- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Egy korszak vége
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pero19910606
csendes tag
Köszi a válaszokat!
@#50486föccer Ez akár jó is lehet. Azt meg tudom nézni, hogy hány márka van, amelyik két szóból áll, azokat kigyűjtöm és azokban a sorokban a második "space"-ig vág, a többinél pedig az elsőnél.
@#50487lappy Sajnos nem Elég sok esetben így van, próbálkoztam ez alapján szét vágni, de pl a MAZDA MX5, MAZDA CX5, stb.. végig nagy betű.
@#50491TheSaint Itt sajnos az a gond, hogy van két karakteres autó márka is és van 12 karaketeres is, így fix vágó pontot biztosan nem tudok alkalmazni.Úgy tűnik, akkor hogy egy fix megoldás biztosan nem lesz, így akkor a kivételeket kell másképp kezeleni. Ebben az esetben viszont, működhet az is, hogy ameddig nagybetű van addig autó márka, utána nem kivéve, MAZDA CX5, stb...
Köszi mindenkinek!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok,
Szövegdarabolásban szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy adatbázisom (75 ezer sor) autó típusokról, azonban sajnos egy cellában van megadva a teljes neve, típusa egy autónak:
ALFA ROMEO MiTo 1.4 Junior Progression
AUDI A4 2.0 TDI Basis EDITION
ASTON MARTIN DB11 4.0 V8. (Automata)
MAZDA MX-5 1.8i 16V Soft TopValahogy meg lehet oldani, hogy külön cellába kerüljön az autók neve és típusa?
Alfa Romeo MiTo
Audi A4 stb...Ha nagyon nem megoldható már az is szuper lenne, ha csak autó márkáját külön oszlopba tudnám tenni. Ez akkor nem probléma ha egy szóból álla neve, de amikor több szóból vagy éppen kötőjeles már megint nehezíti a dolgot.
Köszönöm!
Üdv! -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok,
Különböző szűrt adatokat kellene átmásolnom egy másik sheet-re, majd ott szeretném megadni az okot is, amiért újra kell ellenőrizni ezeket. pl.:
Egy termékből 1 MFt feletti rendelést adunk le az egyik raktárunkba, így külön ellenőrizni kell:Sajnos két problémám is van.
1. Ha Rendelés sheet-en leszűröm az adatokat, akkor csak az alábbi kóddal tudom átmásolni:ActiveSheet.ListObjects("Rendelés").Range.AutoFilter Field:=35, Criteria1:= _
">=1000000", Operator:=xlAnd
With Worksheets("Rendelés")
LR = .Cells(.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
Range("A11: B" & LR).CopyÍgy viszont csak a fejléccel együtt tudom átmásolni a szükséges adatokat, de nekem csak a tényleges szűrt értékre van szükségem.
Van esetleg erre egy jobb ötletetek?2. Az ellenőrzés sheet-en szeretném megadni az okot, hogy miért kell ellenőrzni a rendelést (magas érték, magas készlet, stb). Az alábbi kódot használom:
With Worksheets("Ellenőrzés")
With Worksheets("Ellenőrzés")
LR3 = .Cells(.Rows.Count, "C").End(xlUp).Row
LR4 = .Cells(.Rows.Count, "B").End(xlUp).Row 'ezzel keresném meg az első üres sort az az "ok" oszlopban
For i = LR4 To LR3
Cells(i, 2) = "Magas érték C gyár"
Next i
End WithEz addig jól is működik, amíg csak 1 sorban van adat. Ha viszont átmásolok 10 sornyi értéket, akkor nem az első üres sortól írja be az okot, hanem csak a legutolsóba.
[kép]Gyanús, hogy ezt azért teszi, mert az összes adat "Táblázatként " van formázva. Erre azért lenne szükségem, mert így dinamikusan változik minden formázás és képlet.
Van esetleg erre valami jó megoldásotok?
nagyon köszönöm előre is!
Pero[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
válasz Fferi50 #46238 üzenetére
Szia,
Az "With Worksheets.." 3 sor valójában úgy van a kódban, ahogy írtad, ide másoltam be rosszul, mert kicsit kozmetikáztam a kódon, hogy ne legyen semmilyen cégre utaló adat benne.
Viszont...! A " T" változó valóban szöveg és ott lemaradt az idézőjel
Így már tökéletesen működik! Tudtam, hogy valami apróságot rontok el, köszönöm, hogy észrevetted!!
@Pakliman, Igen, valóban ez sem volt jó. Először adok értéket az x1-nek és a következő sorban nézem meg, hogy x1 > 0. Javítottam, Köszönöm!
Köszönöm még egyszer a segítséget!
Üdv! -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Egy macro-hoz szeretnék egy kis segítséget kérni.
