- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kloden
senior tag
Sziasztok, szakiktól kérnék egy képlet segítséget!
Szeretném a névnapokat/szülinapokat excelben kiíratni, hogy a jelen dátumhoz képest még hány nap múlva lesz esedékes az évfordulójuk.
Meg lehet ezt oldani? -
GreenIT
tag
válasz
GreenIT #39797 üzenetére
Most latom, az alap listaban (4.1) a 00, 80 es FF kodok vannak kombinalval (a szurke szin a kivetel).
Elso ranezesre hianyosnak tunik, a lista, most agyilag zokni vagyok, de szerintem a 3 kod osszes valtozata joval tobbnek kellene lennie 16-nal, nemde?
Csinalna valaki egy teljes listat, hogy mely kodok hianyoznak?
-
oke
senior tag
válasz
ny.janos #39792 üzenetére
Igen, ez egy halmaz, amiben különböző számok vannak, melyek átlaga 120. A 120-as átlag 100 szám átlaga (ezt neveztem mintaszámnak). Jól látod a kérdés lényegét, ehhez hány db 160-as szám kell a 140-es átlag eléréséhez.
A példámban én is megkavarodtam, nem 160-al, hanem 120-al számoltam. 160-al ez lenne:
Minta: 100 db (azaz 100 különböző szám) --> ennek átlaga 120, azaz összeszorozva 100*120=12000
A 140-es átlaghoz, 160-as számokkal számolva +100 db 160-as minta kell,
azaz 100+100 minta--> 100*120 =12 000 + 100*160=16 000 -->28 000/200=140A 120-as átlag változó, a 140-es cél fix
-
oke
senior tag
Valami képlet megoldásra lenne szükségem, a célérték és a kiindulási érték is változó egyébként.
Az 1 db biztos nem jó.Manuálisan, próbálkozással meg tudom oldani, csak sok lenne így kb 100x megcsimálni.
Próbálgatásra ez az eredmény:
Minta: 100 db --> ennek átlaga 120, azaz összeszorozva 100*120=12000
A 140-es átlaghoz +50 db minta kell, azaz 100+50 minta--> 150*120=21000 -->21000/150=140 -
oke
senior tag
Sziasztok,
Kis matematikai feladatot kellene megoldanom:
Adott egy mintaszám, legyen 100, a mintaszámok átlaga 120. Az lenne a kérdés, hány plusz mintaszámra lenne szükség a 140-es átlag eléréséhez, feltételezvén, hogy a plusz mintaszámok értéke egységesen 160. Hogy tudnám ezt excelben lemodellezni?
-
Ideg
aktív tag
Sziasztok!
Azt hogy tudom megoldani, hogy 0-val való osztáskor ne zéróosztót irjon a cellába hanem csak egy 0-t és ha nem 0 val van az osztás akkor rendesen számolja ki a műveletet?
Köszi!
-
Mr. Erikszon
senior tag
Sziasztok, mit lehet tenni ha a térkép diagramm (excel 2019) nem ismer fel minden megyét? Romániáról készítettem valamilyen adatokat és nem jelenít meg 8 megyét a 44-ből. Biztos vagyok benne, hogy jól írtam be a megyék neveit.
-
EmberXY
veterán
válasz
ny.janos #39779 üzenetére
Köszönöm szépen, valóban igényel némi odafigyelést, közben én is rájöttem egy érdekességre.
Ugyebár én nem függvényeket használok így, hanem csak simán egy adott cella értékét hivatkozom be egy egyszerű "="-vel, a forráslapok különböző ügyfelek adatait tartalmazzák, azok manuálisan szerkesztve vannak időnként, és bizonyos értékek összesítőjét hivatkozom át egy másik lapra, egyfajta forgalom kimutatásként.
A célom az volt a művelettel, hogy ha egy ügyfél lapjára új adatok kerülnek, ezáltal módosulnak bizonyos összegek, azokat ne manuálisan kelljen továbbvinni a kimutatáshoz, hanem automatikusan kerüljenek át.Azt vettem észre, hogy alapvetően nem is a forrásfájlok okozhatnak galibát (gondolok itt pl arra, hogy ha beszúrok vagy törlök egy sort, akkor a hivatkozott cella is aszerint változik, ez rendben is van), hanem az, ha az összesítő lap van bezárva akkor, ha egy forrásfájlt módosítok, ugyanis akkor a behivatkozott helyen nem változik megfelelően a forrás cella (nyilván a bezárt lap nem követi a változást). Viszont ha az összesító lap nyitva van, akkor bármelyik forrást akárhogy módosíthatom, bezárhatom, minden változást lekövet, szóval erre figyelnem kell, az összesítő lapnak mindenképpen nyitva kell lennie, de összességében sikerült így automatizálni a dolgot.
