasztó jelet.
15. Ahhoz hogy megkapjuk a mennyiségeket pedig megint egy új oszlop kell, aminek ez lesz a képlete:
=List.Sum([Count][QTY])
16. Törlöd a felesleges oszlopokat a riportból és Home->Close&Load->Close&Load to.. -val betöltöd Excelbe.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
zsolti_20
üzenetére
Szia!
Tekintsünk el a tábládban levő egyéb oszlopoktól, maradjon csak a 3 oszlop, (Order No, SKU, Qty). A többi törölhető.
Próbáld meg a következőket:
1. lépés: A D2 cellába írd be ezt a képletet:=DARABTELI(A:A;A2)
és húzd végig az oszlopon lefelé. A D oszlop első cellájába írd mondjuk: Tételszám.
Erre azért van szükség, hogy azokat a csomagokat megtaláljuk, amelyben a keresett SKU egyedül fordul elő.
Tegyél automatikus szűrőt erre a 4 oszlopra.
A)Ha tehát egy SKU tételt keresel, akkor
a) az SKU-szűröd a tételre
b) a Tételszámot szűröd 1 -re.
Ezzel megkapod azokat a csomagokat, amelyeknél az adott SKU egyedül van.
B) Ha több SKU tételt keresel, akkor kell még egy kis munka, de csak elsőre:
Be kell szúrnod egy kimutatást, én egy másik oldalra szúrtam be. Lépések:
a) Kijelölöd az A1 cellát
b) Beszúrás - Kimutatás - Új munkalapra (vagy az adott munkalapra egy cellába is lehet)
c) A kimutatás mezőlistából az order number megy a sorokhoz
d) az SKU megy az oszlopokhoz
e) a Qty pedig az értékekhez (Összeg/Qty)
A kimutatás változásait már a lépések során is láthatod.
Ezután a mezőlistát becsukhatod (x a jobb sarokban).
A menüszalagon aktív a Kimutatáseszközök fül. Válaszd az Elemzést.
Itt pedig a szűrők menüsorokból a szeletelő beszúrása menüpontot. A szeletelő az SKU-ra legyen. Húzd olyan helyre, hogy lásd a kimutatást és a szeletelőt is.
Az előkészítés eddig tartott! (Tovább tartott leírni, mint megcsinálni
)
Ezután nincs más dolgod, mint a szeletelőből kiszedni azokat az SKU-kat, amelyeket nem szeretnél látni. Maradnak, amit látni akarsz. A kimutatás folyamatosan mutatja az eredményt.
Ha változik az SKU követelmény, akkor átállítod a szeletelőket.
Figyelem! Ez a módszer csak akkor működik, ha több tételt keresel! Ha csak egy SKU kell, akkor az A pontban leírt szűrőmódszer a megfelelő.
Íme a végeredmény:
Ha táblázattá alakítod az első 4 oszlopot, akkor automatikusan bővülni fog a kimutatásod is, csak a frissítés gombra kell rányomni az új sorok beírása után.
Üdv.
-
zsolti_20
senior tag
-
Medúza01
újonc
Alkohol kalkulátort akarunk készíteni egyzserű adatokkal, egy online alkoholszondához: Az itt lévő https://alkopro.hu/ szondák paramétereiből akarunk egy olyan exelt, ami nem, kor, testsúly, alkoholtípus és alkohol % adatai alapján kalkulál egy közelítő értéket. Sima exelben ez mennyire kivitelezhető? Vagy porgramozni kell?
-
pentium4
senior tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget kérnék:
Adott egy elég nagy tábla, 8-10 oszlop min, és akár 500 sor is.
Van egy listán, benne pl 20 sor, ezeket az "értékeket kellene megkeresni ebben a nagy táblában és kitölteni a cella hátterét mondjuk pirossal.
Feltételes formázással pár darabnál okés, de 20-30-50 sor bevinni egyesével az nagyon nem buli.
Van erre valamilyen megoldás?
KöszönömP4
-
Mutt
senior tag
válasz
zsolti_20
üzenetére
Szia,
Ha Excel 2010 vagy újabbad van akkor van Power Query, amivel megoldható a dolog.
(Excel 2010-hez külön kell telepíteni az MS oldaláról.)Lépések:
1. Az első munkalapon a rendelés listát táblázattá alakítottam (előnye, hogy a mérete automatikusan változik amikor bemásolod a csomag adatokat). Én ezt a táblát "orders"-nek neveztem el, de nincs jelentősége.
2. A második munkalapon az A1 celléba beírtam a vesszővel felsorolt alkatrész listá és a cellának adtam egy nevet ("parts").