Rendelenedő mennyiséget szeretném kiszámlolni változók segítségével:Dim x As String
Dim y As String
Dim z As String
Dim a As Double
Dim b As Double
Dim c As Double
Dim d As Double
Dim x1 As Double
Dim x2 As Double
x = Cells(i, 41) 'Rendelhetőség, ha V1, akkor ok
y = Cells(i, 36) 'Készletezés, ha T, akkor ok
z = Cells(i, 3) 'Terméktípus
a = Cells(i, 9) 'Forgalom
b = Cells(4, 7) 'Készletszint hetekben
c = Cells(i, 14) 'Készlet
d = Cells(i, 26) 'Még nyitott rendelés
With Worksheets("Rendelés")
For i = 12 To LR
'Rendelés kalkuláció
If x = "V1" Then
If y = T Then
If z = "OTC_OTC" Then
If x1 = ((a * b) - (c + d)) > 0 Then
' Tehát X1= ((Forgalom * Készletszint) - (Készlet + nyitott rendelés)) = Rendelendő mennyiség
x2 = x1 / 10
End If
End If
End If
End If
Next i
End With
End SubA problémám az, hogy az x1 változónak kéne felvenni a kalkulát rendelés eredményét, mert tovább kellene vele még számolnom, de az mindig 0 értéket vesz fel. Azért nem értem, mert ha ráviszem az egerem a szorzatra, akkor látszik, hogy mindent jól számol ki:
Biztos vagyok benne, hogy valami apróságot rontok el, mert korábban többször írtam már hasonlót, de nem jövök rá sajnos, hogy mi nem jó Mit gondoltok? Köszönöm!
Üdv! Z"
[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Macro-hoz szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek.
Több változós kritérium rendszer alapján szeretnék megírni egy macrot. Alap műveltekkel és néhány logikai változós kódot írtam már, de itt most egy elég összetett problémát szeretnék megoldani.
Készítettem egy folyamatábrát, remélem nagyjából érhető így, most először csináltam ilyet.A cél ugye az, hogy minden feltételt megvizsgálva eljussak az eredményig.
Az első eset:
Nincs nyitott rendelés, Készletszint = 0, Van lemondási ok --> "Folyamatos hiány"VBA: (Idézőjelek közé írtam most hogy az adott cellában milyen érték lenne, egyébként ott csak számok vannak)
If Cells(i, 11) = "Nincs nyitott rendelés" And Cells(i, 6) = "Készletszint = 0" And Cells(i, 13) ="Van lemodnási ok" Then
Cells(i, 14) = "Folyamatos hiány"Ez így egyszerű, könnyen meg van az eredmény, azonban összsen 5 elágazásom lenne, és az elágazásokban is többszörös elagázások szerepelnek, így külön kellene megírnom mindet.
Ezt így kellene megírni? Mert így ez egy logikai műveletek--> Ha az első igaz és a következő igaz és utána is igaz, akkor lesz eredmény.
Ha viszont valamelyik feltétel nem igaz, akkor ezzel a módszerrel külön meg kellene írnom ezt a sort.
Az Elseif-el kombinálva gondoltam, de egylőre nem járok sikerrel.Az lenne a jó, hogy alábbi módon fusson le a macro
1. lépés: van e nyitott rendelés? ha nincs
2. lépés : Van e készlet? Ha van
3. lépés: Elegendő e a következő beérkezésig? Ha igen --> "Minden ok"Majd kezdje előről a következő terméknél:
1. lépés: van e nyitott rendelés? Ha nincs
2. lépés : Van e készlet? Ha nincs
3. lépés: Van e lemondási ok? Ha igen --> "Folyamatos hiány"Köszönöm a segítséget!
Üdv! -
pero19910606
csendes tag
.
[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Halmozott kimutatás diagramokkal kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek.
Az alábbi formában jelenítem meg a szükséges adatokat:
Ez a diagram Slicer-el szűrhető, telephelyenként, időszakra stb...
Ha viszont csak egy budapesti telephelyet szeretnék megnézni és kiválasztom slicer-el (pl.ami a fenti diagramon narancssárgával van jelölve), akkor ez a budapesti telephely csak simán az alap kék színű formátummal jelenik meg, nem tartja meg a narancssárga színt.Biztos, hogy beállítás kérdése lehet, mert egy másik diagramon, ahol az out of stock arányt jelenítem meg, tökéletesen működik: (Halmozott diagramon, szintén narancssárga)
Leszűrve arra a telephelyre, és gyönyörűen narancssárga marad:
Tudja esetleg valaki, hogy mi lehet ez a beállítás?
Nagyon köszönöm előre is!!
Üdv!
Pero -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Diagram témakörben szeretnék egy kis segítséget kérni
Az elmúlt 30 napot kell megjelenítenem értékben és eladott dobozszámban, munkanaponként. Ha kitörlöm azokat az oszlopokat, amelyekről tudom, hogy ünnepnapok vagy hétvégék voltak, akkor csak simán üres helyet hagy a két munkanapi érték között.
Ezt úgy tudtam megoldani, hogy a dátumokat szövegként használtam, azonban ez csak egy egyszer riporthoz volt jó. Mivel az elmúlt 30 nap relatív, így egy olyan megoldást szeretnék találni, ahol csakis azok a dátumok jelennek meg ahol valóban van érték a tartományban.
Tudtok esetleg erre megoldást?
Köszönöm!
Üdv! -
pero19910606
csendes tag
válasz pero19910606 #43796 üzenetére
Sziasztok!
Bocsi, sajnos már nem tudtam szerkeszteni. Rájöttem mi a hiba.
A 15. sorban az az egyik értékem y = 0, így 0-val kellene osztani.
