- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kasya
nagyúr
Hogy tudnék fuggoleges oszlopot tukrozni? Tehat, hogy a sorrend megmaradjon, csak pont forditva?
-
Pakliman
tag
válasz
Peddy789 #38297 üzenetére
Üdv!
Valami ilyesmi módon IS lehet:
Public Sub Kitölt()
Dim sor1 As Long
Dim sor2 As Long
Dim sor3 As Long
Dim sFile As String
Dim FF As Long
Dim temp
Set ws1 = ThisWorkbook.Worksheets(1)
Set ws2 = ThisWorkbook.Worksheets(2)
Set ws3 = ThisWorkbook.Worksheets(3)
sFile = "c:\A szövegfálj.txt"
FF = FreeFile
Open sFile For Input Access Read Shared As #FF
Do While Not EOF(FF)
Line Input #FF, temp
Select Case Left(temp, 3)
Case "MB1": sor1 = sor1 + 1: ws1.Cells(sor1, 1) = temp
Case "MB2": sor2 = sor2 + 1: ws2.Cells(sor2, 1) = temp
Case "MB3": sor3 = sor3 + 1: ws3.Cells(sor3, 1) = temp
End Select
Loop
Close #FF
End SubTermészetesen ez egy elnagyolt kód, lehet még rajta finomítani bőven
-
lappy
őstag
válasz
Kristof_94 #38296 üzenetére
Szia!
Vagy ezt a fgv tudod használni PROPER- Tnév (csak ilyenkor kell még egy kis művelet mellé- azaz segédoszlop és áthelyezés)
vagy macroval tudod ezt megoldaniSub Uppercase()
' Loop to cycle through each cell in the specified range.
For Each x In Range("A1:A5")
' Change the text in the range to uppercase letters.
x.Value = UCase(x.value)
Next
End Sub
itt viszont nem kell tab -
Peddy789
őstag
Tiszteletem!
legujabb excelben:
importalok egy 160ezer soros txt-t.
Minden sor elso cellaja egy MB1 MB3 vagy MB4 uzenettel kezdodik
Ezt a kesobbi feldolgozas miatt szetakarom osztani mondjuk 3 kulon munkalapra, hogy az egyik munkalapon csak az MB1es sorok a masikon csak MB2-vel kezdodo stb sorok maradjnak.Szurovel megtudtam oldani hogy kijelolom a szurt sorokat es nyomok egy deletet, azomban igy rengeteg ures sor marad, ami utana elrontja a fugvenyeket amik az adot adat alatti cellat keresik, de igy csak ures cellakat talalnak.
Hogyan lehet ezt gyorsan elintezni? Hogy szetosszam az adatot 3 munkalapra, es ne maradjanak ures sorok az adatok kozott?
Probaltam a find&select goto special, select all blank-el hogy aztan ha kivannak jelolve az osszes sort torlom, de ez sajnos nem mukodik, az excel egyszeruen befagy a tulsok sor miatt, fura.
Nagyon koszonom a valaszokat elore is!
-
Kristof_94
nagyúr
Sziasztok!
Excelben létezik olyan beállítás ami automatikusan kijavítja egy név esetében az első 1-1 betűt nagyra? Tehát pl. beírom, hogy kiss istván és amikor a tabot nyomva továbblépek a K és I nagyra vált. Előre is köszi!
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38294 üzenetére
1. Tedd a personalba a színösszegzőt (Téma összefoglaló), akkor minden fájlodban működni fog. A függvények között a Felhasználói kategóriában találod meg.
2. A színezéseket "gyalog" viszed be, vagy feltételes formázással? Fferi már írt erről, itt.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38292 üzenetére
koszi, lesz erom mindjart megnezem.
ha a 38283-hsz-re gondolsz (ott irtam hogy uj excelben mukodik) akkor az a cella szinenkenti szummazasra vonatkozott. bocs, ha nem voltam1ertelmu .ott all fen az a problemam, hogy ha letrehozok egy uj excelt abba belerakom azt a modult akkor tok jol tudom szummazni szin szerint. viszont ha a jelenlegi file-be rakom bele akkor vannak gondjaim.
ma pl. tok jol mukodott, egeszen addig mig az excel-t nem mentettem el, nah akkor a vegeredmenyek eltuntek es ?name error-ra futott ki..
( a file makrobaratkent van elmentve, nincs mas makro ami bezavarni viszon valo igaz, eleg nagy sok keplettel lappal) viszont nem ertem hogy mikor eloszor beleraktam a modul-t, akkor a fv mukodott, majd mentesre kidoba a ?name-t... -
amex02
csendes újonc
Sziasztok,
segitseget, tanacsot kernek profi szakertoktol.Miert lehetseges az, hogy az excel Neha enged szamokat beirni a mezokbe, Neha meg nem.
Termek listat szeretnek kesziteni arakkal, jo ideig normalissan mukodik, aztan egyszer csak elkezd rosszalkodni, es onnantol nem enged szamot a mezokbe irni.
Pontosabban beirni engedi, de amint barmilyen gombbal atlepek akarmelyik masik mezobe, azonnal mentes nelkul kilep a programbol vagy vegleg, vagy csak egy pillanatra es utana ujbol magatol megnyilik.
Kerek mindenkit, aki erti mi lehet a gond, irja meg.
Koszonom. -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38291 üzenetére
WBE.Sheets(1).Range("A1").CurrentRegion.Copy Range("A1")
Szintén Sheets(2)-re és sheets(3)-ra.
Azt írtad, új füzetben működik. Mi lenne, ha az újba átmásolnád a régi fájl 3 lapjának az adatait?
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38283 üzenetére
Lehet, hogy az egyes lapokon a táblázatokban üres sorok vannak. A Range("A1").CurrentRegion utasítás azt a műveletet adja, amit az A1 cellán a Ctrl+jobb nyíl, majd Ctrl+le nyíl eredményez.
Vegyük, hogy az adataid az A1:F20, majd az A22:F50 területeken vannak. A kurrens régió segítségével csakis a felső táblázat lesz kijelölve, mivel a 21. sor üres az A:F oszlopokban.
Ha új fájlban jól működik, de a meglévőben nem, akkor a meglévőben kell keresned a hibát.
-
Delila_1
veterán
válasz
HoTaZo #38284 üzenetére
A "szamárvezetőt" olyan helyen add meg, ami nem látszik a képernyőn a felhasználás közben. Lehet akár egy másik lapon is.
Kijelölöd a területet, rákattintasz a fényképezőgép ikonra. A kapott szálkereszttel rajzold meg a lapod bal felső sarkába a téglalapot. Megjelenik benne a szamárvezetőd képe. A szerkesztőléc bal oldalán látod a "Kép 1" , vagy hasonló nevet, ezt írhatod át, leenterezed.
A laphoz rendelt modulban írd át a "Kép 1" nevet az általad megadott névre.
A laphoz rendelés módját megtalálod a Téma összefoglalóban.
-
pentium4
senior tag
Sziasztok,
Adott egy lista, mondjuk A-F oszlopig, ezeken van szűrőfeltétel a legfelső sorban.
Következő a probléma, G-H-I oszlopba be akarok írni infókat a felső sorokba, pl 3-15 közé, viszont ha a szűrést használom és eltűnnek a nem szűrt sorok ugye akkor ahova írtam G-I oszlopokba eltűnnek.
Ez jelenleg úgy oldottam meg hogy egy kép van betéve, viszont ezzel az a baj hogy nagyon macerás a változtatása.
Ki milyen ötletet tud erre nekem mondani?
KösziP4
-
HoTaZo
addikt
válasz
Delila_1 #38270 üzenetére
Azt értem, hogy mit kéne csinálnia.
Azt viszont nem, hogy miért nem csinálja. Biztos nálam a hiba, de mivel nem látom át, így nem tudom, hogy hol rontom el.
1.: Betettem a színeket bal fentre (kapott a táblázat fentre még egy sort, hogy ki is nézzen valahogy, tehát a panelrögzítés D5-nél van)
2.: Kijelöltem A1-C4, Kamera ikon klikk.
Kijelöltem egy területet a szerkesztő léc alatt kb akkora, mint a kijelölt terület, megjelenik a "kép". Baloldalt, Név mezőben megadtam "Doboz" nevet.
3.: Elmentettem xlsm kiterjesztéssel.
De most már annyit birkózok itt, hogy azt se tudom, hogyan rendeltem egyszer a makrót a laphoz (már, ha azt csináltam). Most hiába klikkelek a Makrók ikonra->Makrók megjelenítése vagy bármire ott vagy a képen jobb klikk Makró hozzárendelésre. Adnék egy nevet a makrónak (mondjuk: doboz-makró), hiába OK, de semmi, azt se tudom hova kerül, mit szerkesszek, hova másoljam be az általad írt makrót?
Itt valami nem ok számomra.
Help... -
dellfanboy
őstag
-
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #38280 üzenetére
nah megneztem #1-rol minden sor atjott
#3- duplikaltan jott at az osszes sor
#2 hianyzikmi okozhatja ezt a hibat? foleg ugy hogy az elso sheet adatai pontosan atjonnek
-
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #38278 üzenetére
bocs, most nezem 30k sor helyett a makro csak 20k-t hozott at
atirtam a makrot mert nekem az adatsheet-ek pontos nevei: #1,#2,#3 erre irtam at WBE.Sheets("#1") de akkor ezek szerint rosszul? -
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38275 üzenetére
ez vmi kibebasz*t jo lett, koszi szepen
2 finomhangolasi kerdesem lenne: a vegen mikor feldobja hogy adjam meg a nevet: hogy irjam at hogy ne blank legyen a cella hanem pl. riport v1?
ill. amikor a vegen a helyet kell kivalasztanom lehet vmi halozati beallitas miatt de csak a local C:re tudom menteni halozatra nem. itt be lehet vmit allitani hogy alapbol. mondjuk a X:\riportok mappa ugorjon fel?meg egyszer halas koszonet
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1 #38276 üzenetére
Szia!
Csak egy nagyon apró megjegyzés. Amennyiben az adott cella színe feltételes formázás következtében áll elő, akkor sajnos ez a módszer nem ad helyes eredményt.
A CV.DisplayFormat.Interior tulajdonság mutatja a cella tényleges színét. Ez igaz mind a mintára, mind az összegzendő cellákra.Üdv.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38272 üzenetére
Szín szerinti összegzés
Function SzinOsszeg(Mintacella As Range, Tartomany As Range)
'Összegzi a Tartomany-ban lévő, mintaként jelölt háttérszínű cellák értékét
Dim osszeg, CV As Range
Application.Volatile
osszeg = 0
For Each CV In Tartomany
If CV.Interior.ColorIndex = Mintacella.Interior.ColorIndex Then
osszeg = osszeg + CV.Value
End If
Next CV
SzinOsszeg = osszeg
End Function -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38274 üzenetére
A másolandó fájlban modulba másold a makrót, majd adj rá mentést másként, makróbarátként.
