Hirdetés
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Van egy Excel lapom, több oszloppal és rengeteg sorral. Van két oszlopom. A oszlop névsor, C oszlop a nevekhez tartozó adat. A nevek és az adatok többször fordulnak elő. Ezt az adathalmazt kéne átemelnem egy másik munkafüzetbe, ahol felső fejléc sora a nevek, az első oszlop meg az adatok felsorolva, de már nem redundánsan. A metszéspontot meg bejelölni pl. egy X-el.
Magyarán az első munkafüzetben lévő nevet és adatok kikeresi az excel a második munkalapon, ahol már sor és oszlopba van rendezve és a metszéspontját tölti ki egy választott jellel. Remélem érhetően fogalmaztam.

A redundáns adatok nem fontosak, ha már egyszer van találat az bőven elég. Egy névél szerepelhet ugyanazon az adat többször az eltérő dátum miatt, de ez a másik lapon nem érdekes. A feltétel az, ha egyszer előfordul akkor legyen bejelölve. -
wednesday
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Biztos egyszerűbbé is lehetne tenni, összevonni műveleteket (pl kiválasztás+rögzítés stb). Nem tudom.

Urlap1 -> beviszi a táblába az adatokat
Urlap-> kiveszi, amire rákeresünk (és módosítjuk ha szükséges) Ezt a módosítást színezhetné ki a táblázatban, és írná át a nevet.
Az se lenne egy hátrány, ha több sorom lehetne. Csak a táblán kívüli részek fixek, meg van fejléc, lábléc is. Az aláírás meg mindig a lap alján lenne. Nekem nem lenne probléma, mindig kijelölni a nyomtatási területet minden egyes aktuális lapnál, de nem én fogom használni.
Köszönöm.
-
wednesday
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Pontosítok.

Kezdem az elejéről, nehogy kihagyjak valamit.
Az Urlap kinézete

A kép annyiban hibás, hogy nem a B8-nál van a név, hanem a D8 egyesített cellába, legördülő menüben.
Ami eddig működik és frankó. Kiválasztom a nevet majd beírom a rublikákba az adatokat. Majd ezek az adatok a következő fülre mentésre kerülnek egy makróval egy táblázatba, olyan elrendezésbe, amit a fenti képen linkeltem.
Igen ám, de kitalálták, hogy szükség lenne módosításra könnyen és gyorsan, ha nem éppen az az illető jön a dolgokért, aki előzőleg rögzítésre került. Erre írt nekem Mutt egy makrót, amit (#39630)-as hsz-ban linket.
Ez csinálja azt, hogy az adatbázisból kikeresi a név és dátum egyezésnél az alatta lévő adatokat, amit egy generált adatlapra ment el. A keresés nem az Urlapon történik, hanem az Urlap1-en. A generált adatlapot meg elnevezi a keresés alapján. Itt már elég lesz csak a nevet átírni, majd nyomtatni, menteni stb. Ezzel volt az a problémám, hogy a generált adatlap nem veszi át a formátumot, fej láblécet, oldalbeállítást stb.
És itt jön a kérésem. Az új Urlapon (a generálton) már kitöltve szerepnek az adatok (ahol módosítják a nevet) Ez alapján megkeresné a Mentes lapon lévőket és a változást (ami csak név változás) át kéne vezetnem az az összesítő táblázatba. Egyrészt beszínezheti azt a név, dátum és a hozzá tartozó adatokat pl: lilára.
De az is jó, ha kicseréli a nevet, bár ez lehet nem fontos, hanem egy megjegyzés rublikába majd beírják a másik nevet. Tehát ez egy oda-vissza működős dolog, ahol én inkább külön szedtem az eredeti Urlapot, és a módosító (Urlap1) ürlapot és ezek dolgoznak a Mentésen lévő táblázatból. -
wednesday
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Nagyon köszönöm.
Most már csak egy színező makróra lenne szükségem.