Így átírtam kicsit makrót. Ha y = 0, akkor eredmény is 0, azaz z = 0Így már csak egy problémám maradt
Ha y <1 és y> 0, azaz pl, 0,25, akkor még azt is 0-ként kezeli. Tehát csak egész számokkal osztja el az értékeket. Hogy tudom azt megírni, hogy a tizedes jegy utáni számokat is vegye figyelembe?
pl. x=100, y=5,5 így z = 20
Próbáltam mind a 3 cell értékétét 2 tizedesjegyig megadni-> Cells(i, 6).NumberFormat = "0.00", de így csak csak annyi történik, hogy 20,00 lesz az eredmény.
Erre mit lehetne használni?
Köszönöm!
Üdv![ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
válasz Fferi50 #43792 üzenetére
Szia!
Dim x As Long
Dim y As Long
Dim z As Long
With Worksheets("Készletszint")
For i = 4 To LR
x = Cells(i, 2).Value
y = Cells(i, 5).Value
z = x / y
Cells(i, 6).Value = z
Next i
End WithIgen, tényleg úgy tűnik, hogy nem a számokkal lesz a gond, mert ha összeadom, kivonom vagy szorzom a számokat, akkor simán végig fut 4-5 mp alatt az 50.000 soron.
Az osztásnál viszont a 15. művelet után lesz overflow.Köszönöm!
Üdv! -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Ha kb 50.000 sorban szeretnék két értéket elosztani egymással, akkor hogy tudom elkerülni VBA-ban az overflow errort? A számok 0 és 50.000 között vannak
Probáltam Long-ként és Double-ként is, de mindig overflow lett a vége.
Köszönöm!
Üdv! -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Az elinduláshoz szeretnék egy kis segítséget kérni, ha megértem a logikát utána tovább tudok lépni szerintem
A feladatom az lenne, hogy egy cellába kiírjam cikkszámonként és raktáranként ha egy termék esetében változott a készletszint. Első sorban hiánytermékek és az új beérkezések a fontosak, tehát:
8:00 Lekérdezés "X" termék készletszint: Normál
16:00 lekérdezés "X" termék készletszint: Hiány-->
Azaz "Új hiányról" van szóKövetkező nap 8:00 lekérdezés "X" termék készletszint: Normál-->
Azaz "Új beérkezés"Van még rengeteg különböző feltétel, ami egy terméknél eldönti, hogy mit kell kírnia. Pl: az adott terméket csak egyedi igényre vásároljuk, így ha 0 is a készlet, akkor ne hiányként jelentkezzen stb stb.
Ezt HA, ÉS, VAGY fügvényekkel meg tudtam oldani, megfelelően kiszámol mindent, de úgy érzem, hogy túl sok a feltétel és nagy el lehet veszni az ilyen képletekben. Ha bejön új feltétel vagy javítani kell, akkor nagyon sok időt vinne el így szerintem
Sokszor használtam már macrot, de nem ilyen feltételekkel.
Le tudna esetleg valaki írni a fenti példa alapján, hogyan nézne ki a kód VBA-ban?
Kell itt változókat felvennem, vagy elegendő így megírni?
If Range("A1").Value = "Normal" Range("B1").Value = "Hiány" then
Range("C2").Value = "Új hiány"Esetleg akkor kéne változó, ha azt szeretném, hogy mindig addig számoljon amíg az utolsó sorig van érték, ne pedig egy előre meghatározott tartományban?
Bocsi, hogy kicsit hosszú lett, de nem egyertelműen akartam leírni.
Köszönöm előre is ha esetleg valaki tud segíteni!
Üdv!
pero -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Összefűz függvénnyel próbáltam a lenti problémát megoldani, de egyelőre nem jártam sikerrel, ezzel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy cikkszámhoz tartozó összes akciót szeretném egy cellába kilistázni.
Adott egy táblázatom, amiben két oszlopban szereplnek a cikkszámok és a hozzájuk tartozó akciók:
Végeredmény pedig így nézne ki:Először pivot-al próbálkoztam, de sajnos csak így tudtam kilistázni:
Van esetleg valakinek ötlete arra, hogy ha egymás alatt egy cikkszám több akcióval szerepel a listában, akkor egy sorba ki tudjam listázni az összes akciót az adott termékhez?
Köszönöm!
Üdv! -
pero19910606
csendes tag
válasz Fferi50 #42672 üzenetére
Szia!
Egyelőre sajnos nem megoldás, mert az elmúlt 1-2 évben rengeteg pénzt költöttek a logisztikára (2 új raktár is épült az elmúlt időszakban) és most ha pénz költésről van szó, akkor nagyon lassan és nehezen mennek a dolgok.
Nem állami cég 2 nagy szereplő van a piacon ebben az ágazatában, az egyik mi vagyunk.
Igen tudom, hogy ez egyáltalán nem lesz egyszerű, de bízom abban, hogy ha fel tudunk mutatni tényleges számokat, akkor az elég lesz a meggyőzésükhöz. Illetve ez egy óriási kihívás, amit semmiképp nem hagynék ki.
Megyek is bújom tovább az egyetemi előadásokat és a youtube videókat
Üdv!
-
pero19910606
csendes tag
válasz Fferi50 #42667 üzenetére
Szia!
Pontosan, meg kellene venni, de egyelőre a "jól van az úgy", "eddig is meg voltunk", "eddig is volt valahogy" hozzállás a jellemző sajnos.