Sub Masolasok()
Dim WBE As Workbook, WSM As Worksheet, ide As Long
Dim FD, utvonal As String, FN As String
Set WBE = ActiveWorkbook
Workbooks.Add
Set WSM = ActiveWorkbook.Sheets(1)
WBE.Sheets(1).Range("A1").CurrentRegion.Copy Range("A1") '1. lap másolása
ide = WSM.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
WBE.Sheets(2).Range("A1").CurrentRegion.Offset(1).Copy Range("A" & ide) '2. lap másolása
ide = WSM.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
WBE.Sheets(3).Range("A1").CurrentRegion.Offset(1).Copy Range("A" & ide) '3. lap másolása
FN = Application.InputBox("Add meg a mentendő fájl nevét!", , , , , , 2)
MsgBox "Válassz útvonalat", vbExclamation
Set FD = Application.FileDialog(4) 'mappa választás
With FD
.AllowMultiSelect = False
.Show
If .SelectedItems.Count = 0 Then
MsgBox "Nem választottál útvonalat, befejezzük.", vbInformation, "Értesítés"
Exit Sub
Else
utvonal = .SelectedItems(1)
End If
End With
ActiveWorkbook.SaveAs utvonal & "\" & FN & ".xlsx"
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38272 üzenetére
Még mindig nem egészen tiszta a dolog. Az 1. lapról A1-től másolsz, ami a fejlécet is másolja az A oszloptól. A másik két lapról már csak a B oszloptól másolsz, érthetően fejléc nélkül. Ebben az esetben az első másolat A oszlopa alá a másik kettő B oszlopa kerül. Nem elírás ez? Szerintem mindegyik lapról a teljes táblázat kell, csak a második kettőről fejléc nélkül.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38271 üzenetére
igen, mert a fejlec/elso sor mind a harom lapon u.a egyedul a sorok szama valtozik. (ma pl sheet1 150sor, sheet2 123, sheet3 55, holnap meg tripla ennyi fele annyi) sheet3 rol is b2 cellatol masolom az ertekeket annyit amennyi van (ezert hasznaltam a ctrl shtr le jobbra-t mint kijeloles)
idaig manualis munka volt copy paste-el de meguntam.viszont ha gyorsabb/szebb/jobb masolhatom mind a 3 sheetrol b2tol az adatokat es a vegen az egyikrol a fejlecet/elso sort. vagy amikor letrehozom az uj dokumentumot ahova a 3sheet adata kerul akkor lehet elso lepes csak a fejlec/elso sor masolasa utana meg a 3 sheetrol az adatok.
nemtudom melyik a szebb/jobb/gyosabb/elegansabbviszont a cella szinek alapjan szummazas, hogy toroltem azt a paramatert #name error-ra fut. fogalmam sincs miert
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38267 üzenetére
Pontosítanod kell. Azt írod, az eredeti füzet 3 lapjáról akarsz másolatot készíteni .
Az A1-gyel kezdődő teljes tartományt másolod egy új füzet első lapjára, A1 cellától kezdődően.A másolat alá bemásolnád az eredeti füzet 2. lapján lévő táblázatot, de csak a B oszloptól kezdődően?
Mit másolsz és hova a 3. lapról? -
Delila_1
veterán
válasz
HoTaZo #38268 üzenetére
Mikor egy cellára (bármelyiken a lapon) klikkelsz, az eseményvezérelt makró beállítja a "Kép 1" nevű "fotó" pozícióját. A teteje a szerkesztőléc alatt egészen fent lesz, a bal oldala pedig megegyezik annak az oszlopnak a bal oldalával, amelyiken az egyik cellára kattintottál. Mivel beállítottad a panelrögzítést a D4 cellába, így mindig szem előtt lesz a kép.
A füzetet makróbarátként kell elmentened, xlsm kiterjesztéssel.
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38267 üzenetére
A második kérdésre gyorsan tudok válaszolni. A
Dim cSum As Long
sor végéről hagyd le az As Long-ot.Az első kérdést át kell rágni.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38254 üzenetére
Koszi szepen ez mukodik de makrom nem pedig a makrofelvevovel felvettem. Tudnal esetleg segiteni
Van 3 sheet-em es az itt levo adatokat kellene egy uj excelbe masolni igy csinaltam:
Makrofelvevo elindit irany sheet1 a1 cella. Itt ctrl shift jobbra, le (tartomany kijelolese) majd file uj excel megnyitasa itt a1cella es bemasoltam a sheet1rol a dolgokat. Irany regi file sheet 2, itt b1cella ctrl shift le jobbra majd masolas, uj file a1 cella majd ctrl le( legutolso sor) es meg egyet le a kurzorral hogy ures sorba masoljam a sheet2 tartalmat. Majd u.a 3 -al. es amikor kesz akkor fel kene dobnia hogy mentes maskent en meg kivalasztom a helyet+nevet…Masik kerdesem:
Szeretnek siman cella szin alapjan szummazni (osszeadni cella ertekeket) google-ztam 1 makrot, de itt a tizedesjegyekkel gondba vagyok mert van amikor a makro(fv,module) vegeredmenye mast ad mintha egyesevel osszeadnam, ill van amikor total mas vegeredmeny pl 8 helyett 808
Function SumByColor(Cellcolor As Range, rRange As Range)
Dim cSum As Long
Dim ColIndex As Integer
ColIndex = Cellcolor.Interior.ColorIndex
For Each cl In rRange
If cl.Interior.ColorIndex = ColIndex Then
cSum = WorksheetFunction.sum(cl, cSum)
End If
Next cl
SumByColor = cSum
End Function
ezt makrot talaltam a neten
Esetleg nincs olyan makrod ami cella szin alapjan szummaz? Ill mi lehet a fentivel a baj?
elore is koszonom -
Delila_1
veterán
-
HoTaZo
addikt
válasz
Delila_1 #38263 üzenetére
Nálam Kamera néven van, de mivel rögzül azon a helyen, ahová teszem, így ugyanúgy csak a bal felső üres tartományba tudom kivetíteni. Nem rossza a megoldás, de ha valamilyen módon úsztatni lehetne, akkor tudna úszkálni a dátumok felett, mert az hétről hétre halad balra.
-
-
HoTaZo
addikt
válasz
Delila_1 #38261 üzenetére
Szóval, akkor nem hiába nem találtam a megoldást arra, amit akartam.
Persze, a színek áthelyezése is egy megoldás, de ha bővül a színek száma, akkor több hely kell nekik oda. Akinek meg készül, nem biztos, hogy fog átalakítással is bíbelődni.
De, akkor maradok annál a verziónál.
Köszönöm! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
pero19910606 #38256 üzenetére
Szia!
Ezzel a 2 sorral megoldhatod:
Sheets("Data").Range("G:H").Find What:="-",LookIn:=xlValues, Lookat:=xlWhole ' ez azért kell, hogy értékben cseréljünk. A Find és a Replace is megőrzi az előző beállítsokat.
Sheets("Data").Range("G:H").Replace What:="-", Replacement:="0", LookAt:=xlWholeÜdv.
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Egy egyszerű dolgot szeretnék, de nem találom rá a megoldást.
A képen szereplő táblázat 1,2,3-as sorát és az A,B,C oszlopát akarom rögzíteni (ami szürke).
Bármit próbálok (amit ismerek az Excelben), sehogy se jön össze. Mindig megy az egész D oszlop, de annak csak a 4. sorától akarom.
Van rá megoldás? -
pero19910606
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek.
A táblázatom alapja egy óránként frissülő AutoGADD xls. (Belinkeltem egy új üres táblázatba) A táblázatban termékek és a hozzájuk tartozó információk (ár, készlet, stb...) szerepelnek.
Az utolsó oszlopban egy képlettel számolnám, ki hogy mely termékek (Amelyeket ki kell futtatnunk egy megadott időre) azok, amik leírhatóak. Ezeknek meg vannak a feltételei.
Az egyik ilyen feltétel, hogy az elérhető készlet ("Code 1" esetén) 15 alatt van, nem fog már hozzánk érkezni (RTR = 0) és a teljes még eladásra váró készlet 50.000 Ft alatt van.
Idáig nem is lenne semmi problém, azonban a GADD listában, ha már nincs RTR (Rest to receive), akkor sok esetben nem 0 vagy üres cella, hanem "-" szerepel, tovább az RTO (Rest to Order) oszlopban negítv szám is lehet. Ez utóbbi azért fontos, mert egy sima CTRL+H-val nem tudom a "-" jelet "0"-ra cserélni, mert akkor a minuszból értékből hirtelen plusz lesz a "-" eltönésével. Az RTR oszlopban szereplő kötőjel további problémát okoz, ha össze akarom adni az aktuális készlettel, mert "value" hibaüzenetet kapok.
A CTRL+H opció azért sem megoldás, mert teljesen automatizálni szeretném a táblázatot, ha már rendelkezésrem áll az óránként frissülő linkelt lista.
Próbáltam a SUBSTITUE függvénnyel cserélni a "-" jelet 0-ra, de azzal meg a "Kiírható" oszlopban szereplő függvény nem boldogul. (Emelett a negatív számoknál sem jó, mert a mínusz helyett 0 lesz a szám előtt.)
Összefoglalva a lényeg: Az RTO és az RTR oszlopban szereplő "-" jeleket szeretném "0"-ra (vagy akár semmire) cserélni úgy fügvénnyel, hogy az eredeti listában nem kell piszkálnom semmit, illetve itt sem kell semilyen műveletet manuális megtennem a megnyitás után. ( Ez utóbbi azért fontos, mert sok olyan ember használná a táblázatot, akinek még egy nyomtatás is sokszor problémát okoz.
Ez lenne a táblázatom (az eredeti file-ra való hivatkozást itt most eltüntettem, hogy ide fel tudjam tölteni) https://data.hu/get/11252766/pelda.xlsm
Lehetséges ez?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Remélem érthetően tudtam leírni
További szép napot!
Sziasztok!
-
Mutt
senior tag
Sziasztok,
Érdekes dolog MrExcel csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=OIjwuuGnrNY
Röviden: ActiveSheet.Pictures.Insert makró parancs a nevével ellentéteben nem beágyazza a képet a fájlba, hanem csak egy hivatkozást hoz létre, így másik gépen a kívánt kép már nem lesz elérhető.
A videoban a megoldás.üdv
-
Delila_1
veterán
válasz
dellfanboy #38253 üzenetére
A makró elején letiltod a képernyő frissítését, a végén engedélyezed.
Application.ScreenUpdating = False
'makró lépései
Application.ScreenUpdating = True -
dellfanboy
őstag
hogyha makrofelvevovel felveszek egy makrot amit utana lefuttatok. lehet latni a lepeseket
mit hogy csinaltam (gyorsitott felvetelbe).
van arra parancs hogy ezt ne lehessen latni? ha igen le tudna irni valaki a kodreszletet? -
Delila_1
veterán
válasz
huliganboy #38251 üzenetére
Az összesítő munkalap A2 cellája (feltéve, hogy mindegyik lapon az első a címsor, az oszlopok pedig az A-ban kezdődnek).
=SZUM(Munka1:Munka3!A2)
A saját lapjaid közül az első, és az utolsó neve szerepeljen a függvényben. Ha az egyes nevek számmal kezdődnek, vagy szóközt tartalmaznak,
=SZUM('Munka1:Munka3'!A2)
Jobbra, és le is másolhatod.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Van több kb (9) munkalapom egy excelben. Mindegyiknek ugyan az a fejléce, az egyes cellákban képletek.
Hogy tudom ezt egy külön lapon összesíteni? A munkalapokat folyamatosan adattal töltik fel, tehát olyan kellene ami frissül is vagy makró ami futtatható...
Köszönöm a segítséget előre is!
-
csferke
senior tag
Sziasztok!
Egy kicsit "regény" formátumban fogalmaztam meg a kérdésemet. Remélem, hogy értelmezhető.Sub ÚjTétel()
Sheets("Eladás").Select
Range("G9").Select
Selection.End(xlDown).Select
ActiveCell.Offset(1, 0).Select
Default = ""
Prompt = "A kiadott árú kódja"
MyValue = InputBox(Prompt, Title, Default, xpos, ypos)
'*******************************
' a kódot a Sheets("Áru") "A" oszlopában kell kell keresni a MyValue alapján
' IF kódot nem találta
' msgbox "Ezzel a kóddal "&MyValue&" nem találtam árút"
' exitsub
' endif
'*******************************
ActiveCell = MyValue
End SubA csillagozott sorok közötti részre kellene megoldás a segítségetekkel.
Köszi, üdv
-
Karol0109
csendes újonc
válasz
Karol0109 #38244 üzenetére
Megoldottam még plusz képletekkel a feladatot a következők szerint:
1. a képleteddel kiírtam az ideális félév sorszámát
2. új "időben teljesítve" oszlopba kiírattam, HA függvénnyel, hogy félév sorszám<= ideális félév sorszám, akkor IGAZ
3. új "tárgy db" oszlopba kiírtam DARABTELI függvénnyel, hogy egy személyhez hány tárgy tartozik
4. új "időben teljesített tárgy db" oszlopba kiírtam DARABHATÖBB függvénnyel, hogy egy személyhez, hány IGAZ érték van megadva
5. új "azonos" oszlopba AZONOS függvénnyel kiírattam, hogy "Tárgy db" és "Időben teljesítve tárgy db" azonos-e
6. IGAZ sorokra szűrve megkaptam, az időben tárgyat teljesített személyeketEzt tudjuk valahogy egyszerűsíteni?
Köszönöm szépen a segítséget.
-
dellfanboy
őstag
válasz
dellfanboy #38243 üzenetére
meglett
-
Karol0109
csendes újonc
válasz
Fferi50 #38241 üzenetére
Köszönöm szépen.
Jól értelmezem, hogy a képlettel egy új oszlopba kitette az "ideális" félév sorszámot?Össze tudjuk hasonlítani a két számot személy szinten, úgy hogy valós félév sorszám kisebb egyenlő, mint ideális félév sorszám? Tehát kiszűrni azokat az embereket, akik nem időben vagy előtte teljesítették a tárgyat?
Nem találtam olyan képletet, hogy két oszlop értékének összehasonlítása egy harmadik oszlop értékének figyelembevételével.
Köszönöm.
-
dellfanboy
őstag
tudnatok segiteni hogy tudok kulonbozo sorokat csoportba foglalni tobb szintre?
jelenleg csak 2 szintet latok, ezt szeretnem 3-ra kiboviteni. bal oldalt oszlopok tetejen 1-2
pl. igy neznek ki a sorok:
honap
het
nap
azt szeretnem elerni hogy a napok,hetek honapok 1-1 csoportot(szintet reprezentaljanak), igy hogyha vki az1-re kattint akkor kibontja a honapokat,2 hetek 3 napok.
jelenleg a napok vannak csoportba foglalva ez a 2-es szint, viszont ha a heteket is csoporta foglalom, akkor ok is a 2-hoz tartoznak. -
Mutt
senior tag
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
swoody #38236 üzenetére
Szia!
Akkor fussunk neki mégegyszer.
"automatikusan csináljon egy új munkafüztet"
Szerintem új munkalap lesz az.
És igen, meg lehet csinálni. Kell hozzá egy makró, amit egy gombhoz (vagy billentyű kombinációhoz) rendelsz hozzá. Azért javaslom a hozzárendelést, mert azt, hogy mikor fejeztél be egy sort, azt nem lehet eseménykezeléssel követni.Tegyél fel egy minta fájlt elérhető módon, legyen benne, hogy mit szeretnél hova másoltatni az új munkalapra. Aztán meglátjuk, tudunk-e kihozni belőle valamit, vagy még kérdezünk.
Üdv.
-
swoody
senior tag
-
Karol0109
csendes újonc
válasz
Fferi50 #38221 üzenetére
Szia!
Köszönöm , ez szuper, viszont egy dologra nem gondoltam.
Figyelembe kell venni az aktív félév oszlop értékét is, tekintve, hogy így, annak a személynek is elvárja a 4. féléven teljesítendő tárgyakat, akinek még csak 2 aktív féléve volt.Arra van lehetőség, hogy az Aktív félévek oszlop értéke szerint csak azokat a tárgyakat vizsgálja, ahol a Félév oszlop értéke =<, mint Aktív félév száma?
Köszönöm szépen!
-
Delila_1
veterán
válasz
AMDPista #38229 üzenetére
Erre gondolsz?
Az E oszlopban összefűzöd a kezdő és a befejező ország nevét. Ennek az oszlopnak a tagjai szerepelnek a képen a H1:K1 tartományban. A H2 cella képletét másolhatod le-, és jobbra.
Megváltoztattam az adatokat, hogy látsszon a különbség a két héten.
Még egyszerűbb, ha a meglévő adatokból kimutatást készítesz. Ehhez is kell az E oszlop összefűzése.
A kimutatásban a sorcímkékhez behúzod a hét címkét, az oszlopcímkékhez és az értékekhez egyaránt az összefűz címkéket add meg. -
AMDPista
tag
Sziasztok,
adott egy táblázat:
Szeretnék egy olyat, amiben összegzi az azonos induló és befejező ország darabszámait, hetekre lebontva.
köszi a segítséget
-
csferke
senior tag
Sziasztok!
Fferivel egyetértve a legegyszerűbb megoldás a data validation (érvényesítés), mert ahhoz nem kell makrót írni.
Igazatok van. Ezt alkalmaztam.Köszi mindkettőtöknek
-
swoody
senior tag
Sziasztok!
Az megoldható, hogyha van egy táblázat és aminem, ahogy töltöm fel a sorokat egymás után, úgy csinál minden különböző sorhoz egy új munkafüztet és a megfelelő helyre írja az adatokat?
És ha igen, hogya?
Köszi, ha esetleg tudtok segíteni.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Karol0109 #38219 üzenetére
Szia!
A képlet az utolsó oszlop utáni oszlop második cellájába
=L2<= SZUMHATÖBB(Munka2!$D$1:$D$106;Munka2!$A$1:$A$106;Munka1!A2;Munka2!$B$1:$B$106;Munka1!I2)
A $106 helyére a Munka2 tényleges sorainak számát írd légy szíves.
Végighúzod az oszlopon.
Ezután szűrhetsz az oszlop IGAZ értékeire.Üdv.
-
bexinho23
őstag
válasz
Delila_1 #38150 üzenetére
Közben teszteltem, de azt a megoldást kaptam, amit vártam.
Az alábbi képletet írtam be a hivatkozás tábla hivatkozási cella mezőjébe, ami működik is kattintásra. Azonban, ha bővül a táblázatat +sorral, akkor ugyanúgy a korábban utolsó cellának azonosított cellára lép. Belelépve a hivatkozásszerkesztőbe látni, hogy a képletes mezőben a korábban azonosított cella száma van írva. Tehát ez a kattintásos megoldás 1 alkalommal használható jelenlegi ismeretem szerint.
=INDEX(D
;MAX((D
<>"")*(SOR(D
))))
Rosszul csinálok valamit, vagy ez csak fix táblázatra használható?
-
lappy
őstag
válasz
dellfanboy #38217 üzenetére
a gugli segít ebben (csak pár szót kell beírni)
-
dellfanboy
őstag
tudtok olyan oldalt ahol le tudnek tolteni 1-2template-et? ossze kellene raknom egy mini dashboard-ot es ahoz kellene minel csili-vilibb grafikon chart akarmi stb. nagyreszt penzugyi dolgok szoval semmi extra
-
Fferi50
Topikgazda
-
Karol0109
csendes újonc
válasz
Fferi50 #38211 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
Ez tökéletes megoldás a kérésemre, viszont sajnos még így is túl sok lépésből áll a feladat megoldása.
Ez azért problémás, mert félévente fogják kérni tőlem ezt az adatot.Arra gondoltam, hogy támaszkodhatnék a félév sorszám adatra, mert ahol nincs passzív félév, ott ez jó támpont (passzív félévek száma mező is bekerült a táblázatba, ahol nem 0, azt majd külön kezelem).
Ebben az esetben a következőhöz szeretnék segítséget kérni :
- az excelben van két munkalap:
1. munkalapon szerepel, hogy adott szervezeti egységhez tartozó személy hányadik féléven melyik tárgyat teljesítette
2. munkalapon szerepel, hogy ideális esetben melyik szervezeti egységhez tartozó személynek melyik tárgyat hányadik féléven kell teljesítenie
- az 1. munkalapot kellene leszűkíteni azokra a sorokra, amelyik egybeesik a 2. munkalapon szereplő ideális esettelErre esetleg van valami ötlet?
Ha tud segíteni képlettel, akkor természetesen behelyettesítem ezt a sok variációt, csak egy indulóalapot szeretnék kérni.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Mutt
senior tag
válasz
csferke #38209 üzenetére
Szia,
Megelőztek...
Egy DO-LOOP ciklusban addig pörgünk amíg jó a bevitt érték vagy mégsem-et nem nyomnak.
A nagybetűsítésnél pedig engedékenyek vagyunk; ha vmiért jó karaktert kisbetűvel írták akkor is elfogadjuk de már nagybetűvel mentjük el.Sub bevitel()
Dim xpos, ypos, Prompt, Title, Default, MyValue
Dim correct As Boolean
Prompt = ""
Title = "ADATBEVITEL"
xpos = 5000
ypos = 5800
ActiveCell.Offset(0, 1).Select
Default = ""
Prompt = "Pesticid felhasználhatósága" + (Chr(13)) + (Chr(13)) + "H - RR - F - I - A - R - L - N - O"
Do
MyValue = Application.InputBox(Prompt, Title, Default, xpos, ypos, Type:=2)
Select Case UCase(MyValue)
Case "H", "RR", "F", "I", "A", "R", "L", "N", "O"
correct = True
ActiveCell = UCase(MyValue)
Case Else
correct = False
End Select
Loop Until correct Or MyValue = False
End SubFferivel egyetértve a legegyszerűbb megoldás a data validation (érvényesítés), mert ahhoz nem kell makrót írni.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
csferke #38209 üzenetére
Szia!
Egyrészt miért kellene ehhez külön form,
Másrészt természetesen makróban is megoldható a bevitel vizsgálata:
Beírás előtt megnézed, hogy az érték megfelelő-e. Ha nem, akkor ismét bevitel szükséges.
Viszont ehhez ciklusba kell tenni a bevitelt:Do While True
Prompt = "Pesticid felhasználhatósága" + (Chr(13)) + (Chr(13)) + "H - RR - F - I - A - R - L - N - O"
Select Case myValue
Case "H", "RR", "F", "I", "A", "R", "L", "N", "O"
ActiveCell.Value = myValue
Exit Do
Case Else
MsgBox "nem ok"
End Select
LoopÜdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Karol0109 #38206 üzenetére
Szia!
A második munkalapon csinálsz egy segédoszlopot, legyen ez mondjuk az E oszlop.
A második cella képlete: = A2&B2, ezt húzod le az oszlopon.Az első munkalapon egy segédoszlopban lehet megadni, hogy teljesült-e a feltétel:
A második cella képlete:=$N2>=INDEX(Munka2!$D$1:$D$29;HOL.VAN(Munka1!A2&Munka1!G2;Munka2!$E$1:$E$29;0);0)
Az oszlopokat a betett képek alapján számítottam ki, természetesen igazítsd a te adataidhoz.
Ezután erre az oszlopra teheted rá az igaz szűrőt.Üdv.
-
csferke
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi kóddal az E oszlop éppen kiválasztott cellájába szeretnék adatot felvenni DE CSAK NAGYBETŰ mehet a cellába.
Az is megoldás lenne ha az egész E oszlopot le lehetne formázni NAGYBETŰS-re.Sub bevitel()
Dim xpos, ypos, Prompt, Title, Default, MyValue
Prompt = ""
Title = "ADATBEVITEL"
xpos = 5000
ypos = 5800
ActiveCell.Offset(0, 1).Select
Default = ""
ActiveCell = MyValue
End SubMi a legegyszerűbb megoldás arra, hogy az E oszlop celláiba csak ezeket a betűket lehessen megadni H, RR, F, I, A, R, L, N, O ?
Segítséget kérek.
köszi
-
Karol0109
csendes újonc
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a következő feladathoz:
- az excelben van két munkalap:
1. munkalapon szerepel, hogy adott személynek hány db aktív féléve volt és azon hány db tárgyat teljesített,
2. munkalapon szerepel, hogy ideális esetben hány db aktív féléven hány db tárgyat kell teljesíteni
- az 1. munkalapot le kellene szűkíteni azokra a sorokra, amelyik egybeesik a 2. munkalapon szereplő "ideális esettel", tehát HA a két munkalapon az Aktív félévek száma =, akkor 1. munkalapon Tárgy db >= 2. munkalapon Tárgy dbCsatolom képként az 1. munkalap (lista) fejlécét képként és a 2. munkalap adatait. Remélem érthető, hogy mit szeretnék.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Pakliman
tag
Szia!
Ezzel kísérletezhetsz:
Public Sub KépBerak(sKép As String, ml As Worksheet, dLeft As Double, dTop As Double, dWidth As Double, dHeight As Double)
With ml.Pictures
With .Insert(sKép)
.ShapeRange.LockAspectRatio = msoFalse
.ShapeRange.Left = dLeft
.ShapeRange.Top = dTop
.ShapeRange.Width = dWidth
.ShapeRange.Height = dHeight
End With
End With
End Sub -
Mutt
senior tag
válasz
morgusz #38199 üzenetére
Szia,
Delila megoldása mellett itt egy nem-makrós megoldás, ami Excel 2010 felett műkődik.
Power Query kell hozzá, amit Excel 2010 esetén külön kell installálni.Lépés:
1. Adatok -> Adatok beolvasása -> Fájlból -> Mappából
2. Kiválasztod a mappát ahol a fájlok vannak, OK-t nyomsz és a Szerkesztés gombra kattintasz.
3. Extension oszlopot kijelölöd, majd az Átalakítás fülön Formátum -> Nagybetűs opciót kiválasztod. Ezzel minden kiterjesztést nagybetűre konvertálunk, így ha véletlenül vki .XLS -ként menti el a fájlt, akkor is be fogjuk olvasni.
4. Extension oszlop jobb sarkában található szűrővel kiválasztjuk a .XLS fájlokat.
5. Name oszlop jobb sarkában a szűrővel kiválasztjuk a xyz kezdetű fájlokat (itt is lehet előtte egy nagybetűsítést csinálni).
6. Kijelőlöd az első két oszlopot (Content és Name), majd jobb klikk a fejlécen (ahol látod hogy Content) és További oszlopok eltávolítását választod (ezzel a többi oszlop eltünik, nincs rájuk szükség)
7. A Content oszlop jobb sarkában van két lefelé mutató nyíl (Fájlok kibontása), kattints rá. Ez elkezdi beolvasni a fájlokat, és felhoz egy mint ablakot, ahol válaszd ki a Munka1 lapot és nyomj okét. Dolgozni fog egy kicsit, de az összes fájlod Munka1 lapját be fogja tölteni.
8. Jobb oldalt lesz egy csomó új lépés ennek eredményeként. A gond, hogy a korábban megtartott fájl nevet vhogy vissza kell kapni. A Többi oszlop eltávolítva 1-es lépésnél található fogaskerékre kattitnts és pipáld be a Name-t, hogy újra lássuk a fájlneveket. Ezek után kattints az utolsólépésre, mert innen folytatjuk.
9. Oszlop hozzáadása menüben válaszd az Indexoszlopot.
10. Most régi adósságot törlesszük, adjunk egy értelmes nevet a lekérdezésnek.
Jobb oldalt a Tulajdonságok alatt a Név-ben van vmi (nekem temp, ami a könyvtár neve ahol voltak a fájlok). Adjunk vmi jobb nevet pl. Frissadatok
11. Egy újabb furcsa lépés fog jönni, az eddigi művet lemásoljuk. Bal oldalon a Lekérdezések részben jobb klikk és Megkettőzést válaszd.
12. Lett egy másolatunk, ami aktív is lett. Esetleg nevezzük át (pl. Utolsosorok), mert itt fogjuk megtudni, hogy az egyes fájlokban hol van az utolsó sor.
13. Kezdőlapon Csoportosítási szempontra kattints. Csoportosítani fogunk a fájlnév alapján, Name oszlop, és amit keresünk az Index oszlop maximum értéke. Egy OK után meg is kapjuk a kért dolgokat. Itt végeztünk.
14. Kattintsuk bal oldalt az Adatsorok lekérdezésre, mert most ezzel megyünk tovább.
15. Kezdőlap fülön Összevonás -> Lekérdezések egyesítése jön. Ezzel az a célünk, hogy a korábban már megkapott utolsósorokat ebben a lekérdezésben meg tudjuk találni.
Három részből áll az ablak: fent látjuk az aktuális lekérdezés képét, alatta lévő listában válasszuk ki az Utolsosorok lekérdezést (amit a 13-as lépésben véglegesítettünk). Meg kell mondanunk az Excelnek, hogy mely oszlopok azonossak a két lekérdezésben. A fenti táblában jelöld ki a Name és Index oszlopot (Ctrl-t kell majd nyomnod kattintáskor). Az alsó táblában is jelöld ki a Name és Index oszlopot. Fontos, hogy a fejlécekben látni fogsz egy kis sorszámot 1 és 2 (ez a kijelőlés sorrendje), ezeknek a sorszámoknak egyeznie kell mindkét táblában a helyes műkődésért.
A harmadik dolog amit itt meg kell adnod az pedig a csatlakozás módja, ami nekünk most Belső (csak egyező sorok).
16. Nyomj egy OK-t
17. Végeredményt 3 felesleges oszlop fogja csúfitani, a fájlneve, az utolsósor száma és egy új oszlop amiben Table szöveg van. Ezeket töröljük. Jobb klikk az oszlop nevén és Eltávolítás.
18. Kezdőlap -> Bezárás és betöltés -> .. adott helyre opcióval meg tudod mondani az Excelnek, hogy hova kéred az eredményt.Sok lépés ez, de segítség azoknak akiknek makróírás még távoli.
Legközelebb pedig ha futtatnod kell, akkor az Adatok fülön Az összes frissítése opciót használod, vagy kattintasz a Lekérdezések és kapcsolatok gombra és a megjelenő panelen a Frissadatok lekérdezésen jobb klikk és Frissítés.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Egy mintafájl nagyon sokat segítene szerintem.
De itt egy próba makró:Sub Kepimport()
Dim cl As Range
Const utvonal = ("utvonal\") ' ide írd be a saját elérési útvonalad, \ legyen a végén
For Each cl In Columns("A").Cells ' az A oszlop helyére írd be azt, ahol a cikkszámok vannak
If cl.Value <> "" Then
With cl.Parent.Pictures.Insert(utvonal & cl.Value & ".JPG") 'ha nem jpg a kiterjesztés, akkor azt írd a helyére
.ShapeRange.ScaleHeight 0.3, msoFalse, msoScaleFromTopLeft ' itt állítjuk be a méretet, a 0.3 helyére próbálgatással nézd meg, mi lesz a jó
.Top = cl.Top ' a cikkszám magasságába kerül a kép
.Left = Range("H1").Left ' a H oszlophoz.
End With
Else
Exit For ' ha nincs érték a cellában, befejeztük a ciklust.
End If
Next
MsgBox "KÉSZ", vbInformation
End SubHa a cella magasság nem elég nagy és a képek átfedik egymást, akkor a cella magasságon állíts, mielőtt a makrót lefuttatod.
Természetesen makrós fájlként (xlsm) kell mentened.Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Google Pixel 9 Pro 5G 128GB 16GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged