Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- weiss: Autó költségek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
karlkani
aktív tag
Szia!
Köszönöm szépen! Sikerült megoldani tegnap. Delila_1 elküldte privátban az alábbi kódot. Azt írta alakzatoknál működik, rápróbáltam gomb (űrlap-vezérlőelem)-re, hibátlanul teszi a dolgát.
ActiveSheet.Shapes.Range("Gomb").Top = Rows(usor).Top#54074 Fire/SOUL/CD
Ezt jó tudni, köszi! -
karlkani
aktív tag
Szia!
Biztos én csinálok rosszul valamit. Létrehoztam egy új füzetet. ~20 sornyi adatot bevittem A és B oszlopba. Beszúrtam egy űrlap-vezérlőelem gombot. A laphoz hozzárendeltem a kódot. Nem történik semmi (parancsgombbal is próbáltam).

-
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
A és B oszlopba folyamatosan kerülnek adatok. Van egy gomb kirakva, makró van hozzárendelve. Azt szeretném, hogy ez a gomb mindig az utolsó sornál legyen. Macera állandóan lefele húzogatni. Megoldható?

A képen jól látható, megint lejjebb kell mozgatnom.
-
karlkani
aktív tag
válasz
karlkani
üzenetére
Visszaolvastam, látom makrónál az utolsó sorra hivatkozol. Az addig jó, amíg az utolsó futtatása óta nem vittél be több sornyi adatot azonos kód alatt. A kép alapján 01.22-én bevittél 3 sornyi adatot 70-es kóddal, majd futtattad a makrót. Ha minden sornál megtetted volna, helyes eredmény látszana. Mivel a tartomány megegyezik, függetlenül attól, hogy melyik sorban levő 70-es kódra hivatkoztál, nem változott az eredmény. Ha visszanézed a 2025.01.22-i dátum előtti utolsó összegzést a 70-es kódra, gyanítom, hogy nem 80-nal lesz kevesebb, mint az N35419-es cellában.

Ehhez amúgy miért szükséges makró?
Ha képletemet kiegészíted egy HA függvénnyel, hogy csak akkor összegezzen, ha pl. nem üres az adott sorban a dátum, ellenkező esetben "", akkor mindig azt a számot látod, amit szeretnél. Elhagytam a 150000-ig terjedő tartományt, elég ha az adott sorig nézi, így a 150000-ik sor után is működik (ha eléred).=HA(A1="";"";SZUMHA($D$1:D1;D1;$H$1:H1))Ez húzható lefele és garantáltan összegzi kód szerint a darabszámot (a képletet tartalmazó sorig).
-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Sajnos ki kell egészíteni a képletet. Ha üres valamelyik cella, ami alapján szűrne (J1, K1), vagy nincs egyezés, #SZÁMÍTÁS! az eredmény.
=HAHIBA(SZŰRŐ(SZŰRŐ(A1:D4;ÉV(A1:A4)=J1);HÓNAP(INDEX(SZŰRŐ(A1:D4;ÉV(A1:A4)=J1);0;1))=K1);"")Így már korrektül működik ez a megoldás is...

Ha elég lenne az egyik feltétel alapján szűrni (VAGY), akkor összeadást kell alkalmazni.
=SZŰRŐ(A1:D4;(ÉV(A1:A4)=J1)+(HÓNAP(A1:A4)=K1);"")Ezt csak érdekességképp, hátha jó lesz valakinek, valamikor.

-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Kipróbálnád, hogy J1-be 2025-öt írsz? Nálam hozza a 2025-ös dátumokat (Excel 2021, de gondolom a Google Táblázatok is hasonlóképp működik), függetlenül, hogy hónapnál 12 szerepel. Ellenben ez a képlet már csak akkor ad eredményt, ha mindkét feltétel teljesül.
=SZŰRŐ(A1:D4;(ÉV(A1:A4)=J1)*(HÓNAP(A1:A4)=K1);"") -
karlkani
aktív tag
Adott sok dátum egy .pdf-ben. Ezeket bemásolva Excelbe szerettem volna dátummá alakítani (számolni akarok velük) szövegből oszlopok funkcióval, az augusztus nem tetszik neki, hogy rohadna meg...