A közvetlen vezetőm hozott ide egy másik cégtől, ahol már korábban együtt dolgoztunk.
Mi vagyunk az újak és tudjuk, hogy lehet ezt máshogy és jobban csinálni. Úgy vagyunk vele, hogy ha sikerülne egy használható modellt (de nyilván nem tökéletest) összeraknunk és meg tudjuk mutatni, hogy 3-4 Mrd Ft-ot tudunk spórolni a készleten, akkor talán megjönne a kedv egy rendes rendszer kifejlesztéséhez.Nagyjából ez zajlott le a vezetőm egyik korrábbi cégénél is (innen jött az ötlet). 1-2 ügyes excel-es összeült és néhány hónap alatt macrok segítségével összeraktak egy működő rendszer, majd miután a főnökök is látták, hogy jó, megbíztak egy külsős céget, aki megcsinálta az egészet rendesen.
@fila Igen, 350 Mrd Ft körül volt a 2018-as árbevétel és ebből nem jut pár 10 millió egy ilyen fejlesztésre... Átlagosan 3 heti (átlag forgalom alapján) készletszintet szeretnénk elérni (kivéve néhány esetben) a jelenleg 4-5 helyett, de mivel ekkora készletről van szó, így akár néhány %-nak is nagyon örülnénk, ha az biztosan tartható, hiszen az is több száz millió ft lenne.
[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Kereslet tervezéssel foglalkozott már esetleg itt valaki?
Egy elég nagy cégnél dolgozom, ahol SAP-t használunk, azonban ott nem a historikus adatok alapján kalkulál a rendszer egy Forecast-ot, hanem manuálisan termékenként az adott beszerző tudja beállítani a jelzőkészletet (MRP). Vagy ha nem teszi ezt meg, akkor minden rendelésnél (általában hetente) újra és újra átnézni a portfóliójában szereplő összes termékeket és az elmúlt hetek forgalma alapján rendel.
Sajnos teljesen a 0-ról kellett kezdenem, mert sem forgalmi adatok, sem készletek...igazából tényleg semmit semmi nem állt rendelkezésre eddig, nem automatizáltak semmit, minden akalommal, külön megnézik egy adott termék telephelyi forgalmait (min 5 telephely) majd megnézik szintén egyesével, hogy mekkorra a készlet, majd számológéppel kiszámolják, hogy mennyit szeretnének rendelni....Nagyon lassú és egyáltalán nem hatékony
Addig eljutottam az egyik vezetőm segítségével, hogy kategorizáltuk az összes terméket (Stabil-fluktuál stb, szezonalitás és termék típusok alapján), illetve az összes szükséges lista (forgalom,készlet,gyűjtő mennyiségek, stb...) automatizálva lett.
A nem szezonális és stabil termékek FCST-ja már most is működhetne, hiszen ezeket a legkönyebb rendelni (pl,havi forgalom 20,22,19,21,23,21, így az átlag 21, ezért 21-re kell mindig "feltölteni" a készletet).
Azonban ha ilyen forgalmi adataink vannak (100,280,60,390,560,90), akkor az átlagunk 246, ami nem feltétlenül jó.
Ezért egy videó (https://www.youtube.com/watch?v=kIUO-XLEekw) segítségével összeállítottam egy listát, ahol az ROP-t (Reorder Point), határozzuk meg biztonsági készlettel (Smin) és egy maximum készlettel (Smax).
Azonban ez még mindig nem elég, mert vannak akciók, vannak hiányok, illetve a szezonváltást sem tudjuk előre kalkulálni, mert az elmúlt időszak forgalma alapján számol, holott egy nyári termék esetében egyáltalán nem mérvadó, hogy februárban mit adtunk el.
Végig ment esetleg már valaki hasonlón? Ha csak jó szemléltetőt videókat tudtok ajánlani már az is hatalmas segítség lenne.
Jelenleg kb 35 Mrd Ft áll a készletben és úgy kalkuláltuk, hogy min 10%-al csökkenthető lenne, ha nem "hasraütés" szerint készleteznének a beszerzők. Így pedig bődületesen sok pénzt takaríthatnánk meg.
Köszönöm ha elolvastad, egy kicsit hosszú lett...
Üdv!
ui.: "Sajnos" tudom, hogy az SAP-n belül az IBP pont erre van kitalálva, de egylőre nem akarnak költeni a cégnél erre, így megpróbálunk olcsóbb (hiszen csak az én munkaórám megy vele) megoldást találni. -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni körlevélhez hasonló dologban. Próbáltam így macro-s megoldást tálalni de nem sikerült.
Van egy adattáblám az alábbi adatokkal:
Cégnév
Azonosító
Értékelési szempontok:
-Szerződés hossza
- Készletszint.... stb...Van egy sablon amit kereső függvények segítségével feltoltok adatokkal az azonosító alapján.
Ha ez megtörtént le kellene mentem pdf-be és excelbe is -file név--> cégnév_azonosító
Egy "for" ciklussal lehetne ezt megoldani valahogy, nem ?
Beírja az azonosítót-> függvények behozzak a szükséges adatokat->mentés-> kezdődhet ellőről addig amíg egymás alatt felsorolt azonosítók el nem fogynak.
Van esetleg valakinek ötlete erre? Egy ideje foglalkozom már macro írással is, de ciklust sajnos még nem tudok írni.