3. Maradj ezen a cellán és Data fülön "From table/range" (magyarul Adatok->Táblázatból/tartományból) opcióval megfog nyilni a Power Query szerkesztő.

4. Jobb oldalt az Applied Steps (Alkalamazott lépések) alatt lesznek felesleges lépések, töröld ki őket, csak a Source maradjon.
5. Transform -> Split column -> By delimiter-t (Átalakítás->Oszlop felosztása->Elválasztó alapján) indítsd el

6.Állítsd be, hogy vessző alapján szedje szét az adatokat és hogy sorokba tegye őket.

7. Home -> Close & Load -> Close & Load to .. (Kezdőlap->Bezárás&betöltés->..adott helyre) parancsot használd és a megjelenő ablakbak az Only create connection-t (Csak kapcsolat létrehozása).
8. Menj át az első lapra, ahol a csomag adatok vannak és állj rá az adatsorra, majd Data -> From table/range-t (Adatok->Táblázatból/tartományból) indítsd.
9. Home -> Merge queries -> Merge queries (Kezdőlap->Lekérdezések egyesítése) parancsot indítsd. Ez fel fog dobni egy ablakot, ahol látni fogod a csomagok listáját, alatt lesz egy legördülő listából válaszd ki a korábbi lépésekben létrehozott listát. A két listában a közös elem az alkatrészek, ezeket az oszlopokat jelöld ki. Majd alul a kapcsolat típusánál Inner Join (Belső) legyen. Ezt kellene látnod.

OK-t nyomva megkapod az első lapon lévő listából azokoat a sorokat, amelyek a második lapon szerepelnek.Már csak ki kell venni a duplikációkat.
10. Jelöld ki az "order number" oszlopot és Home -> Group by-t (Kezdőlap->Csoportosítási szempont) indítsd el. Majd állítsd be így.

A Count - All Rows páros csak akkor kell, ha érdekel a következő lépés amiben kiíratjuk hogy az adott csomagból téged mely alkatrészek érdekelnek.
11. Add column -> Custom column-t (Oszlop hozzáadása->Egyéni oszlop) indítsd el és töltsd ki így:

A képlet
=[Count][SKU]azt mondja meg a Power Querynek, hogy a Count nevezetű táblából (ezt az előző lépéssel hoztuk létre az SKU fejlécű oszlop adatati írja be az új oszlopba).12. Az újonnan létrehozott oszlopban jobb felső sarkában lévő gombra kattints és használd az Extract Values-t (Értékek kinyerése), majd válaszd ki hogy mi legyen az elválasztó elem a felsorolások között.

13. Töröld a Count oszlopot.
14. Home -> Close & Load -> Close & Load to .. jön megint, de most válaszd a Table opciót és add meg hogy hova töltödjön a végeredmény.