Képlettel, majd értékké alakítással megoldottam.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus
üzenetére
Szia!
Tök jó, hogy tettél be képet, de jó lenn tudni, mit is szeretnél pontosan, melyik cellába, stb.
Példa, találat esetén.
A B
1 kutya canisOké, hogy adja vissza a szöveget, ha talál egyezést, de kell a szám is? Két oszlopot írsz, közben három értéket.
#53830 Fferi50
A képletben pontosvesszőt használtál, "angolul" nem lesz jó.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus
üzenetére
Úgy értettem, hogy nem kell még egy egyenlőségjel az elejére. Nálam akkor írja ezt a hibát, ha dupla egyenlőségjelet használok és végén ott a zárójeles rész.
Most látom, angol Exceled van, próbáld ki ezt.
=INDEX($A$2:$G$6,MATCH(I2,$A$2:$A$6,0),5)+INDEX($A$2:$G$6,MATCH(I2,$A$2:$A$6,0),6)#53805 Delila_1
Az, hogy mi a cella formátuma beillesztéskor, lényegtelen. Maximum hülyeség jelenik meg.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus
üzenetére
Ráállsz a J2 cellára és beillesztés (Ctrl+V). Csak azt másoltad ki, ami a programkód formázásban van? A zárójeles részt azért írtam oda, hogy megfogva húzható a képlet lefele. Ja, meg egyenlőségjel sem kell az elejére, azzal kezdődik a képlet.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus
üzenetére
J2
=INDEX($A$2:$G$6;HOL.VAN(I2;$A$2:$A$6;0);5)+INDEX($A$2:$G$6;HOL.VAN(I2;$A$2:$A$6;0);6)(húzható)
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus
üzenetére
Szia!
Alkalmazható a szűrő függvény, ha tudja az Exceled. Nálad A oszlopban vannak a gyümölcsök, B oszlopban a számok. Ha a végeredmény fordítva kell, akkor először ezt kell megcserélni (különben az eredmény is gyümölcs, dátum formában jelenik meg.

D1
=SORBA.RENDEZ(EGYEDI(SZŰRŐ(A2:B7;B2:B7<>0)))
Kiírja a dátumokat (rendezve) és a hozzájuk tartozó gyümölcsöket. Állíts be dátumformátumot a dátumos celláknál.E1
=DARABHATÖBB($B$2:$B$7;E2;$A$2:$A$7;D2)(húzható) -
karlkani
aktív tag
válasz
csongi
üzenetére
Módosítsd azokat a részeket, melyeket nyomtatott nagybetűkkel írtam.
Sub csv()
Dim strFullName As String
Application.DisplayAlerts = False
strFullName = "FÁJLNÉV TELJES ELÉRÉSI ÚTTAL" ' pl.: "C:\teszt.csv"
ThisWorkbook.Sheets("MUNKALAP NEVE").Copy ' pl.: "Munka1"
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=strFullName, FileFormat:=xlCSV, CreateBackup:=True
ActiveWorkbook.Close
Application.DisplayAlerts = True
End Sub -
karlkani
aktív tag
válasz
underdark
üzenetére
Felhasználva Delila_1 képleteit megoldható.
Először is az A, B, C oszlopokat rendezzük A-Z-ig, hogy az adott zenekarok összes lemeze egy helyen legyen.
F2
=SORBA.RENDEZ(EGYEDI(SZŰRŐ(A2:A1000;A2:A1000<>0)))
Kiírja a neveket egymás alá.G2
=MAX(HA(($A$2:$A$1000=F2);$C$2:$C$1000))(húzható)
Legmagasabb pontszám.H
=INDEX($A$2:$C$1000;HOL.VAN(F2&G2;$A$2:$A$1000&$C$2:$C$1000;0);2)(húzható)
Legmagasabb pontszámhoz tartozó lemez címe.E2
=HA(NINCS(FKERES(B2;$H$2:$H$1000;1;HAMIS));"";B2)(húzható)
Legmagasabb pontszámhoz tartozó lemez címe (sajnos arra nem tudok rájönni, hogy ott írja ki, ahol az előadó/zenekar először szerepel).Végül feltételes formázással kitöltjük a nem üres cellák színét. E2-n Feltételes formázás, Szabályok kezelése..., Új szabály..., A formázandó cellák kijelölése képlettel.
Szabály
=E2<>""Érvényesség=$E$2:$E$1000
Formátumnál kiválasztod a kitöltés színét.F, G, H oszlopokat ezután el lehet rejteni. A képletekben az 1000-et módosíthatod, ha több az adat...
Mivel nincs adatbázisom, netről szedtem. A pontszámokat véletlen generálással csináltam (szemléltetés miatt).