Köszönöm előre is ha tudtok segíteni!
Üdv!
Pero -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
A problémám az lenne, hogy van egy táblázatom amelyben termékek szerepelnek, az alábbi rendszer szerint:
ARTNO ARTNAME LOCATION
99999999 Termék1 10-10-10
99999999 Termék1 10-20-10Tehát 1 terméknek lehet 1 vagy akár több több lokációja is (Eladási hely).
Arra lenne szükségem, hogy az adott cikkszámhoz tartozó összes eladási helyet ki tudjam listázni.
Ez alapján a leírás alapján próbáltam testre szabni, de sajnos nem sikerült
https://www.get-digital-help.com/2017/12/21/index-and-match-multiple-criteria-and-multiple-results/
Láttam rá Macro-s megoldást is, de az ilyen jellegű macro íráshoz még nincs elegendő tudásom sajnos.
Csatoltam egy példa excel-t hátha így könnyebben érthető:
https://data.hu/get/11880250/pelda.xlsx
Köszönöm, ha tud valaki segíteni!
Sziasztok!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek.
Ismeretek esetleg bármilyen módot arra, hogy meg tudjam nézni, ki és mikor nyitott meg egy excel filet? Az hogy mit csinált benne az nem feltétlenül érdekes.
Akár az is, jó hogy ezt egy külön txt file-ba lementené a macro utána.
Köszönöm!
Sziasztok!
-
pero19910606
csendes tag
válasz pero19910606 #40215 üzenetére
Sziasztok,
Erre van esetleg ötlete valakinek?
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok,
Egy Dashboard-ot szeretnék létrehozni több különböző adathalmazból és ehhez szeretnék segítséget kérni.
4-6 Pivot táblára van szükségem és egy Slicer-t szeretnék hozzájuk rendelni.
Azt szeretném, hogy adatok "Osztályonként" tudjam rendezni a Slicer segítségével. Az összekapcsolást abban az esetben meg is tudtam oldani, amikor egy Sheet-ről készítek két darab Pivot-ot, azonban ha 3-4 vagy akár több sheet-ről készítek Pivot-ot és ugyan úgy csak azzal az egy Slicer-el szeretnék szűrni akkor így ez már nem megoldás.
Hogyan tudnám a többi pivot-ot is hozzákapcsolni a Slicer-hez?
Ide feltölttem egy minta file-t:
Nagyon köszönöm előre is!
Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok,
Adott egy táblázatà Ide feltöltöttem: https://data.hu/get/11364119/pelda.xlsx
A táblázatban az alkalmazottak nevei és funkció területei találhatóak.
A HR számára kellene készíteni egy táblázatot, amelybe ők manuális felviszik az adatokat. A képzésen részt vett alkalmazotal megegyező sorban feltüntetik a képzés idejét, A tréning főcsoportokat, és a tréning pontos megnevezését. Utóbbi kettőt egy legördülő listából lehetne kiválasztani.
A feladat az lenne, hogy egy olyan kimutatást tudjak készíteni, vagy akár egy külön munkafüzetre számításokat, (hogy dinamikusan frissüljön, így ne kelljen mindig új pivot-ot létrehozni) amely megmutatja, hogy havi szinten (illetve a végén összegezve éves szinten is) egyes funkció területeken dolgozó alkalmazottak hány óra képzésen vettek részt.
Van esetleg valakinek egy nagyon egyszerű ötlete erre? J Kicsit már szerintem kezdem túl gondolni.
(A képzési idő, illetve a tréningek egy segédtáblában vannak, onnan kerülnek át a fő táblára függvények segítségével, de ezeket most töröltem.)
Nagyon szépen köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni!!
Üdv!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Egyszer már megcsináltam valahogy ezt a feladatot de sajnos nem emlékszem már hogyan.
Adott 3 oszlop:
Cikkszám Lokáció
12345678 M12345
12345678 S123456A feladat az lenne, hogy egy új munkafüzetre (ahol az A oszlopban találhatóak a cikkszámok) két külön oszlopba tudjam kiírni a M-el és az S-el kezdődő lokációkat.
VlookUp és IF fv-el próbáltam megoldani sajnos,eddig sikertelenül.
Lenne esetleg valakinek ötlete erre?
Köszönöm!
Üdv!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
A táblázatom alapja egy óránként frissülő AutoGADD xls. (Belinkeltem egy új üres táblázatba) A táblázatban termékek és a hozzájuk tartozó információk (ár, készlet, stb...) szerepelnek.
Az utolsó oszlopban egy képlettel számolnám, ki hogy mely termékek (Amelyeket ki kell futtatnunk egy megadott időre) azok, amik leírhatóak. Ezeknek meg vannak a feltételei.
Az egyik ilyen feltétel, hogy az elérhető készlet ("Code 1" esetén) 15 alatt van, nem fog már hozzánk érkezni (RTR = 0) és a teljes még eladásra váró készlet 50.000 Ft alatt van.
Idáig nem is lenne semmi problém, azonban a GADD listában, ha már nincs RTR (Rest to receive), akkor sok esetben nem 0 vagy üres cella, hanem "-" szerepel, tovább az RTO (Rest to Order) oszlopban negítv szám is lehet. Ez utóbbi azért fontos, mert egy sima CTRL+H-val nem tudom a "-" jelet "0"-ra cserélni, mert akkor a minuszból értékből hirtelen plusz lesz a "-" eltönésével. Az RTR oszlopban szereplő kötőjel további problémát okoz, ha össze akarom adni az aktuális készlettel, mert "value" hibaüzenetet kapok.