A sok lépés azért volt, mert ha módosítod bármelyik adatsort, akkor elég csak a Data -> Refresh all (Adatok->Összes frissítése) gombra kattintanod és előáll az új listád makrómentesen.
üdv
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
szeretnék kérni egy kis segítséget.
Ez lenne a feladat:
"A K oszlopban minden növény mellett jelenítse meg képlet segítségével a 2007 és 2011 közötti adatok maximumát, ha a 2012. év adata ennél az értéknél kisebb! Más esetben a cella maradjon üres! [3 pont]"
Ott akadtam el, hogy nem tudom a max értéket megjeleníteni, ott ahol a feltétel igaz.
Eddig itt tartok:
=HA(H2<MAX(C2:G2);"MAX(C2:G2)";"")
Szöveg megjelenítésével nincs gond, de azt nem értem, hogy értéket, hogy tudok megjeleníteni.
Köszi! -
324540
friss újonc
Sziasztok!
Szeretnék tőletek segítséget kérni excel solver feladattal kapcsolatban!
A kialakult távoktatási rendszerben kaptunk egy beadandó feladatot, ami a jegyünk 1/10-edét teszi ki, viszont mintafeladatokat a solver használatához nem. Így remélem, hátha van valaki, aki tudna nekünk a mellékelt google drive mappában található feladatban segíteni. Sokat jelentene nekünk.
Az általunk jónak vélt félmegoldást is bele raktam a mappába, de itt a solvert nem tudtuk kitölteni.
https://drive.google.com/open?id=1BEPAOqUwIorfvW3flNPvV_pdZJ4wnVWk
Előre is köszönettel: Egy egész hálás évfolyam! -
RWD
tag
Sziasztok. Excel 2013 vs 2016 témakörben kinek mik a tapasztalatai? Tudom, visszafelé ne lépkedjünk, de a 2016 nekem elég CPU zabálónak tűnik (Dell 5590 - i5-8250u). Lehetséges hogy a 2013-as verzió kevésbé erőforrás igényes és nem mellesleg gyorsabb is? A '16 nagyon lassan nyit meg új fájlt, ha nem közvetlenül az excelből nyitom meg azt, ettől is agybajt kapok. Ez utóbbi jelenségről kerestem már troubleshootot, de nem jutottam érdemben előrébb. Köszi!