-
karlkani
aktív tag
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Szia!
Ha a kitöltés nélküli cellákat 0-nak tekintjük, az eredmény 0 lesz.
Kicsit fapados megoldásom van, viszont működik. Egy üres cellát kitöltöttem színnel. Egy segédoszlopokban HA függvénnyel megvizsgálom, hogy az egyes cellák színe megegyezik-e ennek a cellának a színével. Egyezés esetén a vizsgált cella értéke kerül az adott cellába, ha nincs egyezés, akkor 1. F cellákban pedig összeszorzom a segédoszlopok azonos sorainak celláit (üres marad, ha mind az 5 vizsgált cella színe fehér). Segédoszlopokat el lehet rejteni...
F1
=HA(CountColor(A1:E1;$H$2)=5;"";I1*J1*K1*L1*M1)(húzható lefelé)I1
=HA(CountColor(A1;$H$1)=1;A1;1)(húzható jobbra, lefelé)
#53759 Delila_1
Én is ezzel a függvénnyel operáltam, azt, hogy honnan van, fingom sincs. Nem emlékszem, hogy beírtam volna valaha is makróba őket (2021)... -
karlkani
aktív tag
válasz
dave0825
üzenetére
Szia!
Ezt találtam, kipróbáltam, működik. Kijelölöd az első sort, utána Ctrl+Shift+↓, majd futtatod a makrót.
Sub SelectEveryThirdRow()
'Created by Sumit Bansal at https://trumpexcel.com/
Dim MyRange As Range
Dim RowSelect As Range
Dim i As Integer
Set MyRange = Selection
Set RowSelect = MyRange.Rows(10)
For i = 10 To MyRange.Rows.Count Step 13
Set RowSelect = Union(RowSelect, MyRange.Rows(i))
Next i
Application.Goto RowSelect
End Sub -
karlkani
aktív tag
válasz
merqree
üzenetére
Szia!
Nálam egy ikon van kirakva a gyorselérési eszkösztárra. A makrót a
C:\Users\felhasználónév\AppData\Roaming\Microsoft\Excel\Xlstart\PERSONAL.XLSBtartalmazza, így akármilyen nyitott füzet esetén használható.Sub Veletlen()
Selection.FormulaR1C1 = "=RandBetween(1, 89)" '1 és 89 közötti egész szám
Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues, Operation:=xlNone
Application.CutCopyMode = False 'kijelöltség megszüntetése
End SubKijelölöm a cellákat, rákattintok az eszköztáron az ikonra és kész.
-
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Kell csinálnom egy perecdiagramot (jelenleg) három adatból. Az adatok két külön lapon vannak. Csak úgy tudtam megoldani, ha egy lapra másoltam őket. Én vagyok b@lf..., vagy nem lehet enélkül?

A perecen %-os formában vannak megjelenítve, azt szeretném, ha középen számmal kiírná a három cella összegét.
pl.: 10, 10, 20
A percen 25%, 25%, 50%, középen pedig 40.Köszönöm!