Indítson keresést az "Urlap"-on lévő D8 és D15-ös cellákba beírt név és dátum egyezésére, a "Mentes" adatlapon. Ha megtalálta az egyezést, a nevet a dátumot a hozzá tartozó adatokat színezze be a másik fülön lévő táblázatban, mondjuk lilára. Innen majd megtudom, hogy mi került módosításra.
a Táblázat elrendezése meg ilyen: A táblázat nem színes, csak személtetés miatt, hogy mi hova tartozik.

-
wednesday
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszi.
Ugye az a probléma, hogy a Sheets neve is generálódik. A nevet és dátumot kapja meg.
If wsOut Is Nothing Then
'hozzon létre egy új lapot a formanyomtatvány alapján és nevezze át
Set wsOut = Sheets.Add
wsOut.Move after:=Sheets(Data)
wsOut.Name = lookup_name & "_" & Format(lookup_date, "YYYYMMDD")
End IfwsForm.Range("A1
100").Copy wsOut.Range("A1")
wsOut.Range("D8").Validation.Delete
wsOut.Range("D15").Validation.DeleteEz a teljes makró. Nem tudom ezt hova tehetném be. Ehhez sajnos amatőr vagyok.

-
wednesday
őstag
Szia!
Köszi szépen mégegyszer.
Van valami, amiről előzetesen nem beszéltem, mert nem is gondoltam rá. Arra van lehetőség, mikor generál egy új lapot a makró, akkor a kiinduló lap nézetés és elrendezését is másolja le?
Fejléc, lábléc, sor- és oszlop beállítások, formátum stb.
-
wednesday
őstag
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném megoldani, ha 6-nál több sorra lenne szükségem, akkor az új sorok új oldalra kerüljenek, de a táblázaton kívüli szövegek a legvégére kerüljenek? Nincs valami opció, hogy bizonyos területet csak a végére szúrjon be nyomtatásnál vagy pdf generálnál? Ez nem lábléc lenne, az külön kell.

-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném megoldani, ha 6-nál több sorra lenne szükségem, akkor az új sorok új oldalra kerüljenek, de a táblázaton kívüli szövegek a legvégére kerüljenek? Nincs valami opció, hogy bizonyos területet csak a végére szúrjon be nyomtatásnál vagy pdf generálnál? Ez nem lábléc lenne, az külön kell.
-
wednesday
őstag
Köszi szépen.

Ezzel remélem kezdhetek valamit. Egyelőre szenvedek ezzel a feltételes másolással.
Valami ilyesmi kéne.
Ha megvan a dátum név kombó, akkor a név alatti adatokat addig másolja amíg egy újabb dátum névhez nem ér (az már egy másik csoport). Bár ez az addig másolja sem állja meg a helyét, hiszen egyelőre fix 6 helyem van. Ha 5-nél több van új adatlapra kerülne. Például munka3 és 7-12ig, munka4 13-18 stb. Nem kell olyan sok. ugyanazon név és dátum.Vagy megoldom, hogy addig generálja a sorokat az űrlapon amíg szükséges.
-
wednesday
őstag
válasz
wednesday
üzenetére
Na találtam a neten egy egész használható megoldást. Csak a feladathoz kéne igazítanom. Viszont megnyitva nem látom a makrót.
Én is két adat alapján tudnék keresni. Név meg dátum szerint, és hozzá tartalmazó adatokat kéne átmásolnom a megfelelő helyre. A kikeresés után az átmásolandó adatok nem fixek, hanem addig tartanak, ahol a következő név és dátum kezdődik az én példámba. Ezeket az adatokat kéne meghatározott cellákba másolni, azzal a különbséggel, hogy magát a nevet és dátumot (csop. vezetőt és fizetési módot) is másolni kéne.
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Arra van lehetőség, hogy kijelölés után indítsak egy másolás makrót és csak a kijelölt tartományból másol ki bizonyos meghatározott cellákat egy másik fülön lévő meghatározott cellákba? Az űrlap egyesített cellákat tartalmaz.
Az első fülön, a táblázatba sok adat található, mindig csak bizonyos adatokat kéne átmásolnom egy űrlapra. Az űrlapon található cellák (ahova másolunk) mindig fixek. A változó az első fülön lévő adatok, amik a kijelöléstől függnek.
Például kijelölöm A11:G16 ig a cellákat, de lehetne akár A21:G26, A82:G90 stb. (ez a rész okozza a fejtörést)
A11 kerül a másik fülön lévő urlap2 D15 cellába
C11 kerül az urlap 2 D8:L8 egyesített cellábaC12:G16-ig (ameddig tart a kijelölés) másol urlap 2 "B18:L23" azért az idézőjel mert összevont oszlopok vannak benne, ugyanúgy 5 sornyi adatot kell áthozni (vagy amennyi ki van jelölve).
Régebben segítettetek nekem egy Űrlapból mentés táblázatba makróba. Na most itt meg kéne fordítani a dolgot, vagy nem is megfordítani, hanem egy új űrlapra másolni a táblázatból a kijelölt adatokat.
Mondjuk azt ez egy "módosít űrlap", amivel régebbi adatokat másolunk vissza a táblázatból, hogy a egy két rész módosítása után újra ki lehessen nyomtatni stb.
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy olyan makrót készíteni, ahol egy legördülő menüből kiválasztom a cég nevét és a alatta lévő cellákba meg automatikusan betölti a hozzá tartozó adatokat egy másik fülön lévő táblázatból. Például székhely adószám stb.
Segítségeteket köszönöm!

-
-
wednesday
őstag
Nem is űrlapnak nevezném. Legyen pl: átadó. Jön egy ember egyik nap, elvisz 3-4 dolgot (3-4 sor). Adatlap megvan róla, nyomtatás, majd átemelni a másik fülre a táblába, adatlap törlés. Következő, 2 sora van, következő 6 sora van stb.
A lényeg, hogy minden átadót közben folyamatosan vezetek egy excel táblába. Tehát a sorok száma nem fix, ez változó. Tehát jó dolog az utolsó üres sor megkeresése. Viszont egy névhez és egy dátumhoz több sor tartozhat. Ennek jobb elrendezése volt a kérdés.
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi segítséget!
Lenne még egy kérdésem. Arra van módszer, hogy egy táblázatba átemelt adatokat, amiket beillesztünk rögtön zároljuk is, hogy ne lehessen módosítani vagy törölni? Tehát ott van zár, ahova került adat.
-
wednesday
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszi ez nem rossz megoldás.

A Beviteli listának van olyan tulajdonsága, hogy sortörést tudjon használni? 3-4 soros szövegnek látszódnia kéne. Aztán sok esetben a hosszú szöveg miatt nem elég a kezdő betűk gépelése. Most nézem rengeteg megnevezés hasonlónak kezdődik (több mondatból álló szövegek, ezek az egyesített cellák sortöréssel).
Kulcsszavakra való keresésre van valamilyen lehetőség?
-
wednesday
őstag
Nagyon köszönöm a segítségedet, működik, hálás vagyok.

Ezt fogom használni. Viszont nem jól adtam meg az űrlap kinézetét. A struktúra felépítése pontos, mert le is fut a makró. Az első (2-es) sorra.
A a vmi2, vmi3, vmi4, vmi5 több sorból is állhat. Lehet1, 2 vagy 10 stb sora is. Amibe vagy kerül éppen adat vagy nem, adott feladattól függően.
Már csak azt kéne beállítanom, ahogy, ha az űrlapon 6 sor adat van vagy éppen 3 akkor, azokat pakolja át a mentési táblába. Üres sorokat ne vegye figyelembe.
És lenne még egy kérdésem. Beállítok egy legördülő menüt egy cellára. 50 soros tábla adat is lehet benne vagy több. Van arra valami parancs, hogy a cellába kezdem begépelni a kezdőbetűket és elkezdi szűkíteni a találatokat és ne a legördülő sorból keljen kibogarásznom a megfelelőt? Mert most nem reagál gépelésre pl: egy kezdő betűre.
-
wednesday
őstag
válasz
wednesday
üzenetére
Most makro rögzítése paranccsal próbálkozom amatőr módon.

A másolás lefut, eddig oké. Azt kéne kinéznem, hogy mindig csak azokat a cellákat emelje át, amibe adatok vannak. És a másik táblázatba mindig csak üres sorokba és oszlopokba tegye az adatokat szépen egymás alá, összegyűjtve őket.
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni makro-hoz, mert egyáltalán nem vagyok benne járatos.
Nem tűnik bonyolult feladatnak egy egyszerű másolásról lenne szó. Adott az első fülön egy táblázat. A, C-től H-ig egyesített nagy cella, aztán J, K.
Van még felette ugyancsak egy egyesített nagy cella D-től L-ig.
Ebbe a táblázatba (adatlapra) lehet adatokat felvinni, vagy legördülőből a megfelelő sort. Mikor kész az adatlap szeretném egy másik fülre rámenteni az összes kitöltött adatot, oda már szépen oszlopokba rendezve. Itt lenne mentve az átmásolt adat.
Mikor törlöm az adatlapi táblázatot, hogy új adatokat vehessek fel, miden makró parancsnál be lehetne másolni a másik fülön lévő táblázatba a következő üres cellákba az adatokat. Oda menteném mindig a felvitt adatokat.
Bár az is jó megoldás lenne, ha egy táblázatot töltögetek ki és azt vinné át az exceles adatlapra, amit aztán nyomtatni lehet.
Remélem érthető voltam. Segítséget előre is köszönöm.
-
wednesday
őstag
Köszi.
De ha feltételes formázásba keresem "X"-et szövegkérnt tartalazza, akkor csak adott cellát színezi be, amiben X található. Nekem az lenne jó, ha a teljes sort kiszínezné pl: 6 cellát függetelenül, hogy mi talható benne.
Ez a verzió is tetszik sőt, jobban hangzik, csak valahogy tudom ki bővíteni a feltételes formázást ezzel a plusz feltétellel?
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
A következőben kérném a segítségeteket, mert nem vagyok járatos a makróban.
Egy színező funkció kéne nekem. Legyen egy fealadat A oszloptól I oszlop hosszú, minden rublikába valamilyen adat (név dátum, átadva stb...) A lényeg, hogy a legvégére beletennék egy jelölőnégyzetet adot sorban. Ha azt bepipálom akkor kiszinezné a teljes sort A-tól I oszlop első celláit. És minden sorban lenne ilyen kapcsolóm.
Nem tudom érthetően fogalmaztam. Segítséget előre is köszönöm.

-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Arra van valami egyszerű trükk, makrózás nélkül, ha egy excel táblából a képleteket akarom kimásolni és beilleszteni egy másik táblába, hogy ne az előző táblára hivatkozzon? Tehát az egyenlőség jel előtti szögletes zárójeles hivatkozás ne legyen ott, hanem az aktuális excelből gyűjtse az adatokat?
Előre is köszi.

-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Arra van valami lehetőség, ha képleteket(egy táblázatot) szeretnék új Excel lapra másolni, akkor ne hivatkozással együtt másolja be őket?
Importálok adatokat Excelbe. Elhelyezi őket a füleken, amikből majd keresni kell. Ezek az importált munkafüzetek mindig megegyeznek, így mindig ugyanazokat a képleteket lehet rájuk használni. Ezért lenne elég csupán egy képlet másolás és beillesztés (lap beszúrás az elejére és oda betenni a képleteket) De akármilyen trükköt vettettem be, mindig az előző Excel munkafüzetre hivatkozik és azokkal dolgozik.
Remélem érthetően mondtam.

-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Olyan feladatot kéne megoldanom, hogy van 2 tábla adatokkal (18 ezer sor) Az egyezéseket kéne kiszűrnöm. Mindegyik tartalmaz azonosító számokat, ami alapján mehetne a párosítás. Simán sorba rendezni nem tudom, (és arra egy HA függvény, pl: A1=C1; "egyezés") mert, mivel vannak eltérések, nem mindig az a szám következik értékben egy növekvő sorrendnél.
Nem vagyok egy nagy Excel guru, azért kérdem.

Válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG LCD és LED TV-k
- Forrmell.enn
- Formula-1
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- PlayStation 5
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

100").Copy wsOut.Range("A1")