-
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia! Most reggel össze dobtam gyorsan egy teljes értékű DEMO excel filet, hogy minden 100%-ban tiszta legyen. Mivel nem vagyok túl jártas Excel VBA-ban, ezért formulával oldottam meg, előre is elnézést ha orbitális hülyeséget csináltam.
Szóval a működése annyi, hogy
A: csomagok száma
B: csomagokban lévő alkatrészek cikkszámai
C: darabszám a csomagban
D: Ahol 0 van az a sor kell nekem mert előtte filterrel kivettem a pipákat az elöl a cikkszám elöl amire nincs szükségem, szóval ami kell nekem az eltűnt filterezéskor a sorokból, és ezt a listát másoltam át az I,J,K oszlopokba.
F: összefűzi a csomagokat, igazából ha ismétlődik akkor az L betű lesz, első helyre pedig a csomag számát írja ki, így könnyen eltűntethetőek ha dupplikálva vannak a csomagszámok.
G: összesített darabszám csomagok alapján. Mostanra jöttem rá, hogy a darabszámra is szükségem van.
I,J,K-ról pedig már beszéltem.
Szóval jelenleg bedobom az összes csomagszámot,cikkszámmal és darabszámmal az A,B,C oszlopokba. Erre nyomok egy filtert, kiszedem a pipákat onnan amelyik cikkszámot megszeretném kapni a végén. És ezt a listát átmásolom az I,J,K-ba. Tehát ott lesz az a lista ami NEM tartalmazza azokat a cikkszámokat amire szükségem van a végén.
D oszlopban kiválasztom filterrel, hogy csak azokat a sorokat mutassa ahol 0 van, vagyis nincs egyezés az I,J,K oszlopban lévőkkel.
Ezután filterezem az F oszlopot, és eltűntetem az összes L betűvel ellátott sort.
Ekkor már megvan oldva hogy csak a bizonyos cikkszámok ellátott csomagokat dobja ki nekem, és szépen tudom szűrni darabszám alapján is a G oszlopban.
Eléggé megszenvedtem vele, főleg a logikai lépésekkel, de soknak érzem ezeket a filterezéseket, főleg ha van mondjuk 40ezer sorom.
Lehetséges megoldani ezt az egészet úgy, hogy van egy Sheet1, Sheet2 lapom az excel fileban. A sheet2-re beírom a cikkszámokat mondjuk A oszlopba, a sheet1-en pedig lenne két gomb. Az egyikkel importálom a bizonyos 3 oszlopot a másik excel fileból. A másik gombbal pedig megcsinálja ezt a sok filterezést amit manuálisan kell most csinálnom.
Amire szükségem van az az, hogy egy csomag szám csak egyszer szerepeljen. A kiválasztott cikkszámok alapján jelenjenek meg a csomagok, de ha valami mást is tartalmaz akkor az ne legyen ott.
Illetve az összesített darabszám legyen a csomag számok mellett, hogy darabszám alapján is lehessen szűrni.
Vagy inkább hagyjam így az egészet és ne foglalkozzak vele többet?
És itt elérhetitek a DEMO filet:
[link] -
Fferi50
Topikgazda
válasz
ritterkrisz
üzenetére
Szia!
Feltételes formázás - ismétlődő értékek - kiválasztod a színt.
Utána Adatok - szűrés - szín szerinti szűrés.
A leszűrt sorok törlése.
Ez utóbbi két műveletet oszloponként kell megcsinálni.
Üdv. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Igen ha pl egy másik oszlopba át lehetne másolni a kiválasztott sorokat az úgy tökéletes lenne.
A fentebb említett példádban ha a 414,416,419 van megadva akkor azok a csomagok kellenek, amikben csak is ezek a számok vannak megadva. Tehát ez lehet pl:
-414
-416
-419
-414,416
-414,419
-416,419
-414,416,419 stb...
De ha van benne mondjuk 539 akkor annak már nem kellene a listába kerülnie, mert hiába hogy tartalmazza akár a 414,416,419-et van mellette egy olyan ami miatt nem kerülhet fel a listára. Úgy kell elképzelni, hogy pl cpu mindig 414, a GPU mindig 416 a RAM mindig 419 de ha van ott egy 539-es egérpad, akkor az hiába van a listán, ha van közte olyan tétel ami nincs raktáron. Olyan csomagot pedig nem tudunk elküldeni amiből hiányzik valami.Megjelenhetnek a keresőlapon is, az nem probléma. Egymás alá kerülnének be a csomagok számai, amik csak egyszer szerepelhetnek az új listában.
-
ritterkrisz
tag
Sziasztok,
Azt tudom, hogy kell excelben ismétlődő (duplikált) értékeket megtalálni. De én azt szeretném, hogy az ismétlődő értékekből az excel egyik étéket sem tartsa meg, törölje azokat. Van erre valamilyen lehetőség?
Köszönöm a segítséget!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
zsolti_20
üzenetére
Szia!
Akkor ugye nem törölni kell a listából a nem megfelelő elemeket, hanem egy másik lapra kellene kiírni azokat, amelyek megfelelnek a keresési feltételnek?
(Hiszen ha töröljük az elemeket, akkor később hogyan használod újra a listát....)
Ha pl. 414,416,419 van megadva, akkor kell az a csomag, amiben mind a három van és kell az is amiben csak az egyik (akármelyik a 3 közül) van egyedül?
Ezt a három (kettő, vagy több) értéket egy cellába írnád be vagy többe egymás alá/mellé?
A "keresőlapon" megjelenhetnek a szűrővel kiválasztott tételek, vagy a listalapon érvényesüljön a szűrő?
Üdv. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
A szabály az, hogy a B oszlopban vannak az értékek, amik az A oszlophoz tartoznak. 1-en belül van 414,416,419, 2 tartozik a 357,419,3-as 414,56,555,426.
Ezeket szeretném úgy filterezni, hogy csak az az érték maradjon ami a konkrét listán szerepel. Ami az A oszlopban 1-el van jelölve egy 1 egységnak számít. 2-el a második egység, 3-assal a harmadik egység stb...
Úgy szeretném filterezni ezeket hogy a konkrét listából kérje le az adatokat és csak azok az egységek maradjanak amik konkrétan csak a listán lévőket tartalmazzák.
Van pl egy csomag amiben számítógép alkatrészek vannak.
Az csomag neve "1", ebben a csoamgban van CPU,GPU,RAM. A cpu mindig 414, a GPU mindig 416 a RAM mindig 419. Tehát szeretném össze gyűjteni azokat a csomagokat a listából amik csak GPU-t, CPU-t és RAM-ot tartalmaz. Szóval az 1-es csoamg ebbe bele esik. és a 8-as csomag is, mert a 8-as CPU-t tartalmaz. De pl a 7-es csomag már nem, hiába van benne 419-es RAM, ha mellette van még mondjuk egy 159-es egérpad. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
zsolti_20
üzenetére
Szia!
Mindent lehet, csak világos szabályok kellenek hozzá.
Én pl. nem értem, ha a 414 van megadva, akkor miért csak a 20.sor marad? Honnan lehet tudni, hogy a 8 marad, az 1 pedig nem? Nem látok én másik 2 értéket az 1. sorban.....
A második példád is sántít eléggé, hiszen az első 3 sorban mindegyik érték közül szerepel egy-egy.
Szóval, mi is a szabály?
Üdv. -
zsolti_20
senior tag
Szép napot emberek! Segítséget szeretnék kérni egy excel problémával kapcsolatban.
Lehetséges VBA scripttel megoldani azt, hogy mondjuk a sheet2 lapon megadott értékek alapján töröljön sort az excel fileból? És ha más értéket is tartalmaz akkor töröljön.
Itt a példa file:
[link]
Ha pl megvan adva a sheet2 lapon, hogy 414, akkor minden sort töröl csak a 20. sorban lévő sor marad 8 | 414 értékel. Hiába hogy tartalmazza az 1-es is, de ott van másik két érték, így annak törlődnie kell.
Ha pl 414,416,419 van megadva akkor marad az 1-es érték az első 3 sorból és a 20. sorból a 8-as mert ezek mind tartalmazzák a megadott értékeket.
Kb 40ezer sorról lenne szó, így manuálisan átnézni kicsit sok idő. Arra gondoltam, hogy ha scripttel ez megoldható lenne akkor azzal sok időt spórolhatnék. Van valakinek ötlete hol indulhatok el?
-
ROBOTER
addikt
válasz
Fferi50
üzenetére
Elmondom mivel szívtam és miért nem akartam a szubrutint a sheethez kötni.
Volt egy megmagyarázhatatlan hiba, és órákon át kerestem, nem jöttem rá mi az.
A következő volt: egyik sheet makrójából hívom a másik sheet publikus rutinját, és hibajelzés után a DEBUG a rutin hívását mutatja, nem a meghívott sub hibás sorát. Abban volt egy rossz hivatkozás egy névvel ellátott tartományra, ez volt a gondja. Csak abban nem kerestem, mert a VB szerkesztő nekem a hívó sort sárgította ki. Azt hittem rosszul hívom, rosszul adom át a paramétert vagy nem is lehet így keresztbe hívni sheetek között stb.Most már minden működik.

-
ROBOTER
addikt
Újabb "érdekes" kérdés:
Makróból létrehozok egy új munkafüzetet, belemásolok több munkalapot és elmentem. Eddig működik. Viszont a lapok közötti interakciót biztosító makró "globális" szubrutinokat használ, amelyek egy modulban vannak.
Lapok mellé el lehetne menteni egy kiválasztott modult is? Találtam az Interneten megoldást, de valami brutálisan bonyolult volt.
-
Fferi50
Topikgazda
-
Taktoj
aktív tag
Sziasztok.
20 szám váltakozásával készült oszlopban 3 szint kellene alkalmaznom/ ugyanazon számokhoz a szinek nem váltakoznak, tehát pl a 4, 6,9 zöld maradjon végig/, ujabb és ujabb számok beirásánál kellene hogy automatikusan szinezze a cella hátterét. Ezt feltételes formázásnál be tudnám e állitani? vagy rosszfelé kutakodom?
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Witcher topik
- Epic Store Ünnepi Ajándékozás - 7. nap: The Callisto Protocol
- Filmvilág
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Iqos cigaretta
- Milyen monitort vegyek?
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- OLED monitor topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B760 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD Asus ROG RTX 3090 24GB Zalman Z1 1000W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 10GB Zalman T4 Plus Chieftec 650W
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS (210-AZBV)
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia / Akku: 85%
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
)

32" látható. Orvosolható a dolog? Köszönettel.