-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
Megcsináltam a megjegyzést makróval, működik.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Not Intersect(Target, Range("C1:C2")) Is Nothing Then
Call Megjegyzes
End If
End SubSub Megjegyzes()
With Range("A1")
If Not .Comment Is Nothing Then .Comment.Delete
.AddComment
.Comment.Text "megjegyzes"
.Comment.Shape.TextFrame.Characters.Font.Bold = True
.Comment.Shape.TextFrame.AutoSize = True
End With
End SubKéne egy kis segítség. A gondom az, hogy a megjegyzést TÖBB cellába kéne betenni. Néztem pár útmutatót, de nem sikerül a
For Each Cell-t beépíteni, hogy működjön... -
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Ezzel a makróval olvasom be egy lejátszási lista tartalmát, azonban van egy kis probléma.
Sub Lejatszasi_lista_frissitese()
Dim fileToOpen As Variant
Dim wsMaster As Worksheet
Dim wbTextImport As Workbook
Application.ScreenUpdating = False
fileToOpen = "C:\Users\en\AppData\Roaming\PotPlayerMini64\Playlist\F.dpl"
Workbooks.OpenText fileToOpen
Set wbTextImport = ActiveWorkbook
Set wsMaster = ThisWorkbook.Worksheets("F")
wbTextImport.Worksheets(1).Range("A1").CurrentRegion.Copy wsMaster.Range("I1")
wbTextImport.Close False
Application.ScreenUpdating = True
End SubA beillesztett tartalom ANSI kódolású, nekem viszont UTF-8 kellene (speciális karakter miatt). Ebben kérnék segítséget, gondolom megoldható.
Másik kérdés. Megjegyzésben szeretnék egy cellára (ledolgozott munkaidő) hivatkozni (x% * ledolgozott munkaidő * y Ft/óra). Jól gondolom, hogy ezt makró nélkül nem lehet megoldani?
Előre is köszönöm!
-
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszönöm!

#52530 Fferi50
Nincs akadálya. Azért van így vezetve, mert különféle színek vannak hozzájuk rendelve feltételes formázásnál, meg számolok is velük, de ez itt most lényegtelen. Azért kérdeztem, hogy lehet-e 3 oszloposra módosítani a képletet. Végül is, igazad van, beírom a dátumokat erre a lapra KETTŐ oszlopba, majd elrejtem, jövőre meg módosítom...
#52532 Fferi50
Megnézem ezt is, köszönöm!
-
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Azt, hogy 16 óra után a következő napra ugorjon két külön feltétellel megoldottam. Ebbe még bele kéne venni a többi kritériumot, egyelőre hagyom a ...

#52512, #52514 és #52520 Fferi50
Nálam ezek a dátumok három oszlopban szerepelnek (nem szeretném módosítani, megvan az oka, újat létrehozni sem ilyen formában).
- Áthelyezett_munkanapok
- Munkaszüneti napok
- ÜnnepnapokMódosítottam a képletet. Kipróbáltam a dátumot szombatra, áthelyezett munkanapra, munkaszüneti napra, ünnepnapra állítva. Frankón működik, azonban 12.24-et megadva 12.27 kerül a cellába (12.30 helyett), pedig az szerepel a munkaszüneti napoknál. 12.27-et beállítva 12.30 az eredmény.
Egy harmadik oszlopot belehet tenni a képletbe (8.19, 12.24 és 12.27 kerül oda az "unnepes"-ből)?

-
-
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Vannak hétköznapra eső ünnepnapok, ebben a formában sajnos nem jó.

#52512 Fferi50
Ezért írtam következő munkanapot. Más miatt van egy lapom, ahol fel vannak véve egymás alá az áthelyezett munkanapok (szombatok), munkaszüneti napok (ilyen lesz idén pl.: augusztus 19, hétfő), valamint ünnepnapok (még Delila_1 segített benne
).Nem akarok én semmit írni a C1 cellába. A táblázat már kész, nem akarok rajta változtatni. Azt szeretném, hogy a feltételes formázás ugorjon mindig arra a napra, amit az előzőben leírtam.
Köszönöm mindkettőtöknek!

-
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Feltételes formázással akadt egy kis gondom. Adott egy tábla, a 2027_Q2 állampapírhoz készítettem. Képlet
=$C1=MA(), érvényesség=$B:$G. Így az aktuális napot mutatja piros kitöltéssel, fehér, félkövér betűvel.Amit szeretnék
- az adott munkanapon 16:00 után a következő munkanapra ugorjon
- pénteken 16:00 után hétfőre ugorjon (kivéve, ha szombat áthelyezett munkanap)Meg lehet oldani, vagy felejtsem el?

-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
Nincs mit! Én is megcsináltam, csak este már nem volt "erőm" hozzászólást írni. Ráadásul itt jó sok képlet van...

D2
=B2-A2
E2=HA(D2=IDŐ(10;0;0);IDŐ(0;0;0);HA(PERCEK(D2)<=15;IDŐ(ÓRA(D2-C2);15;0);HA(PERCEK(D2)<=30;IDŐ(ÓRA(D2-C2);30;0);HA(PERCEK(D2)<=45;IDŐ(ÓRA(D2-C2);45;0);HA(PERCEK(D2)>45;IDŐ(ÓRA(D2-C2)+1;0;0))))))
G2=HA(ÉS(E2>IDŐ(0;0;0);E2<=IDŐ(2;0;0));(I2-INT(I2))*24*F2*15%;HA(ÉS(E2>IDŐ(2;0;0);E2<=IDŐ(4;0;0));(I2-INT(I2))*24*F2*15%+(J2-INT(J2))*24*F2*17,5%;HA(E2>IDŐ(4;0;0);(I2-INT(I2))*24*F2*15%+(J2-INT(J2))*24*F2*17,5%+(K2-INT(K2))*24*F2*20%;"-")))
I2=HA(E2=IDŐ(0;0;0);"-";HA(E2<IDŐ(2;0;0);E2;IDŐ(2;0;0)))
J2=HA(E2<=IDŐ(2;0;0);"-";HA(E2<IDŐ(4;0;0);E2-I2;IDŐ(2;0;0)))
K2=HA(E2>IDŐ(4;0;0);E2-I2-J2;"-") -
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
Szerintem hibás a matek. A kérdező által példaként írt 8:00-21:40-ig tartó munkaidőt nézve (nálad az első a táblában) van 3:40 túlóra, amit 3:45-tel kell számolni. Az első 2 órára jár a napidíj 15%-a, azaz 2*50000 Ft*15%, ami 15000 Ft, a maradék 1:45-re pedig 1,75*50000 Ft*17,5%, ami 15313 Ft. A kettő együtt 30313 Ft, hogy lett ebből 121250 Ft?

-
karlkani
aktív tag
XKERES híján használhatod az FKERES vagy az INDEX és HOL.VAN párost.
=HAHIÁNYZIK(FKERES($A2;Munka1!$A$1:$T$21;B$1);"")
=HAHIÁNYZIK(INDEX(Munka1!$A$1:$T$21;HOL.VAN($A2;Munka1!$A:$A;0);B$1);"")Az egyszerűség kedvéért az oszlopok nevei sorszámok, ezért hivatkozok oszlop_index (FKERES) és oszlopszám (INDEX) esetén a B$1-es cellára. Így a képlet húzható minden irányban. Gondolom nálad minden oszlopnál valamilyen név, megnevezés szerepel, a B$1 helyére az oszlop számát írd (8, 9, 10, 14 a mellékelt kép szerint). Ha az első sort megcsinálod, akkor húzható lefele.

-
karlkani
aktív tag
válasz
morgusz
üzenetére
Az ÓRA(MOST()) NEM a pontos időt adja meg, hanem 1900.01.óra* 0:00-t.
* 8 óra elmúlt, az érték 1900.01.08 0:00 (általános formátumban 8).Számoláskor ebből vonja ki, ami az A oszlopban szerepel. Ha a kapott érték 1-nél nagyobb, akkor megjelenik Az adatok nem frissek figyelmeztetés, ellenkező esetben a cella üres.
-
karlkani
aktív tag
válasz
lanszelot
üzenetére
5:00+(24/7) esetén a 24/7 nem 24 napot jelent. 5:00-t beírva (0,208333333), majd átformázva dátum formátumra az eredmény 1900.01.00 5:00 lesz, ha hozzáadod a 24/7-et (3,428571429), akkor pedig 1900.01.03 15:17 (0,208333333+3,428571429=3,636904762). Ebből a 3-at (egész számot) veszi napnak, a tört részt időnek (0,636904762=15:17:19).
-
karlkani
aktív tag
-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50
üzenetére
ThisWorkbook.Sheets(Textbox11.Value)Range.("A18")=
Tévedés, ebben a formában semmit nem fog adni.
Én csak Range("A18")=-t adtam meg, .Formula nélkül is képletet tesz a cellába (2021-es Excel).
Range("A18") = "=21+SUM(F2:J2)-SUMIF(M2:M200,""SZ"",N2:N200)"
Töröltem a sok felesleges zárójelet.
-
karlkani
aktív tag
válasz
istvankeresz
üzenetére
VBA-ban angolul kell használni a képleteket. A SZUMHA részt nem értem, mi az a M2 200 és N2 200?

"SZ" helyett ""SZ""-t használj.
-
karlkani
aktív tag
válasz
DasBoot
üzenetére
Meg kellene osztani a követelményeket, akkor tudnának segíteni a fórumtársak, akik értenek a makróhoz. Sajnos ez ügyben nem tudok segíteni (nem igazán értek hozzá), általában itt kérek segítséget, vagy privátban a topikgazdától, ha valamit meg szeretnék oldani makróval.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Nem tudom régebbi verziók esetén hogyan működik, 2021-nél egyetlen képlet elég ehhez, igaz a számok egymás alá kerülnek. Cellahivatkozásokkal megoldható az elrendezés, ha így nem megfelelő.
=SORBA.RENDEZ(INDEX(EGYEDI(VÉLETLENTÖMB(6^2;1;1;45;IGAZ));SORSZÁMLISTA(6)))Cellába kattintással frissül (F9-re tenyerelve még jópofa is, akkor áll le, amikor elengedem a gombot). Lehet egy rövid makrót írni, ami egy ideig pörgeti a számokat, majd megáll (gombot kitenni).

-
karlkani
aktív tag
válasz
KubanitoS
üzenetére
Igen, ugyanis úgy áll össze a cellára való hivatkozás.
R4 & "5:" & R4 &R1 jelen esetben azt jelenti, hogy R5 : R17. Azt hadd kérdezzem már meg, hogy az egyes oszlopok alatt, ahol a fogyást könyveled van más is? Ha nincs, akkor tök felesleges az utolsó sorral meg a levonandó tartomány megadásával foglalkozni. A1-be beírod az induló készletet, A3-tól lefele meg írod a fogyást.A2
=A1-SZUM(A3:A1000)(ez lesz az aktuális készlet)*1000 helyett beírhatsz más számot is, nagyobbat értelemszerűen, mint ahány sor lehet az adott időszakban.
Ezt a képletet húzhatod jobbra.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Tudom. Én is használom már az INDEX és HOL.VAN párost, itt viszont elég az FKERES, ezért tettem fel ezt a változatot is. Nálam is rögzíteni kellett volna az oszlopot, áthúzás esetén. Nem akartam visszamenni a képletben a cellára, majd megnyomni az F4-et. Szerkesztőlécről másoltam, majd illesztettem be a C1 és D1 cellákba (időben ugyanott voltam).
-
karlkani
aktív tag
válasz
govl4545
üzenetére
Szia!
Ha jól értem, azt szeretnéd, hogy A1-t keresse meg az E oszlopban. Teljes egyezés esetén másolja B1 cellába az adott E cellát, ha nincs egyezés, hagyja üresen. Kérdés, mi értelme van egyezés esetén B1-be ugyanazt átmásolni, ami az A1 cellában már ott van (ezt írtad)?
Ha például A1 cella megegyezik E5 cellával, akkor az E5 sorában lévő E5 cellát másolja be a B1 cellába
B1
=HAHIÁNYZIK(FKERES(A1;E:G;1;HAMIS);"")
C1=HAHIÁNYZIK(FKERES(A1;E:G;2;HAMIS);"")
D1=HAHIÁNYZIK(FKERES(A1;E:G;3;HAMIS);"")
#51842 Delila_1
DARABHA Microsoft 365-ben van csak, régebbi verziókban DARABTELI.
Miért van rögzítve az oszlop A2 esetén (csak lefele lesz "húzva")? -
karlkani
aktív tag
válasz
Izland`
üzenetére
Szia!
Felvettem két segédoszlopot, melyeket képletezés után el lehet rejteni. E és H oszlopoknál be kell állítani dátum formázását.
E2
=HAHIÁNYZIK(HA(INDEX(A:A;HOL.VAN(D2;B:B;0))=C2;"";INDEX(A:A;HOL.VAN(D2;B:B;0)));"")F2
=HA(E2="";"";D2)Ezeket lehet lefele húzni, ameddig szükséges.
H2
=EGYEDI(SZŰRŐ(E:F;E:E<>""))
-
karlkani
aktív tag
válasz
C.Brigante
üzenetére
Ebben az esetben NINCS szükség segédoszlopra meg képletre sem! Kijelölöd az oszlopot, cellaformázás, beírod a h/n formátumot. Ugyanúgy dátumok lesznek a cellákban, ha rájuk állsz, viszont a kiírás 2/1, 2/2, 2/3 lesz.