-
ny.janos
tag
válasz
EmberXY #39778 üzenetére
Arra kell figyelned, hogy ha a másik munkafüzet nincs megnyitva, akkor nem minden függvény hajlandó frissíteni. Itt találsz egy összefoglaló videót.
-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy adott cellában tudok-e hivatkozni olyan cella adatára, ami egy másik (megnyitott, de akár bezárt) munkafüzetben van? Olyasmire gondolok, mint pl egy adott fülön egy másik fül valamely cellájára való hivatkozás, csak ebben az esetben a munkafüzet is más lenne... Makró nélkül lehetséges ez?
Köszönöm előre is. -
friccccc
tag
Sziasztok,
ebből a képen látható számokból (A1:A29) kéne a B1 es értékhez legközelebb eső kisebbik számot (34) kiíratnom, majd után a C1 es értékhez legközelebb eső kisebbik értéket (19) az A oszlopban szereplő számokból.
Tudnátok segíteni? -
ny.janos
tag
válasz
friccccc #39768 üzenetére
Szia!
Ha csak egyszer van szükséged a színek módosítására, nem pedig visszatérően, akkor ehhez nem szükséges makró. Beszúrsz egy segédoszlopot, majd bekapcsolod az autoszűrőt. Szűrsz a jelöletlen hátterű sorokra, a segédoszlopodba beírsz egy tetszőleges értéket, másolod az utolsó sorig. A szűrést törlöd, majd a segédoszlopban az üres értékekre szűrsz. A színezett celláidat átszínezed, majd törlöd a segédoszlopod.
Leírni szerintem tovább tartott, mint megcsinálni. -
Delila_1
veterán
válasz
friccccc #39768 üzenetére
Kijelölöd a tartományt, és indítod a makrót.
A
For Each CV In Selection
sorban a Selection helyett megadhatod a tartományt, pl. Range("A5:C30") módon, ekkor nem kell előre kijelölnöd a tartományt.Sub Egyszin()
Dim CV As Range
For Each CV In Selection
If CV.Interior.ColorIndex <> -4142 Then
CV.Interior.Color = vbYellow
End If
Next
End Sub -
escsé
tag
At 'abc' lehet 'abcde' is, sőt egy esetben kettővel több. Ezek szerint nem lesz jó a JOBB függvény.
Közben felvetődött bennem, hogy talán egyszerre megoldható lehet a következő:Ez van most:
=HA(DARABTELI(I117;"*OP.2*");"a";"A")
szeretném:
ha "*OP.2*", akkor 'a'
ha "*OP.0,4*", akkor 'A'
ha üres a cella, akkor üres -
friccccc
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy azt meg tudom csinálni excelben, hogy az összes cella amelyik cella színes ( mindenféle szín ) azt valamilyen fv-el 1 féle (bármilyen/kivéve nincs kitöltés) színre változtassak? És ha igen , hogyan ? -
escsé
tag
=HA(I117="KRT OP.2";"a";"A")
Van egy újabb megoldatlan ügyem:
Az 'I117' cellában nem mindig a 'KRT ' rövidítés szerepel, de az 'OP.2' változatlan. Hogyan oldhatnám meg, hogy csak az 'OP2' karaktereket vizsgálja? A behelyettesítő karaktereket (*?~) próbáltam, de... -
muszty
tag
Sziasztok!
Van egy ilyen képletem.
Valami matematika zseni, akinek vág az agya, meg tudná mondani, hogy számolhatom ki az Y-t, ha csak az X-et és a Z-t ismerem?X - (X / Y + 1) = Z
Köszi előre is!
-
-
makoss
veterán
Annyit már sikerült kiderítenem, hogy a függőleges táblázat betűjére kell kattintani és az a sáv besötétül táblázat fejlécében található "DATA" azon belül "Data validation" azon belül "Settings" azon belül "Allow" azon belül "List" azután a függőleges sávot kimásolni valahogy asszem Ctrl+C, utánna Ctrl+V tovább nem tudom...
-
escsé
tag
válasz
föccer #39745 üzenetére
Nem ez az. Ez táblázaton belül is jó lehet, de a formázás már elveszik.
Pontosítok: a táblázat a munkafüzet, lap a munkalap. <nálam
"A" munkafüzetből a "B" munkafüzetbe másolva kell nekem egy munkalapot áthelyeznem. A munkalapfüzet lapfülre kattintva "áthelyezés vagy másolás"-sal helyezném. Ebben az esetben a forrás táblázatban, ha szerepel link, akkor azt viszi és kiegészíti a a munkafüzet nevével. -
escsé
tag
Jó napot!
Az "A" táblázatból a "B" táblázatba lapot átmásolok. Megoldható-e, hogy a "B" táblázatban az "A" táblázat hivatkozásai csak számok és ne hivatkozások legyenek?
-
oke
senior tag
Sziasztok,
Egy ellenőrzésre lenne szükségem egy táblázatban. Van 3 oszlopom, nevekkel.(C,D,E) és azt szeretném megnézni, hogy soronként szerepel-e ugyan az a név többször. Mindegy milyen módon "jelzi", csak látszódjon. Hogy tudnám megoldani?
-
Mauzes
addikt
Sziasztok!
Ez nem biztos, hogy excel kérdés, de hogy tudom beállítani, hogy a dátum formátumot hogyan értelmezze az excel?
A korábbi munkahelyi gépemen angol Win 7 volt angol Office 2013-mal, és telepítve volt a magyar nyelvi csomag és magyar beviteli nyelv volt alapbeállítás. Ha beírtam excel-ben egy dátumot, pl. 2018.12.04, akkor azonnal megfelelően értelmezte az excel, hogy magyar formátumú dátumról van szó.
Most új gépet kaptam, amin angol Win 10 van és angol Office 2016, szintén telepítve van a magyar nyelvi csomag és magyar beviteli nyelv az alapbeállítás. Mégis, mikor excel-ben beírom, hogy 2018.12.04, akkor nem tudja dátumként értelmezni, akár átállítom manuálisan a dátum formátumot, akár nem. Ha azt írom be, hogy 2018/12/04, akkor azonnal felismeri angol dátum formátumként, és automatikusan átrendezi a cellában a szöveget at alábbira: 04/12/2018.
Ez tök zavaró, mert egyrészt több éven át megszoktam, hogy magyar formátumban beírhatom, másrészt pedig ha szerkesztenem kellene, akkor tök körülményes fordított sorrendben szerkeszteni, nem rá a kezem.
-
escsé
tag
Sziasztok!
Cella tartalmának a karakterszám korlátozására lenne szükségem. Lehetséges?
pl.: A1:A100 tartományban a cellák 15 karaktert tartalmazhatnak -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Van két oszlopom egy excel táblában.
Milyen fügvénnyel tudom megszámolni, hogy hány kutyához tartozik 1-es szám?
Tehát az első feltétel, hogy kutya legyen, a második, hogy 1-es.
Köszi
-
atyca
senior tag
Sziasztok!
Ebbe =HA(VAGY(Munka1!$B$3=Munka1!$B38;Munka1!$D$3=Munka1!$B38;Munka1!$E$3=Munka1!$B38;Munka1!$H$3=Munka1!$B38;Munka1!$F$3=Munka1!$B38;Munka1!$J$3=Munka1!$B38;Munka1!$K$3=Munka1!$B38;Munka1!$L$3=Munka1!$B38;Munka1!$M$3=Munka1!$B38);"n";"")
bele lehet csempészni, hogy az N oszlopban is keressen, és ha találat van azt n8 értékkel jelezze? -
Mutt
senior tag
válasz
kopogo #39717 üzenetére
Szia,
Makró helyett előbb nézd meg a Power Query-t.
Mike Girvin YT csatornáján elég sok video mutatja be a használatát.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
föccer #39721 üzenetére
Szia!
Bocsánat, hogy bele vau-vau. De a szűrések, összesít függvény helyett nem lenne célszerűbb Adatbázis függvényeket, netán kimutatást használni. Ott nagyobb szabadság van ilyen téren szerintem. Esetleg szóba jöhetne az Advanced Filter amivel egyből lehet másolni másik helyre, sőt az ismétlődések is figyelmen kívül hagyhatók.
Üdv.
-
föccer
nagyúr
válasz
Polllen #39720 üzenetére
Ismétlődések eltávolítása. Alapvetően nem járható ez az út, pedig sok problémától megszabadítana. Sok ezer soros adatbázist kell átfésűlni, kb 20-25 oszloppal. Alapvetően be van képletezve/makrózva a tábla és ha kiválasztok egy adott szűrési rendszert, akkor a képletek számolják a szükséges adatokat (összesít függvény), ami alapján elvégzem a kiértékeléseket (< >=), majd makróval átdobom az egészet a megfelelő helyre. Így viszonylag gyors, de még jobb lenne ha lenne ilyen funkció, így nem kellene az adatokhoz hozzá piszkálni, csak 1 segéd oszloppal lehetne machinálni.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Létezik az autoszűrőnek olyan funkciója, hogy a adott, szűrt oszlopból szűrje az ismétlődő elemeket és azok kötül csak az elsőt rakja a listába? Roppant hasznos lenne, de nem találok rá módot. Autoszűrőben kötve hinném, hogy benne lenne, de bármi más megoldás erre?
üdv, föccer
-
kopogo
tag
Üdv adott 450 db ecxel állomány.
Ezekből én csak a nevet email címet és a lakcímet szeretném kinyerni külön oszlopba milyen makrót kell használnom hozzá.
köszönöm -
muszty
tag
Sziasztok!
Én egy pozíció méretező kalkulátort szeretnék csinálni.
Ehhez viszont szükségem van egy állandóan változó adatra, amit egy adott tőzsde adott termékének az ára ad. Ezt az árat szeretném valahogy excelbe beilleszteni, hogy a kalkulátor dolgozni tudjon vele. Lehetséges ilyesmi? Ez egyébként csak egy egyszerű számsor, egy ár.Köszi előre is a választ!
-
Mutt
senior tag
válasz
LionPrince #39704 üzenetére
Szia,
PowerPivot-ot kell használnod, ha Excel 2016 vagy újabbad van akkor ott integrálva van, Excel 2010/2013-hoz pedig külön letölthető.
Lépések:
1. Az adatosorodnak táblázatban kell lennie! Beszúrás -> Táblázat
2. Jöhet a Pivot, Beszúrás -> Kimutatás, de itt alul pipáld be az adatmodellhez hozzáadást.
3. Szokásosan tervezd meg a kimutatást.
4. A mezőlistában jobb klikk az adatforrás nevén és Mérték hozzáadása/Add measure.
5. Töltsd ki az ablakot vhogy ígyEbben a Pivot-ban lehet használni a DAX függvényeket, amelyek közül most a DISTINCTCOUNT kell, amely az oszlopban lévő egyedi értékeket számolja meg. Ha magára az értékre van szükség, akkor a VALUES függvény kell.
6. Lesz egy új meződ amit a kimutatásba be tudsz húzni (a Fő elnevezésű).
7. Csinosítgatás után ez a végeredmény.üdv
-
LionPrince
újonc
Sziasztok!
Az alábbi probléma megoldásában kérem a segítségeteket:
Havonta változó hosszúságú és tartalmú táblázat adatait szeretném összesíteni úgy, hogy az telephely szerint lehessen látni az eladások értékét cikkenként és eladónként.
Pivot táblával könnyen sikerült összesítenem az adatok egy részét, de telephelyenként az eladók számát is összesíteni kellene.
(Például: Az 1. Bolt-ból 2 fő adott el az „A” cikkből 3000Ft értékben.)
A pivot tábla nekem mindig csak a sorok darab számát adja vissza, nem az eladók számát.
Hogyan lehetne ezt megoldani, hogy ne kézzel kelljen összesíteniSegítségeteket köszönöm!
-
Mutt
senior tag
válasz
DrTechnoid #39696 üzenetére
-
Mutt
senior tag
válasz
andreas49 #39686 üzenetére
Szia,
Tömbfüggvénnyel a megoldás az általad vázolt problémára:
=SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(", ";1;HA(DARABTELI(B2:AA2;SOR($A$1:$A$13)-1);SOR($A$1:$A$13)-1&"="&DARABTELI(B2:AA2;SOR($A$1:$A$13)-1);""))
Ha betűket (A-Z) akarsz megszámolni, akkor ez a képlet (B8:AA8 a tartomány ahol számolni kell):
=SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(", ";1;HA(DARABTELI(B8:AA8;KARAKTER(64+SOR($A$1:$A$27)));KARAKTER(64+SOR($A$1:$A$27))&"="&DARABTELI(B8:AA8;KARAKTER(64+SOR($A$1:$A$27)));""))
üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 3D nyomtatás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- EA Sports WRC '23
- EAFC 25
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Beszámítás! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged