Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Google Drive csatolása szerveren / Nextcloud integráció
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Ketogén étrend
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- talmida: My Art II.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Szia Geri Bátyó!
Azt mondod, hogy az élezést és fenést is tanulni kell. Jó lenne, ha erről is írnál.
Én pl azt gondoltam, hogy a 3 lépcsős élezőnél a lépcsők különböző méretű késekhez valók.
-
A mindenféle hozzáértők is mondják, hogy bár a vadkovász az igazi, de az élesztős előtésztával készült, hosszan kelesztette kenyérrel sincs gond. A bolti kovászos is előtésztával készül (mert a magyar élelmiszerkönyv szerint ez megengedett), de azért nem jó még sem, mert kelesztőgépbe teszik és nincs ideje dolgozni a gombáknak.
-
niof
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Hát igen. Kell olyat keresni, ami valódi kovásszal készült. Az ilyen gyorsan készült "szemét", az nem kenyér. Pár éve kísérleteztünk vele otthon (a covid alatt), hogy magunk sütöttük a kenyeret. Olyat gyakorlatilag elsőre tudtunk készíteni, mint a nem kovászos bolti. De morzsálódott, szétesett. Aztán ahogy jobban belemélyedtünk, rájöttünk, hogy nem elég, ha az élesztő gyorsan felfújja a tésztát. (Igen, mi élesztővel csináltuk, mert a vadkovászt nevelni és életben tartani egy másik sport, arra még a covid alatt sem volt kapacitás.) Szóval, akkor lett jó/jobb, ha reggel megcsináltam az előtésztát, az pihent 10-12 órát, majd azt hozzáadva meggyúrtam a kenyeret, és az állt olyan 18-24 órát, mielőtt ment a sütőbe. Ennyi idő alatt a gombák lebontják és átalakítják azt amit kell a tésztában, és sütés után ekkor lesz egy jó levegős, rugalmas kenyér az eredmény.
Egyébként, vannak olyan vélemények, hogy a különböző, lisztben található anyagokra való (túl)érzékenység is jórészt ennek köszönhető, mert a "gyorskenyérben" nincs ideje a gombáknak dolgozni. Aki teheti, keressen egy olyan pékséget, ahol valódi kovásszal dolgoznak, ég és föld a különbség a többi kenyérhez képest. -
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Van olyan kenyér, amit semmivel sem tudsz morzsamentesen vágni.
Ne túlozzunk kérem szépen. Az nem kenyér. Kenyér jellegű pékipari termék. A java részük csak a megvásárlásuk pillanatáig alkalmas étkezésre.
-
Még egy-két gondolat a kenyérvágáshoz.
Lehet róla vitázni, de vérre menően fölösleges. Ahogy írtam is, szubjektív, hogy ki, milyen késeket szeret használni. Én sem szeretem a kenyérvágót és tökéletesen tudok sima élűvel is kenyeret vágni, de ez én vagyok.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez nem csak a késen, hanem a kenyéren is múlik. Van olyan kenyér, amit semmivel sem tudsz morzsamentesen vágni. -
Valójában a jó fenőacélokkal is tudsz fenni, mert jóval keményebb az anyaguk, mint a késeké. Az enyém ilyen, úgyhogy ez eléggé biztos.
Korábbiakra: Én sem ilyen húzkodós élezőt használok, de a családban akad néhány (konkrétan olyan is, ami az alsó képen van). Azokat sem lehet eszetlenül használni és azzal is tönkre lehet tenni egy kést, de kis gyakorlással és helyes késtartással egész jó eredményt lehet elérni.
Én élezéshez, illetve időnként fenéshez egy állványos, cserélhető kövest használok. Nem olyan jó, mint a Worksharp, amit linkeltél, de a kövek nagyon rendben vannak. Mivel van hozzá 120-as kő is, azzal neki lehet állni egy új élszalag kialakításának is (csináltam párat).
-
niof
veterán
válasz
RandomName
üzenetére
Mint fentebb írtam, az acéllal való fenés igazából nem fenés. Általában, ha a húsfeldolgozásnál maradunk, azokat a késeket nagyon vékony profilra, éles szögűre fenik, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ennek az a hátránya, hogy a nagyon elvékonyított rész használat közben kihajlik. Így a kés életlennek tűnik, de valójában a legnagyobb részben csak ez a helyzet. Erre jó a barázdált acél, ezt a folyamatot lehet "visszafordítani" vele, csak kis mértékben koptat (élez, fen), inkább ezt a kihajlást szünteti meg. Ezek a késacélok ezzel szemben toleránsak egy ideig. De ha csontba húzzák bele, vagy túl sokszor fenik az acélon, az éle idővel tönkremegy. Itt mikroszkopikus dolgokról beszélünk. Közben a vékony vágóél is kopik. Más téma a hasonló, de kerámia fenőrudak, mert hogy ilyen is van. A kerámia keményebb, mint a kések anyaga, így az valóban végez anyageltávolítást is, nem csak a kihajlásokat szünteti meg.
Amúgy ezeket nem véletlenül a húsipar használja. Otthoni felhasználásra ezeknek nem sok értelme van, kivéve, ha ilyen célú késeket vásárolsz a konyhádba. De időnként azokat is meg kell normálisan élezni, el kell vinni köszörűshöz, vagy ha van hozzáértésed és eszközeid, megoldhatod magadnak is. -
RandomName
senior tag
Elnézést kérek, lenne annyi ellenvéleményem, hogy ez már annyira nem a késélezésről szól, hanem valamennyire inkább sznobéria. Emberek milliói dolgoznak késsel naponta, és fenik acéllal, másik késsel, stb munka közben, ha élezni kell van egy forgó vizes köves valami vagy valami más megoldás, és termelnek. fel tudják kaszabolni a marhát alkatrészekre, vágják a zöldséget, csőszigetelést, stb..... A kés egy szerszám. A szerszám kopik, időnként kell venni másikat. Hasonló túlmisztifikálás miatt hagytam ott a zseblámpa topic-ot, meg a PS5 topicot is. De amúgy jó olvasni ezt, hogy van ilyen hozzáállás is, és van aki így működik....
-
niof
veterán
Hát, tizenéves korom óta élezem saját magam a késeimet, és már közelebb vagyok az 50-hez, mint a 45-höz. Próbáltam pár dolgot, elhiheted. Azok a gyorsélezők szinte semmire nem jók. Persze, van belőlük minőségibb, de általában a karbid pengék, amik durván lehántolják a felső részt, többet ártanak, mint használnak. Arra jó, ha nincs más megoldás, pl. ha túrázni akarsz vinni egy egyszerű élezőt, ha kell, legyen mihez nyúlni.
Hidd el, én is átestem ezen, hogy bebizonyítottam egy haveromnak, hogy a beton villanyoszlopon meg tudom élezni a kést. Meg tudtam? Igen. És ettől az jó? Nem.
Erre találták ki a fix szögű élezőrendszereket, amivel mindenki, pillanatok alatt meg tudja élezni a késeit. Spyderco, Lansky, hogy csak a két legegyszerűbb/legolcsóbb megoldást említsem. És akkor még ott vannak a Worksharp manuális és elektromos megoldásaik.
Ezeket egyszer elég megvenni, és kvázi egy életre van éleződ. Egyedül azt nem lehet velük megoldani (kivéve az elektromos, szíjas Worksharp-al), ha az élszalag élszöge alá fentél, és az élszalag mellett "kihasasodik" a penge. Azt mindenképp célszerűbb komolyabb eszközzel (pl. köszörű) eltávolítani, hogy ismét lehessen élszalagot húzni rá. De persze, ha Skandináv élezésű késeid vannak, akkor nagyobb a gond, azt gyakorlatilag csak kézből lehet normálisan, és nagyobb gyakorlatot is igényel. És még vannak a fent említett Japán, féloldalas élezésű konyhakések, aminél gyakorlatilag csak rendes, nagy méretű vizeskövek, vagy gyémántporos verzióik használhatók hatékonyan. -
niof
veterán
Én pl. átalakítottam magamnak egy kenyérszelő kést. Klasszikus fűrészes foga volt, de az inkább tépte a kenyeret. Próbáltam mindenhogy, nem volt jó. Aztán gondoltam egyet, és szépen leköszörültem a fogak hegyét. Csináltam róla egy skiccet.
A felső volt az eredeti fogazás, az alsót csináltam belőle, végig élszalaggal. Ég és föld.
Meg még menet közben történt egy kisebb módosítás is, még mindig nagyon morzsált, de rájöttem, hogy azért, mert az élnél vastag a penge. Ez géppel el lett vékonyítva, most kb. tökéletes, alig van valami kis szemete. -
niof
veterán
Bizonyos gyakorlati szint felett már az ember kezében benne van az élszög, amit tartani kell. Eleinte én is vettem fix élszögű élezőrendszert, de amennyire macerás, inkább megtanultam kézből élezni. Mostanra majdnem olyan élszalagot csinálok, mintha a fixbe tettem volna a kést. De egyébként sokkal fontosabb, hogy tudd, hogy milyen acélból van a kés, de főleg, hogy mire szeretnéd használni, és ahhoz igazítani az élszöget. Csapkodós késekhez (bushcraft), mehet a 20+ fokos oldalankénti szög, általános EDC-hez max.20. Konyhakésekhez, a 17 körüli, a nagyon finom munkákhoz meg a 15. De itt már figyelembe kell venni, hogy ilyen kis élszögű élszalagú kés pikk-pakk elveszti az élét.
Amúgy én sem a cikkben szereplő "gyorsélezőket", sem a fenőacélt ki nem állhatom. Az előzővel az van, amit te is írtál, inkább árt. Az acél meg igazából nem fen, hanem a kihajlott élszalagot egyengeted vele vissza. Esetleg a kerámia fenőrudak, de az megint más tészta.
Én jobban szeretem úgy gyorsan helyrerakni a késeim élét, hogy vettem többféle finomságú, kb. 6*20cm-es gyémántporos lapokat. Ehhez gyártottam egy fogantyút, bele 4 kis neodímium mágnest, így a lapokat 1 mozdulat cserélni. Az 1000-es lapot feltéve, pár húzás oldalanként a munka kezdete előtt, és borotvál. -
niof
veterán
Ha ilyen szutykokkal élezed a késeidet, nem lehetnek sem élesek, sem az élük valami jó állapotban.
-
VS461
tag
Nem értem, hogyan lehet erről (is) ilyen kizárólagosan gondolkodni. Mi értelme, mi értelme… mert a kenyérvágás, az kenyérvágás. Ha könnyebb egy recés pengéjű cuccal, akkor az emberek azzal fogják vágni. Ha egy 50 centis ollóval még könnyebb lenne, akkor azt használnák. Senki nem szívatja magát direkt a kenyérvágóval, holott jobb munkát végezne a santokuval, ha megtanulná - mert nem tölti ezzel az időt, hanem levág 1-2-10 szeletet, end of story. A legtöbb ember a teszkóban a pénztárhoz parkolna, ha tehetné, mert úgy könnyebb lenne.
A topikhoz: Mol-promós SIGG késeket használunk, meg nem mondanám, hogy a keskeny pengéjű, a séf vagy a santoku van többször használva (ugyanolyan hosszúak). Én mindhármat szoktam ugyanarra a feladatokra használni. A fogásukra figyelni kell, mert egy darabból vannak kovácsolva (gondolom) markolatostól, de nem probléma. Ezen kívül egy 15 éves, teszkós kenyérvágó kést használunk, és nem morzsál.
-
sdir
csendes tag
azt már vagy harmincöt éve megtanultam, hogy a többi evőeszközzel összezagyválva csak a kenőkéseket, magyarul a gyárilag szándékosan életlen, tompa késeket teszem el. a klopfoló meg egyébként is másik fiókban van. a megbecsültebb kések alkalmanként visszakerülnek a tokjukba. viszont kerámia késeim nekem is voltak. és nem ejtettem rájuk semmit. saaaaaajnoss mégis "összetörtek". én törtem össze őket. direkt. igen. szándékosan. készakarattal. ugyanis amikor felfigyeltem arra, hogy mekkora darabok hiányzanak az éléből, akkor úgy döntöttem, hogy ezek közül még egyetlen daranak is a szervezetbe kerülése a kajával együtt túl sok. és mindegyiket, ami csak volt, kellő munkáskézvédelmi óvatossággal (sok reklámújságba vastagon becsomagolva) kivégeztem, aztán kidobtam
-
edward2
addikt
Jó nem tudok normálisan kést élezni a fenőköveim csak viccből vannak és a séfkéseim se vágnak tökéletesen.
Mindegy nem akarok meggyőzni senkit. Szerintem oka van annak, hogy van fűrész a világban és a kenyérvágó kés olyan amilyen.Azért szívesen megnézném az effektív kenyér/kalács/croissant felvágását sima élű késsel.
Fenni meg kenyérvágót még életben nem fentem mert 30 éves kés is jól vágja a kenyeret feltéve ha csak arra használtad.
-
miqlas
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Amúgy a 20 cm-es, fûrészes élû kést nem csak kenyérszelésre használom, hanem torta készítésnél a piskóta tortalapokra vágásához is. Na az ott már tényleg morzsál, de a piskóta már csak ilyen ...
-
Mit össze gondolkodtam, hogy mi a problémád!
Rohadtul nem tűnt fel.„Csak egy Sith hisz az abszolút igazságokban”
Nem véletlenül írtam, hogy a kés nagyon szubjektív dolog. Függetlenül attól. hogy koxxal értek egyet, nem tudom (és nem is akarom) elítélni, aki kenyérkést használ. A lényeg inkább az, hogy abból is van jó is és vacak is.
-
miqlas
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Azt is tedd hozzá, hogy a normális - kovásszal készült - kenyér nem morzsálódik. Amúgy a kenyérszeletetõ kést nem számoltam bele a készletbe. Az egy bõ harminc éves készlet utolsó darabja, de még mindig ugyanúgy teszi a dolgát, mint az elsõ használatbavételkor ...
koxx: „Csak egy Sith hisz az abszolút igazságokban”
-
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Szóval nem lehetetlen, de azért ez eléggé speciális.
Igazából egy ilyen egyensúlyban lévő kés rohadtul jó tud lenni. Nem véletlenül használ ilyen kést egy rakás séf. Mondjuk, amíg meg nem vettem, fogalmam nem volt hogy ez ilyen és csak utána kezdtem ránézni, meg utánaolvasni.
-
Én jellemzően 0.5 KG-os, de max. 0.75 KG-os kenyeret veszek, szóval a 16-os kés már alkalmas és én sem érzem szükségét a fűrésznek. Viszont találkoztam már jó kenyérvágóval, ami nem morzsált ezerrel. Ott inkább az a kérdés, hogyan fened meg, ha szükséges? És máris visszajutottunk oda, hogy mi értelme?
-
A húzkodós bigyó is tud tisztességes lenni. Nekem nincs, de a családban van a második eszköz. Nem akarok reklámozni, de az Wüsthof. Nyilván egy ilyen eszköz nem a csúcsok csúcsa, de alapvetően rendben van. Persze ezt is lehet rosszul használni.
Én élezéshez egy állványos, cserélhető köves cuccot vettem. Nyilván a finomabb kövekkel fenni is lehet vele, de ilyen célból ritkán használom. Fenéshez nekem is acél van. Még az előtt vettem, hogy meglett volna az első kovácsolt késem (Ami a Tojiro volt) és egyáltalán gondolkodtam volna komolyabb márkákon, de az egy Wüsthof lett. Már van vagy 15 éves és még működik. Nyilván kicsit megkopott már, de más baja nincs, szóval azt jó szívvel tudom ajánlani.
-
Diabolis
aktív tag
A húzogatós bigyó csak azért volt a fiókban, hogy párom is tudjon kést fenni ha nem vagyok otthon, de nagyon kicseszte az élét. Amikor költözött, azt is vitettem vele. Maradok az acélnál. Egy nagyobb konyhai művelet után néha fél órát is rászántam egy-egy késre (tudván, hogy ugyanannyi idő alatt cseszi szét újra).
Két acélt használok, az egyiket vizesen, a másikat szárazon. Biztosan placebo, de nekem bejött. Lassan mind a kettő cserés, az utóbbi évek költözései miatt már darabok hiányoznak belőlük. Adhatnátok tippeket, hogy mit érdemes venni, megköszönném.
Nagyon-nagyon csúnya eset volt amikor kaszakővel fentem elő egy kést.... Nem tudom mi volt vele vágva, padláshagyaték volt, de rendesen elgondolkodtam, hogy gyárilag recés vagy sima éle volt, annyira darabos volt az éle. Szerintem konyhából került a műhelybe amolyan mindenesnek. Pár napig elvoltam vele.
Érdekelne, hogy ki milyen irányból feni az éleket? Láttam már acéllal is mind a két fajtát (oké, bolti gyorstalpalós hentes nem alap), de ki mit használ akár kővel akár acéllal? -
-
movax
őstag
Finomköves köszörűvel szoktam az éleket kialakítani, majd kétoldalú, 1000/6000-es téglalap alakú kővel (kék-fehér), nedvesen élezem, végül bőr nadrágszíjon finomítom. A legfontosabb a penge tartása, be kell gyakorolni a megfelelő kéztartást élezés közben. Kb. tíznaponta élezem a leghasználtabb konyhai késeket. Ja, és hasznos a falra rögzített mágneses késtartó, különben a fiókban zötykölődve szétcseszik egymást a késélek.
A recés kenyérvágó kés létezését én sem értem.
-
edward2
addikt
Foglalkozom a késeimmel bár nincs semmi extra köztük.
Ennek ellenére egy kenyérvágó kés nélkül nem tudom elképzelni az életem. Teljesen más kategória. Fűrészelni kell vele és akkor kiválóan működik. (tudom a legtöbb ember nem tudja hogy kell megfelelően fűrészelni)
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
PS:
Az a kés kegysúlyozás nem a kenyér, répa ... szeletelés szempontjából fontos. Túlmutat a konyhai felhasználás szintjén.
-
RandomName
senior tag
Van kettő darab egyforma klasszikus műanyag nyeles, hosszanti bordázott fenőacélom. Az egyik kb 20 éve megvolt a családban, örököltem. A másik meg melóhelyről pottyant le, ahol egy alkalommal amikor rövid beszélgetés után belenéztem egy "diplomatatáskába", és azt mondtam, egy ez egy elég menő, de klasszikus késkészlet, vigyázzunk rá, amikor helyet csinálunk a munkához, akkor a tulaj azt mondta, hogy ki fogja dobni, mert csak a helyet foglalja, és nehéz. Nekem mindegyik fater szakácskéseihez hasonló súlyú volt, bár nagyon más nyéllel... Akkor jeleztem, hogy ha tényleg ki akarja dobni, akkor jelezze milyen irányban, mert lenne ennek azért utóélete. És azóta azokat a késeket használom, kb 4 éve, de a két fenőacél elég mindenre. Nálam annyi a titok, hogy előtte-utánna fenem a kést amit használok. Egyik fenőacél a mosogató környékén van, a másik a kések mellett... Bár amikor fater tanított kést fenni azért sok ideig életletlenebb lett a kés, mint a kezdőállapot, de utána már volt olyan, hogy kolléga melóskését egy talán szénacél csövön fentem meg úgy, hogy utána saját súlyától vágta a papírt....
Nem vagyok nagy fenős, vagy késes, csak a műszaki hozzáállásom miatt szeretem az éles fúróhegyet, kihegyezett ceruzát, stb, hogy ne az eszköz hátráltasson a tevékenységben amit csinálni szeretnék..... -
válasz
Hieronymus
üzenetére
"de legalább élezni sem lehet házilag ezeket."
Szerintem kerámia kést nem csak házilag nem lehet élezni, hanem sehogyan sem."A legfontosabb a kés fogása."
"A második legfontosabb szempont. Hogyan van kialakítva a kés."Ezekre visszatérek, de "Fentről második kés, kevéssé jó aprításra és szeletelésre." nem tudom, hogy itt melyikre gondolsz.
Azt írtam, hogy a kés mindig szubjektív, tehát a fogás és a kialakítás sem egyértelmű. Ami egyértelmű, az az egyensúly, ami ritkán van jelen bármilyen késnél.
Ez a 20-as, de semelyik másik késem nem tudja ezt.
Minél jobb az egyensúly, annál könnyebben lehet bánni egy adott késsel, de még ez is sok dologtól függ. -
Bushcraftnál az élszög azért nem mérvadó, mert ott jellemzően konvex élezést használnak és nem élszalagot. Az Almazan konvex volt eredetileg, de nem tetszett és egy 22 fokos élszalagot csináltam rá, ami kisebb, mint ami a konvexből kijönne.
A steak kés eredetileg 24-25 fokos volt (azokat már átéleztem 20-ra), a 14-es 20 fokos, a 16-os szeletelő szintén. A 20-as-ra írnak mindenfélét, még 14.5 fokot is, de azt még nem éleztem.
A Tojiro santoku az 17.5 fokos valóban, de az japán és nem európai. -
20 fokos élszög az már a bushcraft kések belépője inkább, amennyire én tudom a WH 17,5 fokra húzza a késeit. Konyhai késeknél 18 fok a legideálisabb érték, kivéve az egyoldali élezésű japán késeket mert ott inkább 15 fok. Ezek a görgős húzkodós "élezők" max bohóckodásra jók, inkább csak tönkreteszik és roncsolják az acélt.
-
laed
senior tag
Jó hosszú és elemző írás!
Igazán annyi komment a témához, hogy mi kenyérhez elektromosat használunk régóta.... -
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Én használok kerámia késeket. Azok sem örök életűek, de legalább élezni sem lehet házilag ezeket.
A legnagyobb bajuk a vastagság. Ebből a szempontból a hagyományos kovácsolt késekkel azonos a problémájuk.Mielőtt kést vásárol valaki a következőket érdemes ellenőriznie.
A legfontosabb a kés fogása. Ha ez nem jó, akkor a kés lehet akármilyen jó, nem szabad megvenni. Nagyon sok dizájner kés van forgalomban. A kézre álló markolat elég ritka. Nem szabad a kéznek előre vagy hátra csúsznia. Nem szabad a késnek fordulnia a tenyérben.
A boltban száraz kézzel próbálod ki. Az életben lehet nedves és vagy zsíros is a kéz. Sokkal nehezebb a fogás.A második legfontosabb szempont. Hogyan van kialakítva a kés.
Fentről második kés, kevéssé jó aprításra és szeletelésre. A penge nem képes felfeküdni a vágódeszkára.A kisebb késeket gyakran készítik rozsdamentes lemezből. Keményítés nélkül. Érdemes kerülni őket.
A recés élű kések, szeletési nevén fűrész, nem sok helye van a konyhában. Ha mégis az szükséges az legyen valódi fűrész.
Szó volt a krumpli hámozóról.
A mai változatok már forgópengések. Hamarabb mennek tönkre, viszont vékonyabban képesek hámozni. Ezeknek van recés penge változata is. A burgonyán kívül érdemesebb a recéset választani. Megnöveli a felületet. Több íz képes kioldódni a zöldségből.
Létezik egy harmadik forma.
Ezt kizárólag a világos - lilás spárgához használják.
A jó kés megkímél a hagyma megsirattatásától, miközben szeleteli a hagymát.
Ha mégis könnyek között kell szeletelni a hagymát, akkor vagy a kész vagy a szeletelőt kell cserélni.
-
-
A hosszú santoku és a hosszú filéző mit takar? Azért kérdezem, mert az én 17-es santokum is a hosszabbak közé tartozik, de az sokszor bizonyult kevésnek.
Kenyeret én is azzal vágok, ami éppen a kezembe akad, de több helyen is olvastam, hogy a kenyér erősen kiveszi a kés élét és ezért kell a recés. Szóval aki nem foglalkozik a késeivel, annak teljesen jó egy kenyérkés.
-
miqlas
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Hát ja, a hegye letört és a hegynél az él egy része lepattogzott.
-
-
Én a séfkést nem kifejezetten kedvelem, nálam a hosszú santoku plusz hosszú filézőkés kombó van a háztartásban, azzal kábé mindent meg tudok oldani.
Egyébként a kenyérvágó, recés borzalmat feltehetően a néplélek hívta életre, mert sehol nem volt egy rendes méretű és elű kés, amivel kenyeret lehet szelni. Én sima élű késsel vágom és általában mindenki a csodájára jár, hogy nem centis vastagságú szeletek jönnek ki a kezem alól.
-
miqlas
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ez is egy szuper írá lett!

Én három kést használok a mindennapokban. Egy séfkést, egy zöldségszeletelõt és egy 20 cm-es szeletelõkést. Egyszer tettem egy rövid és drága kitérõt a kerámiakések világába, aminek az asszony vetett véget azzal, hogy egy húskloffolót rakott a késre a fiókba.
-
Hétköznapokban én is acélt használok, de nem szabad elfelejteni, hogy azt is meg kell tanulni és érezni kell a kés élét, különben csak rontasz a helyzeten.
Szerintem átlag ember átlag háztartásába, átlag késhez ezek a húzkodósok jobbak (feltéve, hogy használja), mert biztosabb lesz a végeredmény. -
sonar
addikt
Én az acélt szeretem használni fenésre. Azokkal a húzogatósokkal sose sikerült a várt eredményt elérni.
Azon túl van még egy lansky kő készletem. Amivel lehet villogni. Így visszagondolva nem biztos, hogy a ~20k-t megérte. De szép éleket lehet vele csinálni. -
-
bambano
titán
Az a damasztolt az damaszkolt akar lenni, nem?
A damaszt egy szövet szövési technika, a damaszk pedig egy fémmegmunkálás. -
Na, drága feleim, ez megint egy izgalmas és jó vitatéma lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Házimozi belépő szinten
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Macska topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Apple iPad mini 7 2024 128GB MXN63 SpaceGray
- Samsung 850 EVO 256GB SSD eladó
- Samsung SyncMaster EX2220 Monitor kisfogyasztású Full HD LED monitor
- Bivaly erős 10 magos Dell Latitude 5430 (12.gen Core I7 32Gb DDR4 512Gb SSD) laptopom eladó!
- Apple Watch Ultra 2 Natur Titanium, Alpine Loop szíj, még 9 hó gari Emag vásárlás
- Új MSI MAG PANO M100R PZ Black pc ház, számítógép ház
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Samsung 850 EVO 256GB SSD eladó
- HP 255 G8 - 15.6" FullHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR - ÚJ AKKU
- DDR4 Szerver RAM felvásárlás - napi árak, elsősorban nagy mennyiségben
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Azt mondod, hogy az élezést és fenést is tanulni kell. Jó lenne, ha erről is írnál.
Én pl azt gondoltam, hogy a 3 lépcsős élezőnél a lépcsők különböző méretű késekhez valók.
Rohadtul nem tűnt fel.
kenyérszeletelõ
Ez a 20-as, de semelyik másik késem nem tudja ezt.