Képletet is használhatsz segédoszloppal, de felesleges. A képlet ez esetben sokkal egyszerűbb.
=HA(ÜRES(A1);"";HÓNAP(A1)&"/"&NAP(A1))Azért van benne a ha üres a cella hivatkozás, mert nélküle, pl.: A10 üres, akkor B10-ben 1/0 jelenne meg, ha be van a cella képletezve...
-
karlkani
aktív tag
válasz
C.Brigante
üzenetére
Szia!
Utólag szerintem nem tudsz olyan cellaformátumot beállítani, hogy minden körülmény között jó legyen. Arra gondolok, hogy a 2/7, 3/25, 12/31 értékek esetén ez megoldható egyéni h/n formátummal, ellenben, ha 12-nél nagyobb az első szám pl.: 15/8, akkor is dátum kerül a cellába, csak épp nem 15.8 (nincs ilyen), hanem 8.15. Ha a / utáni szám nagyobb, mint az előtte levő hónapot jelölő szám utolsó napja pl.: 2/30 az megjelenik ebben a formában, ugyanis februárban nincs 30-a. Úgyszintén, ha nincs olyan hónap/nap páros pl.: 13/13. Itt van még pl.: a 77/10, 99/2, melyek okt.77 (1977.10.01), febr.99 (1999.02.01) jelennek meg a cellákban. Az oszlop után beszúrva egy segédoszlopot megoldható az alábbi képlettel, az eredeti oszlopot elrejted.
=HAHIBA(HA(ÜRES(A1);"";HA(ÉV(A1)<>ÉV(MOST());HELYETTE(ÉV(A1);"19";"")&"/"&HÓNAP(A1);HÓNAP(A1)&"/"&NAP(A1)));A1)
Ha a segédoszlopot kimásolod, majd az eredeti tartományba beilleszted értékként, ekkor helyesen fog megjelenni az eredeti helyen, viszont, ha belekattintasz egy cellába, akkor ismét dátum lesz belőle.
-
karlkani
aktív tag
válasz
lacipapi
üzenetére
Értelemszerűen a csatolmányt ott fogja keresni, ahonnan betallózod. Objektumként berakva a dokumentumokat megnyitja a PDF olvasó, nem kell a gépen lenniük (kipróbáltam, igaz nem 2010-est használok). Az, hogy ott miért írja ezt a hibát az passz. Gondolom így csináltad...
-
karlkani
aktív tag
válasz
andreas49
üzenetére
Van pár rejtett, azokat nem ajánlja fel.
Át kellene olvasni, mi mire való. A példákban magyar megfelelők vannak írva (é, n, én), ezeket el kell felejteni (van y, m, d, md, ym, yd). N nincs, m van, az időszak teljes hónapjainak száma, ami 14. Ha d-t írsz, akkor 440-et ad eredményül.
-
karlkani
aktív tag
válasz
föccer
üzenetére
Köszönöm szépen!

=HA(INDEX(A8:B1000;HOL.VAN(ÖSSZEFŰZ("*";D8;"*");B8:B1000;0);1)=0;"";INDEX(A8:B1000;HOL.VAN(ÖSSZEFŰZ("*";D8;"*");B8:B1000;0);1))Ezt sikerült összehozni. Tartományként A
-t az INDEX-hez illetve B
-t a HOL.VAN-hoz nem tudok használni, az első 7 sort ki kell hagynom a keresésből (ott is lehet találat). Ha A cella üres, eredménynek 0-t ad, ezért használtam a HA függvényt is.#51683 lappy
Azt nem írtam, le vagyok ragadva még a 2013-as verziónál, nincs ilyen függvény...
Azért köszönöm!
-
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
FKERES függvénnyel kapcsolatos lenne kérdésem. A oszlopban nevek vannak, B oszlopban lejátszási listák (mindegyik lista tartalmaz egy egyedi számot). Mivel FKERES úgy működik, ha a B oszlopban keresek (D8-ra), akkor a tartománynak is B-vel kell kezdődnie. Az A oszlopban található névre vagyok kíváncsi a B oszlopban megkeresett egyedi szám alapján (E8-ba írja be). Jobb híján felvettem egy segédoszlopot (C), ahol
C1=A1, ezt húztam lefele,B : Clett a tartomány, C oszlopot elrejtettem.E8 képlete jelenleg:
=HA(ÜRES(D8);"";HAHIÁNYZIK(FKERES(ÖSSZEFŰZ("*";D8;"*");B8:C1000;2;HAMIS);""))Segédoszlop nélkül ezt nem tudom megoldani valahogy? A és B oszlop felcserélése nem opció, az elrendezés marad.
Köszönöm!
-
karlkani
aktív tag
A képlet is 140-et ad eredményül az elsőre, C3-at nem számolja bele. Kijelölöd a tartományt, amit összegezni szeretnél, majd kritériumtartománynak beállítod az azonos azonosítók melletti tartományt a B oszlopból. Kritériumnak 0-t, így csak a C oszlop azon elemeit adja össze, ahol mellette a B-ben 0 szerepel. Ha az azonosítók nem úgy szerepelnek a táblázatban, mint a képen látható, hanem összevissza, akkor ez a megoldás nem jó.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Ráadásul jobb is! Amit találtam, annál első elkattintás után ott marad a szálkereszt, vissza kell állni a cellára, majd ismét el, hogy eltűnjön (legalábbis nálam). Ennél viszont nincs ez a jelenség, szuper!

Köszönöm, elrakom, hátha szükség lesz rá valamikor!

Megoldható, hogy ki-be kapcsolható legyen az eszköztárról?
#51583 excelkerdes
Nincs mit! Ha ott is hasonlóképpen működik, szerintem cseréld a makrót. -
karlkani
aktív tag
válasz
excelkerdes
üzenetére
Szia!
Erre ránézhetnél. Ha nincs szükség a függőleges cellák színezésére, másik színt szeretnél, megoldható az is.
-
karlkani
aktív tag
Sziasztok!
Egy oszlopban érvényesítés van beállítva, lista, legördülő lista, forrás kitöltve. Az megoldható, ha még nem szerepel az adott tétel (épp nem egérrel választom ki a legördülőből), elkezdem gépelni, ne kelljen végig írnom, ügyelve, hogy az érvényesítésnél beírttal egyezzen? Ha már szerepel, akkor nem kell végig kiírni ugye...
-
karlkani
aktív tag
válasz
szürke
üzenetére
Szia!
Sub Cella_elso_karakter_szincsere()Application.ScreenUpdating = FalseDim cell As Range, i As Integer, cellVal As StringWith Columns(1).SpecialCells(xlTextValues).Font.ColorIndex = 1For Each cell In .SpecialCells(xlTextValues)cellVal = cell.TextIf Left(cell.Value, 1) = "B" Then cell.Characters(1, 1).Font.ColorIndex = 3If Left(cell.Value, 1) = "C" Then cell.Characters(1, 1).Font.ColorIndex = 5Next cellEnd WithApplication.ScreenUpdating = TrueEnd SubEz a makró az A oszlopban található, B betűvel kezdődő cellák első karakterét pirosra, a C betűvel kezdődőekét kékre színeszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Filmvilág
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mesterséges intelligencia topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3535
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3654
- Samsung Galaxy XCover 5 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

-t az INDEX-hez illetve B