A CTRL+H opció azért sem megoldás, mert teljesen automatizálni szeretném a táblázatot, ha már rendelkezésrem áll az óránként frissülő linkelt lista.
Próbáltam a SUBSTITUE függvénnyel cserélni a "-" jelet 0-ra, de azzal meg a "Kiírható" oszlopban szereplő függvény nem boldogul. (Emelett a negatív számoknál sem jó, mert a mínusz helyett 0 lesz a szám előtt.)
Összefoglalva a lényeg: Az RTO és az RTR oszlopban szereplő "-" jeleket szeretném "0"-ra (vagy akár semmire) cserélni úgy fügvénnyel, hogy az eredeti listában nem kell piszkálnom semmit, illetve itt sem kell semilyen műveletet manuális megtennem a megnyitás után. ( Ez utóbbi azért fontos, mert sok olyan ember használná a táblázatot, akinek még egy nyomtatás is sokszor problémát okoz.
Ez lenne a táblázatom (az eredeti file-ra való hivatkozást itt most eltüntettem, hogy ide fel tudjam tölteni) https://data.hu/get/11252766/pelda.xlsm
Lehetséges ez?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Remélem érthetően tudtam leírni
További szép napot!
Sziasztok!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Egy beadandót kell csinálnom és egy olyan problémába ütköztem, hogy meg kellene adnom egy adott termékből hány darabot vásároltak.
4 üzemben is gyártanak egy- egy terméket, összesen tehát 4 adattáblám van.Azt kéne kiíratnom, hogy pl. a fogaskerekéből hány db-ot gyártottak.
Egyik táblába 10 db másikba 13...stb és ezt összegezve kéne megadnom úgy hogy ki is írja hogy:
"Fogaskerék 23 db"
Van esetleg valakinek ötlete erre? Nagy segítség lenne, mert ez az utolsó feladat
Köszönöm előre is!!
sziasztok! -
pero19910606
csendes tag
válasz pero19910606 #18417 üzenetére
Vagy az is jó esetleg, ami meg számolja, hogy az adott hónapba hány munkanap volt és kiírja, hogy pl június 22, július 21. Sőt ez talán még használhatóbb lenne.
-
pero19910606
csendes tag
válasz m.zmrzlina #18416 üzenetére
Köszönöm a segítséget Sikerült is megcsinálnom Még egy kérdésem lenne. Szeptember 2-től kéne ezt meg csinálnom 2015. augusztus 31-ig, mert kell készítenem egy becslést is. A kérdés az , hogy az excelben van olyan lehetőség, hogy ezt a 730 napot kiírja nekem, de csak úgy, hogy a munkanapok szerepeljenek benne, tehát a karácsony a szilveszter stb... ne szerepeljen benne?
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék létrehozni egy táblázatot, ami egy bölcsőde nyilvántartásához és befizetés táblázatához kéne. Ez egy magán bölcsőde, ahol a szülők fizetnek. A lényeg az, hogy a munkanapokon "x"-el jelölném, hogy az adott gyerek volt e aznap és üres cella lenne, ha nem volt. Darabtelivel próbálkozom, ami ugye megadja, hogy pl az adott hónapban 22szer szerepel az "x". Ezt az értéket beszoroznom a napidíjjal, ami meg adja a fizetendő összeget. Eddig nincs gond, viszont van egy olyan kitétel is, hogy akkor is kell fizetni a szülőnek, ha gyerek hiányzik, és hogy még bonyolultabb legyen, ha az egész hónapban összesen 10 munkanapot hiányzik, akkor 650 Ft-ot kell fizetni naponta, ha túl lépi a 10-et, tehát ha még két napon nem jön, akkor a 11. és 12. munkanapra már csak 350 Ft helyfenetartási díjat köteles fizetni.
Ezt hogy a fenébe lehetne összehozni?
Köszönöm előre is! Remélem érthetően írtam le
Sziaszztok!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Kell csinálnom egy diagrammot, ami egy férfi súlyának változást mutatja meg. Van benne 2011-es 2012-es és 2013-as adat. 2011-ből és '12-ből 2-2 adat 2013-ban viszont heti rendszerességgel. Ha simán csak kijelölöm az adatok, akkor havonta jelenik meg: [link] Pedig nekem csak 4 adat van 2 évre.
A lényeg, hogy csak azt a dátumot szeretném látni, amihez van adat is. Erre lenne valakinek ötlete?
Ha valaki tud segíteni, annak nagyon szépen köszönöm
Sziasztok!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Készítettem egy étrendet:
http://data.hu/get/6173019/Szalkasitas.xlsxIgazából minden összefügg mindennel, tehát ha mondjuk a hétfői ebédet átírom, akkor változik az ottani tápértékek, meg a nap végén is, majd ezeket berakja az 1. munkafüzeten lévő táblázatba, ahol még kiszámolja, hogy azon a napon miket ettem. Ez különösebben nem is volt bonyolult, csak időigényes és nem igazán praktikus.
Ezért szeretnék csinálni egy olyan táblázatot is ahol beviszek szinte mindent olyan élelmiszert,amit én enni szoktam és azoknak a tápértékeit is.
A lényeg az lenne, ha én átakarom írni az étrendemet teljesen pl: Hétfőn ebéd: csirkemell 0,2 kg;rizs 0,1 kg ezt ki akarom mondjuk cserélni krumplira és marhahúsra, akkor azt úgy megadja nekem és ne kelljen újra írni a képletet, mert ugye a krumplinak és a rizsnek is mások a tápértékei, ezért más cellákra kéne hivatkozni.Tehát meg lehet azt úgy oldani, hogy ha beírom azt hogy "krumpli", akkor megkeresné, hogy a sok adat közül hol is van ez, majd össze szorozná a mennyiséget (pl 200 g), a krumpli fehérje tartalmával, szénhidrát tartalmával stb. Így akkor sokkal egyszerűbben lehetne variálni az étrendet, és nem kéne számolni papíron, hanem megcsinálná helyettem az excel.
Remélem érthető voltam Ha valakinek van ötlete azt nagyon megköszönném
Sziasztok!
-
pero19910606
csendes tag
válasz atillaahun #16582 üzenetére
Sikerült is, köszönöm a segítséget
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Egy étrendet kalkulátort csinálok itthon. Ha be viszem az adatokat, akkor kiszámolja pontosan, hogy mennyi fehérje,zsír stb van benne illetve mennyibe kerül egy nap/hétre/hónapra.
Mellé segédtáblának szeretnék egy olyat amiben 3 üzletnek az árai vannak az adott termékekre és akkor így még a "fő" táblába sem kell átírnom az árakat ha változnak, hanem elég csak a segéd táblába bevinni a változásokat és arra hivatkoznék.pl:
Lild tesco Spar
Rizs 189 Ft 200Ft 210 Ft ?? Melyik a legolcsóbbA lényeg az lenne, hogy milyen függvényt kéne ahhoz használnom, hogy a 4. oszlopba kiírja nekem azt az üzletet, amelyikbe a legolcsóbb az adott termék?
Köszönöm
-
pero19910606
csendes tag
Köszönöm, az excel-es megoldás is jó volt de így régió átállítással legközelebb már megspórolhatom a cseréket
Még egyszer köszönöm a mind a kettőtöknek!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Egy vállalkozás gazdálkodását kell elemeznem és minden adatot ezres tagolással kell megadnom. A baj az, hogy míg a magyarban a számokat így írjuk: 156.256,35 Ft az adatok meg így : 22,5 óra, addig az angolban meg pont fordítva. Nekem pedig angol az oprendszerem, tehát minden számot így ír: 156,256.35 Ft
Át tudom ezt valahogy írni a magyar tagolás szerint?
Köszönöm
-
pero19910606
csendes tag
válasz poffsoft #15652 üzenetére
Még egy utolsó kérdés, ha szabad
Van még 1 dolog ahol elakadtam.
A feladat: Részösszeg készítéssel év, azon belül termékenként csoportosítva az adatok a mennyiséget és a forgalmat összegezzük. Hogy lehet azt beállítani, hogy csoportosítsa a termékeket, tehát egymás alatt szerepeljenek a TV-k és csak aztán a Rádiok, megint utána a Hangfalak és ezeket így csoportonként összegezze is. A másik pedig hogy az ha évenként nézem az adatokat, akkor minden év végén összegzi az éveket, a negyed éveket stb...Tehát összeadja 6x az 1999-et...pedig ugye ezt nem kéne, ott üres cellának kéne lenni.Ha még esetleg valaki tudna segíteni, nagyon hálás lennék
-
pero19910606
csendes tag
válasz poffsoft #15642 üzenetére
Köszönöm így már értem, viszont így sem sikerül :S Kijelölöm az alsó osztályhatáros cellákat f2-t nyomok és megírom a képlet majd a ctrl+shift+enter. szépen be is rakja magától a kapcsos zárójelet, de ugyan úgy " a képlet mellőzi a szomszédos cellákat" Ne haragudj a bénázásomért, de az istenért nem tudok rájönni mi lehet a gond :S
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Jövő hét keddig ZH-ra gyakorlok és a gyakorisági fv kifogott rajtam. Meg van adva 4 oszlop:
Sorszám; Név, 1. ZH pont,2. ZH pont. és lefelé sok-sok adattal kitöltve. Ezekből kéne megnézni, hogy hány embernek lett 0-60 pontos,61-70,71-80,81-90,91-100 ig. Ezért külön csináltam egy táblázatot ahol ezek a ponthatárok szerepelnek és melléjük szeretném kiíratni, hogy hányan érték el az adott ponthatárt. Begépel a fv-t =Gyakoriság( [adat tömben szerepel az 1.ZH oszlop],csoport tömben pedig az általam készített táblázat 2. oszlopa, tehát a felső ponthatártok. Megkaptuk a megoldásokat is a gyakorláshoz és abban is ugyan így szerepel a képlet, de nekem mégsem jó.
Az 1. cellába még jó értéket kapok, de lefelé már nem. Kiír valamilyen számokat, de fogalmam sincs hogyan jönnek azok ki. Megjegyzésként még annyit ír, hogy " a képlet mellőzi a szomszédos cellákat"Valakinek esetleg ötlet, hogy mi lehet a gond?
Köszönöm előre is!
-
pero19910606
csendes tag
válasz Delila_1 #15538 üzenetére
De azt nem tudom meg tenni mert a táblázat így néz ki :
Gyümölcs banán
üres cella alma
üres cella körte stb...
ZöldségAztán itt megint lejjebb húsok. Tehát a D oszlopban vannak felsorolva a főbb kategóriák és rögtön mellette az E oszlopban pedig a termékek. Tehát kénytelen vagyok meghagyni azokat üresen.
-
pero19910606
csendes tag
válasz pero19910606 #15534 üzenetére
majd ezt szépen összesíti is?
Bocsi a hosszúért. Köszönöm előre is
( ez nem fért már bele)
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Kaptam egy beadandó feladatot és nem igazán tudom, hogyan fogjak hozzá.
Ételek kalória értékét kell kiszámítani. Egy táblázatban megkaptam 130 ételnek a nevét (+ mennyiség,kcal,fehérje,zsír, szénhidrát) 11 főbb csoportra osztva.(pékárú,zöldség,gyümölcs stb...)
Azt a célt kell szolgálnia, hogy ha pl ebédet szeretnék csinálni, akkor elég legyen kiválasztani az adott ételeket és ha meg van az összes, akkor kiszámolná, hogy mennyi kalória, mennyi szénhidrát stb...
Arra gondoltam, hogy legördülő menükből kéne megcsinálni. Az alapelv az, hogy ha kiválasztom az első legördülőmenüben pl a gyümölcsöket, akkor egy mellette lévő legördülőben már csak a gyümölcsök jelennének meg. Megoldható ez így?
A másik meg hogy a főbb csoportok nem egymás alatt van közvetlenül,hanem van, hogy 20 sor üresen van. Hogyan tudnám meg csinálni azt hogy csak azokat listázza amiben van szöveg is. ( most úgy írtam be, hogy D2119, de itt ugye tartalmazza az üres cellákat is. Ha elválasztom vesszővel vagy pontos vesszővel, akkor nem ad ki eredményt)
Ha ez már meg lenne utána nagyon bonyolult az, hogy kiszámolja nekem pl a krumpli értékeit egy mezőbe,aztán a csirke értékeit és mondjuk egy sütemény értékeit majd[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
válasz atillaahun #14481 üzenetére
ááh ez az köszönöm szépen a gyors választ!
Üdv!
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Azt meg lehet valahogy oldani, hogy teljesen írásvédetté tegyek egy excel file-t? Tehát még másolni se tudjon belőle se beleírni csak olvasni.
Köszi előre is!
Üdv!
-
pero19910606
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #14361 üzenetére
Jó érdekesen fogalmaztam, igaz
De meg van és, nagyon szépen köszönöm! Ezt szerettem volna Kicsit körülményes lesz, de csak egyszer kell végig zongorázni
Köszönöm még egyszer!!
-
pero19910606
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #14357 üzenetére
Na Akkor megpróbálom érthetően leírni
Tehát árlistát szeretnék csinálni.
Feltüntetem magát a terméket, az árát és a 3. oszlopba szeretném ha ott lenne a kép is az adott termékről.
Ezt szeretném úgy megcsinálni, hogy ne linkelnem kelljen ( mondjuk képfeltöltés.hu-ról a képet), hanem magába az excelbe legyen benne. Ezt ugye meg tudom simán tenne egy kép beszúrással, de ez nekem azért nem jó mert kb 100 képről van szó így zavaró lenne a sok kép a 3. cellába.Ezért keresek olyan megoldást, hogy a 3.cellába szúrnám be képet, de mint egy hivatkozás úgy nézne ki, tehát nem maga a kép van ott, hanem csak a neve amit én adtam neki és azt szeretném elérni, hogy ha rákattintok a névre, akkor megjelenjen a kép.
Erre volt az az ötletem, hogy munkalaponként rakok be képeket és akkor ha rákkantintok a kép nevére kiadja azt a munkalapot ahol a kép van, de ez kissé körülményes. Ezt szeretném leegyszerűsíteni valahogy.
Így érthető?
[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #14353 üzenetére
Valami ilyesmi igen, de így nem kell azon a gépen futni az exelnek a hibátlan megnyitáshoz amin dolgozom? Működni fog olyan gépen ahol nincsenek a HDD-n a forrás képek?
[ Szerkesztve ]
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek
Az lenne a lényeg, hogy internet kapcsolat nélkül is megtudjam nézni a képeket amiket beillesztek excelbe, viszont nem akarok óriási helyet elfoglalni a táblázatból. Ezért arra gondoltam, hogy úgy kéne megoldani hogy leírom a képnek a nevét és amikor fölé húzom az egeret akkor előjönne a kép. Webszerkesztésnél tudom, hogy lehet, de ezt excel-ben is meg lehet oldani?
Tehát beillesztek egy képet, aminek adok egy nevet és ha fölé viszem az egeret akkor megjelenne a kép.
Valaki?
Köszönöm előre is!
(szerk. Azt kifelejtettem, hogy úgy is meglehetne oldani, hogy amiket én beszúrok [kb 100 kép] egy másik gépen is meg lehessen nyitni?)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- ASUS ROG Ally
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Xbox Series X|S
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest